Αντεπίθεση της Τουρκίας κατά των ΗΠΑ με… φθηνά κεράσια!

17
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι Τούρκοι παραγωγοί “ξεφορτώνονται” φθηνά φρούτα στην αγορά των ΗΠΑ και καταστρέφουν τη τοπική αγροτική βιομηχανία αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που ώθησε τους αγρότες της Γιούτα να κηρύξουν “πόλεμο” στη Τουρκία σύμφωνα με την εφημερίδα Salt Lake Tribune.

Ο συνεταιρισμός αγροτών Payson Fruit Growers που εδρεύει στη Γιούτα και τέσσερα εργοστάσια παρασκευής αποξηραμένων κερασιών από το Μίτσιγκαν υπέβαλαν αναφορά κατά της τουρκικής πρακτικής προς στο Υπουργείο Εμπορίου και την Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ. Η αναφορά υποστηρίζει ότι η Τουρκία κατακτά με αθέμιτες πρακτικές την αγορά των ΗΠΑ με φθηνά αποξηραμένα κεράσια, μια κίνηση που βυθίζει την τιμή των εγχώριων φρούτων.

Ως απάντηση, οι αγρότες ζήτησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να αυξήσουν το τιμολόγιο για τα εισαγόμενα προϊόντα της Τουρκίας κατά σχεδόν 630 τοις εκατό και αναμένουν τη λήψη σχετικής απόφασης εντός 45 ημερών.

Η Τουρκία εξάγει τα αποξηραμένα κεράσια για 89 σεντς του δολαρίου ανά λίβρα (περίπου μισό κιλό), ενώ οι τιμές χονδρικής για τα αποξηραμένα κεράσια στις ΗΠΑ είναι 4,50 έως 5 δολάρια ανά λίβρα, ανέφερε η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι ακόμα και σε αυτή τη χαμηλή τιμή, οι καλλιεργητές κερασιών στην Τουρκία είναι σε θέση να βγάλουν κέρδος, καθώς οι Τούρκοι παραγωγοί λαμβάνουν επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μεταποίηση και η τουρκική κυβέρνηση για τα καύσιμα, τα λιπάσματα και τα άλλα κόστη.

Οι εισαγωγές από Τουρκία διπλασιάστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, από περίπου 188 τόνους το 2016 σε 375 τόνους το 2017. Το 2018, οι εισαγωγές έφτασαν τους 680 τόνους.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
adpanos
Member
adpanos

“Η Τουρκία εξάγει τα αποξηραμένα κεράσια για 89 σεντς του δολαρίου ανά λίβρα (περίπου μισό κιλό), ενώ οι τιμές χονδρικής για τα αποξηραμένα κεράσια στις ΗΠΑ είναι 4,50 έως 5 δολάρια ανά λίβρα, ανέφερε η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι ακόμα και σε αυτή τη χαμηλή τιμή, οι καλλιεργητές κερασιών στην Τουρκία είναι σε θέση να βγάλουν κέρδος, καθώς οι Τούρκοι παραγωγοί λαμβάνουν επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μεταποίηση και η τουρκική κυβέρνηση για τα καύσιμα, τα λιπάσματα και τα άλλα κόστη.” Παίρνει επιδοτήσεις από Ε.Ε. η Τουρκία για ενίσχυση της παραγωγής και μεταποίησης προϊόντων, την στιγμή που οι Μεσογειακές χώρες… Read more »

MUSTAFA
Member
MUSTAFA

ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω σου
να εξετάσει τις αιτίες του πολέμου
σεβασμό
να αφήσει την προκλητική και την εργατική λογοτεχνία ως απειλή πολέμου
καλό εισόδημα γειτονίας
ο μετεώνας πέφτει
γαλοπούλα λόγο σας diyosunuz
κάνετε μια μικρή ενσυναίσθηση

Flight and Space
Admin
Famed Member

Please don’t use Google Translate. Your responses doesn’t make an sense

Thras
Member
Famed Member
Thras

Γιατί το λέτε αυτό; Το σημείο με τη γαλοπούλα είναι πλήρως κατανοητό cool

GeorgeA156
Guest
GeorgeA156

Μεταλλαγμένη γαλοπούλα…

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Αφήστε τον, χρειαζόμαστε και εμείς λίγο διασκέδαση, η ζωή δεν είναι μόνο σοβαρά σχόλια και απόψεις. By the way, το Turkey θα ήταν χρήσιμο να πει κάποιος από που βγήκε, γιατί πάντα σκεφτόμουν αν έχει σχέση με τον ήχο της γλώσσα τους.

kafes_filtrou
Guest
kafes_filtrou

με το γαλοπούλα κλαίω XD

DP80
Member
DP80

Επιτέλους κάποιοι αρχίζουν σιγά σιγά να ανοίγουν τα μάτια τους, που τόσα χρόνια ήταν ερμητικά κλειστά. Αυτό που έκανε τώρα η Τουρκογερμανία στις ΗΠΑ το κάνει σε εμάς εδώ και 30 το λιγότερο χρόνια. Μια με το γάλα, μια με το κρέας, μια με τα φρούτα. Και καλά εάν θέλει να επιβάλει ποσοστώσεις η ΕΕ γιατί τις επιβάλλει στην παραγωγή και όχι στην διάθεση. Πχ εμείς εάν έπρεπε να εξάγουμε στην Ευρώπη μια συγκεκριμένη ποσότητα φρούτων , τα υπόλοιπα μπορούσαμε να τα διαθέσουμε στην Κίνα ή στην Ινδία ή όπου αλλού εκτός ΕΕ. Όμως οι ποσοστώσεις μπαίνουν στην παραγωγή και… Read more »

Ελληνοκύπριος
Guest
Ελληνοκύπριος

Με τις…ευαισθησίες του Προέδρου Τράμπ για το εμπόριο με τέτοιες ‘ανισότητες’ καλά θα κάνει η Τουρκια να πάρει και μικρό καλάθι…

Kapoios
Member
Active Member
Kapoios

Ελεύθερη αγορά δεν θέλανε; Την έχουνε λοιπόν, αλλά μάλλον δεν τους αρέσει και τόσο όπως δείχνουν οι κυρώσεις και ο εμπορικός πόλεμος που έχουν κηρύξει – τουλάχιστον-το τελευταίο διάστημα…

Flight and Space
Admin
Famed Member

Μας μπερδέψατε; ποιοι θέλανε Ελεύθερη Αγορά;

Kapoios
Member
Active Member
Kapoios

Στις ΗΠΑ αναφέρομαι προφανώς.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Χωρίς σχόλιο

ΚΚ76
Guest
ΚΚ76

Αγαπητή Πτήση
Διαβάζοντας μόνο τον τίτλο το μυαλό μου πήγε σε κάποιο νέο “υπερόπλο” των γειτόνων που για πυρομαχικά θα χρησιμοποιεί κεράσια….. Ευτυχώς όμως το κείμενο διέψευσε την φαντασία μου….

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Το πρώτο σκάνδαλο είναι που άφησαν την Τουρκία να έχει σχεδόν πλήρη εμπορικά δικαιώματα ενός μέλους της ΕΕ χωρίς όμως τις υποχρεώσεις. Έτσι έχει δικαίωμα να εξάγει στην ΕΕ χωρίς δασμούς (δικαίωμα) αλλά δίνει και επιχορηγήσεις στους παραγωγούς της που απαγορεύονται στην ΕΕ, με συνέπεια τον αθέμιτο ανταγωνισμό. ΑΝ παίρνει ΚΑΙ επιδοτήσεις από την ΕΕ μιλάμε για σκάνδαλο χαιδέματος της Τουρκίας επικών διαστάσεων.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Πάντως για να πούμε και του στραβού το δίκιο, κάποιο λάκο έχει η φάβα, 0,89 σεντς του δολαρίου είναι περίπου 0,80 ευρώ για μισό κιλό ή 1,6 ευρώ το αποξηραμένο κιλό με τα μεταφορικά έως Αμερική το οποίο σημαίνει ότι στην Τουρκία θα έπρεπε να είχαν τιμή το πολύ 0,5 ευρώ το κιλό νωπό το οποίο σαν τιμή δεν υπάρχει…

Foivos_53
Member
Foivos_53

Είναι αρχάριοι μπροστά μας.. Εδώ εμείς θα εξοπλιζαμε ολόκληρες μοίρες με αεροπλάνα από το ξανθό γένος αγορασμένα με τόνους ροδακινων και λοιπών οπωρικών