Οι ΗΠΑ εξετάζουν την πιθανότητα ανάπτυξης 120.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή καθώς αυξάνει η ένταση με το Ιράν

8
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 49
  •  
  •  

Ο αμερικανικός στρατός ενημέρωσε τους Συμβούλους Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Τραμπ για ένα επικαιροποιημένο σχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη μέχρι 120.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με αξιωματούχους που αναφέρονται σε έκθεση των New York Times και δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την ανάπτυξη στρατευμάτων σε περίπτωση που το Ιράν είτε επιτεθεί σε δυνάμεις των ΗΠΑ είτε επιταχύνει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, ανέφεραν αρκετοί μη κατονομαζόμενοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ στους ΝΥΤ.

Το σχέδιο δεν διευκρινίζει αν τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα εισέβαλαν στο Ιράν, ανέφερε η εφημερίδα. Ο αριθμός των στρατευμάτων που προβλέπεται να εγκατασταθούν στη Μέση Ανατολή θα ήταν κοντά στον αριθμό των 130.600 στρατιωτών που αναπτύχθηκαν στο Ιράκ το 2003. Το εν λόγω σχέδιο είναι μια “ενημερωμένη” έκδοση μιας αποσταθεροποιητικής επιχείρησης στον κυβερνοχώρο με την ονομασία «Nitro Zeus», η οποία θα στοχεύει στο ηλεκτρικό δίκτυο και τον στρατό του Ιράν. Κάποιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το σχέδιο “επικαιροποιήθηκε” τα τελευταία χρόνια και οι τελευταίες αλλαγές προήλθαν δια χειρός του Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας John Bolton.

Η ενημέρωση περί της ύπαρξης του συγκεκριμένου σχεδίου έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τεχεράνης. Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχάνι, ανέφερε ότι θα ακυρώσει την πυρηνική συμφωνία της χώρας με τις ΗΠΑ αν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ συνεχίζει με την επιβολή περισσότερων κυρώσεων προς το Ιράν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης “ενδείξεις αξιόπιστης απειλής από δυνάμεις του ιρανικού καθεστώτος” στις αρχές Μαΐου. Ισραηλινοί αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών ανακάλυψαν μια επικείμενη επίθεση εναντίον αμερικανικών συμφερόντων, η οποία τροφοδότησε την «σκληρή» ρητορική του Bolton προς τους Ιρανούς, ανέφερε το Axios.com.

Μια άλλη αναφορά του CNN που επικαλείται αξιωματούχους των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι μια πιθανή επίθεση θα στοχεύσει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία και το Ιράκ.

Μεταστάθμευση Β-52Η στο Κατάρ, οι ΗΠΑ στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στο Ιράν

Απαντώντας, σε μια επίδειξη δύναμης, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν αρκετά στρατιωτικά στοιχεία στην περιοχή. Μια αρμάδα κρούσης με αεροπλανοφόρο στάλθηκε στη Μέση Ανατολή για να «στείλει ένα σαφές και αδιαμφισβήτητο μήνυμα». Το Ιράν ανταποκρίθηκε υποβαθμίζοντας την απειλή και ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ “δεν θα τολμούσαν να ξεκινήσουν στρατιωτικές ενέργειες εναντίον μας”.

“Αν οι Αμερικανοί κάνουν μια κίνηση, θα τους χτυπήσουμε στο κεφάλι”, ανέφερε ο διοικητής του ισλαμικού επαναστατικού σώματος Εθνοφρουρών Amirali Hajizadeh.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 49
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
George_K
Member
Famed Member
George_K

Το οικόπεδο Τουρκία δείχνει την αξία του…

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Δυστυχώς αυτή είναι διαχρονική αξία…..

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Δεν θέλω να πιστεύω ότι ο Donald είναι τόσο παλαβός που θα ξεκινήσει επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν.

Αν πάντως χτυπήσουν θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι θα τους εξαφανίσουν τους μουλαδες. Αν δεν τα καταφέρουν (που είναι και το πιο πιθανό) θα γίνει του κουτρουλη ο γάμος στην περιοχή

drew237
Guest
drew237

Εννοείται είναι αρκετά παλαβός για να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον του Ιράν, δυστυχώς…

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν γύρω του άνθρωποι με συναίσθηση ευθύνης, επαφή με την πραγματικότητα καθώς και ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που θα τον εμποδίσουν

kakaouskia
Member
kakaouskia

Καλησπέρα

Δυστυχώς απότι φαίνεται δεν είναι ο Τράμπ το πρόβλημα αλλά ακριβώς οι γύρω του, ειδικά αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την εξωτερική πολιτική.

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Καλημέρα έχετε δίκιο. Ορισμένοι τύποι σαν τον Bolton πάνε γυρεύοντας να ρίξουν τους Μουλάδες στο Ιράν. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και άλλοι (κυρίως υψηλά στελέχη του State Department και του Πενταγώνου) που αντιλαμβάνονται τους κινδύνους και είναι πιο επιφυλακτικοί. Ας ελπίσουμε πως θα επικρατήσουν. Το κακό με τον Donald είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις τι θέλει και τι σκέφτεται γιατί παράγει ασταμάτητα θόρυβο στα ΜΜΕ. Όπως και να έχει πάντως από καθαρά επιχειρησιακή σκοπιά αν οι Αμερικάνοι δεν εισβάλουν στο Ιράν οι Μουλάδες δεν θα πάνε πουθενά. Μάνο με βομβαρδισμους δεν γίνεται δουλειά, και το Ιράν δεν είναι Ιράκ. Μια εισβολή… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Ο τύπος δεξιά στη φωτογραφία το νιώθει…