26.6 C
Athens
Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΤζ. Πάιατ: Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως μακροπρόθεσμο στρατηγικό εταίρο στην...

Τζ. Πάιατ: Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως μακροπρόθεσμο στρατηγικό εταίρο στην περιοχή

- Advertisement -

Δύο σκάφη της αμερικανικής Ακτοφυλακής, τύπου USCG Cutters, που έχουν καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά, επισκέφθηκε το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μαζί με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ (Geoffrey Pyatt) και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη.

Κατά τη διάρκεια περιήγησης στα δύο σκάφη, ο κ. Πλακιωτάκης και ο κ. Πάιατ πραγματοποίησαν ρίψη στεφάνου προς τιμήν της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

«Είναι μεγάλη τιμή για εμένα, να βρίσκομαι σήμερα μαζί με μέλη δύο ιστορικών Σωμάτων. Της Ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που κατέχει ηγετική θέση στο παγκόσμιο θαλάσσιο πεδίο και του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη μεγάλη ιστορία και προσφορά. Είναι επίσης μεγάλη μας χαρά να σας καλωσορίσουμε στον Πειραιά, στην καρδιά της ελληνικής ναυτιλίας και ναυτοσύνης και να μοιραστούμε μαζί σας το όραμα, την εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες μας στο ευρύτερο πλέγμα της θαλάσσιας και ναυτιλιακής μας πολιτικής» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Ανέφερε ότι Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες απολαμβάνουν εξαιρετικές και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, στη βάση των μακροχρόνιων ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο εθνών, που ανατρέχουν στο 1830, αμέσως μετά την Ελληνική Επανάσταση.

«Η κοινή μας κληρονομιά, οι κοινές μας αξίες και η πίστη μας στην ελευθερία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, τις οποίες εσείς ως ακτοφυλακή προστατεύετε και διαφυλάσσετε, αποτελούν το ισχυρότερο θεμέλιο για ακόμη καλύτερες προοπτικές στις πολιτικές και θεσμικές μας σχέσεις και συνεργασίες. Ο ναυτιλιακός τομέας, ως ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και της καθημερινής μας ζωής, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση» δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, στο μέγεθος και με τον πληθυσμό περίπου της Μασαχουσέτης, αλλά όταν πρόκειται για την εμπορική ναυτιλία, κατέχει αναμφίβολα ηγετική θέση παγκοσμίως και διαθέτει μια μακραίωνη ναυτική παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Συμπλήρωσε ότι η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ με το πλήρως καταρτισμένο προσωπικό και τα επιχειρησιακά μέσα υψηλής τεχνολογίας, όπως τα σκάφη που είχαμε τη χαρά να επισκεφτούμε σήμερα, αποτελεί έναν κορυφαίο οργανισμό Ακτοφυλακής παγκοσμίως.

Πρόσθεσε πως Ελλάδα, βρισκόμενη στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Μεσόγειο.

Υπογράμμισε ότι η εμπειρία και η αποφασιστικότητα των στελεχών του Λιμενικού, οι επιχειρησιακές τους ικανότητες, ο επιτελικός σχεδιασμός, το αίσθημα της ευθύνης που τους διακατέχει, καθώς και ο σεβασμός τους στο Διεθνές Δίκαιο και την ανθρώπινη ζωή, διασφαλίζουν την προστασία των εθνικών και ευρωπαϊκών θαλάσσιων συνόρων μας και την αποτελεσματική άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας στις θάλασσές μας.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του αρχηγού της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, ναυάρχου Καρλ Σούλτς (Karl Schultz), στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος τον περασμένο Σεπτέμβριο, είπε ότι σηματοδοτεί μια νέα εποχή στη συνεργασία των δύο Ακτοφυλακών.

«Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής, ήταν η προχθεσινή πετυχημένη επιχείρηση εντοπισμού και κατάσχεσης 46,7 κιλών κοκαΐνης σε πλοίο στην Κόρινθο. Το Λιμενικό Σώμα και η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ, η γνωστή DEA, πέτυχαν μια ακόμα νίκη απέναντι στους εμπόρους του θανάτου» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Από την πλευρά του, ο Aμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, αφού καλωσόρισε τα πληρώματα των σκαφών της αμερικανικής ακτοφυλακής ταχείας αντίδρασης, ευχαρίστησε τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Θεόδωρο Κλιάρη για την παρουσία τους.

Εδώ και 200 χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα στάθηκαν δίπλα-δίπλα και τιμούν τις κοινές δημοκρατικές αξίες και προωθούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, ανέφερε.

Μίλησε για τους ναυτικούς δεσμούς των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν βασικοί σε αυτήν τη σχέση από τις πρώτες μέρες της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Τόνισε πως η επίσκεψη των δύο σκαφών της αμερικανικής ακτοφυλακής, καθώς και οι συνδυασμένες ασκήσεις με την ελληνική ακτοφυλακή αυτή την εβδομάδα, προσδίδουν την ισχυρή παράδοση της θαλάσσιας συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας και καταδεικνύουν πως οι ΗΠΑ ενισχύουν την εθνική τους ασφάλεια επεκτείνοντας την παγκόσμια εμβέλεια της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ και επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους ως συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Είπε ότι συστηματική επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, βοηθάει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να ανταποκριθούμε στις θαλάσσιες απειλές όταν εμφανιστούν.

Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε ειδική μνεία για τα ελληνικά υπουργεία και οργανισμούς που βοηθούν σε αυτές τις προσπάθειες, ενώ συνεχάρη την Ελληνική Ακτοφυλακή για την κατάσχεσή των 46,7 κιλών κοκαΐνης σε ένα πλοίο στην Κόρινθο, με πληροφορίες που παρέχονται από την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ, DEA.

Ανέφερε πως η Ελλάδα έχει αγκαλιάσει το πρόγραμμα AMVER της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ και για δύο συνεχόμενα χρόνια η χώρα μας έχει διακριθεί ως η πρώτη χώρα που κέρδισε περισσότερα από 2.000 βραβεία AMVER.

«Οι επιχειρήσεις διάσωσης που εκτελούν αυτά τα ελληνικά πλοία κάθε χρόνο είναι πραγματικά εμπνευσμένες» τόνισε.

Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ύπαρξη δύο ισχυρών αμερικανικών πλειοδοτών αναφορικά με τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, προσθέτοντας ότι το ναυπηγείο της Σύρου είναι πλέον πιστοποιημένο από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή συντήρησης αμερικανικών στρατιωτικών σκαφών.

Τέλος, ο Τζέφρι Πάιατ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως μακροπρόθεσμο στρατηγικό εταίρο στην περιοχή.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Δημιουργία Ναυτικής Αεροπορίας από το ΠΝ με UCAV Mojave

To ptisidiastima.com, πριν λίγες μέρες, είχε δημοσιεύσει μια είδηση σχετικά με το UCAV Mojave της General Atomics και τη δυνατότητα του να φέρει μεγάλο...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

129 νέα F-35 στην παρτίδα παραγωγής 15, αλλά… LRIP!

3
Στο πλαίσιο της παρτίδας παραγωγής (Lot) 15 με συμβόλαιο ύψους $7,6 δις που υπέγραψε το Πεντάγωνο προ ημερών με τη Lockheed Martin (παραδοτέα έως...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Αυγούστου 1996: Η δολοφονία του Σολομώντα Σολωμού,...

1
Σκοτώνεται από όργανα του τουρκικού κράτους ο Σολομών Σολωμού κατά την διάρκεια διαδήλωσης στην «πράσινη γραμμή».Γεννημένος το 1970, ο Σολωμόντας συμμετέχοντας στις 11 Αυγούστου...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν Special Edition

Αγορά 0.99
- Advertisement -
Card image

ebook-ptisi-a4-v3

Αγορά

Related News

Ισραηλινά πλήγματα στη Συρία, ακόμη και κοντά στη Δαμασκό, 3 νεκροί

Τρεις Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA. "Ο ισραηλινός εχθρός πραγματοποίησε πλήγμα με αρκετούς...

Στενότερες σχέσεις υπόσχεται ο Πούτιν στον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ότι οι δύο χώρες θα «επεκτείνουν τις ευρείες και εποικοδομητικές...

42 χώρες καλούν τη Ρωσία να παραδώσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Δεκάδες χώρες και η ΕΕ κάλεσαν να αποσυρθούν άμεσα τα ρωσικά στρατεύματα από τον κατεχόμενο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Ζαπορίζια της Ουκρανίας.«Το γεγονός ότι σταθμεύουν...