Το Αμερικανικό Ναυτικό και το παράδοξο με το “Πλοίο του Θησέα”

11
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Όταν γύρισε ο Θησέας από την Κρήτη, το πλοίο του θεοποιήθηκε. Μία καλοφτιαγμένη τριακόντορος (με 30 κουπιά) με ένα μοιραίο πανί, πότε άσπρο, πότε μαύρο, που χωρίς αυτήν και τους γενναίους κωπηλάτες τίποτα από όλα αυτά τα θαυμαστά δεν θα είχε γίνει.

Έτσι οι Αθηναίοι βάλθηκαν να συντηρούν το πλοίο, αλλάζοντας κάθε τόσο τα φθαρμένα τμήματα με καινούργια, μέχρι και την εποχή του Δημητρίου του Φαληρέως, γύρω στο 300 πΧ.

Το θέμα γρήγορα απασχόλησε τους φιλοσόφους.

Μετά από τόσες αλλαγές που είχαν γίνει, ήταν ακόμα το “Πλοίο του Θησέα”, ή επρόκειτο πια για κάτι άλλο;

Το μέλλον του Αμερικανικού Ναυτικού

Το Ναυτικό των ΗΠΑ θα προτιμούσε τα παλαιότερα σχέδια πλοίων εξοπλισμένα με νέα όπλα αντί για νέα σχέδια εξοπλισμένα με νέα όπλα. Με βάση την κακή εμπειρία από τη σχεδίαση της νέας και υπερσύγχρονης κλάσης αντιτορπιλικών Zumwalt, το Αμερικανικό Ναυτικό ενδέχεται να συνεχίζει να ναυπηγεί πλοία παλαιότερης σχεδίασης, αλλά με υπερσύγχρονα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων νέων όπλων.

Το πείραμα σκέψης, ή παράδοξο με το «Πλοίο του Θησέα» θέτει το ερώτημα: αν αντικατασταθεί κάθε μέρος ενός αντικειμένου, είναι το αποτέλεσμα το ίδιο αντικείμενο ή ένα ουσιαστικά καινούργιο;

Ο υποναύαρχος Bill Galinis, μιλώντας στο ετήσιο Ναυτικό Συμπόσιο Συντήρησης και Εκσυγχρονισμού, δήλωσε στο ακροατήριό του ότι το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α. ευνοεί τα υφιστάμενα και δοκιμασμένα σχέδια πλοίων, έναντι νέων και πρωτοποριακών. Αυτό μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για ολόκληρο το έργο, επιτρέποντας στο Ναυτικό και την αμυντική βιομηχανία να επικεντρώσουν την προσοχή τους στη νέα τεχνολογία.

Ένα παράδειγμα είναι τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke. Το πρώτο πλοίο της κλάσης, το USS Arleigh Burke, εντάχθηκε στο στόλο το 1991. Το Αμερικανικό Ναυτικό επιχειρεί με 67 Burke, ενώ εκκρεμεί η παραγγελία ακόμη 15. Τα Burke είναι τα πιο επιτυχημένα αντιτορπιλικά μετά το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, σχεδόν σε συνεχή παραγωγή για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Η συγκεκριμένη κλάση έχει υποστεί ήδη τρεις αναβαθμίσεις, η πρώτη με την προσθήκη ενός υπόστεγου ελικοπτέρου και η τελευταία με την προσθήκη του νέου συστήματος ραντάρ SPY-6 για βελτιωμένη ικανότητα αντιβαλλιστικής άμυνας.

Αντιθέτως, η φρεγάτα LCS και τα αντιτορπιλικά Zumwalt κατασκευάστηκαν από την αρχή ως εντελώς νέα πλοία. Και οι δύο κλάσεις σκαφών αντιμετώπισαν τεχνικές δυσκολίες και υπερβάσεις κόστους, που εν μέρει έχουν να κάνουν με τον πρωτοποριακό σχεδιασμό τους.

Οι παρατηρήσεις του Galinis πιθανόν αντικατοπτρίζουν το νέο σχέδιο Large Surface Combatant, το οποίο φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τα καταδρομικά Ticonderoga. Το νέο σκάφος μπορεί να είναι μια έκδοση των υπάρχοντων Burke, αλλά σε μεγαλύτερο μέγεθος.

Η νέα κλάση (με το υποθετικό όνομα Theseus/Θησέας) θα μπορούσε να διαθέτει το ίδιο κύτος που χρησιμοποιείται στα πλοία της κατηγορίας Arleigh Burke, το οποίο ίσως να επιμηκυνθεί λίγο για να φιλοξενήσει περισσότερο εξοπλισμό. Πιθανότατα θα μοιάζει με τα Burke σε πολλούς τομείς, αν και για υιοθετήσει χαρακτηριστικά stealth, είναι πιθανό να διαθέτει μια πιο κομψή υπερκατασκευή παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιούν τα Zumwalt.

Ο “Θησέας” θα είναι εξοπλισμένος με πολλά από τα ίδια αποδεδειγμένα όπλα που ήδη υπάρχουν στα Burke, ιδιαίτερα ο κατακόρυφος εκτοξευτής Mk.41. Θα μπορούσε επίσης να εξοπλιστεί με το υπό δοκιμή νέο ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο. Σχεδόν σίγουρα θα διαθέτει το σύστημα λέιζερ υψηλής ενέργειας HELIOS, ισχύος 60 κιλοβάτ, που προορίζεται να τοποθετηθεί στα Burke το 2021.

Το Ναυτικό των ΗΠΑ έχει δαπανήσει αστρονομικά ποσά για νέες σχεδιάσεις πλοίων. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, ο ίδιος σχεδιασμός σκάφους θα μπορούσε να εξυπηρετήσει πολλαπλές κατηγορίες πλοίων για μισό αιώνα ή και περισσότερο. Αυτό θα επέτρεπε στο Αμερικανικό Ναυτικό να επικεντρώσει την προσοχή του σε άλλες τεχνολογίες, όπως την ολοκλήρωση της ανάπτυξης ηλεκτρομαγνητικών όπλων.

Τα πολεμικά πλοία του 2050 θα μπορούσαν να μοιάζουν πολύ με τα πλοία του 1990 και ο ίδιος ο Θησέας θα καταλάβαινε το γιατί.

Για περισσότερες πληροφορίες: Popular MechanicsAntikleidi


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
sotbak
Member
Famed Member
sotbak

όλο ελληνικά ονόματα χρησιμοποιούν, αλλά στην Ελλαδίτσα κανά μτχ τμχ δεν δίνουν

Stavrogin
Guest
Κωνσταντίνος

Σε απαντηση του φιλοσοφικού ερωτήματος. Καθε 7 χρόνια έχουν ανανεωθεί όλα τα κύταρα ενος ανθρωπίνου σώματος. Δηλαδη μετα απο 7 χρόνια δεν έχει απομείνει στο σωμα ούτε ένα κυτταρο ίδιο. Επιπλέον έχει μια πολυ διαφορετική ζωη, έχει καινουργιες γνωσεις, δεξιότητες και ενδεχωμένος νέα ελατώματα, αλλα όλοι θεωρούμε πως είναι το ιδιο προσωπο αλλά ειναι;

Lesalaut
Member
Active Member
Lesalaut

Δεν έχει αντικατασταθεί η μνήμη, και η μνήμη είναι αυτή που καθορίζει την προσωπικότητα. Πέρα από αυτό, η αντικατάσταση κυττάρων δε σημαίνει νέες δυνατότητες.

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

μάλλον δεν είσαι αρκετά μεγάλος σε ηλικία για να γνωρίζεις πως η μνήμη αδυνατίζει στην μέση ηλικία και μετά στα γεράματα επιστρέφει αλλά φιλτραρισμένη. Τίθεται το ζήτημα της ερμηνείας της μνήμης όπου ένα γεγονός τραυματικό της νιότης παραμένει μεν στην μνήμη πλην όμως δεν αναβιωνεται τραυματικά πλέον σε πιο προχωρημένη ηλικία. Εν ολίγης δεν έχει σημασία το τι θυμόμαστε αλλά το πως το θυμόμαστε. Άρα διαφωνώ.

Mitsos_Mantzos
Member
Active Member
Mitsos_Mantzos

Με τόσα Ελληνικά ονόματα ας βάλουν και μία Ελληνική σημαία πάνω να τελειώνουμε.

Chris
Member
Noble Member
Chris

Μια και θέσατε το φιλοσοφικό ερώτημα. Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι τα πράγματα καθ’ αυτά δεν είναι αληθινά αφού είναι πρόσκαιρα και φθαρτά. Αυτό που όμως είναι αληθινό (δηλαδή αιώνιο και αμετάβλητο) είναι οι σχέσεις μεταξύ των υπαρκτών πραγμάτων ή αν θέλετε οι νόμοι που διέπουν την ύπαρξη τους. Από αυτή την άποψη το πλοίο παραμένει το ίδιο διότι μπορεί κάποια ή όλα τα μέρη του να αντικαθίστανται από άλλα (φθαρτά) διατηρούνται όμως στεθερές οι σχέσεις μεταξύ των τμημάτων του, με βάση το σχέδιο του δημιουργοῦ του. Η υπακοή των φθαρτών τμημάτων (σχέση μεταξύ τους) στο σχέδιο (νόμο) του δημιουργού τους… Read more »

1111
Guest
1111

Δηλαδή εσάς σας πειράζει(γιατί και για δικιά σας άποψη είναι αφού την γράφετε εδώ δεν ενημερώνεται απλά)που ενώ αναβαθμίζεται συνεχώς το πλοίο αλλά δεν αλλάζει το σχέδιο εντάξει…Κάθε 20 ετία πρέπει να φτιάχνουμε νέο σχέδιο για να απαιτούνται νέα κονδύλια .Όλοι όταν λέμε νέο πλοίο εννούμε νέα συστήματα το σχέδιο παραμένει ίδιο.Γιατί να αλλάξει δηλαδή είναι λειτουργικό ,αποτελεσματικό για τις μεγάλες θάλασσες και δεν έχει προβλήματα .Τα νέα σχέδια γίνονται απλά για να πεις φτιάξτε νέο πλοίο από την αρχή άρα φέρτε νέα κεφάλαια.Δηλαδή τι νέο σχέδιο μπορείς να κάνεις υπάρχει κάποιο σχέδιο που δεν το ξέραμε που είναι τόσο… Read more »

G...
Member
Noble Member
G...

Οι s για παραδειγμα αντι να πεταχτούν για παλιό σίδερα δεν θα ηταν καλυτερα να εχουν ενα γενικό εκσυχρ /μο σε οπλα και συστήματα? Εδω πεταει το β52 και θα πεταει για πολλα χρονια και δεν μπορει ενα πλοιο να κολυμπαει? Αρκει μονο να μην γινει σαν τα Ρ3. Που κοστισαν περισσότερο και απο καποια αλλα καινουργια και ειναι χωρις οπλισμο και ειναι μονο για να κοβουν βολτες

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

Πέρα απο την διάβρωση και την πολύ δυσκολη αντιμετώπιση της υπάρχει κάτι που ονομάζεται κόπωση των μετάλλων. Στην θάλασσα με καιρό το πλοίο κυριολεκτικά τρώει ξύλο, με τον καιρό το μέταλλο χάνει τις ιδιότητές του μαλακώνει ή σκίζεται ή αποκτά ταλάντωση και φτάνει μια στιγμη που κρίνεται πλέον ακατάλληλο το πλοίο για πλευση. Και η διαταξη των χωρων παλιώνει αφου οι νέοι ρόλοι και τα νέα συστήματα απαιτούν διαφορετικούς χώρους. Απο ενα σημείο και μετά είναι κακή ιδέα να ριξεις πολλα εκ. σε παλιό πλοίο. Ποιο ειναι όμως αυτο το χρονικό σημείο δεν το ξέρω

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

Δεν είμαι βέβαιος πως το Zumwalt είναι τόσο αποτυχημένο, και η αβεβαιότητα μου προκυπτει απο το δικό σας άρθρο γι αυτό. Η σχεδιαστική εμπειρία δεν χάθηκε κι ακόμα κι άν ο προσανατολισμός του αντιτορπιλικού να ήταν λάθος, το σκαρί, η διάταξη, τα συστήματά του με τις καταλληλες προσθήκες ή ελλείψεις να επιτρέψουν την δημιουργία ενός καραβιού εξ ίσου ριζοσπαστικού με το Zumwalt στο μέλλον, ωριμότερου με λιγότερα τεχνολογικά ρίσκα. Το βλημα των 800.000$ θα κόστιζε 50000$ αν αγοραζαν μεγάλους αριθμούς και 20 τέτοια βλήματα αξιας 1εκ$ θα προκαλούσαν κορεσμό της άμυνας οποιουδήποτε αντιπάλου πλοίου, αν βέβαια είναι τοσο ικανά να… Read more »

Gilan
Member
Noble Member
Gilan

Σαφώς και χρειάζονται νέες σχεδιάσεις πλοίων, αλλιώς θα μέναμε στις γαλέρες με MK 41…….! beg envy