Ο Αμερικανικός Στρατός θέλει να κατασκευάσει άρματα μάχης – ρομπότ!

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο Αμερικανικός Στρατός επιθυμεί την ανάπτυξη του πρώτου άρματος μάχης στα χρονικά που θα ελέγχεται αυτόματα από υπολογιστές.

Σύμφωνα με το “Futurism”, το πρόγραμμα ονομάζεται ATLAS (Advanced Targeting and Lethality Automated System) και έχει σκοπό να αποδώσει ένα τανκ που θα τα κάνει όλα αυτόνομα εκτός από το να εξαπολύει πυρά. Για το τελευταίο θα απαιτείται η ανθρώπινη παρέμβαση.

Το πρόγραμμα έρχεται σε αντίθεση με τη διεθνή εκστρατεία πλήρους απαγόρευσης των ρομποτικών όπλων, που προωθείται από 26 κράτη. Αλλά οι ΗΠΑ, με την υποστήριξη ομίλων όπως η Boeing, θέλουν να προχωρήσουν για να αποκτήσουν οφέλη στο πεδίο της μάχης. Κύριο πλεονέκτημα θα είναι η αυξημένη απόδοση, αφού το ρομπότ θα μπορεί να δρα γρηγορότερα, μιας και ο άνθρωπος σκέφτεται περισσότερο πριν προβεί σε μια συγκεκριμένη κίνηση.

Για τους “αυτόνομους μαχητές” όμως δημοσιεύουμε το παρόν και το άμεσο μελλον στο τρέχον τεύχος μας:

ΕΔΩ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
DP80
Guest
Papadopoulos Dimitris

Αυτό όντως είναι το μέλλον, αλλά έχει και μια ακόμα ενδιαφέρουσα πτυχή για εμάς. Δεν θα μπορούσαν ορισμένες ελληνικές εταιρείες να συνεργαστούν σε αυτό το πρόγραμμα, μια που αποτελεί κορυφαίας σημασίας και τεχνολογίας πρόγραμμα αφενός, και αφετέρου τα οικονομικά στοιχεία λογικά πρέπει να είναι μέσα στις δυνατότητές μας?

Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης
Admin
Noble Member

Και αυτό ακριβώς το ζήτημα προβάλουμε και εμείς μέσα από το άρθρο. Προφανώς δεν υπάρχουν τα χρήματα στον ιδιωτικο αλλά και τον δημόσιο τομέα για την εκπόνηση αυτόνομου προγράμματος Μπορεί όμως μια ελληνική εταιρία να επιδιώξει συμμετοχή, έστω και μικρή σε ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα. Όπως γράφαμε πρόσφατα και σε άλλο σχετικό άρθρο μας εάν η IDE (INTRACOM) πετύχει να συμμετέχει σε ένα μεγάλο πρόγραμμα με το σύστημα HEPS (Hybrid Electric Power Systems) που έχει αναπτύξει το κέρδος μπορεί να είναι τεράστιο. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται να υπάρχει και μια εγχώρια αγορά για να υποστηρίξει αρχικά το όλο θέμα.

Aris
Guest
Άρης

Είμαι κατά του πλήρους αυτόνομου οτιδήποτε! Καταρχάς είναι ανοικτό σε οποιαδήποτε κακόβουλη σκέψη όσες δικλείδες ασφαλείας και να βάλεις. Δεν είμαι κατά της τεχνολογίας αλλά πρέπει να υπάρχουν και ηθικά όρια και όχι απλά ψυχροί εκτελεστές. Οι ΗΠΑ ποτέ δεν είχαν όρια στο να πετύχουν το σκοπό τους οπότε για αυτό βιάζονται να τα βάλουν σε λειτουργία.
Στο τέλος θα ζήσουμε σαν το Terminator…

Costas
Guest
Κώστας

Κάποτε θα έρθει και τέτοιου είδους τεχνολογία. Εντούτοις η επόμενη γενιά θα ανήκει στα μη επανδρωμένα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου, που θα συνεργάζονται με επανδρωμένα μέσα. Εκτός από τα γνωστά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θα χρησιμοποιούνται κατά κόρον μη επανδρωμένα σκάφη (υποβρύχια και επιφανείας) για συνοδεία στόλων ,παράκτιο έλεγχο και προστασία, ραντάρ, σόναρ, ηλεκτρονικό πόλεμο κλπ. Στη ξηρά πρώτα θα δούμε πολύ μικρούς μη επανδρωμένους φορείς πυροβόλων όπλων και κατόπιν μεγαλύτερου διαμετρήματος όπλα.
Η τεχνολογία είναι σχετικά απλή και μπορεί να δημιουργηθούν τέτοιες πλατφόρμες (σε ποικίλο βαθμό) εγχωρίως.
Το θέμα είναι να υπάρξει θέληση και διορατικότητα.