Επιτροπή Κογκρέσου: Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας ή της Κίνας

13
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εθνικής ασφάλειας και θα μπορούσαν να χάσουν έναν πόλεμο εναντίον Ρωσίας ή Κίνας, σύμφωνα με μια διακομματική επιτροπή του Κογκρέσου.

Το Κογκρέσο ανέθεσε στην Επιτροπή Άμυνας και Στρατηγικής να εξετάσει την Εθνική Αμυντική Στρατηγική (National Defence Strategy – NDS) του προέδρου Ντ. Τραμπ, η οποία εστιάζει σε μια νέα εποχή «ανταγωνισμού μεγάλης ισχύος» με τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Η επιτροπή, που απαρτίστηκε από 12 πρώην Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους, διαπίστωσε ότι, όπως ενώ οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις υπέστησαν περικοπές, το αντίθετο ισχύει για Ρωσία και Κίνα. “Η στρατιωτική υπεροχή της Αμερικής έχει διαβρωθεί σε επικίνδυνο βαθμό”, ανέφερε η Επιτροπή.

Στην έκθεσή τους, η επιτροπή διαπίστωσε ότι οι ΗΠΑ εστιάζουν στην αντιμετώπιση ανταρτών-ατάκτων (εννοώντας προφανώς τις εμπλοκές σε Ιράκ-Αφγανιστάν-Συρία) ενώ έχουν αμελήσει άλλους τομείς όπως η πυραυλική άμυνα, οι κυβερνοπόλεμος, οι διαστημικές επιχειρήσεις, καθώς και η αντιμετώπιση στόχων επιφανείας και υποβρυχίων. “Πολλές από τις ικανότητες που απαιτούνται για το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον ικανών αντιπάλων – ειδικά της Κίνας και της Ρωσίας – έχουν ατροφήσει”, αναφέρει η έκθεση.

Η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι σε ολόκληρη την Ασία και την Ευρώπη, η αμερικανική επιρροή διαβρώνεται σταθερά και οι στρατιωτικές ισορροπίες έχουν μετατοπιστεί με “αποφασιστικά δυσμενείς” τρόπους που αύξησαν τον κίνδυνο σύγκρουσης. “Ο αμερικανικός στρατός μπορεί να υποστεί εξαιρετικά υψηλές απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό σε περίπτωση πολέμου”.

Αν και το Πεντάγωνο φέτος έχει προϋπολογισμό άνω των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πολύ υψηλότερο από αυτόν της Ρωσίας και της Κίνας συνδυαστικά, η Επιτροπή επιμένει ότι το ποσό εξακολουθεί να είναι “σαφώς ανεπαρκές” για την επίτευξη των στόχων που ορίζονται στην NDS.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Ripmaker
Member
Ripmaker

αν βγάλουμε εκτος τα πυρηνικα, δεν ειναι λιγο δύσκολο να χασει μια χωρα που διαθετει 11 (βασικά 20) αεροπλανοφόρα? Δεν το λεω τοσο για το αεροπλανοφορο οσο για το μεγεθος των δυναμεων που γενικα διαθέτει αυτη η χώρα. Εχει και αριθμους και ποιότητα στα οπλα της. Η ρωσια εχει?

σπυρος
Guest
σπυρος

μαλλον θελουν να πεισουν τους αμερικανους φορολογουμενους

randomname
Member
randomname

Με την υπάρχουσα πυραυλική τεχνολογία, τα αεροπλανοφόρα είναι απλά για να προβάλεις ισχύ σε καιρό ειρήνης. Εν καιρό πολέμου θα βυθιζόταν στις πρώτες ώρες της σύγκρουσης.

chikichiki
Member
chikichiki

Με τις μεταψυχροπολεμικές περικοπές και το κουτσούρεμα της ναυτικής αεροπορικής πτέρυγας, πλέον είναι πράγματι σκιά του εαυτού τους με επικίνδυνα μειωμένη ισχύ. Τις ημέρες δόξας όμως, το αεροπλανοφόρο με την ομάδα μάχης του ήταν από τους πλέον αβύθιστους σχηματισμούς.

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Μα εσείς μα λέτε ότι τα ρωσικά συστήματα είναι χαμηλής ποιότητας και τεχνολογικά πίσω και πως επίσης οργανωτικά και σε υποδομές δεν είναι σε καλό επίπεδο. Επίσης μας λέτε διαρκώς ότι τα κινέζικα όπλα είναι κακές απομιμήσεις των αμερικανικών.

Τι να πιστέψω τώρα την Πτήση ή τους αρμόδιους του Κογκρέσου;

Ρητορική ερώτηση…

randomname
Member
randomname

Αδυσώπητος…

Stavrogin1
Member
Stavrogin1

Δεν ξεπερνιούνται στην αεροπορία ή στο ναυτικό αλλά σε σημεία, και αυτό αρκεί για να ανατραπεί το αποτέλεσμα μιας σύρραξης. Τα δόγματα των Αμερικάνων καλά κρατούν αλλά είναι τόσο καιρό στην γύρα που είναι λογικό οι δυνητικοί αντίπαλοί τους να αναπτύξουν κατάλληλες τακτικές για να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες τους. Στην περίπτωση που μια σύρραξη θα έχει πχ πολιορκίες οι Αμερικάνοι χωρίς προστατευμένα άρματα θα χρειαστεί να ματώσουν. Αναγνωρίζουν πλέον ότι υστερούν στην διεξαγωγή επιχειρήσεων στο έδαφος με μεγάλο αριθμό στρατιωτών, ότι τα απάτσι τα αμπρααμσ τα μπραντλευ τους το πυροβολικό τους ειναι ξεπερασμένα, αλλού ως οπλικά συστηματα κι αλλού ως… Read more »

chikichiki
Member
chikichiki

Εναντίον της Ρωσίας δε τους βλέπω να χάνουν, κατά την επιεικώς ερασιτεχνική μου εκτίμηση φυσικά. Η Ρωσία δεν είναι πια ΕΣΣΔ, οι ΗΠΑ θα έτρωγαν ξύλο αλλά το τέλος το θεωρώ σχεδόν προδιαγεγραμμένο. Η Κίνα βέβαια είναι εντελώς άλλο πράγμα. Αλλά, αυτά γίνονται όταν κάνεις βλακείες. Πέρα από την πιθανότητα μεγάλο μέρος των ψυχροπολεμικών δυνατοτήτων τους να ήταν εξοπλισμοί α λα ελληνικά (ξοδεύω περισσότερα απ’όσα μπορώ να δώσω, το χρέος μου πάει στο Θεό και μόλις ο μπαμπούλας μου ξεψυχάει συνειδητοποιώ ότι τα μισά δε μπορώ να τα υποστηρίξω), υπάρχουν και οι διαπιστωμένες ατασθαλίες. Κόπηκε υλικό, εκπαίδευση και R&D μετά… Read more »

kakaouskia
Member
kakaouskia

Καλησπέρα @Shadow man – Διάβασε τι έκανε ο στρατηγός Paul Van Ripper κατά τη διάρκεια της άσκησης Millennium Challenge 2002 (MC ’02) https://warontherocks.com/2015/11/millennium-challenge-the-real-story-of-a-corrupted-military-exercise-and-its-legacy/ Ας μην ξεχνάμε ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα θα πάνε να κάνουν απόβαση στις ακτές των ΗΠΑ. Η έκθεση το λέει καθαρά: “Η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι σε ολόκληρη την Ασία και την Ευρώπη, η αμερικανική επιρροή διαβρώνεται σταθερά” – σε ελεύθερη μετάφραση σημασία έχουν οι δυνάμεις που έχεις στην περιοχή της κρίσης την ώρα της κρίσης. Πόσα και τι είδους όπλα και πυρομαχικά χρειάζονται οι ΗΠΑ να έχουν σε βάσεις στην Ευρώπη, για τι μεγέθους… Read more »

chikichiki
Member
chikichiki

Να πούμε πάντως ότι για την MC02 και τον Van Riper υπάρχει και αντίλογος (όχι από επίσημες πηγές απ’όσο ξέρω, αλλά φήμες). Όπως πχ ότι μερικές δυνάμεις του “τηλεμεταφέρονταν”, ή ότι “έβαζε” πυραύλους καταδρομικών πάνω σε ταχύπλοα…τολμώ να πω ότι κι εμένα κάτι μου βρωμάει από αυτά που διαβάζω και μόνο, δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα να λέει το άρθρο για “barrage of missiles from ground-based launchers” εναντίον CSG τη στιγμή που τα αεροσκάφη του πρώτου, αν δε ξεχνάω κάποιον πύραυλο, ξεπερνούν την εμβέλεια οποιουδήποτε παράκτιου συστήματος σε υπηρεσία σήμερα. Ή για τα “planes flying low” όταν οι χώρες που… Read more »

perastikos2
Guest
perastikos2

Προφανώς η επιτροπή, όπως και κάθε επιτροπή με συγκεκριμένο αντικείμενο, υπερβάλλει στην περιγραφή ενός προβλήματος για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη (οικονομική βεβαίως, βεβαίως). Από την άλλη όσα χρήματα και να ξοδέψει στους εξοπλισμούς και όσο και να υπερτερεί τεχνολογικά μια αυτοκρατορία όπως οι ΗΠΑ, αυτό δε σημαίνει ότι είναι αήττητη. Ο χώρος και ο χρόνος πχ που θα λάβει χώρα μια σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει στην ήττα μια χώρα που υπερτερεί στρατιωτικά από κάποια πιο αδύναμη. Μην ξεχνάτε πχ ότι στο αποτέλεσμα των Θερμοπυλών η γεωγραφία της περιοχής έπαιξε σημαντικό ρόλο. Όταν λοιπόν η επιτροπή του Κογκρέσου αναφέρει… Read more »

VAGGELAS
Member
VAGGELAS

Πολλά επιχειρήματα ισχύουν και για τη μια και την άλλη πλευρά και σχετικά λίγα μπορούν να γραφτούν στα πλαίσια ενός blog. Κάποιες σκέψεις: οι Αμερικανοί είναι σχεδόν βέβαιο ότι ενάντια σε Ρωσία και Κίνα θα πολεμήσουν με Συμμάχους και οι Σύμμαχοι τους σε Ευρώπη και Ασία είναι πολλοί και εξαιρετικά δυνατοι, ιδιαίτερα αθροιστικά . Αντίθετα Ρώσοι και Κινέζοι έχουν ελάχιστους και συγκριτικά αδύναμους. Επίσης μαθαίνουμε πολυ περισσότερα απο τους ίδιους τους Αμερικανούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (π.χ. χαμηλές διαθεσιμότητες ) λόγω κουλτούρας, ενώ για παράδειγμα δεν ξέρουμε αντίστοιχα στοιχεία για Ρωσία και Κίνα. Οι Αμερικανοί πάλι δαπάνησαν τεράστια ποσά… Read more »

Ellinokyprios
Member
Ellinokyprios

Το κονγκρέσο προετοιμάζει μεγάλο φαγοπότι…