24.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ Δεύτερος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ με επίκεντρο άμυνα, εξωτερική πολιτική και ενέργεια

Δεύτερος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ με επίκεντρο άμυνα, εξωτερική πολιτική και ενέργεια

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Με επίκεντρο την άμυνα και την ασφάλεια, τα περιφερειακά ζητήματα, την ενέργεια και την οικονομία έγινε παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μάικ Πομπέο στην Αθήνα στις 7 Οκτωβρίου ο δεύτερος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ.

Οι 2 χώρες εξέφρασαν την επιθυμία τους να βελτιώσουν περισσότερο τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια και υπογράμμισαν την φιλοδοξία τους να προωθήσουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και να απευθύνουν κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Γι’ αυτόν τον σκοπό οι 2 πλευρές σκοπεύουν να βοηθήσουν η μία την άλλη, ώστε να παραμείνουν ισχυρές, ικανές και διαλειτουργικές στρατιωτικά. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το ότι η Ελλάδα συνεχίζει να τηρεί το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα και ενθάρρυναν την Αθήνα να εργαστεί προς τη διάθεση του 20% του αμυντικού προϋπολογισμού στην απόκτηση οπλικών συστημάτων. Επιπλέον, οι 2 χώρες δήλωσαν ότι η MDCA αντανακλά την περαιτέρω βελτίωση και επέκταση της αμυντικής συνεργασίας, προς όφελος των 2 χωρών και προς την περιφερειακή σταθερότητα. Τέλος, οι 2 κυβερνήσεις αποφάσισαν να συνεχίσουν και να εξελίξουν την πολυεπίπεδη αμυντική σχέση, για να ανταποκριθούν καλύτερα οι ανάγκες των 2 χωρών και να απαντηθούν πιο αποτελεσματικά οι περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις ασφαλείας.

Στον τομέα της ασφάλειας, οι 2 κυβερνήσεις κατέγραψαν τις επιτυχίες της συνεργασίας τους στην επιβολή του νόμου και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας από τον πρώτο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, το 2018, περιλαμβανομένης της κατάσχεσης περισσοτέρων από 5 τόνους χαπιών Captagon, τη μεγαλύτερη κατάσχεση χαπιών Captagon στα χρονικά. Η Αθήνα και η Ουάσινγκτον σημείωσαν ακόμη την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην ανταλλαγή πληροφοριών και την ασφάλεια των συνόρων. Επίσης αναγνώρισαν τη σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή της Κοινής Ανακοίνωσης του 2016 για τη συμμετοχή της Ελλάδα στο πρόγραμμα «Visa Waiver». Οι 2 κυβερνήσεις επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν τη συνεργασία τους στην Κυβερνοασφάλεια, να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στη συνοριακή ασφάλεια και να ενδυναμώσουν τη συνεργασία τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Σχετικά με τα διεθνή ζητήματα και τα μείζονα θέματα που απασχολούν την ελληνική διπλωματία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράστηκαν απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και τα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνοντας το κοινό τους όραμα για μια ειρηνική και ευημερούσα περιοχή. Οι 2 χώρες αναγνώρισαν ότι οι καλές σχέσεις και οι ειρηνικές διευθετήσεις των διαφορών είναι σημαντικές και επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να στηρίξουν το δίκαιο και τους δημοκρατικούς θεσμούς στην περιοχή. Οι 2 πλευρές τάχθηκαν επίσης υπέρ της ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στις Ευρω-Ατλαντικές δομές, σύμφωνα με τη βούληση των λαών τους. Οι 2 κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να προωθήσουν μια κουλτούρα συμβιβασμού και συμφιλίωσης και κατέδειξαν τις προσπάθειες της Ελλάδας σε αυτό, σημειώνοντας την ενεργοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ υπογράμμισαν τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη. Τέλος, σημείωσαν το κοινό ενδιαφέρον για ζητήματα στη Μαύρη Θάλασσα.

Για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, οι 2 πλευρές χαρακτήρισαν δυναμική και κρίσιμη την περιοχή, με σημαντικές ευκαιρίες στους οικονομικούς και ενεργειακούς τομείς. Η Ελλάδα συζήτησε τις τριμερείς συνεργασίες της στην Ανατολική Μεσόγειο, που μπορούν να βοηθήσουν στην στερέωση περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, με τις 2 χώρες να τονίζουν την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών της περιοχής και να σημειώνουν με προβληματισμό παράνομες και προβοκατόρικες δράσεις, που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και ασκούν κακή επιρροή σε αυτή.

Οι 2 κυβερνήσεις υπογράμμισαν τη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών ως βασική αρχή για σχέσεις καλής γειτονίας και υποσχέθηκαν να βελτιώσουν τη στενή τους συνεργασία, χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα μέσα στη διάθεσή τους, για να διαφυλάξουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Οι 2 πλευρές επανέλαβαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ), το οποίο ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019, καθώς αυτή η συνεργασία μπορεί να προσφέρει στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν επιπλέον τη συμμετοχή της Ελλάδας στην «Three Seas Initiative» και άλλες σχετικές προσπάθειες να ενισχυθεί η διασυνδεσιμότητα Βόρειας-Νότιας Ευρώπης.

Στην ατζέντα υπήρχαν ακόμη η οικονομική συνεργασία και η ενέργεια. Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τη δυναμική για μία βιώσιμη ανάπτυξη, θεωρώντας την Ελλάδα σημαντικό οικονομικό εταίρο, με αυξανόμενο ρόλο σαν ενεργειακή, μεταφορική και εμπορική είσοδος στην περιοχή, και επαναβεβαιώνουν τη στήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας να βελτιώσει το επενδυτικό της κλίμα για να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Με τη σειρά της η Ελλάδα καλωσορίζει το αμερικανικό ενδιαφέρον σε επενδύσεις σε διάφορους τομείς όπως η ενέργεια, η πληροφορική, ο τουρισμός, το Διάστημα, η διασκέδαση και οι υποδομές. Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν, τέλος, την έναρξη ιδιωτικοποιήσεων, σαν τις περιπτώσεις των ναυπηγείων και του λιμανιού σε Ελευσίνα και Αλεξανδρούπολη.

Οι δύο χώρες συζήτησαν την αυξανόμενη ενεργειακή συνεργασία και επανέλαβαν ότι η διαφοροποίηση αποτελεί κοινή προτεραιότητα. Επεσήμαναν τις πρώτες εισαγωγές αμερικανικού LNG στην Ελλάδα και εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να υποστηρίξουν μελλοντικά έργα υποδομών για την ενέργεια, που σχεδιάζονται για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και προμηθειών και την επέκταση της περιφερειακής συνδεσιμότητας, σαν τον υπό σχεδίαση Τερματικό FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Η ελληνική και η αμερικανική κυβέρνηση παραδέχθηκαν τη δυνατότητα του προτεινόμενου αγωγού φυσικού αερίου EastMed να συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και διαδρομών στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης κουβέντιασαν την πρόοδο του αγωγού TAP και του IGB, αλλά και την πρόθεση της Ελλάδας να εξερευνήσει ευκαιρίες για περαιτέρω επεκτεινόμενα ενεργειακά δίκτυα με τους γείτονές της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνεισφέροντας έτσι στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και τη διασυνδεσιμότητα Βορρά-Νότου.

Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ αναγνώρισαν ότι η ανακάλυψη και η μελλοντική εκμετάλλευση σημαντικών υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της περιοχής και μπορεί ενεργά να συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή στρατηγική διαφοροποίησης στην ενέργεια. Σημείωσαν, δε, τα αποτελέσματα του διαλόγου των «3+1» στην ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και τα σχέδιά τους να την ακολουθήσουν, υποστηρίζοντας την περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, εξερευνώντας ευκαιρίες να προσφέρουν υποστήριξη σε ενεργειακά έργα και ενθαρρύνοντας αναγκαίες επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα. Οι ΗΠΑ καλωσόρισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας να ιδιωτικοποιήσει ενεργειακές εγκαταστάσεις, υποστήριξαν τις προσπάθειες για την εξερεύνηση και αξιοποίηση των πιθανών ενεργειακών πόρων στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες και χειροκρότησαν την έγκριση του Κοινοβουλίου να εγκρίνει τα δικαιώματα εξερεύνησης 2 «οικοπέδων» κοντά στην Κρήτη σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει και μία αμερικανική ενεργειακή εταιρεία.

Το τεύχος 401 της Π&Δ Οκτωβρίου 2019 διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο Joomag


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

13 ΣΧΟΛΙΑ

13 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
NikolakiEfentis

Το τρυπάνι ακουμπάει σήμερα κε Δένδια… Συνοδεία πολεμικών σκαφών…

Φαντάζομαι οι ομόκεντροι κύκλοι και η πρόσφατη αγορά προστασίας είναι αρκετές για να φύγουν οι Τούρκοι, σωστά; Ή δεν κάνετε τίποτα επειδή δήθεν δεν το ζητάει η Κύπρος;

Paliouras

Δεν χρειαζεται να ζητησει η Κυπρος, καθως η Ελλαδα παραμενει εγγυητρια δυναμη. Το έχουμε ξεχασει βολικα.

Panos71

Ρε μπάρμπα…ολοκληρο σεντόνι μπλα μπλα μπλα…., μπουχτησαμε.
Κανα πλοιαριο θα δουμε με ολιγον απο σάλτσα;
Τα υπόλοιπα, άλλα λογια να αγαπιόμαστε!

antonios

Η ειδηση οτι μας ζητησαν “γη και υδωρ” με ανταλαγμα αερα κοπανιστο δεν επιβεβαιωνεται.

antonios

Σε συνεχεια του προηγουμενου…Η ειδηση οτι ο ΕΛΛΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ θα υπογραψει σχεδιο χαλαρης συνομοσπονδιας στην Κυπρο -επειδη ετσι του ζητησαν οι ΗΠΑ- με δικαιωμα της Τουρκιας ενσωματωσης του ΤΚ κρατιδιου -Τραγκας που ειναι στα μεσα και στα εξω της ΝΔ- επισης δεν επιβεβαιωνεται…Τι σκοπιανο και πρασινα αλλογατα εδω παμε να επαναλαβουμε τα κατορθωματα του Ιωαννιδη και μαλιστα απο μια δημοκρατικα εκλεγμενη κυβερνηση! Ποιο μεγαλη ΠΡΟΔΟΣΙΑ θα θα εχει υπαρξει στα 200 χρονια του Ελληνικου Κρατους.

Chris

Είναι αλήθεια ότι τέτοιου είδους συνεργασίες χρειάζονται χρόνο για να φανούν οι καρποί τους, ΑΝ και τονίζω ΑΝ έχουν σχεδιαστεί σωστά από την αρχή και δεν είναι ετεροβαρείς εις βάρος του αδύνατου μέρους. Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο αν στην περίπτωση μας.

chriss8

Μας ζήτησε να αυξήσουμε τους εξοπλισμούς κατά 180 εκατομύρια. Ετοιμαζόμαστε να περάσουμε σε άλλο επίπεδο….

Νίκος Κατσαμάκας

ΜΕτά από αυτά που έγιναν στη Συρία, καμία συμφωνία με τους Αμερικάνους δεν έχει το παραμικρό αντίκρυσμα. Θα περίμενε κανείς πιο σοβαρή πολιτική από το “είπα-ξείπα”, που προφανώς οι Αμερικάνοι, για λόγους που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν, το έχουν πανεύκολο. Το να καθόμαστε και να συζητάμε μαζί τους δείχνει πόσο αντικειμενικά ηλίθιοι είναι οι πολιτικοί μας.

Athan

Όταν ο κάθε πατριώτης Έλληνας τρώει τα ανύπαρκτα πλέον νύχια του μέχρι την ρίζα, περιμένοντας εναγωνίως να μάθει ΤΙΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ που θα πάρει η Ελλάς ως αντάλλαγμα στις διευκολύνσεις προς τους Αμερικανούς, ενώ είναι αναγκασμένος να διαβάζει κάθε μακροσκελή είδηση επί του θέματος, μπας και τελειώσει επιτέλους αυτό το τραγικό μαρτύριο της σταγόνας…

G.164g ag-cat

Πως είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με τον αγωγό φ. αερίου στην Α. Μεσόγειο και να λέμε για φρεγάτες αεράμυνας περιοχής και εν τέλει να εγκαταλείπουμε το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας; Το δούλεμα έχει και κάποια όρια.

Athan

Καταλαβαίνω απολύτως την αγωνία σου αλλά ΕΥΤΥΧΩΣ δεν είναι έτσι. Κι εγώ πάγωσα όταν το διάβασα αλλά μόλις άρχισα να το ψάχνω έγιναν όλα ξεκάθαρα. Όταν λοιπόν η προηγούμενη Κυβέρνηση άλλαζε το έργο και καθιστούσε το κομμάτι Αττική-Κρήτη Εθνικό και όχι Κοινού Ενδιαφέροντος ΑΡΑ ΕΚΤΟΣ Euroasia Interconnector, δεν μίλησε κανείς. Κι ας είχε εθνικοποιήσει τον αγωγό Κρήτη-Αττική, κι ας είχε “δώσει” το έργο κατασκευής της “Αριάδνης” στον “ιδιωτικοποιημένο” ΑΔΜΗΗΕ και τους Κινέζους της China Grid ενάντια στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης Σαμαρά (Γιαρέντης). Δεν μίλησαν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, ούτε τα ΜΜΕ στην Κύπρο, δεν μίλησαν οι Ευρωπαίοι, ούτε ο απερχόμενος… Read more »

Kapoios

Διάβασα το σχόλιό σου και πραγματικά δεν βγαίνει απολύτως κανένα νόημα σε αυτά που λες, πλην ίσως των κομματικών κραυγών για τιτανιοτεράστιες επιτυχίες….

Απλά προσπαθείς να μην δεις αυτό που βλέπουν Κύπρος, Ισραήλ, Βρυξέλλες και όσοι στην Ελλάδα γνωρίζουν ανάγνωση και έχουν διαβάσει από διαφορετικές πηγές την εξέλιξη των γεγονότων. Ότι η Ελλάδα υπαναχώρησε ξαφνικά σε ένα έργο όχι μόνο εθνικής αλλά και στρατηγικής σημασίας. Νομίζω το γεγονός ότι (και) η συγκεκριμένη είδηση ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ παντελώς από τα ελληνικά ΜΜΕ (συμπεραλαμβανομένης της ΠΤΗΣΗΣ) τα οποία είναι πλήρως ελεγχόμενα από την ΝΔ είναι ενδεικτικό για το πόσο “μεγάλη επιτυχία τς κυβέρνησης” είναι….

Athan

Δύο μήνες μετά, και αφού η Ελλάδα νίκησε την μάχη του Euroasia Interconnector σου “χαρίζω” κι εγώ ένα vote down για την προπέτειά σου. 😎

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μετα τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V, τι; Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ΠΑ;

 Οι παλιοί μας αναγνώστες θα θυμούνται τα "άγχη" του 2016, 2017 και 2018. Η Τουρκία έστελνε πιλότους στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν στα F-35A,...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

259
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 February

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 December 2014 #343

Αγορά $

Related News

USS Bonhomme Richard: Δύο καταστρώματα χωρίζουν τη φωτιά από 1.000.000 γαλόνια καυσίμου!

Πάνω από 400 ναύτες μάχονται για να σωθεί το πλοίο από μια καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε την Κυριακή το πρωί. Για δεύτερη ημέρα πυροσβέστες και...

Στην εποχή των Drones – Η Elbit εκτοξεύει Μη-Επανδρωμένο Αεροσκάφος από Μη-Επανδρωμένη Άκατο

Σε νέες ενδιαφέρουσες εξελίξεις, η ισραηλινή εταιρεία Elbit ολοκλήρωσε πάνω στο Μη-Επανδρωμένο Σκάφος Επιφανείς (USV) Seagull ένα μικρό Μη-Επανδρωμένο Εναέριο Σύστημα (UAS), επαυξάνοντας τις...

Η Κολομβία μελετά την εγκατάσταση πυροβόλου των 90mm (!) σε έκδοση του M1117

Ο Κολομβιανός Στρατός εξετάζει την περίπτωση εγκατάστασης του πύργου CSE 90LP της εταιρείας Cockerill στο θωρακισμένο όχημα Commando, το οποίο αποτελεί έκδοση του M1117.Πρόθεση...

Το NATO εξετάζει τον εκσυγχρονισμό ναυτικής βάσης στην Αλβανία

Το NATO αξιολογεί πρόταση της αλβανικής κυβέρνησης αναφορικά με την ανακαίνιση της ναυτικής βάσης Πασά Λιμάνι, που βρίσκεται κοντά στην πόλη του Αυλώνα.https://twitter.com/USEmbassyTirana/status/1281537142657880065Τη βάση...

Mi-8 ‘Hip’ στους ελληνικού ουρανούς – τα “νέα” πυροσβεστικά ελικόπτερα για την αντιπυρική περίοδο

Με ανάρτηση φωτογραφιών στο Facebook ο υποστράτηγος (Π.Σ.) Σπύρος Βαρσάμης, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσίασε το "Ηρα" το ένα από...
- Advertisement -