Διμερείς συζητήσεις Τουρκίας – ΗΠΑ για την ασφαλή ζώνη στη Συρία – εν όψει νέας τουρκικής εισβολής

0
1083
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τούρκοι κι Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στη Άγκυρα σήμερα Δευτέρα το πρωί για να συζητήσουν τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης στη βόρεια Συρία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας σε ανάρτησή του στο Τουίτερ.

Η Τουρκία είναι γνωστό ότι επιδιώκει τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης σε αρκετό βάθος 32 χιλιομέτρων (20 μιλίων) στη βόρεια Συρία και από την πλευρά της επανέλαβε ότι επιθυμεί την εκκαθάριση της YPG, της κουρδικής πολιτοφυλακής, που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση αλλά αποτελούν τον μοναδικό κι ισχυρότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους θεωρούν ότι η απόσταση αυτή είναι υπερβολική και αντιπροτείνουν μικρότερο βάθος.

Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον δεν έχουν ακόμη πετύχει συμφωνία για την συγκεκριμένη ασφαλή ζώνη. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι δήλωσε την Παρασκευή ότι η Άγκυρα έχει «περιορισμένη» υπομονή.

Το δε Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα η τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πρόκειται να ξεκινήσουν μία ακόμα (τρίτη συνολικά) επιχείρηση εισβολής στη βόρεια Συρία προκειμένου να εξουδετερώσουν την YPG.

Η Τουρκία ξεκινά νέα (τρίτη συνολικά) εισβολή στη βόρεια Συρία

Σύμφωνα πάντως με τις δηλώσεις Ακσόι, εάν οι προσπάθειες για την εξεύρεση κοινού πεδίου με τις ΗΠΑ αποδειχθούν ανεπιτυχείς, η Τουρκία θα πρέπει να δημιουργήσει από μόνη της μια ασφαλή ζώνη στη Συρία,..


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •