Λίστα προτεινόμενων κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας από τις ΗΠΑ!

4
1852

Οι ΗΠΑ έχουν ετοιμάσει μια λίστα με τουρκικoύς οργανισμούς και φυσικά πρόσωπα που θα στοχοποιηθούν σε περίπωση που αποφασίσουν να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κίνηση αυτή θα ήταν αντίδραση για τη φυλάκιση υπηκόων και υπαλλήλων της διπλωματικής αποστολής τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται μαρτυρίες «δύο άτομων με γνώση του θέματος». Την ίδια στιγμή, η λίρα ολισθαίνει.

Ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ενός από αυτούς τους ανθρώπους, του ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον, η προετοιμασία των λεγόμενων «πακέτων στοχοποίησης» δείχνει πόσο κοντά βρίσκονται οι ΗΠΑ στο να επιβάλλουν πρωτοφανείς κυρώσεις κατά ενός μέλους της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρεται, οι κυρώσεις έχουν σχεδιαστεί με βάση της αντίστοιχες που επιβλήθηκαν εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης και επιχειρηματιών (στο άρθρο αναφέρονται ως «ολιγάρχες») του στενού κύκλου του πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το Bloomberg, που λόγω της προφανούς ευαισθησίας του θέματος ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Οι κυρώσεις σχεδιάστηκαν σύμφωνα με τη νομοθεσία Global Magnitsky Act που πέρασε το 2016, που επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να στοχοποιεί άτομα, εταιρείες ή άλλους φορείς που εμπλέκονται σε διαφθορά ή σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων οπουδήποτε στον κόσμο.

Οι κυρώσεις βάσει της εν λόγω νομοθεσίας επιτρέπουν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων στις Η.Π.Α., απαγορεύσεις ταξιδιών και απαγορεύσεις για επιχειρηματική δραστηριότητα με εταιρείες των ΗΠΑ.

Κατακρημνισμός της τουρκικής λίρας

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε επίπεδα ρεκόρ 4,9985% μετά την δημοσίευση των πιθανών κυρώσεων στο Bloomberg News, αυξάνοντας την πτώση από το 4,5% στις 26 Ιουλίου, όταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς απειλούσε με κυρώσεις για την υπόθεση Μπράνσον.

Οι αποδόσεις στο 10ετές χρέος της Τουρκίας σημείωσαν ρεκόρ 18,86% την Τρίτη. Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 της Κωνσταντινούπολης έχει σημειώσι απώλειες 36% σε σχέση με το δολάριο φέτος, που είναι η δεύτερη χειρότερη απόδοση παγκοσμίως μετά τη Βενεζουέλα.

Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι τραπεζικά στελέχη από τις ΗΠΑ που είχαν συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους δηλώνουν ότι οι απειλές των κυρώσεων εξακολουθούν να μην λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στην Άγκυρα, παρόλο που σε περίπτωση που υλοποιηθούν θα διέκοπταν τη χρηματοδότηση σε μια οικονομία που εξαρτάται από το εισαγόμενο κεφάλαιο.

Οι προβλεπόμενες κυρώσεις με βάση την εν θέματι νομοθεσία Magnitsky θα μπορούσαν να είναι μόνο η αρχή μιας φαινομενικής μετωπικής επίθεσης των ΗΠΑ στην ευάλωτη οικονομία της Τουρκίας.

Εκτός των άλλων οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή υψηλού προστίμου στην κρατική χρηματοπιστωτική οντότητα Turkiye Halk Bankasi AS για το ρόλο της στην παράκαμψη κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα του και επιπλέον θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία αν κι όταν παραλάβει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία το 2019.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μεσα σ΄ολα ο Ερντογαν επαναφερει την θανατικη ποινη. Ισως να το ξανασκεφτει,καμια φορα τα πραγματα γυρνανε μπουμπερανγκ….

    • Ας ελπίσουμε ότι θα σκάσει σύντομα και όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα προγράμματα θα μείνουν ως όνειρα θερινής νυκτός, έχοντας απορροφήσει τεράστια κονδύλια από την τουρκική οικονομία.

Comments are closed.