Πρωτοφανές αίτημα της αμερικανικής Γερουσία: λίστα με τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο!

59
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Με ένα νομοσχέδιο «πακέτο» που τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο επιδιώκουν να παγιώσουν το ενδιαφέρον της αμερικανικής διπλωματίας για την Ανατολική Μεσόγειο και να προχωρήσουν σε μια ουσιαστική αναθεώρηση της αμερικανικής στρατηγικής με στόχο να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Κογκρέσου που ένα νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει λίστα στη Βουλή με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, στο ίδιο νομοσχέδιο ζητείται η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Χριστοδουλίδης σε AP: “Οι ΗΠΑ θα άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο”

Μάλιστα, πρόκειται μια διακομματική πρωτοβουλία, καθώς ο κ. Μενέντεζ είναι ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ενώ o κ. Ρούμπιο, ο οποίος είναι επίσης μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, εκλέγεται ως Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής στη Φλόριντα.

Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», όπως αποκαλείται επίσημα, εισάγει μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν να ενισχύσουν την αμερικανική στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Υπό αυτό το πρίσμα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας.

Όπως εξηγούν οι δύο γερουσιαστές, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιδιώκει την επικαιροποίηση της στρατηγικής των ΗΠΑ με στόχο να αναγνωριστεί ο αντίκτυπος των αλλαγών που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτές τις αλλαγές συμπεριλαμβάνεται η ανακάλυψη μεγάλων οικοπέδων φυσικού αερίου αλλά και η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας τόσο με τις ίδιες τις ΗΠΑ όσο και με όλους τους βασικούς περιφερειακούς εταίρους της Ουάσινγκτον.

Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο γερουσιαστής Μενέντεζ τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν σημαντικά συμφέροντα εθνικής ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία ενισχύονται από την ενδυνάμωση των σχέσεων τους με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο.

Τέλος στις παραβιάσεις στο Αιγαίο από την Τουρκία και άρση του casus belli ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

«Η συνεργασία μεταξύ αυτών των χωρών τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας έχει ανοίξει τον δρόμο για ένα ευρύ περιφερειακό σχέδιο για την ασφάλεια και την οικονομική και ενεργειακή ατζέντα. Έφτασε η ώρα, οι ΗΠΑ να εμβαθύνουν αυτή τη συνεργασία και να χτίσουμε πάνω σε αυτή την εποικοδομητική πρόοδο των συμμάχων μας για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Ρούμπιο τόνισε ότι η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και η επέκταση της εξωτερικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα συνιστούν μέρος μιας «συνολικής προσέγγισης για την σταθεροποίηση των βασικών μας περιφερειακών εταίρων».

Όσον αφορά την Τουρκία, το νομοσχέδιο ζητάει από την κυβέρνηση να εμποδίσει την μεταφορά των μαχητικών F-35, εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400. Μάλιστα, επισημαίνεται πως μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει και στην γενικότερη επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται στο πλαίσιο του Νόμου Περί Αντιμετώπισης των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση στις 27 Οκτωβρίου 2017.

Συνολικά, ο Νόμος για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019:

* Αίρει την απαγόρευση πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία

* Προβλέπεται ότι μέσα σε 90 ημέρες από την επικύρωση του, ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει λίστα στο Κογκρέσο με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

* Εγκρίνει το ποσό των 3 εκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα μέσω του προγράμματος για τη «Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων» (FMF)

* Εγκρίνει το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα και την Κύπρο μέσω του προγράμματος «Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» (IMET)

* Αναφέρει ότι η ασφάλεια των εταίρων της Αμερικής όπως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι σημαντική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

* Χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ και πυλώνα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο

* Επιδιώκει την αμερικανική στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

* Προσθέτει ότι οι τέσσερις χώρες, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αμερική αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα ανατρέπει την σταθερότητα, θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και της σχέσης καλής γειτονίας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.

Πηγή: Α.Μ.Π.Ε.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Digenis
Member
Digenis

Βρε βρε πως αλλάζουν οι καιροί !!! Και οι ευρωπαιοι ως συνηθως κοιμουνται τον υπνο του δικαιου !!!

ΒΑΣΙΛΗΣ
Guest
ΒΑΣΙΛΗΣ

Ξυπνήσαν οι κόρακες (γιάνκιδες)!!!
Δεν πιστεύω να περιμένεις κάτι προς εμάς από τους Γερμανούς ε..!?..
Υπέρ των Τούρκων, το πιθανότερο να δεις…
Βασικά, βλέπουμε ήδη (Τουρκικά Leo σε κατεχόμενα Ευρωπαϊκά εδάφη-Κύπρος).

earendil
Member
earendil

Εδω κοιμομαστε εμεις δεν θα κοιμουνται οι Ευρωπαιοι?Εμεις κυριε αγωνιζομαστε για την ευρωπαικη προοπτικη της τουρκιας με ψυχραιμια και νηφαλιοτητα.Ναι μαλιστα

Kamp
Member
Kamp

Μήπως τα ποσά που αναφέρετε για στρατιωτική βοήθεια είναι δισεκατομμύρια και όχι εκατομμύρια??

AvoMelkonian
Member
AvoMelkonian

Καλύτερο κ από πρωταπριλιάτικο! Τα $3M του FMF είναι ψίχουλα αλλά:
1. είναι μια αρχή κ
2. ένα επιχειρημα προς Γάλλους ότι αν δεν χαμηλώσουν τις τιμές τους, το πουλάκι πέταξε για άλλες πολιτείες, ηνωμένες.

zipo's
Guest
zipo's

Εεεε, συγνώμη αλλά τα “καθρεπτάκια” θα είναι σε συσκευασία δώρου, οπότε λογικό το κόστος…

George_K
Member
Famed Member
George_K

Κάλιο αργά παρά ποτέ…
Άντε και με το καλό να πάρει πόδι και ο στρατός κατοχής από την Κύπρο..

ΥΣ. Δεν μπορώ όμως να μην αναφέρω και την επιλεκτική πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή εδώ και 40 χρόνια, υπέρ της Τουρκίας φυσικά… συνδυασμός αμερικανικών συμφερόντων και ενός αέρα “αντιαμερικανισμού” και “ψευτοεπαναστατισμού” που σάρωσε την μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Chrisgk1
Member
Chrisgk1

O “αντιαμερικανισμός” ξέρεις δεν προέκυψε από το πουθενά, προηγήθηκε μια χούντα που ο ίδιος ο Clinton ζήτησε δημόσια συγνώμη για τον ρόλο της χώρας του και ένας Αττίλας που και εκεί ο θείος Σαμ έβαλε το χεράκι του !

George_K
Member
Famed Member
George_K

Βεβαίως και έχεις απόλυτο δίκιο.

Kostas Kladianos
Guest
Kostas Kladianos

Σωστα μιλατε για την ”αντιαμερικανικη” ελλαδα των 80s κυριε Γιωργο, αρνητικο κεφαλαιο στις συμμαχικες σχεσεις μας.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Ο ρόλος των ΗΠΑ με τη χούντα ήταν ότι αντί να μας κόψουν την καλημέρα, συνέχισαν να έχουν σχέσεις μαζί μας. Το πόσο δικαιολογεί αυτό τα επίπεδα και την έκταση του ελληνικού αντιαμερικανισμού για μένα είναι συζητήσιμο. Σίγουρα περισσότερο από καθόλου, αλλά για μένα όχι εντελώς. Για τη δε Κύπρο, εξαρτάται από το που ξεκινάμε και που τελειώνουμε τις γραμμές της συνωμοσιολογίας και του ρεβιζιονισμού (μετά συγχωρήσεως δηλαδή αλλά στο ελληνικό ιντερνέτι το τι έχουμε διαβάσει πολλοί ανά τα χρόνια για την Κύπρο δεν περιγράφεται). Μετά τούτων των γεγονότων, ο ελληνικός αντιαμερικανισμός ήταν επί το πλείστον αποτέλεσμα της επιμελούς καλλιέργειας… Read more »

περδικας
Guest
περδικας

μάθε λίγο την ιστορία του κυπριακού και μετά γράψε για συζητισιμο αντι-αμερικανισμο …απλά οι ΗΠΑ δε θέλαν μια Κούβα στη Μεσόγειο και ενθάρρυναν και τις 2 χώρες να αναλάβουν δράση με αποτέλεσμα η Κύπρος να είναι κομμένη στα δύο.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Την ιστορία του κυπριακού πολλοί πρέπει να την μάθουμε, γιατί ακόμα ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του. Όπως είπα όμως, ο ελληνικός αντιαμερικανισμός στη σημερινή του μορφή την Κύπρο και τα παθήματά της ξέρεις καλά που την έχει γραμμένη.

STRATOS
Member
STRATOS

Οχ, οι Αμερικάνοι μετά από 40 χρόνια ίσων αποστάσεων (στην καλύτερη) και σφυρίζω αδιάφορα!!! ανακάλυψαν ότι οι τούρκοι τελικά παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο!!!!

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Αγαπητέ, έτσι είναι η εξωτερική πολιτική εδώ και κάποιες χιλιάδες χρόνια. Εμείς οφείλουμε, ιδίως αφού είμαστε και Έλληνες, να την γνωρίζουμε καλά. Επιπλέον, να παίρνουμε παράδειγμα από τον Τ. Παπαδόπουλο για να δημιουργούμε διπλωματικό κεφάλαιο…

Andreas
Member
Noble Member
Andreas

Λες να βάλουν και κάτι δικές τους παλαιότερα στην λίστα;

κωστας
Guest
κωστας

ποτε ψηφιζεται;;;

Blue
Guest
Blue

Το ποτήρι μισογεμάτο που λέγαμε…. φυσικά και κρατώ μικρό καλάθι σε ότι ακούγεται γιατί η Τουρκία ποτέ δεν θα πάψει να είναι στρατιγικός σύμμαχος των ΗΠΑ, όμως η απαρχή της εξασθένιση της είναι προ των πυλών. Είδωμεν.

chq
Guest
chq

Η Ελλαδα εναι πλεον στρατηγικος εταιρος του Ισραηλ στη περιοχη(αρα και των ΗΠΑ).Συνεχιζουν οι περισσοτεροι να μην αντιλαμβανονται τι σημαινει αυτο.Ριξτε μια ματια ποσο γρηγορα οι αμερικανικοι οικοι αξιολογησης αναβαθμιζουν την ελληνικη οικονομια.Οι ιδιοι οικοι που μας εριξαν στη χρεοκοπια μαζι με τα δικα μας μπουμπουκια.Μας χρειαζονται πλεον ως ισχυρους συμμαχους οξυγονο και αποκουμπι του Ισραηλ προς τη δυση.

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Οφείλουμε πάνω απ’ όλα ως Έλληνες να είμαστε ευγνώμονες στον αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο η Εθνικά ορθή στάση του οποίου ήταν η βάση για τις ευνοϊκές εξελίξεις. Οι σημερινοί πολιτικοί σε Ελλάδα και Κύπρο δεν το έχουν αναγνωρίσει. Φανταστείτε τώρα τι θα γινόταν σε Ελλάδα και Κύπρο αν είχε εφαρμοστεί το Σχέδιο Ανάν… Η στάση του πρέπει να πάντα να προβάλλεται σε αντιδιαστολή με όλους εκείνους τους δήθεν προοδευτικούς πολιτικούς που θεωρούν δογματικά ως Εθνικά ωφέλιμη στάση τον συμβιβασμό όποτε κάποιος προβάλλει διεκδικήσεις σε βάρος μας. Η όλη αναβάθμιση της θέσης Ελλάδος & Κύπρου θα ήταν ακόμη καλύτερη αν δεν υπήρχαν… Read more »

bob batons
Guest
bob batons

Για εξήγησε μου αγαπητέ τι ακριβώς πέτυχε ο Παπαδόπουλος το 2004 και γιατί πρέπει να του είμαστε ευγνώμωνες;

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Αν τώρα η Κύπρος και κατ’ επέκταση η Ελλάδα μπορεί να αρχίσει να ωφελείται (ευνοούμενη και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις) από τα ενεργειακά κοιτάσματα (o Τάσσος Παπαδόπουλος ανακήρυξε την ΑΟΖ) είναι γιατί παραμένει ανεξάρτητο ΚΡΑΤΟΣ. Ή μήπως πιστεύει κανείς ότι τα πράγματα θα ήταν τα ίδια για μια κοινότητα του Σχεδίου Ανάν υπό την σκέπη και την «μεγαλοψυχία» του Ταγίπ(;)…

Dimitris_jp
Member
Dimitris_jp

Ενα απλο παραδειγμα, αφου ΔΕΝ υπογράφηκε το σχεδιο Αναν, οι Αγγλικες βασεις στο νησι ΔΕΝ εχουν ΑΟΖ. Σημερα τα 2 κοιτασματα που εχουν βρεθει, θα ηταν σε ΑΓΓΛΙΚΗ ΑΟΖ.

Makis
Member
Makis

Έβαλε την Κύπρο στην ΕΕ, ανακήρηξε ΑΟΖ ενώ ακόμα η Ελλάδα κοτάει, διασφάλισε την Ελληνικότητα του νησιού και του ευρωπαικού κεκτημένου, απέτρεψε την πλήρη Τουρκοποίηση του νησιού ως προς: τη γλώσσα, την απώλεια εθνικού ύμνου, σμίκρυνση εθνικής φρουράς, τον περιορισμό των πολιτικών δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων κα. Έβλαλε το βρωμοπόδαρο του Αττίλα που τώρα μένει πίσω στα ενεργειακά ως το κακό παιδί που κανένας δεν το θέλει. Οι Τουρκοκύπριοι ΜΟΝΟΙ τους μέσω της ΑΟΖ και της ευημερίας του ελεύθερου νησιου θα αποτάξουν τον δυνάστη

George_K
Member
Famed Member
George_K

Να συμπληρώσω ότι ήταν ένας ενάντιων όλων.. ακόμα και η Ελληνική πλευρά τον πίεζε να πει το ΝΑΙ, πόσο μάλλον όλοι οι άλλοι…

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Ακριβώς!

x-m
Member
x-m

Ακριβώς!! Μόνο ο Καραμανλής ήταν αντίθετος αλλά λόγω ιδιότητας ήταν υποχρεωμένος να κρατήσει ουδέτερη στάση . Κάποιοι άλλοι θα έπρεπε να κοκκινίζουν από ντροπή για τη στάση τους. Ο Παπαδόπουλος ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση τη σωστή στιγμή. Τιμή σ’έναν πραγματικό πατριώτη.

ira-ant
Guest
ira-ant

Πολυ σωστα.

Ευθυς
Guest
Ευθυς

Ρε παιδες κοψτε κάτι… Η αρχή έγινε επι Κληρίδη με το ρολανδη να υπογράφει συμφωνία με την Αίγυπτο. Ο παπαδοπολος συνέχισε την προσπάθεια όπως και όλοι οι υπόλοιποι, ούτε την εμπνεύστηκε και ούτε πρέπει να του πιστωθεί. Παρομοίως και για την είσοδο στην ΕΕ. Συνομιλίες και προετοιμασία για χρόνια μεγάλη επιτυχία Κληρίδη-Σημίτη να γίνει αποδεχτή η Κύπρος υποψήφιο μέλος χωρίς λύση στο κυπριακό και όλα συμφωνημένα προτού να εκλεγεί ο Τάσος. Τα υπόλοιπα σωστά τα λέτε

FOX
Guest
FOX

Τα πρώτα 12 kiowa πρέπει να πάνε Κύπρο…
Μαζί με μεταχειρισμένα Μ109Α5 και Μ270

ΒΑΣΙΛΗΣ
Guest
ΒΑΣΙΛΗΣ

Τα κιόβα να μείνουν εκεί που θα μείνουν.
Οι Κύπριοι, με τα τόσα λεφτά των υδρογονανθράκων, καλά θα κάνουν να χτυπήσουν τα Πακιστανικά κόμπρα που λιάζονται στην Αριζόνα και τα Μ1Α1 από τα Αμερικανικά αποθέματα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Guest

Πρωτοφανές αίτημα της αμερικανικής Γερουσίας…Απειλές για να επιστρέψει στην δύση. Πολύ φοβάμαι την Κυπριακή-Ελληνική ΑΟΖ… μακάρι να κρατήσει ο Ταγίπ την θέση του μέχρι τέλος.

George_K
Member
Famed Member
George_K

Τόσα χρόνια επιθετική εξωτερική πολιτική προς τους γείτονές τους βλέπουν να πηγαίνουν χαμένα…
οπότε σου λέει κάτσε μπας και τους εκβιάσουμε…

GPA
Member
GPA

Τα λέω καιρό τώρα αλλά εδώ πολλοί και η πτήση δεν λένε να καταλάβουν τις αλλαγές. Συνεχίζουν να επιχειρηματολογουν με βάση τον πανικό κάνοντας πολύ θόρυβο και παραβλεποντας βασικές παραμέτρους. Η άμυνα της χώρας, τα εξοπλιστικά κτλ είναι σε άμεση συνάρτηση με την γεωστρστηγικη μας θέση. Οι επιτελείς ξέρουν πολύ καλά τι απαιτείται και ευτυχώς δεν πανικιβαλλονται όπως πολλοί εδώ μέσα. Χειριζόμαστε πάρα πολύ καλά το θέμα και οι Τούρκοι επειδή διπλωματικα είναι χαμένοι αυτή την στιγμή κάνουν κινήσεις εντυπωσιασμου για εσωτερική κατανάλωση στις οποίες βέβαια πολλοί εδώ μέσα και η πτήση τσιμπάνε. Υπομονή μέχρι να κατανοήσουν τις αλλαγές

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Αυτό ήρθα κι εγώ να πω, ότι προφανώς όλα αυτά οφείλονται στους δεινούς και άνευ προηγουμένου στρατηγικούς διπλωματικούς χειρισμούς της ελληνικής πλευράς, και όχι στη συγκυρία της επικείμενης εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων με την αυτοαποξένωση της Τουρκίας. Άρα δε χρειάζεται πανικός γιατί οι Αμερικάνοι είναι έτοιμοι να βάλουν τα στήθη των πολεμιστών τους ανάμεσα στα ελληνικά γυναικόπαιδα και τα τουρκικά δόρατα. Γι’αυτό δεν πανικοβάλλονται και οι επιτελείς, απλώς ζητάνε το ένα εξοπλιστικό μετά το άλλο.

gdmast
Member
gdmast

Το θέμα εδώ ΔΕΝ είναι το να αναφερθούν οι παραβιάσεις. Αυτό είναι το εύκολο, διότι παραβιάσεις γίνονται. Το θέμα είναι το ΠΟΙΕΣ θα θεωρηθούν παραβιάσεις από τους Αμερικανούς. Δηλαδή, εάν περιληφθούν ΑΚΡΙΒΩΣ οι παραβιάσεις τις οποίες η Αθήνα θεωρεί ως τέτοιες. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο και καταγραφεί επισήμως, θα είναι μια μεγάλη νίκη. Διότι ο Αμερικανικός παράγοντας θα είναι πλέον υποχρεωμένος να θεωρήσει τις Τουρκικές διεκδικήσεις ως de facto παράνομες. Και να συμπεριφερθεί αναλόγως. Και τα ίδια ισχύουν και για την Κύπρο μας. Αυτό σημαίνει ότι, οι διεκδικήσεις των γειτόνων μπαίνουν σε άλλη βάση νομιμοποίησης, ενώ ο στόχος της σύνδεσης… Read more »

dkataims
Member
dkataims

Σωστός.. ΑΥΤΌ είναι όλο το ζουμί και η πραγματικά θετική εξέλιξη..Αν και όταν ψηφιστεί θα είναι καταγεγραμμένες και χαρακτηρισμενες οι παραβιάσεις του ΈΕΧ πάνω από νησίδες και περιοχές οι οποίες αμφισβητούνται από τη Τουρκία , ως παράνομες. Το ίδιο προκύπτει και στη περίπτωση της ΑΟΖ. Όλα τα παραπάνω είναι άσσοι στο μανίκι της Ελληνικής διπλωματίας στη προσπαθεια να αποδείξει τα αυτονόητα.

Andreas
Member
Noble Member
Andreas

Αν λάβουν υπόψη την δική μας εκδοχή, τότε έχουν κάνει και οι ίδιοι παραβιάσεις.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Πολύ καλή εξέλιξη για την Ελλάδα αλλά (είναι σωστό να χαρούμε με τις εξελίξεις όμως πάντα πρέπει να κρατάμε και ένα αλλά και μια πισινή): 1) Και οι Ρώσοι πριν ελάχιστα χρόνια μιλούσαν σε top επίπεδο για εκατοντάδες και χιλιάδες παραβιάσεις των Τούρκων στην Ελλάδα και το στηλίτευαν κάργα, και τώρα είναι υπερκολλητοί τους, άρα αλλάζουν τα κόζια, 2) Ο Γερουσιαστής Μενέντεζ δεν είναι αυτό που θα λέγαμε ότι εκπροσωπεί την άποψη του μέσου γερουσιαστή, καθώς είναι από τους πιο (αν όχι ο πιο) φιλέλληνες και του χρωστάει πολλά η Ελλάδα (δεν θυμάμαι αν είχε πρωτοστατήσει και το θέμα του… Read more »

Panos71
Member
Panos71

Δεν ειναι ακριβως το ιδιο ξερεις!!!
Άλλο ειναι ο θειος Σαμ που αποδεδειγμένα άμα θέλει εκτος απο Αι Βασιλης γινεται και Αι Σωστης, και άλλο το ξανθο γένος.

Andreas
Member
Noble Member
Andreas

Ο Μενεντεζ είναι δικός μας άνθρωπος. Την στήριξη την ξεπληρωνει με το παραπάνω.

Αναγνώστης
Guest
Αναγνώστης

Να σημειώσουμε οτι τη περίοδο επίσκεψης Τσίπρα στη Κούβα για τη κηδεία του φιντελ,ο μενεντεζ ως Αμερικανο Κουβανός που είναι δεν έκρυψε την ενοχληση του ,και δέχτηκε επίσκεψη απο το τούρκικο λόμπυ.Ειναι σκληρός ο κόσμος, ο καπετάνιος πρέπει να ξέρει αυτές τις λεπτομέρειες…εαν νοιάζεται φυσικά.Πάλι καλά που δεν τον χάσαμε.

Ελπίζω αυτα τα 10 χρόνια συνεργασίας με το ισραήλ τα ελληνοαμερικανικά λόμπι που έχουν νέους ανθρώπους,δυνατές και μορφωμένες προσωπικότητες(βλέπε Hellenic leaders),να πήραν/παίρνουν οσο πιο πολλα γίνεται απο τη δική τους συνεργασία με τα εβραικά λόμπυ στα θέματα οργάνωσης.Είναι πρότυπα οργάνωσης και λειτουργίας.

Thras
Member
Thras

Πως αλλάζουν οι καιροί! Από το “Βρείτε τα” σε αναγνώριση παραβιάσεων και στρατηγικής συμμαχίας με Αθήνα, Λευκωσία και Ιερουσαλήμ!

Κράτα γερά Ταγίπ!

Mich
Member
Trusted Member
Mich

“λίστα με τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο”. Και οι τυφλοί ανέβλεψαν! S 400, το καλύτερο κολλύριο….!!

zipo's
Guest
zipo's

Καλώς ήρθες ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ !!. Επιτέλους και μία χώρα που μας υποστήριξε με το που μπήκε στη συμμαχία !!! Άλλοι κάνουν 40 χρόνια…

Υ.Γ. Συγχωρέστε με λίγο με τις χώρες-μέλη (έτη συμμετοχής), αλλά μόλις “χτύπησα” το 5ο σκατς …..

Ilias_Skaltsiotis
Member
Ilias_Skaltsiotis

Απο την ιστοσελιδα του Rubio που μαζι με τον Menendez κατεθεσαν το νομοσχέδιο. Υπάρχει link με το πληρες κειμενο. Αν ψηφιστεί χωρίς αλλαγές, μιλάμε για θεσμοθέτηση της ανατροπής του status quo και της πολιτικής του 7 προς 10.
https://www.rubio.senate.gov/public/index.cfm/press-releases?ContentRecord_id=8AC56C8E-D082-449B-A2B1-5538CE647866

Ηλιας 1966
Guest
Ηλιας 1966

Ολο αυτο το ξαφνικο και πολυ εντονο Αμερικανικο ενδιαφερον για την περιοχη μας, ολα αυτα τα υποστηρικτικα τους για τις 4 χωρες της περιοχης μας, πιστευω ακραδαντα οτι οφειλονται αποκλειστικα και μονο στον υποθαλασσιο ορυκτο πλουτο που ανακαλυφθηκε απο το Ιονιο μεχρι την Κυπρο. Μην εκπλαγουμε αν δουμε την Ευρωπη φιλοτουρκη. Μια ματια στο παρελθον επιβεβαιωνει του λογου το αληθες. Δεν ειναι και λιγο να ελεγχεις τα υποθαλασσια αποθεματα που θα σε εξασφαλισουν για πολλα χρονια, να ελεγχεις την καθοδο του αιωνιου εχθρου σου στη Μεσογειο, να ελεγχεις απολυτα τις Ε.Δ. κ.λ.π. Δεν ειμαι καθολου ικανοποιημενος αλλα ουτε και δυσαρεστημενος.… Read more »

Epam Papas
Guest
Epam Papas

Δηλαδή το εμπάργκο στην Κύπρο το είχαν οι ΗΠΑ για να χαιδεύουν τους φίλους μέχρι πρώτινος και για αυτό έκαναν και τα στραβά μάτια στο Αιγαίο.

Τώρα βλέπουμε ξαφνικό ενδιαφέρον για τα τόσα χρόνια άδικης αντιμετώπισης. Η υποκρισία νομίζω είναι εμφανής ακόμα και σε όσους συνεχίζουν να ηθικολογούν για καλούς και κακούς στην διεθνή πολιτική.

Em.Ti
Member
Noble Member
Em.Ti

Θα απαντούσα ανάλογα σε όλους τους φίλους συν-σχολιαστές, αλλά προκειμένου να μην συνεχώς επαναλαμβάνομαι, θα τα γράψω μια καλή: Το πρώτο πράγμα που αλλάζει την στάση των αμέρικανς έναντι Ελλάδος και (κυρίως) Κύπρου είναι η αποδειγμένη ύπαρξη υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο. Ακόμα κι αν ο Ταγίπ χόρευε ακόμα συρτάκι με τον εν Ελλάδι κουμπάρο του (άραγε ακόμα μιλάνε στο τηλέφωνο ή χάλασε η κουμπαριά;), η ύπαρξη ορυκτού πλούτου διαθέσιμου σε αμερικανικών συμφερόντων εταιρίες αμβλύνει τις περισσότερες εκ των αντιρρήσεων. Από εκεί και πέρα, η στάση της Τουρκίας απλά κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Όταν (και αν) αποφασίσουμε και εμείς σαν… Read more »

Alexandros
Member
Alexandros

Μπορεί κάποιος να μας πει, όλη αυτή η διπλωματική αγάπη μεταξύ των δυο χωρών πότε ξεκίνησε και από ποια κυβέρνηση; Είναι καθαρά λόγο της πολιτικής των ΗΠΑ και του πρεσβευτή τους ή η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας και η ανακάλυψη των κοιτασμάτων στην Κύπρο έπαιξαν τον μεγαλύτερο λόγο;

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Εσείς, τι λέτε;

Άντε, να το πάρει το ποτάμι: ευχαριστήστε τη Θεά Τύχη, που για άλλη μια φορά μας ξελάσπωσε χωρίς να κάνουμε τίποτα…

Panagiotis
Member
Panagiotis

120 χρόνια τώρα είναι γνωστή η ύπαρξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και τα τελευταία 50-70 στην Αν.Μεσόγειο αλλά και ποιο βόρεια και δυτικά αλλά πολλοί ακόμα πιστεύουν πως όλα γίνονται στην τύχη….
https://energypress.gr/news/dr-konstantinos-nikolaoy-ereyna-ydrogonanthrakon-stin-ellada-istoriko-kai-prooptikes

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Και στο υποθετικό σενάριο που την εν λόγω περίοδο τον Ταγίπ δεν τον έπιανε το φιλορωσικό του, ή δεν υπήρχαν οι τριβές με το συριακό, ή αδρανούσε ακόμα η διαδικασία για τα κοιτάσματα/ΑΟΖ, ή όλα τα παραπάνω, που στο σύνολο αποτελούν γεγονότα εκτός της επιρροής μας και άρα κατά προσέγγιση “τύχη”, εμείς τι ακριβώς θα κάναμε; Ή πιο απλά, 120/50-70 χρόνια τώρα, τι κάναμε;

George74
Member
George74

Μάλιστα, οι Αμερικανοί θυμήθηκαν τις παραβιάσεις… τόσα χρόνια που ήτανε; Τώρα που πέφτει πετρέλαιο και ενέργεια στη περιοχή και βλέπουν ότι οι ρώσοι δε μένουν στα λόγια και έγιναν με τους τούρκους best buddies, ξύπνησαν. Αρκεί να καταλάβουν ότι η Τουρκία έχει πλάνο και όραμα και δεν την ενδιαφέρει το Νατο. Θέλει να γίνει ΤΟ ισλαμικό κράτος/η αυτοκρατορία στην περιοχή και στον κόσμο. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να εξωπλιστεί στο full kai να αποκτήσει τεχνογνωσία. Να παράγει μετά όλλα τα κορυφαία συστήματα και όπλα μόνη της. Κάποτε να αποκτήσει και πυρηνικά. Με τους εξωπλισμούς όχι μόνο για πόλεμο… Read more »

MUSTAFA
Member
MUSTAFA

ελέφαντας με χορό ποντίκι
θρυμματισμένο κάτω από τον ελέφαντα

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Καλά βρε σούργελα δε ντρέπεστε να καταψηφίζετε τον προσωπικό μας Ναζίμ Χικμέτ

Iomar
Member
Noble Member
Iomar

Μήπως είναι καιρός να επαναφέρω την πρόταση που έκανα όταν μας επισκέφτηκαν τα Raptor; Δηλαδή να ζητήσουμε από τους Αμερικανούς να μας στείλουν δύο – τρία ζεύγη και να τα βάλουμε στον χορό των αναχαιτίσεων; Πέραν των υπολοίπων, θα είναι και μια εξαιρετική ευκαιρία να μάθουν και μερικά πραγματάκια από την πλέον έμπειρη σε αναχαιτίσεις αεροπορία του NATO. Και – που ξέρεις – μπορεί να έχουμε τότε και κανένα επεισόδιο αντίστοιχο με την κατάρριψη του Su-24.

GRX
Guest
GRX

Ας δούμε πρώτα εάν θα περάσει από την Γερουσία τους επόμενους μήνες και με τι τροποποιήσεις..

Μπορεί το State Department και το Πεντάγωνο να έχουν διαφορετική άποψη και να ενημερώσουν τους Γερουσιαστές ότι θα ήθελαν αλλαγές στο νομοσχέδιο ή ακόμα και να μπει στο συρτάρι για την ώρα, γιατί τους δένει τα χέρια σε κάποια πράγματα. Πολλά από αυτά τα νομοθετήματα δεν περπατάνε και αντικαθίστανται από άλλα μικρότερα και προσαρμοσμένα πιο κοντά στην κυβερνητική γραμμή.

Πάντως εάν περάσει ως έχει, μιλάμε για μεγάλη επιτυχία..

adpanos
Member
adpanos

Το θέμα είναι ποιες παραβιάσεις στο Αιγαίο θα αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ.
Αυτές των 10nm ή αυτές των 6nm …;
Αν αναγνωρίσουν μέχρι τα 6nm, έμμεσα θα πάρουν το μέρος των Τουρκικών θέσεων.
Ας μην προτρέχουμε να πανυγηρισουμε ….