Το Αμερικανικό Ναυτικό χρηματοδοτεί 3 νέα όπλα λέιζερ κατά εναερίων και στόχων επιφανείας

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το U.S. Navy αναζητά χρηματοδότηση $300 εκατομμυρίων για έρευνα και ανάπτυξη πάνω σε 4 διαφορετικά προγράμματα λέιζερ για τον αμερικανικό στόλο. Πρόκειται για μια αλλαγή δόγματος που σκοπεύει στην αντιμετώπιση (και) “ασύμμετρων απειλών” όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πλοία, αλλά και μικρά πλοία οπλισμένα με αντιπλοϊκά βλήματα.

Το πρώτο όπλο λέιζερ, αφορά το Project 3402, αλλιώς γνωστό και ως Surface Navy Laser Weapon System (SNLWS), ισχύος τουλάχιστον 60 κιλοβάτ, για την αντιμετώπιση μικρών στόχων επιφανείας. Ο προϋπολογισμός του 2019, προβλέπει κονδύλιο ύψους $190 εκατομμυρίων.

Το δεύτερο όπλο λέιζερ είναι γνωστό ως  ODIN, ή Optical Dazzling Interdictor, Navy. Έχει σχεδιαστεί για να “τυφλώνει” μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο προϋπολογισμός του 2019, προβλέπει κονδύλι ύψους $44 εκατομμυρίων.

Το τρίτο στη σειρά όπλο λέιζερ, είναι το Solid State Laser & RHEL, με ισχύ 150 κιλοβάτ, που θα εγκατασταθεί στα πλοία κλάσης San Antonio το 2019. Δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες χρηματοδότησης, αλλά το γεγονός πως θα αναπτυχθεί σε πλοία, σημαίνει πως έχει “ωριμάσει” τεχνολογικά.

Υπενθυμίζουμε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη εντάξει σε υπηρεσία δύο όπλα λέιζερ, το LaWS και το ATHENA (δείτε σχετικό άρθρο μας και βίντεο εδώ). Η νέα σειρά λέιζερ όμως, φιλοδοξούν να είναι κατά πολύ ισχυρότερα. Η εποχή των laser weapons, ήρθε για να μείνει.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
dimitrisx
Member
dimitrisx

Πριν πολύ καιρό είχα διαβάσει για ένα πειραματικό λέιζερ το οποίο εφευρέθηκε από επιστήμονες του πολυτεχνείου Κρήτης.Αναρωτιέμαι αν ενδιαφέρθηκε κάποιος από το Ελληνικό κράτος να χρηματοδοτήσει τους εν λόγο επιστήμονες , ώστε να μπορέσουν να το εξελίξουν για ειρηνικούς σκοπούς κατά κύριο λόγο ,αλά και για τις όποιες εφαρμογές στην άμυνα της χώρας, σε συνεργασία με Ελληνικές εταιρείες; Εδώ βλέπουμε να κάνει προσπάθειες η Τουρκία εμείς γιατί;