Οι ΗΠΑ ίσως να προσφέρουν τις LCS/MMSC με χαμηλότοκο πολυετές δάνειο, μπορούμε να βρούμε 120 εκ ετησίως;

231
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι καιροί είναι χαλεποί και αναμένεται να γίνουν χαλεπότεροι αλλά οι ανάγκες ενίσχυσης της ελληνικής άμυνας εξακολουθούν να υπάρχουν και θα γίνουν οξύτερες με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως απέδειξαν και οι μαζικές παραβιάσεις και παραβάσεις των τελευταίων ημερών. Οι λύσεις ήταν δύσκολες και με τη διαφαινόμενη βαθιά οικονομική κρίση θα γίνουν ασφυκτικές.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό να μπουν με τη σειρά τους στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Πολεμικού Ναυτικού που προβλέπει, υποχρεωτικά από ότι καταλαβαίνουμε όλοι, την αγορά νέων πλοίων. Έτσι, προσπαθούν, ας πούμε με “κομψό” τρόπο, να εκμεταλλευτούν τις γαλλικές αδυναμίες.

[email protected] ή/και LCS Freedom (MMSC frigate), τι είναι καλύτερο για το ΠΝ;

Οι Γάλλοι, έχουν την υποστήριξη δυο κυβερνήσεων, και λογικά η υπόθεση [email protected] θα κλείσει (ΥΠΟΙΚ θέλοντος και κορωνοϊού επιτρέποντος) με καθαρά πολιτικά κριτήρια. Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί αίσθηση, καθώς η Γαλλία είναι πιστός σύμμαχος, και αρωγός στις ελληνικές προσπάθειες να ξεφύγει από το καθοδικό σπιράλ που έπεσε το 2010, ενώ στηρίζει, χωρίς “ίσως” ή “αλλά” τις ελληνικές θέσεις στα ελληνοτουρκικά. Κι όλα αυτά, ασχέτως προσώπων και κομμάτων στην κυβέρνηση της Γαλλίας.

Πηγές ΗΠΑ: Δεν “αξίζουν” τα 4 υπό απόσυρση LCS (2 Freedom+ 2 Independence) για το ΠΝ, καλύτερα γρήγορη επενδύση σε MMSC που μπορούν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα

Τώρα, το ότι οι Γάλλοι κομίζουν και ευμενές χρηματοδοτικό σχήμα για την αγορά των [email protected], είναι γνωστό, αν και κανείς, δεν έχει αποκαλύψει αυτό το περίφημο δάνειο. Έχουμε την υποψία, πως καθώς πρόκειται για G2G (Government To Government) συμφωνία, την αγορά θα κάνει το γαλλικό κράτος, με επιτόκια Γαλλίας (χώρα με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση), και δυνατότητα μηδενικών επιτοκίων. Και μετά, θα μας δώσει τις φρεγάτες, με τοκοχρεωλυτικές δόσεις, όμοιες με αυτές που απολαμβάνουν οι γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Βέβαια, δυστυχώς όπως φαίνεται, ο δανεισμός, ή μάλλον η διευκόλυνση αγοράς, είναι το μόνο που απολαμβάνει η Ελλάδα. Το κόστος αγοράς των δυο πλοίων έχει σκαρφαλώσει στα 2 δις (σύμφωνα με τον CEO της Naval Group), ενώ δεν υπάρχει διευκρίνηση αν στο κόστος περιλαμβάνονται οι αγορές των όπλων (ASTER 30, Exocet BlockIIIc, SCALP Naval). Τέλος, υπάρχει και ανάγκη διευκρίνησης του θέματος που λέγεται CIWS, καθώς μάλλον το κόστος ενσωμάτωσης RAM είναι εξωφρενικά υψηλό.

CEO Naval Group: Οι Αμερικανοί προσπαθούν να πείσουν τους Έλληνες να αγοράσουν LCS και να αφήσουν τις [email protected]!

Τώρα, οι Αμερικανοί από πολύ καιρό, έχουν έρθει και προσφέρουν στην Ελλάδα μια παραλλαγή της LCS Freedom, την MMSC που αγοράζει και η Σαουδική Αραβία. Το έχουμε γράψει εδώ και πολύ καιρό, πως η Lockheed Martin προσπαθεί να πωλήσει την LCS Freedom στην Ελλάδα. Μεγάλο “ατού” είναι η δυνατότητα που προσφέρει η εταιρεία στην κατασκευή στην Ελλάδα, ακόμη και για το σύνολο των πλοίων.

Βέβαια πρέπει να πούμε πως η σχεδίαση της LCS δεν ξετρελαίνει το ΠΝ, καθώς το πλοίο δεν προέρχεται από μια αμιγώς πολεμική σχεδίαση, ενώ δεν δείχνει ικανή να προσφέρει αντιαεροπορική προστασία μεγάλης ακτίνας, αφού μέχρι σήμερα, δεν έχει επιβεβαιωθεί ο οπλισμός του με SM-2ER. Δηλαδή, ακόμη κι αν οπλιστεί με ESSM  Block2, εντούτοις δεν υπάρχει ένα αντίστοιχο όπλο του ASTER 30/Standard SM-2.

Tο Αμερικανικό Ναυτικό αναπτύσσει όπλο λέιζερ επί των LCS

Όμως η αρχική  LCS έχει πρόβλεψη ακόμη και για οπλισμό της με SM-2, και σίγουρα με ESSM. Επίσης, η MMSC θα έχει προωστήριο σκεύος GODOG, με αεριοστροβίλους LM2500, που το ΠΝ γνωρίζει πολύ καλά και εκτιμά απεριόριστα. Μπορεί επίσης να πάρει, χωρίς πρόβλημα, πυροβόλο των 76 χιλιοστών, ενώ ο οπλισμός με RAM/SeaRAM/Phalanx μπορεί να γίνει εύκολα, καθώς υπάρχει και στο αρχικό σχέδιο. Για το ραντάρ του πλοίου έχουμε ήδη γράψει, πως κάνει ότι και το SeaFire 500 αλλά έχει τη μισή εμβέλεια.

Τώρα, το πλοίο μπορεί να πάρει αμερικανικά όπλα, και κυρίως τον ESSM Block 1, που ήδη υπηρετεί στο ΠΝ, αλλά κυρίως, τον ESSM Block 2, που ελπίζουμε να δούμε σύντομα στο ΠΝ… Οι Αμερικανοί προτείνουν επίσης και την οικογένεια SM-2, αν και λόγω των περιορισμών στο μέγεθος των Mk41 εκτοξευτήρων, δύσκολα θα μπορέσει να μεταφερθεί απόθεμα μεγαλύτερο των 8 πυραύλων, αν υποθέσουμε πως θα υπάρχει 16πλός Mk41, με 8 κελιά για SM-2 και άλλα 8 για 32 ESSM Block2.

Έναρξη του προγράμματος ναυπήγησης των τεσσάρων MMSC της Σ. Αραβίας

Πάντως, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, “για να πούμε και του στραβού το δίκιο”, τα αμερικανικά πλοία έχουν κι άλλα πλεονεκτήματα. Καταρχάς είναι μια υπαρκτή σχεδίαση, που δεν αναπτύσσεται τώρα, αλλά εξελίσσεται. Άρα δεν υπάρχει τεχνολογικός κίνδυνος. Επίσης, το σχέδιο είναι “επεκτάσιμο”, αν και προβληματισμό προκαλεί η απόφαση της LM να αποσύρει την Freedom από το διαγωνισμό FFGX. Βέβαια, όλα σχεδόν τα υποσυστήματα της FFG(X) θα αγοραστούν από την LM, συνεπώς μόνο χαμένη δεν τη λες…

Τώρα, υπάρχει πρόβλημα στο σχέδιο καθώς δεν έχει δυνατότητα σόναρ τροπίδας. Αυτό όμως θεωρητικά έχει αντιμετωπιστεί με συρόμενο σόναρ, ενώ έρευνα εκτελείται και από το οργανικό ελικόπτερο MH-60R. Ενώ το πλοίο θα συμμετέχει και σε ομάδες κρούσης με άλλα πλοία, που σημαίνει πως θα υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα για τον εντοπισμό μιας υποβρύχιας απειλής.

Ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων πλοίων LCS απαιτεί $600 εκατ. και γι’ αυτό παροπλίζονται

Φτάνουμε στο μεγαλύτερο θέμα, την χρηματοδότηση. Όπως γράψαμε παραπάνω, οι Γάλλοι έχουν το πλεονέκτημα της χρηματοδότησης (ξαναλέμε πως δεν υπάρχει σαφές χρηματοδοτικό σχέδιο, που προφανώς είναι στα όρια του απόρρητου προς στιγμήν). Οι Αμερικανοί όμως αποφάσισαν να επανέλθουν δριμύτεροι, φέρνοντας κι αυτό που τους λείπει. Κάτι, που δεν είναι άλλο από την χρηματοδότηση.

Φυσικά στην περίπτωση των LCS δεν μπορεί να γίνει μια συμφωνία G2G, αλλά κάποιας άλλης μορφής. Έτσι φαίνεται πως η αμερικανική πλευρά έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από χρηματοδοτικό ίδρυμα των ΗΠΑ, το πιθανότερο από την περίφημη EXIM BANK. Η τελευταία είναι αρκετά δραστήρια παντού, πλην της Ελλάδας. Παλαιότερα είχε χρηματοδοτήσει και τουρκικά αμυντικά προγράμματα, όπως το πρώτο πρόγραμμα αγοράς μεταφορικών S-70 από τη Sikorsky.

ThinkOutOfTheBox: Μεταχειρισμένα LCS (2 Freedom KAI 2 Independence) από τις ΗΠΑ αντί για αντιτορπιλικά ή καταδρομικά, αποσύρονται μέσα στο 2021

To θέμα όμως είναι πως η Ελλάδα είναι πλέον και πάλι αξιόπιστη σε ότι αφορά τα οικονομικά της μεγέθη, με το 10ετές ομόλογο να είναι πλέον σε ιστορικά χαμηλά. Το ρίσκο της όποιας τράπεζας είναι πλέον πολύ χαμηλό, συνεπώς ακόμη και η EXIM θα μπορούσε να χρηματοδοτήαει με πολύ μικρό επιτόκιο την αγορά LCS από την Ελλάδα. Θυμίζουμε πως η Γερμανία κι άλλες χώρες δανείζονται με αρνητικά επιτόκια πλέον!

Προφανώς ένα ποσό θα μπορούσε να καλυφθεί από FMS (Foreign Military Sales), ενώ η LM έχει αποδείξει πως μπορεί να κερδίσει για την Ελλάδα και FMF (Foreing Militay Funds), δηλαδή στρατιωτική βοήθεια. Τα ποσά αυτά θα μπορούσαν να κατευθυνθούν για την αγορά αμερικανικών εξαρτημάτων που απαιτούν άμεση πληρωμή (όπλα, κινητήρες κοκ).

Θα έρθουν οι Γάλλοι με LaFayette/[email protected]/ΜΕΚΟ200/ASTER να “χτυπήσουν” τους Αμερικάνους και τις Adelaide/LCS/SM2;

Ακόμη κι αν ένα πρόγραμμα για την αγορά 4 πλοίων στοιχίσει 3 δις ευρώ (μαζί με τα όπλα και στοιχειώδη σύμβαση FOS), αν το δάνειο, με επιτόκιο κοντά ή ακριβώς στο μηδέν, με χρόνο αποπληρωμής τα 20 ή 25 χρόνια, σημαίνει πως κάθε χρόνο θα πρέπει να πληρώνουμε μόνο 150 εκ ευρώ ετησίως ή ακόμη και 120 εκ ευρώ. Είναι ένα ποσό απολύτως ελεγχόμενο, που μπορεί να μπει άνετα στον κρατικό προϋπολισμό, για να μην πούμε πως ήδη υπάρχει.

Κι όλα αυτά, χωρίς να υπολογίσουμε τα οφέλη από τα μειωμένα κόστη υποστήριξης και στελέχωσης των πλοίων, καθώς η κίνησή της κοστίζει πολύ λιγότερο από ότι αυτά μιας φρεγάτας κλάσης S, ενώ το πλήρωμα που απαιτείται είναι ουσιαστικά το 1/3 ή και λιγότερο. Ουσιαστικά, με το ετήσιο κόστος για μια S θα μπορούμε να έχουμε στη θάλασσα 4 MMSC.

ΑΠΟΨΗ: Φρεγάτες LCS vs [email protected] ή σωστότερα ASTER 15/30 vs ESSM/SM-2

To πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι πλέον, το που θα κατασκευαστούν τα πλοία αυτά. Μόνο ένα ναυπηγείο έχει σαφές και καθαρό ιδιοκτησιακό, ενώ τα άλλα δυο ακόμη προσπαθούν να βρουν λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Αν αυτό λυθεί, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να δούμε και παραγγελία αμερικανικών πλοίων για το ΠΝ, παράλληλα ή σε αντικατάσταση των [email protected]

Ταυτόχρονα, καθώς οι Αμερικανοί δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη, δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η αγορά των LCS να επιταχύνει και την παραχώρηση μεταχειρισμένων πλοίων από το USN, είτε αντιτορπιλικών τύπου Arleigh Burke, είτε καταδρομικών Ticonderoga. Όπως έχουμε γράψει η αμερικανική πλευρά βλέπει πολύ θετικά το ενδεχόμενο παραχώρησης 2 πλοίων ΑΒ, ενώ η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει και την παραχώρηση καταδρομικών στην περίπτωση που τα ΑΒ δεν αποδεσμευτούν από το Κονγκρέσο.

H Lockheed Martin προτείνει στο ΠΝ φρεγάτες LCS, με κατασκευή όλων των πλοίων στην Ελλάδα!

Μέσα στο Μάρτιο είχε προγραμματιστεί επίσκεψη του αμερικανοί ΑΓΕΝ καθώς και υφυπουργού του Ναυτικού στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα άλλα θα συζητούνταν και η πρόταση της LM για την κατασκευή των LCS/MMSC στην Ελλάδα, αλλά και το θέμα της παραχώρησης των 2 ΑΒ. Δυστυχώς, λόγω του κορωνοϊού η επίσκεψη αναβλήθηκε, όπως αναβλήθηκε και η επίσκεψη του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

Το θέμα της ενίσχυσης του ΠΝ είναι ένα θέμα που πλέον δεν σηκώνει άλλη αναβολή. Το πιθανότερο είναι, με την λήξη του συναγερμού της πανδημίας μέσα στον Μάιο ή Ιούνιο, το ΥΠΕΘΑ να πιέσει για άμεσες λύσεις. Ας μην αρχίζουμε προκαταβολικές μεμψιμοιρίες του στυλ “όχι πλοία δεν θα πάρουμε, θα αποσύρουμε κι όσα έχουμε”, γιατί στην επόμενη πανδημία θα μας περιθάλπει το τουρκικό ΕΣΥ. Κι όπως είδαμε, οι γείτονες τα έκαναν σαλάτα…

Έτοιμο το σύστημα AN/SLQ-61 ως αντίμετρο ενάντια σε τορπίλες για τις αμερικανικές LCS


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

231
Leave a Reply

Please Login to comment
53 Comment threads
178 Thread replies
6 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
54 Comment authors
CKfuriousSkywalkerFingolfinMageirasThras Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Χωρίς σόναρ τρόπιδας και σταθερές διατάξεις για αναγνώριση ναρκών,εισερχόμενων τορπιλών και εμποδίων ειναι σκέτη καταστροφή !!! Εδώ ειναι Αιγαίο … Το συρόμενο σόναρ ειναι για επιθετικές καταστάσεις όταν ψάχνουν υποβρύχια οχι για σταθερή μόνιμη χρήση αυτοπροστασίας που η τορπίλη φεύγει ξεκάρφωτη από ενέδρες !!! Οσο για MK41 μπορει να παρει συγουρα 32 ΜΚ41 για 24 SM και 32 ESSMbl2 .Σε καθε περιπτωση το ρανταρ ειναι μικρο για ΑΑW καταστάσεις … Τελος η τιμη που εκαναν ως προσφορα οι Αμερικανοι ηταν 4 δις για 4 σκαφοι ,οχι 3 δις

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

δεν μπορεί να μπει στις ελληνικές (λέμε τώρα) LCS σόναρ τρόπιδας;

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Οι αμερικανοι απλα εχουν αλλη λογικη, γιατι σοναρ τροπιδας στους 40+ κομβους δυσκολο να αντέξει χωρίς να χαλάει.Οι πιέσεις ειναι τεράστιες στο σκαφος οταν πιανει 40knts σηκωνετε μπροστα σαν ταχύπλοο και μιλαμε για σκαφος 4000τ !!!!.Για αυτο σχεδίασαν το πλοιο με προσθετα πακετα αναλογα την αποστολη !!! Δηλαδη 10 Lcs θα της φορτώσουν συρομενα σοναρ package αλλες 10 θα την βαλουν NSM … οχι και τα 2 μαζι !!!! Σε κάθε περίπτωση το USN έχει Burke και ρομποτικα Sonar ιπταμενα και υποβρύχια ,οποτε δεν τίθεται θέμα αν εκαναν καλα ή οχι για τις Lcs . Εμεις ομως δεν εχουμε τοσες… Read more »

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Δεν ισχύει αυτό που γραφεις ότι δεν βάλαν hull mounted sonar… λόγω μεγάλης πίεσης

Στο γράφω παρακάτω πως το HMS μετά από κάποια ταχύτητα είναι τελείως αναποτελεσματικό λόγω θορύβου του ιδιου του πλοίου

Επιπλέον του βασικού μειονεκτήματος του ότι δεν είναι αποτελεσματικό όσο το με “θερμοκλινη” klpa

Οι αμερικανοι επέλεξαν να μην το βάλουν στο LCS

Τα MMSC όπως γράφω παρακάτω μπορούν να φέρουνHMS

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Διαπιστώθηκαν παραμορφώσεις σε όλο το σκάφος !!! Τι θα γινόταν αν ειχε θολο απο κατω ? Η γαστρα εχει σχεδιαστή για ταχύτητα ,δεν χωράν εμποδια στην σχεδίαση που δεν θα ήταν (υπό προϋποθέσεις) καν μεσα στο νερο !!! Ναι ο θόρυβος στους 40knts μπορεί να ειναι αυτος ενας απο τους λογους που δεν έβαλαν σόναρ τρόπιδας . 40knts ειναι άλλο πράμα … Το θεμα ειναι ολη η γαστρα σχεδιάστηκε ετσι …Αν δεις μπροστά δεν εχει βολβοειδή πλωρη κάτω από το νερο ή εστω καποιο βοηθητικο εξόγκωμα μπροστά !!! Ειναι καθαρό ”αγωνιστικό ” σκαρί …

adpanos
Member
Famed Member
adpanos

Όχι .
Τίποτα δεν μπορεί να μπει.
Το πλοίο είναι σοβρακο και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η πτήση επανέρχεται ξανά και ξανά στα πιο σάπια πλοία της αγοράς ….

Είπαμε Lockheed Martin και Άγιος ο Θεός το κανάλι … αλλά όχι κι έτσι ….

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Εδώ γελάμε!!

Βλέπω οι Belharites ξέχασαν το super dupper Sea Fire/ GaN και άρχισαν για τα sonar!!!

Λοιπόν άλλο το lcs και άλλο το mmsc

εύκολα ενσωματώνεται hull mounted sonar

Ποιο φθηνά από αυτά που ζητάνε οι Γάλλοι για το Ram @[email protected] ας πούμε

Επί της ουσίας:

Μέχρι ποια ταχύτητα πλεύσης ένα hull mounted sonar είναι ικανό να εντοπίζει τους στόχους που γραφεις??

More later!

Διέκοψα την προσωπική μου γυμνάστρια Pamela για να απαντήσω και δεν θέλω να την αφήσω να περιμένει!!

https://www.youtube.com/watch?v=UItWltVZZmE

Για εσωκλείστους συνισταται!!!

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

CK η MMSC δεν εχει σοναρ πανω της .. Ουτε τροπιδας ουτε VDS .Το μονο που εχει ειναι συρόμενα δολώματα !!!

https://www.naval-technology.com/projects/multi-mission-surface-combatant-mmsc/

The ASW missions will be supported by an MH-60 helicopter and AN / SLQ-25 torpedo defence system.

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Οι σαουδαραβικές MMSCμπορεί να μην φέρουν αφού δεν έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρή υποβρύχια απειλή Το MMSC ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΦΈΡΕΙ HMS+VDS Έχω δώσει ένα σωρό references παρακάτω Είπαμε άλλο MMSC και άλλο LCS https://nationalinterest.org/blog/buzz/why-saudi-arabia-buying-4-littoral-combat-ships-america-114571 The MMSC will feature Lockheed Martin COMBATSS-21 combat management system (CMS) to integrate the ship’s sensors, communications, and armament. Sensors will include a TRS-4D surveillance and target acquisition radar, a modern fire control radar, a multi-function phased array radar, an identification friend or foe (IFF) system, towed hull-mounted and dipping sonars, and a compact low-frequency active and passive variable-depth sonar The MMSC will haven an open-architecture design… Read more »

SAAB
Member
Noble Member
SAAB

Το mono-hull είναι ερωτηματικό που θα λυθεί μόνο με την γνώση της σχεδίασης. Μονού κύτους σύγχρονο πλοίο; Εάν δεν έχει κάποια άλλη κατασκευαστική διάταξη ασφαλέιας είναι μπαμ και κάτω.

Steve
Member
Famed Member
Steve

μα αφού έχει 32 essm και είναι “φθηνά”… δε μας νοιάζουν τα υπόλοιπα…(κατα ck)

Steve
Member
Famed Member
Steve

CK τα μισά μας λές….. δεν έκανες ανάλυση σαν τις Bel… -MMSC 1.4 δις ανά πλοίο χωρίς κόστος SM2 -Για SM2 απαιτούνται τροποποιήσεις στο ραντάρ -αλουμινένια υπερκατασκευή -με μισής εμβέλειας ραντάρ (αλλά ξέχασα το μεγάλο κάνει πιου πιου στα αντίπαλα ρανταρ) -χωρίς ECM -πόσους ESSM καθοδηγεί ταυτόχρονα???? και τι κάνει σε saturation attack ? (γιατί άμα καθοδηγεί 2 ή 4 τι να τους κάνω τους 32??? καλύτερα να αμολάω aster30) -Οι μηχανές που θέλουν κάθε τόσο συντηρήσεις???? -57αρι κανόνι… -Light weight τορπίλες διαθέτει εναντιων υποβρυχίων ??? – Προορίζονται για :regions with shallow seas, where the ability to operate near-shore and… Read more »

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Δεν είμαι οπαδός των LCS/MMSC Δεν μπορούμε να τα απαξιώνουμε πάντως Εάν οι Αμερικανοι έρθουν με χρηματοδοτικό πακέτο για τα MMSC με παραχώρηση LCS και AB/TICOs τότε σαφώς πρέπει να τα πάρουμε Βεβαια όπως γράφω παρακάτω θεωρώ αδύνατον να προχωρήσει τέτοιο πρόγραμμα Οποτε κάνουμε ένα τεχνικό διάλογο για να περάσει η καραντίνα Στο σχόλιο σου: Τιμές δεν ξέρουμε πολλά γράφονται αλλα τίποτα συγκεκριμένο Δεν μας χρειάζονται SM2 όπως έχω γράψει Με 3+million/unit είναι εκτος του range mas! Με τους essm bii μια Χαρά είμαστε και μια Χαρά λειτουργούν σε saturation attacks Τα MMSC παίρνουν και RAM/SEA RAM/PHALANXS σε αντίθεση με… Read more »

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

για την ανάγκη να καλύπτουν επαρκώς για το Αιγαίο οι ESSM-2 συμφωνώ, σάμπως είχαμε καλύτερους;;; αλλά σαν σκαρί έχουν αντοχή;;; γιατί το Αιγαίο είναι δύσκολη θάλασσα με κυματισμό, 10 b/f κλπ.

Steve
Member
Famed Member
Steve

CK “με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω…”
-Τιμές ξέρουμε από γειτονικές αγορές και από πρόταση σε εμάς…
-Δεν απαντάς πόσους ESSM καθοδηγεί ταυτόχρονα και πόσους ρίχνεις για να αντιμετωπίσεις έναν αντιπλοικό πύραυλο…
-Και οι belhara παίρνουν RAM/SEA RAM/PHALANXS όπως παίρνουν και sm2 οι MMSC!!!!! με τροποποιήσεις!!!!! και μάντεψε ποιός θα τα πληρώσει…

Το ναυτικό θέλει φρεγάτα πολλαπλών ρόλων με δυνατότητα αεράμυνας περιοχής… άρα sm2 ή aster θα είναι στο πακέτο… άσε τα δε χρειάζονται…

Για όλα τα άλλα γαργάρα….

Daidalos
Member
Noble Member
Daidalos

Τα πλοία ή θα είναι πολλαπλών ρόλων ή αεράμυνας περιοχής. Το Golf δεν γίνεται BMW 7άρα. Το ΠΝ χρειάζεται κατά προτεραιότητα το πρώτο. Αν υπάρξουν πρόσθετα κονδύλια βλέπουμε για το δεύτερο. Οι Belharra που ουσιαστικά φωτογραφίζεις δεν μπορούν να αποκτηθούν σε αριθμό μεγαλύτερο του 2. Οι Gowind 3000 μπορούν να εξοπλιστούν με Mk41 και ESSM 1/2 ώστε να έχουν δυνατότητα προσβολής αεροσκαφών μέχρι τα 80 χλμ. Η έκδοση 2 δεν χρειάζεται συνεχή καταυγασμό, λόγω και του ενεργού ραντάρ που ενσωματώνουν. Αυτή για μένα είναι η πλέον ολοκληρωμένη λύση με αποδεκτό κόστος και ναυπήγηση 4-6 πλοίων στην Ελλάδα.

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Το γραφει το άρθρο!! Στο γραφει και ο #ξέρω από μέσα#Athan (asios??) από κάτω: 1ον. Η προσφορά των Αμερικανών της LM, πριν μόλις 40 ημέρες, αφορούσε 4 Σκάφη στην τιμή των 2 ήτοι 2 δις USD με εξαιρετικούς πράγματι Όρους Χρηματοδοτήσεως. Έχω γράψει ένα σωρό φορες πως μιλάμε για ESSMBII που είναι fire&forget Τι δεν καταλαβαίνεις? Έχουν και ημιενεργήκαι ενεργή διαμόρφωση Μπορείς να εκτοξεύσεις όλους τους πυραυλους που έχεις με ενεργή διαμόρφωση σε ξεχωριστούς στόχους για να αντιμετωπίσεις επιθέσεις κορεσμού (maddog mode ) Οι SM2 δεν πρέπει να μας ενδιαφέρουν όπως έχω επανειλημμένα γράψει Κυρίως για λόγους κόστους Εάν έχεις..4… Read more »

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Στα 80=> χλμ δεν εκτοξεύεις πυραύλους και τους ξεχνας .Χρειαζονται συνεχεια διορθωσεις πορειας !!! Η αυτονομη καθοδηγηση μπορει να βρει εφαρμογη μονο στο τέλος της διαδρομής !!!

Επισης η προσφορα των Αμερικανω κανει 4 δις για 4 σκαφοι ΟΧΙ 2 ΔΙΣ !!

https://defencereview.gr/ploia-mmsc-gia-to-pn-ochi-to-kostos-den-einai/

zap
Member
Famed Member
zap

Νομιζω οτι ο αγαπητος CK αναφερεται στην αντι βαλιστικη ικανοτητα αυτων των βληματων και οχι απαραιτητα στην αντι αεροπορικη

Steve
Member
Famed Member
Steve

ε εντάξει αφού το γράφει ο Athan που έχει πεί 2 φορές ότι πέσανε υπογραφές για πλοία και ακόμα δεν είδαμε τίποτα εντάξει… τα ίδια έλεγε και ο #ξερω από μέσα #κούλης… Ρε πάς καλά? το ναυτικό ζητάει πύραυλο μεγάλης εμβέλειας αεράμυνας περιοχής… δε κρίνουμε το θες και τι πιστεύεις εσύ…. ούτε και για τα P3 συμφωνούσαμε αλλά το ναυτικό τα ήθελε και τα φτιάχνει! Εάν έχεις..4 εκατομμύρια διαθέσιμα για να συντηρήσεις όλο τον στόλο σου το 2020 δεν πας να κοιτάξεις πλοία γενικά όχι για πυραύλους…. αλλα κοιτάμε τι να κάνουμε τώρα… Dreview “Πρώτον, η Αμερικανική P&A την οποία… Read more »

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Ειπαμε Ντουκου Ντουκου !!!

Scalp_eg
Member
Noble Member
Scalp_eg

Οπως πάντα διαστρεβλώνεις την αλήθεια λόγω του αδικαιολόγητου μένους που έχεις προς τα γαλλικά όπλα-εξοπλιστικά. Προσωπικά προτιμώ τους γάλλους γιατί μας έχουν δώσει Exocet block 3, Mica IR, Scalp_eg. Αυτά τα όπλα μας δίνουν ποιότική υπεροχή απέναντι στον εχθρό, και αν μας τα είχαν δώσει οι αμερικάνοι (που δεν θέλουν να χαλάσουν ισορροπίες) και δεν μας τα είχαν δώσει οι γάλλοι θα προτιμούσα τους αμερικανούς. Τόσο απλά. Πάμε στη διαστρέβωση της αλήθειας τωρα. Υποτιμάς τον ευατό σου να γράφεις ότι η μπελαρά δεν θα έχει decoys. Ανάξιο σχολιασμού. Δεν θα έχει ecm επίσης? Επειδή δεν το έχεις δει ακόμα στις… Read more »

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Εσύ αρνείσαι τη πραγματικότητα!!

Περί γαλλικών οπλων:

Από αυτά που γραφεις ποσα δουλεύουν 100% σήμερα και γιατί?

Μήπως επειδή το κόστος τους είναι εκτος δυνατοτήτων μας?

Περί ECM/[email protected] Belades:

https://www.ptisidiastima.com/no-jammer-no-decoy-launchers-for-the-french-frigates-fdi/

Δεν μπορώ να γράφω τα ίδια και τα ίδια για αυτούς που δεν διαβάζουν !!

Πάνω από το υπόστεγο δεν μπορεί να μπει CIWSδιότι οι Γάλλοι έχουν κεραία τηλεπικοινωνιών

Ta έχω γράψει ένα σωρό φορες με references/links

Δες και τη τελευταία μακέτα του πλοίου

Τα RAM/CAMM/MICA/MILLENIUM klpa είναι όνειρα αφού οι γάλλοι δεν δέχονται να τα βάλουν στο πλοίο τους και είναι ΑΥΤΌ το πλοίο που πάνε να μας πουλήσουν

Ευτυχώς που τελειώσαμε με αυτή τη πατάτα

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Δεν ενσωματώνετε ευκολα sonar στο σκαφος και κονσόλες και λογισμικό .Δεν κάνεις απλα μια τρυπα μπροστά κατω με καλώδια .. Θα επανασχεδιαστεί όλο το σκάφος … καθε τροποποίηση την πληρώνουμε εμεις και ηδη κανει 1 δις το σκαφος !!! Μετα θα πρεπει να βαλουμε και VDS .Πάμε για Subclass οπως το λεν οι Αμερικανοι .Θα καταλήξουμε να κανει 1,2 δις € το σκαφος και να μην εχει καν AAW δυνατότητες με μικρο ραντάρ !!! 1000φορε να πληρώσουμε 1.5 για ffgx

zap
Member
Famed Member
zap

Αν δεν εχεις αλλες επιλογες, κανεις μια τρυπα και περνας τα καλωδια. Αλλιως στελνεις S με 200 ατομα την καθε μια στο Αιγαιο και γραφεις μια χρυση σελιδα στην ιστορια του τουρκικου ναυτικου … απλα πραγματα.

Daidalos
Member
Noble Member
Daidalos

To LCS/MMSC δεν αναπτύχθηκε ως πλοίο αεράμυνας ούτε πρόκειται να γίνει ποτέ. Είναι πολλαπλών ρόλων σχεδίαση. Το θέμα του σόναρ είναι σημαντικό, αλλά το συρόμενο/VDS όπως το κορυφαίο CAPTAS-2/4 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ταχύτητες έως 30 κόμβων. Στους 4.000 τόνους μπορεί να πάρει έως δύο Mk41 στην πραγματικότητα. O ESSM Block 2 θα επιτυγχάνει εμβέλεια της τάξης των 80 χλμ. σύμφωνα με έγκυρες πηγές. Είναι μια χαρά για την περιοχή του Αιγαίου και έως και το Καστελόριζο. Πιο πέρα δεν πας, παρά μόνο με AB ή Tico. Τα 4 δισ. δολάρια ήταν το πλήρες πακέτο με όπλα, FOS και εκπαίδευση.Το… Read more »

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Δεν υπάρχει συρόμενο σόναρ στους 30 κόμβους .Όλες οι συρόμενες διατάξεις λειτουργούν γύρο 15knts και σε αρκετά μεγάλα βάθη γιατι εκει κρύβονται τα υποβρύχια .Η δουλειά τους ειναι για κυνήγι και οχι για αυτοάμυνα κοντα στην επιφάνεια .Σε μικρά βάθη ,μεγάλες ταχύτητες και φουρτούνες δεν κατεβαίνει καν

In deeper waters the negative sound velocity gradient causes downward refraction of the signals and the formation of shadow zones, where submarines may hide

Mine hunting is carried out by use of sonar, general hull-mounted sonar, or, for instance, Side-Scan Sonar or SAS

https://www.sciencedirect.com/topics/physics-and-astronomy/sonar

Για το Captas θα βρει πληροφορίες εδώ .

https://defencereview.gr/oi-anthypovrychiakes-ikanotites-ton-belhrra-k/

Daidalos
Member
Noble Member
Daidalos

Την εν λόγω πληροφορία την είχε η Πτήση στο τεύχος 400, στο άρθρο “Πρόταση φρεγάτας LCS”, σελίδα 103. Η πηγή που παραθέτεις δεν είναι και τόσο ακριβής σε χαρακτηριστικά οπλικών συστημάτων. Επίσης, κανείς δεν απέκλεισε την δυνατότητα να τοποθετηθεί σόναρ τρόπιδας στις ΜMSC. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει και το ελικόπτερο, ενώ σου υπενθυμίζω πως μέχρι τώρα το ΠΝ χρησιμοποιεί την υψηλή ταχύτητα για αποφυγή τορπιλών (παρωχημένη τακτική, αλλά κλασική). Φυσικά, μόνο ένα καλό σύστημα παραπλάνησης μπορεί πλέον να σώσει την κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, το να πάρεις 2 πλοία για όλες τις δουλειές δεν είναι καλή κίνηση (όλα τα αυγά… Read more »

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Αν πληρώσεις όλα γίνονται … Το θέμα ειναι η προσφορά των αμερικανων τωρα κανει 1δις ανα σκάφος !!! Για βάλε και τροποποιήσεις για σοναρ τροπιδας .Βαλε και συρόμενο ,βαλε και καλύτερο ρανταρ ,βαλε και SM2 εστω 8 !!! Η λογικη λεει οτι παμε για Subclass .Η τιμη θα ανεβει μπορει και 1,5 δις € με όλα τα παραπάνω . Άσκοπη τετοια αλλαγή ενω βγαίνει η FFGX στην Αγορά !!! Ουτε η LCS μας κανει ουτε η MMSC . Αν τελικα δεν παρουμε Bel για τον α β λογο ,η λογικη λεει οτι πάμε καρφί για FFGX.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

συμφωνώ, πλησιάζουμε στις FFG(x) …..

Skywalker
Member
Active Member
Skywalker

Όποιος μιλά για ανθυποβρυχιακή επιχείρηση στους 30 κόμβους δεν έχει καμιά σχέση με το αντικείμενο. Ο θόρυβος ροής είναι τόσο υψηλός που καλύπτει τους στόχους. Η εκτέλεση ανθυποβρυχιακής γίνεται πάντα σε χαμηλές σχετικά ταχύτητες. Ειδικά με συρόμενο σόναρ η έρευνα γίνεται μεταξύ 6 και 12 κόμβων, Αυτό το ξέρω από προσωπική εμπειρία. Ο θόρυβος Sonar είναι ένας συνδυασμός πολλών πηγών. Σε αυτά περιλαμβάνονται εσωτερικός ηλεκτρικός θόρυβος στο σύστημα σόναρ, θόρυβος από μηχανήματα του πλοίου, θόρυβος θαλάσσιου περιβάλλοντος, , θόρυβος σπηλαίωσης από τις έλικες , από σπηλαίωση ή προσβολή φυσαλίδων αέρα στον θόλο του σόναρ. Ο θόρυβος ροής προκύπτει από διακυμάνσεις… Read more »

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Λοιπόν το συνεχίζω με ποιο τεχνικό σχόλιο: Πως το LCS αντιμετωπίζει επερχόμενες τορπίλες ??? https://nationalinterest.org/blog/buzz/can-littoral-combat-ship-kill-torpedos-109766 TDMM!! Λεπτομέρειες για anti sub operations με το LCS: https://apps.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/1027600.pdf Σηκώνει πολύ μελέτη!! Μην μου γράψει κανένας πως το πλοίο δεν έχει ανθυποβρυχιaκες ικανότητες Ας διαβάσει το παραπάνω thesis για να καταλάβει τι γίνετε!! Υπενθυμίζω πως το πλοίο μπορεί να φέρνει και 2 sea hawk!! Εάν το πλοίο επιχειρεί με αναπτυγμένο το VDS/TOWEDSONAR σίγουρα έχει περιορισμούς στη μεγιστη ταχύτητα του Δεν διεξάγεις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις στους30knots Μάλλον σε χαμηλή ταχύτητα 12-15 knots ώστε να είσαι και εσύ αθόρυβος https://www.harris.com/solution/model-980-active-low-frequency-towed-sonar-alofts https://en.wikipedia.org/wiki/Towed_array_sonar A ship must also limit its… Read more »

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Ρε συ σοναρ ανοιχτό ΠΑΝΤΑ να ψάχνει μπορει να εχει ? Ολα τα άλλα τα ακουω βερεσέ !!! Τα δικα μας πλοια με το που βγαινουν απο τη σαλαμινα σε καιρο έντασης ανοίγουν σοναρ και τρεχουν με full ταχύτητα στο ανατολικό Αιγαίο !!!

Τα package των αμερικανων ειναι περιεργα στην LCS .Δεν υπαρχουν 2-3 package ταυτοχρονα … ΠΧ NSM ,ΜΚ41 και Sonar εστω συρόμενα .Για την MMSC θα κλαψουμε …Δεν εχουν κανενα σοναρ πανω !!!

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

το sonar μπορεί να το έχει ανοικτό αλλα μετά από κάποια ταχύτητα δεν ακούει τίποτα
Για την MMSC
Οι αμερικανοι βάζουν ότι θέλει ο πελάτης απάνω δεν είναι Γάλλοι
Και εάν ισχύει αυτό που γραφει ο Athan πιο κάτω για 4 σκάφη στα 2billion μην μας ξανά γράψεις άλλο σχόλιο για τις BelADEs!!!

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Το Sonar τροπιδας σε σχέση με το συρόμενο και αφου μιλάμε για μέχρι 30Knts μπορει να ειναι συνέχεια ανοιχτό !!!
Και οι Γαλλοι βαζουν οτι θέλει ο πελάτης … ακριβως το ιδιο κανουν και οι Αμερικανοι … Πληρωσε ολα τα κοστοι τροποποιησης για την Subclass και τα ξανα λεμε .

Σιγουρα 2 δις ,μπορει και 1,5 και μετα ξυπνήσατε !!!

Πλοία MMSC για το ΠΝ: Όχι, το κόστος δεν είναι € 2 δις, είναι το διπλάσιο

https://defencereview.gr/ploia-mmsc-gia-to-pn-ochi-to-kostos-den-einai/

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Το γραφει το άρθρο
Στο γραφει και ο #ξέρω από μέσα#Athan (asios??) από κάτω:

1ον. Η προσφορά των Αμερικανών της LM, πριν μόλις 40 ημέρες, αφορούσε 4 Σκάφη στην τιμή των 2 ήτοι 2 δις USD με εξαιρετικούς πράγματι Όρους Χρηματοδοτήσεως.

Οι Αμερικανοι έχουν επανέρθει με βελτιωμένη προσφορα και άσε τους γάλλους silly va shutmouth

Nick
Member
Famed Member
Nick

Αν είναι να έρθουν σύντομα, με 2 μεγάλους αδελφούς τουμπανιασμένους να ανοίγουν τον δρόμο, να τα πάραγγείλουμε σήμερα κιόλας.

Της [email protected] μπορούμε να τις βάλουμε στο back burner και να παραγγελθούν με χαλαρότερη ημερομηνία παράδοσης. (γιατί φίλοςυ σαν τους Γάλλους πρέπει να τους γλυκαίνεις, όχι μόνο να απαιτείς)).

zap
Member
Famed Member
zap

Με τις ΜΜSC θα κανουν παρτυ οι Τουρκοι στο Αιγαιο. Ειπαμε τις παιρνουμε μονο αν μας δωσουν ΤιΚΟ ΑΒ …

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

εντάξει, κάτι θα μας δώσουν ως bonus για να “ρίξουμε” ολόκληρη Γαλλία…..

kK19641970
Member
Famed Member
kK19641970

Δέκα χρόνια σκληρών μνημονίων αντέξαμε, βρώμικη επίθεση στον Έβρο και δεν καταλάβαμε “Χριστό”,πανδημία και τα πάμε καλά, άρα έχω το δικαίωμα να πιστεύω ότι θα γίνουν οι κατάλληλες επαφές και κινήσεις έτσι ώστε να δω Πολεμικό Ναυτικό ισχυρό και σύγχρονο.Είμαι σίγουρος ότι μετά το τέλος τις πανδημίας η Χώρα θα κανει θαύματα γιατί όπως φαίνεται αυτό που μας έλλειπε ήταν σωστή καθοδήγηση,ψυχή έχουμε. Τα τεχνικά τα αφήνω στους ειδικούς και περιμένω ανυπόμονα τα σχόλια των υπολοίπων φίλων.

Animades
Member
Famed Member
Animades

Το γεγονός οτι τα LCS στην “Ελληνική διαμόρφωση” , δεν θα έχουν πυραύλους SM2 , δεν είναι απογοητευτικό , δεν εχει το Π.Ν. ανάγκη για 14- 15 ” αντιαεροπορικές ” φρεγάτες , αντίθετα χρειάζεται , σύγχρονες καλά οπλισμένες φρεγάτες “γενικών καθηκόντων”, σε ποσότητες , ώστε να αντικαταστήσει , τις υπέργηρες S, (Ελλη) . Αυτά που προβληματίζουν είναι , η έλλειψη σόναρ γάστρας , ως αυτοπροστασία – εντοπισμό τορπιλών που πλησιάζουν , η αλουμινένια υπερκατασκευή, και το γεγονός οτι εμεις τα χρειαζόμαστε ως κύρια πλοία επιφανείας ,ενώ οι Αμερικανοί τα ” εφτιαξαν ” για παράκτιες , ελαφράς – μέσης κλίμακας επιχειρήσεις… Read more »

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Πολυ καλα τα λες , Ειναι πολυ καλο πλοιο για μαζικη παραγγελίας αντι Gowind ισως και καλύτερο απο μια βαρια Gowind . Το θεμα τα σόναρ και ο αριθμος των πυραύλων που μπορεί να κατευθύνει το ραντάρ !!! TRS-4D δεν ειναι για υψηλής έντασης επιθέσεις κορεσμού …

Επίσης να πω η συρόμενη διάταξη που φέρει δεν ειναι σοναρ !!! Είναι δολομα για τορπιλες !!! Το μονο σοναρ που εχει ειναι του ελικοπτέρου

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Η συρόμενη διάταξη όχι μόνο είναι sonar, αλλά είναι και το captas 4 που θα έχουν και οι bellαδες :
“CAPTAS-4 selected by the US Navy for ADM contract on LCS programme.”
https://www.thalesgroup.com/en/worldwide/defence/captas-4-variable-depth-sonar

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Αυτο ΘΑ ειναι ως Package στις νεες LCS ,οχι MMSC .

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Πραγματικά πιστεύεις ότι τα lcs θα έχουν ανώτερο εξοπλισμό από τις mmsc ?!?!?!?

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Οι Lcs των Αμερικάνων ακομα και οι Καινούργιες ειναι υποεξοπλισμενες . MMSC εχει λιγο καλύτερο εξοπλισμό απο της LCS στερείτε ομως βασικων για εμας ηλεκτρονικων οπως το σοναρ τροπιδας και ειναι σιγουρα χειροτερα εξοπλισμένες απο τος Bel ακομα και της απλης (Γαλλικη) διαμορφωσης που ακουμε δεξια και αριστερα … Βεβαια βλεπεις και διαφορά στην τιμή …

Η διαφορά σε οπλισμό με την Bel ειναι
1. Ραντάρ η bel έχει καλύτερο
2. Σοναρ τροπιδα
3. Πύραυλοι μακράς εμβέλειας .

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Εγώ δεν μίλησα για σόναρ τροπιδας ή άλλο εξοπλισμό. Αυτό που έγραψα, είναι ότι το συρόμενο σόναρ, σε lcs και mmsc είναι το captas 4 που έχει και η bell. Επειδή έγραψες:
“Επίσης να πω η συρόμενη διάταξη που φέρει δεν ειναι σοναρ !!! Είναι δολομα για τορπιλες !!! Το μονο σοναρ που εχει ειναι του ελικοπτέρου”
Και μετά:
“Αυτο ΘΑ ειναι ως Package στις νεες LCS ,οχι MMSC”
ΥΓ οι nsm την έχουν πιο μεγάλη την εμβέλεια από τους exocet!

ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

Θέλουν πολύ συντήρηση μεταξύ των αποστολών, δεν έχουν μικρό κόστος χρήσης με τέτοιο σύστημα πρόωσης

Daidalos
Member
Noble Member
Daidalos

Εφόσον διεξάγονταν συζητήσεις με τους Γάλλους επί πολλούς μήνες, το όλο θέμα των Belharra φυσιολογικά θα έπρεπε να κλείσει στην επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι. Το βασικό ζήτημα δεν μόνο το CIWS (εντέλει ας βάλουν το Millenium να τελειώνουμε!), αλλά ο επιμερισμός του κόστους και το χρηματοδοτικό, που προφανώς δεν έχει λυθεί ακόμη. Αν οι ΗΠΑ κομίσουν παρόμοια πρόταση, με πακέτο που θα περιλαμβάνει χαμηλότοκη χρηματοδότηση, εγχώρια ναυπήγηση και προσφορά 2 ΑΒ ή Ticonderoga, δεν προκύπτει θέμα επιλογής. Θα είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για το ΠΝ, ώστε να ανανεώσει τον στόλο επιφανείας. Δυστυχώς, έως τώρα, έχουν χαθεί πολλές τέτοιες ευκαιρίες.… Read more »

Observer
Member
Trusted Member
Observer

Κάτι ακούω ότι έστειλαν ναυτάκια στο Φλοίσβο για ματσακόνι στην Ολυμπιάδα….Ναι την χάσαμε την ευκαιρία με τις ιταλικές FREMM….Εκεί τελείωσε το παραμύθι. Κατεμέ και Belharra και MMSC και FGX(ή και κάτι άλλο).Το θέμα είναι ότι όλοι έχουν πάρει χαμπάρι ότι η Ελλάς δεν ενδιαφέρεται για άμεσο εξοπλισμό για να σου προσφέρουν μεταχειρισμένο υλικό. Οι Αμερικανοί κάτι έκαναν αλλά μέχρις ενός σημείου. Οι Γάλλοι θα έπρεπε να σου δώσουν άμεσα μεταχειρισμένα Μ2000-5 ώστε να σε γλακάνουν.Αλλά γνωρίζουν…..Τέλος για ανασυρόμενο sonar δεν παίζει?στις ΜΜSC.

epampapas
Member
Noble Member
epampapas

Mε τον οικονομικό αρμαγεδδώνα που έρχεται μας βλέπω να πουλάμε και υπάρχων υλικό, όχι να πέρνουμε νέο.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

δεν θέλω απαισιόδοξα σενάρια. Υπάρχει ελπίς…

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Τι ειναι αυτός ο ελπις ? Πύραυλος σαν την Σάρισα (Cruise) που θα παράγαμε εμείς ?

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

καλημέρα, η ελπίς πεθαίνει τελευταία, τι να κάνουμε…..

DimitrisXr
Member
Noble Member
DimitrisXr

Τουλαχιστον το ονομα που διαλεξαμε για τον υποθετικο μας πυραυλο ηταν φοβερο, αυτο τους το δινω

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Και αυτός θα πρέπει να μας ενδιαφέρει σε μερικά χρονάκια.

https://ukdefencejournal.org.uk/anglo-french-future-anti-ship-weapon-passes-key-review/
comment image?auto=compress%2Cformat&crop=top&fit=crop&h=580&ixlib=php-1.2.1&w=1021&wpsize=td_1021x580&s=85ac9f23ddf1d0eebb79d91027ddceb4

SAAB
Member
Noble Member
SAAB

Το όνομα του πυραύλου πρέπει να ήταν ΜΑΚΕΔΩΝ. Εκτός εάν αναφέρεστε σε διαφορετικό project.

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Μαλώναμε για το όνομα του παϊδιού αλλά τελικά η πολεμική βιομηχανία δεν ήταν έγκυος !!!

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin
SAAB
Member
Noble Member
SAAB

– Που το πάνε που το φέρνουν όλα τα δημοσιεύματα, το κόστος το εκτιμούν περίπου στο απόθεμα τόσων ετών φοροεπιδρομής. Μου φαίνεται ότι κάποιοι ετοιμάζονται για μάσα και πρέπει να μας έρθει ως ανάγκη για να τους πούμε και μπράβο. Αφού τα φάμε, πάλι ανάπτυξη για το 2021.

– Το δεύτερο σενάριο λέει ότι είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε τα χρήματα ως απόθεμα έστω και οριακά.

Observer
Member
Trusted Member
Observer

Έβαλα μείον γιατί κατ’ουσίαν δεν υπάρχει χρήμα. Δευτερευόντως η ανάπτυξη θα αργήσει για όλους,βλ.πενταετία globaly…..

Observer
Member
Trusted Member
Observer

Εγώ πιστεύω ότι λίγη νηστεία,μετάνοια και προσευχή θα μας σώσει, άλλα έλα ντε που δεν κάνουμε…..Το σενάριο είναι το χειρότερο με τους χειρότερους πολιτικούς ever στην ελληνική ιστορία….Δεν γνωρίζω αν θα υπάρξουν χειρότεροι + την αμίλητη θρησκευτική ηγεσία. Να προσθέσω ότι δίπλα σε κρίσιμες εγκαταστάσεις “φιλοξενούνται” “φίλοι”.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

Καταρχήν ακόμη και με ESSM-2 είναι μεγάλη εξέλιξη για το ΠΝ. Βέβαια το ραντάρ μισή εμβέλεια από το sea fire, αλλά 250 χλμ. range δεν είναι και άσχημα….αν ισχύει. Τώρα το σημαντικότερο για μένα είναι, α) η ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν β) η προτεινόμενη κατασκευή στην Ελλάδα (κερασάκι-δέλεαρ, αλλά έτσι θα μάθουμε να φτιάχνουμε πολεμικά πλοία στην Ελλάδα, έχει τη σημασία του) και γ) ότι μπορούν να πάρουν και ΣΜ-2 (άρα περνάμε τους νεοοθωμανούς σε Α/Α ικανότητα σε 1η φάση). Βέβαια θα λυπήσουμε τους Γάλλους, αλλά δεν αποδείχθηκαν ευέλικτοι….εκτός αν πάρουμε και 2 Μπελ σαν τις γαλλικές, δηλαδή γενικών… Read more »

JetFuel
Member
Active Member
JetFuel

ΚΑΙ ΤΟΥΣ 2 ΤΥΠΟΥΣ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ. Κάνετε λάθος όποιοι θεωρείται τα LCS/MMSC και τα [email protected] σαν αντίθετα. ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ οτι ενα LCS/MMSC ή ένα [email protected] θα αναλάβουν μοναχικά αποστολές. Τα LCS/MMSC και τα [email protected] ειναι ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ σε αποστολές σκάφη. Τα μεν κάνουν πολύ καλά τις αποστολές που δεν κάνουν τα δε. Χρειάζονται αμφότεροι οι τυποι σκαφων για τις αποστολές του ΠΝ. Θα επιχειρούν μαζι σε Μοίρα σκαφών, οπου : ένα [email protected] θα παρέχει Διοίκηση, ΑΑ Περιοχής, Επίθεση κατα Στρατηγικών στόχων ξηράς, Αντιπλοϊκό, Αντιπυραυλικό και Ανθυποβρυχιακό πόλεμο 1 ή 2 LCS/MMSC με ΑΑ Σημείου, Αντιπλοϊκό Αντιπυραυλικό και Ανθυποβρυχιακό πόλεμο και Γενικές… Read more »

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

αυτό προϋποθέτει – αν μιλάμε για αγορά και όχι μακροχρόνιο δανεισμό – τη διάθεση κονδυλίου της τάξεως των 5-6 δισ€ κατ’ ελάχιστο σε μία 10ετία μέσα για την προμήθεια 2 Μπελ & 4 LCS. Είναι διατεθειμένοι να δώσουν τέτοιο ποσό για το ΠΝ;

DimitrisXr
Member
Noble Member
DimitrisXr

Αν ειναι να κανουμε τελειως υποθετικα σεναρια, στα ιδια λεφτα βγαινουν 2 ΑΒ και 6 Gowind 3100

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Γιατί LCS/MMSC και όχι MEKO A200;

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

next Sunday night!!!

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Εφοσον το αρθρο δινει μια υποθεση για χρηματοδοτηση, χαριν υποθεσεως να κανω μια αυθαιρετη θεση.

FFGX + χρηματοδότηση. Καί θά προτιμοῦσα σέ ένισχυμένο σκαρί τῆς Fremm.

Καί ἄμεσα λήψη, κάποια ἔμφορτα ὁπλικῶν συστημάτων, TICO.

”…όλα σχεδόν τα υποσυστήματα της FFG(X) θα αγοραστούν από την LM, συνεπώς μόνο χαμένη δεν τη λες…”.

————

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

+1 από μένα!!!

nigozs
Member
Noble Member
nigozs

Δυστυχώς επανερχόμαστε στα ίδια και τα ίδια. Κατά αρχήν από πού βγαίνει το συμπέρασμα για θετικό πνεύμα των Αμερικανών στην αποδέσμευση ΑΒ. Δεν έχω παρακολουθήσει κάποια αλλαγή στάσης ή στις οροφές του USN. Κατά δεύτερον, τα LCS και ειδικότερα η παραλλαγή της Σαουδικής Αραβίας, μπορεί να είναι καλύτερη από το αρχικό σχέδιο όμως η έλλειψη sonar τροπιδος και η υιοθέτηση vds δημιουργεί θέματα όπως η μειωμένη ταχύτητα κατά την παρέαση και έρευνα. Δεν συζητάμε για εξοπλισμό “δίκοπο μαχαίρι” έτσι ; Είναι θέμα τα συγκεκριμένα πλοία είτε έτσι είτε αλλιώς. Δεν μας κάνουν ! Οι επιθυμητές αλλαγές μάλλον δεν γίνονται και… Read more »

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Χαμηλότοκο πολυετές δάνειο είναι σχήμα οξύμωρο. Μακάρι, αλλά τώρα δεν ονειροβατούμε μιλώντας για 25ετές χαμηλότοκο δάνειο; Και στο κάτω κάτω γιατί 25ετές και όχι 30ετές;

kakaouskia
Member
Noble Member
kakaouskia

Καλησπέρα Αν οι Μπελχάρα έχουν τις…ιδιομορφίες τους – για να το πώ κομψά – οι LCS δεν κάνουν καθόλου. Έχουν κατηγοριοποιηθεί στο χαμηλότερο δείκτη προστασίας του USN, δεν έχουν ολοκληρώσει κάν το τελευταίο κομμάτι shock trials και συζητάμε τέτοια πλοία να βγούνε τσάρκα Αιγαί και δη Ανατολική Μεσόγειο; Αν όντως θέλουν να βοηθήσουν το ΠΝ με χαμηλότοκο δάνειο κτλ ας το κάνουν για το πρόγραμμα FFG-X να τελειώνουμε. Και στο κάτω κάτω, ας πει και το ΠΝ τι ΑΚΡΙΒΩΣ θέλει. Γιατί LCS και Μπελχάρα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα πλοία τόσο σε ρόλους όσο και δυνατότητες. Για αεράμυνα περιοχής η λύση… Read more »

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Αν σέρνουν πίσω τους και αυτά, ας έρθουν και ας είναι και ψαρόβαρκες.comment image

MPAMPIS
Member
Famed Member
MPAMPIS

Ισως η μόνη ρεαλιστική λύση για καινούργιο πλοίο τέτοιου εκτοπίσματος κυρίως λόγω δυνατότητας χρηματοδότησης ομως και αντικειμενικά πλοίο με δυνατότητες……..σίγουρα μπορει να πάρει και sm-2 (με τέτοιο εκτόπισμα) αλλα και μπορεί να μπεί ενα σόναρ στην καρινα (αφού δεν προβλέπεται να πιάνει 45kn)….
Πάντως και καμια κλασική lcs να μας δανείσουν σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με νησιά και νησάκια αλλα και την Κύπρο σίγουρα θα βρούμε τρόπο να την αξιοποιήσουμε……

aris32
Member
Noble Member
aris32

αν η belhara δεν κανει για το ΠΝ για 4 λογους η lcs δεν κανει για 8. Ξεκαθαρα επισης καπου διαβασα πυροβολο 76χιλ δεν μπαινει στις lcs μονο 56χιλ που χρησιμοποιει το αμερικανικο ναυτικο πλεον. Γενικα σαν πλοιο μπορει να εχει ciws και 16vls αλλα εχει αλλα μειονεκτηματα.
Αν οι Αμερικανοι θελουν μας δωσουν πλοιο να μας πουνε μπειτε στοffgx με 8 μοναδες με αυτην την τιμη μεσω fms και τελος.

P-S
Member
Trusted Member
P-S

Εγώ απο τα τόσα άρθρα της ΠΤΗΣΗΣ αλλά και τα σχόλια αναγνωστών έχω καταλάβει ότι το ΠΝ ψάχνει να αγοράσει τουλάχιστον 10 πλοία μιας κλάσης που δεν υφίσταται με λεφτά που δεν έχει. Δηλαδή θέλει να είναι εκτοπίσματος γύρω στους 5000 τόνους, με όσο το δυνατόν μικρότερο πλήρωμα, με 30+ κόμβους ταχύτητα, με απαράμιλλες ASW δυνατότητες, το μισό (τουλάχιστον) Αντι-Αεροπορικό οπλισμό ενώς AB συν RAM και Phalanx σαν ύστατη άμυνα και φυσικά ραντάρ εμβέλειας 500km. Αν μπορούσε να πάρει και μερικούς MDCN ή Tomahawk, χαράς ευαγγέλια. Προφανώς τέτοιο Υπερ-καταδρομικό τσέπης δεν υπάρχει άρα χρειάζονται συμβιβασμοί αν είναι να προχωρήσει κάτι… Read more »

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

πολύ σωστές σκέψεις

George
Member
Noble Member
George

Μιλάμε για το ΠΝ που μέσω κρίσης αντί για εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ ή τορπίλες πήγε σε μάντρα βρήκε 4 P-3 από τα 60s και αποφάσισε να τα εκσυγχρονίσει με μισό δις!
Το να θέλει 2 φρεγάτες γενικών καθηκόντων που πετάνε λίγους κρουζ για να αντικαταστήσει ουσιαστικά 10 φρεγάτες (γιατί δεν θα έχει χρήματα για κάτι άλλο) είναι πολλά βήματα προς τον ρεαλισμό
Το αναμενόμενο θα ήταν αντί για φρεγάτες να πάρει τα F-4SRA και να το εκσυγχρονίσει φτιάχνοντας ναυτική αεροπορία!

kakaouskia
Member
Noble Member
kakaouskia

Καλησπέρα

Υπάρχουν ήδη σχεδιάσεις που τα κάνουν αυτά (σε ποσοστό 90%-95%) ή σχεδιάζονται να τα κάνουν αυτά:

Álvaro de Bazán ( F100 )
FFG(X)
Admiral Gorshkov (Project 22350)

Στην τελική, αν αποφασίσει το ΠΝ ότι θα πάει με Mk41 ας ξεχάσει τη στρατηγική κρούση. Αλλιώς η επιλογή του Sylver είναι μονόδρομος (λέμε τώρα, υπάρχουν και τα υποβρύχια αλλά δεν κοιτάει προς τα κει το ΠΝ)

Daidalos
Member
Noble Member
Daidalos

Ακριβώς. Αλλά όταν πάμε να μιλήσουμε για πλοία πολλαπλών ρόλων, σε αποδεκτό κόστος και ελληνική διαμόρφωση, είτε αμερικανικά είτε γαλλικά, δεχόμαστε το bullying των ειδημόνων-φανατικών οπαδών της Belharra. Να το πάρουμε λοιπόν το κορίτσι και ας μην έχει καν αναπτυχθεί, χωρίς CIWS και ECM, με 16-24 βλήματα (αεράμυνα, όχι παίζουμε!), με κόστος 1,2 δισ. ευρώ, χωρίς ναυπήγηση, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς πλοία ενδιάμεσης λύσης. Πάρτε την και καλορίζικη…

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Λοιπόν: Με τη καταστροφή που περνάμε και όταν θα αντιμετωπίσουμε μια πτώση του αεπ από -10 έως -30% (OOSA) και επιπλέον 1 εκατομμύριο ανεργους με τον ιδιωτικό τομέα σμπαράλια δεν υπάρχει περίπτωση να υπογραφει εξοπλιστικό πρόγραμμα τέτοιου ύψους. Για τους Γάλλους : Έχει αναφερθεί επανειλημμένως πως οι Γάλλοι αρνούνται διακρατική συμφωνία και επιμένουν σε εμπορική με τη NAVAL GROUPS Δεν υπάρχει οικονομική συμφωνία και για αυτό δεν έχει προχωρήσει το πρόγραμμα Τη χασαν την ευκαιρία τα γαλοπούλα Για τα τεχνικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά tcn MMSC τα έχουμε συζητήσει επανειλημμένως Ο ESSM BII μια Χαρά μας καλύπτει Μάλλον θα μείνουμε με… Read more »

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Να βαλουμε σφεντόνες σε σταθερες βάσεις γυρο γυρο απο τις S στα καγκελα ? Μπορει να πετυχουμε και τορπιλα ,περισσοτερες πιθανοτητες εχουμε με τεχνολογια και την κατασταση του Sonar που φοραει

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Aʼντε να κάνω εγώ δωρεά τις 2 Βάλε εσύ τις άλλες δυο σφεντόνες και κλείσαμε
συμφωνείς???!!!
Διότι έτσι θα είναι τα πράγματα από εδώ και πέρα
Εσύ γραφεις σφεντόνες για anti- torpedo και οι Γάλλοι MISTRAL για CIWS!!
Xioumoristes!!
lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol

P-S
Member
Trusted Member
P-S

CKfuriousCKfurious Προς χάρη της συζήτησης, ας υποθέσουμε ότι η πανδημία δεν μας χτύπησε ποτέ. Πια κατά τη γνώμη σου θα ήταν η καλύτερη λύση για το ΠΝ, Gowind 2500 με ESSM ή MMSC;

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Προφανώς αυτός που θα (μου cool ) κάνει τη καλύτερη οικονομική προσφορα!!!!!

zap
Member
Famed Member
zap

Μ´αρεσει που έρχεσαι στα λόγια μου. Αυτές έχουμε (S), με αυτές θα γίνει το μπάχαλο που ετοιμάζει η γείτονας.
Προσωπικά ήδη θα έψαχνα καινούργιες μηχανές, εκτοξευτές, σόναρ και ραντάρ. Επίσης μου φαίνεται παράξενο να γουστάρουμε που θα πετούν ακόμα τα B-52 αλλά μας πειράζουν οι S.
Τα μαθηματικά είναι απλά. Έχεις λεφτά για 10 νέες φρεγάτες; Όχι, άρα αυτά που έχεις τα φτιάχνεις. Γιατί αλλιώς χάνεις.

Πιστεύω ότι οι MK-29 πρέπει να φύγουν και να βρεθεί η κατάλληλη θέση για 32 κελιά εκτόξευσης. Νέο σόναρ και ότι άλλο χρειαστεί.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

εκεί θα καταλήξουμε στο τέλος…..από τα όνειρα στην πραγματικότητα…. cry cry cry

darede
Member
Noble Member
darede

Αγαπητή Πτήση μια απάντηση γιατί είναι κάπως διφορούμενη η αναφορά σας στην χρηματοδότηση. Το πακέτο χρηματοδότησης προσφέρεται απο το αμερικανικό κράτος ή είναι η L.M ενορχηστρωτής για την χρηματοδότηση. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να δύναται η δυνατότητα επιλογής της FFGX, στην δεύτερη όχι

Observer
Member
Trusted Member
Observer

Θα απαντήσω αντί της Πτήσεως ως εξής: Ξυρίζεις, κοστουμαρίζεις, περφουμάρεις τον Πρωθυπουργό και πάει πακέτο σε Μακρόν και Τραμπ.Ο δεύτερος είναι γάτα σε συμφωνίες. Πηγαίνεις με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Πχ θέλω για το πεζικό μτχ ΤΟΜΑ,θέλω να αγοράσω τυφέκια από τα απόθέματα σε καλή τιμή ώστε να αγοράσεις καινούρια για το στρατό σου, θέλω 8 καραβάκια, 4 στις ΗΠΑ και 4 στην Ελλάδα κατασκευή αλλά και 2 ΤΙco ή ΑΒ παραχώρηση. Πάει στο Μακρόν και λέει παίρνω τις Belhares μου παρέχεις και 40 2000-5 να έχω έτοιμο αεροπορικό στόλο, σου αγοράζω το SCALP, μου ανταλλάσσεις τα NH-90 με cougar ή… Read more »

milman
Member
Trusted Member
milman

πειρασμός η ναυπηγήσει στην Ελλάδα!

Evanos
Member
Noble Member
Evanos

Αν για κάποιους οι belhara ειναι υπό εξοπλισμένες..!

Οι LCS τι είναι..?

Πιο πολύ με ενισχυμένα περιπολικά μοιάζουν παρά με σκάφη πολέμου..

Και βεβαια για αυτα που φαίνεται να προσφέρουν ειναι κατι παραπάνω απο πανάκριβες..

Ας αφήσουμε λοιπόν την Lockheed Martin στο προγραμμα των Vipers και λείαν συντόμως στην παραγγελία της μοίρας των F 35

και ας κάνουμε deals με αυτούς που ξέρουν την θάλασσα καλύτερα..

Εξάλλου το να ποντάρεις όλα τα αυγά σου στο Αμερικανικό καλάθι μόνο
μαλλον μοιαζει με λάθος.

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Όλοι ελπίζουμε σε τροποποιήσεις πανω στην MMSC ,να ερθουν τα 2 burke μαζι και να εχουμε λεφτα … Αν αν αν, απλα δεν υπαρχει περιπτωση .Σηζητηση να γινετε

Animades
Member
Famed Member
Animades

Οι μπελάρες , ειναι υποεξοπλισμένες , και ανεπαρκείς , ως πλοία αεράμυνας που τις θέλουμε εμείς , αλλά ακόμα και για φρεγάτες γενικού ρόλου , με 32 αστερ15, (λέμε τώρα) , θα είχαν , την δυνατότητα αυτοάμυνας σε ένα περιβάλλον , επιθέσεων κορεσμού ,??? χωρίς , ciws? !!!! ( και να ξοδεύει , 3-4 εκ (αστερ30) για ένα φθηνό drone στα 20 Km?? ενώ 32 ή 64 essm block 2 με βεληνεκές ικανοποιητικό , 50-80 km , εμπλέκοντας ταυτόχρονα πολαπλούς στόχους ( είπαμε για τον Essm bl 2 ) , μαζί με RAM, να μαζέυει οτι περνάει , για αντικαταστάτης… Read more »

FTS
Member
Active Member
FTS

Το έχω ξαναγράψει και παλιά και το επαναλαμβάνω δεν έχει νόημα από στρατηγικής άποψης η εμμονή σε έναν τύπο AAW φρεγάτας με ASTER30/SM2 καθώς η αγορά ενός τετοιου τύπου θα είχε νόημα από στρατηγική άποψη κυρίως να προστατέυουν έναν σημαντικό στόχο όπως ένα μίνι-αεροπλανοφόρο/ελικοπτεροφόρο

Η καλύτερη λύση για τα ελληνικά δεδομένα είναι ένας τύπος πλοίου που θα φέρει 32 ESSM2 και αυτό θα ήταν η gowind2500
Δύο τέτοια κομμάτια για αντικατάσταση των 3 Standard θα ήταν μέσα στις ελληνικές δυνατότητες θέλω να πιστεύω αν και με την πανδημία δεν το βλέπω πριν το 2022

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Η ελληνική ομάδα μάχης Ανατολικής Μεσογείου, δεν είναι σημαντικός στόχος άξιος προστασίας;

FTS
Member
Active Member
FTS

chikichiki αν κατάλαβα καλά εννοείς ότι το σχέδιο είναι να βάλουμε δυο πλοία κάπου στην μέση της μεσογείου για να προστατεύουν τα f16 και C130 Προσωπικά το βρίσκω πολύ κακό σχέδιο. Πρώτον δεν είναι απίθανο ο ASTER30/SM2 να χτυπήσει φιλίο στόχο και το σημαντικότερο ρισκάρεις/εκθετεις πολλά (βασικά τα καλύτερα assets του ΠΝ) για αμφίβολο αποτέλεσμα. Το σχέδιο που θα μου άρεσε θα ήταν να στέλναμε τις 2 φρεγάτες με τους ASTER30/SM2 να προστατεύουν το μίνι-αεροπλανοφόρο με τα F35B Και τώρα θα μου πεις ότι προφανώς δεν υπάρχουν χρήματα για αεροπλανοφόρο. Ναι οκ για αυτό τον λόγο δεν αγοράζεις πλοία για… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Δεν αναφέρομαι στην ΠΑ αλλά στα πλοία του ΠΝ που θα βρίσκονται στην περιοχή. Χωρίς ΑΑ άμυνα θα έχουν πρόβλημα. Και ναι, θα βρίσκονται πλοία του ΠΝ στην περιοχή. Ο θαλάσσιος έλεγχος δεν αποκτάται με μέσα περιστασιακής παρουσίας (F-16, F-35, κλπ). Όπως βρίσκονται τουρκικά πλοία έτσι θα πρέπει να βρεθούν κι ελληνικά. Αν δεν εκτεθούν assets του ΠΝ, ο έλεγχος της περιοχής μαζί με ΑΟΖ υδρογονάνθρακες υδατάνθρακες κλπ νομοτελειακά περνά στην Τουρκία. “Δεν είναι απίθανο” δεν σημαίνει “είναι πιθανό”. Αν ήταν έτσι θα έπρεπε να είχαμε ξεφορτωθεί όλα μας τα χερσαία SAM, αλλά δεν το έχουμε κάνει. Τα F-35 και… Read more »

FTS
Member
Active Member
FTS

chikichiki

Ο ESSM2 με ακτίνα 50km μπορεί να προσφέρει προστασία σε άλλα πολεμικά πλοία (αν και δεν έχω καταλάβει σε ποια πλοία αναφέρεσαι, αν αναφέρεσαι σε MEKO έχουν ήδη Α/Α προστασία)

Βασικά οι Belharra/MMSC θα φέρουν 32 Α/Α πυραύλους όσους και μια Gowind2500 η διαφορά είναι ότι για τις δεύτερες οι 8 από τους 32 θα είναι μεγάλης εμβέλειας.

Aν και διάβασα τα επιχειρήματα σου για εμένα για τις ελληνικές ανάγκες δεν δικαιολογείται η αγορά AAW. Ειδικά σε αυτή την φάση. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι Gowind (ή κάποιο άλλο παρόμοιο πλοίο) είναι ένα πολύ αξιοπρεπές σκάφος που καλύπτει τις περισσότερες ελληνικές ανάγκες

Steve
Member
Famed Member
Steve

Όταν θα χρειαστεί να πας στην ανατολική μεσόγειο επειδή θα πάει και ο γείτονας με μόνιμη παρουσία… τι θα θέλεις?
no fly zone 130 χιλιομέτρων? ή 50 χιλιομέτρων? μόνο αεροπλανοφόρα προστατεύουν οι πύραυλοι μακράς εμβέλειας? τα νησιά δεν σου φτάνουν?

Πάρε ένα δείγμα και πές μου σε ποιο πλοίο θα ήθελες να είσαι μέσα αν ήσουν στο ΠΝ
http://prntscr.com/rubj19
http://prntscr.com/rubjq8
http://prntscr.com/rublz5
http://prntscr.com/rubmh7
και τι προτιμάς να είσαι στα 20-30 χιλιόμετρα από το καστελόριζο για να το καλύψεις/υποστηρίξεις ? ή να είσαι στα 80-100 και να είναι το νησί στο range των 130 χιλιομέτρων των αστερ30/sm2?

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Πάλι ΜΠΟΎΡΔΕΣ με κυκλάκια!! Αγνοείται πως : τα RADAR ΔΕΝ βλέπουν πίσω από ΒΟΥΝʼA/KSIRA και το Αιγαίο έχει πολλά νησιά με ΒΟΥΝA! Η Γη ΔΕΝ είναι επίπεδη είναι περίπου σφαιρική και υπάρχει ο λεγόμενος https://en.wikipedia.org/wiki/Radar_horizon Δεν μπορώ να γράφω τα ίδια και τα ίδια για αυτούς που ΔΕΝ διαβάζουν Επιπλέον πρέπει και ο αντίπαλος να είναι πλήρως συνεργάσιμος και να σου στείλει τα αεροπλάνα και τα πυραυλάκια στο ύψος που θα βολεύει εσένα! Επιπλέον στο Αιγαίο λόγω γεωγραφίας υπάρχουν πολλοί νεκροί τομείς και για να έχεις εικόνα σε μεγάλες αποστάσεις πρέπει να έχεις τα πλοία σε συγκεκριμένες θέσεις γνωστες σε… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

@CK αυτά πάνε σε εμένα ή αλλού;

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

@στα κυκλακιa
Πόσταρες κυκλάκια??

Steve
Member
Famed Member
Steve

Έχεις βρεί μια καραμέλα και την πιπιλάς….. Τα cn235, και οτιδήποτε αεροπλάνο ηλεκτρονικού πολέμου κάνουν χαμηλή πτήση???? Ο στόχος τους δεν είναι να πετάνε ψηλά για να δίνουν εικόνα στα υπόλοιπα F16 που θα πετάνε χαμηλά???? Εάν εσύ ρίξεις ένα ιπτάμενο ραντάρ που δίνει εικόνα στα χαμηλά ιπτάμενα θα συνεχίσουν πετάνε πάλι χαμηλά τα τουρκικά f16??? Οι [email protected] δεν θα μπορούν να παίρνουν δεδομένα μέσω των Erieye, F16, Patriot μέσω link16??? http://prntscr.com/rupwdf Δες τα πιο καλά “κυκλάκια” τότε και την κάλυψη του τουρκικου ΑΣΕΠΕ και πες μου εσύ αν θα μετράει να το κατεβάσεις με έναν Aster και άν θα… Read more »

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

i) Όπως έχω γράψει τα cn235 όπως και τα P-3 μπορούν να επιβιώσουν μονο όταν έχει επιτευθεί απόλυτη αεροναυτική υπεροχη Έτσι και αρχίσει το πιστολίδι θα αποσυρθούν στο Ιόνιο για μας και μέσα στην Anatolia για τους γείτονες ii) ταerieye και τα 737 mesaμπορούν να ανιχνεύουν στόχους σε αποστασεiς 300-500 km εκτος βεληνεκούς των aster/sm2αλλα και των persiotervn radar! Πως θα τα καταρρίψεις? Χαζούς θεωρείς τους γείτονες να φέρουν ένα πολύτιμο asset εντός του range μιας [email protected]/meko/S??? Μην ακούσω για τους aster xxx που Ακόμα είναι στο στάδιο ανάπτυξης Μήπως ξέρεις και το κόστος τους?? iii)Η χαμηλή πτήση είναι περισσότερο… Read more »

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Όλα αυτά που αναφέρεις τα καλύπτεις υποχρεωτικά με AWACS. Είναι τελείως απαραίτητα να πετάνε διαρκώς. Όπως φυσικά και η διασύνδεση όλων των συστημάτων μας. Αν δεν το κάνουμε αυτό, απλά καληνύχτα…

FTS
Member
Active Member
FTS

Steve Να σου αντιστρέψω την ερώτηση. Εσύ στην Αν Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στον Ινδικό Ωκεανό, προτιμάς να πας με 1 belharra με 24Aster15+8Aster30 ή με 2 Gowind με 64ESSM2 στο σύνολο? Να στο πω και με απλά μαθηματικά η περιοχή που καλύπτει (αν και μιλάμε για 3 διαστάσεις και όχι 2) οι ESSM είναι 7850 Τ.ΧΛΜ. Αν το πολλαπλασιάσεις με 2 gowind είναι 15700Τ.ΧΛΜ. με 64 Α/Α πυραύλους στο σύνολο Ενώ αντίστοιχα μια Belharra θα καλύψει μια περιοχή 45.200Τ.ΧΛΜ με 8 Α/Α πυραύλους και μια περιοχή 2825Τ.ΧΛΜ. με 24 πυραύλους Αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι με μία belharra… Read more »

Steve
Member
Famed Member
Steve

Αρχικά που άκουσες για Aster15 και ειδικα 24τεμ ? Δεν έχουν αναφερθεί σε σχεδόν κανένα σενάριο…
Δεύτερον μας χρηματοδοτούν οι Γάλλοι Gowind?
Το υποτιθέμενο “δίλημα” είναι MMSC/[email protected]
άρα μιλάμε για 24aster30 130χλμ vs 32 essm 50xlm

FTS
Member
Active Member
FTS

Steve

Κατάλαβα ότι μιλάς για να μιλάς

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Με αυτό το load και χωρίς CIWS ΔΕΝ θα προλάβει να φτάσει Ανατολική Mesgeio!!

Το ASTER30 έχει ελάχιστο βεληνεκές 3lm
και το ASTER151.7km

Όπως έγραψα στο περιβάλλον του αιγαίου μπορεί να πετάξουν χαμηλά μέσα σε νεκρούς τομείς και να σου παρουσιαστούν κάτω από τα 3km!

Τα πλοία δεν θα έχουν CIWS και θα είναι τελείως ακάλυπτα στο πίσω τμήμα

Εκτος εάν πάρουμε [email protected] και βάλουμε τον υπόλοιπο στόλο και αεροπορία να τα φυλάει!!

ξέχασε τα

Προτιμώ να βγω με32 essmBii + CIWS και παρα με 24 ASTER30!!!

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Στην Ανατολική Μεσόγειο θα πας με ό,τι χρειαστεί ώστε να επιτύχεις στην αποστολή σου. Δε θα στείλεις 1 πλοίο μόνο. Θα πας και με aster-30 και με essm και με phalanx κει με ram. Ας μην κάνoυμε συγκρίσεις 1 vs 1.

x-m
Member
Famed Member
x-m

ΔΕΝ θα πάμε στην Αν. Μεσόγειο.

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Εάν χρειαστεί να πάμε, θα πάμε όπως πρέπει,αυτό εννοούσα.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Η εμβέλεια 50χλμ του ESSM είναι λίγο θεωρητική. Η χρήση του είναι ως βλήματος αυτοάμυνας, όχι ως αεράμυνας περιοχής. Οι ΜΕΚΟ σε καμία περίπτωση δεν έχουν επαρκή αεροπορική προστασία. Έχουν ελάχιστο απόθεμα πυραύλων, πλήρως ανεπαρκές για απόκρουση στοιχειωδώς σοβαρής επίθεσης, μπορούν να εμπλέξουν μονάχα 2 στόχους τη φορά λόγω αριθμού καταυγαστήρων, και δεν αξιοποιούν καν τεχνικές time-sharing/ICWI για καθοδήγηση πολλαπλών βλημάτων. Υπάρχει πηγή για αυτή τη διαμόρφωση της Gowind 2500; Δεν θυμάμαι να έχω δει κάτι τέτοιο. Αν εξεταστούν οι Gowind ως επιλογές αυτό μπορεί μονάχα να γίνει ως αντικαταστάτες/υποκατάστατα των S, και όχι αντί για πλοία AAW. Ανεξαρτήτως αυτού… Read more »

FTS
Member
Active Member
FTS

chikichiki

Στην Μεσόγειο και οι Belharra μόνες τους χωρίς υποστήριξη (μόνο με τις ΜΕΚΟ) δεν θα έχουν ευνοική κατάληξη

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Σε τι βασίζεται αυτό το συμπέρασμα; Χωρίς την υποστήριξη ποιανού; Μερικών Gowind με αντιαεροπορικές δυνατότητες παραπλήσιων των MEKO;

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Οι essm είναι αμυντικό όπλο (αυτοπροστασία) ενώ οι aster-30 επιθετικό (άρνηση περιοχής).

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Ας μην σκεφτόμαστε σαν να είναι η ΠΑ μεγαλύτερη σε αριθμούς της ΤΗΚ και ότι θα έχει αεροπορική υπεροχή ταυτόχρονα σε όλο το Αιγαίο. Με λινκ 16 και SM2(ή Αστερ) + Patriot + ΠΑ τότε θα μπορούμε να κάνουμε area denial στο Αιγαίο. Αλλιώς θα φοβόμαστε να στείλουμε φρεγάτες ανάμεσα σε Χίο και Λέσβο.

Τα 50-80 χλμ των ESSM είναι καλό για αυτοάμυνα. Μετά θα πρέπει να παίξεις μπάλα και μέσα στην ομάδα.

FTS
Member
Active Member
FTS

chriss8

Σωστά αλλά και εσύ σκέψου το “Κόστος Ευκαιρείας”

Δηλαδή για παράδειγμα με τα χρήματα που θα περισσέψουν από τις φρεγάτες θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν τα F16bl30 σε Viper

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ. Δεν υπάρχει μία. Το θέμα συζήτησης είναι αν μπορούμε να βρούμε 100 μιλιόνια το χρόνο!!!!…. Με 8 sm-2 ή Aster ανά πλοίο, ακόμα και σε 6 πλοία να τους βάλουμε, μικρή διαφορά θα κάνουν. Νόημα θα είχε αν είχαμε σαν τις Ισπανικές (F-100) με 32 SM-2 ανά πλοίo και άλλους 64 ESSM, να πούμε ότι γίνεται δουλειά….. Για αυτό και είμαι επιφυλακτικός με τις γαλλικές. ΑΝ πάρουμε ΑΒ, που μας έταξε η πτήση, θα είναι ουσιαστικό απόκτημα… Κόστος MK 41 +8 πύραυλοι SM-2, γύρω στα 50 εκατομμύρια…. ΥΓ. Οι φρεγάτες μας είναι τραγικές που δεν έχουν(?) IFF και… Read more »

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

lol lol lol

Για αυτό δεν πρόλαβα να πατήσω edit? Λόγω της απάντησης σας?

Αν δεν τις πάρουμε διαλέξτε ποιον θα από την συντακτική ομάδα θα βάλουμε στην “σανίδα” για να τον ρίξουμε στην θάλασσα…. neutral
razz

Πάντως χαίρομαι που διαβάζετε τα σχόλια μας!

Το edit αφορούσε τον FTSFTS

Θεωρώ ότι οι SM-2/ΑSTER είναι απαραίτητοι αλλά συμφώνησα μαζί του γιατί είπε την λέξη “κόστος”….

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Μην είσαστε τόσο υπερβολικοί! mad mad mad mad mad mad

Σίγουρα θα μπορούσατε να είχατε το δικό σας στόλο από AB:

https://www.amazon.com/Hobby-Boss-Arleigh-DDG-51-Building/dp/B005TSYYPK

να δώσετε κάνα δυο τον Μάιο με κλήρωση έτσι ώστε να μας φύγει ο νταλγκάς πως το λένε!!

silly silly silly silly silly silly silly silly silly silly silly silly

Observer
Member
Trusted Member
Observer

Νομίζω ότι λέτε ψέματα, υπάρχουν φωτογραφίες με οπλικά συστήματα με το λογότυπο Π&Δ. Ερευνούμε να δούμε τι σημαίνει το λογότυπο. Αν είναι Πτήση και Διάστημα την έχετε άσχημα….. shutmouth

George_K
Member
Famed Member
George_K

Με αυτό που διάβασα ανατρίχιασα…

“Το κόστος αγοράς των δυο πλοίων έχει σκαρφαλώσει στα 2 δις (σύμφωνα με τον CEO της Naval Group), ενώ δεν υπάρχει διευκρίνηση αν στο κόστος περιλαμβάνονται οι αγορές των όπλων (ASTER 30, Exocet BlockIIIc, SCALP Naval).”

Αν στα 2€ δις δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος του πλήρους οπλισμού για τα δύο σκάφη.., τότε άστο να παει… μακριά και αγαπημένοι…

George
Member
Noble Member
George

Τι περίμενες? wink

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Είπαμε άλλο MMSC και άλλο LCS

https://nationalinterest.org/blog/buzz/why-saudi-arabia-buying-4-littoral-combat-ships-america-114571

The MMSC will feature Lockheed Martin COMBATSS-21 combat management system (CMS) to integrate the ship’s sensors, communications, and armament. Sensors will include a TRS-4D surveillance and target acquisition radar, a modern fire control radar, a multi-function phased array radar, an identification friend or foe (IFF) system, towed hull-mounted and dipping sonars, and a compact low-frequency active and passive variable-depth sonar

The MMSC will haven an open-architecture design with a semi-planing mono-hull made of steel and an aluminum superstructure

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Ρε συ άλλες σελιδες που διαβαζω λενε οτι θα εχει μονο συρομενα δολωματα τορπλιλων … Εδω λες οτι θα εχει διπλα σοναρ !!!

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious
Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Της LM την σελιδα διαβαζω .Λεει μονο για συρομενη διάταξη δολωμάτων τορπιλών

https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/multi-mission-surface-combatant.html

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Τα πλοία θα έχουν και sonar!!

Όλα τα παραπάνω links αυτό γραφουν

Δες και τη ανακοίνωση της πώλησης των MMSC στους Σαουδάραβες:

https://www.dsca.mil/major-arms-sales/kingdom-saudi-arabia-multi-mission-surface-combatant-mmsc-ships

Five (5) Compact Low Frequency Active Passive Variable Depth Sonar (four (4) installed, one (1) spare)

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

DSCA παω πασο .Άρα θα έχει σίγουρα συρόμενο ΚΑΙ συρόμενα δολώματα Nixie AN/SLQ-25A Surface Ship Torpedo Defense System(το λέει παρακάτω) …. Εχω μεγαλη απορια γιατι οι Saud δεν εβαλαν και τροπιδας !!! Αποτελει κυρια πρακτικη σε ολα τα ναυτικα του κοσμου … Δεν βαζουν συρόμενο αν δεν βαλουν πρωτα τροπιδας !!! Μήπως δεν ειχαν λεφτά οι Saud και είπαν να κάνουν οικονομία ? …χχχαχα …

Κουλα πράματα … Ειναι το ιδιο κουλο με τους Γάλλους που δεν βάζουν Ciws στα πλοία τους !!!

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Στα ξανά ξανά ξανά γράφω:

Το hull mounted sonar είναι μειωμένης αποτελεσματικότητας διότι δεν μπορεί να ακούσει κάτω από θερμοκλινές που είναι πολύ έντονο σε θερμά νερά όπου επιχειρούν οι σαουδάραβες

Η απόδοση του πέφτει με τη ταχύτητα του πλοίου αφού αυξάνει ο θόρυβος που παράγει το ίδιο το πλοίο

Όπως και οι lcs τα mmsc θα έχουν αλλα συστήματα αντιμετώπισης τορπιλών εάν και δεν αντιμετωπίζουν σοβαρή απειλή από υποβρύχια

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Οι θερμοκλινες ειναι σε μη επιφανειακά βάθη και ειναι ενας απο τους παράγονται που δημιουργούν τα τυφλά σημεία.Τα πλοία κατεβάζουν τα συρόμενα αλλιως μένουν με αυτοπροστασία του Hull mounted . Επίσης εκτός απο τους Saud εκεί ειναι και άλλα εθνοι που έχουν Hull mounted .Πχ τα UAE και τα Burke !!! To Hull mounted ειναι λειτουργικό πάντα και δεν εξαρτατε απο ταχυτητες του πλοιου ή την φουρτουνα ή το βαθος αν ειναι ανοιχτα ή οχι … Αν η ποιότητα της ανάλυσης πέφτει πάνω απο κάποιες ταχύτητες ειναι τεχνικό θέμα που χρειάζεται τεχνική ανάλυση και τεχνικά κείμενα . Δεν ειναι δικαιολογία… Read more »

Antonis_Loukas
Member
Noble Member
Antonis_Loukas

Digenis, η ειδοποίηση προς το κογκρέσο που έβαλε ο CK, έχει την ίδια αξία με το χαρτί υγείας προ κορονοιου… Είναι όπως θα ξέρεις, το θεωρητικό ταβάνι μιας σύμβασης, που καλύπτει οτιδήποτε λιγότερο (δεν θέλεις 2ο mk-41; οκ, δεν κάνουμε καινούργια ειδοποίηση, μας καλύπτει η πρώτη). Η ειδοποίηση που παρέθεσε ο CK, είναι αυτή μιας προσφοράς που απορρίφθηκε από τη Σαουδική Αραβία λόγω κόστους! και έχει ημερομηνία το 2015… Οι πηγές του CK, είναι η νεότερη του ’17(πρωτότυπη). Εδώ σε άλλο μήνυμα, αναφέρει την επιλογή mmsc από το Ισραήλ, που όλοι ξέρουν ότι πήγε κουβά. Το ότι το σκάφος είναι… Read more »

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Δεν μπορώ να επαναλαμβάνω τα ίδια και τα ίδια σε όσους ΔΕΝ διαβάζουν https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom-class_littoral_combat_ship In October 2015, Saudi Arabia requested the sale of four Freedom-class ships to update its eastern fleet in a potential $11.25 billion deal. The Multi-Mission Surface Combatant (MMSC) variant does away with the LCS modular mission package ability and the forward two mission bays, but keeps the aft mission bay with a stern ramp. The requirement for an Aegis combat system was dropped for cost reasons and the ships will instead feature the TRS-4D AESA air search radar. Unlike the Flight 0 Freedom, the MMSC features… Read more »

Antonis_Loukas
Member
Noble Member
Antonis_Loukas

Σου έβαλα πρόσφατες πηγές(ακόμη και την ίδια τη LM) και εξακολουθείς να επιμένεις! Οι MMSC που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή, θα έχουν 1 mk-41 πίσω από το 57αρι πυροβόλο. συρόμενο vds, αντίμετρα τορπιλών, seaRam και 1 ελικόπτερο. Δεν θα έχουν 2o ελικόπτερο, ούτε δεύτερο vls, ούτε τορπιλοσωλήνες. https://twitter.com/D__Mitch/status/1160175345926123520/photo/1 Το ότι θεωρητικά, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν 76αρι, 2 vls και πιθανότατα τορπιλοσωλήνες, δεν το αρνούμαι… Αυτό που αρνούμαι είναι, ότι υπάρχει περίπτωση, όλα αυτά να τοποθετηθούν, στο ίδιο κόστος με την υπάρχουσα παγιωμένη σχεδίαση. Μπορεί λοιπόν οι Σαουδάραβες, να πλήρωσαν το κόστος r&d για τη π@π@ρι@ της LM, αλλά εμείς, λίγο… Read more »

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Ξεκινώντας από το τέλος: Η FFG(x) είναι ΕΚΤΟΣ των οικονομικών μας δυνατοτήτων αφού η τιμή άοπλη για τους αμερικανους θα πάει πάνω από 1 billion Για τα LCS/MMSC: δεν είμαι οπαδός τους Το θέμα είναι πως εάν οι Αμερικανοι στα δίνουν με χρηματοδότηση στις δυνατότητες σου έχεις άλλη εναλλακτική? Οι Γάλλοι μάλλον δεν δίνουν χρηματοδότηση όπως τη ζητάμε αλλιώς θα είχε ήδη κλείσει η συμφωνία Το MMSC με 2*8plo M41 είχε προσφερθεί και επιλεγει από το Israel οποτε δεν νομizv να είναι μεγάλο /expensive πρόβλημα Το ίδιο και για τα VDS, OTO 76! Αλλα Ακόμα και με τη Σαουδική διαμόρφωση… Read more »

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Αν δεν πληρώσουμε πάνω απο 1 δις την μονάδα σκάφος πολυεργαλείο δεν θα πάρουμε !!! Οι αυστραλοι 2 δις πληρώνουν το καθε Hunter . Οσο ποιο γρήγορα το συνειδητοποιήσεις τόσο καλύτερα για σένα .

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Το ότι δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο τώρα δεν υπάρχει το δισεκατομμύριο για το “‘πολυεργαλείο: δεν το καταλαβαίνεις???

Στο έχω ξαναγράψει:
Είμαστε σαν κάποιον που δεν έχει να συντηρήσει το 40χρόνο Fiataki tou και πάει και κοιτάει και συγκρίνει τις νέες MERCEDES / BMW!!

Χάσαμε τις ADELAIDE
Οι γερμανικές F122 δεν μας κάνουν να φύγουν οι μη εKSξυχρονισμενες S?

Για αυτό μας βλέπω με S μέχρι να τρυπήσουν τελείως
Θα βάλεις αυτές τις σφεντόνες που λέγαμε??

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Ρε ποιες Adelaide? Θα κολλούσαμε κορωνοιό τώρα…. Πάλι καλά δεν λες?!! wink

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Η Adele κάνουν ντουκου ντουκου

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Έλα τώρα
Ξέρεις πως έχουν μονο αεριοστροβίλους LM 2500!!!
Είπαμε πλοίο κάτω από 1 billion και χωρίς AESA/GaNδεν μας κάνει
θέλουμε “πολυεργαλεια”!!!!

Join the discussion…

Dimitris_jp
Member
Noble Member
Dimitris_jp

Αρα (και λυπαμε που το λεω) δεν θα παρουμε. Δυστυχως.

zap
Member
Famed Member
zap

Νομιζω οτι καπου εδω πρεπει να αρχισουμε να εξεταζουμε και σεναρια εκσυγχρονισμου των S, ολων.
Μια χαρα χωρανε και καθετους εκτοξευτες και απο ολα. Και ειναι και τα μονα πλοια που θα δουμε.
Δεν υπαρχει νομιζω χρημα για τιποτα αλλο και απο οτι βλεπω, μια μασαμε απο εδω και μια απο εκει αλλα η μπουκια δεν κατεβαινει.

Dimitris_jp
Member
Noble Member
Dimitris_jp

Αναρωτιεμαι αν στις Σ μπορουμε να βαλουμε τους καθετους εκτοξευτες των Μεκο μαζι με τους εσσμ1, χωρις να αλαξουμε ρανταρ ή αλλα ηλεκτρονικα και να βαλουμε εσσμ2 στις Μεκο με καποιο μκ41 για 32 βληματα?
Ή ακομα, να γινει ενας πραγματικα πολυ καλος εκσυγχρονισμος στις ΜΕΚΟ και να παρουμε απο κει οπλα και ηλεκτρονικα ωστε να εκσυγχρονισουμε σε ενα βαθμο εστω 4 Σ. Να αποσυρουμε τις 5 και αγοραζοντας 5-6 καινουρια φθηνα πλοια μεγεθους κομβερτας. Επισης απο τις αποσυρομενες Σ θα βαζαμε σε ολες τις εκσυγχρονισμενες 2 76αρια και 2 Φαλανξ.

Bren
Member
Member
Bren

Στην πρώτη φωτογραφία του άρθρου έχει δύο πλοία. Θέλω το δεύτερο πλοίο, εκείνο που είναι στο πίσω μέρος της φώτογραφίας. 4 τέτοια πλοία στην τιμή που λέει το άρθρο τα έπερνα.

Chris
Member
Famed Member
Chris

Οι MMSC ως εξέλιξη των LCS ίσως είναι καλά πλοία για τη Σαουδική Αραβία έχοντας να αντιμετωπίσει το ναυτικό του Ιράν ως κύριο αντίπαλο. Δηλαδή κυρίως κορβέτες και τα ταχύπλοα των φρουρών της επανάστασης για γρήγορες μαζικές επιθέσεις. Εκεί ίσως η φιλοσοφία του LCS που είναι φτιαγμένο για ασύμετρες απειλές ταιριάζει καλύτερα. Άλλωστε οι LCS έγιναν έχοντας τον περσικό κόλπο ως ένα από τα βασικά θέατρα επιχειρήσεων. Τέλος οι σαουδάραβες έχουν την ικανότητα και την πρόθεση να ξοδέψουν χρήμα για το ναυτικό τους και να καλύψουν όσες αποστολες δεν υποστηρίζονται από τις MMSC με ικανότερα πλοία. Για εμάς από όσα… Read more »

ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

Τελικά είναι σαν τις κατσαρίδες…
Και πυρηνικό πόλεμο να έχουμε τη Κυριακή βράδυ θα έχουμε άρθρο για φρεγάτες!

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Αν έχουν SM-3 θα είναι φουλ επίκαιρο!

GK21
Member
Noble Member
GK21

Το ποσο των 120 εκατομμυριων το χρονο δεν ειναι απλως διαχειρισιμο αλλα αστειο.Οι Αμερικανοι ξερουν πως το οικονομικο μετραει πολυ για εμας και πανεξυπνα μας πατανε εκει που μας “ποναει”.Τωρα απο τεχνικα θεματα δεν γνωριζω πολλα πραγματα,αλλα μου κανει μεγαλη εντυπωση το γεγονος πως πολλοι εδω μεσα ειναι περισσοτερο ενθουσιασμενοι με το ενδεχομενο οι αμερικανοι να μας κανουν και καποιο “δωρακι” μαζι με τις LCS/MMSC παρα με τις LCS/MMSC τις ιδιες.Αυτο νομιζω λεει καποια πραγματα για τις δυνατοτητες τους η τελος παντων για το αν καλυπτουν τις αναγκες του ΠΝ για πλοια αεραμυνας περιοχης(αυτο δεν λεμε τοσο καιρο οτι θελουμε..????)Απο… Read more »

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

τι να κάνουμε…. ΤΙΚΟ και Α/Β ονειρευόμαστε γιατί αυτά θα φέρουν το ΠΝ σε ισχυρή θέση….

GK21
Member
Noble Member
GK21

Μαζι σου φιλε,ειδικα για τα Α/Β.Αλλα ειναι αναγκη να “σκοτωθουμε” με τους Γαλλους για πλοια που οι Αμερικανοι εχουν σκοπο να αποσυρουν ετσι κι αλλιως.(ετσι θελουμε να πιστευουμε εμεις δηλαδη…)Στο φιναλε τοσες διευκολυνσεις τους δωσαμε με την αμυντικη συμφωνια.Σειρα τους να κανουν και αυτοι ενα “δωρακι”,εστω και ακριβουτσικο.Νομιζω πως το δικαιουμαστε.

kK19641970
Member
Famed Member
kK19641970

Σωστος, τους Γάλλους τους δεν πρέπει να τους πουλήσουμε γιατί την επομένη του ιού πρέπει να δούμε μαζί με αυτούς και άλλους ΝΟΤΙΟΥΣ τι θα κάνουμε για το μέλλον της Ευρώπης.

George
Member
Noble Member
George

Μην θεωρείς τους Γάλλους Νότιους.
Δεν είναι χθεσινοί, παίζουν σε πολλά ταμπλό. Νότιοι με τους Νότιους, Ανατολικοί με τους Ανατολικούς, κοινή κρατική κοιτίδα με τους Γερμανούς (Καρλομάγνος) και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με τους Άγγλους

zap
Member
Famed Member
zap

Κανεις δεν ειπα να πουλησουμε τους Γαλλους. Με τους αμερικανους που θελουμε Τικο και ΑΒ τι κανουμε ομως;

ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

Και δόσεις κοτσοβολου να μας κάνουν θα πρέπει να περιμένουν. Ο ιός θα πάει πίσω πολλα ζητήματα.
Θα έχουμε αρκετό καιρό να αποφασίσουμε για φρεγάτες…

ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

Για κάποιο διάστημα οι Τούρκοι θα πρέπει να μείνουν με αυτά που έχουν και εμείς με αυτά που δεν έχουμε. Ο ιός χτύπησε σκληρά.

Antonis_Loukas
Member
Noble Member
Antonis_Loukas

Πόσο βολικό αλήθεια… Για τη Τουρκία και για πιθανή δικιά μας υποχώρηση… Φυσικά, είδαμε και πριν τον ιό, τι εξοπλιστικός οργασμός επικρατούσε… Ο ιός, είναι σίγουρα η τέλεια δικαιολογία, για όλους όσους δεν ήθελαν/θέλουν να παραγγείλουν ούτε βίδα. Προφανώς, δεν το πάω πολιτικά, καθώς θεωρώ πως στους μη έχοντες παρωπίδες, η πολιτική που εφαρμόζεται στα εξωτερικά θέματα και στην άμυνα(φάπα και γλύψιμο), δεν αλλάζει ιδιαίτερα από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Το σερβίρισμα μόνο είναι διαφορετικό…

Athan
Member
Famed Member
Athan

Κατά πρώτον σας χαιρετώ όλους. Χαίρομαι ειλικρινά που ξαναβρίσκομαι μαζί σας και σας εύχομαι υγεία, ανθρωπιά και όσο λιγότερες ουσιαστικές αλλά και υλικές απώλειες στο αχαρτογράφητο αύριο. Σε αυτό το “αύριο” όπου θα μας βοηθήσει η πρωτόγνωρη υπερηφάνεια που νιώθουμε, αλλά και η παγκόσμια αναγνώριση που λαμβάνουμε, για την μεγάλη μας νίκη κατά του Ιστορικού Εχθρού και την επίκαιρη ψύχραιμη και αποτελεσματική, αντιμετώπιση της Πανδημίας μέχρι σήμερα. Όσον αφορά την ουσία του άρθρου, παρά την συνεχιζόμενη εξοργιστική ένδεια προσωπικού χρόνου, θα παραθέσω μερικά στοιχεία που “άκουσα” όσο το fog of war των καθημερινών γεγονότων θόλωνε και δυσκόλευε τους Ελληνικούς σχεδιασμούς:… Read more »

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

στοιχεία έχεις για την νέα προσφορά ?

Athan
Member
Famed Member
Athan

Και να είχα πλέον δεν είναι επίκαιρα αγαπητέ μου φίλε.

Chris
Member
Famed Member
Chris

Αρκεί η επόμενη γενιά των Ελλήνων να μην είναι οι πακιστανοί και οι αφγανοί που μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα για μόνιμη εγκατάσταση, εν μέσω καραντίνας, και η Ελλάδα του μέλλοντος να μην γίνει ένα πολυπολιτισμικό Γουνανιστάν με κυρίαρχη θρησκεία το Ισλάμ. Όπως επιθυμούν ο πρωθυπουργός μας που σύμφωνα με δήλωση του χαίρεται που η Ελλάδα σιγά σιγά γίνεται πολυπολιτισμική. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που μας είπε για “νέο πατριωτισμό” την επέτειο της εθνικής μας εορτής. Για να έχουμε ανάγκη για “νέο πατριωτισμό” μεταβαίνουμε σιγά σιγά σε μια “νέα πατρίδα” που σε κάτι θα διαφέρει από την “παλιά”. Μόνο που κανένας… Read more »

Athan
Member
Famed Member
Athan

Φίλε Chris θα ήθελα αυτήν την συζήτηση να την κάνουμε στο τέλος του 2020 με τα Στατιστικά του Έτους ανά χείρας.
Τότε καί η κριτική θα είναι έγκυρη, καί οι προθέσεις της Πολιτικής Ηγεσίας θα έχουν αποδείξει ή μη την αποτελεσματικότητά τους.
Πάντως κανείς δεν θέλει Πολιτισμική ή Πληθυσμιακή αλλοίωση του Έθνους, πίστεψέ με.
Η αποτελεσματικότητα των μέτρων και των Πολιτικών όμως είναι διαφορετικό θέμα από τις όποιες καλές προθέσεις.
Αυτό το δέχομαι.

SAAB
Member
Noble Member
SAAB

Αφ’ ης στιγμής έχουμε γνωστοποιήσει τις προθέσεις μας, εάν αυτές δεν ικανοποιούνται, τέλος. Πάμε γι’ άλλα. Εκτός εάν αληθεύουν τα όσα δημοσιεύτηκαν στο παρελθόν για εκσυγχρονισμό όλου του Ελληνικού στρατεύματος με Γαλλικά όπλα και με βοήθεια ως προς την αποπληρωμή από τους Γάλλους. Εκεί πάω πάσο διότι δεν μπορεί για το δέντρο να χάσουμε το δάσος. Οι Μπελαρά είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και κρατάω μία μικρή πισινή. Η αλήθεια είναι όμως ότι βρίσκουμε εμπόδια από τους Γάλλους στο να γίνουν καλύτερες από τις ιταλικής διαμόρφωσης FREMM. Ίσως να τα χαλάμε στην τιμή, ίσως να αντιδρούν οι Ιταλοί, ίσως να μην… Read more »

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

Η καρδιά μου είναι στο -1- από τις προτάσεις. Η λογική λέει αφού τα πράγματα ήρθαν όπως ήρθαν με τον covid-19 και όλα πάνε λίγο πίσω, μάλλον ήρθε η ώρα να δούμε τις FFG(x) ως επιλογή, που ίσως λόγω ενισχύσεων να είναι οι καταλληλότερες για το ΠΝ αφού κρατά τις μονάδες του 50 έτη…. Θεωρώ τα όπλα είναι περίπου ίδιων δυνατοτήτων σε όλες τις επιλογές, αφού είτε πάρουμε τη γαλλική διαμόρφωση είτε τα αμερικάνικα όπλα με ολίγο Νορβηγία οι διαφορές είναι μικρές. Το ζήτημα είναι να βγούμε μπροστά από τις “Ιστανμπούλ” των Τούρκων είτε με 1-2 ΤΙΚΟ ή Α/Β μτχ… Read more »

LYK
Member
Trusted Member
LYK

Κύριοι.

Μάλλον προς Belharra… βελτιωμένες και 4 θα έλεγα εγώ… ΄

Άλλωστε έχουμε μέχρι το 2024 – 2026 που θα τις πάρουμε… να καταλήξουμε σε διαμόρφωση με τους Γάλλους.

Προσωπικά θα ήθελα την επιμηκυμένη έκδοση κατά 10-15 μέτρα… Δεν πρέπει να είναι τίποτα δύσκολο για αυτούς να πάνε σε συγκεκριμένα σημεία και να προσθέσουν μέτρα για περισσότερο οπλισμό.

Π.Χ. 16 exocet και 48 Α/Α…

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

ναι αλλά ταχύτητα, πλοϊμότητα, δεν θα επηρεαστούν από τα επιπλέον μέτρα (10-15+);

ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

στην επιμήκυνση βαζεις και νεο συστημα προωσης και ανεβαζει τελική. αλλά πολλά τα λεφτα για εμας.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

θα περάσουν μετά το 1 δισ€ ανά πλοίο….

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Τι εννοεις ..Ηδη τα εχουμε ξεπεράσει

LYK
Member
Trusted Member
LYK

Η επιμηκυμένες Belharra ή 3 SMX 31.

LitetTroll
Member
Active Member
LitetTroll

Βασικά κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει και θα συμβεί παγκοσμίως, πρώτα στο ανθρωπιστικό τομέα και κατόπιν στον οικονομικό. Λεφτά για την άμυνα τέλος φέτος και ίσως για τα επόμενα χρόνια. Το θέμα με τις belhara έχει πλέον τελειώσει. Με τον ιό μπήκε και το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του προγράμματος belhara. Να είμαστε ευχαριστημένοι αν προχωρήσει το θέμα με mmsc (κλασικά, μας δίνουν γάιδαρο και τον κοιτάμε στα δόντια, λες και μπορούμε να αγοράσουμε με τα πολλά δις που διαθέτουμε ότι θέλουμε…). Έχετε καταλάβει ότι μόνο από το τουρισμό θα χαθούν ίσως και 20 δις ευρώ? Ένα εκατομμύριο νέοι… Read more »

adpanos
Member
Famed Member
adpanos

Λοιπόν, πρέπει να δούμε τι σημαίνει σύγχρονο πλοίο σε ένα σύγχρονο σενάριο. Γιατί πράγμα δηλαδή αξίζει να πληρώσουμε. Α) Αξίζει να πληρώσουμε ένα δυνατό Radar; Σίγουρα παίζει τον σημαντικότερο ρόλο το να έχεις εικόνα της κατάστασης. Β) Αξίζει να πληρώσουμε μια πλήρη σουΐτα ανθυποβρυχιακού πολέμου; Σίγουρα παίζει εξίσου σημαντικότατο ρόλο να έχεις εικόνα της τακτικής κατάστασης στην θάλασσα. Άρα αυτοί οι δύο τομείς είναι οι σημαντικότεροι και οι ακριβότεροι . Αυτοί είναι που διαφοροποιούν τα πλοία που έχουμε σήμερα (Standard, Meko) από αυτά που ψάχνουμε. Άλλο ερώτημα, Τι θεωρείται πιο ορθό, να έχεις ένα πλοίο με όλα τα παραπάνω και… Read more »

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Όντως η καλύτερη γνώση της τακτικής κατάστασης είναι το Α και το Ω. Και αυτά επιτυγχάνονται με καλή AAW και ASW σουίτα. Μακάρι να έρθουν τα ΑΒ και οι Belharra αλλά όχι MMSC/LCS.

DP80
Member
Trusted Member
DP80

Εάν φέρνουν από πίσω τους 2-4 ΑΒ ή Tico τότε καλύτερα τα LCS γιατί : 1ον ακόμα και εάν δεν έχουν τόσο ισχυρό ραντάρ μπορούν να φέρουν SM-2 αφού μπορούν τα ΑΒ ή τα Tico να τους κατευθύνουν. Επίσης μπορούν να δέχονται πληροφορίες από τα EMB-145H AEW&C με link16 και εάν παρ ελπίδα προχωρήσει το F-35 τότε μπορούν τους SM-2 να τους κατευθύνουν τα F-35, παρακάμπτοντας την στρογγυλότητα του εδάφους. Αν και προσωπικά θεωρώ (χωρίς να είμαι ειδήμων) ότι δεν χρειάζεται το ΠΝ πάνω από 4 AAW περιοχής, και αυτά μόνο για την ανατολική Μεσόγειο, γιατί την αντιαεροπορική άμυνα χρεώνεται… Read more »

MPAMPIS
Member
Famed Member
MPAMPIS

Ισως μια φτηνή γαλλική λύση που θα αφορά στην gowind 1000 (η οποία έχει 1500tn εκτόπισμα) οπως αυτά τα πλοία που πηρε η Αργεντινή με τον κατάλληλο εξοπλισμό (tactikos, essm bl2, αντιπυραυλικό) θα έπρεπε να διερευνηθεί…….
4 πλοία για την Αργεντινή με εξοπλισμό 30mm και cms Polaris το οποίο υποστηρίζει και real time σύνδεση με uav για κάτω απο 400εκ €…..

Antonis_Loukas
Member
Noble Member
Antonis_Loukas

Ως συνήθως, γράφουμε, για να γράφουμε… Αντιλαμβάνομαι ότι η κλεισούρα κάπως πρέπει να αντιμετωπισθεί… Όσο δεν έχουμε συγκεκριμένα αλλά κρίσιμα στοιχεία (τόσο τελικά οικονομικά, όσο και ακριβή στοιχεία διαμόρφωσης), ο καθείς, θα λέει το κοντό του και το μακρύ του. Ας σχολιάσω μερικά σημεία του άρθρου (και κάποια σχόλια), απλά και μόνο, για όσους πραγματικά δεν φορούν παρωπίδες ή απλά δεν πωλούν ελπίδα… 1ον. Δεν αναφέρεται καθαρά πόσο κοστίζουν οι mmsc gr. Είναι 4 δις δολάρια για 4 σκάφη; είναι 3; Λιγότερο; Νομίζω και οι πιο κολλημένοι (εξαιρώ CK), αντιλαμβάνονται ότι, σε περίπτωση κόστους 1 δις δολαρίων / σκάφος (ανεξαρτητως… Read more »

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Aʼντε πάλι επανάληψη Τι μας έχει κάνει ο εγκλεισμός!!! Όπως υπονοείτε στο άρθρο και όπως αναφέρει πιο πάνω ο #ξέρω από μέσα# Athab φαίνεται πως οι αμερικανοι έχουν επανέρθει με βελτιωμένη προσφορα: 1ον. Η προσφορά των Αμερικανών της LM, πριν μόλις 40 ημέρες, αφορούσε 4 Σκάφη στην τιμή των 2 ήτοι 2 δις USD με εξαιρετικούς πράγματι Όρους Χρηματοδοτήσεως Προφανώς δεν συγκρίνετε με τις 2 [email protected] στα 2.5 billion όπως γράφετε!! Έστω και αν σε Μερικά σημεία πλεονεκτούν οι [email protected] !(SEA FIRE VS TRS) Όπως γράφω παραπάνω δεν είμαι οπαδός των MMSC αλλα εάν ισχύει τέτοια προσφορα δεν μπορούμε να… Read more »

Antonis_Loukas
Member
Noble Member
Antonis_Loukas

Το τι ανέφερε ο Athan, ποσώς με ενδιαφέρει. Δεν παίρνω αυτόν ως πηγή και προσωπικά, θεωρώ ότι μόνο ζημιά κάνει με τις υποτιθέμενες πληροφορίες και το μοίρασμα ελπίδας… Απλά σε κάποιους(πολλούς από όσα βλέπω), αρέσει το νανούρισμα… Εγώ δεν είμαι από αυτούς, ούτε και πείθομαι από τους κυβερνητικούς χειρισμούς ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ. Αυτό που γράφω για το κόστος, είναι ότι δεν ξέρουμε, αν θα είναι 4 σκάφη 4 δις ή 3 δις δολάρια σε παραπλήσιο πακέτο με των Belharra(που γράφονται από 2 έως 3 δις ευρώ για 2 σκάφη). Αυτό που ξέρουμε όμως, είναι ότι, ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ δεν πρόκειται οι… Read more »

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Καταρχάς τόσο η FREMM όσο και η [email protected] είναι πολιτικές αποφάσεις ΌΧΙ του Ναυτικού Οι απαιτήσεις του ναυτικού για πλοίο AAW αναφέρονται σε πλοίο της κατηγοριας LCf/F124 τόσο σε αριθμό Radar όσο και σε αριθμό cells/missiles! Για τις MMSC: Πράγματι έχουν μονο ένα ελικόπτερο αλλα και 2 UAV Κοιτάς τις προδιαγραφές του σκάφους των σαουδαράβων Το MMSC είχε επιλεγει και από το ισραηλινό ναυτικό Δες το τεύχος 400 της ΠΤΉΣΗ να δεις τι είχε απάνω!!! INCLUDING 2 * 8plo MK41 Για τα πλεονεκτήματα του συνδιασμου CODAG έναντι CODAD ρωτα τους τούρκους που τη πατήσανε με τις πρώτες MEKO!! Οι MMSC… Read more »

Skeptomenos_politis
Member
Noble Member
Skeptomenos_politis

Εκτενες σχολιο αλλα εντελως εκτος πραγματικοτητας. Οι Μπελχαρες δεν μας κανουν σαν πλοια, δεν εχουν CIWS, ειναι αργες, εχουν ντηζελοκινητερες και δεν φερουν αρκετα οπλα. Δεν μας κανουν τα πλοια με αυτη τη διαμορφωση. Δεν το λεω εγω, το λεει το ιδιο το Π.Ν. Υπαρχει επισημη δηλωση πως το Π.Ν. θα παρει τα πλοια που χρειαζεται, οχι οτι πουλανε οι Γαλλοι. Δεν υπαρχουν χρηματα, ποσο δυσκολο ειναι να το αντιληφθεις αυτο??? Οι Αμερικανοι εχουν χρηματοδοτικο πακετο, εκει ειναι το πλεονεκτημα, και οχι στο ποση εμβελεια εχει το ρανταρ και αν ο Aster ειναι καλυτερος απο τον SM-2. Με το χρηματοδοτικο… Read more »

Antonis_Loukas
Member
Noble Member
Antonis_Loukas

Δεν μας κάνουν οι Belharra(επειδή νομίζεις ότι δεν θα έχουν ciws, δεν έχουν τα όπλα που θα ήθελες, έχουν ντιζελοκινητήρες(μάλλον η ασθένεια ντουγκου-ντουγκου του CK σε χτύπησε κι’εσένα) και είναι αργές), αλλά επειδή μας δίνουν χρηματοδότηση(έχουμε κάτι σίγουρο και συγκεκριμένο;) για ακόμη χειρότερα πλοία, ε, δεν πάει και το παλιάμπελο; Ας πάρουμε αυτά! Είναι σαν να λες ότι επειδή δεν έχεις λεφτά(γνωρίζεις ακριβώς αν δίνουν και τι χρηματοδοτικό οι Γάλλοι; διαφώτισε μας!) να πάρεις αυτοκίνητο για να κάνεις 100km τη μέρα από το σπίτι στη δουλειά σου, θα πάρεις παπί… Η Belharra ΗΝ(που ακόμη δεν γνωρίζουμε πλήρη στοιχεία και εκεί… Read more »

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Πλακα κανεις!!! SAAR 72 στα 80 m είναι για να αντικαταστήσει τις Super Vita όχι τον ίδιο ρολο με τις MMSC των 3500-4000 tn – 125m!!! Εδώ περιγελάνε τη τουρκικη ADAπου είναι αρκετά μεγαλύτερη και μας γραφεις να πάρουμε τιs SAAR 72 για ξιφίες!! Η MMSC μια Χαρά κάνει για κύριο πλοίο του ναυτικού Όπως σου γράφουνε οποιος φέρει τη χρηματοδότηση στα οποια μετρα μας θα πάρει το πρόγραμμα Εάν το Ναυτικό θέλει να πάρει αυτό που ζητάει πρέπει να έχουμε και τα ανάλογα λεφτά που ΔΕΝ υπάρχουν Το ntougkou ntougkou ntougkou είναι χαρακτηριστική ασθένεια των DIESEL όχι δίκια μου… Read more »

Athan
Member
Famed Member
Athan

Στις Γαλλίδες ξέρω πως είσαι αλλεργικός αλλά το Ναυτικό και περισσότερο η Κυβέρνηση τις θέλει ακόμη ασχέτως με το ρεαλιστικόν της υποθέσεως λόγω SARS CoV-2.
Σε όλα τα άλλα συμφωνώ απολύτως.

Antonis_Loukas
Member
Noble Member
Antonis_Loukas

Ναι, σου θιξαμε την mmsc και έπεσε η μετοχή της LM… Ότι γράφεις ένα κάρο ανοησίες και όταν σε στριμωξουν τα γυρίζεις, βοηθάει πολύ τη κουβέντα ξέρεις… Έγραφες ότι η belharra, δεν πρόκειται να έχουν πάνω από 16 vls; ότι δεν θα έχουν ciws και όταν γράφτηκε για strales + άλλο ένα σύστημα υπό διαπραγμάτευση, κόλλησε η βελόνα στο ram; Για τις mmsc, επεμενες ότι θα έχουν 2 ελικόπτερα και 2 vls; τι να πρωτοθυμιθεί κάποιος! Εδώ σε όλες τις συζητήσεις, συγκρίνεις το εκάστοτε κόστος των belharra ως πακέτο, με άλλες σχεδιάσεις χωρίς όπλα /υποστήριξη /εκπαίδευση, για να δημιουργήσεις εντυπώσεις.… Read more »

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Η Σαουδική παραγγελια πήγε πολύ λιγότερα από την αρχική ανακοίνωση της DSSApriscillastarnes: https://navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2019/december/7835-lockheed-martin-awarded-a-contract-to-build-four-mmsc-ships-for-saudi-arabia.html https://www.defensenews.com/naval/2019/12/20/lockheed-inks-2-billion-contract-for-saudi-frigate/ 1.96 billion / 4 ships Δεν ξέρουμε τις τιμές και τις λεπτομέρειες αλλα στα ΣΊΓΟΥΡΑ το πλοίο θα είναι πολύ φθηνότερο από τις Γαλλικές πατάτες αφού οι σαουδάραβες έχουν ήδη πληρώσει το R&D Οποτε τα 500mil $ ανά πλοίο με Σαουδική διαμόρφωση αλλα made n USA το θεωρώ λογική τιμή Επιπλέον όπως γραφει και το άρθρο και ο ATHAN οι αμερικανοι έχουν κάνει ευνοϊκούς ορους χρηματοδότης Εάν οι Γάλλοι είχαν έρθει με ευνοϊκή χρηματοδότηση η συμφωνία θα είχε ΉΔΗ κλείσει με την επίσκεψη του Μητσοτάκη στον… Read more »

Skeptomenos_politis
Member
Noble Member
Skeptomenos_politis

Οι Sa’ar 72 ειναι ενδιαφερουσα σχεδιαση και υπερεξοπλισμενα πλοια, αλλα εχουν ενα μεγαλο μειονεκτημα.

Δεν διατιθενται δωρεαν και ουτε προσφερονται με χρηματοδοτικο πακετο!!!

Δανεια FMS δινουν μονο οι Αμερικανοι. Η αγοραζουμε Αμερικανικο πλοιο, η μενουμε με τις S για αλλα 5-10 χρονια.

Ελπιζω να εγινα κατανοητος.

Steve
Member
Famed Member
Steve

Έτσι για την ιστορία για το πόσο και άν μας καλύπτουν οι essm…
http://prntscr.com/rucgrf
http://prntscr.com/ruciw3

Thras
Member
Famed Member
Thras

Είναι προφανής η διαφορά, ακόμα και αν μιλάμε μόνο για το Αιγαίο…

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

το ποιο πιθανο σεναριο ειναι τιποτε απο τα δυο κι αυτο διοτι με την νεα οικονομικη κριση θα κανουμε τουλαχιστον μια πενταετια για να επανελθουμε στο γεναρη του 20 με τυχη -6% αεπ στο ευκολο σεναριο βαση στουρναρα βασει οοσα ισως κ -35% φουντο ποια mmcs k ποια μπελαρα? εδω ολοκληρες ηπα κ θα τσακιστουν στο βραχο κ θα ειμαστε εμεις large για μπελαρες 4δις? αυτο που ισως γινει ειναι οπλικα που οι αλλοι αποσυρουν να παρουμε τσαμπε αντε και κανα περιπολικο πλοιο μεσω ευρωπης δεν θα υπαρχουν χρηματα για κατι αλλο. ΥΓ. εαν ημασταν καλα δε θα ηθελα κανενα… Read more »

Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Οι Ηπα ετοιμαζουν boostασταρισμα στην μετα Covid εποχη !!! Το δανεικό θα πάει σύννεφο !!!

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

το προβλημα εχει ονομα γερμανια

kostask22
Member
Noble Member
kostask22

Πέρα από τα όπια και τα ευχέλαια, που συμφωνώ, όταν όλες οι χώρες επηρεάζονται, από τις βιομηχανικές, μέχρι τις τουριστικές, η ύφεση της Ελλάδας δεν είναι τόσο σημαντική, κυρίως στον βαθμό που έχουμε τα ίδια όπλα (οικονομικά) να την πολεμήσουμε και φαινόμαστε να έχουμε υπολογίσει το ρίσκο σωστά. Το στοίχημα που έχουμε βάλει είναι ότι ο μετρίαση του υγειονομικού προβλήματος μειώνει το μετέπειτα οικονομικό αντίκτυπο, βοηθάει την συνοχή, τους θεσμούς της χώρας, και διαφημίζει την χώρα. Ειδικά στον τουρισμό, οι Χ δις τουρίστες παγκοσμίως που θα γίνουν Χ/10 λόγω φόβου, σε ποια χώρα θα θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους?

Observer
Member
Trusted Member
Observer

Καλή η κουβέντα τον καιρό της αρρώστιας αλλά κανείς μας δεν αναρωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ μας προσφέρουν το συγκεκριμένο σκαρί με τις όποιες αδυναμίες του. Πιστεύω ότι έχουν προσδιορίσει επακριβώς τις ανάγκες μας. Πχ μπαίνεις σε γνωστό σκανδιναβικό κατάστημα και έχει 3 ειδών παπλώματα: για 10 βαθμούς Celsius, για -3 βαθμούς και για -25 βαθμούς. Φυσικά σου προσφέρουν το πρώτο γιατί αν σου πρόσφεραν το δεύτερο ίσως και να πήγαινες στην Αράχωβα για 3ημερο έστω και δαγκώνοντας το χείλος σου. Φυσικά το τρίτο πάπλωμα είναι μόνο για αυτούς και τους Ιάπωνες(βλ.sm-3-4 κλπ) ή και τους Σαουδάραβες ενίοτε.

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Δεν έχουν τίποτα άλλο να προσφέρουν για τα δικά μας πορτοφόλια!

Οι LCS είναι το μικρότερο πλοίο που έχουν στο ναυτικό τους σε μέγεθος φρεγάτας (tonnage) η κορβέτας από άποψη ρόλου και εξοπλισμού

Δεν είμαστε Ιαπωνία η Korea να πάρουμε AB

Το FFG που γραφουν παραπάνω είναι Ακόμα στο στάδιο του διαγωνισμού και μάλλον θα είναι και αυτό πολύ ακριβό για τα πορτοφόλια μας

kakaouskia
Member
Noble Member
kakaouskia

Καλησπέρα Συμφωνούμε για τα χρήματα και την έλλειψη αυτών. Το θέμα όμως παραμένει ότι οι LCS δεν κάνουν για φρεγάτες, αλλιώς δεν θα σχεδιαζόταν η FFG(X). Και σωστά λές ότι μένει να δούμε τιμή. Αλλά πρέπει και το ΠΝ να μας πεί τι θέλει. Αν επιμένει για αεράμυνα περιοχής, τότε θέλεις πλοίο με επάρκεια βλημάτων / συστημάτων για να αντέχει τόσο σε επιθέσεις κορεσμού κατά του ιδίου όσο και να προστατεύει τον υπόλοιπο στόλο από τέτοιες επιθέσεις. Θέλω να ελπίζω ότι το ΠΝ έκανε τα μαθηματικά του και υπολόγισε τι χρειάζεται. Για φρεγάτες γενικών καθηκόντων να γίνει διεθνής διαγωνισμός για… Read more »

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Μα ούτε οι Αμερικανοι υποστηρίζουν πως είναι φρεγάτες ούτε έχουν σχεδιαστεί με τα standards των φρεγατών: https://en.wikipedia.org/wiki/Littoral_combat_ship Το θέμα είναι τι αντέχει η μάλλον άντεxε προ covid 19 το πορτοφόλι μας Οι Fremm before και οι [email protected] now είναι ΠΟΛΙΤΙΚΉ απόφαση που κλήθηκε να δικαιολογήσει το Ναυτικό ΔΕΝ είναι απόφαση του Ναυτικού same story με τα P-3!! Για αυτό γαυγίζω κατά αυτής της πατάτας:Κάνουμε εξωτερική πολιτική με εξοπλισμούς Δεν το μάθαμε το πάθημα μας με τους Γερμανούς Εάν κάναν διεθνή διαγωνισμό και κατέβαιναν μονο οι Γάλλοι τότε ok αλλα εδώ έχουμε να κάνουμε με άλλη μια πολιτική απόφαση Μάλλον είχαμε… Read more »

kakaouskia
Member
Noble Member
kakaouskia

Καλημέρα Συμφωνούμε βρε Τόσο οι Μπελχάρα, όσο και τα Ρ-3 ήταν και είναι πολιτικές αποφάσεις. Και θα ψέξω λίγο την ηγεσία του ΠΝ εδώ, αποδεκτό από την εκάστοτε Κυβέρνηση να θέτει όρους στις προμήθειες – με βάση μια εθνική στρατηγική να τονίσω – αλλά η εμπλοκή σταματά στο “θέλω να πάρεις σύστημα από τις ΗΠΑ / Γαλλία” ή “θέλω κάτι που να μπορώ να φτιάξω Ελλάδα γιατί θέλω να αναπτύξω τα ναυπηγεία ώστε σε Χ χρόνια να φτιάχνω το Α,Β,Γ” Επ’ ουδενί δεν πρέπει να γίνεται ανεκτό από τον όποιο κλάδο η πολιτική ηγεσία να ορίζει το είδος / ποσότητα… Read more »

Vassilis13
Member
Noble Member
Vassilis13

https://books.google.de/books?id=Ug-6DgAAQBAJ&pg=PT527&lpg=PT527&dq=gowind+3100&source=bl&ots=kYUCMa0OXL&sig=ACfU3U0i9tKYJid3MrjWv9Ib1wJI6im4Qw&hl=de&sa=X&ved=2ahUKEwju6Mmm39XoAhXN26QKHfu9DVY4FBDoATAAegQICBAB#v=onepage&q=gowind%203100&f=false

Ας αφήσουμε στην άκρη κ της Μπελχαρες λογο τιμής κ της mmsc. Κ επειδή οι γερμανοί ειναι φιλοτουρκοι μένουν μονάχα οι γάλλοι.
GOWIND 3100. Όπως βλέπετε κ πανό η Μαλαισία πήρε 6 με 2,8 δισεκατομμύρια δολλάρια.
Οπότε αποσύρουμε αρχικα της 3 μη αναβαθμισμένες S κ έχουμε στόλο 16 πλοίων. Γτ δν φτάνει μόνο η ποιότητα αλλα χρειάζεται κ ποσότητα. Επίσης οι gowind3100 ειναι αρκετά ποιό φτηνές οτι αφορά την συντήρηση.

LYK
Member
Trusted Member
LYK

Αφού θα έρθουν οι BELHARRA το 2024-2026 τότε μπορούμε να περιμένουμε μια εξελιγμένη έκδοση, ενώ μπορούμε να δεσμευθούμε για αυτήν. Πχ. 60 κελιά με επιμήκυνση και 16 EXOCET παθητικοί και 2 RAM στο υπόστεγο, μπορεί και 127.

ΜΕ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.

Δέσμευση τώρα όμως για 2-4 πλοία.

Άσε που κάποιος θα τις αγοράσει και θα πέσουν οι τιμές γιατί θα “διαγραφεί” το R&D.

Aniparktos
Guest
Aniparktos

Απλές απορίες. Κάποτε υπήρχε η πρόβλεψη για τη ναυπήγηση δύο επιπλέον ΜΕΚΟ. Αν υπήρχε λίγη σοβαρότητα γνωρίζοντας τα οικονομικά και την ανάγκη για ενίσχυση του στόλου δεν θα μπορούσανε να ναυπηγηθούνε δύο ή τρεις «τροποποιημένες» ΜΕΚΟ με δυνατότητα επιπλέον εκτοξευτών και με κοινό ραντάρ και ηλεκτρονικό εξοπλισμό με τις υπό σχεδιασμό εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ; Έτσι δεν θα αναπαύονταν επιτέλους τα τρία ιστορικά ντοκουμέντα; Δεν θα έπεφτε το κόστος εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων λόγο μεγαλύτερης παραγγελίας; Δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε μεταφορά τεχνολογίας για το ραντάρ; Δεν θα …; Δεν θα …; …. Και μη έχοντας γνώση επί του θέματος. Τι επιπλέον έχει… Read more »

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Σε ποια Ναυπηγεία?
Ο Σκαραμαγκάς είναι υπό εκκαθάριση(liquidation )

Επιπλέον αρκετοί ακούν Γερμανούς και βγάζουν δόντια μαχαιρια πιστολια σπυράκια ξερνούν και πάει λέγοντας

Οι υπάρχοντες MEKO είναι μια σχεδίαση της δεκαετίας του 80

Οι επιλογές που έκανε τότε το Ναυτικό για το σκάφος τα συστήματα τα όπλα τους κινητήρες ήταν εξαιρετικές

Τώρα κλαυτa γενικώς

Τα LCS ΔΕΝ είναι φρεγάτες όπως γράφω παραπάνω
Το θέμα είναι τι αντέχει η τσέπη μας που δεν αντέχει και κυρίως τι πακέτο χρηματοδότησης υπάρχει διαθέσιμο

Skeptomenos_politis
Member
Noble Member
Skeptomenos_politis

Στα ναυπηγεια Νεωριου Συρου της ONEX.

dv1.gr
Member
Trusted Member
dv1.gr

καλα ο τυπος το εχει τερματισει …αεροπλανο θα εμφανιστει σε αποσταση κατω απο 3χλμ…λες και βγαινει απο στενο της πατησιων ….δηλαδη ελεος θα παθουμε εμφραγμα απο τα γελια …εχει κανει και μελετες τι τυφλο σημειο προσφερει καθε βραχονησι ….βεβαια ποιο πανω λεει τα ιπαμενα ρανταρ θα βλεπουν τα παντα απο θεση ασφαλειας και για πολλα χιλιομετρα 400-500 ….. λοιπον στα σοβαρα ..γιατι βλεπω οι πολλοι σχολιαζουν οτι ναναι … για αυτα τα αμερικανικα πλοια τα οποια εχει ηδη αποκτηθει το σχεδιο απο τους τουρκους η περιφηφη αντα κλαςς ….ειναι πλοια που σχεδιαστηκαν για πολεμο εναντια στην πειρατεια….για θαλασσες με τετοιο… Read more »

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Και AΣΧΕΤΟΣ και ΑΔIAʼΒΑΣΤΟΣ!

Αλλα άμα κινδυνεύεις να πάθεις έφραγμα όταν πας να διαβάσεις κάτι είναι κατανοητή η ασχετοσύνη σου!!!

Αυτό εδώ το διάβασες?

https://en.wikipedia.org/wiki/Radar_horizon

Μπορείς να διαβάσεις και να καταλάβεις αγγλικά?

Σε τι ύψος είναι το RADAR ενός πλοίου και σε τι ύψος πετάνε τα ERIEYE/MESA???

Υποθέτω πως γνωρίζεις πως η Γη είναι σχεδόν σφαιρική???!!!

Τα αλλα που γραφεις είναι άστα να πάνε silly question question question question question question question question question question

dv1.gr
Member
Trusted Member
dv1.gr

προσεχε μη σε βρει κανενα φ-16 στην πατησιων …βγαινουν σαν τρελα ….απο το wiki μορφωνεσε?….για αυτο τα λες αυτα ….ψαξε λοιπον να βρεις …πως λυνεται αυτο που διαβασες…..λιγο χλωμο βεβαια να το βρεις εκει ……. μη ξεφτυλιζεσε αδικα δεν εχεις ιδεα και το ξερεις …ασε λοιπον παντογνωση που νομιζεις οτι αποκτας με μερικοτητες σκορπιες απο εδω και εκει …σε θεση να αποδειξης πραγματικα με πραγματικα μεσα οτι λες δεν εισαι και δεν μπορεις ….μη προκακλεις τους υπολοιπους … και οπωςστα λεωω ποιο πανω ..μπελαρα ….χωρις ιχνος αμερικανιας επανω της …24 μικα και 2 σαντραλ .8 σκαλπ και 24 αστερ ….η… Read more »

dv1.gr
Member
Trusted Member
dv1.gr

για να μη σκασεις να το παρει το ποταμι …..ξερεις υπαρχουν και οι αναμεταδοτες ..καιμαλιστα και δορυφορικοι …για να σε προλαβω ΝΑΙ η μπελαρα εχει και τετοια δυνατοτητα …..και δεν χρειαζεσαι το wiki αυτο που ειδες εκει υπαρχει στην φυσικη του γυμνασιου ….αμα θελεις απο εδω στο ελλαδισταν βλεπουμε με ρανταρ ολο το ποταμι στη νεα υορκη …οτι υπαρχει και δεν υπαρχει …προβλημα κανενα …….. να μου πεις γνωμη …για τους 250+ αστερ30 οπου θελεις σε οποια κουκκιδα διαλεξεις …..δραστικο βεληνεκες 80+χλμ μεγιστο 120+…..βαλε εσυ αμα θες 500 οχι 32 500 essm και νομιζε οτι εχεις πλοιο ….τυχεροι βεβαια οι… Read more »

zap
Member
Famed Member
zap

Take it back a notch ρε CK. Ενταξει δεν ειναι αναγκη να χαρακτηριζουμε συναναγνωστες.

CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Δίκιο έχεις!!!
Λάθος μου cry cry cry cry cry cry cry cry cry

Από αυτά που απαντάει μάλλον ζαλίστηκε όταν του έγραψα πως η Γη είναι σφαιρική
silly silly silly silly silly silly silly silly silly silly silly silly
Που να μάθει πως γυρνάει και γύρω από τον Ήλιο κιόλας!!!

lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol

Skeptomenos_politis
Member
Noble Member
Skeptomenos_politis