- Advertisement -

Το ζήτημα της διαμεσολάβησης (ή μη) των ΗΠΑ στα Ελληνοτουρκικά

- Advertisement -

Μια σειρά δημοσιευμάτων που ξεκίνησαν από ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, χθες 11/1, σύμφωνα με το οποίο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φέρεται μέσω εκπροσώπου να δήλωσε πως “ουδέποτε μιλήσαμε για “διαμεσολάβηση” στις διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας”, έδωσε λαβή για περισσότερα άρθρα, κυρίως σε αντικυβερνητικά ΜΜΕ, τα οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, κάνουν λόγο για φιάσκο αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, και τις επαφές που είχε εκεί.
Αφορμή για την παραφιλολογία (και την επακόλουθη “διάψευση”) αποτέλεσε πιθανότατα το άρθρο της Κατερινάς Σώκου από την Ουάσιγκτον στις 9/1, για λογαριασμό της Καθημερινής, στο οποίο διαβάζουμε:
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο (δηλαδή ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας) επιβεβαίωσε, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναλάβουν σύντομα «μία διπλωματική πρωτοβουλία για να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία».
Μέχρι στιγμής έχουμε δυο αντικρουόμενες απόψεις. Είτε οι ΗΠΑ δεν θέλουν να μεσολαβήσουν στην επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών, είτε θέλουν.
Σημερινές ανταποκρίσεις ωστόσο τόσο από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσο και από το ΚΥΠΕ, φαίνεται πως ξεδιαλύνουν την κατάσταση.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε σημερινό του δημοσίευμα:
Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν το βράδυ του Σαββάτου ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως επισήμανε στη δήλωσή του εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται συνεχώς με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση μέσω διπλωματικών διαύλων».
Αναφορικά με το θέμα της αμερικανικής διαμεσολάβησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε τη δήλωση που είχε κάνει ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα.
«Οι διπλωμάτες μας είναι εκεί έξω καθημερινά προσπαθώντας να δημιουργήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες οι χώρες μπορούν να συνομιλούν, να συμμετέχουν σε διάλογο, και να λύνουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο. Μία επιτυχημένη Τουρκία, αναπτυσσόμενη, ευημερούσα, οικονομικά υγιής είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλους εμάς, και εργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε να φέρουμε αυτά τα αποτελέσματα», είχε δηλώσει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Τέλος, όπως αναφέρει ο Αποστολής Ζουπανιώτης για το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται συνεχώς με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών καναλιών, ανέφερε το απόγευμα του Σαββάτου αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δηλώνοντας γνώση των σχετικών δημοσιευμάτων, που μιλούσαν για αμερικανική παρέμβαση στο προσεχές δίμηνο. Ο αξιωματούχος απαντούσε σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα και την Τουρκία να αποκλιμακώσουν την ένταση μεταξύ τους.
Με λίγα λόγια, οι ΗΠΑ φαίνεται πως επιθυμούν να συνεχίσουν τη διαμεσολαβητική τους προσπάθεια στην επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών. Η κοινή λογική προστάζει αυτό το “course of action”, δεδομένου πως τυχόν “ανάφλεξη”, δύναται να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον γεωπολιτικό έλεγχο της ευρύτερης περιοχής.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ellinokyprios

It takes two to tango…

Nikolaos

Είναι μάλλον προφανές το τι συμβαίνει, και είναι καλό και ως προς τις δύο όψεις του: Οι ΗΠΑ α) προσπαθούν να αποφευχθεί κλιμάκωση της κατάστασης σε ένοπλη σύγκρουση δημιουργώντας δίαυλο επικοινωνίας, και β) δεν επιθυμούν να αναλάβουν ρόλο για την επί της ουσίας επίλυση της διαφοράς ή των διαφορών.
Το πρώτο είναι καλό, γιατί κερδίζουμε χρόνο για να εμφανίσει καρπούς η προσπάθεια ανασύνταξης των ΕΔ, που πάσχουν αυτή τη στιγμή και είναι πληγωμένες από υποχρηματοδότηση.
Το δεύτερο είναι καλό γιατί υπάρχουν πρόνοιες του διεθνούς δικαίου για το μόνο ζήτημα που αναγνωρίζουμε ως υπαρκτό (οριοθέτηση ΑΟΖ), και αν η άλλη πλευρά επικαλείται ιδιαιτερότητες δεν έχει παρά να θέσει το πράγμα στην κρίση του ΔΔΧ, υπογράφοντας συνυποσχετικό (εξυπακούεται ότι στις διαπραγματεύσεις για τη σύνταξή του αντικείμενο ΔΕΝ είναι η ελληνική κυριαρχία επί νήσων, είναι όμως η επέκταση της αιγιαλίτιδος ζώνης πέραν των σημερινών 6 ΝΜ, εκτός αν έχει συντελεσθεί προ των διαπραγματεύσεων, όπως και οι μέθοδοι – ευθείες γραμμές βάσεως ή μη κλπ).
Αν τώρα το ενδεχόμενο διαμεσολάβησης επί της ουσίας ήταν που προκάλεσε σκανδαλισμό, ευλόγως τον προκάλεσε, γιατί οι ως τώρα διαμεσολαβήσεις στο Κυπριακό ήταν προκλητικά υπέρ της Τουρκίας.
Πάντως πρέπει να πούμε ότι οι έννοιες αυτές, ως πολιτικές διεργασίες, δεν είναι αυστηρά ορισμένες, και δεν έχουν ένα δεδομένο περιεχόμενο. Π.χ. στο εσωτερικό μας ιδιωτικό δίκαιο, χαρακτηριστικό της διαμεσολάβησης (που μπορεί να κάνει και μη νομικός, βοήθειά μας …) είναι ότι απαγορεύεται δια ροπάλου στο διαμεσολαβητή να προτείνει λύση της διαφοράς. Τουναντίον, στη δικαστική μεσολάβηση προς επίλυση αντιδικίας όχι απλώς επιτρέπεται, αλλά και συνηθίζεται να προτείνει λύσεις στα μέρη ο δικαστής (ο οποίος όμως κωλύεται μετά να δικάσει την υπόθεση αν τα μέρη δεν συμβιβασθούν τελικά και επιμείνουν στη συζήτηση της αγωγής). Θέλει προσοχή λοιπόν, διότι μπορεί να χρησιμοποιούμε τον ίδιο όρο, αλλά να καταλαβαίνουμε (ή να προσδοκούμε, ή να φανταζόμαστε, ή να φοβόμαστε) άλλα πράγματα έκαστος.

Shadowfax

“εξυπακούεται ότι στις διαπραγματεύσεις για τη σύνταξή του αντικείμενο […] είναι όμως η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης πέραν των σημερινών 6 ΝΜ…”
Άλλο αιγιαλίτιδα ζώνη, άλλο υφαλοκρηπίδα…
Το ΜΟΝΟ θέμα προσφυγής στη Χάγη διαχρονικά είναι η διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας… Τελευταία συνδέεται με το θέμα της ΑΟΖ, καθώς για να λυθεί το δεύτερο πρέπει να έχει λυθεί το πρώτο…
Λίγο προσοχή αγαπητέ Νικόλαε…

kafes_filtrou

τώρα με την εκεχειρία πάλη την πατήσαμε, η συμφωνία θα ισχύσει πιστεύω με την Λιβύη-τουρκία το θέμα είναι θα πάμε κόντρα εναντίων όλων και θα επιτεθούμε σε τέτοιες ενέργειες ή θα αρχίσουμε πάλη τα διαβήματα ενώ η Τουρκία θα αντλη πετρέλαιο? περίγελος γίναμε αν και πιστεύω πως θα μας πάνε σε συνεκμετάλευση μετά το 21 όμως για να μην φανεί προσβλητικό

Reddine

Στη παρουσα φαση χρειαζομαστε καλουδια σπο τις ΗΠΑ που ισως επαναφερουν την ισορροπια πχ τα ab. Ειναι η καλυτερη διαμεσολαβηση υπερ της ειρηνης και της σταθεροτητας.

SAAB

Μία απορία στροβηλίζει στο μυαλό όλων.
Γιατί δεν ανακηρήξαμε ΑΟΖ με την Κύπρο πάνω στην ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης;
Αν όντως είναι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας υπέρ μας, θα ισχύσει η δική μας ΑΟΖ.
‘Η μήπως δεν είναι έτσι;
Το ΔΔΘ είναι μία διακρατική διεθνής σύμβαση. Όπως όλες οι διεθνείς συμβάσεις, ισχύει μεταξύ των κρατών που την έχουν υπογράψει.
Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το ΔΔΘ άρα δεν έχει και την υποχρέωση να το τηρήσει.
Από ‘δω και πέρα αρχίζει το ματς…

Yiorgos

SAAB,
Even tough Turkey has not signed the Treaty, the Treaty has customary effect as except 4 countries if I remember correctly all others have signed it. Turkey has applied the Treaty in the Black Sea for their EEZ.
BTW, here is the link for the Treaty.
https://www.un.org/depts/los/convention_agreements/convention_overview_convention.
Respectfully,
Yiorgos

Gilan

Φίλε είσαι σωστός….!

chriss8

Γιατί τότε θα βγουν έξω οι φρεγάτες και τα αεροσκάφη. Και εκεί θα δούμε τί σου κάνει η υποχρηματοδότηση επί 15ετίας και τί η έλλειψη προγράμματος επί 50ετίας.

Andreas

όχι. είναι συνθήκη και όχι σύμβαση. Ανήκει στην κατηγορία των οικουμενικών συνθηκών που δεσμεύουν τους πάντες ασχέτως της υπογραφής τους.

npo

Θα μας κάτσουν στο τραπέζι, θα πούμε ευχαριστώ και θα πληρώσουμε και γι αεροσκάφη F35.
Κάποτε θα τα σκεφτόμαστε όλα αυτά και θα γελάμε (που έλεγε ο Αρκάς)

Gilan

Οι ΗΠΑ μεσολαβούν τόσα χρόνια (από το 70′ έως σήμερα) υπέρ της Τουρκίας σε πολλά θέματα, Κυπριακό, Αιγαίο, Θράκη. Γιατί να θεωρήσουμε ότι τώρα θα πάρουν τη θέση μας….; 😐

Chris

Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα

chriss8

Ας είμαστε ρεαλιστές. Από το 70 όλες οι αμυντικές τους αναλύσεις μας έχουν να χάνουμε. Προφανώς νιώθουν ότι μας κάνουν και χάρη.
Πρέπει να φτιάξουμε ΕΔ οι οποίες όχι απλά θα ματώσουν την Τουρκία, αλλά θα μπορούν και να την νικήσουν!
Αλλιώς ας μην περιμένουμε να πάει κανείς στον Τούρκο να του πει να μαζευτεί, χωρίς να του δώσει και κάτι δικό μας.

kouk21

Την ενταση την προκαλεσε η Τουρκια με την συνθηκη που υπεγραψε με την Λιβυη.Αρα λογικα αν πρεπει σε καποιον να μιλησει ο Πομπεο και ο καθε Πομπεο αυτος ειναι η Τουρκια και οχι η Ελλαδα.Η Ελλαδα δηλαδη τι να κανει για να αποκλιμακωσει την κατασταση???Να μην ανακηρυξη ΑΟΖ???Να μην επεκτεινει τα χωρικα της υδατα???Να δεχτει συγκυριαρχια στο αιγαιο???Να μοιραστει τα κοιτασματα νοτια της Κρητης η στην ανατολικη Μεσογειο???Σε ινδιανους νομιζουν οτι απευθύνονται???Η Ελλαδα μονη να χασει εχει απο μια διαμεσολαβηση που περιλαμβανει και αυτην στις συζητησεις.Η Τουρκια δηλαδη τι ακριβως εχει για να διαπραγματευτει???Τα δικαιωματα της νοτια η ανατολικα η νοτιανατολικα της Κρητης,του Καστελλοριζου,της Καρπαθου και της Ροδου???????Ας πουν ανοιχτα απο την κυβερνηση οτι ετοιμαζονται για “μεγαλα πραγματα” στα ελληνοτουρκικα και βαζουν τους αμερικανους μπροστα να κανουν τους διαιτητες για να μην φανει οτι ειναι ετοιμοι να συζητησουν τα παντα απο μονοι τους. Υ.Γ. ……..Μία επιτυχημένη Τουρκία, αναπτυσσόμενη, ευημερούσα, οικονομικά υγιής είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλους εμάς, και εργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε να φέρουμε αυτά τα αποτελέσματα», είχε δηλώσει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας….. Οντως μια Τουρκια με ισχυρη οικονομια και χαμηλοτοκα δανεια για να αγοραζει οπλα και μια ισχυρη αναπτυσσομενη πολεμικη βιομηχανια πρεπει να γινει ο βασικος στοχος της εξωτερικης μας πολιτικης……Μάικ Πομπέο οι ΜΑΟ-ΜΑΟ της νοτιοανατολικης Μεσογειου σε χαιρετουν αδελφικα :beg: :whew: :chuckle: :shutmouth:

Athan

1oν. Η Κατερίνα Σώκου έχει ειδικό βάρος ως non resident Senior Fellow του Atlantic Council, ήταν δε πάντα έγκυρη και γι’αυτό μισητή σε πολλούς Πολιτικούς και Συναδέλφους της.
2ον. O Π/Θ έλαβε μέρος σε σημαντικό Town Hall του ομώνυμου Ιδρύματος αφιερωμένο στο πρόσωπό του στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Εκεί έγιναν αρκετές “προεργασίες”.
3ον. Ουδείς μίλησε για “διαμεσολάβηση” διότι ο όρος ενέχει Νομική σημασία. Διπλωματική πρωτοβουλία υπάρχει για την αποφόρτιση του κλίματος μετά την Λιβυκή “πατάτα” του Ερντογάν.
Αφού η Τουρκία είναι υπεύθυνη, αυτή θα πιεσθεί. Η Τουρκία το γνωρίζει, κάποιοι στην Ελλάδα όχι.
4ον. Αυτοί που έσκιζαν τα ιμάτιά τους λόγω της “ανεξέλεγκτης και ανεξάρτητης Τουρκίας”, τώρα που διαφαίνεται το leverage των ΗΠΑ επί των γειτόνων, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα για κάποια αμφίβολα επικοινωνιακά “κέρδη” στο εσωτερικό.
5ον. Μόνον οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν τους Ρωσο-Τουρκικούς σχεδιασμούς.
6ον. Ο Δημοσιογράφος Θανάσης Τσίτσας που μετέφερε την “είδηση”, έχει δημιουργήσει τεράστιες τριβές στην Ελληνική Ομογένεια, στις σχέσεις της Ελλάδος με το IFF την πιο δύσκολη στιγμή των διαπραγματεύσεων για το PSI και τώρα, πάλι στην πιο δύσκολη στιγμή, δημιουργεί τριβές με την επίσημη Αμερική. Mία έρευνα από τον όποιο ενδιαφερόμενο θα καταδείξει του λόγου το αληθές.
7ον. Η εμπλοκή των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη και δηλωμένη από πολύ πιο ψηλά από την υποτιθέμενη “πηγή” του πρώην Ανταποκριτή της Ελευθεροτυπίας. Η “είδηση” θα καταπέσει και κανείς δεν θα θυμάται την “αποκλειστικότητα” όπως έγινε και με τις πολιτικές θέσεις του εν λόγω Δημοσιογράφου λίγα χρόνια πριν. Αλήθεια όμως είναι το στερητικό α- στην λήθη.
8ον. Επιβεβαιώνομαι επί της εκτιμήσεώς μου πως ο πιο δύσκολος εχθρός είναι o εσωτερικός διχασμός και όσοι τον προωθούν μέσα και έξω από την Πατρίδα μας.

jimdenin

Τον Μανώλη τον Κοττάκη, παλιά καραβάνα στην δημοσιογραφία, δεν μπορεί κάποιος να τον χαρακτηρίσει ούτε εθνικιστή ούτε όμως και αντιπολιτευόμενο. Ο ίδιος πάντα με ανησυχίες στα εθνικά θέματα αλλά χωρίς να φτάνει σε καταστάσεις πατριδοκαπηλίας, τουλάχιστον κατ’εμέ. Το παρακάτω άρθρο πέραν από τον χαρακτηρισμό “κατάθεση ψυχής” μοιάζει να έχει γραφτεί από άνθρωπο ο οποίος σου δίνει την εντύπωση ότι είναι γνώστης εξελίξεων τις οποίες θα τις βρούμε μπροστά μας και οι οποίες θα είναι λίαν δυσάρεστες:
https://www.defence-point.gr/news/mia-exairetika-dysaresti-gia-mas-quot-anagnosi-quot-ton-exelixeon-kai-oson-akoloythoyn
Οπότε το ερώτημα, όχι μόνο στην συντακτική ομάδα της ΠΤΗΣΗΣ απο την οποία θα άξιζε μια απάντηση, αλλά και γενικά αν το άρθρο του συναδέρφου σας αντικατοπτρίζει πλήρως το τι συμβαίνει τουλάχιστον παρασκηνιακά και το όποιο θα βγει κάποια στιγμή στη επιφάνεια, είναι απλούστατο:
Ξοδεύουμε σαν χώρα ένα ποσοστό του ΑΕΠ για την άμυνα μας συν το ότι με τα όποια πενιχρά οικονομικά μέσα ετοιμαζόμαστε για εξοπλισμούς μετά από 18 χρόνια, αλλά με ποιό σκοπό πλέον;;;
Τι νόημα έχει να συζητιέται αν η ΕΔ πρέπει να πάρουν τα Α.Burke, τα Tico,τις Μπελάρα, πόσα F-16 πρέπει να αναβαθμίσει, πόσα F-35 μπορεί να αποκτήσει ή αν μπορεί να βρει μεταχειρισμένα Μ2000-5, όταν προοιωνίζονται αρνητικότατες εξελίξεις μέσω τις διπλωματικής οδού;
Τι νόημα έχει να μιλάμε για αναδιοργάνωση, επανεξοπλισμό των ΕΔ, αύξηση θητείας κλπ όταν τα μέσα τους γίνονται χώροι υποδοχής και φιλοξενίας για αλλοδαπούς και ταυτόχρονα ακούμε και διαβάζουμε, δηλώσεις, τοποθετήσεις, αρθρογραφίες του να μην δαιμονοποιούμε τα περί συνεκμετάλλευσης με τους γείτονες, ας μην είμαστε χαραμοφάηδες, μην τα θέλουμε όλα δικά μας κλπ ;
Αυτός ο δύσμοιρος λαός δεν έχει δικαίωμα να μάθει που είναι το ΣΤΟΠ αυτής της χώρας στις όποιες επιδιώξεις των Τούρκων ΑΛΛΑ και στις όποιες παραινέσεις των συμμάχων μας, που μας λέμε κατάμουτρα “βρείτε μεταξύ σας” και μάλιστα το άρθρο με βάση τις πληροφορίες, μιλά για πλήρες ξεβράκωμα από ατλαντικούς, ευρωπαϊκούς και ομοθρήσκους ξανθούς “εταίρους μας” (η λέξη “σύμμαχοι” τρόπος του λέγειν πλέον) ;
Το πανηγύρι χρημάτων που θα στηθεί στην πλάτη των φορολογουμένων τι θα εξυπηρετήσει όταν το πολιτικό κατεστημένο αυτού του τόπου μοιάζει να παίξει σε ένα δικαστήριο “κορώνα γράμματα” υποθέσεις που μάλλον σχετίζονται με κυριαρχικά δικαιώματα και τα κατακτήθηκαν μέσα από αγώνες και όχι “με το σταυρό στο χέρι”.
Μακάρι οι καταστάσεις του κοντινού και μακρινού μέλλοντος να διαψεύσουν όχι μόνο το αναρτηθέν άρθρο άλλο και όλους μας όσοι βλέπουμε το όλο ζήτημα λίαν απαισιόδοξα, αλλά οι συμπτώσεις αρχίζουν και πληθαίνουν και προϊδεάζουν περί του αντιθέτου.

Nikolaos

Αγαπητέ φίλε,
θαρσείν χρη. Μην πτοείσθε από απόψεις επιδερμικών ανθρώπων που μιλούν για μοναχοφάηδες κλπ. Είναι προφανές ότι άνθρωποι του κομματικού σωλήνα και των στοχαστικών προσαρμογών, που απέκτησαν αμύθητη περιουσία όταν το αγαπημένο κίνημα όλων των Ελλήνων τους έστελνε με τα φορτηγά στα δικηγορικά τους γραφεία δικογραφίες υποθέσεων του Δημοσίου και των απείρων επιχειρήσεων και παραφυάδων του και που έπειτα εν μία νυκτί ανεκάλυψαν ότι είναι, κατά δήλωσή τους, “κομμουνιστές”, δεν επρόκειτο να αντιληφθούν τη βαρύτητα των ζητημάτων (που είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολα, όπως η προσπάθεια της εποχής Σημίτη για διερευνητικές επαφές έδειξε). Από κει και πέρα, υπάρχει ένα τεράστιο πλέγμα που έχει γνώση και γνωρίζει ότι η ιστορία δεν τελειώνει αύριο, ούτε το θηρίο εξευμενίζεται με θυσίες. Για το δε μεταναστευτικό, το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος είναι η συνειδητοποίησή του: Βλέπουμε ότι αντιμετωπίζεται ήδη όχι ως ευλογία (υπήρχε αυτή η άποψη …), αλλά ως κίνδυνος.
Στο άρθρο Κωττάκη τώρα (νομίζω από την προχθεσινή “Εστία”): Ο αμετανόητος καντηλανάφτης της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου Καραμανλή του Βραχέος, Μανώλης Κοττάκης, σχίζει τα ιμάτια του για δήλωση του Πάιατ (ακόμη εξοφλούν γραμμάτια στο Ξανθό Γένος αυτοί άραγε;) ότι αναμφίβολα οι κατωκημένες νήσοι έχουν υφαλοκρηπίδα, ωρυόμενος ότι οι ΗΠΑ χαρίζουν την (ανύπαρκτη, κατά το Δίκαιο της Θάλασσας) ΑΟΖ των βραχονησίδων στην Τουρκία … Τι να πω; Ότι μια απίστευτη ελληνική επιτυχία (οι ΗΠΑ επίσημα δικαιώνουν την επίσημη κεντρική ελληνική θέση και αδειάζουν την Τουρκία, ενώ από το 1973 που τέθηκε το θέμα είχαν αφωνία …) βαπτίζεται αποτυχία, και παραπλανάται ο ελληνικός λαός περί των αληθών προνοιών του Διεθνούς Δικαίου; Μιλάμε για πλήρη διαστροφή των εννοιών. Το άρθρο δεν έχει άλλο σκοπό από το να εξάψει τα αντιαμερικανικά αντανακλαστικά, και να υπενθυμίσει έμμεσα (με την αναφορά στην “προφητεία Καραμανλή” …) ότι η “πατριωτική” Δεξιά (δηλαδή η μετασοβιετική φράξια Καραμανλή, Τζιτζικώστα, Ψωμιάδη, Σαββίδη κλπ. “πρσωπικοτήτων” της Συμβασιλεύουσας … από κοντά και ο χώρος Καμμένου …) δεν παραδόθηκε, αλλά απλά έθεσε το όπλο παρά πόδα (που θα έλεγε και ο αλήστου μνήμης Νίκος Ζαχαριάδης).
Πράγματι, Ο Κωττάκης δεν είναι ούτε εθνικιστής, ούτε αντιπολιτευόμενος. Αυτά είναι και τα δύο ιδέες, και ως εκ τούτου σεβαστές, είτε συμφωνεί κάποιος είτε όχι. Είναι false-flag διαμορφωτής κοινής γνώμης, όπως γενικά η “Δημοκρατία”, ή “Εστία” και ο εν γένει καραμανλικός φιλορωσικός χώρος: Κόπτονται για την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εμφανίζονται ως κάτι άλλο από αυτό που είναι, για να αντιπολιτευθούν τη φιλελεύθερη/συντηρητική παράταξη εκ των έσω, χωρίς να ενεργοποιούν αμυντικά αντανακλαστικά των στόχων της προπαγάνδας τους. Ο αρχηγός τους επρέσβευε τον “μεσαίο χώρο” (άλλος νεολογισμός αυτός …) και κατέθετε στεφάνια στον Άη Στράτη εις μνήμην του ΚΚΕ, αλλά είχε παραδώσει το κράτος στην γνωστή παρέα καλογήρων/δικαστικών/πολιτικάντηδων/νυχτερινών μαγαζατόρων. Επέκριναν τους δήθεν “ακροδεξιούς της ΝΔ”, και οι ίδιοι καλλιεργούσαν το βιτριολικό μίσος κατά των ομοφυλοφίλων πολιτών με αφορμή την απόδοση σε αυτούς ορισμένων αστικών δικαιωμάτων (που υπερψήφισε ο Μητσοτάκης και η πλειοψηφία της ΝΔ, σε ελεύθερη κατά συνείδηση ψήφο, όχι όμως η παμπόνηρη Γεννηματά …). Έχουν στήσει έναν ανεμόμυλο, που αποκαλούν “εθνομηδενισμό”, κατά του οποίου επελαύνουν, και τον οποίον δολίως αποδίδουν εξίσου στην αριστερά και στους επάρατους “νεοφιλελευθέρους”, για να φθείρουν το Μητσοτάκη (στον οποίο έχουν κολλήσει αυτή την ταμπέλα). Παρέλκει να πούμε ότι η τάση που στηλιτεύουν δεν έχει έρεισμα ή απήχηση στον φιλελεύθερο πολιτικό χώρο. Διεθνώς, οι χώρες όπου η φιλελεύθερη ιδεολογία κρατεί (ενδεικτικά ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία) έχουν μια σχεδόν θρησκευτική προσήλωση στις εθνικές παραδόσεις και τιμούν δεόντως την ιστορία και τους εθνικούς τους αγώνες, αυτό είναι πασίγνωστο. Οι όντως φιλελεύθεροι γνωρίζουν περίφημα ότι η πολιτική ελευθερία δεν μπορεί να επιτευχθεί υπό την ξενική επιβουλή, και ότι μόνο ισχυρά ανεξάρτητα έθνη είναι σε θέση να προχωρήσουν σε σύναψη αμοιβαία επωφελών εμπορικών δεσμών κλπ. Αλλά και στην Ελλάδα, όσο και αν έψαξα, δεν βρήκα εκπροσώπους του φαινομένου που αποκαλούν “εθνομηδενισμό” στον φιλελεύθερο χώρο. Οι κ.κ. Νάσος Θεοδωρίδης, Μαρία Ρεπούση, Αντώνης Λιάκος, Μυρσίνη Ζορμπά, παλαιότερα Θάλεια Δραγώνα, Άννα Καραμάνου κλπ. δεν είναι φιλελεύθεροι, ίσως να ενοχλούντο σφόδρα αν κάποιος τους αποκαλούσε έτσι. Πρόκειται για μια σχολή του σκέπτεσθαι που έχει πολιτική στέγη την αριστερά (όχι την παραδοσιακή, η όποια αίγλη του ΚΚΕ στην ελληνική κοινωνία ερείδεται στη συμμετοχή του στην εθνική αντίσταση, και δεν θα την διακινδύνευε με τέτοια ιδεολογήματα). Στην πραγματικότητα, αυτή η σχολή του σκέπτεσθαι αναπτύχθηκε στη Γαλλία προ ολίγων δεκαετιών, με αφορμή το εξής εύρημα της κοινωνικής ανθρωπολογίας: Στη ζούγκλα του Αμαζονίου ευρέθη μια φυλή αυτοχθόνων, η οποία παρουσίαζε ένα πρωτοφανές πραγματικά χαρακτηριστικό: Στερείτο κάθε αναφοράς σε παράδοση ή ιστορία, το παρελθόν την άφηνε παγερά αδιάφορη, η έννοια της συλλογικής μνήμης, της ταυτότητας, της ανάμνησης γεγονότων που νοηματοδοτούν το συλλογικό βίο των ανθρώπων της ήταν έννοια απολύτως άγνωστη! Λησμονούσαν δια παντός το παρελθόν, ήταν το εγγύτερο στους Λωτοφάγους της ελληνικής μυθολογίας! Επειδή αυτοί οι πρωτόγονοι άνθρωποι ήταν (στα μάτια των παρατηρητών) ευτυχείς, θεωρήθηκε ότι πηγή όλων των δεινών των ανθρώπων είναι η αίσθηση της ταυτότητας και η ιστορία. Κρίθηκε ότι είναι λοιπόν για το καλό των ανθρώπων να ατονήσει. Και παλαιότερα είχαν υπάρξει τέτοιες απόψεις, στο χώρο πάντοτε της άκρας αριστεράς: Η βραχύβια Σοβιετική Δημοκρατία της Βαυαρίας (1918-19) στις ελάχιστες εβδομάδες της ύπαρξής της κατήργησε τη διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία.
Τα λέγω αυτά διότι η άποψη αυτή , που “επιμερίζει” τον λεγόμενο εθνομηδενισμό μεταξύ αριστεράς και φιλελευθέρων, έχει στην Ελλάδα εξαιρετικά ύποπτη προέλευση, και ειδικότερα τον χώρο εκείνο του “βαθέος κράτους” παλαιών συντηρητικών, εν μέρει με ερείσματα στη δικαιοσύνη και στο μοναστικό χώρο, που θεωρεί το κράτος τσιφλίκι του και έχει συνασπισθεί με την μόλις απελθούσα αριστερή εξουσία, προσπαθεί δε να διαβάλλει και να κατασυκοφαντήσει κάθε τι που θα μπορούσε να κλονίσει αυτό το πλέγμα νομής της εξουσίας, και ειδικά τις ιδέες που απονέμουν το πρωτείο στην κοινωνία έναντι του κράτους. Δεν θα μπω στον πειρασμό να αναφερθώ σε εφημερίδα με σεβάσμιο (νοηματικά) τίτλο ή σε πρόσωπα που παρομοιάζονται δικαίως με εκφύλους καλογήρους της όψιμης τσαρικής εποχής της απόλυτης σήψεως. Η άποψη αυτή είναι και εύπεπτη, διότι μοιάζει “αμερόληπτη”, αφού στηλιτεύει φαινομενικά και τους δύο μείζονες κομματικούς σχηματισμούς. Δεν είναι όμως έτσι.
Αυτά τα ολίγα προς το παρόν για Καραμανλήδες, Κωττάκηδες, και έπεται συνέχεια … Άφησαν την Ελλάδα άοπλη (σε εποχές παχέων αγελάδων, με ετήσιες αυξήσεις μισθών και συντάξεων 5,5%, δεν βρήκαν λεφτά για πυρομαχικά αρμάτων και τορπίλες! Επειδή ο Μεϊμαράκης είχε αποφασίσει να τελειώσει τη θητεία του ως ΥΠΕΘΑ χωρίς να βάλει τη τζίφρα του πουθενά, από ευθυνοφοβία!) και τώρα ζητούν και τα ρέστα από την κυβέρνηση που αγωνίζεται να ανορθώσει την οικονομία και να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη εθνική κρίση μετά το 1974! Ε όχι δα! Υπάρχει και μνήμη σε αυτή τη χώρα!

Athan

Multiple vote ups. Truth on steroids.

Nikolaos

Thanks. Με έχουν σκάσει πια οι τύποι … Δες σε τι λούκια και σε τι απελπισία ωθούν τους πολίτες, όπως τον φίλο συνομιλητή μας … Φυσικά πριν όλα καλά τα έβλεπαν …

chriss8

Υπάρχει και μνήμη σε αυτή τη χώρα!
Συγγνώμη αλλά εδώ σε έχασα. Μέχρι αυτό το σημείο νόμιζα ότι μιλούσαμε για την Ελλάδα….

K.D

Προσοχή, ήδη αποπειράται εμμέσως πλην σαφώς, από μέρος τουλάχιστον της διπλωματίας των Η.Π.Α εξίσωση και διαμοιρασμός ευθύνης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος για την “ένταση στη περιοχή”. Εάν η αφέλεια μας το επιτρέψει, ο πρόεδρας θα χρησιμοποιήσει τις ελληνικές θέσεις και πράξεις ή την ανυπαρξία αυτών, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον εξ ανατολών συνέταιρο του τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και εις ότι αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή των Η.Π.Α και την εκεί δεινή θέση της Τουρκίας.
Όσο η Ελλάς δεν κατοχυρώνει το δικαίωμα της σε υφαλοκρηπίδα και Α.Ο.Ζ παραμένει εκτεθειμένη.
Η διαφαινόμενες εξελίξεις είναι μη διαχειρίσιμες επικοινωνιακά. Προσοχή.

K.D

Συγνώμη για το ορθογραφικό “-Η- διαφαινόμενες……” . Αν θέλετε και έχετε την δυνατότητα παρακαλώ διορθώστε με.

chikichiki

Με λίγα λόγια το πάγιο & αυτονόητο πλασαρίστηκε ως είδηση.

Kapoios

φιλότιμες προσπάθειες να μετριαστεί επικοινωνιακά στο εσωτερικό της χώρας το φιάσκο.

ptisidiastima

Έχετε κάποιες πληροφορίες περισσότερες από εμάς;

STRATOS

Όποτε επενέβησαν οι Αμερικάνοι για να αποτρέψουν Ελληνοτουρκικό θερμό επεισόδιο τα κατάφεραν περίφημα (για τα Ελληνικά συμφέροντα).. να προσπαθήσουμε να θυμηθούμε..
1) 1974 διαμεσολάβηση υφυπουργού εξωτερικών σίσκο, χάσαμε το 36% της Κύπρου..
2) 1996 διαμεσολάβηση υφυπουργού εξωτερικών χολμπρουκ, σκοτώθηκαν 3 Έλληνες αξιωματικοί, πάτησαν τούρκοι στρατιώτες Ελληνικό έδαφος, αποσύρθηκε η Ελληνική σημαία από τα Ίμια πριν την τουρκική και γκριζαρίστηκε το μισό Αιγαίο.
Μπράβο στον δένδια-μητσοτάκη που ζητάν την διαμεσολάβηση και προστασία των αμερικάνων επίμονα..

chriss8

Εδώ θα διαφωνήσω. και το 74 αλλά και στα Ίμια οι πατάτες ήταν καταρχήν δικές μας. Έπειτα τρέχαμε για διαμεσολάβηση….

Faethon

Δεν νομίζω ότι έχουν κάποια επιρροή αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ πάνω στην Τουρκία και εάν πραγματικά θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν.Οι τούρκοι εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις “αδυναμίες” του Τράμπα και κερδίζουν χρόνο “σαχλαμαρίζοντας” με ήξεις -αφίξεις δηλώσεις 3 χρόνια τώρα και πάνω σε αυτό εξελίσουν την ανεξάρτητη πολιτική και επέκτασή τους.Θα πιέσουν όσο πάει σε όλα τα μέτωπα μην επιτρέποντας τη μη συμμετοχή τους στο φαγοπότι της Ανατ. Μεσογείου.Έχουν πάρει φωτιά με διπλωματικές κινήσεις επιθετικής πολιτικής αλλά και έμμεσα στρατιωτικής, απο Λιβύη, Μ.Ανατολή , Ρωσία και ο Πασάς τώρα κλείνει και ραντεβουδάκια με τους “φίλους” Γερμανούς την 19 Ιαν. για να τονίσει ότι δεν θα παρθεί απόφαση και δεν θα δεχτεί τετελεσμένα χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας στην Α. Μεσόγειο. Εκτίμησή μου είναι πως ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, κάποια στιγμή θα κατηφορίσουν προς Κρήτη με τρυπάνια και συνοδείες για την εφαρμογή ΤΗΣ ΠΈΤΣΙΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΟΖ και αν δεν “κ@λώσουμε”, η στρατιωτική αναμέτρηση είναι μονόδρομος.Σε τι κλίμακα, δεν ξέρω..

Στέφανος

Έχω την αίσθηση οτι οι συζητήσεις για F16V, F35, AB, Tico, Bellhara δεν έχουν κάποιο πρακτικό αντίκρυσμα καθώς ενδεχόμενα βρισκόμαστε πολύ κοντά στο σημείο μηδέν. Αφού τα προηγούμενα χρόνια μοιράσαμε βούτυρο με τα πλεονάσματα και αφήσαμε τις ΕΔ να υποβαθμισθούν, τώρα “τάζουμε” νέες αγορές στον πλανητάρχη εκλειπαρώντας ουσιαστικά για τη μεσολάβησή του. Μόνο που οι σύμμαχοι και ετέροι δεν είναι ηλίθιοι. Με παρέμβαση των ετέρων μηδενίσθηκαν οι δαπάνες για εξοπλισμούς. Με παρέμβαση των ετέρων δόσαμε το όνομα “Μακεδονία”, με παρέμβαση των ετέρων βάζουμε την Αλβανία στην ΕΕ χωρίς να έχουμε λύσει το μεταξύ μας θέμα της ΑΟΖ, με παρέμβαση των ετέρων δεν ανακηρύξαμε ΑΟΖ! Όλα αυτά, όφειλαν να συμβούν ταυτόχρονα, ωστε να βρεθούμε σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή θέση. Και να, εν έτη 2020, η “φιλελεύθερη” λαλιά της πατρίδας μας να κάνει λόγω για προσφυγή της χώρας μας στη Χάγη, προκειμένου να διαπραγματευθούμε όχι μόνο Εθνικά εδάφη, όχι μόνον το Στρατηγικό μας βάθος, όχι μόνον τους φυσικούς μας πόρους αλλα την ίδια μας την ύπαρξη ως Έθνος! Η Ελλάδα βρε κιοτήδες και χαρτογιακάδες, έγινε 131990μ2 με δικαστήρια; Ποιά δικαστήρια βρε ανιστόρητοι που διαρυγνύατε τα ιμάτιά σας για τις Πρέσπες και τώρα διερευνάτε αντιδράσεις για να δώσετε το στρατηγικό μας βάθος στον ΕΧΘΡΟ; Γιατί ντρέπεστε να ορίσετε και να ονοματίσετε τον εχθρό αφήνοντας τις άκομψες εκφράσεις στη Στρατιωτική Ηγεσία; EΧΘΡΟΣ, “φιλελεύθεροι” της κακιά ώρας, είναι η Τουρκία. Ναι, η ΝΑΤΟική μας “σύμμαχος” Τουρκία είναι ο απόλυτος ΕΧΘΡΟΣ. Μην διανοηθείτε να ετοιμάσετε “Πρέσπες” για το Αιγαίο γιατί το πολιτικό τέλος σας θα είναι απίστευτα οδυνηρό. Και μακάρι να είναι μόνο πολιτικό…Ερώτημα: “Υποχώρηση ή Πόλεμος” δεν υφίσταται. Με οτι έχουμε στα χέρια μας οφείλουμε να κρατήσουμε τις θέσεις μας μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μας. Oύτε βήμα πίσω. Το Αιγαίο είναι mare nostrum και δεν τα συζητάμε πουθενά και με κανέναν.

Yiorgos

An excellent example of how a country defends its national interests in reference to its EEZ, national waters and dealing with a bully. Please see attached link from Defence-point.gr. Maybe Greece should act as Indonesia.
https://www.defence-point.gr/news/an-i-ellada-itan-indonisia-oi-toyrkoi-den-tha-ekanan-tsalimia-vinteo
Unless you are planning to spend your own blood and treasure, don’t expect anyone else to come to pull the snake out of the hole for you. The problem with Greece is that it has spend blood and treasure, for example Hliakis, Sialmas, etc. huge arms purchases, however, it hasn’t demonstrated the political will to utilize its military power to accomplish the political/national objectives it has.
Indonesia doesn’t want to go to war with China, however, they aggressively deter China with a show of Force while they point out China’s historical claims for been at the Indonesian EEZ are false as decided by the International Court at The Hague (China vs Philippines). Even though China is the stronger nation it had to back down. Turkey is copying China’s playbook, maybe Greece needs to copy Indonesia’s playbook.
Respectfully,
Yiorgos

MisCo

Προσωπικα οι μονοι μεσολαβητες που θα αποδεχομουν θα ηταν οι Exocet, οι Amraam και οι Scalp-EG. Ολοι οι υπολοιποι ειναι εκ του πονηρου.
Οταν κάτι μου ανήκει και παραβιάζετε κατα οποιονδηποτε τρόπο, δεν προκειται να συζητησω με κανενα του τι θα κάνω ή δε θα κάνω, γιατι πολυ απλά δεν τους πεφτει λόγος.

adpanos

Τα BURKE ξεχάστε τα …. Φάγαμε άκυρο από τις ΗΠΑ….
Πλέον όλο το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό στρέφεται προς Γαλλία. Οι εξελίξεις θα είναι άμεσες μετά την επίσκεψη του Μητσοτάκη στον Μακρόν.
Στο militaire αναφέρεται πως θα πάμε άμεσα για υπογραφή των 2 X BELHARRA ζητώντας και 2 FREMM με leasing έως ότου παραλάβουμε την πρώτη δική μας φρεγάτα.
Βαθειά μέσα μου θέλω να υπογράψουν για περισσότερες … Μακαρι…..

Thanos74

Τι ακριβως εννοουν διαλογο?
Θελω 5 νησια παρε 3 να βρουμε στα 4?
Οσο ειναι αυτος ο ανεπαναληπτος Προεδρος δεν θα μας βοηθησει ποτε.
Ακομα και για τα F35 (και το ειχα πει παλια σε ποσταρισμα οτι το περιμενα )τα μασαγε γιατι ο φιλος του δεν τα πηρε και φυσικα δεν θελει να παρουμε εμεις για να εχουμε το πανω χερι……

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Β. Νέδος στην Κ, “Η Ελλάδα ζήτησε Arleigh Burke από τις ΗΠΑ! Συνεχίζει να συζητά με Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ και άλλους για νέα πλοία

Του Βασίλη Νέδου, από την ΚαθημερινήΧθες, μία φωτογραφία από τον επίσημο λογαριασμό του έκτου στόλου των ΗΠΑ στο Twitter, με το αντιτορπιλικό «USS Donald...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Φυσικά και να μην πάρουμε Μ2A3 Bradley! Καλύτερα KF-41 στην ίδια...

84
 Χτες το απόγευμα δημοσιεύσαμε μια είδηση, που μάλλον πέρασε σχετικά χωρίς να τύχει ιδιαίτερης προσοχής. Το θέμα είναι πως αρκετοί φίλοι αναγνώστες το "έπιασαν",...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 May 2014 #336

Αγορά $

Related News

Βίντεο: Διεθνής Διακλαδική Άσκηση Μέδουσα 10

Το Σάββατο 05 Δεκεμβρίου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρακολούθησε την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day, DVDay) στο πλαίσιο της διήμερης...

50 εκ. $ για νέο αμερικανικό Κέντρο Επικοινωνιών στην βάση της Σούδας αλλά και αύξηση παρουσίας

Με ανάρτησήση της στο Τουίτερ, η διαπιστευμένη δημοσιογράφος και nonresident Senior Fellow στην αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» Atlantic Council κ. Κατερίνα Σώκου αναφέρει κάποιες ενδιαφέρουσες...

Σ. Λαβρόφ: Δεν μας ενοχλεί το ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Την Ρωσία δεν την ενοχλεί το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όπως επίσης και η διάσταση απόψεων σε ορισμένα ζητήματα εξωτερικής...