Ξεκίνησε η απόσυρση αμερικανικού εξοπλισμού (αλλά όχι στρατιωτών) από την Συρία;

0
607
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 8
  •  
  •  

Ο πρώτος στρατιωτικός εξοπλισμός εδάφους των ΗΠΑ απομακρύνεται σταδιακά από τη Συρία τις τελευταίες ημέρες, σηματοδοτώντας την αρχή της ανάκλησης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ.

Υπεγράφη η διαταγή αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία

Έτσι τουλάχιστον αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό δίκτυο CNN επικαλούμενο αξιωματούχο της κυβέρνησης με άμεση γνώση της επιχείρησης, που δήλωσε μάλιστα ότι «…κάποια αντικείμενα έχουν ήδη μετακινηθεί».

Λόγω επιφυλάξεων σχετικά με την ασφάλεια, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την φύση του εξοπλισμού αυτού ή αν είχε μεταφερθεί από αεροσκάφη ή από οχήματα εδάφους, αλλα ούτε και από ποιο μέρος της Συρίας ήταν ο εξοπλισμός, αν και είναι ευρέως αναμενόμενο ότι η απομάκρυνση θα αρχίσει στη βόρεια Συρία.

Ο δε συνταγματάρχης Σων Ράιαν, εκπρόσωπος του αμερικανικού συνασπισμού, ανέφερε σε δήλωσή του την Παρασκευή ότι ο συνασπισμός «έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της σχεδιασμένης απόσυρσης από τη Συρία», αλλά δεν παρείχε πρόσθετες λεπτομέρειες.

Η αμερικανική απόφαση απόσυρσης από την Συρία πάρθηκε μετά από επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν

Σημειώνεται ότι ανώτατοι αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, αρνήθηκαν να θέσουν ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποσυρθούν και τα στρατεύματα.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), η οποία εποπτεύει τη διαδικασία απόσυρσης, έχει προσδιορίσει ποια πλοία, αεροσκάφη και μονάδες εδάφους θα αποσυρθούν.

Ο Στρατός θα πραγματοποιήσει την διαδικασία της απόσυρσης με εντολή που υπογράφτηκε από τον πρώην υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάττις λίγο πριν αποχωρήσει από το αξίωμα του 31 Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση αποχώρηση στρατιωτικών από την Συρία δεν έχει υπάρξει ακόμα, ενώ και η απόσυρση του εξοπλισμού για την οποία υπάρχουν αναφορές, δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 8
  •  
  •