28.2 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Οι ΗΠΑ επέπληξαν το Πακιστάν για την χρήση των F-16 του ενάντια...

Οι ΗΠΑ επέπληξαν το Πακιστάν για την χρήση των F-16 του ενάντια στην Ινδία

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, η αμερικανική διπλωματία επέπληξε (επίσημα) το Πακιστάν για το γεγονός ότι χρησιμοποίησε τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 που έχει σε υπηρεσία ενάντια στην Ινδία.

Η Ινδική Αεροπορία ισχυρίζεται ότι το F-16 του Πακιστάν καταρρίφθηκε από το MiG-21 του “μυστακοφόρου” πιλότου

Η σχετική ανακοίνωση είχε γίνει τον Αύγουστο αλλά διέρευσε πριν λίγες μέρες. Η Ινδία τότε είχε ισχυριστεί ότι ένα F-16 του Πακιστάν κατέρριψε ένα από τα μαχητικά αεροσκάφη της κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης αψιμαχίας το Φεβρουάριο για την διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Το γεγονός αυτό θα ισοδυναμούσε με θεμελιώδη παραβίαση από το Πακιστάν των όρων πώλησης στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και μια επικίνδυνη μορφή στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ των δυο αυτών πυρηνικών δυνάμεων της Ασίας.

Σύμφωνα με την πηγή που διέρευσε την επιστολή, αυτή είχε γραφτεί από τον Αντρέα Τόμσον, τότε υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ελέγχου των Εξοπλισμών και Διεθνούς Ασφαλείας. Στην επιστολή αναφέρεται ότι εξυπηρετεί ως άμεση απάντηση στις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τη χρήση του F-16 στο Κασμίρ τον Φεβρουάριο, αν και δεν κάνει συγκεκριμένη μνεία στο περιστατικό.

Μια ακόμη (;) κατάρριψη πακιστανικού αεροσκάφους, αυτή τη φορά JF-17A

Η επιστολή απευθυνόταν στον αρχηγό της πακιστανικής Αεροπορίας, πτέραρχο Μουτζαχίντ Ανβάρ Χαν. Ουσιαστικά ενημέρωνε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών γνώριζε ότι το Πακιστάν είχε μετακινήσει F-16 αλλά και αμερικανικής κατασκευής πυραύλους σε μη εγκεκριμένες επιχειρησιακές βάσεις διασποράς παρά τις συμφωνίες του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χρησιμοποιώντας διπλωματική γλώσσα, ο Τόμσον, ο οποίος δεν είναι πια στην κυβέρνηση, προειδοποίησε τους Πακιστανούς ότι η συμπεριφορά τους δημιουργούσε τον κίνδυνο τα όπλα αυτά να πέσουν σε λάθος χέρια και να “υπονομεύσουν τις κοινές πλατφόρμες και υποδομές ασφαλείας μας”.

Μέχρι πρότινος το αμερικανικό ΥΠΕΞ είχε περιοριστεί σε αόριστες δηλώσεις, για παράδειγμα ένας εκπρόσωπος Τύπου τον Μάρτιο είχε δηλώσει ότι το υπουργείο είχε λάβει ινδικά  παράπονα ότι το Πακιστάν έκανε χρήση των αμερικανικών μαχητικών του στην αψιμαχία του Φεβρουαρίου, προσθέτοντας απλώς ότι «παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά αυτό το ζήτημα».

Ινδία-Πακιστάν: Αναφορές για εκατέρωθεν καταρρίψεις μαχητικών

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

16 ΣΧΟΛΙΑ

16 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
kakaouskia

Καλησπέρα

”ότι το Πακιστάν είχε μετακινήσει F-16 αλλά και αμερικανικής κατασκευής πυραύλους σε μη εγκεκριμένες επιχειρησιακές βάσεις διασποράς παρά τις συμφωνίες του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.“

Δηλαδή έχουν βάση οι κατά καιρούς φωνές ότι τα Αμερικανικά συστήματα υπόκεινται σε περιορισμούς χρήσης (πότε, πού, ενάντια σε ποιον κτλ)

Nikolaos

Ε, άμα το είχε συμφωνήσει, τι μπορούμε να κάνουμε; Να το προστατεύσουμε από την υπογραφή του;
Ο καθένας θα το συμφωνούσε άμα το αξίωνε ο προμηθευτής, διότι την κρίσιμη ώρα απλά κάνεις τη δουλειά σου εφόσον έχεις το υλικό, ενώ αν αρνηθείς την υπογραφή και δεν το παραλάβεις, αναμένεις στωϊκά την ήττα σου …

ACHERON

Ορθή παρατήρηση επί της αρχής,αλλά το πράγμα είναι συνθετώτερο,και έχει να κάνει τόσο με τις διαθέσιμες ἢ μή επιλογές,όσο και με τον βαθμό πολιτικής εξαρτήσεως από εξωχώριους. Έτσι,έχουμε το παράδειγμα του «αττίλα» και την επί δεκαετίες αποκλειστική στήριξη του σε αμερικανικό οπλισμό,ακόμα και την εξαίρεση του οπλισμού αυτού από τους περιορισμούς της συνθήκης CFE,ενώ για 20 πυροβόλα και 40 άρματα αμερικανικής προελεύσεως,που ἡ Ἑλλάς διέθεσε στην Κυπριακή Δημοκρατία,προ εικοσαετίας,ξυνίστηκαν πολλοί στην Ουάσινγκτον. Χώρια το εμπάργκο των ΗΠΑ επί της Κ.Δ,που ακόμη δέν έχει αρθεί,και εάν και εφόσον αρθεί,θα απαγορεύει στην Κ.Δ την απόκτηση ρωσικών όπλων,και εξυπηρέτηση ρωσικών πολεμικών πλοίων. Δηλαδή,με… Read more »

kakaouskia

Καλησπέρα

Νικόλαε συμφωνώ απολύτως μαζί σου. Την ώρα της κρίσης θα χρησιμοποιήσεις ότι έχεις.

Αλλά ο Αχέρωντας έθεσε το όλο θέμα καλύτερα από ότι μπορούσα εγώ. Δηλαδή ότι οι ΗΠΑ “τιμωρούν” ή και όχι αναλόγως συμφερόντων.

Όχι ότι αυτό είναι μεμπτό, ως ανεξάρτητο κράτος προστατεύουν τα συμφέροντα τους. Αλλά εγώ π.χ. σαν Κύπριος αν μπορώ να επιλέξω Αμερικανικά όπλα και αυτά τα όπλα με βοηθήσουν σε σύρραξη με την Τουρκία, θα μπορώ να βασιστώ σε μελλοντική υποστήριξη από τις ΗΠΑ ή θα με κόψουν / προβάλουν δυσκολίες γιατί τα χρησιμοποίησα εκτός συνθηκών για να σώσω το τομάρι μου;

Nikolaos

Αγαπητοί μου φίλοι, έχετε αμφότεροι δίκιο. Οι ΗΠΑ έχουν μνήμη και μνησικακία καμήλας. Ο Μακάριος επρόσκειτο στους Αδεσμεύτους, στους οποίους πρωταγωνιστούσαν α) ο Νάσσερ, δορυφόρος της ΕΣΣΔ και θιασώτης της εξάλειψης του Ισραήλ από το χάρτη, β) ο Νεχρού, που ως “ευχαριστώ” για τη διάσωση των Ιμαλαϊων από τους Κινέζους χάρη στην αερογέφυρα του Κέννεντι προσεχώρησε στο ρωσικό μπλοκ, γ) ο Τσου εν-Λάι, της Κίνας που περνούσε κάθε μέρα δεκάδες συρμούς πυρομαχικών στο Β. Βιετνάμ, προορισμένα για τον αμερικανικό στρατό, δ) ο Σουκάρνο, διώκτης των Δυτικών από την ΝΑ Ασία με ασυγκράτητες επεκτατικές βλέψεις κατά Μαλαισίας, Μπρουνέι, Ολλανδικής Ν. Γουϊνέας… Read more »

ACHERON

Νικόλαε,διαφωνώ με το αφήγημα του «άτακτου» Μακαρίου,και ότι «Οι ΗΠΑ έχουν μνήμη και μνησικακία καμήλας»,ισχύει προφανώς επιλεκτικά.(όπως και της πρώην μεγάλης Βρετανίας) Πρώτον,ὁ Μακάριος,τον οποίον δέν προσκυνώ,ήταν άψογος απέναντι στους Βρετανούς,ουδέποτε αμφισβήτησε την Ζυρίχη-Λονδίνο,και όμως ἡ Κύπρος βρισκόταν «στην μπούκα» ΗΠΑ-ΜΒ(ΗΒ),και τα λοιπά ήταν προσχήματα. Ακόμη,παρατηρώ ότι ἡ Αίγυπτος δέν μοιράστηκε την τύχη των χωρών που ανέφερες,ενώ θα πρέπει να επισημάνω το παράδοξο,ὁ Τίτο το 1968,και ενώ είναι τοιούτον τί ζιζάνιον,να παραλαμβάνει υλικό αιχμής-ήγουν,όχι ἡ πολιτεία του,αλλά ἡ αξία του (ὡς ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας) μέτρησε. Το δέ πνευματικό του τέκνο και κληρονομία,ἡ Δημοκρατία Βόρεια της Μακεδονίας (όπως την αποκαλεί ὁ… Read more »

chikichiki

Απ’όσα γνωρίζω ναι, η προμήθεια των πακιστανικών F-16 έγινε με “ιδιαίτερο” καθεστώς χρήσης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Καλά τα λένε οι Αμερικάνοι. Γιατί ο λόγος που αγόρασαν ένα σκασμό F-16 οι Πακιστανοί είναι να αμυνθούν σε τυχόν επίθεση της Βενεζουέλας.

Georgios

Οι Πακιστανοί φταίνε που δε χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα JF-17 AESA της εγχώριας παραγωγής τους και βασίζονται σε συστήματα ξένων προς αυτούς συμφερόντων για της προάσπιση των θεμελιωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων τους.

Nikolaos

Καλή η ανεξαρτησία, αλλά και οι επιχειρησιακές δυνατότητες του Falcon καλύτερες … Όχι; Διότι, καλώς ή κακώς, την κατάρριψη του ινδικού την πέτυχε το ΑΙΜ-120 …. Που βλήθηκε από Falcon, με το ραντάρ που είχε και με την εν γένει αντίληψη της τακτικής κατάστασης που προσέφερε … Και το Ιράν με όπλα του “μεγάλου σατανά” αναχαίτισε το Ιράκ, χωρίς τα Tomcat/AIM-54, Phantom/AGM-65B/GBU-10, AH-1J Sea Cobra/TOW, MIM-23B Improved Hawk, Chieftain κλπ, ο Σαντάμ θα είχε φθάσει στα πακιστανικά σύνορα και οι μουλάδες θα είχαν ήδη τα δύο μέτρα γης που τους αναλογούν … Τουναντίον, οι “εθνικώς ανεξάρτητες” προμήθειες τύπου Xian J-7… Read more »

Alexandros

κατά της Ελλάδας μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν; Γιατί τα P3 τα στείλανε στον Ελληνικό εναέριο χώρο

epampapas

Ένας σημαντικός λόγος που αρκετές χώρες δεν επιλέγουν αμερικανικά όπλα είναι οι πολλαπλοί περιορισμοί χρήσης.

chikichiki

Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλές χώρες που σκέφτονται έτσι, ειλικρινά. Όσοι δεν ψωνίζουν από ΗΠΑ, βρίσκονται στο 99% των περιπτώσεων σε άλλη σφαίρα επιρροής.

ACHERON

Θυμάμαι ότι την δεκαετία του ΄80 είχα διαβάσει σε ελληνικό έντυπο,δήλωση Ινδού αξιωματούχου,που επεσήμανε ακριβώς αυτό,ότι δηλαδή ἡ Ινδία δέν απέκλειε αμερικανικά όπλα,αλλά την ενοχλούσαν οἱ δεσμεύσεις που τα ακολουθούν.
Και ἡ Ινδία όμως φαίνεται ότι αναθεώρησε,από ετών.

Nikolaos

Πράγματι, σε παλαιότερες εποχές (ιδίως δεκαετίες ’60 και ’70), οι ΗΠΑ απλά αρνούντο να δεχθούν καν παραγγελίες από ορισμένες χώρες για λόγους αρχής. Δικτατορίες (πολύ προκλητικές, γιατί άλλες …), φυλετικές διακρίσεις, τοπικές χρόνιες συνοριακές διαμάχες, κίνδυνος ανταγωνισμού εξοπλισμών μεταξύ χωρών χαμηλού κατά κεφαλήν ΑΕΠ κλπ. Γενικώς ιδεαλιστικά κίνητρα, εκπορευόμενα ως επί το πλείστον από το Κογκρέσσο παρά από την εκτελεστική εξουσία. Μόνο σε χώρες “πρώτης γραμμής” ή με ενεργό κομμουνιστικό αντάρτικο δίνονταν αφειδώς μέσα, όπως και σε συμμάχους (NATO, ASEAN κλπ). Αυτό φάνηκε στη Λατινική Αμερική: Δίνονταν μόνο όπλα καταστολής ανταρσιών (Α-37 κλπ), και οχι μαχητικά τζετ (πλην κάτι AT-33,… Read more »

ACHERON

Εμβριθής παράθεση,να θυμίσω ότι την Λατινική Αμερική οἱ ΗΠΑ την βλέπουν (ακόμη) στο πλαίσιο του δόγματος Μονρόε.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μετα τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V, τι; Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ΠΑ;

 Οι παλιοί μας αναγνώστες θα θυμούνται τα "άγχη" του 2016, 2017 και 2018. Η Τουρκία έστελνε πιλότους στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν στα F-35A,...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

260
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 December 2016 #367

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 September #376

Αγορά 1.99 $

Related News

Οι Ιρανοί “συναρμολόγησαν” το αμερικανικό Global Hawk που κατέρριψαν

Χρησιμοποιώντας τις μεθόδους που ακολουθούν οι διερευνητές αεροπορικών ατυχημάτων, το Ιράν «συναρμολόγησε» το κατασκοπευτικό drone του αμερικανικού Ναυτικού που είχε καταρρίψει έναν χρόνο νωρίτερα...

Το πρόγραμμα Μελλοντικού Αεροσκάφους Εφόδου Μακράς Εμβέλειας του Αμερικανικού Στρατού ίσως υιοθετηθεί από την Αεροπορία

Η Αμερικανική Αεροπορία έχει τον νου της στο πρόγραμμα του Μελλοντικού Αεροσκάφους Εφόδου Μακράς Εμβέλειας (Future Long-Range Assault Aircraft) του Αμερικανικού Στρατού, που έχει...

Ένταξη της φρεγάτας BRP Jose Rizal στο ναυτικό των Φιλιππίνων

Με μια μεγάλη τελετή το Πολεμικό Ναυτικό των Φιλιππίνων έθεσε επίσημα σε υπηρεσία την φρεγάτα 'Jose Rizal', την πρώτη φρεγάτα του στόλου του που...

Οι στρατιωτικοί συντάκτες εκφράζουν την υποστήριξη τους στον Ιβάν Σαφρόνοφ που κατηγορείται για εσχάτη προδοσία

Οι συντάκτες των ρωσικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που καλύπτουν θέματα που σχετίζονται με την δραστηριότητα του στρατιωτικό-βιομηχανικού συμπλέγματος και του διαστημικού τομέα, με ένα...

FAP Alouette III, 57 χρόνια: «Κανίβαλοι», «Κακοί Λύκοι» και «Σφήκες»

Πρωτοπέταξε με τα πορτογαλικά διακριτικά όταν ακόμα η Πορτογαλία είχε… αποικίες. Πενήντα επτά χρόνια αργότερα και με περισσότερες από 300.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό...
- Advertisement -