- Advertisement -

Ο Αμερικανικός Στρατός χαλαρώνει τους όρους για την αντικατάσταση του Bradley

- Advertisement -

Επίμονες αλλά σαφώς πιο φιλελεύθερες προσπάθειες στο πρόγραμμα αντικατάστασης των ΤΟΜΑ M-2 Bradley που υπηρετούν με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ προωθεί το Πεντάγωνο, σύμφωνα με νέα έκθεση που παρουσιάστηκε στις 7 Φεβρουαρίου. Η έκθεση προσκαλούσε βιομηχανικούς συνεργάτες να παρουσιάσουν ιδέες για το πώς θα έμοιαζε ένα μελλοντικό επιλεκτικά-επανδρωμένο όχημα μάχης (future Optionally Manned Fighting Vehicle – OMFV).
Η φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε αυτή τη φορά ήταν σαφώς πιο χαλαρή από την προηγούμενη κλήση στο διαγωνισμό που καθόριζε επακριβώς τα χαρακτηριστικά του οχήματος και προκήρυττε ακριβή και σύντομα χρονοδιαγράμματα παρουσίασης και δοκιμών πρωτοτύπων οχημάτων που θα ακολουθούσαν με αυστηρά προγράμματα παραγωγής και παράδοσης. Ο διαγωνισμός εκείνος απέτυχε να προσελκύσει ενδιαφέρον και οι περισσότεροι -πλην ενός- διαγωνιζομένων αποσύρθηκαν ή απορρίφθηκαν με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος.

Ο Αμερικανικός Στρατός ακυρώνει το πρόγραμμα αντικατάστασης των Bradley


Η αποτυχία του προηγούμενου διαγωνισμού έδωσε χρήσιμα μαθήματα στο αμερικανικό Πεντάγωνο τόσο για τις ικανότητες των βιομηχανιών όσο -και κυρίως θα προσθέταμε- για τους περιορισμούς που θέτουν στην ελεύθερη βούληση τα πολύ αυστηρά κριτήρια που καθορίζουν οι κρατικές διαδικασίες. Η παράθεση μιας ξερής λίστας με τα χαρακτηριστικά του οχήματος, η παράθεση σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων και η δογματική προσήλωση στην τήρησή τους, μπορεί να λειτουργούν σε μια στρατιωτική μονάδα αλλά δεν αποδίδουν σε έναν ελεύθερο διαγωνισμό μεταξύ εταιριών που παρουσιάζουν πρωτότυπα και τεχνολογικά καινοτόμα σχέδια, όπου πολλά μπορούν να πάνω στραβά και να εκτροχιάσουν το πρόγραμμα.
Το πάθημα δείχνει να γίνεται μάθημα για αυτό -παρά τη σπουδή του Αμερικανικού Στρατού να αντικαταστήσει τα παλιά και ανεπαρκή ΤΟΜΑ- οι υπηρεσίες του Υπουργείο καλούν τις βιομηχανίες να συνεργαστούν, μοιραζόμενες σε όλα τα στάδια τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους για το νέο όχημα μάχης. Η ελευθεριότητα στην έκφραση θα βοηθήσει το πρόγραμμα να πλησιάσει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του νέου οχήματος του Στρατού και ο τρόπος που θα το επιτύχουν επαφίεται στην φαντασία και ικανότητες των σχεδιαστών και μηχανικών.

Νέο σύστημα ανάρτησης δοκιμάζουν τα Bradley


Σε αυτό το πνεύμα, καλούνται οι βιομηχανίες να παρουσιάσουν ιδέες για ένα όχημα που θα πρέπει να παρέχει προστασία στους στρατιώτες, να μπορεί να ακολουθεί τις κινήσεις σε μια εκστρατεία συνδυασμένων όπλων, να μπορεί εύκολα να αναβαθμίζεται μέσω αρθρωτής, ανοιχτής αρχιτεκτονικής των υποσυστημάτων του και να βελτιώνεται χωρίς να αυξάνεται δραματικά το βάρος του. Επιπλέον, θα πρέπει να έχει ισχύ πυρός και βάρος που θα του επιτρέπει να περνά γέφυρες και να χρησιμοποιεί το οδικό δίκτυο χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Το όχημα θα πρέπει να είναι εύκολα μετακινήσιμο από αέρος, ξηράς και θάλασσας ενώ οι μεταφερόμενοι στρατιώτες θα πρέπει να έχουν αρκετό χώρο στο διαμέρισμά του για να χωρούν άνετα. Ένα σύστημα εξομοίωσης εκπαίδευσης θα ήταν καλό να υπάρχει. Οι προδιαγραφές θα μπορούσαν να αλλάξουν στην πορεία, αν κριθεί απαραίτητο καθώς διδάγματα και συμπεράσματα θα βγαίνουν από τις δοκιμές.
Οι αρκετά ασαφείς προδιαγραφές επιτρέπουν στις ιδιωτικές βιομηχανίες αρκετό “χώρο” για να αναπτύξουν τα σχέδιά τους με ορίζοντα να καταλήξει η Υπηρεσία σε δύο κύριους κατασκευαστές που θα παρουσιάσουν πρωτότυπα ως το 2026. Δεν γίνεται λόγος για τα συγκροτήματα ισχύος και ενέργειας, αφήνοντας τις επιλογές ανοιχτές σε αυτό το πεδίο τουλάχιστον προσωρινά.

Αμερικάνοι στρατιώτες θα χειρίζονται ρομποτικά οχήματα από εκσυγχρονισμένα Bradley


Τέλος, γίνεται σαφές πως το σύστημα θα πρέπει να είναι φιλικό προς τον χρήστη, ενσωματώνοντας διδάγματα από τους στρατιώτες που χρησιμοποίησαν και μεταφέρθηκαν από τα υπάρχοντα ΤΟΜΑ, μεταδίδοντας συμβουλές και επιθυμίες για το τί θέλουν από το μελλοντικό όχημα. Στο σημείο αυτό θα αξιοποιηθεί η εμπειρία από το πρόγραμμα Integrated Visual Augmentation System (IVAS).
Το πρόγραμμα αντικατάστασης των Bradley παίρνει, λοιπόν, μια νέα τροπή, πιο φιλελεύθερη και λιγότερο βεβιασμένη με το Πεντάγωνο να είναι αποφασισμένο να περαιώσει αυτή τη φορά το πρόγραμμα αφήνοντας τις βιομηχανίες να εκφραστούν ελεύθερα. Ας ελπίσουμε πως δεν θα περάσει στο αντίθετο άκρο, από τον προηγούμενο διαγωνισμό και δεν θα τραβήξει σε μάκρος.
Πηγή: defensenews.com

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
8 months ago

Οπως και να ειναι το ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ, ακομη και 60 τονους να ειναι, θα κινδυνευει απο τα συγχρονα αντιαρματικα βληματα χωρις προσθετες θωρακισεις και συστηματα αυτοπροστασιας. Η Ελλαδα ως χωρα θα επρεπε να μετασκευασει καποια απο τα παλια αρματα σε βαρια ΤΟΜΠ για χρηση στον Εβρο, οπως εκαναν οι ισραηλινοι. Ακομη και να μας δωρισουν Μ2 Βradley οι Αμερικανοι, παλι θα χρειαζομαστε βαρια ΤΟΜΠ για την πρωτη γραμμη.
Τελος, γιατι δεν εχει γινει αποκτηση αντιαρματικων πυραυλων κατευθυνομενων με ρανταρ oπως ο AGM-114L ? Εαν δεν μας τα δινουν οι Αμερικανοι τοτε ας αγοραστουν τα Brimstone που ειναι και καλυτερα.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
8 months ago

και να προσθέσω η μετασκευή θα μπορούσε να είναι 100% made in Greece…..με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή...

 Σε μια απόφαση σταθμό για την μελλοντική του εξέλιξη προχώρησε το Πολεμικό μας Ναυτικό σήμερα, επιλέγοντας να αποστείλεi άμεσα επίσημο Letter of Request (LOR)...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

80 εκ. δολάρια για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6...

42
 Μαζί με τη σύμβαση για την αγορά του πλήρους "πακέτου" των 4 ελικοπτέρων MH-60R, το ΠΝ διαπραγματευόταν και την Εν Συνεχεία Υποστήριξη του Στόλου...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 April #395

Αγορά 3.99

Related News

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή...

 Σε μια απόφαση σταθμό για την μελλοντική του εξέλιξη προχώρησε το Πολεμικό μας Ναυτικό σήμερα, επιλέγοντας να αποστείλεi άμεσα επίσημο Letter of Request (LOR)...

Μεταξύ των ξένων συλληφθέντων για την υπόθεση τρομοκρατίας στη Βιέννη υπάρχουν και Ρώσοι πολίτες

ΑΠΕ-ΜΠΕΠολίτες μερικών χωρών μεταξύ των οποίων και της Ρωσίας βρίσκονται μεταξύ των ατόμων που έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για σχέσεις με τον 20χρονο από...

Η Τουρκία θα αντιδράσει «δυναμικά» στην απόφαση της Γαλλίας για τους Γκρίζους Λύκους

Η Τουρκία υπόσχεται να αντιδράσει «δυναμικά» στην απόφαση της Γαλλίας να θέσει εκτός νόμου την τουρκική ακραία εθνικιστική οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι, μεταδίδει το Γαλλικό...