Το Αμερικανικό Ναυτικό έχει περισσότερα MH-60R από όσα τώρα χρειάζεται!

23
5155
A pair of US Navy Sikorsky MH-60R Seahawks, NE 700 166541 and NE 712 166556 of HSM-77 'Sabrehawks', cruise over the Pacific Ocean
A pair of US Navy Sikorsky MH-60R Seahawks, NE 700 166541 and NE 712 166556 of HSM-77 ‘Sabrehawks’, cruise over the Pacific Ocean

Το Αμερικανικό Ναυτικό είναι αντιμέτωπο με ένα παράδοξο πρόβλημα που γεννήθηκε μέσα από τις καθυστερήσεις του προγράμματος LCS και την έλλειψη συντονισμού με τη Sikorsky: Έχει πολλά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R, αλλά δεν έχει πλοία να τα αξιοποιήσει!

 

Όπως μεταδίδει το «The Drive», το θέμα ανακάλυψε ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου, μελετώντας τις ελλείψεις σε μείζον εξοπλισμό. Ο ίδιος παρατήρησε ότι δεν υπάρχουν αρκετά μαχητικά F/A-18 ή εκπαιδευτικά T-45 για το πολεμικό ναυτικό, αλλά πρόσεξε ότι υπάρχουν άφθονα MH-60R.

 

Το πρόγραμμα των Romeo αποσκοπεί στην αντικατάσταση παλαιότερων εκδόσεων του Sea Hawk, αλλά σχετίζεται με την απόκτηση των πλοίων LCS. Το Αμερικανικό Ναυτικό είχε θέσει ως στόχο πίσω στο 2007 τη ναυπήγηση 55 LCS, αλλά το πρόγραμμα είναι αντιμέτωπο με διάφορες καθυστερήσεις. Για την αξιοποίηση των νέων πλοίων συμφωνήθηκε το 2012 η παραγγελία 120 MH-60R, με τα ελικόπτερα να αναλαμβάνουν καθήκοντα εντοπισμού υποβρυχίων, μεταφορών, Έρευνας & Διάσωσης και Ειδικών Επιχειρήσεων.

 

Το 2014 το Ναυτικό αποφάσισε να περικόψει τις LCS από 55 σε 32, κάτι που έκανε το σύνολο των 120 MH-60R μη αναγκαίο. Όμως φοβούμενο ότι η τροποποίηση της σύμβασης θα είχε μεγαλύτερο οικονομικό κόστος παρά κέρδος, το ίδιο αρνήθηκε να μειώσει τον αριθμό των MH-60R!

 

Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ διαθέτουν 35 «πλεονασματικά» MH-60R, για τα οποία είναι αναγκασμένες να πληρώνουν κόστη αποθήκευσης. Αν και η επιλογή μη τροποποίησης της σύμβασης των 120 MH-60R θεωρήθηκε σωστή, ο κακός συντονισμός στις παραδόσεις των Romeo έχει στοιχίσει γύρω στα $1,2 δις, χρήματα που θα μπορούσαν διατεθούν αλλού εφόσον είχε συζητηθεί η επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος παραδόσεων των ελικοπτέρων.

 

Σε μια από τις προσπάθειες περιορισμού του κόστους μελετάται η περιοδική ανάπτυξη διαφορετικών MH-60R σε πλοία, ώστε να εξοικονομηθούν ώρες πτήσης ανά ελικόπτερο. Με αυτό το μέτρο, το Αμερικανικό Ναυτικό θεωρεί ότι θα διατηρήσει σε επιχειρησιακή χρήση τα MH-60R μέχρι το 2042. Άλλη μια επιλογή για την αξιοποίηση του συνόλου των MH-60R είναι η υλοποίηση του προγράμματος ναυπήγησης 20 φρεγατών, που θα καλύψει το κενό των 20 LCS. Και αυτό όμως το πρόγραμμα θα αργήσει να αποδώσει καρπούς…

23 ΣΧΟΛΙΑ

   • Απολύτως σωστός.
    Μακριά από τις LCS. Οι αμερικάνοι απέτυχαν στη σχεδίασή τους, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μοιραστούμε το κόστος της αποτυχίας τους, όταν υπάρχουν ακόμα και στο Αμερικάνικό ΠΝ πολύ καλύτερες εναλλακτικές για πραγματική φρεγάτα σήμερα! Μιλάω για την https://en.wikipedia.org/wiki/Legend-class_cutter στην έκδοση FF4923, ατσάλινη, σχεδιασμένη για ανοιχτή θάλασσα, με δυνατότητα αεράμυνας περιοχής και ανθυποβρυχιακού πολέμου και αυτονομία 8000 ΝΜ (αν σώνει και καλά πρέπει να ψωνίσουμε από Αμερική, γιατί θεωρώ την [email protected] και κυρίως την Iver Huitfeldt των Δανών, καλύτερες επιλογές)
    Στην τελική νομίζω ότι και να πάρουμε την Ignalls FF 4923 αντί της Freedom Class LCS, έχουμε εξίσου καλές πιθανότητες να πάρουμε κανά πλεονασματικό MH-60R χεχε!

 1. εμείς ως φίλοι και σύμμαχοι οφείλουμε να τους βοηθήσουμε!!!!!!! Nα παραλάβουμε εμείς 6 τώρα παραγγελοντας 6 που θα παραδοθούν στο αμερικάνικο ναυτικό ως τα τελευταία στην σύμβαση τους. Και όχι δωρεάν !!! Ας δίνουμε κάτι λίγα λίγα από τώρα μέχρι 2030 που λίγη και η σύμβαση παράγωγης. το τυράκι για την κατασκευαστρια lockheed θα είναι μέρος το περίσσευμα από τις πιστώσεις των Ρ-3 να δοθεί στον εκσυχρονισμό των παλιών aegean hawk με το σύστημα της isi hellas.

 2. Ειπα και εγώ πως οι Ισπανοί αγοράζουν τέτοιο τύπο απευθείας…

  Πάντως μην φανταστείτε ότι δίνονται δωρεάν, κοστίζουν αρκετά εκατομμύρια. Όπως και να έχει είναι ευκαιρία υπό άλλες συνθήκες να απαλλαγούμε από τα 212

 3. Να πούμε ένα μπράβο στον συμφορορουμίτη Chriskri που ανέδειξε το θέμα https://www.ptisidiastima.com/phantom-phriday-08-02-2019/#comments και να συμπληρώσουμε πως μια εκ των λύσεων που εξετάζεται είναι η διάθεση μέρους των πλεονασματικών Romeo σε συμμαχικά ναυτικά.
  Ίσως λύνει τις απορίες και κάποιες από τις ενστάσεις σχετικά με την πιθανολογούμενη προμήθεια 2 κομματιών απο το Π.Ν. https://www.ptisidiastima.com/2-mh-60r-for-hellenic-navy/, ίσως και όχι…

 4. Επειδή διαβάζω πολλά να υπενθυμίζω ότι είμαστε δεμένοι στο άρμα του ΝΗ-90 και ότι τα επόμενα ελικόπτερα του Ναυτικού θα είναι τα ΝΗ-90 και όχι τα MH-60R, οπότε το όλο θέμα δεν μας αφορά.

  • Aν το ναυτικό μας πάρει ελικόπτερα αυτά θα είναι αμερικανικά Sea Hawk.
   Ποιος σου είπε ότι είμαστε δεμένοι στο άρμα του ΝΗ-90 και πως τα επόμενα ελικόπτερα του ναυτικού θα είναι τα ΜΗ-60 ?

 5. Το πρόγραμμα LCS έχει αποτύχει. Και ο κύριος λόγος για αυτό είναι η σχεδίαση των πλοίων που επιλέχθηκαν!
  Το χειρότερο από ΟΛΑ, είναι ότι παραλλαγή αυτού του πλοίου που απέτυχε στο ρόλο μονάδας υποστήριξης του αμερικανικού ΠΝ, εμφανίζεται ως υποψήφιος για το ρόλο ΚΥΡΙΑΣ μονάδος του Ελληνικού ΠΝ!
  Ενός ναυτικού που χρειάζεται πλοίο με δυνατότητες ανοιχτής θάλασσας, φθηνό κόστος χρήσης (πανάκριβή η Freedom Class), και πραγματικές δυνατότητες αεράμυνας περιοχής (που προσπαθούν με πατέντες να εγκαταστήσουν τώρα στις Freedom & Independence class LCS)
  Για το λόγο αυτό, οι Αμερικάνοι προκήρυξαν διαγωνισμό για 20 φρεγάτες, στον οποίο με βύσμα χώθηκαν ανάμεσα στους 5 τελικούς υποψήφιους, τα 2 LCS πλοία που η αποτύχημένη τους σχεδίαση, οδήγησε στον fast track διαγωνισμό για τις FFG(X)!
  Αν κάποιο από αυτά κερδίσει τελικά το διαγωνισμό για τις 20 φρεγάτες, ιδίως σε βάρος των Fremm & των F100 που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, θα μιλάμε για σκάνδαλο μεγατόνων! Τελικά οι μόνοι πατριώτες είναι οι Δανοί που κατόρθωσαν με λιγότερα από 900 εκατομύρια δολάρια (συνολικά!) σε τιμές 2010, να φτιάξουν 3 φρεγάτες 6.600 τόνων με 32 ΜΚ41 VLS, και την απολύτως κορυφαία αυτονομία 9500 ναυτικών μιλίων με ταχύτητα 18 κόμβων, για την προστασία της χώρας τους!

  • Φιλε μου ο Αμερικανος το ονομαζει ξεκαθαρα Littoral Combat Ship και εμεις το συζηταμε για Α.Μεσογειο , θαλασσες με μποφορ (Αιγαιο) και αεραμυνα περιοχης κλπ.
   Ο Αμερικανος φταιει? Αυτος εκανε το κομματι του , πηρε αυτο που ηθελε πανω κατω και αποφασισε να ριξει το τεραστιο κεφαλαιο του στο LCS , ηταν τοσο πολλες οι μοναδες που ηθελε που αποφασισε να αγορασει 2 διαφορετικα σχεδια και μετα να κοψει το προγραμμα στα 2 και να παραγγειλει κ κατι πιο καλα εξοπλισμενο πχ. FFG(X)

   Με τα διαφορετικα modules στα οποια θα ριξει/ριχνει χρημα , τη δουλεια του θα την κανει με τα LCS , οι υπολοιποι δεν εχουν πολυτελειες για 2-3 διαφορετικα πλοια με 3-4 Modules το καθενα ,αυτος μπορει . Αυτος εχει το USS Independence με ελικοδρομιο 1,030 τετραγωνικα μετρα…καταλαβαινεις τι ειναι αυτο…υποστηριζει μεχρι και CH-53 Sea Stallion η 2 seahawk.Εχει τεραστιο εσωτερικο χωρο και μεταφερει πολλαπλα humvee , stryker και στρατιωτες…εχει ταχυτητα καπου 45 κομβους…εχεις δει πολλα πολεμικα πλοια αυτου του μεγεθους με τετοια ταχυτητα? Φερει πολλαπλα uav MQ-8B Fire Scout , Spartan Scout ,RMS AN/WLD-1 , UUV Knifefish , USV Fleet-class .
   Φυσικα και εχουν και τα μειονεκτηματα τους ολα τα παραπανω. Μιλαμε για εξειδικευμενα πλοια στον τομεα τους , δεν τους ενδιαφερουν τα κελια και οι πυραυλοι AA. Εαν τους ηθελαν θα εβαζαν πανω AN/SPY-6 και RIM-156

   • Δεν διαφωνώ για τον προορισμό τους απο τους Αμερικάνους, άσχετα αν στο τέλος χρειάζονται και κάτι περισσότερο (για αυτό και οι περικοπές στο πρόγραμμα LCS και η έναρξη διαγωνισμού για τις 20 FFG(X), όταν αρχικά δεν προβλεπόταν καθαρόαιμη φρεγάτα στο σχεδιασμό του US Navy).
    Το γεγονός όμως είναι ότι έχουν πολύ υψηλό κόστος χρήσης, περιόρισμένες δυνατότητες σε ανοιχτή θάλασσα, μεγάλους χρόνους ακινητοποίησης, πολύ soft χαρακτήρα και οπλισμό. Και καλά οι Αμερικάνοι που όντως με μια modular σχεδίαση που έχουν τα πλοία μπορούν (έναντι μεγαλύτερου ακόμα κόστους) να τα προσαρμόσουν σε διαφορετική ανάγκη κάθε φορά. Εμείς?
    Το λέω διότι προωθούν σε εμάς ενεργά τη Freedom Class LCS και αν για τους Αμερικάνους είναι μια φορά ακριβή η χρήση της, για εμάς θα είναι απαγορευτική, και ότι και αν κάνουν πλοίο ανοιχτής θάλασσας δεν θα γίνει ποτέ!
    Και αναφέρω εναλλακτικά, ένα πλοίο που έχουν διαθέσιμο οι Αμερικάνοι και μόνο για αυτό θα έπρεπε να συζητάμε! Ας αγοράσουμε κάτι χρήσιμο και ας μην μοιραστούμε «τη χασούρα» των Αμερικάνων αγοράζοντας ένα άχρηστο σε εμάς πλοίο ελπίζοντας στη συνέχεια σε (πολιτική) προστασία! Κοινώς ας σταματήσουμε να φερόμαστε σαν υπόδουλοι ή σαν αποικία! Ακόμα και αν πάρουμε την FF4923 της Ingalls Shipbuilding, αντί για το πλοίο που με το έτσι θέλω μας πλασάρουνε, θα έπρεπε να προσδοκούμε την ίδια πολιτική στήριξη και θα είχαμε ένα πλοίο που μπορεί να επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here