Οι ΗΠΑ υλοποιούν το σημαντικότερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Α/Α συστήματος Patriot των τελευταίων 30 ετών, ώστε να πετύχουν την πλήρη αξιοποίηση του πυραύλου PAC-3 MSE.
Όπως γράφει το «Defence-Blog», το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2021 και επικεντρώνεται κυρίως στο ραντάρ, τα συστήματα υπολογιστών και επικοινωνιών. Συνέπεια των εργασιών είναι η βελτίωση της εμβέλειας του ραντάρ AN/MPQ-65 κατά 30% – με το ίδιο να αποκαλείται πλέον AN/MPQ-65A -, η αυξημένη ταχύτητα επεξεργασίας των δεδομένων, η μεγαλύτερη αξιοπιστία και το χαμηλότερο κόστος χρήσης.
Η αναβάθμιση λέγεται «Post-Deployment Build 8» («PDB8») και περνά το ραντάρ από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή. Στα πλαίσια του προγράμματος βελτιώνεται ακόμη το Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών, με σκοπό τη βελτίωση της επίγνωσης της τακτικής κατάστασης, εγκαθίσταται ικανότητα NCTR και αναβαθμίζεται η ικανότητα δικτύωσης.
Συμβόλαιο εξέλιξης του συστήματος Patriot με πιθανό ελληνικό ενδιαφέρον
Μέχρι τώρα έχουν εκσυγχρονιστεί τα συστήματα 9 από τις 15 μονάδες που το επιχειρούν στον Αμερικανικό Στρατό, με τις εργασίες να συμβαίνουν όταν κάθε σύστημα επιστρέφει στις ΗΠΑ από κάποια επιχειρησιακή ανάπτυξη. Συχνά ωστόσο το πρόγραμμα γίνεται στις χώρες όπου βρίσκονται τα συστήματα. Για παράδειγμα, πρώτα εκσυγχρονίστηκαν το 2015 συστήματα που υπάρχουν στη Νότια Κορέα και αντίστοιχη φιλοσοφία ακολουθήθηκε με συστήματα στη Γερμανία.
Το A/A σύστημα Patriot υπάρχει στο ελληνικό οπλοστάσιο τα τελευταία 20 χρόνια, τα 16 με την έκδοση Patriot PAC-3. Σύμφωνα με το «Defence-Blog», το σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί σε πολεμικές επιχειρήσεις με 5 διαφορετικούς χρήστες, σε τουλάχιστον 250 εμπλοκές εχθρικών αεροσκαφών, drones, πυραύλων cruise και βαλλιστικών πυραύλων. Από τον Ιανουάριο του 2015 υποστηρίζεται ότι έχει αναχαιτίσει περισσότερους από 150 βαλλιστικούς πυραύλους σε όλο τον κόσμο, με τουλάχιστον 90 αναχαιτίσεις να έχουν γίνει με χρήση της οικογένειας πυραύλων GEM (Guidance Enhanced Missile).
To τεύχος Αυγούστου 2019, Νο399 διαθέσιμο ηλεκτρονικά μέσω Joomag
Η αναγκαια αναβαθμιση της Α/Α αμυνας της χωρας περναει μεσα απο τον εκσυγρονισμο των Patriot που διαθετουμε και απο την αποκτηση του Iron Dome,το κοστος ειναι σημαντικο αλλα οχι απαγορευτικο και ειναι απαραιτητο να διατεθουν αυτοι οι ποροι ετσι ωστε να υλοποιηθει η απαραιτητη Ζωνη Πυραυλικης Απαγορευσης στο Αιγαιο..
Έχουμε εδώ και 16 χρόνια την έκδοση pac3; Ή κάτι δεν κατάλαβα καλά;
Ναι σωστά. Τα πρώτα τέσσερα χρόνια είχαμε σε leasing 2 συστοιχίες PAC-2 όπου στην συνέχεια επιστραφήκανε στις ΗΠΑ με την αγορά των 3 συστοιχίων PAC-3 που επιχειρούν μέχρι και σήμερα.
6 συστοιχίες υποτίθεται πως έχουμε.
Pac 2 όμως όχι pac 3, σωστά;
Δεν μπορώ να πω, σημαντική η αναβάθμιση στο ραντάρ & η δυνατότητα καλύτερης δικτύωσης, αλλά μήπως θα έπρεπε να συνοδεύετε και από ανάλογη αύξηση των επιδόσεων του πυραύλου. Μία μεγαλύτερη No Escape Zone θα άλλαζε τα δεδομένα….! 😐
Τωρα αν πω S400 και μ****ς θα φταιω?
Δοκιμασμενα στην μαχη τα Patriot και οχι απλως marketing και κουραφεξαλα…..
νεο ρανταρ θελουμε εμεις 360 μοιρων αεσα . το υφισταμενο ρανταρ πλεον φαινονται τα χρονια του .
Μάλλον NCTR θέλατε να γράψετε. Θα ήθελα να δω κάποιο άρθρο είτε στον ιστότοπο είτε στο περιοδικό που να ασχολείται με την συγκεκριμένη τεχνολογία, αν υπάρχουν φυσικά αρκετά στοιχεία διαθέσιμα.
Αν τους πηρε 30 χρονια να δουλεψει στοιχειωδως καλα (σμφωνα παντα με τα λεγομενα τους) δε το λες και επιτυχια.
Πρεπει να ειναι πραγματικα απο τα πιο αποτυχημενα αμερικανικα συστηματα με τους απαρχαιωμενους scud να ξεσκεπαζουν το επιτυχυμενο μαρκετινγκ.
Αλλα απο ουσια;
Ειναι ανησυχητικο τουλαχιστον να βασιζουμε την επιγεια αεραμυνα μας σε αυτο το συστημα.
Δηλαδή Ολανδία, Πολωνία, Γερμανία, Αίγυπτος, Ιαπωνία, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ταιβάν, Ελλάδα, Ισπανία, Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ Ρουμανία, Κορέα
πέταξαν τα λεφτά τους για άχρηστα και αποτυχημένα Patriot?
πρέπει να έχετε αλλεργία στην λέξη “αμερική”….
Πρόσθεσε και τη Σουηδία.
Άλλα διαβάζεις και άλλα καταλαβαίνεις, που το είδες ότι “τους πήρε 30 χρόνια να δουλέψει στοιχειωδώς καλά”;
Σε αντίθεση με το κλασικό αφήγημα βασιζόμενο στο επίσης κλασικό τσιτάτο του “πάλι την πάτησαν τα υπεροπτικά Αμερικανάκια”, οι επιδόσεις του Patriot εναντίον των ιρακινών βαλλιστικών πυραύλων ΔΕΝ είναι σίγουρα τόσο κακές όσο είθισται να θεωρείται, και οι αιτίες των αποτυχιών μερικές φορές μπορεί να αλλάζουν την εικόνα (πχ αναφέρεται πως η εκρηκτική κεφαλή στους αρχικούς πυραύλους, βελτιστοποιημένη για την αναχαίτιση αεροσκαφών, είχε κάποια απρόβλεπτη συμπεριφορά ενάντια σε βαλλιστικούς στόχους – δηλαδή το σύστημα συνολικά δούλευε σωστά!). Και ας μη ξεχνάμε ότι το 2003 τα πήγε πολύ καλύτερα, όπως και τώρα τα πήγε ακόμα καλύτερα.
Εντάξει, περιμένουμε τότε να μας βρει ο Epam Papas ένα αντιβαλλιστικό σύστημα που δεν είναι ανησυχητικό να βασίζεται κανείς πάνω του. Τώρα αν εγώ πω ότι ο Epam Papas δε πρόκειται να βρει τέτοιο πράγμα πουθενά θα είμαι κακός, κυνικός, ή ρεαλιστής;
παρακολουθώ τα σχολια του καιρό τώρα… Τρεχει να αβανταρει παντου οτι εστι ρωσικό και περιμενει στη γωνια μολις δει κατι αμερικανικο να κράξει…
Γιατί η ΠΑ δεν έχει PAC 3 GEN III; Αληθεύει πως από τις 6 συστοιχίες οι 2 τελικώς είναι μεταχειρισμένες;