Μυθοπλασίες: προστάτευαν πράγματι τα κράνη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου καλύτερα από τα σύγχρονα;

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο Αμερικανικός Στρατός απέρριψε τους ισχυρισμούς πρόσφατης μελέτης που εμφάνιζε τα μεταλλικά κράνη “κατσαρόλες” του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ως εξίσου ανθεκτικά ή και καλύτερα με το σύγχρονο αντιβαλλιστικό κράνος ACH στην αντιμετώπιση του ωστικού κύματος.

Ένα κράνος του 1915 προστατεύει καλύτερα τους στρατιώτες από αυτά που χρησιμοποιεί σήμερα ο αμερικανικός στρατός σύμφωνα με μελέτη

“Τα σημερινά κράνη είναι πολύ καλύτερα”, λέει ο Dr. Christopher Hoppel, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ερευνών του Αμερικανικού Στρατού, υποστηρίζοντας πως τα κράνη Advanced Combat Helmet (ACH) του Στρατού και τα Marines’ Enhanced Combat Helmet (ECH) των Πεζοναυτών των ΗΠΑ είναι στην κορυφή των εξελίξεων από πλευράς προστασίας, άνεσης και αντοχής.


Έρευνα του πανεπιστημίου του Duke, και συγκεκριμένα της Σχολής Μηχανικών Pratt, νωρίτερα αυτόν τον μήνα εξέτασε τις αντιδράσεις στρατιωτικών κρανών από τα σημερινά μέχρι του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου για την αντοχή τους έναντι στο ωστικό κύμα εκρήξεων. Τα συμπεράσματα ήταν πως η συμπεριφορά των κρανών του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, το βρετανικό Brodie, το γερμανικό Stahlhelm και το γαλλικό Adrian παρουσίαζαν παραπλήσια αντοχή σε εκρήξεις που προσομοίωναν ισχύ βλήματος πυροβολικού στο ανθρώπινο σώμα με τα σύγχρονα ACH.

Από τις δοκιμές του Duke’s University σε παλιά και σύγχρονα κράνη. Μετρήθηκαν τα αποτελέσματα εκρήξεων στη λειτουργία του εγκεφάλου και πως αυτό μετριαζόταν από τη χρήση του κράνους (φωτογραφία: Duke University)

Μαλιστα, οι έρευνες έδειξαν πως ειδικά το γαλλικό Adrian παρουσίαζε ακόμα καλύτερες επιδόσεις, προστατεύοντας από τραυματική εγκεφαλική κάκωση (TBI) από το ωστικό κύμα εκρήξεων σε αποστάσεις 5 ως 1 μέτρου χάρη στον ιδιαίτερο σχεδιασμό του. Το Adrian εξαιτίας μιας εξωστρεφούς στεφάνης στην απόληξή του κατόρθωνε να μειώνει σημαντικά και να αμβλύνει τις πιέσεις της ώσης στο κρανίο και τον αυχένα.

O δεκανέας Burness Britt, USMC αναμένει να μεταφερθεί με το ελικόπτερο σε στρατιωτικό νοσοκομείο μετά την έκρηξη IED στο Αφγανιστάν. Οι απειλές από κοντινές εκρήξεις δεν έρχονται μόνον από ψηλά (φωτογραφία: AP)

Ωστόσο, οι ερευνητές του Στρατού απορρίπτουν τα συμπεράσματα του Duke, που προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση σε παγκόσμιο επίπεδο, ως υπερβολικά και ανακριβή. Τα σύγχρονα κράνη έχουν απείρως καλύτερο σχεδιασμό από τα κράνη που παρήχθησαν βιαστικά εν μέσω του πολέμου 100 χρόνια πριν. Ειδικά τα ACH και ECH ενσωματώνουν την εμπειρία και τεχνογνωσία πολλαπλών συγκρούσεων και απαιτήσεων από τον Στρατό και δεν συγκρίνονται με τις “κατσαρόλες” του παρελθόντος.

Συγκεκριμένα, ο Hoppel και η ομάδα του κατηγορούν την ομάδα του Duke για εντυπωσιασμό. Οι έρευνες ήταν επιφανειακές και περιορίστηκαν στη συμπεριφορά των κρανών έναντι εναερίων εκρήξεων ακριβώς πάνω από το κράνος, αδιαφορώντας για τη συμπεριφορά του σε πλάγιες εκρήξεις. Η έρευνα αναφέρθηκε μόνο στο ωστικό κύμα και όχι στη βροχή θραυσμάτων που θα το συνόδευαν. Απλά, δεν υπάρχει περίπτωση άνθρωπος να επιζήσει έκρηξης βλήματος πυροβολικού σε απόσταση 5 μέτρων μακρυά του, όταν η φονική ακτίνα είναι τουλάχιστον 50 μέτρα. Τέλος, το Duke περιφρονεί τα αποτελέσματα εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του σοκ των εκρήξεων που αποσταθεροποιήθηκαν νευρολογικά και ψυχολογικά από τον πόλεμο χαρακωμάτων.

Τα σύγχρονα κράνη είναι έτη φωτός μπροστά, προστατεύντας τον στρατιώτη από πτώσεις, αντικείμενα, επιπόλαια θραύσματα και μπάζα, υπολείμματα δευτερογενών εκρήξεων. Αυτά είναι τα στοιχεία που θα σκοτώσουν τον μέσο στρατιώτη πολύ ουσιαστικότερα από το ωστικό κύμα.

Σε κάθε περίπτωση, παραδέχονται οι ειδικοί του Στρατού, καλό θα ήταν να έχουμε κατά νου πως η προστασία του μαχητή είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ αποδοτικότητας και ευκινησίας. Καλό θα ήταν να έχουμε τον στρατιώτη κρυμμένο σε ένα άρμα αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να βγει έξω και να κινηθεί και τότε θα χρειαστεί κάτι πιο άνετο από μια στολή πυροτεχνουργού για να κάνει τη δουλειά του.

Ο Αμερικανικός Στρατός σχεδιάζει το κράνος του μέλλοντος

Η προστασία του στρατιώτη από εκρήξεις και TBI ήρθαν στην επικαιρότητα μετά την ιρανική πυραυλική επίθεση κατά αμερικανικού προσωπικού στο Ιράκ όπου αν και χωρίς απώλειες, μερικοί στρατιώτες ανέφεραν κρανιακές ενοχλήσεις. Είναι μάλλον απίθανο, όμως, πως αυτό θα είχε αποτραπεί με τη χρήση κρανών, παλιών ή νέων.

Αναφορά αποκαλύπτει γιατί οι Αμερικανοί δεν είχαν απώλειες στο ιρανικό χτύπημα στο Ιράκ

Πηγές: Military.com, Popular Mechanics, National Geographic, the Conversation


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

4
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
d.bBoufoschriss8Miscojones Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Miscojones
Member
Noble Member
Miscojones

Το καλύτερο κράνος όλων των εποχών ήταν το γερμανικό Stahlhelm. Εχω αποκτήσει 3 και μπορώ να πω ότι σε σύγκριση με το Αμερικάνικο Κέβλαρ, είναι σαν να συγκρίνεις μια πλαστική λεκάνη με μια μεταλλική κατσαρόλα. Οτι και να κάνεις το μέταλλο είναι πολύ πιο ανθεκτικό.

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Νόμιζα ότι το Shell shock effect ήταν το PTSD πριν αυτό (και κάθε ψυχολογικό θέμα) ουσιαστικά μελετηθεί!

Boufos
Member
Member
boufos

“Αυτά είναι τα στοιχεία που θα σκοτώσουν τον μέσο στρατιώτη πολύ ουσιαστικότερα από το ωστικό κύμα.” Αυτά είναι ελληνικά; Τουλάχιστον διαβάστε τι έχετε γράψει πριν το δημοσιεύσετε… Δεν ειναι δα έκτακτη επικαιρότητα.

d.b
Member
Noble Member
d.b

Google translate