Μία μετονομασία με νόημα: Αμερικανική Διοίκηση Ινδικού-Ειρηνικού

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν στην μετονομασία της Διοίκησης Ειρηνικού σε Διοίκηση Ινδικού-Ειρηνικού [United States Indo-Pacific Command (USINDOPACOM)], σε μια σε μεγάλο βαθμό συμβολική κίνηση, υπογραμμίζοντας την ολοένα και μεγαλύτερη σημασία της Ινδίας στο Πεντάγωνο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Διοίκησης.

Η πρώην Διοίκηση Ειρηνικού είναι υπεύθυνη για όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού. Στην εν λόγω διοίκηση υπάγονται 375.000 πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό για την εύρυθμη παρακολούθηση της περιοχής ευθύνης, στην οποία περιλαμβανόταν ανέκαθεν κι η Ινδία.

Σχετικά με την μετονομασία αυτή, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε σε δημοσιογράφους τα εξής: «Οι σχέσεις μας με τους συμμάχους και τους εταίρους του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού έχουν αποδειχθεί κρίσιμες για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας. Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη συνδεσιμότητα μεταξύ Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού, σήμερα μετονομάζουμε την Αμερικανική Διοίκηση Ειρηνικού σε Αμερικανική Διοίκηση Ινδικού-Ειρηνικού».

Προς το παρόν η μετονομασία αυτή δεν συνεπάγεται μετάθεση επιπλέον δυνάμεων και συστημάτων στην περιοχή, απλά υπογραμμίζει την σχετικότητα από στρατιωτική άποψη της συγκεκριμένης περιοχής για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2016, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία υπέγραψαν μια συμφωνία που διέπει τη χρήση των χερσαίων, αεροπορικών και ναυτικών βάσεων για αμοιβαίες εργασίες επισκευών και τροφοδοσίας, μία κίνηση που παρουσιάστηκε ως βήμα για την ανάσχεση της επεκτατικής τάσης της Κίνας.

Φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν να παγιώσουν την πρόσβασή τους στην αμυντική αγορά της Ινδίας, έχοντας ήδη καταλάβει την θέση του Νο. 2 προμηθευτή οπλικών συστημάτων στην χώρα, με πωλήσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων την τελευταία δεκαετία.

Ο Μάττις όπως είναι γνωστό κι έχουμε αναφέρει ήδη πιέζει προς την κατεύθυνση μίας πιο χαλαρής πολιτικής για την εξαγωγή όπλων στην Ινδία ώστε να παρακαμφθεί η νομοθεσία που επιβάλλει κυρώσεις σε χώρες που αγοράζουν ρωσικά οπλικά συστήματα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
DangerJetExhaust
Member
DangerJetExhaust

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που το έκαναν, όπως ο θαλάσσιος “Δρόμος του Μεταξιού” και η παρουσία της Κίνας στην Αφρικανική ήπειρο. Ή η δραστηριότητα των Ιρανών στην περιοχή. Το Ινδικό ναυτικό είναι αρκετά ισχυρό, όμως ρωσοκρατούμενο από πλευράς ναυτικών και αεροπορικών μονάδων, αλλά οι ΗΠΑ θέλουν στενή συνεργασία. Επίσης τα στενά της Ινδονησίας έχουν τεράστια γεωπολιτική αξία όχι μόνο για τους Κινέζους, αλλά και για άλλους παίκτες στην περιοχή.
Άσχετο, αλλά επειδή μου άρεσε και θα θέλουν πολλοί να το δούνε:
https://edition.cnn.com/travel/article/best-aircraft-livery-design/index.html