- Advertisement -

Το Αμερικανικό Ναυτικό οπλίζει τα υποβρύχιά του με όπλα λέηζερ υψηλής ισχύος

- Advertisement -

Τα σύγχρονα υποβρύχια χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, που στην ουσία είναι πλωτές εξέδρες εκτόξευσης πυρηνικών βαλλιστικών βλημάτων (SLBM) και τα επιθετικά υποβρύχια που είναι εξοπλισμένα με τορπίλες και πυραύλους κρουζ για να προστατεύουν τα πρώτα από εχθρικά υποβρύχια, να κυνηγούν τα εχθρικά υποβρύχια βαλλιστικών βλημάτων και άλλες αποστολές.
Η κλάση Virginia του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού είναι μια σύγχρονη κλάση επιθετικών υποβρυχίων, ευέλικτη, εξοπλισμένη με τορπίλες επαυξημένης αποτελεσματικότητας ( advanced-capability – ADCAP) και πυραύλους κρουζ. Φαίνεται όμως πως αυτό δεν είναι αρκετό και για αυτό το αμερικανικό ναυτικό πρόκειται να την εξοπλίσει και με ένα νέας τεχνολογίας όπλο λέηζερ υψηλής ισχύος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το λέηζερ υψηλής ισχύος (High Energy Laser – HEL) θα έχει ισχύ 300 kilowatt και αργότερα 500 kilowatt. Το λέηζερ θα αντλεί ενέργεια από τον πυρηνικό αντιδραστήρα που έχει επαρκή ισχύ 30 megawatt. Ενδείξεις υπάρχουν πως το όπλο λέηζερ έχει ήδη δοκιμαστεί με μια συμβατική πηγή ενέργειας.
Κατά πάσαν πιθανότητα, το όπλο λέηζερ θα τοποθετηθεί στο ιστίο του περισκοπίου. Τα σύγχρονα περισκόπια, σε αντίθεση με τα παλιά που ο κυβερνήτης έβλεπε απευθείας από μέσα τους και περιστρέφονταν για να καλύψουν την περιοχή γύρω από το υποβρύχιο, είναι υπερσύγχρονες συσκευές που έχουν ικανότητα ηλεκτρονικής σάρωσης και μετάδοσης της εικόνας 360 μοιρών σε σύγχρονες οθόνες στο κέντρο διεύθυνσης μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Τώρα, θα έχουν και ικανότητα βολής και καταστροφής με λέηζερ.
Δεν έχει διευκρινιστεί τί ακριβώς θα καταστρέφουν τα λέηζερ και γιατί το ναυτικό απέκτησε ξαφνικά τέτοια διάθεση εξοπλισμού. Μια εξήγηση είναι η αυτοπροστασία. Για χρόνια, τα υποβρύχια είχαν πολυβόλα και πυροβόλα για αυτοπροστασία από εχθρικά αεροπλάνα αλλά μετά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο η πρακτική αυτή ατόνισε. Δεν έχουμε δει πυροβόλα σε υποβρύχια εδώ και 70 χρόνια. Η αύξηση των απειλών, τα ελικόπτερα, τα αεροπλάνα και τώρα και τα drones μπορεί να άλλαξαν αυτά τα δεδομένα.
Στη δεκαετία του ’70 το Βρετανικό Ναυτικό δοκίμασε το σύστημα SLAM (Submarine Launched Airflight Missile), 6 πύραυλοι Blowpipe τοποθετούντο συζυγώς στο περισκόπιο και παρείχαν θεωρητικά μια προστασία πολύ μικρής ακτίνας από εχθρικά αεοσκάφη. Δεν υιοθετήθηκε όμως ούτε από το Βρετανικό ούτε το Ισραηλινό ναυτικά που ενδιαφέρθηκαν. Στη δεκαετία του ’90 προβλήθηκε το γερμανικής σύλληψης σύστημα IDAS (Interactive Defense and Attack System), ένας πύραυλος καθοδήγησης οπτικών ινών εκτοξευόμενος από τον τορπιλοσωλήνα. Η τύχη του αγνοείται.
Ένα όπλο λέηζερ μπορεί να προσφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων σε σχέση με πυραύλους:
Tο υποβρύχιο θα χρειαστεί να εκτεθεί για ελάχιστο χρονικό διάστημα αφού το σύγχρονο περισκόπιο μπορεί να εντοπίσει και να κατευθύνει πυρά κατά των απειλών ταχύτατα και αποτελεσματικά. Εφόσον το λέηζερ ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός, η ικανότητα του αεροσκάφους να εντοπίσει και να εκτελέσει ελιγμούς διαφυγής θα είναι μικρότερη έναντι ενός πυραύλου.
Επιπλέον, Μη-Επανδρωμένα μικρά Αεροσκάφη ή μικρά ταχύπλοα σαν αυτά που χρησιμοποιεί το Ιράν ή η Β. Κορέα δεν θα άξιζαν το ρίσκο και τη σπατάλη ενός πυραύλου ή μιας τορπίλης. Στα παλιά χρόνια, ο κυβερνήτης θα διέταζε ανάδυση και θα τα αντιμετώπιζε με τα πολυβόλα του καταστρώματος αλλά τώρα είμαστε στον 21ο αιώνα.
Μικρές, ακριβείς ριπές λέηζερ θα είχαν καλύτερα αποτελέσματα και -εφόσον το λέηζερ είναι ενέργεια και δεν καταναλώνει πολύτιμα πυρομαχικά- θα είναι και πολύ φθηνότερα ανά στόχο.
Επιπλέον, το υποβρύχιο θα μπορεί να πλήξει και παράκτιους στόχους, σταθμούς ραντάρ, παρατηρητήρια, συσκευές παρατήρησης και θέσεις πυρός σε μικρή απόσταση από την ακτή, ξαναδίνοντας την ικανότητα αυτή στο υποβρύχιο μετά από 70 χρόνια.
Γενικά, είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη αλλά οι πληροφορίες είναι ακόμα ελάχιστες. Θα αναμένουμε κάθε ανακοίνωση του Ναυτικού σχετικά και θα σας κρατήσουμε ενήμερους.
Πηγή: H I Sutton via Forbes.com

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Spyros

Τα πυροβόλα στο κατάστρωμα για χρήση εναντίον αεροσκαφών (και όχι μόνο) είχαν νόημα κατά τον Β’ΠΠ γιατί τότε τα υποβρύχια περνούσαν τον περισσότερο χρόνο πλέοντας στην επιφάνεια, εκτός αν βρίσκονταν κοντά σε εχθρικό έδαφος και/ή σε προετοιμασία επίθεσης. Προφανώς μετά τον πόλεμο αυτό άλλαξε, οπότε απαλείφθηκε και το πυροβόλο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

“Στη δεκαετία του ’90 προβλήθηκε το γερμανικής σύλληψης σύστημα IDAS (Interactive Defense and Attack System), ένας πύραυλος καθοδήγησης οπτικών ινών εκτοξευόμενος από τον τορπιλοσωλήνα. Η τύχη του αγνοείται.”
Μια και το google-search είναι δύσκολο για κάποιους, ας βοηθήσω: το IDAS συνεχίζει να εξελίσσεται και θα βγεί στην αγορά το 2022. Βασίζεται στον πύραυλο IRIS-T πουθα περιέχεται σε 4 τεμάχια στα ειδικά κάνιστρα που θα φορτώνονται στον τορπιλοσωλήνα.
Εξελίσσεται από τις εταιρείες Thysen, Diehl, Nammo και ROKETSAN! Σας θυμίζει κάτι η τελευταία; Μαντέψτε ποιο θα είναι το πρώτο ναυτικό στον κόσμο με Υ/Β που διαθέτουν Α/Α ικανότητες…
https://www.thyssenkrupp-marinesystems.com/en/missile-system-idas.html

stepa

Δειλα δειλα η εποχη της πυριτιδος μας εγκαταλειπει….φανταζομαι μετα απο μερικες δεκαετιες σε μια αντιστοιχη παραγωγη αναλογη του “Αποκαλυψη τωρα” τον Ρομπερτ Ντυβαλ της εποχης στο ρολο του αντισυνταγματαρχη Κιλγκορ, διοικητη εναεριας ιλης ιππικου, να αναφωνει αντι για.smell, smell like victory…. shine , shine like victory

agnostosependytis

Όταν έγραφα να ζητήσουμε οι Μπελάρες να έχουν υποδομή για λέηζερ κάποιοι γέλασαν, ίσως νομίζοντας ότι είναι επιστημονική φαντασία ή πολύ νωρίς για μικρές χώρες, ωστόσο η πρόοδος είναι τόσο γρήγορη που σε δύο χρόνια οι μεγάλοι θα τα χρησιμοποιούν κανονικά, ενώ οι μικροί σε 5 χρόνια θα μπορούν να τα παραγγέλνουν. Και με την ισχυ που θα έχουν θα είναι ένα θέμα αν θα χρειάζεται RAM & CIWS ενώ θα είναι απαίτηση η παραγόμενη ισχύς από το πλοίο (που θα τροφοδοτεί το λέηζερ και το ραντάρ, κάτι που ήδη ζήτησαν οι ΗΠΑ και έχει η Fremm FFG(X)

SAAB

Και πάνε και οι Έλληνες και απαιτούν όλα τα παραπάνω να τα έχει ένα υποβρύχιο και το παίζουν και παρεξηγημένοι εάν στοιχίσει περισσότερα από όσα στοιχίζει ένα από τα παραπάνω με τον μισό οπλισμό.

Georgios

dimsaa dimsaa κάποιος πρέπει να πληρώσει την έρευνα και ανάπτυξη της κάθε τεχνολογίας.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Β. Νέδος στην Κ, “Η Ελλάδα ζήτησε Arleigh Burke από τις ΗΠΑ! Συνεχίζει να συζητά με Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ και άλλους για νέα πλοία

Του Βασίλη Νέδου, από την ΚαθημερινήΧθες, μία φωτογραφία από τον επίσημο λογαριασμό του έκτου στόλου των ΗΠΑ στο Twitter, με το αντιτορπιλικό «USS Donald...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Φυσικά και να μην πάρουμε Μ2A3 Bradley! Καλύτερα KF-41 στην ίδια...

21
 Χτες το απόγευμα δημοσιεύσαμε μια είδηση, που μάλλον πέρασε σχετικά χωρίς να τύχει ιδιαίτερης προσοχής. Το θέμα είναι πως αρκετοί φίλοι αναγνώστες το "έπιασαν",...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 November #330

Αγορά $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 October 2014 #341

Αγορά $

Related News

Φυσικά και να μην πάρουμε Μ2A3 Bradley! Καλύτερα KF-41 στην ίδια τιμή ή … 8 Leonidas 300!

 Χτες το απόγευμα δημοσιεύσαμε μια είδηση, που μάλλον πέρασε σχετικά χωρίς να τύχει ιδιαίτερης προσοχής. Το θέμα είναι πως αρκετοί φίλοι αναγνώστες το "έπιασαν",...

«Περίεργο» ενδιαφέρον των Αμερικανών Πεζοναυτών για… An-2

Οι Πεζοναύτες ψάχνουν να αποκτήσουν τον πιο απίθανο τύπο αεροσκάφους που θα περίμενε κανείς –το εμβληματικό σοβιετικό διπλάνο του Ψυχρού Πολέμου Αn-2 ‘Colt’. Σύμφωνα...

«Σεβασμό» ζητά ο Μακρόν, κατηγορώντας τον Ερντογάν για καταστολή των ελευθεριών στην Τουρκία

ΑΠΕ-ΜΠΕ."Σεβασμό" ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος...