Αμερικανικός Στρατός: Έχεις άρματα μάχης; Έχεις αποτροπή!

44
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι τεθωρακισμένοι σχηματισμοί με την υποστήριξη Πυροβολικού συνιστούν καλύτερο παράγοντα αποτροπής συγκρούσεων ανά τον κόσμο απ’ ότι οι αερομεταφερόμενες μονάδες ελαφρού Πεζικού, το Ναυτικό ή η Αεροπορία, υποστηρίζει μελέτη του ερευνητικού ινστιτούτου Rand, εξετάζοντας τί αποθάρρυνε περισσότερο έναν αντίπαλο επί επτά και πλέον δεκαετίες.

Η συγκέντρωση δυνάμεων σε ένα σημείο ανάφλεξης συνήθως καθιστά σπάνιο το ενδεχόμενο να ξεσπάσει πολεμική σύγκρουση, επισημαίνει η μελέτη ‘Understanding the Deterrent Impact of U.S. Overseas Deployments’. «Παρά τον κίνδυνο, τα ιστορικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι ελάχιστες κρίσεις κλιμακώθηκαν σε μείζονα αντιπαράθεση ή πόλεμο όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυσσαν δυνάμεις στην περιοχή της κρίσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Αυτό ισχύει ιδίως στην περίπτωση ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων, καθώς καμμία κρίση δεν οδηγήθηκε σε κλιμάκωση, ενώ μόνο μια κλιμακώθηκε με την ανάπτυξη αεροπορικών δυνάμεων». Σύμφωνα πάντα με την μελέτη του Rand, η πλέον ξεκάθαρη απόδειξη επίτευξης αποτροπής συνδέεται με την ύπαρξη «ισχυρών χερσαίων δυνάμεων» συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων μονάδων και μονάδων αντιαεροπορικής άμυνας.

Ο αντίκτυπος της παρουσίας τους ήταν σχεδόν συνεχώς θετικός, στατιστικώς σημαντικός και ισχυρός σε μοντέλα πολλαπλών προδιαγραφών, τονίζεται. Αντιθέτως, τα στοιχεία που καταδείκνυαν ότι κινητές, αναπτυσσόμενες εκ περιτροπής, δυνάμεις είχαν εξίσου αποτρεπτικό αποτέλεσμα ήταν λιγότερα. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι «αντιπροσωπεύουν σε μικρότερο βαθμό υψηλού επιπέδου ή μακροπρόθεσμη δέσμευση εκ μέρους των ΗΠΑ ή διότι η αξιολόγηση του αποτελέσματος είναι ενδεχομένως πιο δύσκολη».

Ελαφρές χερσαίες δυνάμεις οι οποίες περιλαμβάνουν αερομεταφερόμενες μονάδες και ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων που σταθμεύουν σε περιοχή εντός συνόρων συμμάχου ή εταίρου που χρήζει προστασίας δύνανται να είναι αποτρεπτικώς «αντιπαραγωγικές». Αυτές οι μονάδες σχετίζονται με «αυξημένη πιθανότητα στρατιωτικοποίησης μιας διένεξης, χαμηλής ή υψηλής έντασης, χωρίς ωστόσο να φθάσει σε πόλεμο» σημειώνουν οι συντάκτες της εν λόγω μελέτης.

Το Rand εκτιμά ότι η ανωτέρω διαπίστωση χρήζει περαιτέρω ανάλυσης όμως μια πιθανότητα είναι ότι οι ελαφρές δυνάμεις «παρέχουν μια πιο άμεση δυνατότητα ανάπτυξης, προκαλώντας τους αντιπάλους των ΗΠΑ δίχως να αντιπροσωπεύουν επαρκή ικανότητα αποτροπής». Παράλληλα, οι ναυτικές ή οι αεροπορικές δυνάμεις έχουν ελάχιστο έως καθόλου αποτρεπτικό αποτέλεσμα καθώς η ευκολία μετακίνησής τους μεταξύ θεάτρων επιχειρήσεων στέλνει ένα ασθενέστερο μήνυμα δέσμευσης –εν αντιθέσει με την στάθμευση επίγειων δυνάμεων στο εξωτερικό που η τρωτότητά τους στέλνει ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας.

Η έκθεση του Rand δημοσιοποιείται σε μια στιγμή που το Πεντάγωνο εξετάζει κατά πόσο οι αμερικανικές δυνάμεις εκτός ΗΠΑ διαθέτουν τα μέσα για να αντιμετωπίσουν την Κίνα και την Ρωσία που αποτελούν πρώτη προτεραιότητα ενώ χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται σε επιφυλακή στην Μέση Ανατολή εν μέσω έντασης με το Ιράν. Η στρατηγική αξία της διατήρησης ευμεγεθων δυνάμεων στο εξωτερικό παραμένει επί δεκαετίες αντικείμενο διαμάχης μεταξύ αναλυτών, πολιτικών ταγών και νομοθετών που αμφισβητούν την ανάγκη υπέρογκων δαπανών για την συντήρηση αμερικανικών βάσεων ανά τον κόσμο.

Σε στρατιωτικό επίπεδο η συζήτηση επικεντρώνεται στο κατά πόσο το μοντέλο των εκ περιτροπής αναπτυσσομένων δυνάμεων από τις ΗΠΑ στο εξωτερικό υπερτερεί της διατήρησης και υποστήριξης μονίμων βάσεων. Άλλοι αναλυτές τάσσονται υπέρ της άποψης ότι η δυνατότητα πληγμάτων μακράς εμβέλειας είναι αρκετή για να βάλει οποιονδήποτε επιτιθέμενο σε σκέψεις.

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η διαπίστωση πως η παρουσία χερσαίων δυνάμεων διασφαλίζει αποτροπή έρχεται την ώρα που η δημόσια εικόνα του ΝΑΤΟ σε ΗΠΑ και Γαλλία έχει επιδεινωθεί δραματικά. Ανταπόκριση του Reuters από τις Βρυξέλλες αναφέρει ότι έρευνα του Pew Research Center δείχνει πως τα σχόλια του Προέδρου Τραμπ και του Γάλλου ομολόγου του Μακρόν για την αξία της συμμαχίας είχαν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην κοινή γνώμη.

Η θετική άποψη των ερωτηθέντων για το ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ υποχώρησε πέρυσι στο 52% από το 64% που ήταν το 2018 ενώ στην Γαλλία οι δηλώσεις Μακρόν περί «εγκεφαλικά νεκρής» Συμμαχίας έριξαν το αντίστοιχο ποσοστό στο 49% από το 60% του 2017 (τα στοιχεία του 2018 δεν ήταν διαθέσιμα) το οποίο συνιστά σημαντική φθορά αν αναλογιστεί κανείς πως το 2009 βρισκόταν στο 71%. Η ίδια έρευνα καταδεικνύει ότι αρκετές χώρες έχουν «ψυχρανθεί» τελευταία, με την γερμανική κοινή γνώμη να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ σε ποσοστό 57% από 63% το 2018.

Γενικά, το 53% των πολιτών στα 16 κράτη-μέλη της Συμμαχίας έχει θετική γνώμη γι’ αυτήν και λιγότερο από το 1/3 αρνητική. Πιο ένθερμοι υπέρ, οι Πολωνοί –με τους Τούρκους ακριβώς στο άλλο άκρο. Αντίθετα, στην Βρετανία η έρευνα Pew σημειώνει ελαφρά άνοδο της θετικής γνώμης: 65% από 62% το 2017. Όμως οι Βρετανοί δεν χρειάζονται όσο άλλες ευρωπαϊκές χώρες αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφός τους για να συνδράμουν στην απόκρουση κάποιας απειλής. Τουλάχιστον… όχι ακόμα.

Αλέξανδρος Θεολόγου  

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

44
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
33 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
20 Comment authors
skyloschriss8kakaouskiaNikolaosYiorgos Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Χρειαζόμαστε τόσα πολλά άρματα μάχης;
comment image

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

…η απάντηση σε όσους είναι κατά των αρματικών σχηματισμών του ΕΣ….

Skeptomenos_politis
Member
Noble Member
Skeptomenos_politis

Eπομενως τι το συζηταμε, χρειαζονται πολλα αρματα καταλληλα εξοπλισμενα και με συστηματα αυτοπροστασιας, χρειαζονται και βαρια ΤΟΜΠ/ΤΟΜΠ, οπως και αντιαρματικα, πυροβολικο και ελικοπτερα Apache εξοπλισμενα με AGM-114L η με το φτηνοτερο Brimstone της MBDA. Ας δουμε μονο το αρματικο δυναμικο του Ισραηλ για να εξαγουμε συμπερασματα. Θα το ξαναπω γι ακομη μια φορα μπας και ακουσει καποιος. Eκει που υπαρχει προβλημα ειναι στο Πολεμικο Ναυτικο, οπου οι ναυαρχοι τα εχουν εντελως χαμενα, θελουν πλοια με 1,5+ δις το ενα, υποτιθεται για αντιεροπορικο πολεμο στην Ανατολικη Μεσογειο. Εναι παντελως παρανοικη ιδεα. Ας βαλουν αντιεροπορικα (π.χ CAMM και Αster 30-SAMP/T) οι Κυπριοι,… Read more »

Stavrogin1
Member
Noble Member
Stavrogin1

Η γλωσσα του αρθρου ειναι σαφής. Τεθωρακισμένοι σχηματισμοί λειτουργούν ως αποτρεπτική δύναμη. ΔΕΝ θίγεται το ζήτημα της μαχητικής τους αξίας στο συγχρονο πεδίο της μάχης. Κατά την γνωμη μου η αξια του πυροβολικού παραμένει αδιαπραγμάτευτη. Η αξία των τεθωρακισμένων είναι συζητήσιμη. Σε κάποια πεδία μαχης έχουν αξία σε κάποια άλλα όχι και τόσο κυρίως γιατι ειναι στόχοι αξίας και υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης τους σε ρευστά μέτωπα τύπου Συρίας.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Πρόκειται για μελέτη που πραγματικά ανοίγει τα μάτια, και αξίζουν συγχαρητήρια στον Αλέξανδρο Θεολόγου που την ανακάλυψε και απέδωσε σε τόσο λίγες γραμμές με τόση πληρότητα τα κεντρικά της πορίσματα. Δεν αναχαιτίζονται τεθωρακισμένες ταξιαρχίες από αλεξιπτωτιστές με βαρέα όπλα πεζικού και μερικά επιθετικά ε/π! Δείτε τη μετεξέλιξη της αμερικάνικης Rapid Deployment Task Force (συγκροτήθηκε την τελευταία χρονιά του Κάρτερ για δράση στη Μέση Ανατολή, μετά το σοκ του Αφγανιστάν … οι ΗΠΑ, μη έχοντας να αντιπαρατάξουν τίποτε στο σοβιετικό οδοστρωτήρα, είχαν αποφασίσει τότε τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων αν η ΕΣΣΔ συνέχιζε την προέλαση εντός του Ιράν! Είπαν λοιπόν να… Read more »

Nicolas
Guest
Nicolas

Ευστοχος οπως παντα

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Άμα ακολουθήσουμε αυτή την σύνθεση, θα απομείνουμε με κάνα δυο ταξιαρχίες!!! cry shock shock

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Δεν είναι για μας αυτό το οργανόγραμμα … Απλώς το ανέφερα για να καταδείξω το αθροιστικό μέγεθος των δυνάμεων που οι ΗΠΑ τελικώς θεωρούσαν επαρκές για αποτροπή στη Μέση Ανατολή. Άλλωστε αυτό εφαρμόστηκε στη Desert Shield/Storm.

Π.Α
Guest
Π.Α

Ίσως θα μπορούσε να εφαρμοστη αυτό η σύνθεση. 1)Αν υποθετικά θελουμε περί 800 άρματα περίπου 400 για Έβρο ή 500 για Έβρο και 300 για νησιά, και τα υπόλοιπα 400 για νησιά, θεωρητικά χρειάζεσαι 4000 άτομα για πλήρωμα 5 άτομα ανά τεθ. 2)Νομίζω έχουμε 3 μεραρχίες πεζικου στον Εβρο, θα μπορούσε να καταργηθεί η μια. 3) Στα σύνορα με Αλβανία θα μπορούσε να μείνω μια ταξιαρχία μόνο Μ/Κ πεζικού μαζί με υποστηρίξει τον 24 σωλήνων για κάθε λόχο, + μια μοίρα καταδρομων. 4) Προς Σκόπια 2 τάγματα είναι αρκετά 5) Προς Βουλγαρία μια ταξιαρχία πεζικού αρκετή 6)Στα νησιά, ταξιαρχίες, συντάγματα,… Read more »

Π.Α
Guest
Π.Α

Έχει κάποια καλά αλλά εχει και κάποια μείον το κινητό, σκοτώνει στεγνά λέξεις…

x-m
Member
Famed Member
x-m

Θα διαφωνήσω μόνο με τη σύνθεση της πυροβολαρχίας. Των τεσσάρων είναι η 156 , η 163 και αν δεν κάνω λάθος οι πυροβολαρχίες με RM70. Οι περισσότερες λοιπές είναι των 6 ή 8. Η 193 και 194 είναι επίσης των 6.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Όντως με τα γερμανικά Μ109 τονώθηκε η κατάσταση. Οι “βαριές” με τα ΡΖΗ είναι των 4 ανά πυροβολαρχία.

pavlosh
Member
pavlosh

Αν προσπαθησεις να εφαρμόσεις το μοντέλο των ΗΠΑ όμως, θα γίνεις πολύ σύντομα failed state, καθώς ήδη δεν απέχεις πολύ από αυτό… Εδώ απλώς μειώθηκε η θητεία και έγινε προσπάθεια υποκατάστασης με ΟΠΥ, ΕΜΘ κλπ για μετεξέλιξη σε επαγγελματικό και τελικά καταλήξαμε σε στρατό γερόντων.. Αυτό πάλι με την συνοριοφυλακή του κ. Στεφανή που πρέπει να προστεθεί ώς ενα νέο σώμα, (με την δικιά του δομή και αστεράτους..μετά την αεροπορία του ναυτικού και της αστυνομίας), με ξεπερνά αλλά υποθέτω θα το δούμε και αυτό..(.Θα έχουμε τμήματα συνοριοφυλακης με 100 προβλεπόμενους και 10 υπηρετουντες κατά την συνήθη πρακτική-που θα επαρκούν για… Read more »

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Μην μπερδεύεις την χωροφυλακή με τον στρατό. Αυτή έχει αστυνομικά καθήκοντα και ας είναι πιο «στρατιωτικοποιημένη» από την απλή αστυνομία. Όχι, ΔΕΝ είναι δουλειά ενός στρατού να ασκεί αστυνομικά καθήκοντα στα σύνορα. Ας μην παίζουμε με τις λέξεις ότι ο στρατός «φυλάει τα σύνορα». Μπορείς να καταλάβεις την διαφορά. Ακόμα και στο παρελθόν που κυνηγούσε μετανάστες στα βόρεια σύνορα, έκανε πάρεργο, ακόμα και αν θεωρούσαμε ότι όλοι οι Βούλγαροι μεροκαματιάρηδες ήταν πράκτορες που τσεκάραν τα κρυφά δρομολόγια στα βουνά. Όλο λέμε για την λάθος δομή του Ελληνικού κράτους, και όλο νοσταλγούμε την χειρότερη δομή του παρελθόντος. Σε μια χώρα που… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Το προσωπικό υπάρχει στα σώματα ασφαλείας, λείπει η εκπαίδευση, η οργάνωση και η σωστή νοοτροπία. Ο στρατός δεν μπορεί να ασχολείται με επιχειρήσεις εσωτερικής ασφαλείας χωρίς να εγκαταλείπει την αποστολή του (για την οποία η εκπαίδευσή του απέχει άλλωστε από το ιδεώδες …) … Αυτό είναι νοητό μόνο σε εξαιρετικά μείζονα διασάλευση της ασφάλειας από ένοπλες πανίσχυρες ομάδες … Η Γαλλία και η Ιταλία, όπου στρατιώτες κυκλοφορούν στα αξιοθέατα, δεν έχει απειλή από οκταπλάσια γείτονα χώρα με εκπεφρασμένη βούληση κατάληψης εδαφών της. Νομίζω λέγω πράγματα πολύ γνωστά στους μετέχοντες της συζήτησης στο βήμα αυτό …

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Επειδή δεν έχω πάει στο Παρίσι, ειδικά τις περιόδους που αναφέρθηκε ότι ο στρατός φυλούσε τα μνημεία, είμαστε σίγουροι ότι ήταν στρατιωτικοί και όχι μέλη της «χωροφυλακής» τους;

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

Ήταν όντως στρατιώτες.
Φιλικά
Γιώργος

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Βασικά ψάχνοντας το στην Wikipedia, λέει ότι ο αμερικάνικος στρατός δεν είναι έτσι οργανωμένος. (Πχ δεν έχουν συντάγματα)
Μοιάζουν πιο πολύ στα δικά μας δεδομένα με την διαφορά ότι έχουν περισσότερο κόσμο και μέσα, εντός τον Μονάδων.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Ίσως κάτι έχει αλλάξει σε σχέση με την περίοδο που αναφέρομαι, θα το ερευνήσω.

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

Αγαπητέ Νικολαε,
Η κύρια μονάδα μάχης είναι η Ομάδα Μάχης Ταξιαρχίας ((Brigade Combat Team, (BCT)). Υπάρχουν διάφορα είδη, Πεζικου, Τεθωρακησμενων, Στραικερ, κλπ. Συνήθως έχουν 3-4,000 άτομα και συνήθως έχουν 3 Τάγματα συν το Αρχηγείο της Ταξιαρχίας και τούς Λοχους Υποστήριξης, Διαβιβασεων, κλπ. Για ανάπτυξη σε πολεμικές επιχειρήσεις η Ταξιαρχια πάει με όλο το προσωπικό και χειρίζονται υλικό το οποίο είναι ήδη στο θέατρό επιχειρήσεων ή μεταφέρουν τα δικά τούς οχήματα στο θέατρο επιχειρήσεων εάν δεν υπάρχει υλικό εκεί.

Φιλικά
Γιώργος

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Ευχαριστώ πολύ, Γιώργο, για τις πάντα πολύτιμες συμβολές, είσαι άλλωστε ο ειδικός, μάλλον έχω μείνει αρκετά χρόνια πίσω στα οργανωτικά του US Army smile ….

Agamemnon
Member
Noble Member
Agamemnon

Μην γραφεις για στρατο-χωροφυλακη και παρεξηγηθουν οι πασης φυσεως αριστερουληδες.
Η καταργηση απο τον ”ηγετη” της Χωροφυλακης ηταν σφαλμα πρωτου μεγεθους,ουσιαστικα παρεδωσε την υπαιθρο στις διαθεσεις καθε εγκληματια απο τις failed states της Βλακανικης και οχι μονο…

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Η Χωροφυλακή έχει ακριβώς την έννοια ενός παραστρατιωτικού οργανισμού, που έχει άριστη γνώση της περιοχής δράσεως, της γεωγραφίας και της ανθρωπογεωγραφίας της, των pattern της παραβατικότητας και την πιθανή διασύνδεση “ήπιων” μορφών της με την υπηρέτηση σχεδιασμών ξένων δυνάμεων και πανίσχυρων δυνάμεων του οργανωμένου εγκλήματος που είναι κράτος εν κράτει σε γειτονικές χώρες. Στην Ήπειρο εδώ και δεκαετίες στα ακριτικά χωριά επικρατεί τρόμος. Η Χωροφυλακή έχει εικόνα, παρατηρεί κάθε τι παράξενο, δημιουργεί βάσεις δεδομένων προς επεξεργασία, έχει ικανούς στις πληροφορίες αξιωματικούς που μπορούν να συνδυάζουν γεγονότα με πληροφορίες για να προλάβουν κάτι κακό εν τη γενέσει του … Και φυσικά… Read more »

Stavrogin1
Member
Noble Member
Stavrogin1

η ” τιτανομαχια” που δυναται να δοθει για την υπερασπιση ενος μεγαλου νησιου ειναι εντελως διαφορετική υποθεση. Δεν ριχνεις απλα ισχυρες μοναδες με πληρη συνθεση και περιμένεις να τα καταφέρουν. Δυσκολο στενο εφαφος με μικρη δυνατοτητα ελιγμων μεγαλων μοναδων, θελει ελαφρες μοναδες, ελαφρα οπλα ευκινησια ευελιξια μεγαλη ισχη πυρος σχετικη αυτονομιση στην αντιληψη της τακτικης καταστασης και πρωτοβουλία. Δεν εχω ιδεα πως ειναι οργανωμένη η αμυνα των νησιών αλλα δεν μπορει να μοιαζει με την αμυνα του Εβρου, δεν χωρα Leo2 στην Σαμο, ισως ουτε καν βαρυ τομα γιατι περιοριζονται μονο σε κεντρικους αξονες και σπανια μπορουν να προσεγγισουν παραλια.… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Σωστό. Προφανώς μιλούσαμε για τον Έβρο.

stepa
Guest

Ειτε η μια σχολη σκεψης ,ειτε η αλλη εχει τα πλεονεκτηματα και τα μειονεκτηματα της.Σε καθε περιπτωση αποτελουν σκεπτικο μιας Global power, με την σκεψη οτι οι γεωστρατηγικες της αναγκες επιτασσουν την αμμεση αναπτυξη δυναμεων οπουδηποτε στον πλανητη.Το προβλημα εγκειται στο γεγονος της αναγκης λογιστικης υποστηριξης οποιουδηποτε σχηματισμου και οπουδηποτε αυτο απαιτηθη.H Διοικητικη μεριμνα αποτελει ισως τον μεγαλυτερο εφιαλτη στην αναπτυξη δυναμεων, ιδιαιτερα οταν αυτη βρεθει , κατω απο την πιεση του χρονουΩς εκ τουτου η αναγκη διατηρησης βασεων ειναι εκ των ουκ ανευ.Φυσικα αυτο ενεχει και υψηλο κοστος , αλλα το σκεπτικο της εκ περιτροπης αναπτυσσομενης δυναμης τελικα μηπως… Read more »

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Μας βάζετε να συζητάμε για πέντε μέρες και μετά μας πετάτε και το λυσάρι…

Σε κάθε περίπτωση, ας μην παρερμηνευθεί η αξία των αρμάτων. Είναι απαραίτητα και αναντικατάστατα. Αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία του πυροβολικού και της αεροπορίας. Το πάθημα των Αιγύπτιων στο Σινά δείχνει, ότι τα άρματα είναι πάρα πολύ σημαντικά. Η Ισραηλινή αεροπορία αυτά φρόντισε να καταστρέψει, ένα προς ένα, όταν εξουδετερώθηκε η Αιγυπτιακή αεροπορία.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Εύγε! Ενώ το Γιομ Κιππούρ το 1973 έδωσε την αφορμή στις προφητείες περί “θανάτου του άρματος” (λόγω της συντριβής της πρώτης, βεβιασμένης αντεπίθεσης του Σαρόν στο Σινά, με επέλαση αρμάτων α λα Πάττον χωρίς κάλυψη πεζικού, προεχόντως από κλιμάκια Αιγυπτίων αλεξιπτωτιστών με ΑΤ-3, και απώλειες 250 αρμάτων σε λίγες ώρες …), στην πραγματικότητα ήταν ο θρίαμβος του άρματος: Την πρώτη περίοδο, όταν η ασπίδα των ΣΑΜ ήταν αδιαπέραστη και οι απώλειες της Αεροπορίας του Ισραήλ βαρύτατες, τα άρματα με σφήνες έφθαναν στα ΣΑΜ και τα εξόντωναν, για να αφήσουν την αεροπορία να ανασάνει, πράγμα που συνεχίστηκε και εντός της Αφρικής… Read more »

epampapas
Member
epampapas

Ειλικρινά δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πως μια έρευνα σαν αυτή που αναφέρεται στο τέλος του άρθρου για το ΝΑΤΟ δε αξίζει να γίνει άρθρο από μόνη της.

Έχει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα φυσικά και για τη χώρα μας.

Όποιος ενδιαφέρεται να δει τη σχετική αναφορά στην πηγή:

https://www.pewresearch.org/global/2020/02/09/nato-seen-favorably-across-member-states/

skylos
Member
skylos

Τα άρματα δεν είναι πανάκεια από μόνα τους,χρειάζονται επίσης μηχανικό μάχης μκ/πεζικό με σύγχρονα μέσα να τα υποστηρίζει ,και κυρίως να ξέρεις πως να τα χρησιμοποιήσεις…τακτικά..
Από την άλλη,βέβαια, όταν έβρεχε μεταχειρισμένα λεο 2Α4 εδώ κρατούσαμε οχι ομπρέλα αλλά τέντα…

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Νομίζω ότι μπαίνουμε στην παγίδα να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Οι σχηματισμοί πεζικού σε ένα σημείο, και ειδικά της Αμερικής περί ου ο λόγος, σημαίνει ότι αν ήθελε να κάνει κάποιος ντου σε ένα μέρος, θα έπρεπε να σκοτώσει Αμερικανούς, κάτι που θα άλλαζε δραματικά την εμπλοκή των Αμερικανών στο όποιο θέμα. Άρα το θέμα δεν είναι ότι η αξία τους είναι μεγαλύτερη της αεροπορίας σε μια μάχη, απλά είναι μια χρήσιμη ανθρώπινη ασπίδα όπου χωρίς να πολεμήσουν, προκαλούν αντικίνητρο στον αντίπαλο να επιτεθεί κάπου. Π.χ. αν έδιναν μια εγγύηση στην χώρα Χ ότι αν της επιτεθεί κάποιος αυτοί θα την… Read more »

skylos
Member
skylos

@agnostosependytis καταλαβαίνω πλήρως το συλλογισμό σου και μπορώ να πω οτι συμφωνώ το νόημα της επιδείξεως δύναμης προς αποτροπή,έστω και συμβολική.Αλλά επι τοις πράγμασι,εαν στείλουν οι ΗΠΑ μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία στις βαλτικές ή μια επιλαρχία στην Ουκρανία και σαρωθούν οι δυνάμεις αυτές απο τους Ρώσσους ,γιατί αυτό θα γίνει,τι θα συμβεί μετά ανάμεσα σε δυο πυρηνικές δυνάμεις??Αν τα θέλουμε τα τεθωρακισμένα και το πυροβολικό για συμβολικό χαρακτήρα ,ας τοποθετήσουν μια γιγάντια αμερικανική σημαία,φθηνότερο θα τους βγει…γιατί κακά τα ψέματα για να καλύψουν οι ΗΠΑ το τέως ανατολικό μπλόγκ χρειάζονται μια στρατιά απο τεθωρακισμένα,την οποία σήμερα δεν έχουν απλά,οπότε ας αρκεστούν… Read more »

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

@σκύλος

https://shape.nato.int/news-archive/2020/exercise-defendereurope-20-underway

https://www.eur.army.mil/DefenderEurope/

Ελπίζω οι παραπάνω σύνδεσμοι να σου λύσουν ορισμένες απορίες.

Φιλικά
Γιώργος

skylos
Member
skylos

YiorgosYiorgos
Ευχαριστώ για τους συνδέσμους ,αλλά δεν μου λύνουν τις απορίες μου…Είναι αξιοσημείωτη η εν λόγω άσκηση,κυρίως γιατί περιλαμβάνει μεταφορά μονάδων και εξοπλισμού απο τις ΗΠΑ στην Ευρωπη μεταξύ άλλων ,
αλλά και οι Ρωσσία πέρυσι στην άσκηση Tsentr2019,κινητοποίησε, πενταπλάσιους αριθμούς…

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Αυτές οι δυνάμεις που λες ότι θα σαρωθούν, είναι απλά το trigger για να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Ουσιαστικά η άσκηση δείχνει, μεταξύ άλλων, ότι εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ευρώπη θα έχει ξεκινήσει ο Γ ΠΠ. Οι αμερικάνοι δεν έχουν τον αριθμό αρμάτων της Ρωσίας, αλλά η ανωτερότητα τους σε όλα τα επίπεδα (τεχνολογία, βιομηχανία, απόλυτη ισχύ σε αέρα, θάλασσα και διάστημα) εξουδετερώνει την αρματική (αριθμητική) υπεροχή της Ρωσίας. Τέλος, ολόκληρη η Ευρώπη, είναι απλά αμυντικό βάθος για τις ΗΠΑ, ενω για την Ρωσία, είναι η γειτονιά της. Αυτό δίνει ασύγκριτο πλεονέκτημα στους Αμερικάνους.

skylos
Member
skylos

chriss8chriss8
Το λέω απλά ενημερωτικά οτι οι Ρώσσοι είναι προσεκτικότεροι σε οτι άπτεται τα του Διεθνούς Δικαίου σε αντίθεση με τις ΗΠΑ.Αναρωτιέμαι εαν οι ΗΠΑ θυμούνται τις συνομιλίες του 1990 περι μη επέκτασης του ΝΑΤΟ σε πρωην Σοβιετικές χώρες…

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Αυτό δεν ήταν στις αρχικές σου απορίες. Αλλά και πάλι. Οι Ρώσοι καθόλου σχολαστικοί δεν υπήρξαν. Διαμαρτύρονταν για τις Αμερικάνικες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, όταν οι ίδιοι δεν μπορούσαν καν να μισθοδοτήσουν τις ΕΔ τους. Από την στιγμή που ξαναστάθηκαν στα πόδια τους, έκαναν χειρότερα αίσχη σε Γεωργία και Ουκρανία. Οι ΗΠΑ τα σαρώσανε όλα. Όσο “ανήθικο” και αν είναι ότι επεκτείνουν το ΝΑΤΟ, κόντρα στις υποσχέσεις τους, τόσο καταστροφικά εσφαλμένο θα ήταν αν δεν το έκαναν. Δεν ήταν και κάτι δύσκολο εξάλλου. Η ποιότητα ζωής στη Δύση είναι ασύγκριτα υψηλή σε σχέση με την ποιότητα ζωής που είχαν οι… Read more »

skylos
Member
skylos

chriss8 Απέφυγα να απαντήσω ευθέως στις απαντήσεις που μου προσφέρθηκαν,γιατί δεν είχα καν απορίες,σκωπτικό ήταν το σχόλιο μου… Τώρα το νετφλιξ και το ιφον ή η στάζι,τι σχέση έχουν με τα πατριοτ,f35,αμπραμς,σουχοι ή αρματα,s400 ή με το δόγμα και την επιχειρησιακή προσέγγιση, κάθε μιας “στρατιωτικής σχολής”,δεν καταλαβαίνω αλλά τεσπα… Επίσης,την Ευρώπη δεν θα την έλεγα έτσι ελαφρά τη καρδία στρατηγικό βάθος των ΗΠΑ,τουλάχιστον υπο τις παρούσες συνθήκες ,όχι όλη την Ευρώπη… Τέλος,λες για τη Ρωσία τη Γεωργία ή την Ουκρανία,Εαν αύριο η Τουρκία κάνει ένα δικό της “ΝΑΤΟ”,με Αλβανία.Σκόπια ,Βουλγαρία “εδώ πανηγυρίζουμε εμείς για συνάντηση με Χαφταρ…”,Εσύ τι θα έπρεπε… Read more »

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Με αυτά που αναφέρεις αντιφάσκεις. Από την μία λες ότι η Ρωσία ακολουθεί το Διεθνές Δίκαιο και από την άλλη ότι σε Ουκρανία-Γεωργία κινήθηκε δικαιολογημένα βάση real politic, ασχέτως Διεθνούς Δικαίου. Σε περίπτωση Γ’ΠΠ εννοείται ότι θα πληγούν ανεπανόρθωτα και οι ΗΠΑ. Αλλιώς μπορεί να τον είχαν ξεκινήσει ήδη (με όρους real politic). Από την άλλη όμως έχει ανοίξει τόσο πολύ η ψαλίδα ισχύος μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, που δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης μεταξύ τους… Μέχρι και το δόγμα MAD δεν θα ισχύει, εάν χτυπήσουν πρώτες οι ΗΠΑ. Όσο για το iPhone και Netflix, που ανέφερα…. Η Ρωσία θα χρειαζόταν εκατομύρια… Read more »

skylos
Member
skylos

Δεν αντιφάσκω,απλά το Διεθνές Δίκαιο ,που επικαλείται εναγωνίως και η Ελλάδα,δεν είναι τόσο ακλόνητο ακόμα και κωδικοποιημένο όπως θέλουμε να πιστεύουμε ,αλλά είναι δυστυχώς αρκετά ρευστό και βασίζεται σε γεωπολιτικές ισορροπίες και διπλωματία…και οχι σε κανόνες και νομολογία στη πράξη, ” και παρένθεση, αλίμονο για την Ελλάδα εαν αντί να πάρει 5-10 φρεγάτες και να ενισχύσει τη Π.Α ,προτιμήσει τη Χάγη” …και η Ρωσία σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο το προσεγγίζει σοβαρότερα από οτι οι ΗΠΑ.. Επίσης η Ρωσία ,η σημερινή του Πουτιν,δεν στήριξε όπως οι ΗΠΑ τους Κουρδους για να τους πουλήσει μετά ή δεν φάσκει και αντιφάσκει σχετικά με… Read more »

pas
Member
pas

για τον φιλο που εγραψε γιατι δεν αγοραζουν οι κυπριοι σααρσ και αεροσκαφι οποσ το Ισραηλ,θα θελα να μου εξειγισι ποσ και με πιουσ θα υποστιρκσι στην κυπρο αν τα αγορασουμε ,για εγω που ζω και βλεπο και κσερο τισ πραγματικεσ δυνατοτιτεσ σε πλιροφορο οτι ουτε γκαζι θα βγι ουτε πετρελεο θθα βγι.οσο για τιν υποστιρικσι τον πιο πανο να σου πο μονο φιλε ι ΕΦ τιν εχουν υπο διαλισι εδο και χρονια και μιν βλεπισ κατι ασκισουλλεσ που κανουν με γαλλουσ και ισραηλ,ολα ειναι για τα ματια του κοσμου.οσο για τουσ σ300 δεν μπορουν να ερθουν κυπρο εκτοσ κιαν… Read more »

pankrok
Guest
pankrok

για όνομα του θεού , δεν έχεις γράψει πάνω από 10 λέξεις σωστά ,ΕΛΕΟΣ

dimitrisx
Member
dimitrisx

Σε συζήτηση εντός της αλβανικής βουλής, Αλβανός βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί δεν κάνει κάτι για υποτιθέμενα εδάφη που κατέχει η Ελλάδα, και ο κυβερνητικός παράγοντας επισήμανε την ΠΑ και το αρματικό δυναμικό μας. Οπότε δεν είναι μόνο η Τουρκία αλλά και οι Βόρειοι γείτονές μας. Όσο και αν υπολείπονται οι στρατοί τους έναντι του ΕΣ, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους υποτιμούμε.

kakaouskia
Member
kakaouskia

Καλησπέρα

Υπάρχει κανένα μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με την Ελλάδα και δεν την απειλεί άμεσα ή έμμεσα;