Ο αμερικανικός Στρατός δοκιμάζει το JLTV ενώ παλεύει να κρατήσει αξιόμαχα τα Humvee   

2
3290
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 57
  •  
  •  

Στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας πραγματοποιούν ρίψεις από αέρος πέντε διαμορφώσεων του νέου ελαφρού τακτικού οχήματος JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) της Oshkosh Defense το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει εν μέρει το HMMWV στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι δοκιμές από τον Α΄ Λόχο του 407ου Τάγματος Υποστήριξης Ταξιαρχίας της 82nd Airborne Div. προβλέπουν την συσκευασία, ρίψη και ανάκτηση των JLTV από την Ζώνη Ρίψης προκειμένου να διαπιστωθεί αφ’ ενός η συμπεριφορά τους κατά την ρίψη και αφ’ ετέρου εάν μετά είναι ακόμη λειτουργικά και ικανά για αποστολή.

Οι διαμορφώσεις που δοκιμάζονται αφορούν απλά και θωρακισμένα (up-armored) οχήματα και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 15 ρίψεις χαμηλής ταχύτητας –τρείς ανά διαμόρφωση. Είχε προηγηθεί η εκπαίδευση του προσωπικού στην λειτουργία, συντήρηση και επίλυση προβλημάτων (troubleshooting) του JLTV ώστε οι αλεξιπτωτιστές να δρουν τόσο ως χειριστές όσο και ως συντηρητές κατά την διάρκεια των τεστ.

Ας σημειωθεί ότι οι δοκιμές εκτελούνται από απλούς στρατιώτες, όπως εκείνους που θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν το νέο όχημα, γι’ αυτό και τα τεστ ανατέθηκαν σε αυτούς. Ο αμερικανικός Στρατός και το Σώμα Πεζοναυτών θα προμηθευτούν συνολικά 58.000 JLTV μόλις ολοκληρωθούν τα στάδια των δοκιμών και το όχημα λάβει την έγκριση παραγωγής και ανάπτυξης στις μονάδες.

Ο Στρατός σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα περισσότερα οχήματα Humvee (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) που υπηρετούν σήμερα ως οχήματα γενικής χρήσεως, φορείς βαρέων όπλων και εξοπλισμένα για επιχειρήσεις υποστήριξης (close combat weapons carriers) με τέσσερεις διαμορφώσεις JLTV. Θα εξαιρεθούν τα Humvee ειδικών καθηκόντων όπως πχ. τα εκχιονιστικά.

To νέο όχημα θα έχει διμελές ή τετραμελές πλήρωμα συν πυροβολητή, όπως το Humvee, όμως διαθέτει αυξημένη προστασία παρόμοια με αυτή οχημάτων παντοδαπού εδάφους ανθεκτικών στις εκρήξεις ναρκών και με θωράκιση για ενέδρες –με βάρος κατά 2/3 μικρότερο και βελτιωμένη κινητικότητα. Υπενθυμίζεται ότι οι συνθήκες που αντιμετώπισαν τα Humvee στο Ιράκ από το 2003 και μετά οδηγώντας στην άμεση θωράκισή τους «γονάτισε» τα οχήματα καθώς δεν είχαν σχεδιαστεί για κάτι τέτοιο.

Η μεταφορική ικανότητα των JLTV θα κυμαίνεται από 3.500 έως 5.100 λίβρες χωρίς συμβιβασμούς στους τομείς της προστασίας ή της κινητικότητας, υποστηρίζει η κατασκευάστρια εταιρία. Επίσης θα είναι ταχύτερο, με μεγαλύτερη επιτάχυνση και περισσότερο οικονομικό ως προς την κατανάλωση καυσίμου σε σύγκριση με το Humvee.

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανικός Στρατός αναζητά, σύμφωνα με πληροφορίες του Inside Defense, πιστώσεις 7,5 εκατ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2020, προκειμένου να διατηρήσει αξιόμαχο τον στόλο των ταλαιπωρημένων Humvee με ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για τα περίπου 50.000 οχήματα τα οποία δεν θα αντικατασταθούν από το Joint Light Tactical Vehicle.

Αν και το Πεντάγωνο επιδιώκει την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντικατάσταση του τύπου, ο Στρατός δεν δείχνει έτοιμος να αποχωριστεί εντελώς τα δοκιμασμένα και απλά HMMWV που σήμερα αριθμούν κάπου 230.000 οχήματα.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 57
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Stavrogin
Guest
Κωνσταντίνος

Μήπως εννοείτε 7,5δισ. ή κάποιο άλλο νούμερο και όχι 7.5εκ. για την αναβάθμιση των χαμβι γιατι αλλίως αναλογουν 150$ ανα όχημα ενω στην περίπτωση των 7,5δις αναλογούν 150.000$ ανά όχημα (που πάλι φαίνονται πολλά)

gdmast
Guest
gdmast

Τα 150.000, δεν είναι πολλά. Είναι και λίγα αν θέλουν να βάλουν πάνω Crows II, νέα ηλεκτρονικά και ηλεκτροπτικά και αντιναρκική προστασία και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο.