Εκδίωξη της Τουρκίας από το F-35, “δόλωμα” για την προσέλκυση νέων πελατών

7
7782
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το γνωστό αμυντικό πόρταλ Defence One, εξετάζει μια ενδιαφέρουσα πτυχή των “συνεπειών” που μπορεί να έχει η εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες εκδιώξουν την Τουρκία από το πρόγραμμα του F-35, θα μπορέσουν να δελεάσουν νέους πελάτες για να πουλήσουν το μαχητικό.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συμβάσεις για 937 διαφορετικά τμήματα του F-35 που κατασκευάζονται σήμερα στην Τουρκία θα μπορούσαν να προσφερθούν σε χώρες που σκέφτονται να αγοράσουν το αεροσκάφος, όπως ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Ελβετία και η Ισπανία. Είναι κοινή πρακτική για τους κατασκευαστές όπλων των ΗΠΑ να γλυκαίνουν τις εξαγωγικές συμφωνίες προσφέροντας στους πιθανούς πελάτες συμπαραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας.

Τον περασμένο μήνα, Υπεύθυνη Προμηθειών του Πενταγώνου Ellen Lord, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι του προγράμματος F-35, σε συνεργασία με το Πεντάγωνο και την κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin είχαν εξασφαλίσει εναλλακτικούς προμηθευτές για τα τμήματα του F-35 που κατασκευάζονται στην Τουρκία.

“Πρόκειται κυρίως για αμερικανικές πηγές», είχε δηλώσει η Lord σε μια ενημέρωση της προς το Πεντάγωνο στις 7 Ιουνίου. “Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε πάντα με την καλή διαχείριση του προγράμματος και να αναζητήσουμε άλλες πηγές, γιατί θα θέλαμε να έχουμε και δεύτερη, και τρίτη πηγή για τα περισσότερα από αυτά τα τμήματα”.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής στο Paris Air Show, ο Greg Ulmer, γενικός διευθυντής του προγράμματος F-35 της Lockheed Martin, δήλωσε ότι τα τμήματα του αεροσκάφους κατασκευάζονται από μία ή περισσότερες εταιρείες.

“Έχουμε εναλλακτικές πηγές για κάποια τμήματα, αλλά δεδομένων των αναγκών, εάν χάσουμε αυτή την πηγή (Τουρκία) … δεν επαρκούν οι υπόλοιπες δύο πηγές για να καλύψουν ανάγκες προερχόμενες από τρεις πηγές. Αναζητούμε πως θα καλύψουμε αυτή την ανάγκη.”

Ερωτηθείς εάν η απώλεια των Τούρκων προμηθευτών θα επιβραδύνει την παραγωγή, η οποία αυξάνεται αυτήν την περίοδο ή θα αυξήσει την τιμή του αεροσκάφους, η οποία σήμερα μειώνεται, ο Ulmer δήλωσε: «Εξαρτάται από το πότε θα αποφασιστεί να διακοπή η προμήθεια από αυτή τη πηγή (Τουρκία). Εάν υπάρχει επαρκής χρονικός ορίζοντας, δεν θα υπάρξει αντίκτυπος.”

Υπάρχει επίσης το ερώτημα τι θα απογίνουν τα F-35 της Τουρκίας. Περίπου 30 από τα F-35 της Τουρκίας βρίσκονται σε διάφορα στάδια παραγωγής, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της κατάστασης. Τέσσερα από τα αεροσκάφη βρίσκονται στην αεροπορική βάση Luke στην Αριζόνα όπου χρησιμοποιούνταν για εκπαίδευση. Η Τουρκία έχει υπολογίζει να λαμβάνει μεταξύ πέντε και δέκα F-35 ετησίως, από το 2020.

Αυτά τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να προσφερθούν σε υπάρχοντες χρήστες ή σε νέους πελάτες F-35, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Α/Α
Guest
Α/Α

Γιατί να μην βάλει το λιθαράκι της και η Ελλάδα σε αυτό το πρόγραμμα. Δεν εννοώ να ξοδέψει υπερογκα ποσά που δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή αλλά για συμπαραγωγη μερικών μερών του αεροσκάφους. Και θα υπάρξουν δουλειές και ίσως – εάν γίνει σωστή δουλειά – αυξηθούν οι ζητήσεις και ίσως βρεθούν και μερικοί επενδυτές έτοιμοι να επενδύσουν.

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Δεν θυμάμαι καθόλου, τα χρήματα τα βάζει το κράτος ή οι εταιρείες που θα αναλάβουν το υποκατασκευαστικό έργο;

Α/Α
Guest
Α/Α

Χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος (διορθώστε με ελεύθερα από κάτω), η εκάστοτε εταιρεία βάζει τα λεφτά. Εφόσον η εταιρεία είναι κρατική τα λεφτά (χρηματοδότηση) πρέπει να προέρχονται από το κράτος.

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Δεν υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες που θέλουν να εμπλακούν; Πχ η intracom;

Roger jolly
Guest

Καλημερα σε όλους.Ειχα την εξης απορια εδω και μέρες.βλεπουμε πως παρόλο την παραλαβή των s400 οι αμερικανοί δεν εχουν αντιδράσει οπως τόσο καιρό έλεγαν πραγμα περίεργο.οπως αναφερει το άρθρο ποιο πανω λεει πως η τουρκια κατασκευάζει σημερα 935 διαφορετικα κομμάτια του f35.η ερώτηση είναι.Εχει δοθεί μεταφορα τεχνογνωσιας? Και αν ναι η εστω και αν όχι δεν υπάρχει φοβος ακομα και αν δεν εχουν παραλαβει κάποιο αεροακαφος που ολοι φοβουνται πως αν πετάξει με τα s400 απο κατω θα διαρευσουν μυστικα ,να δώσουν οι Τούρκοι μυστικα απο τα υλικα κατασκευής από το τροπο λειτουργιας των εξαρτηματων που παραγουν οι(Τούρκοι)? Ισως να… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Μια ωραία κίνηση γεμάτη συμβολισμούς θα ήταν η μετατροπή των Τουρκικών F-35A σε F-35I και η πώλησή τους στο Ισραήλ…

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

άντε να παίρνουμε σειρά σιγά σιγά……