25.4 C
Athens
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο Geoffrey R. Pyatt μιλά για νέες φρεγάτες για το ΠΝ...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο Geoffrey R. Pyatt μιλά για νέες φρεγάτες για το ΠΝ και τις συνδέει με τα ναυπηγεία Ελευσίνας! LCS/MMSC με κατασκευή στην Ελλάδα η απάντηση των ΗΠΑ στις [email protected];

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να επενδύσουν στην Ελλάδα μέσω της Διεθνούς Επιχείρησης Οικονομικής Ανάπτυξης (DFC), ένα εξαιρετικά επιτυχημένο επενδυτικό fund, ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή”, και στον δημοσιογράφο Βασίλη Νέδο @nedosvassilis .

Οι ΗΠΑ ίσως να προσφέρουν τις LCS/MMSC με χαμηλότοκο πολυετές δάνειο, μπορούμε να βρούμε 120 εκ ετησίως;

Δήλωσε επίσης πως τα ναυπηγεία Ελευσίνας αποτελούν αμερικανικό επενδυτικό στόχο, στο μοντέλο της επένδυσης της ONEX στα ναυπηγεία Σύρου. Ο κ. Πάιατ συνέδεσε την επένδυση στην Ελευσίνα με την επιλογή της νέας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού. “Θα ήταν ένα τεράστιο βήμα εάν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε μια επιλογή για την επόμενη γενιά φρεγατών της Ελλάδας και να κάνουμε την συμπαραγωγής τους στην Ελευσίνα. Είναι ένα από τα πράγματα που αμερικανικές εταιρείες κάνουν πολύ καλά“, ανέφερε χαρακτηριστικά.

CEO Naval Group: Οι Αμερικανοί προσπαθούν να πείσουν τους Έλληνες να αγοράσουν LCS και να αφήσουν τις [email protected]!

Όπως έχει γράψει και στο παρελθόν η ΠΤΗΣΗ, η Lockheed Martin έχει ήδη προτείνει την κατασκευή τεσσάρων φρεγατών MMSC, που βασίζονται στα Πλοία Παράκτιων Επιχειρήσεων LCS. Το σχεδιασμό της MMSC έχει ήδη πληρώσει η Σαουδική Αραβία, συνεπώς δεν υπάρχει κάποιο σχεδιαστικό ή οικονομικό ρίσκο από μια τέτοια επιλογή.

[email protected] ή/και LCS Freedom (MMSC frigate), τι είναι καλύτερο για το ΠΝ;

Το πλέον όμως ενδιαφέρον είναι πως η αμερικανική πλευρά έχει εξασφαλίσει μακροχρόνια ευνοϊκή χρηματοδότηση από αμερικανική τράπεζα, που κάνει πλέον το ενδεχόμενο μια αμερικανικής “σφήνας” στην υπόθεση [email protected], πολύ πιο κοντινό. Την αμερικανική προσπάθεια μπορεί να στηρίξει και ενδεχόμενη παραχώρηση μεταχειρισμένων ναυτικών μονάδων από το US Navy, όπως αντιτορπιλικά Arleigh Burke ή και καταδρομικά Ticonderoga. Τα τελευταία θα ήταν μια εξαιρετική ενδιάμεση λύση μέχρι την άφιξη νεότερων και ικανότερων πλοίων στο ΠΝ.

H Lockheed Martin προτείνει στο ΠΝ φρεγάτες LCS, με κατασκευή όλων των πλοίων στην Ελλάδα!

Ο όλος σχεδιασμός “κολλούσε”, και συνεχίζει να “κολλάει” στο γεγονός ανυπαρξίας ικανής ναυπηγικής μονάδας που θα μπορούσε να φιλοξενήσει το όλο εγχείρημα. Βασικά ναυπηγεία υπάρχουν, αλλά το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς είναι τόσο περιπλεγμένο που δύσκολα θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας ένα τέτοιο εγχείρημα. Οι πυραυλάκατοι Νο6 και Νο7 Super Vita και οι μακροχρόνιες καθυστερήσεις στις παραδόσεις τους, απλά επιβεβαιώνουν τα όσα γράφουμε.

Το ΠΝ εξετάζει τη συνέχεια της αγοράς 2 [email protected] με ναυπηγικό πρόγραμμα 6 Gowind σε ελληνικά ναυπηγεία

Πιθανή όμως είσοδος κάποιου αμερικανικού επενδυτικού σχήματος στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, θα ήταν ίσως η λύση στο Γόρδιο Δεσμό που αντιμετωπίζεται από τους ενδιαφερόμενους αλλά και το ΠΝ. Εδώ πρέπει να πούμε πως το ναυπηγικό έργο των ναυπηγείων της Ελευσίνας στο μέλλον δεν θα χρειάζεται να βασίζεται στο ΠΝ, αλλά και σε άλλα συμβόλαια, όπως συμβαίνει με τα Ναυπηγεία της Σύρου.

Τι τρέχει με τα Arleigh Burke και το ΠΝ; Τι συμβαίνει με τις φρεγάτες LCS και πως επηρεάζεται η πιθανή αγορά των [email protected] από τη χώρα μας;

Ελπίζουμε, η όλη ιστορία να έχει κάποιο αίσιο τέλος, καθώς το ΠΝ έχει φτάσει τη χρήση των πλοίων του σε οριακό επίπεδο. Δεν αποκλείεται για το θέμα να έχει συνομιλίες στις ΗΠΑ ο  ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος τον επόμενο μήνα, όπως πρώτος είχε γράψει ο Βασίλης Νέδος στην Καθημερινή. Καθώς όμως το θέμα του κορωνοϊού συνεχίζει να ταλαιπωρεί τις ΗΠΑ, πιθανά οι συνομιλίες να γίνουν μέσω τηλεδιάσκεψης. Τέτοια θέματα βέβαια δύσκολα λύνονται από μακρυά, ειδικά να περιλαμβάνουν και την παραχώρηση στρατηγικών assets όπως τα ΑΒ… Οψόμεθα!

Oι ΗΠΑ παραχωρούν άμεσα 2 αντιτορπιλικά Arleigh Burke, πιθανή ημερομηνία άφιξης, Μάιος 2020

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

210 ΣΧΟΛΙΑ

210 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
chikichiki

Σπρώχνει μόνος του ο Πάιατ, ή υπάρχουν και ναζάκια από ΠΝ; Γιατί αν το ΠΝ δεν έχει απορρίψει το ενδεχόμενο κατηγορηματικά από πριν (οπότε γι’αυτό και οι ΗΠΑ προσπαθούν), αυτοδιαψεύδεται δείχνοντας ότι τα περί μοναδικότητας της γαλλικής προσφοράς είναι μπαρούφες, μιας και δέχονται από αλλού προσφορές…από συγκεκριμένα “αλλού” όμως, μη τυχόν και υποβάλλει κανένας ολλανδογερμανός καμιά προσφορά για σοβαρό πλοίο…

Costas6

Φίλε μου, αν το ραντάρ και τα όπλα σου είναι ή αμερικανικά ή γαλλικά, τι είναι αυτό που σου προσφέρει ο ολλανδογερμανός και τον χρειάζεσαι για να γίνει η δουλειά;

chikichiki

Ό,τι και στο παρελθόν: ένα σοβαρό πλοίο για να μπουν αυτά επάνω.

ShadowMan

Και πάνω που έλεγα βρέθηκε το ένα ποστ του chikichiki που δεν θα κάνω λικε…..

Animades

Αν οι Αμερικανοί σκοπεύουν να χρηματοδοτήσουν την “Ελληνική ” FFG(X) , καλώς τους να έρθουν γιατι σε πολλά χαρακτηριστικά της , με προεξέχον την χρηματοδότηση και την Ελληνική κατασκευή , μοιάζει ” ιδανική ” για το Π.Ν. σε αντίθεση με την LCS. σχετικά με την Αμερικάνικη Fremm : το CMS (COMBATSS-21) υπηρετεί αυτό που αποκαλεί το US Navy (bring your own sensors and weapons) . Έχει δυνατότητες C2 και περιλαμβάνει ζεύξεις Link 16 , Link 11/22 … Το όντος οικονομικότερο και υποδεέστερο αλλά σύγχρονο ραντάρ AN/SPY-6(V)3 N που θα λάβει η FFGX, παρέχει ευαισθησία ανάλογη με το AN/SPY-1DV – των… Read more »

chikichiki

1. Το COMBATSS-21 είναι το ίδιο ΣΔΜ με των LCS. Απέχει παρασάγγας από AAW CMS. Σύμφωνα με την LM είναι απλώς “scalable” για μεγαλύτερες ανάγκες (με ανάλογο κόστος, έστω μικρότερο λόγω scalability), και προσφέρει μόλις 30% βελτίωση AAW σε σχέση με “legacy CMS” ( https://www.yumpu.com/en/document/read/29707343/combatss-21-combat-management-system-lockheed-martin Σημειωτέον στις αποστολές του ΣΔΜ, δεν υπάρχει AAW). Δεν είναι άλλωστε λογικό να υπάρχει σχεδόν-Aegis επί των LCS. Επίσης το περί C2 αφορά το λογισμικό (C2 software είναι παρόν σε όλα τα πλοία, καθότι όλα έχουν ανάγκες διοίκησης κι ελέγχου) και όχι εξειδικευμένη δυνατότητα διοίκησης η οποία αφορά φυσικές (έμφαση εδώ) εγκαταστάσεις για διοικητές και… Read more »

Alexandros

Πως τον πετσόκοψες έτσι, τα ολλανδικά είναι ταμάμ αλλά και οι Αμερικανικές Fremm

Gunner

Γιατί είναι σοβαρό ένα ολλανδικό ή ένα γερμανικό σκάφος και δεν είναι πχ ένα αγγλικό ή ένα δανέζικο;

Costas6

Ναι, αυτό ακριβώς. Ή ένα ελληνικό για να επαυξήσω.

chikichiki

Ένα παράδειγμα έφερα, δεν είπα πως δεν υπάρχουν κι άλλα.

Jimmy

Μα δε σου προσφερουν αγγλικο η δανεζικο, σου προσφερουν μια πολυ συγκεκριμενη πλατφορμα απο μια πολυ συγκεκριμενη αμερικανικη εταιρια που τα χαρακτηριστικα του κρινονται ως ακαταλληλα σε πρωτη ματια. Η συγκεκριμενη εταιρια εχει ενα παρα πολυ ισχυρο λομπι στην Ελλαδα με αποτελεσμα να επιλεγεται συχνα σε βαρος των πραγματικων αναγκων. Νομιζω αυτο φοβομαστε ολοι και αυτο εννοει

Costas6

Πολλοί έχουν δυνατότητα κατασκευής σοβαρού πλοίου, αν μιλάμε για το σκαρί. Της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Δε μας λείπει ικανότητα να φτιάξουμε ή επιθυμία να αγοράσουμε, χρηματοδότηση μας λείπει. Και κοινά συμφέροντα. Αλλιώς ας αγοράσουμε και τούρκικα. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν υπάρχει τπτ μα τπτ που να σου προσφέρει ο ολλανδογερμανός με καλύτερους όρους απ ότι το έχεις ήδη.

chikichiki

Αυτό είναι που κατέκρινα στο αρχικό μου σχόλιο, οι δικαιολογίες που οδηγούν σε αυτές τις πολιτικού χαρακτήρα επιλογές: ποια χρηματοδότηση μας λείπει; Ξεκάθαρα δεν μας λείπουν χρήματα για να αγοράζουμε πρακτικά με απευθείας ανάθεση φρεγάτες από τη Γαλλία, ούτε μας λείπουν για να πληρώνουμε επιπλέον τροποποιήσεις, ούτε μας λείπουν για να εξετάζουμε “ατύπως” αμερικάνικα κρουαζιερόπλοια. Μη τυχόν όμως και γίνει επίσημα διεθνής διαγωνισμός, εκεί δεν έχουμε δεκάρα! Ελληνικά ή όχι δεν έχει σημασία, αυτό ακριβώς λέω: Γιατί κινούμαστε με αυτή την απίστευτη λογική τύπου “FTI ή MMSC” αντί να γίνει ένας επίσημος διαγωνισμός όπου θα υποβάλλει όλος ο καλός κόσμος,… Read more »

sotbak

χαχαχαχαχαχ… σωστός

Steve

O Παναγιωτόπουλος έχει πει πολλές φορές ότι περιμένουμε και άλλες προσφορές…

chikichiki

Κι εγώ έτσι νόμιζα, αλλά δεν το βλέπω! Διαγωνισμός δεν έχει κηρυχθεί. Πληροφορίες για άλλες προσφορές, δεν έχουν εμφανιστεί ούτε καν ανεπίσημα. LOR, RFI, πόσο μάλλον RFP, άφαντες. Πως περιμένει λοιπόν η υπουργάρα να τον ενημερώσουν για προσφορές οι υπόλοιποι, στο κυλικείο της Βουλής με φρέντο και στριφτό;

Costas6

Ναι, θέτεις όμως θέμα που είναι ουσιαστικά λυμένο ξεπερασμένο και χιλιοαναμασημένο.

Λεφτά για διεθνή διαγωνισμό γιόκ. Δεν υπάρχουν. Εκτός κι αν τεθεί σαν όρος να έρθουν προσφορές με αυτοχρηματοδότηση. Γι αυτό είμαστε δέσμιοι της δυάδας, γιατί η δυάδα λύνει αυτό το πρόβλημα.

Εγώ με αυτή τη βάση σχολιάζω, αν έχεις άλλες πληροφορίες πως έχουν βρεθεί κονδύλια το συζητάμε.
Και πάλι, δε βλέπω κάτι που να μας είναι χρήσιμο και να μην γίνεται ελληνικό γαλικό ή αμερικανικό. Ίσως σουηδικό επίσης. Αλλά αυτό είναι η άποψη μου σε ένα άλλο θέμα. Στο παρόν θέμα, δεν υπάρχουν λεφτά για διαγωνισμό.

chikichiki

Δεν ξέρω από που προέρχεται αυτό το σενάριο ή γιατί θεωρείται “λυμένο” όταν δεν έχει απαντηθεί ποτέ το γιατί, όμως το να υπονοεί κανείς πως δεν υπάρχουν λεφτά για το χαρτομάνι του διαγωνισμού ενώ υπάρχουν κάτι δισ. για αγορά φ/γ, κάτι εκατοντάδες εκ/μύρια για τροποποιήσεις για να έρθουν στα μέτρα μας, και φυσικά απεριόριστη πίστωση για διπλωματικά ταξιδάκια μελέτες κλπ ώστε να συζητείται η διαμόρφωση (εδώ και πόσο, 2 χρόνια) ενώ παράλληλα συζητούνται και MMSC, πλησιάζει συγγνώμη τα όρια του αστείου. Δεν έχω ιδέα από που προέρχεται αυτή η πληροφορία και δεν έχω ακούσει ποτέ στα χρονικά την έκφραση “δεν… Read more »

Costas6

Επίσης, όσο αφορά την υπουργάρα.
Εκτιμώ πως όταν λέει ” περιμένουμε κι άλλες προσφορές” εννοεί θα μυριστούν κι άλλες κυβερνήσεις τι γίνεται και θα μας δώσουν G2G συμφωνία για να πάρουμε από δικές τους εταιρείες.
Απλά δε φαίνεται να έχουν τέτοιο ενδιαφέρον οι υπόλοιποι..

chikichiki

Δεν έχουν ενδιαφέρον οι εταιρείες, ή “άλλοι”;……..

Miscojones

Αν η προσφορά συνδυαστεί με ξεκάθαρη πολιτική υποστήριξη για την επέκταση των Χωρικών Υδάτων στα 12 μίλια, ας πάρουμε ότι μας δώσουν.
Ας μάθουμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις για τη χώρα μας και όχι για τη μίζα.

Athan

Δεν υπάρχουν μίζες.
Μπορεί να παίρνει βασανιστικά περισσότερο χρόνο μόνο και μόνο για να σταματήσει η μιζολογία, αλλά οι μεγάλες Συμφωνίες είναι εδώ και χρόνια Διακρατικές και ψηφίζονται ως Νόμοι στην Βουλή.
Σε όσους ασχολούνται σοβαρά με την Άμυνα αυτά είναι γνωστά από παλιά.
Ρωτήστε κάποιον παλιότερο να σας τα εξηγήσει ή αν είστε φιλομαθείς ανατρέξτε στον Νόμο 3978/2011.

CKfurious

😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 Join the discussion…

x-m

Σωστά , καήκαμε τόσο πολύ (ή νιώσαμε ότι καήκαμε) που φτάσαμε στο άλλο άκρο.

CKfurious

😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

Gunner

Γιατί η διακρατική και ο νόμος διασφαλίζει ότι δεν έχει πέσει μίζα;

Roger

Διασφαλίζει ότι η πίτα της μίζας μοιράζεται.

AESA

Αν πάρουμε 4 ΑΒ πας τα χωρικά ύδατα στα 24 μίλια, αν θες !!) Η επέκταση των 12 ΝΜ δεν σε εμποδίζει κανείς να την κάνεις, απλά εκεί που αναχαιτίζεις 20 αεροπλάνα μετά θα αναγνωρίζεις 300. Το πρόβλημα δεν το έχουν μόνο οι τούρκοι αλλά και οι Ρώσοι μιας και το Αιγαίο κλείνει οριστικά, και θα πολλαπλασιαστούν οι αβλαβείς διελεύσεις σε πολλά πολεμικά πλοία. Οπότε όσο οι τούρκοι παίζουν στο ΝΑΤΟ δεν έχει νόημα οι ΗΠΑ να πάρουν θέση για 12 μίλια μιας και ελέγχουν τα στενά του Βοσπόρου. Αν κάνουν πολλά τσαλίμια οι τούρκοι και κολεγιές με τους Ρώσους… Read more »

Athan

Νομίζω πως η κλεψύδρα άρχισε να αδειάζει για την Τουρκία. Ο Αμερικανός ΥΦΥΠΕΞ Αρμόδιος για θέματα Ενέργειας δήλωσε πως τα (Ελληνικά) Νησιά έχουν ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα, κάτι που οι ΗΠΑ κάνουν ανοικτά για πρώτη φορά. Το μυστικό είναι πως απαραίτητη προϋπόθεση και υποχρεωτική συνθήκη για την Οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας, είναι ο προσδιορισμός της Αιγιαλίτιδας Ζώνης (τα περίφημα 12 μίλια). Οι δύο Νομικές και Γεωγραφικές έννοιες είναι ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΕΣ. Υπογείως ο Αμερικανός στέλνει μήνυμα στην Τουρκία πως οι ΗΠΑ θα σκεφτόταν να αναγνωρίσουν πλήρη Αιγιαλίτιδα στην Ελλάδα καί στα Νησιά της. Αυτή είναι μία εκκωφαντική μετατόπιση της Υπερδύναμης παρά τα προβλήματα που μπορεί… Read more »

Gunner

Ανάλυσε στο μέτρο του εφικτού μας την εξαιρετικά πλεονεκτική θέση της Ελλάδος.

Athan

Δυστυχώς δεν προλαβαίνω. Είμαι Ξάνθη και σε λίγο φεύγω για Αλεξανδρούπολη. Τα λέμε whenever 🙂

CKfurious

Σαφώς αδειάζει η κλεψύδρα για δαύτους
τι συζητάμε τώρα
Τους τα pe ο Δένδιας και ο άλλος τους είπε πως θα τους δείξουμε τα Δοντάκια μας
Έχουν τρομοκρατηθεί το βλέπω
ιδιαιτερα μετά τις εξελίξεις στη Λιβύη
am πως
:silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly:
Φαντάσου να είχαμε πάρει και αυτά τα σαπάκια με τον αμίαντο και να τους απειλούσαμε πως θα τα βυθίζαμε στα στενά και έξω από τη σμύρνη
θα είχαν πάθει εθνικό ταράκουλο
😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

randomname

Αν το πει η αμερική οτι τα νησιά έχουν αοζ τότε τι θα αλλάξει; Θα βάλουν κυρώσεις; Και μαλιστά θα βάλουν τόσο μεγάλες κυρώσεις ώστε να σταματήσει να διεκδικεί η τουρκία; Ή θα στείλουν στρατό;
Δεν καταλαβαίνω την λογική σας όταν λέτε “η κλεψύδρα άρχισε να αδειάζει για την Τουρκία”.

Costas6

Όχι φίλε, δε θα επιβάλλουν κυρώσεις. Θα σου δώσουν πολιτική κάλυψη να επιβάλεις το δικό σου δίκαιο και ενδεχομένως τα μέσα αν κριθούν απαραίτητα. Αυτό κάνουν οι μεγάλες δυνάμεις ιστορικά.
Έτσι όπως είναι η κατάσταση στην τουρκική αεροπορία σήμερα, το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να μας “ενθαρρύνουν σθεναρά” να γίνουμε επιθετικότεροι και να μας καλύψουν για τα αποτελέσματα.
Όλα τα άλλα ξέρουμε εμείς πως γίνονται.

chriss8

Δεν μπορείς να πας στα 24. Όχι ότι παίζει ρόλο στο Αιγαίο όπου με 12, έχει κλείσει,…

Stavrogin1

Αυτοματοποίηση, μικρο πλήρωμα, τεράστια συντήριση, μικρη διαθεσιμότητα, μετριες δυνατότητες. την ανατολική μεσογειο την ξεχνάμε; Μαζι με τη συντηριση 12 δις αρκουν;

Lefteris

Και αντί για [email protected] Rafale.
Αμήν.

Costas6

Τι θα τα κάνουμε τα 10 ραφάλ ακριβώς; Γιατί τόσα σπέρνουμε με τα λεφτά που (νομίζαμε ότι) κάνουν οι μπελάρες.

Raptor001

Πόσους JSM παίρνω με τα λεφτά των μπελαδον??? Πιστεύω αρκετούς για να στείλω στον πάτο ΌΛΟ το ΤΝ.

Jason

10 Rafale μπορουν να βυθισουν ολοκληρο τον εχθρικο στολο και μερικες δεκαδες εχθρικα αεροσκαφη λογω ισχυροτερου ρανταρ, αλλα και να καλυψουν τεραστιες αποστασεις, απο Εβρο μεχρι Κρητη σε μερικες ωρες. 10 Rafale μπορουν να φερουν 20 scalp-eg, σε καθε εξοδο, δηλαδη 4 περισσοτερους απο τις πανακριβες φρεγατες, οι οποιες ειναι ουσιαστικα αοπλες, και δεν εχουν ουτε CIWS, ουτε EMS. Οι Belharra δεν ειναι για εμας, εχουν σχεδιαστει για αλλο δογμα επιχειρησεων, ειναι πλοια συνοδειας αεροπλανοφορων οπου τα μαχητικα Rafale του αεροπλανοφορου θα εξουδετερωνουν απειλες 400-500 χιλιομετρα μακρυα. Ποσο χρονικο διαστημα χρειαζονται οι φρεγατες Belharra να καλυψουν την αποσταση Σαλαμινα –… Read more »

Raptor001

Συμφωνώ με τα παραπάνω μόνο ότι αντί 10 Rafale σε 10 F-35. Ενδεχομένως τα Rafale να γίνουν τροφή για τους S-400…

Costas6

Συμφωνώ πως οι μπελάρα δεν μας ταιριάζουν. Αυτό δε σημαίνει πως μας ταιριάζουν τα +10 αεροπλάνα νέου τύπου. Να μου έλεγες για μια 25αδα ακόμα βάιπερ, μαζί σου.

Ωστόσο χρειαζόμαστε και πλοία. Καλώς κακώς. Και νομίζω πως με τα λεφτά που κάνουν 2 μπελάρες έτσι όπως τις θέλουμε εμείς, θα μπορούσαμε να έχουμε και 6 πλοία στυλ και μεγέθους gowind και να κάνουμε τη δουλειά μας.

ΥΓ. 10 αεροπλάνα θα βυθίσουν 20 πλοία, θα ρίξουν αεροπλάνα, θα εκτοξεύσουν από 2 σκαλπ, θα πάνε και στην Κύπρο…. κόψε κάτι. Ούτε στα έργα δλδ…

alexmark

Θα ξεμείνουμε δε θα υπογράψουμε FOS και θα λειάζονται παρέα με τα Mirage. Αλήθεια τι γίνεται με τα τελευταία; Eφαρμόζεται η FOS που υπογράφηκε;

Yannis

Τα λεφτα, που θα περισεψουν (λεμε τωρα..) για την ΠΑ, τα κραταμε για τα F-35A.

Hyperion54

Ουτε Arleigh Burke, ουτε Tico θα παρουμε γιαιτ ρπωτον ειναι ποεξοδα στην συντηριση τους.. Δευτερον δεν μπορουν ουτε στο λιμανι της ελευσινας να μπουν λογο εκτοπισματος και θελουν και 330 ατομα προσωπικο… Αν πουμε οτι ολα αυτα τα εχουμε θα μας τα δωσουν σιγουρα χωρις οπλα… Σιγα μην μας κανουν δωρο οι αμερικανοι τους tomahowak των πλοιων…

sotbak

δεν χρειάζεται να μας τα δώσουν με όπλα. Λίγους ΣΜ-2 θα βάλουμε πάνω (ακόμη και μτχ.) και δεν θα πλησιάσει τούρκικο Α/Φ όταν θα βγαίνουν στην Αν. Μεσόγειο

Voiceofreason

Αντε πάλι με τους Tomahawk. Εκτός από τους Αμερικανούς μόνο οι Βρετανοί τους έχουν φίλε και κανείς άλλος. Μην ξεχνάς ότι υπάρχει και η Σούδα.

Raptor001

ΝΑΙ, σαν πακέτο με 2 A.Burked + SM-2, και γιατί όχι με Tomahawk (με μειωμένη εμβέλεια). Και μεγάλη ευκολία πληρωμής για F-35.

Πρέπει να μάθουμε να διαπραγματευόμαστε κάποια στιγμή…

Athan

Τον Ιανουάριο, πριν την Πανδημία, η Ελλάδα επιβεβαίωσε επίσημα το ενδιαφέρον της για 24-30 F-35 και τοποθέτησε την ημερομηνία ενάρξεως του Προγράμματος περί το 2024. Οι Αμερικανοί τον Φεβρουάριο “έδιναν” LCS/MMCS με ανοικτή άδεια κτισίματος στην Ελλάδα (ΟΝΕΧ-LM-Ελευσίνα-Israeli Shipyards), τα οποία εμείς ζητούσαμε να βασίζονται στην πληρωμένη από την Σαουδική Αραβία έκδοσή τους, μαζί με Δωρεάν Παραχώρηση 2+1 Α.Β. σε hot transfer ή έστω Τico με βασικό φόρτο Όπλων (Tomahawk κόνετσνο νιέτ τοβάριτς). Ενώ ο Μάρτιος φάνταζε ο μήνας που θα παίρνονταν κάποιες τελικές αποφάσεις από την Ελλάδα και τους Συμμάχους της, ήλθαν ακάλεστες οι…Μέλισσες. Τα παραπάνω οι Έλληνες Επιτελείς… Read more »

CKfurious

😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆
Και όλα αυτά με 500mil διαθέσιμα για αμυντικούς εξοπλισμούς?
Από τα οποια 250+ πάνε στα F16V
Θα αυξηθούν οι δαπάνες τα επόμενα χρονια?
από που θα βρεθούν?τι δαπάνες θα κοπούν?
από τη ανάπτυξη στη μετά COVID 19 εποχή?
Μάλλον οι επιτελείς δεν σε ενημέρωσαν η δεν διάβασες την συνέντευξη Στεφάνη!

Ασχολούμαστε πλέον με εθνικά καρυοφύλλια εθνικά οχήματα και εθνικούς τετράγωνους τροχούς
aʼνευ αμιαντου βέβαιος βέβαιος!!
😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

Athan

Τα 530 εκατ. έχουν κιόλας ξεπεραστεί. Ξεκόλλα. Ο Αμίαντος βοηθά να μην καις εγκέφαλο. Βάλε αμιαντοκράνος κι έλα ξανά. 😀

CKfurious

Ουδέν νεοτερOν
Τα ίδια είχαν γραφει προ καιρού
Η χρηματοδότηση είναι το κλειδί
Εάν έχουν εξαφαλίσει χρηματοδότηση τότε έχουν το πλεονέκτημα
Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν μεγάλα φέσια πάνω από 250mil
Ποιος θα πάει να μπλέξει σε τέτοιες καταστάσεις?

Επίπλeoν η ιστορία ναυπήγησης πολεμικών πλοίων στην ελλάδα μάλλον δεν πρέπει να μας γεμίζει αισιοδοξία
S μέχρι το 2040 και βλέπουμε

photographix

Kortenaer μεχρι να πρασινισει ο Αρης

Mirage

…& meko μέχρι να πεθάνει ο Highlander

Steve

CK [email protected] θα λέτε και θα κλαίτε!!!!! Πάρε τώρα την MMSC με αλουμίνια, δείγματα σόναρ, 16 ESSM, 1 Sea Ram Ram, 57ari, χωρίς strales και κάθε μήνα συνεργείο για τα “αθόρυβα” waterjet… καμιά 1,5 δις το πλοίο και παράδοση 1ου πλοίου μετά το 2030 από ελληνικό ναυπηγείο……. -Strales δεν έχει ολοκληρωθεί -2o MK41 δεν έχει μπει άρα πληρώνουμε κόστος ανάπτυξής -Hull mout sonar κόστος ανάπτυξης -Τορπίλες κόστος ανάπτυξης…. Saudi Arabia plans to spend up to $20 billion on new ships, with approximately $6 billion earmarked for the frigate program built by Lockheed Martin 6/4 πόσο μας κάνει CK???? 1.5 bill… Read more »

CKfurious

Εσύ που την είδες την [email protected] δεν μας λες
Έχει υπογραφει τίποτα ουσιαστικό με τους γάλλους?
Έχει κλείσει η διαμόρφωση και ο οπλισμός?
Έχει συμφωνηθεί η χρηματοδότηση?
Αέρας κοπανιστός η μάλλον επιφανειακός για να δείξουνε πως κάτι κάνουνε!!

Για τα MMSC έχουμε συζητήσει επανειλημμένως δεν μπορώ να επαναλαμβάνομαι
Οποιος έχει τη χρηματοδότηση παίρνει και το συμβόλαιο
Οι Γάλλοι μάλλον το έχουν χάσει το παιχνίδι

Evanos

Για ποιά χρηματοδότηση μιλάμε..?
Η Ε.Κ.Τ. Βάζει το χρήμα στην χώρα όχι η Fed..

Χωρίς τα δεκάδες δις της Ευρώπης θα ειχαμε γίνει Βενεζουέλα
σε χρόνο μηδέν πριν λίγο καιρό.

H Ε.Ε. σου εξασφαλίζει πολύτιμα μηδενικά επιτοκια και αξιόπιστο νόμισμα για όλη σου την χώρα όχι η Lockheed Martin..

Κάποιοι έχουμε χασει λίγο την αίσθηση γεωγραφίας και ταυτότητας σε αυτην την χώρα.

Ως εκ τουτου καπου είναι και υποχρέωση της χώρας να ψωνίζει Ευρωπαϊκά όπου μπορεί για την άμυνα της ιδίως οταν το προϊόν είναι και καλύτερο

Costas6

Σωστό το περί χρηματοδότησης, δεν πρέπει να μας κάνει και το προϊόν όμως; Γιατί νομίζω κανένα από τα δύο δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε.

Jason

Οι Belharra δεν ειναι για εμας, εχουν σχεδιαστει για εντελως διαφορετικο δογμα επιχειρησεων. Προκειται για πλοια συνοδειας αεροπλανοφορων οπου τα μαχητικα Rafale του αεροπλανοφορου θα εξουδετερωνουν απειλες 400-500 χιλιομετρα μακρυα.

Οποιοεσδηποτε εναεριες και πυραυλικες απειλες περασουν την ομπρελα των αεροσκαφων θα εξουδετερωνονται απο τις ΑΑW φρεγατες FREMM. Το ιδιο ισχυει και για τις απειλες με υποβρυχια, καθως οι FREMM ειναι πολυ πιο αθορυβες απο τους ντιζελοκινητηρες της Belharra.

Οποτε οι δυνατοτητες που προσφερουν αυτα τα πλοια με αυτο το κοστος ειναι ΜΗ συμφερουσα επιλογη για εμας, καθως υπαρχουν πολυ καλυτερες λυσεις στο 1/3 της τιμης.

gdmast

Οι Bel είναι σούπερ α/υ φ/γ με + 1 RAM και Millenium στην βασική της δαμόρφωση. Εμείς θέλουμε να την κάνουμε κάτι άλλο από αυτό που είναι. Και με 24 Aster 15 και 8 Scalp παίρνει και το ΠΝ αυτό που θέλει. Σούπερ για να αντικαταστήσεις τις S. Δεν φταίει το πλοίο αν εμείς δεν ξέρπουμε τι κάνουμε.

Costas6

Αυτό ακριβώς. Αφού την FTI θες, γιατί να πάρεις μια μπελάρα και να προσπαθείς να την κάνεις FTI..
Αλλά και για αντικατάσταση των S… οκ, είναι ότι καλύτερο υπάρχει. Αλλά θέλουμε εννιά. Και κοστίζουν τριπλάσια από τις Gowind 3100 ας πούμε.

ΥΓ 32 Essm βάζει η κάθε κορβέτα όσο ελαφρια κι αν είναι με έναν 8πλο εκτοξευτή… Θα πληρώσεις τα τριπλά για 24 aster;

gdmast

Αν μπορείς να ολοκληρώσεις Essm ή Camm, τότε σου φτάνουν και 2Χ8 vls. H Gowind δεν έχει ούτε το ραντάρ, ούτε την α/υ σουίτα ούτε τα συστήματα της Bel. Από τη μια είναι το κόστος, αλλά από την άλλη οι δυνατότητες και σε λίγο και τα Τ-14ΤR απέναντι.

zap

Ck, για να κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Πόσες πιθανότητες θα υπήρχαν για χρηματοδότηση από ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία. Έτσι το χρέος δεν βαραίνει την χώρα αλλά την εταιρία. Ίσως υπάρχει το σημείο στο γράφημα που γίνεται βιώσιμη η εταιρία.

CKfurious

Ποια ιδιωτική επιχείρηση υγιής θα πάει να μπλέξει με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας με 250mil φέσια και καμια 70 εκατομμύρια απαιτήσεις από το Ναυτικό για τις καθυστερήσεις στα SV?
https://www.capital.gr/epixeiriseis/3437383/krisimes-imeres-gia-ta-ellinika-naupigeia
τα ίδια δεν γίναν και με το Σκαραμαγκά?

Τα πήραν οι Γερμανοί με προίκα τα υποβρύχια και τα γνωστά αποτελέσματα

Νομίζω μάλιστα πως το ελληνικό δημόσιο είχε αναλάβει τα χρέη για να τα πάρουν οι Γερμανοί καθαρά

Athan

Το Επενδυτικό σχέδιο της ΟΝΕΧ s.a. για την Ελευσίνα έγινε δεκτό από τις Πιστώτριες Τράπεζες και το Ελληνικό Δημόσιο, οι οποίοι είναι και αυτοί που έχουν απαιτήσεις από το Ναυπηγείο (Δάνεια, Ασφαλιστικές Εισφορές, Φόροι, Ρήτρες). Το μόνον πρόβλημα είναι ο Ταβουλάρης και μιά μερίδα Εργαζομένων. Σε λίγο που θα του πάρει με Νόμο και την τελευταία ΠΚ το Ναυτικό, ίσως επιτέλους λυθεί και αυτό το πρόβλημα. Με λίγα λόγια, στο ερώτημά σου “ποια ιδιωτική επιχείρηση υγιής θα πάει να μπλέξει με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας;” η απάντηση είναι ο Ξενοκώστας. Και πρόσεξε τί θα γράψεις γι’αυτόν γιατί έχει κερδίσει εκατοντάδες χιλιάδες… Read more »

x-m

Δηλαδή ,το μέλλον του Π.Ν. εξαρτάται απο τον κ. Ξενοκώστα;

Athan

Όχι φυσικά.
Το μέλλον της Ελευσίνας όμως εξαρτάται απολύτως από την ΟΝΕΧ.

CKfurious

Ισολογισμό της έχεις δει πουθενά? Ίδια κεφαλαια?

Γιατί ο κύριος αυτός έφυγε από Ελλάδα?

Για να είναι κοντά σε πιθανούς επενδυτες?

Για να είναι εκτος των (τρύπιων) δικτύων των ελληνικών δικαστικών και οικονομικών αρχωV?

Περί Σκαραμαγκά

https://www.europeanbusiness.gr/page.asp?pid=3426

Gunner

Η ΟΝΕΧ έχει δώσει καλοπληρωμένη δουλειά στον κόσμο. Στην Σύρο γίνεται πάρτι. Μακάρι να αποκτηθεί το ναυπηγείο της Ελευσίνας από την ΟΝΕΧ και να μπει ένα τέλος στον μαρασμό του. Δεν περιμένουν από το ΠΝ οι άνθρωποι της ΟΝΕΧ. Δουλεύουν με ιδιώτες. Δεν νομίζω να ενοχλείται κανένας να ναυπηγηθούν τα πλοία του ΠΝ σε ελληνικά ναυπηγεία. Έχουμε τεράστιες ανάγκες. Από ΤΠΚ, Κορβέτες έως φρεγάτες, βοηθητικά σκάφη αλλά και υποβρύχια. Όλα αυτά μεταφράζονται σε χιλιάδες θέσεις εργασίας, όχι μόνο στα ναυπηγεία αλλά και σε συνεργαζόμενες με αυτά επιχειρήσεις, όπως πχ η ΜΕΤΚΑ και άλλες επιχειρήσεις μικρές οι μεγάλες, που εμπλέκονται στην… Read more »

GK21

Η ιστορια με την ιδιωτικοποιηση των ναυπηγειων Σκαραμαγκα ειναι ακομα χειροτερη απο αυτη που περιγραφεις.Το 2000 υπογραφηκε η συμβαση για 3 υποβρυχια 214.Η ιδια εταιρεια που εφτιαχνε τα υποβρυχια ηθελε να παρει και τα ναυπηγεια Σκαραμαγκα υπο την προυποθεση ομως πως θα επερνε και αλλες δουλειες εκτος απο τα 214.Ετσι εντελως”τυχαια”το πρωινο της 31ης Μαιου 2002 το υπουργειο εθνικης αμυνας υπογραφει δυο συμβασεις,μια για την αγορα και του τεταρτου 214 και μια για τον εκσυγχρονισμο των 209,ενω το μεσημερι της ιδιας ημερας το υπουργειο εθνικης οικονομιας υπογραφει την πωληση των ναυπηγειων στους γερμανους. Μαλιστα στην πορεια,και ενω και τα δυο… Read more »

Athan

Και όμως, η πλευρά που ήθελε να ξεφορτωθεί τα Ναυπηγεία, ήταν το Ελληνικό Δημόσιο. Ο Σαφα δεν είναι οι Γερμανοί. Τα Υποβρύχια ήταν το κίνητρο. Η υπόθεση είναι δαιδαλώδης αλλά η κεντρική ιδέα είναι αυτή.

GK21

Ο Σαφα αδερφε ηρθε πολυ-πολυ αργοτερα.Μετα το 2010,επι παπανδρεου και με τα μνημονια να ειναι στα χειροτερα τους.Το χοντρο παιχνιδι παιχτηκε εκει,μεταξυ 2000-2002,με υπουργο τον Ακη.Εκει υπογραφηκαν συμβασεις απο την Ελλαδα που δεν θα τις υπεγραφαν ουτε σομαλοι πειρατες.Και φυσικα η χαριστικη βολη,για τα υποβρυχια και τα ναυπηγεια,ηταν τα τεχνικα προβληματα του “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ” και η μη καταγγελια της συμβασης απο την Ελλαδα.Τη συνεχεια την ξερουμε ολοι…..

x-m

Απο που προκύπτει ότι δεν θα επιβαρυνθεί το χρέος; Εκτός και αν πρώτα αποπληρώσουμε το αντίτιμο και μετά παραλάβουμε τα πλοία . Ακόμα και έτσι να μην ήταν όμως , χρηματοδότηση απο ιδιώτη σημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα απευθυνθεί σε μια ιδιωτική εταιρία που εμπορεύεται πλοία(και όχι χρήμα) και θα ζητήσει χρηματοδότηση. Τα αναγκαία κεφάλαια να είναι δικά της είναι μάλλον αμφίβολο καθώς υπερβάλλουσα ρευστότητα ενέχει κόστος ευκαιρίας, οπότε θα αναγκαστεί η ίδια να συνάψει δανειακή σύμβαση ως αντισυμβαλλόμενος και να παράσχει πιθανότατα εμπράγματες εγγυήσεις που έχουν επίσης κόστος. Επιπλέον, θα πρέπει να πείσει τον χρηματοδότη/χρηματοδότες για την αξία… Read more »

Nestoras

Πως θα γίνει να πάρουμε τη “βοήθεια από το Αμέρικα” αλλά για ένα πλοίο που να αξίζει τον κόπο? Μιλάμε τέτοιο “πέσιμο” για την LCS είναι άνευ προηγουμένου!

sotbak

να τους το ξεκαθαρίσουμε: ή μπαίνουμε και μεις στις FFG(x) για 9 μονάδες (σταδιακή αντικατάσταση όλων των Σ και δώρο η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ) ή πάμε Γαλλία………

Ilias_Skaltsiotis

Δεν νομίζω ότι παίζει πια MMSC.
Oι Αμερικάνοι ψάχνουν και άλλους για ffg(x).
Όσο πιο μεγάλη είναι οι παραγγελία τόσο χαμηλότερο το κόστος. Απλά κάποιοι λειτουργούν με διάφορα φάσης και χρειάζονται λίγο χρόνο για να συνειδητοποιήσουν ότι το πρόγραμμα των lcs τελείωσε και οι Αμερικάνοι έχουν βάλει εμπρός τις FFG(X) !!

Panos71

Και ενώ μεταξύ ενδιάμεση λύση να συμπληρώσω!

NikolakiEfentis

Πιθανή απόκτηση MMSC από το ΠΝ θα ήταν σκάνδαλο, Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους ψάχνουν τρόπους και πελάτες για να δώσουν ζωή σε μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες του USN. Το ΜΜSC είναι απλά ακατάλληλο… Το ότι δεν προτείνουν την FFG(X) τα λέει όλα…

sotbak

τους ζητήσαμε να μπούμε στο πρόγραμμα των FFG(x) και μας είπαν όχι;;;;

andreasmp412c

Γιατι, μηπως ζητησαμε mmsc κ μας τις πασαρουν;

sotbak

είναι αδιάφορο τί θέλουν οι Αμερικανοί να μας πασάρουν (κάνουν τη δουλειά τους όπως πάντα), το ζήτημα είναι τί θέλουμε εμείς να πάρουμε. Να ζητήσουμε άμεσα συμμετοχή στις FFg(x) για τον αριθμό που πρέπει να αντικαταστήσουμε (όλες οι 9 Σ + δώρο την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ ΗΝ). Μέχρι το 2035 δεν πρέπει να έχουμε αντικαταστήσει όλες τις Σ; Ταιριάζει χρονικά με την πορεία του σχεδίου των FFG(x), μία θα έρχεται μία θα φεύγει….

Ilias_Skaltsiotis

Δώρο την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, το βλέπω λίγο δύσκολο. Αλλά αναβάθμιση τους με τα ηλεκτρονικά των ffgx, με κόστος 100-200 εκ/πλοίο μέσω fms και tico για αντικατάσταση των s, ως ενδιάμεση λύση, φαίνεται εφικτό.

sotbak

έστω κι έτσι

montif74

Μακάρι να πάρουμε τα αμερικάνικα υπερσκάφοι και όχι τα αόπλα γαλλικά περιπολικά!

andreasmp412c

Υπερσκαφη τα mmsc κ περιπολικα οι μπελαρες;;;; Δε ξερω για ποιο πραγμα να πρωτομεινω αφωνος. Γι αυτο που διαβασα ή για το οτι εχει κ like

Vas

Πραγματικά είναι να γελάς κάποιες φορές με αυτά που λέγονται, οι LCS ότι πιο άχρηστο έχει βγει. Αν διαβάσετε σχόλια Αμερικάνων θα δείτε πως ανακουφίστηκαν που κατέληξαν στην FREMM γιατί η άλλη πρόταση(η οποία έχασε)για το πρόγραμμα FFG(X) ήταν μια επιμηκυσμένη έκδοση της LCS.

Jason

Τοσο οι Ιταλικη, οσο και η Αμερικανικη FREMM ειναι πλοιο που αξιζει τα χρηματα που πληρωνεις.

Οι Belharra δεν αξιζουν, εαν το κοστος τους ειναι μεγαλυτερο απο τις FREMM.

Athan

Ούτε τα “αμερικάνικα” είναι “υπερσκάφοι”, ούτε τα “γαλλικά” είναι “περιπολικά”.
Εάν δεν δει κάποιος τις διαμορφώσεις, δεν είναι καλό να κάνει αξιολογικές κρίσεις.
Η προπέτεια είναι εξαδέλφη της χλεύης.

Roger

«αμερικάνικα υπερσκάφοι»

Όπως φαίνεται, κάποιοι σχολιάζουν για να μας μπριζώνουν και να μαζεύουν αρνητικές ψήφους.

massey-ferguson-65

Ναι ώρα παιδιά να αγοράσουμε και mmcs,και αυτές τις χριαζομαστε,αλλά με την προϊποθεση ότι δεν θα κοστησεις 1 δις το κάθε πλοίο,αλλά εάν μας τις προσφέρεται μαζί με οπλισμό,εκπαίδευση,ποδομες 650 εκατ.,άντε το πολύ. 700 εκατ…και με σόναρ τροπιδας,….!!!!

Spyros_Kapa
SAAB

Μακάρι να ήταν σε καλή κατάσταση…

(5η παράγραφος) But the cruisers, which act as the lead air defense ship in a carrier strike group, have been notoriously difficult to maintain. The fleet has managed everything from cracking hulls to aging pipes and mechanical systems. The ships’ SPY-1 radars have also been difficult to maintain, as components age and need constant attention from technicians.
Μάλλον τα κρίνουν ασύμφορα επισκευής.

epampapas

Tα λέω μήνες τώρα. Το θέμα φρεγάτας δεν έχει κλείσει με τη Γαλλία. Από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε ο παράγοντας που πραγματικά αποφασίζει για τα εξοπλιστικά της χώρας και έδειξε ενδιαφέρον για το θέμα αυτό όλα πλέον ανατρέπονται. Η επιθεώρηση για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ και το τυράκι για τα ΑΒ ήταν το ορεκτικό.

sotbak

αρχίζω να σε πιστεύω….

Yannis

Αν γινει αυτο, θα πρεπει να βρεθει τροπος να πληρωθουν καποια γραμματια πολιτικης στηριξης που εκρεμουν, ισως με Γαλλικα υποβρυχια; Για Rafale δεν το βλεπω διοτι νομιζω οτι τα λεφτα της ΠΑ προοριζονται για F-35.

Costas6

Θα είναι πραγματικά απάντηση; Νομίζω καλύπτει άλλο ρόλο, από αυτά χρειαζόμαστε μια εννιάδα σε βάθος χρόνου, δεν είναι ανταγωνιστικά των μπελάρα. Γιατί απλά εννιά μπελάρα δε θα μπορούσαμε ποτέ να ναυπηγήσουμε. Στην ουσία χρειαζόμαστε 9 asw και 4 aaw. Και δεν ξέρω γιατί μπλέξαμε με μπελάδες, αφού δεν μας κάνουν για κανένα από τους δύο ρόλους. Το θέμα μας όμως είναι πως το πλοίο καλύπτει τις απαιτήσεις σε ορισμένους τομείς, στα όπλα όμως θέλει αλλαγές/προσθήκες. Μεγαλύτερο κανόνι, ανθυποβρυχιακές τορπίλες, mk41/57. Ένας 8πλος εκτοξευτής είναι κατά τη γνώμη μου αρκετός, αν θέλουμε και sm2 προσθέτουμε mk41. Το ότι δεν παίρνει σόναρ… Read more »

Jason

Η Lockheed ειχε ανακοινωσει οτι μπορουσαν να τοποθετησουν σοναρ τροπιδας, αλλα δεν ξερω εαν αυτο εγινε η αν θα ζητησουν κοστος αναπτυξης.

Steve

Ο δεύτερος mk41 δεν έχει κόστος ανάπτυξης???
Οι SM2 δεν θέλουν πιστοποίηση στο ραντάρ?
Τορπίλες δεν χρειάζεται ?
6 δις για 4 σκάδη έδωσε η ΣΑ…. χωρίς τα παραπάνω…

Costas6

Όχι, κόστος αγοράς και εγκατάστασης έχει.
Στο σύστημα μάχης, αναλόγως και ποιό είναι.
Προφανώς, για αυτό γράφω πως χρειάζεται τορπίλες. Μεταξύ άλλων.
Κάτι έχεις καταλάβει λάθος στην παραγγελία της ΣΑ.

evaggelos

φοβερα πλοια βγαινουν περα απο τον αργοσαρωνικο? γελανε κ τα ψαρια ατλαντικου με την αμερικανικη σαπιλα ουτε η ιδιοι δεν το θελουν κ γι αυτο το σπρωχνει ο επαρχος στους ιθαγενεις.

sotbak

μόνο FFG(X) από ΗΠΑ, τώρα να τους το ξεκαθαρίσουμε!!! Αλλιώς Γαλλία!!!

evaggelos

ακριβως

StNy

αν σώσουν το ναυπηγείο το συζητάμε ακόμα?

GK21

Για να σωθει μια ιδιωτικη επιχειρηση και καποιες θεσεις εργασιας,θα χρεωθει η Ελλαδα καποια δις και θα φορτωθει το Π.Ν. πλοια που δεν καλυπτουν τις αναγκες του??

StNy

αν θεωρείς ότι είναι στρατηγικής και οικονομικής αξίας η Ελλάδα να έχει ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία και ικανότητα ναυπήγησης μοντέρνας φρεγάτες ναι. Πόσο δε μάλλον όταν το πλοίο είναι φτηνό και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλη ποσότητα.

chriss8

Καμία στρατηγική σημασία. Μιλάμε για ιδιωτικό τομέα. Αν μπουν οι Αμερικανοί θα μιλάμε για μια ιδιωτική εταιρία ξένων συμφερόντων. Όλη η φασαρία της ναυπήγησης στην Ελλάδα, γίνεται για να φάνε ψωμι 200 οικογένειες εργατών. Μακάρι να έρθουν αλλά δεν κερδίζουμε τίποτα παραπάνω από 200 θέσεις εργασίας και λίγη αξία από τους φόρους!

andreasmp412c

Το ναυπηγειο μας νοιαζει ή η αμυνα της χωρας;

x-m

Νόμιζα ότι τελειώσαμε με την λογική ΠΑΣΟΚ. Κόστος/όφελος , μόνο. Όχι ιδεολογήματα.

flashg

Το ΠΝ μόνο για κορβέτες με 300 εκατομμύρια η καθεμία μπορεί να κοιτάξει αυτήν την εποχή. Με 1 δισεκατομμύριο παίρνουμε την FFG ή την Iver Huitfeldt που είναι πολύ καλύτερα πλοία. Η δήθεν αμυντική βιομηχανία μας έχει κοστίσει πάρα πολλά οικονομικά αλλά κυρίως επιχειρησιακά. Μόνο όποιες επιχειρήσεις είναι ανταγωνιστικές πλέον θα πρέπει να παίρνουν προγράμματα.

Dimitris_jp

Δεν εχει και +10 να σου βαλω 🙂

Jason

Οι αριθμοι σου ειναι λανθασμενοι. Με 1 δισεκατομμυριο οι Δανοι κατασκευασαν 3 (ολογραφως ΤΡΕΙΣ) φρεγατες Iver Huitfeldt, οχι μια.

Το επισημο κοστος καθε Iver Huitfeldt ειναι περιπου 350-400 εκατομμυρια μαζι με οπλα και ηλεκτρονικους αισθητηρες (ρανταρ, σοναρ κτλ). Μπορουμε να αγορασουμε το σχεδιο οπως εκαναν οι Βρετανοι με τις Type-31 και να βαλουμε πανω οποιο ρανταρ της Thales και οτι πυραυλους θελουμε ( ESSM μαζι με SM-2 η Aster), συστημα μαχης TACTICOS, η το Δανεζικο, βαζουμε και 1 RAM και 1-2 Phallanx και εχουμε ενα φοβερο πλοιο 6000 τονων.

massey-ferguson-65

Και εγώ συμφωνώ απόλυτα με την θέση σου,ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΟΣ ζειταει το πολεμικό ναυτικό,ένα πλοίο ΑΕΡΑΜΗΝΑΣ,με ένα αξιολογατατο εκτόπισμα,που με 200 εκατομιρια το χρόνο στην 10 αιτία φτιάχνεις 6-5 πλοία… ΚΑΛΎΠΤΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ……ΠΑΡΤΕ ΚΑΙ 4 ΒELHARRA ,και στους αμερικανους πεστους ότι θες f35 ,όπλα καινούρια για τα f16,abramms,bradley,mrls,αναβαθμηση patriot,μικρά συστήματα αεραμοινας…..ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΛΟΙΑ ,ΜΟΝΟ Airburger,αλλά δεν μας παίρνει η τσέπη μας

CKfurious

Όπως σωστά επισήμαναν οι [email protected] δεν κάνουμε business με τους συγγενής των Glysbourgiannon!!
Κομμένοι είπαμε!!
😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

evaggelos

αμα εχει δανεζες στα αμπαρια εγω ειμαι μεσα παντως 😉

gdmast

Χωρίς τα όπλα και χωρίς RAM π.χ. https://warontherocks.com/2013/08/getting-our-moneys-worth-lcs-vs-iver-huitfeldt-class/
Δεν υπάρχει φ/γ α/α σοβαρή της οποίας τα όπλα κοστίζουν κάτω από επεικώς 250 εκ,
Χονδρικά, όπως κανονικά θα το θέλαμε, μιλάμε για περίπου 700 ανά μονάδα και ιδανικά στα 950 με 2 φόρτους π/μ. που πρέπει να έχεις.

photographix

Aληθεια γιατι ΜΜSC και οχι FFG(X) ?

Evanos

Νομίζω ότι μιλάει σαν εμπορικός αντιπρόσωπος και λογικό ειναι.. Εαν πάμε προς αυτην την κατεύθυνση στο τέλος όλα τα κυρια όπλα της Ελλάδας θα γράφουν στην ούγια Lockheed Martin με ότι αυτό συνεπάγεται σε όρους ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ της χώρας.. Καταλαβαινω βεβαια ότι πολλοί έχουν φάει γλυκό ψωμί απο αυτην την αρκετά οργανωμένη και στο παρασκήνιο εταιρία κολοσσό. Εάν επίσης υποθέσουμε ότι μια τέτοια κίνηση ακυρώνει τα γαλλικά πρότζεκτ ειναι πιθανό ότι έτσι δυσαρεστεί και μια απο τις πιο ΣΤΑΘΕΡΕΣ σε θέσεις αξιόπιστες και ΚΟΝΤΙΝΕΣ συμμαχους της Ελλάδας εντος Ευρώπης δηλ. την Γαλλία Πλητει επίσης την διακριτή Ελληνογαλλική συμμαχία και σε πολλά… Read more »

filon26

Δεν είναι πσράλογο, διότι όλοι οι πρέσβεις είναι και εμπορικοί αντιπρόσωποι. Η αμερικανική σφήνα όμως έχει και πολιτική διάσταση που πολύ σωστά επισημαίνετε.

Οι Αμερικανοί δεν θέλουν να χάσουν συμβόλαια, αλλά κυρίως δεν θέλουν την ανατροπή ισορροπιών που ως τώρα ήλεγχαν ολοκληρωτικά.

Το γιατί δεν τους ενοχλεί η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της γείτονος βέβαια, είναι ένα ερώτημα.

gdmast

Να πάρουν Bel για α/υ και να αντικατααστήσουν τις S και για α/α να πάρουν πλοίο που έχει σχεδιαστεί για α/α.

zap

Αηδία κατάντησε το θέμα.

Athan

Σε καταλαβαίνω φίλε μου.
Έκανες υπομονή τόσα χρόνια,, κάνε λίγο ακόμα.
Εδώ τινάχτηκε ο Πλανήτης στον αέρα.
Θα μάθουμε όλοι σύντομα τί αυγά βράσαμε.

Scalp_eg

Φοβερη εξέλιξη. Το καλύτερο πλοίο για το ΠΝ. Ολα τα λεφτα στα αδερφια μας τους αμερικανους. Και τα 35+12 καμια 50αριά δις που μας δινει η ευρωπη για τον κορωνοιο πρέπει ολα να πάνε σε αμερικάνικα οπλα. Παλι “κωτσους” τους πιάσαμε στην ευρωπη. Το καλύτερο σ αυτο το φοβερό πλοίο είναι ότι θα βάλουμε μέχρι και τόμαχωκ. Τι? όχι? Υπάρχει περίπτωση να αρνηθούν να μας αποδεσμέυσουν κάποιο οπλο οι αμερικανοί?

Jason

Ναυπηγησεις πλοιων σε ξενα ναυπηγεια κανουν μονο οι πετρελαιαδες. Τα πλοια πρεπει να κατασκευαστουν στην Ελλαδα. Βρισκεις το σκαρι και βαζειs πανω τα ηλεκτρονικα και οπλα που θελεις.

Η Γαλλια πουλαει και αλλα πραγματα, π.χ. αεροσκαφη Rafale, δεν ειναι αναγκη να αγορασουμε φρεγατες απο εκει.

Fingolfin

Όμως δε θέλουμε Rafale αλλά F-35.

Yannis

Υποβρυχια;

Alexandros

Εγώ λέω κάθε νησί να χρηματοδοτήσει τα δικά του πλοία και όλα μαζί να ενταχθούν στο ΠΝ όταν παραστεί ανάγκη, όπως κάνανε στην επανάσταση!

zap

Έχουμε νησιά με 900 κατοίκους. Τι ακριβώς να χρηματοδότησουν αυτοί; Ούτε ντίζελ δεν φτάνει να γεμίσουν σε μια φρεγάτα.

Fingolfin

Do it like Iran. Hellfire σε κάθε τράτα. 🙂 Συστοιχίες exocet σε κάθε νησί και ελικόπτερα για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις. 🙂 Σκέψου swarms από τράτες full με hellfire, suicide drones και simbad. 🙂 Χαχαχαχα.. 😎

GK21

ΧαΧαΧαΧαΧα!!!!Μη σου πω και καθε πλοιοκτητης με το πληρωμα του.Γιορταζουμε τα 200 χρονια απο την επανασταση του χρονου,οποτε καλο ειναι να αναβιωσουν καποια πραγματα!!!!

Yannis

Οπως και στην αρχαια Αθηνα με τις χορηγιες 😉

SAAB

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!

bill971

Καλησπέρα! Μικρά σκάφη για το Αιγαίο όταν έχει μποφόρ & ακατάλληλα για ανατολική μεσόγειο. Επίσης είναι όλα ”ζουμπηγμένα” επάνω τους. Η επιβιωσημότητά τους σε ενδεχόμενο πλήγμα δε νομίζω να είναι στα υπέρ τους. Μιλώντας πάντα για φρεγάτες. Όχι για ΤΠΚ & κορβέτες… Νομίζω ότι το σκαρί πρέπει να είναι πιο μεγάλο από τις Meko για να χωρέσουν όσα πρέπει στα πλοία μας & να ακολουθήσουν την παράδοση του ΠΝ που πάντα παίρνει προσεκτικά οπλισμένα πλοία με κορυφαία συστήματα. Φυσικά η Belhara είναι καλύτερο πλοίο & ένα σκαρί σαν τις fremm ακόμη καλύτερο. Ας παίζουν τζόκερ στο υπουργείο εθνικής άμυνας. Ποτέ… Read more »

Vas

Η LCS μια αποτυχία είναι, από τις μεγαλύτερες του αμερικάνικου ναυτικού, μακρυά από μας.
Δεν είναι τυχαίο ότι πήγαν στο νέο πρόγραμμα FFG(x) στο οποίο επέλεξαν την FREMM.
Μικρή είναι, με λιγοστό οπλισμό, με πολλά προβλήματα γενικός.

Jason

Αλλο LCS, αλλο MMSC, δεν ειναι το ιδιο.

Voiceofreason

Θα επαναλάβω κάτι που το έχω ξαναγράψει. Αυτός που θα μας δώσει μία ενδιάμεση λύση – παραχώρηση – και μπορεί να μας χρηματοδοτήσει για να πάρουμε καινούργια πλοία θα πάρει και τη δουλειά. Θα είναι Γάλλος, Αμερικανός, Δανός, Ολλανδός κανείς δεν ξέρει. Όποιος πληρεί την παραπάνω προυπόθεση έχει προβάδισμα έναντι των άλλων. Πρέπει και εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση – των Αμερικανών – που αναφέρει το άρθρο, ο εξοπλισμός δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες μας. Σωστό. Υπάρχουν άλλες επιλογές που καλύπτουν περισσότερες ανάγκες μας. Και αυτό σωστό. Δεν έχουμε όμως χρήματα στο χέρι για να πάμε… Read more »

ShadowMan

Ρε γαμώτο να μην μας προσφέρανε κάτι σαν ΜΕΚΟ (οι fremτους αργούν πολύ, δεν ξέρουμε οπλισμό και κόστος) να την κάναμε ταράτσα…..

GK21

Οι σοβαρες χωρες περνουν οτι θελουν.Οι ασοβαρες περνουν οτι τους προσφερουν.Και οι χρεωκοπημενες και αδυναμες περνουν οτι τους πουν….

Neoklis

η πιο σωστή προσέγγιση

Athan

Όμως όσες δεν παίρνουν τίποτα τί παίρνουν στο τέλος;

sotbak

παίρνουν αυτό που τους αξίζει….

Athan

Ο Stavrogin1 Stavrogin1 διαφωνεί 😆

Stavrogin1

Αν το πλοιο μπορεί να αμυνθει απεναντι σε υποβρύχια κ αεροσκάφη δεν διαφωνω καθόλου. Ο χαρακτηρισμός ” υποεξοπλισμένο” δεν είναι κενο γραμμα, δεν σημαινει ” πολεμά απλά δεν ειναι τόσο δυνατό” σημαίνει ότι το πλοίο δεν επιβιώνει σε περιβάλλον υψηλής έντασης. Πολυ αμφιβάλω ότι το LCS θα συνυπάρξει με bellara, δηλαδή δεν τιθεται ζητημα παρουσίας του σε περιβάλλον που απαιτει αεραμυνα περιοχή. Τα ΑΒ εξαρτώνται απο πολλούς κοκόρους μεταξυ αυτων κ το κονγκρεσο και μαζι με τις κατατεθημένες αναγκες σε τεθωρακισμένα μπορουν να κριθούν too much. Και ειναι κ το θεμα της συντηρισης. Μια εβδομάδα το μήνα στο ναυπηγείο και… Read more »

Stavrogin1

απο ολότελα καλή και η Παναγιώταινα δηλαδη, αλλά ποιος πετσόκοψε τις επιλογες μας και κατα πόσο το οφελος για τη χωρα αντισταθμιζει τον ενδοτισμό;

GK21

Θα παρουμε μην ανησυχεις.Ειδικα αν πεσουν τα 32 δις απο την Ε.Ε. θα παρουμε οπλα θελουμε δεν θελουμε…..

andand

Ακατάλληλο για εμάς και ζημιάρικο πλοίο, για αυτό καί τό σταμάτησαν καί οι ίδιοι.Οτι πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε deal για τα ναυπηγεία με τούς Αμερικανούς είναι θεμιτό,όμως με βάση κάποιο άλλο σχέδιο.
Νομίζω ότι το Πολεμικό Ναυτικό καί ελπίζω καί η πολιτική ηγεσία δέν θα διαλέξει ένα τέτοιο πλοίο αντί τής Bellhara.

kostask22

Θα ήταν ΤΕΛΕΙΑ αν η Μέρκελ δάνειζε 15 δις την Ελλάδα για να πάρουμε τσάμπα τα ναυπηγεία και bussina ενα στόλο, Κονόμα για 20 χρόνια, αντί να τα δώσετε στους Κινέζους. Πολύ teaser ο Τζεφρευ, ολο αγάπες και ναζάκια, απο λεφτά ο Θειος Σαμ καβουρια στην τσέπη, τοσα χρόνια χορτάσαμε.

flatspin

Θα ηταν ακομα πιο τελεια αν κάποτε διεκδικούσαμε εστω το αδιαμφισβητητο κατοχικο δάνειο απο την κα. Μερκελ που είναι γυρω 15δις και για μια φορα να μην αναζητησουμε κανενα δανεικο.

kostask22

Να ρωτησουμε τον Τζεφρευ τι αποψη εχει για την αποβιομηχανοποιηση της Ελλαδας με το σχέδιο Μαρσαλ, την ενοποιηση της Γερμανίας και την υπογραφή που εβαλαν οι ΗΠΑ εκ μέρους μας για την διαγραή των χρεων της Γερμανίας και των αποζημιώσεων; Η μόνη βοήθεια που μας εδωσαν ειναι οτι μας εσπρωξαν κάτω απο τα φουστάνια της Μερκελ για να μην μας φάει ο Σουλτάνος.

Guardian

Εάν τοποθετήσουμε μία μελλοντική συμμετοχή/παραγγελία στο ναυπηγικό πρόγραμμα FFG(X) της τάξεως 8-10 κυρίων μονάδων πετυχαίνουμε τα εξής: Μείωση έτι περαιτέρω του κόστους κατασκευής ανά μονάδα που, χονδρικώς (μαζί με τα όπλα), θα κυμαίνεται πέριξ των 900 εκ ευρώ. Μπορεί να εξασφαλιστεί το σύνολο της κατασκευής εντός Ελλάδας (ONEX-Σκαραμαγκάς) που σημαίνει μεγάλη προστιθέμενη αξία και ανάπτυξη. Σίγουρη σχεδιαστική βάση (FREMM, όχι μακέτα Μπελάρα) και σχετική ομοιοτυπία οπλικών και συστημάτων ελέγχου. FMS από 15-20 έτη. Απαίτηση (ναι, όταν πληρώνεις αδρά μπορείς και ν’ απαιτείς) για hot transfer 6 Freedom και δύο Tico προς άμεση αντικατάσταση των υπέργηρων S μέχρι την έναρξη των… Read more »

Raptor001

Η απλά όμορφα και ωραία την προστασία των Ελληνικών Θαλασσών την αναλαμβάνουν F-35 με ναυτικά JSM… Και την βγάζουμε με κορβετες διατηρώντας αριθμούς με πυραυλακατους, Meko 200upg και HN214. Αντε γιατί με 1 και 2 πλοία έτσι και αλλιώς μια τρύπα στο νερό κάνουμε και τους δίνουμε έτοιμο στόχο να ρημαξουν…

Athan

Θα ευχαριστήσουμε τον κύριο Πρέσβη αλλά οι αναγνώστες της ΠΤΗΣΗΣ γνώριζαν αυτές τις “μικρές λεπτομέρειες” εδώ και μήνες.

MPAMPIS

Δεν ειναι μονο ελληνική ναυπήγηση, όπλα, αλουμίνιο, κινητήρες…… -ενδιάμεση λύση, εδώ η αμερικανοί υπερέχουν αλλα δεν παύει να αποτελεί τροχοπέδη η αυξημένη ανάγκη επάνδρωσης των ΑΒ, TICO τα οποία ειναι και πλοία εντελώς άγνωστα σε εμάς …..μια άμεση παραχώρηση LCS με μικρές ανάγκες για επάνδρωση αλλα και υψηλό βαθμό αυτοματισμού πρεπει να εξεταστεί…….χωρίς φυσικα να πουμε οχι σε μεγάλα πλοία….. -ταχύτητα ναυπήγησης σε Ελλάδα ή Εξωτερικό….κανένα πλοίο δεν μπορούμε να εχουμε πριν περάσουν 3-4 χρονια……ισως αν πραγματικά μια Sa’ar 72 μπορει να παραδοθεί σε 250 μέρες να πρεπει να εξεταστεί (ανεξάρτητα απο προμήθεια μεγαλύτερων μονάδων) -απόκτηση μονάδων για βελτίωση του… Read more »

simos

Η Αμερικανικη προταση εχει πολλα θετικα(χρηματοδοτηση,ναυπηγεια κτλ)ομως αυτο που θα εκανε τη διαφορα θα ηταν η παραχωρηση δυο ΑΒ σαν ενδιαμεση λυση..ολα αυτα βεβαια με την προυποθεση οτι οι MMSC μας κανουν σαν πλοια..

Jason

Πλεον τελειωνει ο χρονος που εχουμε διαθεσιμο για προπαρασκευη. Χρειαζομαστε συμφωνιες τυπου Hot Transfer για πλοια και αεροσκαφη ωστε να τα παραλαβουμε στα γρηγορα. Θα προτιμουσα να κανουμε συμφωνια με τη Γαλλια για αγορα Rafale, και ενδιαμεση παραχωρηση μεταχειρισμενων αεροσκαφων. Οποιοαδηποτε συμφωνια για αγορα υποεξοπλισμενων φρεγατων Belharra με ναυπηγηση στη Γαλλια, χωρις CIWS / ESM και παραδοση σε 6-8 χρονια αγγιζει τα ορια της γελοιοτητας και δεν θα πρεπει να τη σκεφτομαστε καν. Σχετικα με το Π.Ν. ας κανουμε μια συμφωνια πακετο με τους Αμερικανους που να περιλαμβανει βασεις, 4 φρεγατες ΜΜSC με ναυπηγηση στην Ελλαδα, 4 ελικοπτερα MH-60R ,… Read more »

Vassilis13

Αν χάσουμε τις Μπελχαρρα λόγω mmsc… Ειμαστε άξιοι τις μοίρας μας.
Καλα κρασιά

sotbak

αν τις χάσουμε λόγω ffg(x);

Vassilis13

Ffgx θα αργήσουνε κατά πολύ.
Θέλω μπελχαρρα. Τελεία. Θα είναι με το ραντάρ πολύ μπροστά κ μας προσφέρει όπλα που δεν έχουνε οι τουρκαλαδες.

Αλλιως βλέπω μόνο φρεμμ γαλλικής διαμόρφωσης η ΜεκοΑ200 που θα προτιμούσα.
Αλλα πιστεύω οτι πρέπει να παμε για 4 μπελ κ τα άλλα ας είναι μεκοα200. Φοβάμαι πολύ οτι ο Παναγιωτόπουλος το παει για mmsc.

Pillars

Το ιδανικό θα είναι 6 [email protected] όσες παίρνουν και οι Γάλλοι!

Dimitris

The decision was made on SSC upgrade features to prioritize over-the-horizon surface and ASW capabilities with a greater degree of self-defense, not anti-aircraft or missile defense, which will be left to large surface combatants. Although a 3D radar is included in the designs, a VLS was absent from the hulls, contrary to what naval experts suggested and industry submissions contained. Adding a vertical launch system was evaluated, but was determined to be too heavy and large and requiring long and costly changes.

Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Littoral_combat_ship

Συνεπώς είτε θα χρειαστούμε 2-3 Arleight Burke είτε 4 Belharra ανεξάρτητα από τυχόν προμήθεια LCS.

Sepul

Το ΠΝ πάντα βασίζονταν στην τεχνολογική υπεροχή την οποία ΜΟΝΟΝ οι [email protected] εξασφαλίζουν ας βρουν μια λύση με τους Γάλλους και να πάμε παρακάτω.Ας πρόσεχαν οι Αμερικανοί όταν μας έριχναν πόρτα για SM2 και TOMAHAWK και όταν χαριεντιζονται με τον ΕΡΝΤΟΓΆΝ…

Fingolfin

Χρειάζεται ένα άρθρο σύγκρισης των LCS/MMSC ή LCS Independence ή FFG(x). 🙂

Τί να πρωτοσχολιάσει κανείς. Δηλαδή οι Αμερικανοί μας λένε ή αμερικανική φρεγάτα ή δεν αγοράζουμε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Μάλιστα. Συμμετοχή ιδιωτικών ελληνικών αμυντικών εταιρειών θα έχουμε ή θα δώσουμε χρήμα μόνο για τα ναυπηγεία.

Επίσης πάμε σε ένοπλες δυνάμεις full USA (Στρατός-Αεροπορία-Ναυτικό). Σχετικά με την ενίσχυση με μεταχειρισμένα πλοία των ΗΠΑ, τότε και AB και μεταχειρισμένες LCS. Τα Tico θα έχουν υποστήριξη για τα επόμενα χρόνια; Μάλλον όχι οπότε καλύτερα να μην τα προτιμήσουμε.

Κι εδώ ένα Independence class προσωρινά δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά. 🙂
comment image

Digenis

Στο ιδιο έργο θεατές !!! Ο σαφα έφυγε απο τον Σκαραμαγκα γιατί δεν θα επερνε τις δουλειές του ΠΝ !!!!
Απο οτι κατάλαβα δεν το γλιτώνουμε … Αλλα αυτη την φορα πρεπει να εξασφαλιστη οτι θα συνεχίσουν και μετα το τελος των μεγάλων προγραμμάτων του ΠΝ … Πρεπει να πάρουν πακετο και τον σκαραμαγκα με στόχο ιδιωτικές επισκευές .

x-m

Γιατί συνδέουμε οπωσδήποτε πλοία και τύχη των ναυπηγείων; Με βάση την ιστορία μας , μπορεί να είναι πιο συμφέρον να φτιάχνονται τα πλοία στο εξωτερικό και να πληρώνουμε τους εργαζομένους των ναυπηγείων να κάθονται σπίτι τους.
Υπερβολή ίσως , αλλά η προτεραιότητα είναι το Π.Ν. να αποκτήσει πλοία. Αν είμαστε 1000% ότι αυτό μπορεί να γίνει στην Ελλάδα , έστω και με λογικά υψηλότερο κόστος , ΟΚ. Αλλιώς ας ναυπηγηθούν στην Νέα Ζηλανδία, στο Κονγκό, στην Ανταρκτική.

Digenis

Δεν ειναι μονο το χρημα … Η γνώση των κατασκευών θα μείνει εδώ . Το πλοίο θα μπορουμε να το επισκευάσουμε όποτε χρειαστεί

Digenis

Οι Αμερικανοι παντα εχουν τον τροπο τους !!! Με κάποιες ακόμα τροποποιήσεις πιστεύω οι MMSC μπορούν να μπουν στο ΠΝ !!! Όσο για το κοστος αναπτύξει που πλήρωσαν οι άραβες δεν παιζει να μην δε το μοιραστούμε … Όπως το ΠΝ εχει δικαιώματα ανάπτυξης των Τ214 και καθε φορα που καποιος αγοραζει Τ214 παίρνει χρήματα ετσι θα εχουν και οι άραβες !!!

Μην βαζετε στην ιδια ζυγαρια bel και MMSC . Ειναι διαφορετικά σκαφοι και τα χρειαζόμαστε όλα !!!
4Bel + 4 MMSC + καποιες παραχωρήσεις μεταχειρισμένων πακέτο με τις νεες και το ΠΝ θα αφησει τις κακες εποχες πισω

adpanos

Belharra, η καλύτερη φρεγάτα της αγοράς πολλαπλών ρόλων στους 4000 τόνους Παγκοσμίως.
Με ίσως το καλύτερο Radar,
Με τα καλύτερα Sonar,
Με 32 VLS ,
Με υποστρατηγικα όπλα,

Και έρχεται ο ΠΑΙΑΤ να μας μιλήσει για τα σαπακια, τις LCS και MMCS ….. που ούτε οι ίδιοι στην χώρα του δεν θέλουν …. και αγορά;ζουν Ιταλο-Γαλλικό πλοίο …

Και έχουμε τους εδώ πραματευτάδες … να πουλάνε τρέλα στα φορά …
Ελεος .

Αν χαθεί η Μπελχαρα για τα “συμφέροντα” των πραματευταδων …. καλύτερα να το κλεισουμε το μαγαζί.

Digenis

Γιατι σε χαλαει να μπουν οι MMSC στο ΠΝ ? υπο προϋποθέσεις ειναι καλύτερες από μια Gowind .Εννοείτε οτι δεν τίθεται θέμα MMSC ή Bel … και τα 2 τα θέλουμε .

adpanos

Διγενή, τα χρήματα είναι δεδομένα.
είτε για Belharra θα πάμε είτε για MMCS.

Αν διαλέξουμε Belharra θα πρέπει ΟΛΑ τα πλοία να βασίζονται στην Belharra σε διαμορφώσεις AAW, ASW κ.λ.π.

Το ίδιο και αν πάμε σε MMCS.
Δύο διαφορετικούς τύπους συν αυτούς που ήδη έχουμε σε ένα σύνολο 10-12 φρεγατών είναι άτοπο και χαζό.
Να έλεγε κανείς πως είμαστε η ΗΠΑ, η Ρωσία ή η Κίνα με ναυτικό 100 σκαφών …. Να δεχτώ την πολυμορφία με διαφορετικά σκαριά σε εξειδικευμένους ρόλους.
Εδώ μιλάμε για …. έως 10 στην καλύτερη.

Digenis

Αν η πολυμορφια μεινει σε ανεκτα επιπεδα και Δυτικα δεν υπαρχει θεμα … Πχ Δες του αιγυπτιους ,Ρωσικα ,Γαλλικα ,Αμερικανικα τωρα και Ιταλικα . Εδω μιλαμε για Ευρωπαικα Γαλλικα και Αμερικανικα .Ετσι και αλλιως οι Δυτικες εταιριες πουλαν η μια στην αλλη υποσυστήματα .Δεν νομιζω να ειναι τοσο τραγικο .Πχ τα σοναρ θα ειναι κοινα ,ειτε mmsc ειτε Βel ,Captas .

massey-ferguson-65

Οι gowind κοστησουν 450 όλο μαζί το σκαρί με εκπαίδευση ,με ανταλακτικα και 32 ssm ,ενώ οι mmcs η προηγούμενη πρωταση ήταν 1 δις η κάθε μία με διάφορα από τις gowind να έχουν 8 sm2 και ότι δεν πιάνουν ταχύτητα την ίδια ταχύτητα,σε αντίθεση η gowind έχουν και εάν σόναρ τροπιδας που οι Αμερικάνοι υποτημουν

Bridger

Σωστό. Η μόνη συζήτηση που έχει νόημα είναι η περίπτωση FFG(X) vs BEL και αυτό λόγω του ΠΙΘΑΝΟΥ συνδυασμού πλεονεκτημάτων της πρώτης, σε χρημ/τηση, ναυπηγεία, γενικότερη ομοιογένεια υλικού/συστημάτων/όπλων, εξασφαλισμένη υποστήριξη για 10ετίες, παρόμοιο ή και μικρότερο κόστος / μονάδα και ΚΥΡΙΩΣ δυνατότητα άμεσης παραχώρησης 2-4 ΟΠΛΙΣΜΕΝΩΝ ΑΒ ως ενδιαμέση λύση. Υπό τον όρο των παραπάνω προϋποθέσεων, ΝΑΙ η περίπτωση των Αμερικανών θα είχε ενδιαφέρον. Όλα τα άλλα φοβάμαι ότι είναι απλώς νερό στον μύλο της LM, τώρα που έχασε τη δουλειά του USN.

adpanos

Διαφωνώ στο γεγονός ότι αν σπάσει η παραγγελία , συμφωνία, στα δύο, το κόστος θα ανεβει ή το συνολικό πακέτο εξοπλισμού για τα ίδια χρήματα θα πέσει. Άρα είναι εξαρχής ασύμφορο. Σε μελλοντικό upgrade δεν θα μπορεί να δωθεί πακέτο η αναβάθμιση αλλά και εκεί θα πρέπει να σπάσει. Η MMCS δεν ξεπερνά την Bella ούτε σε AAW, ούτε σε ASW , αλλά ούτε σε γνώση της τακτικής κατάστασης. Δηλαδή αν θέλουμε πλοία γενικών καθηκόντων κάλλιστα παιρνουμε υποεκοπλισμενη Bella … στα ίδια χαμηλά με MMCS κόστη. Επίσης δεν θα μπορεί να γίνει ομογενοποίηση των όπλων. Θα πρέπει να κρατάμε φορτους… Read more »

Bridger

Μα εννοείται ότι δεν πρέπει να σπάσει η παραγγελία! Απλά λέω ότι η απόφαση έχει νόημα μεταξύ BEL και FFG(X) και όχι BEL και MMSC. Τα πρώτα πλοία είναι συγκρίσιμα, τα δεύτερα όχι. Ειδικά αν τα αναφερόμενα για τιμές της MMCS περί το 1 δις ισχύουν.

CKfurious

Το σωστό είναι πως εάν αποκτηθεί η [email protected] τότε θα το κλείσουμε το μαγαζί!

Όχι μονο το ναυτικό αλλα και την αεροπορία και τον στρατό!

Το πρόγραμμα θα ρουφήξει ότι πιστώσεις υπάρχουν διαθέσιμες για πολλά χρονια με αποτέλεσμα όλα τα αλλα να γίνουν μην γράψω τη λέξη και κοπεί το σχόλιο

Και αυτές οι μπούρδες περί σαρακίa που γραφεις δεν έχουν καμια σχέση με τα LCS και MMSC

Σαπάκια είναι τα σημερινά πλοία και υποβρύχια ετών 50 του στόλου εάν δεν το έχεις καταλάβει

Δεν σώζεται η κατάσταση με δυο K*O [email protected]!!

adpanos

Ποιος μίλησε για 2 μόνο Belles.
Αν πάμε σε Bella, Aster, SF-500, Kinglip, captas , πρέπει να πάμε για το σύνολο των νέων πλοίων.
Και σε σύνολο 8-10 πλοίων γίνεται cost effective και η πιστοποίηση Camm-er.

Δεν χρειάζεται όλες οι Belles να έχουν 32 VLS . Οι τελευταίες ας έχουν 1 ή 2 A-50 αποκλειστικά για Cammer .

sotbak

σωστές σκέψεις, εγώ λέω αν πάμε Γαλλία 9 Μπελ στη σειρά για αντικατάσταση των Σ. 3 Α/Α και οι λοιπές γενικών καθηκόντων.

Pyriflegethwn

Νομίζω ότι με το σημερινό δημοσίευμα ξεκαθάρισε αρκετά το τοπίο. Εφόσον υπογράψαμε αμυντική συμφωνία δίχως καμία δέσμευση παραχώρησης υλικού όπως ΑΒ & Tico, οι ΗΠΑ γνωρίζοντας ότι το ΠΝ καίγεται για πλοία ενδιάμεσης λύσης, η δε κυβέρνηση για ξένη επένδυση στα ναυπηγεία, μας “εκβιάζουν” να πάρουμε αμερικάνικες φρεγάτες κουνώντας ως τυράκι τα πλοία ενδιάμεσης λύσης. Αυτά που άνετα μπορούσαν να παραχωρηθούν δωρεάν αλλά δεν το κλειδώσαμε στην αμυντική συμφωνία! Όπως και να το δει κάποιος, ακόμη και αν είναι υπέρ αυτών των πλοίων, είναι εξοργιστική η ανεπάρκειά μας στη διπλωματία… Για τους δε Γάλλους τι να πει κανείς; Φαίνεται ότι… Read more »

Digenis

Καλα κανουν και εγω το ιδιο θα εκανα !!! Παράγουν και θελουν να πουλήσουν. η εποχη του ψυχρού πολέμου και του τεραστιου πλεονάζον πολεμικου υλικου περασε !!! Στο κατω κατω δεν κανουν κατι παρανομο !!! Τιμολογιακές πολιτικές .

Pyriflegethwn

Με μας τα βάζω.. Με μια μέτρια διαπραγμάτευση μπορεί να είχαμε ήδη 1-2 δωρεάν πλοία και τώρα η πρόταση για MMCS να περιλαμβάνει άλλα δύο ως ΑΩ…

Bridger

Ανησυχώ για τη σκοπιμότητα του να μας προτείνουν ένα πλοίο που μόλις απέρριψε το USN (LCS/MMSC) και όχι αυτό που μόλις επέλεξε (FFG(X)). Αν τους ενδιέφερε η ουσιαστική εμπέδωση της συμμαχικής/στρατηγικής συνεργασίας των 2 χωρών στο ναυτικό, τότε το λογικό θα ήταν η πρόταση για συμμετοχή μας στο πρόγραμμα της FFG(X), ειδικά όταν γνωρίζουν τον μεγάλο αριθμό νέων πλοίων που έχουμε ανάγκη. Η επιμονή στο (πολλαπλά) αποτυχημένο σχέδιο των LCS φοβάμαι ότι δεν κρύβει τίποτα άλλο από την εμπορική σκοπιμότητα του να πουλήσουν σε κάποιον άλλον αυτό που είναι μεν 100% δικό τους προϊόν αλλά δεν το θεωρούν αρκετά καλό… Read more »

CKfurious

Γράφετε άλλοι για FFGx και άλλοι για τις πολυαγαπημένες μου [email protected] Μάλλον έχετε ξεφύγει τελείως!!! Τα πλοία αυτά χωρίς όπλα υποδομές υποστήριξη FOS πάνε κοντά στο 1 billion!! Όπωs είχε γράψει άλλος σχολιαστής πλοία του 1 billionείναι για χώρες μέλη του G20 Εμείς έχουμε να αντικαταστήσουμε 9S , 6 209, 7 Combta μέχρι το 2030 at the latest Με τι θα φύγουν αυτές με 2 [email protected]??/ Η Ρουμανια με 1.2 billion παράγγειλε 4 gowind 2500 Και εμείς τέτοια πλοία πρέπει να κοιτάμε για τους αριθμούς που θέλουμε!! Οι ffgX πάνε για μετά το..2030! Οι Αμερικανοι γνωρίζουν τα οικονομικά και τις… Read more »

Digenis

Σιγα !!! Με την λογικη των G20 απαγορεύονται και οι BMW …

Bridger

Προφανώς και δεν διαφωνώ με την αναγκαιότητα αγοράς κορβετών για τον μελλοντικό κορμό του στόλου, αλλά δεν μπορείς να καλύψεις την Ανατολική Μεσόγειο μόνο με κορβέτες και χωρίς τουλάχιστον 2-4 κύρια πλοία >4000Τ με σοβαρές AAW δυνατότητες. Το θέμα των άμεσων προτεραιοτήτων είναι συζητήσιμο και προσωπικά πιστεύω ότι προέχει η άμεση ενίσχυση των υπαρχόντων μέσων στα όρια της υποδομής τους, με έξυπνες, γρήγορες και VFM λύσεις. Όταν όμως η κυβέρνηση διαρρέει επί μήνες ότι διαπραγματεύεται για 2 πλοία στα 2-3 δις, αυτό είναι σίγουρα πραγματικότητα και όχι ονειροπόληση. Και είναι γεγονός ότι πλοία επιπέδου BEL ή FFG(X) όποτε και να… Read more »

zap

Υπαρχουν και πιο δημιουργικοι τροποι να δεις την κατασταση. Ποσα αποσκοπει να κερδισει απο το προγραμμα των MMSC η LM απο την Ελλαδα; 3 δις περιπου για 4 πλοια; Βαζουμε ορους στο προγραμμα οτι θα γινει μονο με παραχωρηση 4-6 Tico πληρη φορτου και 40-60 F-16C blk 40 τουλαχιστον και τεχνογνωσια παραγωγης του Radar των ΜΜSC στην Ελλαδα 100%. Ουτε βιδα του να μην παραγεται στο εξωτερικο. Μετα τα πλοια τα παιρνουμε στην βασικη διαμορφωση και μας βγαινουν 5-6 στο συνολο. Εχουμε ικανα και ταχυτατα πλοια για Policing που δεν μας εχουν δωσει τιποτα για τα 3δις αλλα εχουν γινει… Read more »

x-m

Πως μπορείς να ζητήσεις ως αντιστάθμισμα κάτι που αν δεν υπερβαίνει,είναι πολύ κοντά στην αξία της παραγγελίας και ιδίως περιουσιακά στοιχεία που δεν ανήκουν στην κυριότητα της LM; 😯

zap

Τα μτχ Tico δεν φτανουν στην αξια την παραγγελια. Δεν εχουν καμια αξια πλεον για τις ΗΠΑ και δεν εχουν και πολλους συμμαχους που θα ηταν trustworthy για να τα πουλησουν ή που να μην εχουν δικη τους εκδοση, Ιαπωνια πχ. Τα μτχ F-16 ειναι πιο δυσκολο πιστευω, αλλα η LM πρεπει να εχει πανισχυρα λομπι. Αυτο θελουμε το να λομπαρει η LM για μας.

Manosss

Γεια στην παρεα σας….Δεν κατεχω πολλα απο αεροπλανα και πλοια πολεμικα και μου αρεσει να διαβαζω τα αρθρα και τις γνωμες αλλωνων.
Σχετικα με αυτο το αρθρο η ερωτηση μου ειναι….τι τις θελουμε τις φρεγατες οταν δεν μπορουμε, δεν εχουμε το θαρος σαν χωρα να δωσουμε εναν απλο χαρτη στην διεθνη κοινοτητα να δειξουμε τη ειναι δικο μας….δυστηχως με τα λιγα που καταλαβαινω ειναι οτι η Ελλαδα δεν παρουσιαζει χαρτες ειται γιατη φοβαται ειται δεν ειναι ετοιμη να προστρατεψει την υφαλοκριπιδα της.
Νασται ολοι καλα.

ANDREW

Παιδιά και εγώ υπέρ των bel είμαι, αλλά ομολογώ ότι είναι risky οι αγορά τους και θα εξηγήσω για έναν από τους λόγους που σε πολλά σχόλια έχει παραληφθεί, αλλά οφείλουμε να τον εξετάσουμε. Μπορεί να είναι state of the art σε radas, cms, asw και καλό σε aaw, αλλά όχι τόσο καλό όσο μια horizon ας πούμε σε ρόλο aaw. Αλλά ας πούμε πως αυτή η μακέτα δεν παρουσιάσει ιδιαίτερα προβλήματα και όποια προκύψουν θα ξεπεραστούν σε μικρό χρονικό διάστημα, με το θέμα του κόστους υποστήριξης και συντήρησης ενός τέτοιου πλοίου όταν θα φτάσει στη μέση ζωή του ας… Read more »

christos_choris_a

Η πιό “διπλωματική” επιλογή της χώρας θα ήταν η ναυπήγηση Als-115 με Γαλλικής προέλευσης όπλα και ηλεκτρονικά μιας και από τους Αμερικάνους θα πάρουμε οπωσδήποτε 18-24 F-35A ( να μην ξεχνάμε και το συμβόλαιο για τις αναβαθμίσεις των F-16 και των P-3B με παραγγελια και MH-60R ) μαζί με αξιόλογους αριθμούς AIM-120D, AIM-9X και AGM-88E. Θα πρέπει κάτι να πάρουν και οι Γάλλοι.

sotbak

scorpene;

SAAB

Μια που τα ανέφερες… Δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να προτείναμε στους Γάλλους αντί για Belhara, έναν συνδυασμό αγοράς Gowind και Scorpene…

sotbak

έτσι λέω, αφού μας λείπουν 2 Υ/Β 214 που δεν κατασκευάσαμε + f21 τορπίλες που είναι και οι καλύτερες και πρέπει οι Γάλλοι να είναι ικανοποιημένοι.

christos_choris_a

Μου αρέσουν κι εμένα τα Scorpéne αλλά η απόκτηση δεύτερου τύπου υποβρυχίου είναι εξαιρετικά ασύμφορη. Για τα Type-214HN έχουμε τα σχέδια, υπάρχει η εμπειρία κατασκευής των, ο “Γερμανος” κατασκευάζει τους συσσωρευτές τους, αν κατασκευαστούν άλλα 2, για το ένα θα μπορούσαν να αφσιρεθούν οι συσσωρευτές και το σύστημα αναερόβιας πρόωσης από το εκσυγχρονισμένο “Ωκεανός” και να πάμε σε οροφή 6 υποβρυχίων Type-214HN. Θα πρότεινα ωστόσο την αντικατάσταση του τακτικού συστήματος των Type-214HN με αυτό των Scorpéne και την απόκτηση ικανού αριθμού τορπιλών F-21 και για τα 6 Type 214.

sotbak

δεν ακούγεται άσχημα η πρότασή σου, αλλά φοβάμαι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για επενδύσεις στην άμυνα. 🙁 🙁 🙁

Mavi70

Καλησπέρα σε όλους, 1. Όταν μιλάει η πρεσβεία να περιμένετε συμφωνία! 2.. Οι Bel θα αγοραστούν έτσι και αλλιώς άσχετα με το όποιο πρόγραμμα φρεγατών ακολουθήσει. 3. Πολλοί μπερδεύουν τις Lcs με την MMSC δεν ίδια πλοία. Tα MMSC είναι κατασκευασμένα 100% από ατσάλι και δεν έχουν αλουμίνιο όπως τα Independent class. 4.Τα πλοία μπορούν να δεχτούν ακόμη 16(8+8) vls πάνω από το ελικοδρόμιο +8 vls μπροστα. 16 sm-2 και 32 essm δεν τα λες και λίγα. 5.Το συνολικό ποσό που έδωσε η Σαουδική Αραβία για 4 πλοία μαζί με την ανάπτυξη και υποστήριξη μαζί με τα όπλα ανέρχεται στα… Read more »

Nestoras

Ωραίος που έβαλες έναν αναλυτικό κατάλογο του τι περιλαμβάνεται στη συμφωνία με Σ. Αραβία. Βέβαια δεν συμφωνώ ότι ένα πλοίο έστω και με 578εκ βασική τιμή (γυμνο), μπορεί εναλλακτικά να κάνει τη δουλειά πυραυλάκατου. Σημαντική λεπτομέρεια αν η υπερκατασκευή δεν είναι πλέον αλουμινένια!

Digenis

Δεν έχει σοναρ τροπιδας και 76αρη . Btw το πλοιο δεν ειναι κακο αν μπουν αυτα τα 2 .Θα ειναι καλύτερο απο μια Gowind .Δεν πιανει ομως τις δυνατοτητες των Bel .

Και στις SV μας η υπερκατασκευη απο αλουμίνιο ειναι .

Mavi70

 Nestoras Καλησπέρα φίλε, Εγώ μίλησα για τα 4-6 LCS που αποσύρουν οι Αμερικάνοι μέχρι το 2022. Αυτά λέω ότι μπορούν να υπηρετήσουν ως τπκ με την προϋπόθεση να τα πάρουμε τσάμπα.Βέβαια δεν γνωρίζω καθόλου το κόστος χρήσης ενός τέτοιου πλοίου. 2. Digenis, Και βέβαια δεν είναι Bel και αν σκεφτείς ότι σύμφωνα με διαρροές πάντα ότι η κάθε bel θα κοστίσει περί τα 1,2 δις το πλοίο τότε δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Είναι τα πλοία παραπλήσια στην τιμή αλλά η Bel είναι ανώτερη στις δυνατότητες. Επίσης αν και έψαξα αρκετά δεν μπόρεσα να βρω πουθενά αν το σύστημα πρόωσης στις MMSC… Read more »

Digenis

Οι ταχύτητα των MMSC θα ειναι μικρότερη, 30knts, οπότε δε θα ειναι τα ιδια συστημα πρόωσης και κινητήρες με τις LCS .
Το 76 μπαινει σε πολυ μικρα πλοια πχ κανονιοφοροι των 200τν … Αποκλείεται να μην δε μπαίνει στην MMSC .
Οσο για το Sonar τροπιδας ελπίζω να μην ειναι μεγάλο το τίμημα .

CKfurious

Κατάντια για τους Γάλλους!!!
Οι ex-Belhrites γραφουν υπέρ των MMSC
Le vent a change!!!!

Mavi70

Καλώς τον!! Άργησες.

ANDREW

Επομένως οι mmsc είναι κουφέτο. Με 24 vls 32 essm + 16 sm2 τους πας μονότερμα. Να σε ρωτήσω ram μπορούν να φέρουν ε? Επομένως, μπορούμε για πλοια υποστήριξης των bel να έχουμε τις mmsc και οι bel να είναι full load 32 aster 30 και το ram τους. Απλά θα πρέπει να πάρουμε τότε 6 bell με αστερ 30 και οσους scalp θεωρουν αναγκαίους και μετά να αντικαταστήσουμε μία προς μία τις s με mmsc και να τους δώσουμε και την αναβάθμιση των μέκο να φέρουν και αυτές εσσμ blk2 και να τους αλλάξουν και ρανταρ, cms κλπ. Εάν… Read more »

Mavi70

 Digenis Το 76αρη έχεις δίκιο μπαίνει σαν στάνταρ εξοπλισμός (το είδα τώρα στον εξοπλισμό των MMSC που έβαλα).Το σόναρ τροπίδας θεωρώ ότι μπαίνει εύκολα(δεν είναι πυρηνική φυσική).  ANDREW Το κουφέτο είναι κάτι σχετικό στο τι θέλεις να κάνεις και πως το έχεις σχεδιάσει. Πάντως για την ιστορία η MMSCπαίρνουν 2Χ8 mk-41 στο μπροστινό μέρος . Σύμφωνα με την LM (κατόπιν επανασχεδιάσεως της πόρτας του hangar )μπορεί το πλοίο να δεχτεί άλλα 2Χ8 vls mk41 δεξιά και αριστερά του ελικοδρομίου. Οπότε το πλοίο θεωρητικά μπορεί να φέρει 16 sm-2 kai 64 essm ή τέλος πάντων ένα συνδυασμό όπλων ανάλογα με τον… Read more »

ANDREW

Mavi70 Mavi70 Να σε ρωτήσω κάτι. Υπάρχει περίπτωση να μπορούμε να παραγγείλουμε το καλουπι ffgx με όπλα της mbda ή τα δικαιώματα της καινουργιας fremm ανήκουν στους αμερικάνους και απλά τις ναυπηγούν οι Ιταλοί και τα μόνα όπλα που να μπορούν να φέρουν να είναι τα αμεικάνικα. Υπάρχει τέτοια δυνατότητα για μας? Μία ευρωπαική ffgx?

Mavi70

 ANDREW Το καλούπι της FFG(X) στην Ευρωπαϊκή έκδοση είναι η Fremm και φέρει όπλα της MBDA. Το σχέδιο ανήκει στην εταιρεία και όχι στο USN. Το USN θα πληρώσει για την ανάπτυξη του σχεδίου ώστε να διασυνδεθούν τα Αμερικάνικα radar και οπλικά στο πλοίο ή μπορεί την ανάπτυξη να την πλήρωσε η εταιρεία και πρόσθεσε το κόστος στην τελική τιμή. Παράδειγμα η Fincatieri με την fremm(Bergamini class) συμμετείχε και σε διαγωνισμό της Αυστραλίας(RAN) για τις 9 φρεγάτες Hunter class. Η προδιαγραφές οπλισμού και ηλεκτρονικών ήταν SM-2,ESSM, με Aegis combat system και με Saab tactical interface δηλαδή καθαρά Αμερικάνικος οπλισμός και… Read more »

Theodor

Το θέμα με τις φρεγάτες έχει κλείσει και αυτές θα μιλούν γαλλικά.Μην ξεχνάμε πως η μόνη χώρα οι απόψεις της οποίας στα θέματα της Μεσογείου σχεδόν ταυτίζονται με τις δικές μας είναι η Γαλλία και αυτή η ταύτιση απόψεων κοστίζει.
Επομένως γαλλικές φρεγάτες και αμερικάνικα αεροπλάνα περιλαμβάνει το μενού της δεκαετίας που διανύουμε.

Roger

Από την στιγμή που το ΠΝ είχε επιλέξει 6 FREMM πριν 10+ χρόνια, τότε οι FFG(X) είναι μονόδρομος και μάλιστα «μάνα εξ ουρανού« για εμάς, αφού αντί να πάρουμε την γαλλική υποεξοπλισμένη «πατάτα», θα μπορούμε να πάρουμε την Αμερικανική «I was build for war» και ίσως να χωθούμε στο συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ. ΌΤΑΝ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΕΘΟΎΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ… και φυσικά, με το σκεπτικό ότι η παρτίδα της Ανατολικής Μεσογείου δεν θα έχει τελειώσει μέχρι τότε. Οι Γάλλοι, ας αρκεστούν να πάρουμε από αυτούς Gowind. Belharιτες και LCS-MMSCίτες, πρέπει να ξεκολλήσετε με τα υπερπανάκριβα άοπλα σκαφάκια σας. Θέλουμε πλοία… Read more »

ANDREW

Δηλαδή μας λες να περιμένουμε μέχρι το 2032 για να πάρουμε φρεγάτες? Με τι θα μείνουμε δλδ? Με 4 μεκο και 5 s που θα αγκομαχάνε? Άμα βάλουμε στο παιχνίδι τις ffgx που λες, θα πρέπει και τα υπόλοιπα να είναι αμερικάνικα. Πράγμα που σημαίνει πως θα πάμε σε mmsc και εάν είμαστε τυχεροί καμιά ενδιάμεση λύση και θα περιμένουμε από 32 και μετά να έρθουν οι ffgx. Εάν όμως πάμε σε γαλλικά ας σκεφτούμε εάν θέλουμε όντως bel ή γαλλικές freem με αλλαγές για να φέρουν sea fire και 40 ή και 48 vls εάν γίνεται. Τα υπόλοιπα θα… Read more »

Roger

Ο COVid τα άλλαξε όλα.

Πριν το 2030, πολύ δύσκολο έως αδύνατο να δούμε καινούργια κύρια μονάδα στο ΠΝ.
Εξου και το ΥΓ μου.

SAAB

Νομίζω διακυβεύονται άλλα πράγματα που ο εκσυγχρονισμός του στόλου είναι το τυράκι. Πάλι μπροστά μου το κόκκινο πανί και θα σχολιάσω σε έντονο ύφος, https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom-class_littoral_combat_ship Πλοίο στο οποίο έχουν βάλει το χέρι τους οι Ιταλοί, ΟΧΙ. Δεν με ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Οι άνθρωποι είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος στην λογική των ανθεκτικών κατασκευών. Εμείς δεν θέλουμε κάτι που να δουλεύει μόνο καινούργιο. Κάποιοι πρέπει να αναλογιστούν τι πάμε να κάνουμε. Έχουμε τεράστιο οικονομικό πρόβλημα και αντί να πάμε σε σίγουρη λύση, πάμε για Μπελαρά ή LCS που μετονομάστηκε σε MMSC γιατί απέτυχε και έπρεπε να το εμφανίσουμε διαφορετικά. Εάν το πείραμα… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Με Meteor τα ελληνικά Rafale, ο απόλυτος Α/Α πύραυλος της...

92
 Τον τελευταίο καιρό, οι θετικές ειδήσεις στο χώρο των αμυντικών προμηθειών, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται. Μια ακόμη επιβεβαίωση της ορμητικότητας με την οποία έχει...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 November #378

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 October #329

Αγορά

Related News

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Μία φυσική εξέλιξη: Δεν θα γίνει η μεγάλη ΤΑΜΣ Παρμενίων 2020, όλη η χρονιά ήταν ένας Παρμενίωνας

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΓΕΕΘΑ, «η μεγάλη διακλαδική άσκηση Παρμενίων Ανακοινώνεται ότι κατόπιν εισήγησης του ΓΕΕΘΑ και έγκρισης από την πολιτική ηγεσία θα...

Την έναρξη των διερευνετικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας χαιρετίζει η Φον Ντερ Λάιεν

ΑΠΕ-ΜΠΕ«Χρήσιμη» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Κομισιόν την επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην ανάρτησή της στο τουίτερ σημειώνει ότι «χαιρετίζει την προγραμματισμένη...

Τι είπε ο Μακρόν στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία υπήρξαν βασικά θέματα της χθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και...

To ΝΑΤΟ χαιρετίζει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Συγκεκριμένα, υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ,...
- Advertisement -