- Advertisement -

Τα νέα όπλα πεζικού των ΗΠΑ θα είναι εξοπλισμένα με βαλλιστικούς υπολογιστές!

- Advertisement -

Τα νέα τυφέκια εφόδου και πολυβόλα του Αμερικανικού Στρατού θα είναι βγαλμένα κατευθείαν από το μέλλον, αφού θα ενσωματώνουν υπολογιστές για να προσφέρουν αξεπέραστη ακρίβεια και ταχύτερη εμπλοκή στόχων. Τα νέα όπλα θα διαθέτουν ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός, παρόμοιο σε φιλοσοφία με αυτό που διαθέτουν τα σύγχρονα άρματα μάχης.

Ο Αμερικανικός Στρατός βρίσκεται σε αναζήτηση αντικαταστατών για το τυφέκιο M4 και το πολυβόλο M249 SAW (πρόγραμμα NGSW και NGSW-AR αντίστοιχα).

Ελάχιστα είναι γνωστά για τα νέα όπλα, πλην του διαμετρήματος που θα “ανέβει” στα 6,8mm από το στάνταρ τωρινό διαμέτρημα που είναι 5,56mm. Πλέον είναι γνωστό πως τα νέα όπλα θα διαθέτουν βαλλιστικούς υπολογιστές, για μεγαλύτερη ευχέρεια και ακρίβεια.
Το ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός του κάθε όπλου, θα λαμβάνει υπόψιν παραμέτρους όπως ταχύτητα και διεύθυνση ανέμου, θερμοκρασία κάνης, ακόμη και υπολογισμό απόστασης από τον στόχο.
Τα δεδομένα θα προβάλλονται είτε στο σκοπευτικό του όπλου, είτε σε κάποιου είδους μικροοθόνη που θα προσαρμόζεται στο κράνος του στρατιώτη και θα μοιάζει με φορητή διόπτρα νυχτερινής όρασης. Η δεύτερη επιλογή, θα δίνει τη δυνατότητα στον μαχητή να στρέφει το όπλο του γύρω από γωνιές και να στοχεύει με ακρίβεια, δίχως να χρειαστεί να εκτεθεί.

Διαβάστε επίσης

Αυτό είναι το νέο διαμέτρημα του Αμερικανικού Στρατού!

Είναι αυτό το νέο όπλο του Αμερικανικού Στρατού;

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
flashg

Εμείς ούτε ένα απλό σκοπευτικό δεν βάζουμε. Χώρια όλων τον υπόλοιπο ατομικό εξοπλισμό που είναι εποχής Βιετνάμ.

NIKOS

+1 σάπιο το g 3 αδερφέ στο λέω και απο χρήση στις ασκήσεις στις ένοπλες δυνάμεις που χα..

Em.Ti

Σάπια είναι κάποια από τα G3 του ΕΣ λόγω ελλειπούς συντήρησης και κακοδιαχείρησης. Ένα καλό G3 σε βλητικά χαρακτηριστικά είναι ανώτερο από τα M16/M4 ενώ είναι κατά πολύ ανώτερο και όσον αφορά την αντοχή σε χρήση. Η μόνη θα έλεγα χτυπητή του αδυναμία είναι η χειρότερη εργονομία και εν γένει ευχέρια χρήσης, πράγμα λογικό όμως μιας και μιλάμε για όπλο σχεδίασης 50 ετών πριν.

Spyros

Και το Μ16/Μ4 σχεδίαση 50+ ετών είναι. Και 60 ετών το λες, αν πάρουμε σαν αρχή το AR10.
Όσο περνά ο καιρός αυτό που αποκτά σημασία στον φορητό οπλισμό είναι τα επιμέρους παρελκόμενά τους (κυρίως τα σκοπευτικά τους), και όχι τα ίδια τα όπλα. Εκεί το AR15/M16/M4 στάθηκε τυχερό, αφού ως modular σχέδιο μπόρεσε και εξελίχθηκε όπως χρειαζόταν. Στο G3 τα πράγματα είναι κάπως δυσκολότερα. Λύσεις υπάρχουν (οι Φινλανδοί έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα, αν θέλει να το ψάξει κάποιος) αλλά είναι σχετικά ακριβές.

Spyros

Για να είμαστε δίκαιοι… το G3 ως σχεδίαση έτσι κι αλλιώς είναι παλαιότερο του Μ16/Μ4. Αν πάρουμε ως αρχή το CETME 58 (Model C) που ήταν η πρώτη του εκδοχή στα 7,62 χιλιοστά, τότε είναι σχέδιο του 1952. Αλλά ως σχέδιο πάει πολύ πιο πίσω, στο Mauser StG (Sturmgewehr) 45(M) του 1944-45!

chikichiki

Για να δουλέψει κάτι τέτοιο, δεν πρέπει πρώτα να εντοπιστεί με ακρίβεια ο εχθρός; Στο Αφγανιστάν συχνά φαίνεται απλά να βαράνε “in the general direction” την περισσότερη ώρα. Παρόμοια απορία έχω και για το M27 (accuracy vs volume). Τα πρωτότυπα θα έχουν ενδιαφέρον πάντως.

Spyros

2 παρατηρήσεις:
1. Όπλα με ενσωματωμένο βαλλιστικό υπολογιστή ΔΕΝ είναι κάτι καινούργιο, ως ιδέα. Το πρώτο τέτοιο όπλο που είχε πρωτο-ανακοινώσει ο Αμερικανικός στρατός τη δεκαετία του 80 ήταν XM29, ένα υβρίδιο με εκτοξευτή βομβιδίων και τυφέκιο (με τον εκτοξευτή να αποτελεί το ‘κύριο όπλο’ και όχι αντίστροφα), που παρέμεινε πρωτότυπο. Σε αυτή τη περίπτωση ο βαλλιστικός υπολογιστής δούλευε και για το τυφέκιο και για τον εκτοξευτή βομβιδίων, ενώ τα ίδια τα βομβίδια ενσωμάτωναν ηλεκτρονικά (!) και προγραμματίζονταν να εκραγούν αφού διένυαν μια ορισμένη απόσταση. Το XM25 (το ίδιο όπλο αλλά χωρίς το τυφέκιο) επίσης είχε τέτοιο υπολογιστή. Μετά πήρε σειρά το HK XM-8, που ουσιαστικά ήταν το κομμάτι του τυφεκίου του XM29, και με τη σειρά του δεν ήταν παρά ένα “διαστημικού στάιλιγκ” HK G36. Κάτι αντίστοιχο (βαλλιστικός υπολογιστής) είχε πρωτο-ακουστεί και για κάποια εκδοχή του παλαιότερου και ακόμα πιο “διαστημικού” ΗΚ G11, που επίσης απέτυχε.
Οπότε λαϊκιστί “το έχουμε ξαναδεί το έργο”, αν και βέβαια από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά (βασικά ΤΑ ΠΑΝΤΑ) στα ηλεκτρονικά, οπότε ποτέ δε ξέρεις… ήδη υπάρχουν διόπτρες με κάποιας μορφής υπολογιστή για εισαγωγή στοιχείων, άρα η ‘στρατικοποίηση’ της τεχνολογίας για να ενσωματωθεί σε ένα μελλοντικό όπλο, είναι θέμα χρόνου.
2. Όπως σας είχαμε γράψει πολλοί και στο άλλο άρθρο για την αλλαγή διαμετρήματος των Αμερικανών στα 6,8mm, μη κρατάτε την αναπνοή σας περιμένοντας (που λεν οι Αγγλοσάξωνες). Κατ’ αρχήν επίσημα δεν υπάρχει κάποια απόφαση επ’ αυτού, μόνο μελέτες. Τέτοιες μελέτες υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, και το 5,56mm ακόμα ζει και βασιλεύει. Οι Αμερικανικές ΕΔ συνεχίζουν ακάθεκτες να αγοράζουν τυφέκια/αραβίδες στα 5,56.
Θεωρητικά ναι, πολλοί συμφωνούν πως ένα ‘intermediate’ διαμέτρημα, κάπου ανάμεσα στο 5,56 και το 7,62 αλλά σε όπλο με τις διαστάσεις και το βάρος του 5,56, θα ήταν το ιδανικό, και όντως το 6.8×43mm είναι ακριβώς αυτό. Και δε πρόκειται να το πάρουν ποτέ. Κι αυτό γιατί ναι μεν [σχεδόν] όλοι συμφωνούν πως θα ήταν καλύτερο, αλλά όχι αρκετά καλύτερο για να πρέπει όλοι οι στρατοί του ΝΑΤΟ να ξεφορτωθούν απόθεμα μερικών δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων φυσιγγίων Η ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ, για να πάρουν κάτι άλλο, ελάχιστα καλύτερο.
Τελειώνοντας, προσωπικά θα έλεγα πως το 1ο θέμα (ενσωμάτωση βαλλιστικού υπολογιστή) είναι κάτι που ακόμα βρίσκεται μακριά αλλά θα δούμε κάποια στιγμή, αντίθετα με το 2ο (6,8mm) που προσωπικά πιστεύω πως θα παραμείνει ένα ‘what if’. Για την ιστορία, πρώτοι οι Βρετανοί μετά τον Β’ΠΠ είχαν αναπτύξει και σχεδόν υιοθέτησαν ένα ‘intermediate’ διαμέτρημα στα 7 χιλιοστά (κοντά στο 6.8×43mm από βαλλιστικής άποψης, ελαφρά πιο δυνατό και με βαρύτερη βολίδα), αλλά αναγκάστηκαν να το παρατήσουν αμέσως εξαιτίας των… Αμερικανών, που τότε προωθούσαν το 7,62x51mm και μαζί του το Μ14. Τελικά οι Βρετανοί πήραν το L1A1/SLR (FN FAL), και πολύ αργότερα το απλά τραγικό SA80 στα 5,56.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Β. Νέδος στην Κ, “Η Ελλάδα ζήτησε Arleigh Burke από τις ΗΠΑ! Συνεχίζει να συζητά με Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ και άλλους για νέα πλοία

Του Βασίλη Νέδου, από την ΚαθημερινήΧθες, μία φωτογραφία από τον επίσημο λογαριασμό του έκτου στόλου των ΗΠΑ στο Twitter, με το αντιτορπιλικό «USS Donald...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Βασίλης Νέδος στην Κ, “Ο Ζάεφ επιλέγει βουλγαρικά MiG-29 αντί των...

13
Του Βασίλη Νέδου από την ΚαθημερινήΤο νατοϊκό πρόγραμμα επιτήρησης του εναέριου χώρου (Air policing) της Βόρειας Μακεδονίας συζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα Σκόπια και...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 January 2014 #332

Αγορά $
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99 $

Related News

Πολυ-ηχητικά (hypersonic) όπλα, ο κίνδυνος στο εγγύς μέλλον

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης“Τώρα έχουμε μια κατάσταση που είναι μοναδική στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας. Προσπαθούν να μας ακολουθήσουν τώρα. Καμία άλλη χώρα...

Ποιος προστατεύει την ποντοπόρο ναυτιλία; Πόσο έτοιμοι είμαστε για τις μελλοντικές προκλήσεις;

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΣτις 13 Νοεμβρίου δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στη Frankfurter Allgemeine Zeitung το οποίο επισκιάστηκε όπως ήταν αναμενόμενο από την επικαιρότητα του κορωνοϊού,...

Αλουμίνιο σε πολεμικά σκάφη – Μύθοι και αλήθειες

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΤους τελευταίους μήνες έχει μπει στη δημόσια συζήτηση το θέμα της καταλληλότητας του αλουμινίου στη ναυπηγική πολεμικών σκαφών. Καθώς αυτό δεν...