Αυτή η τράπουλα κρύβει τα όπλα των εχθρών

6
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Αν ξέρεις τί να κάνεις με έναν άσσο σπαθί, μπορεί και να κερδίσεις την παρτίδα. Ειδικά αν ο άσσος στο χέρι είναι ένας… αντιαεροπορικός πύραυλος SA-17. Τα χαρτιά είναι ένας τρόπος να περνά ο καιρός αλλά αυτή η τράπουλα είναι διαφορετική: είναι εκπαιδευτικό βοήθημα.

Ο Αμερικανικός Στρατός διανέμει στο προσωπικό του τραπουλόχαρτα όπου φιγουράρουν ρωσικά, ιρανικά και κινεζικά οπλικά συστήματα –τα οποία πιθανόν να συναντήσουν κάποια ημέρα στο πεδίο της μάχης. Κάθε χαρτί εκτός από την φωτογραφία, έχει τον τύπο, την ονοματολογία και βασικά χαρακτηριστικά του εικονιζόμενου όπλου, άρματος ή πυραύλου π.χ διαμέτρημα, εμβέλεια κ.ά. Εντάξει, τα χαρτιά με τις γυμνές είναι καλύτερα αλλά έτσι οι στρατιώτες εκπαιδεύονται στην αναγνώριση εχθρικού εξοπλισμού ενώ χαλαρώνουν.

Από το καλοκαίρι που κυκλοφόρησαν οι εν λόγω τράπουλες έγιναν ανάρπαστες. Οι πρώτες 9.800 τράπουλες με κινεζικά οχήματα και όπλα που βγήκαν τον Ιούλιο εξαφανίστηκαν μέσα σε μόλις τρείς εβδομάδες, με αποτέλεσμα ο Στρατός να παραγγείλει 70.000 ακόμη. Ο Κλάδος Πληροφοριών της TRADOC (Army Training and Doctrine Command) πιστεύει πως η επιτυχία οφείλεται στο γεγονός ότι για να τις αποκτήσει κανείς δεν χρειάζεται να έχει διαβάθμιση ασφαλείας, είναι για όλους.

Τα χαρτιά στον Στρατό δεν είναι κάτι καινούργιο –αρκεί να μην σε πιάσουν να παίζεις εν ώρα υπηρεσίας. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τραπουλόχαρτα με σιλουέτες αεροσκαφών του Άξονα ή πολεμικά πλοία του Ιαπωνικού Ναυτικού βοήθησαν να κερδηθεί ο πόλεμος, όπως οι φωτογραφίες των pin-up girls στήριζαν το ηθικό των στρατιωτών στα διάφορα μέτωπα. Ορισμένοι κυβερνήτες έβαζαν τις εικόνες των εχθρικών πλοίων στα αποχωρητήρια ώστε οι άνδρες να μαθαίνουν και κάτι κάθε φορά που τα χρησιμοποιούσαν!

Από τα διαβόητα ‘Death cards’ του πολέμου στο Βιετνάμ αλλά και άλλων συρράξεων που ακολούθησαν, τα χαρτιά εξελίχθηκαν και έγιναν επιχειρησιακό «εργαλείο» για τον αμερικανικό Στρατό. Σοβιετικά τανκς, αεροσκάφη, πύραυλοι και πλοία βρίσκονταν όλα πια στην τσέπη του στρατιώτη. Το 2003, στον δεύτερο πόλεμο του Κόλπου, η τράπουλα με τους 55 πιο καταζητούμενους υψηλόβαθμους Ιρακινούς αξιωματούχους του καθεστώτος που έφτιαξε το Πεντάγωνο βοήθησε τους Αμερικανούς στρατιώτες να τους εντοπίσουν και να τους συλλάβουν. Ή να τους σκοτώσουν.

Από τα φύλλα της παρέλασε όλο το κονκλάβιο του Σαντάμ: Ο ‘Chemical Ali’, ο υπουργός Εξωτερικών Τάρεκ Αζίζ, όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου… Ο Σαντάμ ήταν ο άσσος μπαστούνι. Η τράπουλα ‘Most Wanted Iraqis’ είχε τεράστια επιτυχία, εντός και εκτός στρατεύματος. Την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας της «έφυγαν» 750.000 κομμάτια. Σήμερα είναι συλλεκτικό κομμάτι από τα λίγα.

Μέχρι τώρα η TRADOC έχει κυκλοφορήσει 30.000 τράπουλες με κινεζικό εξοπλισμό και 38.000 με ρωσικό. Οι 33.000 τράπουλες που απεικονίζουν ιρανικά οπλικά συστήματα είναι οι τελευταίες που άρχισαν να φθάνουν στις μονάδες. Μάλιστα στο μέλλον σκέφτεται να κυκλοφορήσει και τράπουλες με εξοπλισμό συμμαχικών χωρών, μια έξυπνη κίνηση καθώς η εξοικείωση με το υλικό φιλίων δυνάμεων θα συνέβαλε στην μείωση των περιστατικών φιλίου πυρός σε επιχειρήσεις.

Ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα και για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η εξοικείωση στην αναγνώριση υλικού «φίλων και συμμάχων» θα μπορούσε σε πολλές περιπτώσεις να κάνει την διαφορά. Και σε κάποιες άλλες να σώσει την παρτίδα.

Αλέξανδρος Θεολόγου   

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
ARCHIPELAGOSArisneuromancerchriss8Panos71 Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Γιώργος Ρ
Guest
Γιώργος Ρ

Αν είναι ψέμα, ασ’ το να ζήσει
Και να πιστεύω πως ακόμα μ’ αγαπάς
Εσένα η τράπουλα σ’ έχει γεννήσει
Ποτέ δεν ξέρω με τι φύλλο με κρατάς

Panos71
Member
Noble Member
Panos71

Παω τρέχοντας να κανω έναρξη επιχείρησης.
Θα οργανώσω ενα τυπογραφείο πιεστήριο.
Με 100% προκαταβολή φορου, φορο επιτηδεύματος, φορο αλληλεγγύης, 24% ΦΠΑ, και διαφορα ” λαδοξηδα ” στα σωστα άτομα, για να προχωρήσει η δουλειά, ειναι σίγουρο οτι αρχές του 2020 θα μπω σε μια ρύθμιση 24 δοσεων με 6,5% επιτοκιο.
Ευτυχώς εχουν γνωση οι φυλακές…

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Εντυπωσιακό ότι σαν χώρα έχουμε μόνο φίλους κι συμμάχους!!!! razz

neuromancer
Member
Trusted Member
neuromancer

Μπορουμε να προμηθευτούμε αυτές τις τραπουλες στο εμπόριο με κάποιο τρόπο?

Aris
Member
Aris

Το 98 στην διμοιρία μου που είχαμε αντιεροπορικό ρόλο. Είχαμε έναν πίνακα με τουρκικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Φρόντισα με φωτοτυπίες από την Πτηση να εμπλουτίσω το υλικό. Το τι μάθανε οι αλλοι μετά…

ARCHIPELAGOS
Member
Active Member
ARCHIPELAGOS

Όταν παίζαμε υπέρ-ατού 30 χρόνια …