Βόρειο Ιράκ: Οι ΗΠΑ εν μέσω «διασταυρούμενων πυρών» από τους Κούρδους και Ιρακινούς συμμάχους τους

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η αντιπαράθεση της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης στο βόρειο Ιράκ και της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης μετρά ήδη την πρώτη της «απώλεια»: τους… Αμερικανούς, συμμάχους και των δύο πλευρών.

Η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Ουάσιγκτον, να πρέπει να μην δυσαρεστήσει καμμία από τις δύο πλευρές καθώς εκτός από σύμμαχοι της είναι και απαραίτητοι στην περιοχή, δεν θα μπορούσε να έχει έλθει σε χειρότερη στιγμή. Με την Τουρκία να ασκεί ασφυκτικές –έως εκβιαστικές– πιέσεις στις ΗΠΑ για το κουρδικό, οι Αμερικανοί έχουν να ασχοληθούν τώρα και με την ιρακινή κυβέρνηση, η οποία επέλεξε να κάνει την κίνησή της την δεδομένη στιγμή σκεπτόμενη πως με το Ισλαμικό Κράτος να παραπαίει, αυτή είναι η ώρα για να αποκαταστήσει το προηγούμενο status quo στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κιρκούκ.

Οι Κούρδοι μαχητές Peshmerga επέκτειναν τον έλεγχό τους στην εν λόγω περιοχή εκδιώχνοντας τους τζιχαντιστές του ISIS το 2014, όμως η ιρακινή κυβέρνηση του Χαϊντέρ αλ Αμπάντι θέλει τώρα την περιοχή πίσω –φυσικά μαζί με τα πετρέλαια. Όμως αυτό που περιπλέκει την κατάσταση για τις ΗΠΑ είναι ότι οι σύμμαχοί της είναι στα πρόθυρα σύρραξης ενώ ο πόλεμος με το Ισλαμικό Κράτος δεν τελείωσε ακόμη.

Οι ανεπτυγμένες εκεί αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούν, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις, να αποκλιμακώσουν την κατάσταση. «Οι Αμερικανοί γύρω από το Κιρκούκ, τόσο στην κουρδική πλευρά όσο και στην πλευρά όπου βρίσκεται ο ιρακινός στρατός, εργάζονται για να ηρεμήσουν τα πράγματα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός Διοικητής της CJTF-OIR (Combined Joint Forces Land Component Command – Operation Inherent Resolve) στην περιοχή προειδοποιεί με νόημα ότι όλες οι κινήσεις στρατιωτικών οχημάτων και προσωπικού γύρω από το Κιρκούκ «παρακολουθούνται» και απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για μη κλιμάκωση της έντασης. «Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένα στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους (…) και να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μας αποσπούν από την αποστολή μας» αναφέρει η ανακοίνωση του Αντιστράτηγου Ρόμπερτ Γουάιτ.

Ωστόσο, οι πληροφορίες που μετέδωσε το Associated Press επικαλούμενο δηλώσεις Κούρδου στρατιωτικού Διοικητή για την κατάληψη εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου από τον ιρακινό στρατό νότια του Κιρκούκ, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κουρδιστάν ότι δυνάμεις του κατέστρεψαν τουλάχιστον πέντε ιρακινά Humvees μετά την «απρόκλητη επίθεση» του Στρατού νοτίως της πόλης, καθιστά σαφές ότι το έργο των Αμερικανών μόνο απλό δεν θα είναι. Γιατί; Διότι εκεί είναι το πετρέλαιο –και το θέλουν όλοι.

Το τελευταίο που θα ήθελαν οι ΗΠΑ αυτήν την στιγμή, ιδίως όταν το «θηρίο» του ISIS δεν είναι ακόμη ψόφιο, είναι ένας εμφύλιος στην περιοχή, με Ιρακινούς εναντίον Κούρδων και εμπλεκόμενους Σιίτες εκπαιδευμένους στο Ιράν. Μύλος… Κατά την Ουάσιγκτον, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της αυτόνομης κουρδικής περιοχής με το πρόσφατο δημοψήφισμα των Κούρδων του βορείου Ιράκ ήλθε σε μια πολιτικώς μη ευνοϊκή συγκυρία καθώς, όπως είπε ο Τζιμ Μάτις, δύναται να αποσπάσει την προσοχή από τον συνδυασμένο αγώνα κατά του ISIS.

Αντιμέτωποι με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι Αμερικανοί θα επιδιώξουν να συμβιβάσουν τα πράγματα όπως καλύτερα μπορούν, για όσο μεγαλύτερο διάστημα μπορέσουν. Ήδη οι… παραινέσεις με νόημα –ιδίως προς την κυβέρνηση της Βαγδάτης– καταδεικνύουν ότι δεν έχουν σκοπό να αφήσουν το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζουν στην περιοχή να χαθεί τώρα «πάνω στο χέρι».

Μάλιστα έσπευσαν να υποβαθμίσουν την υποβόσκουσα ένταση χαρακτηρίζοντας… «παρεξήγηση» τις αναφερθείσες αψιμαχίες μεταξύ Κούρδων και ιρακινών στρατιωτών πέριξ του Κιρκούκ. Η περιορισμένη ανταλλαγή πυρών «δεν ήταν εσκεμμένη» καθώς έγινε «υπό συνθήκες περιορισμένης ορατότητας», οι δε κινήσεις οχημάτων, αμφοτέρων των πλευρών ήταν, σύμφωνα με ανακοίνωση του συνασπισμού που μάχεται υπό τις ΗΠΑ το Ισλαμικό Κράτος, «συντονισμένες κινήσεις, όχι επιθέσεις»…

Κανείς δεν λέει πως το εγχείρημα είναι εύκολο. Όμως κανείς δεν μπορεί να προτείνει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, μια άλλη επιλογή.

 

Αλέξανδρος Θεολόγου  

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •