Ίσως ήλθε η ώρα να “φύγουν” τα πυρηνικά όπλα των Αμερικανών απ’ την Τουρκία

2
3347
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η αποθήκευση πυρηνικών όπλων κοντά στο “πρόβλημα” [πχ Συρία] είναι μια κακή ιδέα και η “πρόσβαση” στην Άγκυρα για την πυρηνική σκανδάλη ίσως δεν είναι πλέον μια σωστή προσέγγιση…

Κατά τις πρόσφατες εορταστικές εκδηλώσεις της 70ης επετείου του ΝΑΤΟ, δεν σχολιάστηκε μία από τις πιο παράξενες “πολιτικές” που εφαρμόζονται: το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, που επιτρέπει αμερικανικές πυρηνικές βόμβες να βρίσκονται σε πέντε χώρες του ΝΑΤΟ (Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία και Τουρκία) και ταυτόχρονα η εκπαίδευση των αεροπορικών δυνάμεών τους για να τις χρησιμοποιήσουν. Έτσι, στην αεροπορική βάση Incirlik της Τουρκίας (περίπου 100 μίλια από τα συριακά σύνορα), οι Ηνωμένες Πολιτείες αποθηκεύουν περίπου 20 έως 80 πυρηνικά όπλα Β61 για χρήση από τουρκικά ή αμερικανικά αεροσκάφη. Το ότι αυτά τα όπλα βρίσκονται υπό αμερικανικό έλεγχο σε ασφαλή υπόστεγα και έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι άχρηστα χωρίς τους κατάλληλους κώδικες, δεν είναι αρκετά καθησυχαστικό.

Στην παρούσα φάση, οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις δεν είναι καλές και είναι πιθανό να επιδεινωθούν. Οι Κούρδοι καταλαμβάνουν τμήματα των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ και είναι στενός σύμμαχός των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά θεωρούνται από τους Τούρκους ως τρομοκράτες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί να μην “εγκαταλείψουν” την κουρδική υποστήριξη – όπως στο παρελθόν – αλλά αυτή η υπόσχεση δυσχεραίνει τις πιθανότητες των ΗΠΑ να σταθεροποιήσουν την περιοχή. Την προσπάθεια δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η πρόθεση της Τουρκίας να αποκτήσει ρωσική στρατιωτική τεχνολογία (σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400), προσπαθώντας παράλληλα να παραμείνει στο αμερικανικό πρόγραμμα των F-35 stealth. Η Τουρκία είναι βιομηχανικός εταίρος στο πρόγραμμα F-35 και προγραμματίζει να αγοράσει 100 αεροσκάφη. Τα δυο πρώτα από τα F-35 της Τουρκίας είναι έτοιμα για παράδοση – που ωστόσο πάγωσε αφού η Τουρκία πρόκειται να λάβει σύντομα και τις πρώτες συστοιχίες του ρωσικού συστήματος S-400 που έχει αγοράσει, για τις οποίες οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι ασυμβίβαστη “προμήθεια” με την τουρκική προμήθεια του F-35. Ο φόβος είναι ότι οι λεπτομέρειες των χαρακτηριστικών και των επιδόσεων του F-35 θα αποκαλυφθούν στους Ρώσους που θα βοηθήσουν στη υποστήριξη του S-400.

Η κατανομή πυρηνικών όπλων εκτός ΗΠΑ ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, ως μέσο για να εξασφαλίσουν τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για την άμυνά τους ήταν σοβαρή και να αποφευχθεί περαιτέρω κάθε πειρασμός να αποκτήσουν οι υπόλοιποι σύμμαχοι δικά τους πυρηνικά όπλα. Η παρουσία αμερικανικών τακτικών πυρηνικών συστημάτων, όπως οι βόμβες Β61, θα “έδεναν” τις αμερικανικές δυνάμεις με την τύχη των οικοδεσποτών τους. Η κατανομή αυτή θα παρείχε στις χώρες αυτές άμεσο ρόλο στην πυρηνική επιχείρηση χωρίς να χρειαστεί να κατασκευάσουν δικά τους όπλα.

Έχουν περάσει δεκαετίες (όπως και ο Ψυχρός Πόλεμος) και μαζί με αυτά άλλαξαν και οι συσχετισμοί με τις σοβιετικές δυνάμεις στις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας (τους αρχικούς στόχους των όπλων). Ωστόσο, η “ανταλλαγή” πυρηνικών από το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να υφίσταται. Τα όπλα και τα αντίστοιχα αεροσκάφη/φορείς γέρασαν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναβαθμίζουν επί του παρόντος τις βόμβες και έχουν προσδιορίσει το F-35 ως αεροσκάφος αντικατάστασης του F-16 (το αεροσκάφος μεταφοράς για τους εταίρους του ΝΑΤΟ, πλην Γερμανίας και Ιταλίας που χρησιμοποιούν το Tornado). Μερικοί απ’ τους εταίρους έχουν ενδοιασμούς για τη φιλοξενία των όπλων ή για την αντικατάσταση του αεροσκάφους, όπως πχ το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας που εξέφρασε αμφιβολίες, όπως και τα μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού στη Γερμανία. Τα πυρηνικά όπλα δεν είναι ο πειρασμός που κάποτε ήταν για τους Ευρωπαίους. Η Τουρκία προς το παρόν αποφεύγει να μιλά για το θέμα.

Η αποθήκευση πυρηνικών όπλων κοντά σε μια προβληματική περιοχή, είναι μια κακή ιδέα, ειδικά καθώς η Τουρκία φλερτάρει με τη Ρωσία και έχει αυξανόμενες αντιδικίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες….

 

Πηγή: DefenceOne


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
MUSTAFA
Guest
mustafa

Ελπίζω ότι θα το πάρουν αμέσως
αυτό σημαίνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο
Αμερικανός μακριά από αυτή τη γεωγραφία
αλλά σήμερα αλλά αύριο …

Simeon
Guest
Simeon

Καλησπέρα σας.
Κάπου σε ξένο site διάβασα ότι οι πυρηνικές βόμβες που υπήρχαν σε Τουρκικό έδαφος μεταφέρθηκαν ήδη κάτω από άκρα μυστικότητα στην Ρουμανία.
Διότι οι εγκαταστάσεις της προαναφερθεισας ήταν σε καλύτερη κατάσταση από ότι είναι τυχόν Ελληνικές εγκαταστάσεις (ειδικές για φύλαξη) π.χ. Αραξος – Λάρισα.