Φοβού τους Αμερικανούς και δώρα φέροντες ή… απλώς φοβού;

33
(U.S. Army photo by Staff Sgt. Andrew Goedl)
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Όπως μπορείτε να διαβάστε και σε άλλες σελίδες νωρίς σήμερα το πρωί αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν από θέσεις και παρατηρητήρια στη Βόρειο Συρία, μια εξέλιξη που ακολουθεί την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου Τραμπ και του Τούρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν.  Δίνεται έτσι το πράσινο φως και ανοίγει ο δρόμος για την τουρκική εισβολή στην περιοχή, η οποία έχει ανακοινωθεί από την Άγκυρα εδώ και καιρό σε υλοποίηση του σχεδίου του νεοσουλτάνου για την αποκαλούμενη «ζώνη ασφαλείας».

Τουρκικός στόχος είναι να δημιουργηθεί εκεί μια περιοχή που θα εποικιστεί με φερτούς πληθυσμούς, ανάμεσά τους και αρκετούς από τα τρεισήμισι εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στη γειτονική χώρα, αλλά όχι μόνο. Στις περιοχές αυτές θα μετακινηθούν και οι πολλές χιλιάδες των συμμάχων της Τουρκίας που έκαναν τόσα χρόνια την βρώμικη δουλειά της στον εμφύλιο της Συρίας. Θα γίνουν μάλιστα τοποτηρητές στον «ζωτικό χώρο» που θα δημιουργήσουν τα «απελευθερωτικά και ειρηνευτικά» τουρκικά στρατεύματα, .όπως διακηρύσσει ο Ερντογάν, εξωθώντας ταυτόχρονα τους Κούρδους μαχητές που βρίσκονται τώρα στην περιοχή.

Ο γνωστός σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν ήταν ξεκάθαρος στα tweet του όταν ανακοίνωνε ότι η «ζώνη ασφαλείας» θα «εξασφαλίσει τα τουρκικά σύνορα από τρομοκρατικά στοιχεία και θα δημιουργήσει συνθήκες για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους». Η τακτική δεν είναι καινούργια και την έχουμε ξαναδεί, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο.

Στην προκειμένη περίπτωση η συμφωνία Τραμπ-Ερντογάν αφήνει έκθετους και με τον κίνδυνο σφαγιασμού τους Κούρδους μαχητές του PYD και του YPG (που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες), τις δυνάμεις δηλαδή που για τρία και περισσότερα «έβγαλαν το φίδι από την τρύπα» για την Ουάσιγκτον και εξουδετέρωσαν την παρουσία του ISIS, με την προφανή υπόσχεση να παραμείνουν και να αποκτήσουν πατρίδα στα πατρογονικά εδάφη που διασφάλισαν με βαρύτατο φόρο αίματος. Αν και πολλοί, απολύτως δικαιολογημένα θα μιλήσουν για προδοσία έναντι των συμμάχων των ΗΠΑ, οι οποίοι αφήνονται πλέον βορά στην τουρκική πολεμική μηχανή, στην ουσία η σημερινή κίνηση Τραμπ αποδεικνύει περίτρανα κάτι που ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πει πολλές φορές στην Τουρκία του Ερντογάν: ότι η «σύνταξη» (και όχι συμμαχία) με το PYD και το YPG τα τελευταία τρία χρόνια ήταν μια τακτική και όχι στρατηγική επιλογή. Τώρα η τακτική αυτή τερματίζεται και οι Κούρδοι αφήνονται στην τύχη τους, σε μια τραγική επανάληψη της ιστορίας.

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ είναι άκρως προεκλογική, «για να τερματίσουμε αυτούς τους γελοίους  πολέμους και να φέρουμε τα παιδιά μας στην πατρίδα» όπως έγραψε στο tweeter πριν από λίγες ώρες, ίσως και μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την αμερικανική Κοινή Γνώμη από τη διαδικασία της παραπομπής του, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. [Ο πρόεδρος Τραμπ «απολογούμενος» στους Κούρδους αναφέρθηκε στην αμερικανική επέμβαση τα τρία τελευταία χρόνια που συγκράτησε την Τουρκία και στα «τεράστια ποσά» σε όπλα και άλλα εφόδια που τους δόθηκαν. Κατέληξε όμως ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει και (φυσικά) κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι δεν σήκωσαν το μερίδιο της ευθύνης τους.]

Το κύριο ερώτημα και το θέμα στο οποίο –λόγω και των πρόσφατων εξελίξεων που σχετίζονται με την Ελλάδα- πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας είναι εάν πρόκειται για άλλη μια προσωπική επιλογή άσκησης πολιτικής του Αμερικανού προέδρου, αψηφώντας τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, όπως έχει κάνει πολλές φορές μέχρι σήμερα.

Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση κάτι που αποδεικνύει ότι στην Ουάσιγκτον υπάρχουν πλέον τουλάχιστον δυο κέντρα εξουσίας μέσα στο εκτελεστικό σκέλος της: ένα πέριξ του ότι έχει απομείνει από το κυβερνητικό «κατεστημένο» που αποδεκάτισε συστηματικά ο Τραμπ και το άλλο στον Λευκό Οίκο που δίνει τον «υπέρ πάντων αγώνα» της επανεκλογής του προέδρου. Οι Κούρδοι θυσιάστηκαν σε αυτή την προοπτική.

Να θυμίσουμε ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις παραιτήθηκε όταν διαφώνησε με τον Τραμπ για την αποχώρηση 2.000 στρατιωτών από τη Συρία και έκτοτε η θέση του παραμένει με υπηρεσιακό πολιτικό προϊστάμενο.

Ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος μας επισκέφθηκε πρόσφατα, είναι ένας από τους «τελευταίους» που εξακολουθεί να επικοινωνεί με τον Αμερικανό πρόεδρο και ταλαντεύεται πατώντας πάνω σε δυο βάρκες οι οποίες όμως συνεχώς απομακρύνονται. Για τους περισσότερους είναι θέμα χρόνου πότε η απόσταση θα μεγαλώσει τόσο που θα βρεθεί και αυτός στο νερό…

Ο Μάικ Πομπέο στις δηλώσεις του μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα εξέφραζε το κατεστημένο της εκτελεστικής εξουσίας στην Ουάσιγκτον, που μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι είναι και αυτό που δίνει συνέχεια στο (οποιοδήποτε) κράτος ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Η προεδρία Τραμπ ήλθε και ανέτρεψε αυτό το αξίωμα, εξέλιξη που πρέπει να λάβουμε υπόψη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά στην ιστορία των ελληνοαμερικανών σχέσεων, αφού πλέον δεν υπάρχει σημείο αναφοράς.

Οι δηλώσεις Πομπέο δεν έχουν φυσικά καμία νομική ισχύ αλλά στην διεθνή διπλωματία θα είχαν τη δική τους βαρύτητα ή τουλάχιστον την είχαν μέχρι σήμερα το πρωί που ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε το πράσινο φως στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία, σε μια ακόμη επίδειξη προσωπικών χειρισμών παρά την αντίθεση του (διαλυμένου) κατεστημένου της Ουάσιγκτον.

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές από της σελίδες της Π&Δ στο γεγονός ότι, αν και η Ουάσιγκτον δεν θεωρεί πλέον την Τουρκία αξιόπιστο σύμμαχο (κάποιοι ανάγουν το γεγονός ήδη από το 2003 και την συμπεριφορά της στον Δεύτερο Πόλεμο του Κόλπου), δεν πρόκειται ποτέ να σπρώξει η ίδια την Άγκυρα εκτός Δύσης.

Αυτό διαφέρει εντελώς από την προσωπική πολιτική Τραμπ που, όχι μόνο αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων για την αγορά των S-400 παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις (κάτι όμως που ίσως γίνει όταν αυτοί γίνουν επιχειρησιακοί, εάν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν εντελώς την αξιοπιστία τους) αλλά κατά δήλωσή του εργάζεται για την επαναπροσέγγιση των δυο χωρών, την πώληση Patriοt, ακόμη και την παλινόρθωση της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35. [Από τις σελίδες ανάλυσης της Διπλωματίας & Γεωστρατηγικής έχουμε υπογραμμίσει την προσωπική συμπάθεια που διατηρεί ο πρόεδρος Τραμπ προς τον Ερντογάν και η οποία είναι καθοριστική των εξελίξεων.}

Σε κάθε περίπτωση ούτε οι ΗΠΑ με τις δηλώσεις Πομπέο έκαναν οποιαδήποτε στρατηγική επιλογή υπέρ της Ελλάδας και κατά της Τουρκίας, ούτε υπάρχει οποιαδήποτε εγγύηση τήρησης των όποιων υποσχέσεων υπό το πρίσμα του βίου και πολιτείας Τραμπ. Και αυτό πρέπει να το θυμόμαστε συνεχώς και πάντα!

Το τελευταίο “τιτίβισμα” του Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, προφανώς επηρεασμένος από τις αντιδράσεις για την απόφασή του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία, πριν λίγο δήλωσε μέσω Twitter πως αν η Τουρκία κάνει κάτι που είναι off limits (προφανώς εννοεί τη συμφωνία για τη ζώνη ασφαλείας σε βάθος μόλις 30 χλμ εντός της Συρίας), θα καταστρέψει ολοκληρωτικά την τουρκική οικονομία, όπως έκανε και στο παρελθόν. Θυμίζουμε πως πέρυσι, ένα παρεμφερές tweet του Ντ. Τραμπ, είχε προκαλέσει τεράστιες απώλειες στην αξία της τουρκικής λίρας.


Σημείωση:

Οι εξελίξεις στην «πρωτοβουλία» Τραμπ είναι ραγδαίες με μια αντίδραση να γιγαντώνεται ήδη μέσα στην ΗΠΑ. Απομένει να δούμε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείας και η Ουάσιγκτον μπορούν να… ξεχωρίσουν από τον Αμερικανό πρόεδρο στην πορεία που έχει πάρει ο τελευταίος.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Kimon
Member
Famed Member
Kimon

In my great and unmatched wisdom… Κάτσε καλά ρε μεγάλε!! Ποιος είσαι; Χαλάρωσε λίγο τα κυβικά σου!!!

Πέρα από τον Τραμπ όμως και καθώς πραγματικά είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται ας κάνουμε λίγο υπομονη..

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Ύβρις.
Με την αρχαιοελληνική σημασία της.
Υπερεκτιμώντας τις ικανότητες και τη δύναμή σου -πνευματική ή σωματική- συμπεριφέρεσαι με αλαζονικό και προσβλητικό τρόπο απέναντι στους άλλους και στους νόμους της πολιτείας.

chriskri
Member
Trusted Member
chriskri

“in my great and unmatched wisdom” έχει ξεφύγει

wc3
Guest
wc3

ειχα γραψει οτι ελλαδα, κουρδοι ειναι το τυρι για να μεινει η Τουρκια στο ΝΑΤΟ και τα δωρα για να ευχαριστηθει το θηριο. Οι Αμερικανοι ποτε δεν θα αφησουν να φυγει η Τουρκια απο το χερι τους. Η περιοχη που ελεγχθουν ειναι μεσα στις 2-3 πιο κρισιμες για την παγκοσμια ηγεμονια, οποιασδηποτε μεγαλης δυναμης.

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Το τι ανόησια έχει ακόμα να ξεστομίσει ο αλλαζόνας μεσίτης μέχρι τις εκλογές δε περιγράφετε.
In my great and unmatched wisdom
Αν φτάσει μέχρι τις έκλογες (μάλλον θα φτάσει) η ελιζαμπεθ γουορεν θα κάνει περιπατο.
Ευτηχως προλαβα και την επαιξα στο 6/1 τωρα ειναι 5/2 και θα πεσει και αλλο.

evaggelos
Member
Noble Member
evaggelos

αμα βγει η λιζ φιλε θα γελασει κ το παρδαλο κατσικι,θα την γλεντα ο βλδημηρος κ ο ταιπ,ολοκληρες ηπα κ εναν νορμαλ να διοικησει δεν εχουν.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

εγώ στοιχηματίζω ότι ο Τραμπ θα ξαναβγεί, άλλο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό/ψηφοφόροι κλπ, άλλο εξωτερική πολιτική στις ΗΠΑ

Yannis
Member
Active Member
Yannis

Μα νομιζω κανεις δεν αμφισβητει (τουλαχιστο μεχρι σημερα) οτι ο Τραμπ θα ξαναβγει. Δεν υπαρχει αντιπαλος στην εσωτερικη πολιτικη σκηνη.

evaggelos
Member
Noble Member
evaggelos

το κακο ειναι οτι ουτε κ οι ρεπουμπλικανοι εχουν καποιον κι αυτο δειχνει γυμνια.

teo
Member
Trusted Member
teo

Τοσο μετρανε οι δηθεν “στρατηγικες” συμμαχίες … τεραστιο εγκλημα να κυρωθει η συμφωνια με τις ΗΠΑ χωρις υλικα ανταλλαγματα μονο και μονο γιατι περναει το μηνυμα οτι τα εχουμε παρατησει…

Απομενει η αγορα των υπερτιμημενων υποεξοπλισμένων μακετων φρεγατων για πολιτικο-διπλωματικους λόγους ωστε το μηνυμα να γινει βεβαιότητα!!!

Aris
Member
Noble Member
Aris

Μου θυμίζει κάτι που διάβασα πρόσφατα…αλλά πίσω στο 74, όταν οι αμερικάνοι έβαλαν τον Ιωαννίδη να καθαρίσει τον Μακάριο και μετά με τις ευλογίες και του Καραμανλή είχαμε την εισβολή στην Κύπρο….μετά οι αμερικάνοι καθάρισαν τον Ιωαννίδη…όπου Ιωαννίδης το YPG και όπου Κύπρος η Συρία… τελικά δεν μαθαίνει κανείς εδώ από Ιστορία…
Καληνύχτα μας

Costas
Member
Trusted Member
Costas

Η κάθε χώρα οφείλει να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα πρωτίστως, εξασφαλίζοντας στρατηγικά και στρατιωτικά την επάρκεια έναντι των γεωπολιτικών στόχων της. Αυτό κάνουν οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ κλπ. Εμείς περιμένουμε ότι θα μας βοηθήσουν οι άλλοι. Γιατί; Επειδή μας αξίζει, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, είμαστε τα καλά παιδιά… Ανοησίες. Κανένας δε θα μας δώσει τζάμπα όπλα (ή σχεδόν τζάμπα), κανείς δε θα θυσιάσει ούτε ένα στρατιώτη για εμάς, κανείς δε θα διακινδυνεύσει τις συμμαχίες του για τη χάρη μας. Οφείλουμε πρώτα να είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε… Read more »

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

ευχαριστω για το εκτενες αφιερωμα στην κρισημη επικαιρότητα με 4 κολητες δημοσιευσεις. Συνειδητοποιούμε και το βαθος του διχασμου στο κρατος των ΗΠΑ. Ο βλάκας διελυσε την αμερικανικη στρατηγική με μια μονο εντολή και την αξιοπιστια της Αμερικης μαζι. Στο αρθρο σας για το συντομο ιστορικο της κουρδικής δράσης στον Συριακό εμφυλιο εμαθα α) οτι οι κουρδοι και η δαμασκος δεν συγκρουστηκαν ποτε αρα η αναμενώμενη συνεργασια μεταξυ τους γινεται σχετικά ευκολότερη αν και οχι εντελως αναιμακτη, και β) οτι υπαρχουν 60000 μαχητες ισις κρατουμενοι που θα μεινουν αφυλακτοι και θα διαφυγουν προς πάσα κατευθηνση. Ελπιζω το καλύτερο για τον κουρδικό… Read more »

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

και γω για τον κουρδικό λαό πιο πολύ από όλα αγχώνομαι. Κι άλλη αιματοχυσία και άλλη απώλεια εδάφους.

dimitrov
Guest
dimitrov

Άρα λοιπόν αυτά τα 60.000 ανωμαλάκια θα μπορούσαν πχ να κατηφορίσουν προς Ιράκ λέω γω ε? Να σπρωχτούν βρε παιδί μου προς τα εκεί αφού εξοπλιστούν πρωτίστως βέβαια. Η απελπισία άλλωστε πολλά κάνει. Στο μεταξύ μην ξεχνάμε πως τόσο ο βλάκας όσο και ο έρωτας του … ε άνθρωποι είναι. Και μιας κάποιας ηλικίας … ειδικά ο γείτονας. Λέω βγάλτε και τους 2 μια φωτό να έχουμε να θυμόμαστε. Α και μην ξεχνάμε. Επίκειται το μαγάλο κόλπο. Περιμένουμε το αεροπορικό ντου του Ισραήλ στο Ιράν. Ησυχία πριν την καταιγίδα. Κι ένα τελευταίο ….. σκόρπιες σκέψεις …. δλδ ο λεγάμενος θα… Read more »

Yannis
Member
Active Member
Yannis

Τους S400 θα τους μεταπουλησουν στο Καταρ και θα ειναι ολοι ευχαρηστημενοι.

dimitrov
Guest
dimitrov

Δεν θα είναι καθόλου όλοι ευχαριστημένοι φίλε μου αν οι φίλοι μας έχουν στο μεταξύ “ξεσκονίσει” το σύστημα. Ακόμα κι αν τους κάνουν δώρο σε εμάς για να σπάνε πλάκα με τα F35 τους μαζί μας. Κατάλαβες; Άντε πείσε μετά τον Βλαδίμηρο πως όλα τούτα δεν ήταν προσχεδιασμένα.

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

Οταν εχεις ακομη 60000 μαχητες του isis ζωντανους στα χερια σου και δεν τους εχει σπασει το κεφαλι σαν καρπουζι…….τοτε τη ζηταει ο οργανισμος σου την προδοσια, την ξεφτιλα και την παρενοχληση απο τον τουρκο.

Η διευθυνση μπορει αν θελει να ριξει πελεκυ και οι γνωστοι δυο ψυχιατροι να πουν τα δικα τους.

dimitrov
Guest
dimitrov

Αυτό με τους 60χιλ isis είναι πολύ μεγάλη κουβέντα με πολλές προεκτάσεις. Θέλει ανάλυση και ψάξιμο. π.χ. μήπως είναι διαπραγματευτικό χαρτί των Κούρδων για μια τέτοια περίσταση; Τους φυλάγανε δλδ για καβάτζα; Μήπως ήταν συναλλαγή κάτω από το τραπέζι με τη Δύση; Πολλοί είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Δεν τους θέλουν πίσω αλλά για φαντάσου να έδιναν εντολή οι Εγγλέζοι π.χ. να τους εξοντώσουν; Και μετά να έβγαινε αυτό στις ειδήσεις. Θα προκαλείτο πολιτικός σεισμός. Οι Δυτικοί δεν σκέφτονται έτσι. Μπορεί να πληρώνονταν λοιπόν οι Κούρδοι. Είναι πολλά στη μέση.

dimitrov
Guest
dimitrov

Φοβού γενικώς θα έλεγα ….. και για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ….. ακόμα και για τον παλαβό με το αστείο μαλάκι …… τραβάτε τον για καλό και για κακό καμία φωτογραφία να τον θυμόμαστε.

Lefteris
Member
Noble Member
Lefteris

Αγαπητοί δημοσιογράφοι της Πτήσης (και Διάστημα), μία ιστορική αναδρομή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής θα φέρει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ουδέποτε οι ΗΠΑ δεν υπηρέτησαν/στήριξαν θέσεις συμφέρουσες για εμάς. Αντιθέτως ήταν εις βάρος μας όσον αφορά τις διαφορές μας με την τουρκία. Η τουρκία υπερεξοπλίζεται αποκλειστικά και μόνο για εμάς και ότι βήματα κάνει, τα κάνει για να κλείσει τα ανοικτά μέτωπα και να μπει στο τελικό σχέδιο που είναι η διχοτόμηση του Αιγαίου και η προσάρτηση της Θράκης. Αυτή την στιγμή δεν είναι θέμα το να είμαστε υποψιασμένοι με τις επιλογές του Τραμπ και του εκάστοτε αμερικανού προέδρου, αλλά με… Read more »

Yannis
Member
Active Member
Yannis

Οι Τουρκοι δεν ενδιαφερονται για τα νησια αλλα να εχουν ελευθερη προσβαση στα διεθνη υδατα / εναεριο χωρο και ΑΟΖ το μισο Αιγαιο που βρισκεται κατω απο την υφαλοκριπιδα της Ανατολιας. Αυτα ειναι πολυ παλιες ιστοριες, ηδη απο τη δεκετια του 70. Προσωπικα δε το βρισκω πολυ αρνητικο για την Ελλαδα. Το πολυ πολυ να κανουν καμια γαιωτρηση νοτια της Λημνου και να βρουν μερικα εκατομυσια Ευρω πετρελαιο. Δε νομιζω οτι υπαρχει περισσοτερο στην περιοχη εκεινη, και θα τα παρατησουν και αυτοι συντομα. Και τις λεγομενες παραβιασεις του FIR τις κανουν για τσαμπουκα. Αν τα συμφωνησουμε για ενα στατους κβο… Read more »

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

δλδ τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου πάλι δικά μου………………………..ωραία……και δίκαι πράγματα….

Yiorgos
Member
Noble Member
Yiorgos

Just a correction, the Secdef position is actually filled by Mr. Mark Esper and he has already been confirmed by the Senate, therefore he is not a temporary fill as you mentioned.

Respectfully,
Yiorgos

Miltiadis
Guest
Miltiadis

I, in my great and unmatched wisdom.

Αν τα πραγματα δεν ηταν τοσο σοβαρα θα ηταν πραγματικα για γελια . Αυτος ο ανθρωπος , που γραφει αυτες τις αρλουμπες , ειναι προεδρος των ΗΠΑ.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

πραγματικά απογοητευτικό!!! Δρουν ενάντια στα ίδια τα συμφέροντά τους……

TurkO
Guest
TurkO

Mr. unmatched wisdom killed all opposition’s voice by writing “I will totally destroy and obliterate the Economy of Turkey (I’ve done before!)”.
Now, Goverment can throw roots of all economic problems to America.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

…or pretend how heroic government Turkey has…….

Athan
Member
Famed Member
Athan

Το ηθικόν δίδαγμα της υποθέσεως είναι πως πρέπει να σταματήσετε να παρακαλάτε ως γλιτσιάρηδες επαίτες τον κάθε πικραμένο να σας παρέχει ασφάλεια ή/καί όπλα, και να δώσετε ολόψυχα τον οβολό σας (φράγκα), τον χρόνο σας (θητεία) και το μεράκι σας (χωρίς γκρίνιες και βρισιές) για να εξασφαλίσετε το μέλλον σας.
Όλα τ’άλλα μας έφεραν εδώ που είμαστε.

epampapas
Member
epampapas

Το πιο εξοργιστικό είναι πως οι αμερικάνοι βάλανε τους Κούρδους να καταστρέψουν όλες τις οχυρώσεις, στα σύνορα, να μετακινήσουν όλον τον οπλισμό από αποθήκες και να αποχωρήσουν όλες οι δυνάμεις και αφού έστρωσαν το χαλί στην Τουρκία, το τράβηξαν κάτω από το πόδια των Κούρδων.

Τους υπονόμευσαν απίστευτα και δεν τους έδωσαν ποτέ μια ευκαιρία να αμυνθούν. Αν τώρα οι Κούρδοι πούνε ότι όλο αυτό ήταν προσυνενοημένο και έγινε επίτηδες από τους αμερικάνους θα έχουν άδικο να το σκεφτούν;

Κ.Δ
Guest
Κ.Δ

Αν συνεχίσουν σε αυτό τον δρόμο οι Αμερικανοί τους βλέπω να μένουν μόνοι με τους Τούρκους στο ΝΑΤΟ.Ανέκαθεν οι Η.Π.Α παρείχαν χώρο στην Τουρκία προκειμένου να διαπράττει αίσχη εις βάρος των γειτόνων και συμμάχων της,πάντα υπό την ανοχή των αυτοδίδακτων επαγγελματιών καρπαζοεισπραχτόρων της περιοχής,όμως πλέον η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Τέτοιο χέσιμο στο σύνολο της συμμαχίας προς εξυπηρέτηση ενός και μόνο κράτους πειρατή δεν θυμάμαι να έχει συμβεί ξανά.Εδώ δεν θίγονται μόνο τα συμφέροντα των αφελών Ελλήνων,αλλά όλου του δυτικού κόσμου και οικοδομήματος ασφαλείας εν γένει. Η διαφορά είναι πως οι Η.Π.Α ακόμα και εάν αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν γεωπολιτικά προς χάριν… Read more »

ΜΕΓΑΣΘΕΝΗΣ
Guest
ΜΕΓΑΣΘΕΝΗΣ

Ετοιμαστείτε – μετά την Συρία και τους Κούρδους έρχεται η σειρά μας….. > Και την ώρα που θα σας βιάζει και θα σας σφάζει ο Τούρκος θα ακούτε και τις υποκριτικές θρηνωδίες του Κογκρέσου και τις Ε.Ε., έτσι για να μπορείτε να το απολαύσετε….
Τώρα, ο κος Φαίδων που προσπαθεί να μας πείσει οτι δεν ήταν ακριβώς προδοσία, αλλά μιά “Ούτως ειπείν Πολιτική” των Αμερικανών, μάλλον πρέπει να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του. Αυτό το “σε βάθος ΜΟΛΙΣ τριάντα χιλιομέτρων” είναι σοφιστεία ή κυνισμός???

jim40
Member
Noble Member
jim40

“Σε κάθε περίπτωση ούτε οι ΗΠΑ με τις δηλώσεις Πομπέο έκαναν οποιαδήποτε στρατηγική επιλογή υπέρ της Ελλάδας και κατά της Τουρκίας, ούτε υπάρχει οποιαδήποτε εγγύηση τήρησης των όποιων υποσχέσεων υπό το πρίσμα του βίου και πολιτείας Τραμπ. Και αυτό πρέπει να το θυμόμαστε συνεχώς και πάντα!” Αυτό θα πρέπει να το διαβάζουν οι Έλληνες κάθε ημέρα μπάς και καταλάβουν πως λειτουργεί η πολιτική