Επιβεβαίωση Π&Δ! Έκθεση Πενταγώνου προς Κογκρέσο: «Η Τουρκία ρισκάρει να μείνει εκτός F-35 αν πάρει S-400»

39
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

To μη διαβαθμισμένο μέρος της έκθεσης του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο όπου περιγράφονται οι προοπτικές των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας σε σχέση με το F-35 διέρευσε στον τύπο κι έτσι έχουμε την ευκαιρία να βγάλουμε αρκετά συμπεράσματα.

Σε πρώτη φάση επιβεβαιώνεται η θέση και η στάση που είχαμε υιοθετήσει εξ αρχής ως Π&Δ για το θέμα των F-35 σε σχέση με το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Από την αρχή είχαμε επισημάνει και εκθέσει αναλυτικά για ποιους λόγους θα ήταν εν ολίγοις αδύνατο οι ΗΠΑ να πουλήσουν στην Τουρκία F-35 και ταυτόχρονα να ανεχτούν την αγορά εκ μέρους της των S-400.

Αν και η θέση αυτή της Π&Δ λοιδορήθηκε από πολλούς, κάποιες φορές με μία κάποια επιχειρηματολογία αλλά συνήθως με απίθανα στοιχεία επιπέδου «να δείτε ότι στο τέλος θα τα πάρουν», φαίνεται ότι τα προβλήματα που απορρέουν από την ταυτόχρονη κατοχή αυτών των δυο συστημάτων είναι 100% αληθινά.

Τουρκικοί S-400 και τουρκικά F-35A. Έννοιες ασύμβατες

Σύμφωνα με την μη διαβαθμισμένη περίληψη δύο σελίδων που προετοιμάστηκε για τα μέλη του Κογκρέσου και διέρευσε στον τύπο, όπως μεταδίδει το Bloomberg News, «παρόλο που η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος προγράμματος, επενδύοντας περισσότερα από 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια στο αεροσκάφος F-35 από τότε που ξεκίνησε η φάση ανάπτυξής του το 2002, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Τουρκίας ως έναν από τα 8 συνεταίρους αν επιμείνει να προχωρήσει με την αγορά των S-400».

Στην έκθεση αναφέρεται επιπλέον ότι «Η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει δημόσια κι επανειλημμένα ότι έχει υπογράψει συμφωνία για την προμήθεια του συστήματος S-400 με προοπτική αρχικών παραδόσεων ακόμα και από τον Ιούλιο του 2019.»

Επιπλέον τονίζεται ότι «Η τουρκική βιομηχανία κατασκευάζει ανταλλακτικά κι εξαρτήματα για το αεροσκάφος για όλες τις παραλλαγές και όλους τους πελάτες του F-35».

Πράγματι, εκτός από το ότι η Τουρκία θα αγοράσει για την Αεροπορία της το F-35 που κατασκευάζεται από την Lockheed Martin, 10 τουρκικές εταιρείες έχουν προγραμματιστεί να παράγουν απάρτια αξίας περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων βασικών εξαρτημάτων όπως η κεντρική άτρακτος και ορισμένα εξαρτήματα των σκελών προσγείωσης. Για ορισμένα αντικείμενα, όπως την κεντρική οθόνη του πιλοτηρίου, η Τουρκία είναι ο μοναδικός προμηθευτής αυτή τη στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία που πέρασε προέβλεπε ότι δεν θα γίνονται παραδόσεις F-35 στην Τουρκία (πρακτικά μιλάμε για επίσημο εμπάργκο όπλων εντός του ΝΑΤΟ!) μέχρι την διαβίβαση της έκθεσης στο Κογκρέσο, πράγμα που έγινε νωρίτερα αυτό το μήνα αλλά δεν είχε διαρεύσει κάτι στην δημοσιότητα με αποτέλεσμα ορισμένοι να… αισθάνονται μία κάποια νευρικότητα.

Η Τουρκία, την οποία η έκθεση αποκαλεί παρόλαυτά «κρίσιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ (σ.σ. NATO key ally)», έχει ακόμα περίπου δύο χρόνια μέχρι να παραλάβει τα πρώτα της F-35 σε τουρκικό έδαφος, καθώς τα δυο πρώτα που παρέλαβε παραμένουν στις ΗΠΑ. Έχει ήδη εγκρίνει την αγορά 30 από συνολικά 100 μαχητικά αεροσκάφη του τύπου.

Το ρωσικό S-400 σχεδιάστηκε για να καταρρίπτει τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε μεγαλύτερες εμβέλειες και υψόμετρα εμπλοκής σε σχέση με παλαιότερης τεχνολογίας συστήματα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανηλλειμένα εκφράσει ανησυχίες ότι η ευαίσθητη τεχνολογία του F-35 που σχεδιάστηκε για να αποφεύγει αντιαεροπορικά συστήματα της κατηγορίας του S-400, θα μπορούσε να διαρεύσει και να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας εάν η Τουρκία αποκτήσει και τα δύο συστήματα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον αυτό το μήνα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα του ζήτησε να αγοράσει αμερικανικά συστήματα Patriot, αλλά ποτέ δεν εξασφάλισε θετική απάντηση από τις ΗΠΑ.

Σε σχετική ερώτηση απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει επιστροφή στη συμφωνία για την προμήθεια S-400, αλλά άφησε την πόρτα ανοιχτή για να αγοράσει αμερικανικό υλικό στο μέλλον. Συγκεκριμένα είχε δηλώσει ότι «η τρέχουσα συμφωνία είναι μια συμφωνία που έχει ολοκληρωθεί (done deal)- δεν μπορώ να την ακυρώσω. Αλλά χρειάζομαι περισσότερα. Προτιμώ να αγοράσω από τους συμμάχους μου

Αξίζει για την Τουρκία να χάσει τα F-35A, προκειμένου να παραλάβει τους S-400;

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
VAGGELAS
Member
VAGGELAS

Εύγε για μια ακόμα φορά για τις εκτιμήσεις σας. Μακάρι να επιμείνουν στο S-400 και να μείνουν εκτός F-35. Ίσως και η ανατροπή στη Βουλή των Αντιπροσώπων παίξει το ρόλο της. Ισραηλινοί και Σαουδάραβες λογικά θα βάλουν και αυτοί ένα χεράκι!!! Το τυράκι για πιθανή μελλοντική αγορά Patriot μου φαίνεται πολυ λίγο.

MPAMPIS
Member
MPAMPIS

Ισως τους προτείνουν μια εξαγωγική έκδοση
F-35…μειωμένων δυνατοτήτων…..

Paris
Member
Paris

δεν υπάρχει τετοία έκδοση αλλά μπορούν να ύποβαθμισουν τα ηλεκτρονικά του αεροσκάφους

MPAMPIS
Member
MPAMPIS

Την στελθ ικανότητα του αεροσκάφους…..

bc59
Guest
bc59

Υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν οτι θα δώσουν οι Αμερικάνοι σε μια επιθετική ισλαμική χώρα, ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ, την πλήρη έκδοση του (σχεδόν) μοναδικού μαχητικού τους αεροπλάνου. Θα τους δώσουν μια έκδοση που θα μπορεί να πετάει (αν και εφόσον δοθεί η εντολή από ΗΠΑ) αλλά πέραν τούτου λίγα παραπάνω θα μπορεί να κάνει. Ασε που οι υπολογιστές πτήσεις θα έχουν ενσωματωμένους υιούς που θα δίνουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν τα πάντα.

Z10V
Guest
Z10V

Η Τουρκία θα μπορούσε να μεταβιβάσει τους S400 στο Κατάρ αλλά εκεί υπάρχει θέμα με την ΣΑ και πιθανότατα και το Κατάρ να έχει μετά να αντιμετωπίσει την δυσμένεια των ΗΠΑ (αν και δεν διαθέτει το F35) και επίσης θα χαλούσε την σχέση της με την Ρωσία που σε αυτή την φάση την χρειάζεται στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής. Και τους Ρώσους δεν τους νοιάζουν τόσο οι S400 όσο οι κακές σχέσεις ΗΠΑ Τουρκίας να διατηρηθούν και έτσι ανάλογα παίζουν με τις μαριονέτες τους στη Μέση Ανατολή. Έτσι μια άλλη λύση για την Τουρκία και πιθανόν πολύ ικανοποιητική θα ήταν… Read more »

ivychris
Guest
ivychris

“…Το F15X δεν θα υπήρχε λόγος να το μπλοκάρει το κογκρέσο…”

Εδώ το Κογκρέσο είχε μπλοκάρει πριν 3-4 χρόνια τις αποσυρμένες φρεγάτες OHP που είχε ζητήσει η τουρκία και τις παρέδωσαν Ταϊβαν & Μεξικο, θα επιτρέψει τα F-15X που έχουν προηγμένα DataLink επικοινωνίας με F-22 & Data Fusion σχεδόν παρόμοιων δυνατοτήτων με το F-35?
Εδώ δεν προχωρούν οι παραγγελθέντες AMRAAM 120-D?
Δεν τους δίνουν την τεχνολογία των Patriot, αλλά μόνο να τους προμηθεύσουν…και υπό τον όρο ότι θα ακυρώσουν τους S-400
Δεν είναι απλά άτυπο το εμπάργκο, είναι εξώφθαλμο

Z10V
Guest
Z10V

@ ivychris Σωστά αυτά που αναφέρετε αλλά και στην διπλωματία ισχύει ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Ναι για παράδειγμα δεν έδωσαν τις φρεγάτες αλλά πούλησαν το Javelin. Δεν σημαίνει ότι επειδή δεν έδωσαν το F35 είναι δεδομένο και το ότι δεν θα δώσουν και το F15Χ. Όπως δεν είναι δεδομένο ότι και η Τουρκία θα ήθελε το F15X (το οποίο όσους πυραύλους και αν μεταφέρει δεν είναι stealth παρόλα αυτά). Ένα σενάριο είπα στο οποίο δεν είμαι απόλυτος αλλά θα μπορούσε να είναι όπως λέει και ο έλλην πρωθυπουργός ένας “έντιμος συμβιβασμός” ώστε ακόμη και αν η κατάσταση στις αμερικανοτουρκικές… Read more »

Thras
Member
Thras

ivychrisivychris
Από όσα λές μου γεννήθηκε το ερώτημα. Το εμπάργκο επεκτείνεται αραγε και σε ανταλλακτικά ή αφορά μόνο νέα συστήματα. Το ρωτάω γιατί αν εδώ και 3 χρόνια δεν γίνεται αποστολή ανταλλακτικών στην ΤΟυρκία για τα F16, μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι θα έχουν ιδιαίτερα χαμηλές διαθεσιμότητες.

Σε αυτό να προσθέσω ότι κατά την περσυνή τους επίθεση στο Afrin διάβαζα για μέγιστο επιτευχθέν αριθμό 70 εξόδων ημέρησίως για την ΤΗΚ. Ίσως δεν χρειάζονταν περισσότερες, ίσως όμως και να μην μπορούσε περισσότερες…

Χαμηλές διαθεσιμότητες θα ήταν πολύ θετικές για εμάς, νομίζω το καταλαβάινουμε όλοι…

ivychris
Guest
ivychris

από την ανακοίνωση της έκθεσης του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο, προκύπτει ότι πέραν από την παράδοση & βιομηχανική συμμετοχή στα F-35, θα επηρεαστούν όλα τα προγράμματα βιομηχανικής συμμετοχής, διασυνδεσιμότητας & προμηθειών περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων, ονομαστικά, όπως Chinook, UH-60 Hello, F-16 & Patriot.
Δλδ θα επηρεάσει όλο το πλέγμα σχέσεων με ΝΑΤΟ & ΗΠΑ η παραλαβή των S-400, πέραν των δυνητικών οικονομικών κυρώσεων με την συνδιαλλαγή με τις ρωσικές εταιρείες, γι αυτό και η ανακοίνωση από πλευράς τουρκίας, για πληρωμή σε ρούβλια & τουρκικές λίρες…(εγώ θα πρόσθετα και χρυσό από το λαθρεμπόριο -όχι του Ριχάρδου φυσικά…)
https://fas.org/man/eprint/dod-turkey.pdf

AlxPorto
Member
Αλέξανδρος Πορτοκάλης

Τι εννοείτε στην προτελευταία παράγραφο; Ότι ο… αντίπαλος στο “δυτικό μέτωπο” δεν είναι αρματωμένος και με το F-15X θα τον έχει για πλάκα; Αν δεν είναι επίσης αρματωμένος, τότε τι θα το θέλει το F-15;
Αυτή η απαξίωση και ηττοπάθεια ορισμένων έχει πάει σε άλλο επίπεδο…

Stmts
Guest
Stmts

Οσο ειναι στο τιμονι της Τουρκιας ο Ερντογαν δεν γινεται να παραδοθουν αυτα τα αεροπλανα διοτι ενδεχεται να χρησιμοποιηθουν οχι μονο κατα της Ελλαδας αλλα και κατα του Ισραηλ.

Spirit
Guest
Spirit

Μας τα έλεγε η πράβδα και δεν ακούγαμε…

Θοδωρής
Guest
Θοδωρής

Έχω ιδέα.
Να γίνει ότι έγινε και με τους S300 της Κύπρου και να τους φέρουν στην Κρήτη.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Αναμένεται δήλωση του Ερντογάν που θα προκαλέσει έκπληξη.
Θα βγει να δηλώσει ότι ,,Η Τουρκία θα κατασκευάσει τα δικά της αντιαεροπορικά μεγάλου βεληνεκούς και στελθ μαχητικά και πως χαρίζω στην Ελλάδα τα F-35 και τα S-400 με την προυπόθεση να αδρανοποιήσει την ΟΜΑΔΑ ΕΨΙΛΟΝ και του ΕΛ για να μην μπορέσουν να βλάψουν ποτέ την Τουρκία, αν απαιτηθεί, όπως και για τον ίδιο λόγο να καταχωνιάσει σε ένα συρτάρι την Απολλώνια Τεχνολογία,,.

Για να κάνουμε και λίγο χιούμορ…

Γιώργος
Guest
Γιώργος

Τα δισ. είναι πολλά για να μείνουν οι Αμερικανοί σκληροί. Και ο Τραμπ αγαπά το χρήμα. Χωρίς την Τουρκία – που είναι για τα καλά στο πρόγραμα – θα αργήσουν και αμερικανοί να πάρουν τα δικά τους F-35. Μόλις την κάνει ο Τράμπ και ο Τούρκος, αλλάζουν τα πάντα. Ότι και να γίνει, εμείς πρέπει να ευχόμαστε το καλύτερο και να είμαστε έτιμοι για το χειρότερο. Πέρα από τα αναδρομικά, χρειαζόμαστε πάνω απ’ όλλα υλικό, τορπίλες, πλοία, uav. Και κανά εθνικό όπλο, για να είμαστε λίγο ανεξάρτητοι και περίφανοι για κάτι δικό μας. Αρκεί όλλοι να συμβάλουν με τον τρόπο… Read more »

George
Member
George

Είναι πολύ δύσκολο η Τουρκία να μας χαρίσει τις ΗΠΑ και αυτές ταυτόχρονα να την χαρίσουν στην Ρωσία!
Δουλειά μας δεν είναι να ελπίζουμε για το super duper ευνοϊκό σενάριο αλλά να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο.
Δυστυχώς μόνο αυτό δεν κάνουμε……..

Πάρις
Guest
Πάρις

“Να επιθυμείς ειρήνη, να ετοιμάζεσαι για πόλεμο”

Στέφανος
Guest
Στέφανος

Money makes the world go around. Αυτή είναι η μοναδική αρχή της ελεύθερης οικονομίας. Φυσικά η χώρα μας δια της κυβερνήσεως-μαριονέτας φρόντισε να τα δώσει όλα σε ΕΕ και ΗΠΑ προκαταβολικά! Ονομασία Σκοπίων, Ψυχρο πόλεμο με Ρωσία εν μέσω Θέρους προς τέρψην του κου Πρέσβη, όλα τα θαλάσσια οικόπεδα στην Exxon Mobil, όλος σχεδόν ο ελληνικός χώρος στοχοποιημένος απο το αντίπαλο στρατόπεδο καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ παρακαλάμε τις ΗΠΑ να ιδρύσουν και να επεκτείνουν τις βάσεις τους σε όλη την επικράτεια (απο Αλεξανδρούπολη μέχρι Σούδα). Την ώρα λοιπόν που η ελληνική κυνέρνηση (δίχως της παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση) δίνει ΤΑ… Read more »

chikichiki
Member
chikichiki

Η ανάλυση του ζητήματος από την καθαρά διπλωματική σκοπιά έχει το πρόβλημα πως αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει το εξίσου τεράστιο, αν όχι μεγαλύτερο όλων, πρόβλημα της διαρροής ευαίσθητων τεχνολογιών. Η Τουρκία μπορεί να επανέλθει στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ ή να έρθει σε συμφωνίες ή οτιδήποτε ανάλογο. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει, οτιδήποτε από τα δυο και να γίνει, είναι να έχει S-400 να κοιτάνε F-35. Ανάλογη κατάσταση δεν έχει υπάρξει και πιθανότατα ούτε πρόκειται να υπάρξει. Δε γίνεται να εκτίθεται κορυφαίο σύστημα σε κορυφαίο σύστημα του εχθρού. Τα όπλα αυτά δεν αγοράστηκαν επειδή “ανήκωμεν εις την Δύσην” (άλλωστε… Read more »

jimeta
Guest
jimeta

Αν υποθέσουμε ότι και καλά λένε τα μεμέτια ότι δεν παίρνουν τους S-400 παίρνουν κανονικά τα F-35 και μετά από 2-3 χρόνια που θα έχουν τα αεροπλάνα κάνουν κίνηση και πάιρνουν και τους S-400 τι γίνεται;

Babis_UK
Member
Babis_UK

Συνεχιζοντας την υποθεση σου αυτο που θα γινει ειναι οτι στα 2-3 χρονια + 1 μερα για απροσδιοριστη αιτια ολα τα F-35 στην χειροτερη περιπτωση (για τους Τουρκους) θα καθηλωθουν στο εδαφος και στην καλυτερη το RCS τους απο 0.1 m2 θα ανεβει στα 10 m2

Fingolfin
Member
Fingolfin

“Επιπλέον τονίζεται ότι «Η τουρκική βιομηχανία κατασκευάζει ανταλλακτικά κι εξαρτήματα για το αεροσκάφος για όλες τις παραλλαγές και όλους τους πελάτες του F-35”

Δηλαδή αν επιλέξουμε το F35, μελλοντικά, πως θα είμαστε σίγουροι πως τα μέρη του αεροσκάφους που κατασκευάζονται στην Τουρκία (από τουρκικές εταιρείες) είναι εξαιρετικής ή εσκεμμένα υποβαθμισμένης ποιότητας; Δεν είναι και αυτό ένα θέμα ως προς την επιλογή του F35;

https://nationalinterest.org/blog/buzz/taiwan-gives-f-35-turns-f-16v-option-37332

Spyros
Member
Spyros

Γνωρίζετε πως και τα F-16 μας έχουν μέρη ‘Made in Turkey’?

Manolis
Member
Manolis

Oπως και τα τουρκικα εχουν μερη ελληνικης κατασκευης. Τα ανταλλακτικα παραδιδονται πρωτα στην Λοκχιντ και δεν ειναι δεδομενη η τελικη καταληξη του καθενος.

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Eγώ καταλαβαίνω ότι καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί και επειδή είναι κρίσιμο το θέμα και με τις παρούσες συνθήκες άλυτο οι αμερικάνοι απλά κλωτσάνε την μπάλα πιο κάτω.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

”….Αν και η θέση αυτή της Π&Δ λοιδορήθηκε από πολλούς, κάποιες φορές με μία κάποια επιχειρηματολογία αλλά συνήθως με απίθανα στοιχεία επιπέδου «να δείτε ότι στο τέλος θα τα πάρουν», φαίνεται ότι τα προβλήματα που απορρέουν από την ταυτόχρονη κατοχή αυτών των δυο συστημάτων είναι 100% αληθινά…” Καλο θα ειναι να μεν ειστε απολυτοι, διοτι ανεξαρτητα του τι θετει η γερουσια, αν οι Τουρκοι δοσουν οτιδηποτε εξυπηρετει τα Αμερικανικα συμφεροντα, πιθανων να βρουν συμβιβασμο για το θεμα s400- f35 και να παρουν και τα 2. Για ποιο λογο ‘λοιδορηθηκατε’ εσεις, η Πτηση ή οποιος εχει αντιθετη θεση με εσας ?… Read more »

Stavrogin1
Member
Stavrogin1

Τα λεφτά δεν είναι μόνο στην αγορά 30 μαχητικών ούτε κατασκευάζοντας απάρτια στην γείτονα χώρα. Τα λεφτά είναι στο ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι στην περιοχή, στην υποστήριξη των οικονομικών σχεδιασμών των ηπα σε βάθος χρόνου. Αν η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος εμπιστοσύνης για τις Ηπα δεν είναι δυνατόν να της πουλά υπερσύγχρονα F35. Ειναι βάσιμο επιχείρημα ότι η πιθανή συνύπαρξη s400 και F35 απειλεί την βιωσιμότητα χιλιάδων F35 ανα τον κόσμο και την όλη πορεία πωλήσεων εκατοντάδων μαχητικών του τύπου, το κόστος των οποίων είναι πολλαπλάσιο απο τα 10-20 δις των συμφωνιών με την Τουρκία. Αλλά το βασικό ζήτημα για τις… Read more »

ivychris
Guest
ivychris

Ακριβώς, οι ΗΠΑ έχουν πάθει αυτό που λέμε “κάηκαν στο χυλό, φυσάν και το γιούρτι”
Έδωσαν τα F-14 Tomcat στο Ιραν και βρέθηκαν στο εργοστάσιο της Sukhoi.
Δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί F-35 στην υπάρχουσα πολιτική κατάσταση στη τουρκία, τολμώ να πω ακόμη και χωρίς την προσωρινή ύπαρξη των S-400, λόγω ολοσχερούς απώλειας εμπιστοσύνης.
Δεν υπάρχει περίπτωση, ο Ερντογαν να μην έχει συμπεριλάβει στους σχεδιασμούς του και στις συνομιλίες με τους Ρώσους τα ανταλλάγματα, σε περίπτωση παράδοσης της όποιας τεχνολογίας κατέχει/θα κατέχει των F-35.
Και να είμαστε σίγουροι αυτό το γνωρίζουν οι Αμερικανοί…

Nikolaos
Member
Nikolaos

Τελικά έφθασε το Τόμκατ στα χέρια της ΕΣΣΔ; Δεν έχουμε τρόπο βέβαια να κάνουμε … προσκλητήριο να δούμε αν λείπει κάποιο, αλλά το θέμα ερίζεται ακόμη …

SKYHOOK47
Member
SKYHOOK47

Συνεχίζεται η εκπαίδευση Τούρκων χειριστών στον τύπο ή όχι;;; Αν σταματήσει τότε ναι θα μπορούμε να πούμε ότι είναι ένδειξη ακύρωσης της προμήθειας των F-35.
Για την ώρα κρατώ μικρό καλάθι…

GK_
Member
GK_

Εξακολουθώ να διατηρω τις αμφιβολιες μου σχετικα με το επιπεδο απειλης των S-400 με την μορφη που εχουν σημερα. το σκηνικο ομως, πιστευω οτι θα αλλαξει ριζικα εαν στο «νυν» ενσωματωθουν τα ρανταρ του νεοτερου S-500. Ισως τελικα, ειναι αυτο ακριβως που καποιοι «βλεπουν» και αντιλαμβανονται σαν δυνητικη «απειλη» για τα F-35. Επειδη οι Αμερικανοι μας εχουν συνηθει να βλεπουν «μακρυα», δεν πρεπει να ξεχναμε οτι η Τουρκικα ναι μεν ειναι μελος του JSF/F-35 αλλά ανατπυσει με την επικουρια της BAe το TFX. Η πιθανη διευρυση απορρητης τεχνολογιας, μαλλον δεν αφορα το F-35 αυτο καθε αυτο σε σχεση με τους… Read more »

Παύλος Κ
Guest
Παύλος Κ

Ήδη η Ιαπωνία θα προχωρήσει μάλλον σε αγορά ακόμη 100 F35, οπότε καταλαβαίνετε πόσο εύκολα θα αντικατασταθούν τα Τουρκικά που έτσι κι αλλιώς δεν θα ξεπερνούσαν τα 30-35 κομάτια λογω οικονομικής δυσπραγίας.

Babis_UK
Member
Babis_UK

Το καλο ειναι οτι με την αλλοπροσαλη συμπεριφορα του ο Σουλτανος εχει χαλασει τους Αμερικανους και οχι μονο και αυτο θα εχει μακροπροθεσμες συνεπειες για τους Τουρκους