Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα η πρόθεση της Άγκυρας για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

6
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ως ένα «ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την τοποθέτηση που είχε κάνει στις αρχές Μαΐου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας την προγενέστερη ανακοίνωση με την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στην δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή:


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Astrolavos
Member
Member
Astrolavos

Αυτό το “…σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη.” γιατί με βάζει σε μεγάλες σκέψεις για το αν πράγματι οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν διαταραχτεί! Αξιώνει η Κυπριακή δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη, σημαίνει πως δεν είναι σίγουρα, αυτό λένε οι Η.Π.Α.
Ότι και να γίνει πάλι μόνοι μας θα είμαστε όπως το ’74 με τους συμμάχους (Άγγλοι, Αμερικάνοι) να μας ξαναβάζουν και τις ανάλογες “τρικλοποδιές”!
Ελπίζω να μην. . .

ΥΓ: πριν λίγες ημέρες οι Μ. Βρετανία είχε χαρακτηρίσει την Κυπριακή ΑΟΖ ως αμφισβητούμενη περιοχή!!!

Ilias_Skaltsiotis
Member
Noble Member
Ilias_Skaltsiotis

Γιατί σε αντίθεση με τα χωρικά ύδατα που αρκεί μόνο να τα ανακηρύξεις, για να υπάρχει ΑΟΖ υπάρχουν 2 τρόποι. Ή συμφωνία ανάμεσα στα 2 γειτονικά κράτη, όπως έχει κάνει η Κύπρος με Ισραήλ, Αίγυπτο και Λίβανο ή αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν τα 2 κράτη με ορισμό της ΑΟΖ από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Αν δεν έχει γίνει κάτι από αυτά τα 2, δεν υπάρχει ΑΟΖ αλλά αυτό που αξιώνει η κάθε χώρα ως ΑΟΖ της.

George_K
Member
Famed Member
george_k

Και όταν αποδειχτεί ότι ξεκίνησαν την γεώτρηση, όπως διατυμπανίζουν, τι θα είναι;
Και το κυριότερο είναι το τι θα γίνει…

Panos71
Member
Noble Member
Panos71

Τι θες να γίνει…ή το στέλνεις στον πατο η το κανεις γαργάρα.

Chris
Member
Noble Member
Chris

Κλασσική δήλωση Πόντιου Πιλάτου η οποία εκμαιεύτηκε με δημοσιογραφική ερώτηση. Εν τω μεταξύ αναρωτιέμαι αν είναι πραγματικός αμερικανικός χάρτης που δημοσιεύτηκε αλλού και δείχνει σχεδόν όλη την κυπριακή και μέρος της (ακύρρηκτης ακόμα) ελληνικής ΑΟΖ υπό τουρκική ιδιοκτησία. Σχεδόν αποδέχεται όλες τις τουρκικές αιτιασεις για την ανατολική Μεσόγειο. Γιατί αν ισχύει μαζί με κάτι δηλώσεις περί μοναχοφάηδων και περί χώρας με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της ανατολικής Μεσογείου οδηγεί σε δυσάρεστα συμπεράσματα, για φαγητό που μαγειρεύεται υπογείως και θα σερβιριστεί τον κατάλληλο χρόνο.

Tasos
Member
Active Member
Tasos

Μπορεί να σερβιριστεί με την επόμενη κυβέρνηση διότι η τωρινή πέρασε τις Πρέσπες…..Να ΄μαστε και λογικοί μην είμαστε και πλεονέκτες όπως έλεγε και ο Χατζηχρήστος παλαιά…….