15.9 C
Athens
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΙΕΘΝΗΑΝΑΛΥΣΗ: Άρση εμπάργκο όπλων στη Κύπρο, το αμερικανικό «μήνυμα» στον Ερντογάν, τι...

ΑΝΑΛΥΣΗ: Άρση εμπάργκο όπλων στη Κύπρο, το αμερικανικό «μήνυμα» στον Ερντογάν, τι σημαίνει για Ελλάδα και Κύπρο

- Advertisement -

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κάτι «ξαφνικό» και αποκομμένο από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Η επίδραση του στην Κύπρο δεν είναι σημαντική από πλευράς εξοπλισμών άμεσα, αλλά στο μέλλον, εφόσον βρεθούν και τα απαραίτητα κονδύλια, η Λευκωσία μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω «δυτικοποίηση» της άμυνας της, η οποία σήμερα είναι ένα ιδιόρρυθμο μίγμα ρωσικών και ευρωπαϊκών όπλων. Το πολιτικό μήνυμα όμως είναι το σημαντικότερο καθώς το γεγονός εντάσσεται στην γνωστή διελκυστίνδα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ λόγω της προσέγγισης Άγκυρας-Μόσχας. Όπου πρέπει εδώ να πούμε πως από πλευράς διπλωματικών εντυπώσεων, η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο έως και ισοδυναμεί με την αμερικανική αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35!

ΗΠΑ: ανακοίνωσαν πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία

Έτσι το αμερικανικό ανακοινωθέν ήρθε χθες, ακριβώς δηλαδή μετά την εμφάνιση Ερντογάν στη σύσκεψη του Οργανισμού για τη Συνεργασία της Σανγκάης που έγινε στο Ουζμπεκιστάν. Ο οργανισμός αυτός έχει ιδρυτικά μέλη τη Ρωσία, την Κίνα, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν, πλέον περιλαμβάνει την Ινδία και το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν, το Ιράν ως νέο μέλος από το 2023 ενώ έχει υποβάλλει αίτηση για ένταξη και η Λευκορωσία. Όσο για την πρόσκληση στον Ερντογάν αυτή έγινε καθώς η Τουρκία είναι «χώρα-συνομιλήτης» του οργανισμού.

Πρόθεση της Ρωσίας πρώτα από όλα, είναι ο συγκεκριμένος οργανισμός συνεργασίας κυρίως σε θέματα ασφαλείας, να γίνει σταδιακά ένας -έστω χαλαρός- αντιδυτικός συνασπισμός, έως και ως αντίβαρο του ΝΑΤΟ. Η ρωσική αυτή πίεση δεν είναι βέβαια χωρίς αντιδράσεις και ούτε όλες οι χώρες-μέλη είναι πρόθυμες να ακολουθήσουν. Αλλά προς το παρόν ενισχύουν τις μεταξύ τους επαφές και συζητήσεις, ειδικά όταν ανάμεσα τους είναι 3 υπερδυνάμεις (Κίνα, Ρωσία, Ινδία). Άλλωστε τα θέματα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν στην γειτονία τους, κυρίως από αποσχιστικές τάσεις διαφόρων μειονοτήτων, όπως και από εξτρεμιστές ισλαμιστές είναι σημαντικά.

Οι ΗΠΑ βλέπουν με ανησυχία τον συγκεκριμένο οργανισμό που διευρύνεται συνεχώς από πλευράς κύρους και συμμετοχών με χώρες παρατηρητές-συνομιλητές (όχι μέλη δηλαδή αλλά με δυνατότητα συμμετοχής σε συσκέψεις). Ως τέτοιες είναι ήδη και η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον το Κουβέιτ και τα Εμιράτα και έπονται άλλες.

Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης: «Μέτωπο της άρνησης» στη Σαμαρκάνδη

Η παρουσία Ερντογάν λοιπόν στην τωρινή σύσκεψη στη Σαμαρκάνδη, δίπλα στον πρόεδρο του Ιράν Ραΐσι, στον Πούτιν, στον Κινέζο πρόεδρο Ξι, ως δηλαδή μοναδικό ηγέτη νατοϊκής χώρας να διαπραγματεύεται με το σύνολο σχεδόν της αντιαμερικανικής συσπείρωσης δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Έτσι, κατά την εκτίμηση μας, είχε προετοιμαστεί εδώ και καιρό το ανάλογο «μήνυμα» περί άρσης εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ένα θέμα που η Ουάσιγκτον ξέρει καλά ότι θα ενοχλήσει σημαντικά την Άγκυρα.

Το εμπάργκο αυτό ισχύει τυπικά από το 1987, αλλά στην πράξη ακόμη παλαιότερα. Ενώ από το 2020 είχε ανακοινωθεί ότι προγραμματίζεται άρση του, «υπό προϋποθέσεις». Αυτές επικαλέστηκε τώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνδέοντας την άρση με δύο αμερικανικά νομοθετήματα. Αρχικά το νόμο East Med «για την προώθηση συνεταιρισμών ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο», του 2019, που προωθεί το τριγωνικό σχήμα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ για την διασφάλιση των πηγών ενεργείας στην περιοχή τους και την μεταφορά τους προς την Ευρώπη και διεθνώς. Ο δεύτερος νόμος είναι ο αμερικανικός αμυντικός προϋπολογισμός του 2020 (NDAA 2020) που είχε προβλέψει (όπως γράψαμε παραπάνω) τη δυνατότητα να αρθεί το εμπάργκο προς την Κύπρο με απόφαση του Αμερικανικού Προέδρου ο οποίος «ενημερώνει σχετικά το Κογκρέσο». O ΝDAA 2020 μάλιστα αιτιολογεί μια σχετική απόφαση με το σκεπτικό ότι μια πιθανή «άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο θα προωθούσε τα αμερικανικά συμφέροντα ασφαλείας στην Ευρώπη βοηθώντας στη μείωση της εξάρτησης της Κυπριακής Κυβέρνησης από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων χωρών που αποτελούν κίνδυνο για την αμερικανική ασφάλεια». Υπονοώντας δηλαδή τα πολλά ρωσικά όπλα που σήμερα έχει η Κυπριακή Εθνοφρουρά.

Κύπρος: Eni και TotalEnergies εντόπισαν μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου!

Ουσιαστικά λοιπόν οι ΗΠΑ διαλέγουν τώρα τη στιγμή για να ενεργοποιήσουν την άρση του εμπάργκο, λέγοντας ευθέως στην Τουρκία πως η Λευκωσία «απολαμβάνει της εμπιστοσύνης τους» σε τέτοιο σημαντικό βαθμό ώστε να μπορούν να της εξάγουν όπλα, αλλά και πως αυτά είναι απαραίτητα ώστε η Κύπρος να προασπίσει τα ενεργειακά αποθέματα στην περιοχή της.

Το «μήνυμα» προφανώς ακουμπά και τη Μόσχα που χρόνια τώρα διατηρεί μια ιδιάζουσα σχέση με την Κύπρο, όπου εκεί είχαν -και έχουν ακόμη- παρκάρει σημαντικά ρωσικά κεφάλαια, αλλά και έχει δημιουργηθεί μεγάλη ρωσική κοινότητα αποδήμων που «παραθερίζει» σχεδόν μόνιμα… Μια συμβίωση που είχε αποφέρει αξιόλογα οικονομικά οφέλη στην Κύπρο παρά τις κατά καιρούς σκανδαλολογίες και κατηγορίες περί συμβιβασμών με τους Ρώσους ολιγάρχες. Εδώ λοιπόν αναδεικνύεται και ένα νέο στοίχημα για την Κυπριακή ηγεσία: αν επιθυμεί σταδιακά να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση και να αποκοπεί από την όποια ρωσική «επαφή», ίσως με αντικατάσταση της με ουκρανική. Μιας και μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πολλοί πολίτες της τελευταίας -ευκατάστατοι- έχουν κάνει την εμφάνιση τους στη μεγαλόνησο.

Ποια ήταν η αντίδραση της Άγκυρας; Αρχικά ήπια, καθώς η παρακάτω ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είναι σε διπλωματική γλώσσα, χωρίς εξάρσεις και απειλές. Θεωρούμε όμως, ότι θα έχουμε μεγάλο όγκο σκληρών δηλώσεων και απειλών προς την Κύπρο. Σήμερα ο Ερντoγάν έφθασε στη Νέα Υόρκη -αμέσως μετά τη σύσκεψη της Σαγκάης- όπου θα μιλήσει στην 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, άρα μπορεί και εκεί να δούμε την πρώτη αντίδραση από μέρους του.

Η τουρκική ανακοίνωση:

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη διεύρυνση του εύρους της απόφασης που έλαβαν οι ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2020 για άρση του εμπάργκο όπλων κατά της »ελληνοκυπριακής διοίκησης (Κυπριακή Δημοκρατία). Υποστηρίζουμε πλήρως την αντίδραση των αρχών της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)» σχετικά με την εν λόγω απόφαση.

Η απόφαση αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των δύο πλευρών στο νησί και θα κάνει την ελληνοκυπριακή πλευρά πιο αδιάλλακτη, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί και θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν αυτή την απόφαση και να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη πολιτική έναντι των δύο πλευρών στο νησί.

Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα πρέπει να καταγράψει την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις Συνθήκες του 1959-1960, και να ενεργήσει ανάλογα.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των ιστορικών και νομικών της ευθυνών προκειμένου να διασφαλίσει την ύπαρξη, την ασφάλεια και την ειρήνη των Τουρκοκυπρίων».

Συνοψίζοντας η αμερικανική άρση εμπάργκο -κατά την εκτίμηση μας- δεν είναι ξαφνική, αλλά εμφατικά παρεμβατική στην συνεχιζόμενη προσέγγιση Τουρκίας με τη Ρωσία, αλλά και με το Ιράν και την Κίνα, αναβιβάζει την Κύπρο -όμως με την αίρεση της ετήσιας επανεξέτασης των πωλήσεων όπλων- και προσφέρει ένα ακόμη πεδίο έντασης μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον. Που και οι δύο «συναγωνίζονται» σε προειδοποιητικές κινήσεις, δηλώσεις και διπλωματικές αιχμές, χωρίς να θέλουν ακόμη να τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα.

Η Ελλάδα; Στο συγκεκριμένο σκηνικό μάλλον παρακολούθησε τις εξελίξεις παρασκηνιακά, αλλά οφείλει τώρα να βγει και στο προσκήνιο. Ίσως με μια αποστολή, έστω αρχικά συμβολική σε μέγεθος, ελληνικών όπλων στην Κύπρο, αμερικανικής κατασκευής; Ίσως με μια πολύμηνη στάθμευση ελληνικών F-16 στην Πάφο; Ίσως με ένα πολύπλοκο σχήμα ανταλλαγής κυπριακών όπλων ρωσικής κατασκευής (π.χ. άρματα) με ελληνικά, τα οποία ρωσικά η χώρα μας με τη σειρά της, θα προωθήσει στην Ουκρανία με ανταλλάγματα; Τα σενάρια, να έχουμε όρεξη, είναι πολλά. Και το ρίσκο επίσης.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

93 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
93 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Τι θα γίνει αν η Ουκρανία παραλάβει δυτικά άρματα M1A1 Abrams και Leopard2;

Η διάρκειας 3 ημερών (υποτίθεται) και πολλών μηνών στην πραγματικότητα, "Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση" της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει μπει σε νέα φάση μετά την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Να σταματήσει τώρα ο κατήφορος των επιθέσεων στους Αρχηγούς των Ενόπλων...

62
Με αποτροπιασμό παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες τον κατήφορο που έχει πάρει η δημόσια ζωή με την επανάληψη του φαινομένου επιθέσεων σε Αρχηγούς του Στρατεύματος...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11/24 Σεπτεμβρίου 1922: Κίνημα Πλαστήρα, η Νέμεσις της...

0
Ξεσπά στη Λέσβο και στη Χίο στρατιωτικό κίνημα από τμήματα του στρατού που είχαν καταφύγει εκεί μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Οι επικεφαλής του κινήματος,...
- Advertisement -
Card image

August #027 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

July #026 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 3.99

Related News

Ρωσική Δούμα: απόγαση προσάρτησης των κατεχόμενων της Ουκρανίας ίσως έως την Πέμπτη

Η ρωσική Δούμα (κάτω βουλή) ενδέχεται να θέσει προς συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου νομοσχέδια που ενσωματώνουν ρωσικά κατεχόμενα τμήματα της Ουκρανίας στη...

Βόρεια Κορέα: νέα «δοκιμαστική» εκτόξευση πυραύλου, η 17 φέτος!

Σύμφωνα με την Ακτοφυλακή της Ιαπωνίας η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιώντας στην...

ΑΠΟΨΗ: Τι θα γίνει αν η Ουκρανία παραλάβει δυτικά άρματα M1A1 Abrams και Leopard2;

Η διάρκειας 3 ημερών (υποτίθεται) και πολλών μηνών στην πραγματικότητα, "Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση" της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει μπει σε νέα φάση μετά την...