24.5 C
Athens
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει την Κροατία για τα ισραηλινά και τα ελληνικά...

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει την Κροατία για τα ισραηλινά και τα ελληνικά F-16!

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η αμερικανική πλευρά είχε προειδοποιήσει με ανεπίσημο έγγραφο την Κροατία για τις επιπλοκές που θα είχε η επιλογή των μεταχειρισμένων ισραηλινών ή ελληνικών μαχητικών F-16 από τον Ιανουάριο του 2018, αποκαλύπτει ο κροατικός Τύπος. Το πρόβλημα είναι ωστόσο ότι η κροατική πλευρά επίσημα το αρνείται. Ίσως γι’ αυτό εύθυνεται ότι η προειδοποίηση είχε σταλεί στις 7 Ιανουαρίου 2018 με μορφή non paper, του οποίου την ύπαρξη τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης αγνοούσαν…

 

Στο περιεχόμενό του το ανεπίσημο έγγραφο έκανε μνεία και για τα ελληνικά F-16C/D Block 30, αφού συμμετείχαν στον κροατικό διαγωνισμό. Σύμφωνα με το non paper, τα ισραηλινά και ελληνικά μαχητικά ήταν φυσικά περισσότερο ταλαιπωρημένα από τα F-16 Block 70/72 V, που οι ΗΠΑ προσέφεραν καινούρια στο Ζάγκρεμπ, και η παράδοσή τους θα ξεκινούσε τον Ιανουάριο του 2021. Αντίστοιχα τα πρώτα αμερικανικά F-16 Block 70/72 V θα μπορούσαν να φθάσουν στην Κροατία μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Ιουλίου 2022.

 

Στο ίδιο κείμενο, που έφερε στο προσκήνιο το “Obris.org”, γινόταν λόγος για τους κινδύνους που έκρυβε η επιλογή των ισραηλινών ή ελληνικών μαχητικών. Όπως αναφέρεται, οι ΗΠΑ συμβούλεψαν την κροατική κυβέρνηση να στείλει LoR στην Ουάσινγκτον, ώστε να ενημερωθεί γύρω από το δομικό εκσυγχρονισμό (SLEP) που θα απαιτούσαν τα ισραηλινά και τα ελληνικά F-16C/D Block 30. Πέρα από το πρόγραμμα SLEP οι ΗΠΑ θα έδιναν πληροφορίες για την αναβάθμιση των μαχητικών, που θα συμπεριλάμβανε νέο υπολογιστή αποστολής, συσκευές επικοινωνιών, σύστημα IFF και ζεύξη δεδομένων Link 16, ανάλογα με τις επιθυμίες της Κροατικής Αεροπορίας.

 

Επιπλέον, οι ΗΠΑ τόνιζαν ότι θα κάνουν γνωστό το συνολικό κόστος της κάθε επιλογής, αν και αυτό απαιτούσε πρώτα την απάντηση του Ισραήλ και της Ελλάδας σε μια σειρά ερωτήσεων γύρω από την κατάσταση και τον εναπομείναντα ωφέλιμο βίο των προσφερόμενων αεροσκαφών. Οι ερωτήσεις ήταν σχετικές με το αν τα μαχητικά είχαν υποστεί κάποιο πρόγραμμα δομικού εκσυγχρονισμού στο παρελθόν, πόσες ώρες χρήσης ήταν ακόμη διαθέσιμες, αν υπήρχε κάποια προσφερόμενη συλλογή αναβάθμισης μαζί τους, αν τα αεροσκάφη είχαν υποστεί δομική κόπωση, ποιες σκέψεις υπήρχαν για τον εκσυγχρονισμό / την αναβάθμισή τους και που θα γίνονταν οι συγκεκριμένες εργασίες και από ποιον. Παρόμοιες ερωτήσεις γίνονταν για την κατάσταση των ηλεκτρονικών, των κινητήρων, του εξοπλισμού εδάφους και των ανταλλακτικών, χωρίς να παραλείπεται το ζήτημα κατάρτισης του προσωπικού.

 

Στη συνέχεια το Ισραήλ και η Ελλάδα όφειλαν να ενημερώσουν τις ΗΠΑ για να εκδοθεί το αναγκαίο πιστοποιητικό τελικής χρήσης για τα μαχητικά και τα υποσυστήματα. Τέλος, θα ακολουθούσε η προσφορά των ΗΠΑ για τις εργασίες βελτίωσης των αεροσκαφών. Σε αυτή την περίπτωση, η Κροατία θα είχε εξασφαλίσει την έγκριση των ΗΠΑ, αλλά η ίδια κινήθηκε διαφορετικά. Σε αυτό το σημείο και σύμφωνα με το “Defender”, να υπενθυμίσουμε ότι το κόστος πώλησης των 12 ελληνικών F-16C/D Block 30 έφθανε τα $154 εκατ., ποσό που θα αυξανόταν κατά $450 εκατ. με την προμήθεια του συνοδευτικού πακέτου εξοπλισμού, όπλων και λοιπών υλικών. Το αντίστοιχο ποσό για τα ισραηλινά μαχητικά F-16C/D Block 30 “Barak” προσέγγιζε τα $135 εκατ., όπως ανέφερθηκε στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Σαν την ελληνική περίπτωση, το κόστος των ισραηλινών μαχητικών θα κατέληγε στα τουλάχιστον $500 εκατ., με την προσθήκη λοιπών δαπανών.

 

Κροατία, πόσο θα πλήρωνε για τα ελληνικά F-16C/D Block 30 και γιατί τα απέρριψε

Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν τη μεταβίβαση των ισραηλινών “Barak” στην Κροατία, θεωρούνται πιθανά τρία σενάρια: (α) η προκήρυξη νέου διαγωνισμού, (β) η απευθείας προμήθεια του F-16 Block 70/72 V ή (γ) η προμήθεια μεταχειρισμένων αμερικανικών F-16C/D Block 25 και η υλοποίηση προγράμματος αναβάθμισης CCIP.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

46 ΣΧΟΛΙΑ

46 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Δημήτρης

Δόξα τω Θεώ στα πιθανά σενάρια δεν συμπεριλαμβάνονται τα ελληνικά Block 30. Με αφορμή το 3ο σενάριο , μήπως έχετε εικόνα πόσο θα κόστιζε η αναβάθμιση CCIP των Block 30 ;;;

G-164g ag-cat

Όοοολε! Και τα ελληνικά! Οι ελληνικές αρχές το αγνούσαν και αυτές;;;

andreasmp412c

Απλα λιτα κ περιεκτικα δηλαδη λενε τα λεφτα θα πανε σε μας. Νομιζω σε κανεναν δεν κανει εντυπωση

montif74

Δεν βρίσκω κάτι το μεμπτό σε αυτό. Τους λένε πως τα 30αρια είναι παλιά και η εισαγωγή του τύπου και ο εκσυγχρονισμός τους είναι ασύμφορος! Για αυτό τον λόγο και οι Ισραηλινοί τα αντικατασταθούν με F35 ? Για τον ίδιο λόγο δεν ενδιαφέρεται η ΠΑ να τα εκσυγχρονίσει ? Στην περίπτωση βέβαια των Ισραηλινών πάνε ένα βήμα παραπέρα και πάλι τους δίνω δίκαιο. Οι Ισραηλινοί ανάπτυξαν δικά τους ηλεκτρονικά, με αμερικανική κυρίως χρηματοδότηση. Υποτίθεται πως το κάναν αυτό για τις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες και λόγου ειδικής σχέσης τους το επέτρεψε η Λοκχιντ. Τώρα όμως πάνε να όμως να ανταγωνιστούν… Read more »

Spider

Δηλαδή τα αμερικανικά μεταχειρισμένα block 25 είναι πιό σύγχρονα από τα δικά μας, η ο εκσυγχρονισμός τους είναι πιό φθηνός? Οι Ισραηλινοί ούτως ή άλλως αφού εισάγουν τα F-35 αποσύρουν τα πιό παλιά από αυτά που έχουν, δηλαδή τα 30αρια, ενώ εμείς δεν τα εκσυγχρονίζουμε λόγω έλειψης χρημάτων.
Εντάξει ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Οι αμερικανοί είναι ξεκάθαροι. Θέλετε F-16, μόνο από εμάς. Τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες. Το δόγμα Trump,εν ισχύει. America first…

montif74

Εννοείται πως θέλουν να βγάλουν όσο γίνεται πιο πολλά, αλλα δεν το βρίσκω αθέμιτο.

Δεν νομίζω να καιγονται να πουλήσουν 25αρια…θέλουν να σπρώξουνε τα Viper.

Spider

Και εγώ αυτό πιστεύω. Απλά για τα block 25 γράφει το άρθρο ως ένα από τα πιθανά σενάρια.

STRATOS

Νομίζω δεν υπάρχει σύγκριση. Αν η κροατική αεροπορία αγόραζε 12 x Ελληνικά F-16 C/D block 30 έναντι 154 εκατομμυρίων δολαρίων (12.8 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος) το πολύ πολύ να ξόδευε ένα αντίστοιχο ποσό για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών (με εξοπλισμό που τα της πουλούσε η Ελληνική πλευρά (προσπορισμός εξοπλισμού από τα Ελληνικά F-16C/D block 52+ που εκσυγχρονίζονται σε επίπεδο V) , δομική επέκταση και σύστημα αυτοπροστασίας. ‘Άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια αναλογικά θα πηγαίναν για εξοπλισμό υποστήριξη του στόλου…σύνολο της όλης επένδυσης 500-550 εκατομμύρια δολάρια (χωρίς τα όπλα). Μία αντίστοιχη αγορά 12x F-35 (και της αντίστοιχης αρχικής υποστήριξης – υποδομής) θα… Read more »

antonis

Το non paper ποιος το έγραψε; Το Πεντάγωνο ή η LM;

Stug

θα το εδωσε υπεργολαβία στο ΠΝ

FOX

Άντε και 150εκ $ να έπαιρναν τι θα καταλάβουν στο ΥΠΑΜ;
Πια η σκοπιμότητα τέτοιας κίνησης;

montif74

Με τα 150 εκατομυρια εξασφαλιζεις FOS δηλαδή διαθεσιμότητες για τον υπόλοιπο στόλο για αρκετά χρόνια. Με αλλα λόγια, ουτε που θα καταλάβαινες πως σου λείπουν 12 μαχητικά.

STRATOS

Με 160 εκατομμύρια ΕΥΡΩ εξασφαλίζουμε FOS για 4 χρόνια(!!!!!) για 42 x M2000/M2000-5 !!!!

Άντε και πες οι Αμερικάνοι είναι πιο φτηνοί οπότε με 150 εκατομμύρια δολάρια εξασφαλίζεις υποστήριξη για καμιά 50αρια F-16 για 4 χρόνια!!!!!! Για τα υπόλοιπα 104 x F-16 τι γίνεται? άγνωστο?? Δεν υπάρχει τίποτε άλλο να πουλήσουμε?

Όλα αυτά θυμίζουν αεροπορία υπό διάλυση.

Bέβαια από την άλλη πρέπει σύντομα να ξεκινήσουμε να συζητάμε για το νέο μαχητικό της ΠΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! που με τις τιμές που ισχύουν σήμερα θα κοστίσει το λιγότερο 1.5 δισ για 12 αεροσκάφη (μισή μοίρα)!!!

Η παράνοια η ίδια

montif74

Πρέπει να συνυπολογίσεις πως λόγου ελλειψης FOS πολλά μαχητικά είναι ακινητοποιημένα είτε λόγου βλάβης είτε γιατι εχουνε κανιβαλιστεί ώστε να πετάξουν κάποια άλλα. Αν λοιπόν σήμερα οι μοίρες έχουν διαθεσιμότητες του 45-50% (που δεν έχουν) με την υπογραφή FOS θα φτάσουν ρεαλιστικά 75-80%. Θα έχεις περισσότερα και νεοτερα αεροσκάφη διαθέσιμα.

STRATOS

Το επαναλαμβάνω, αν περιμένουμε την πώληση των 12 x F-16C/D block 30 για να αγοράσουμε ανταλλακτικά για τα υπόλοιπα F-16 τότε ας το κλείσουμε το μαγαζί Ελλάδα. Δεν είναι το πρόβλημα εκεί αλλά στο ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει μοιράσει άνω των 2.5 δισ ευρώ τα τελευταία 2 χρόνια σε άτομα που μισούν την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή έχει φτιάξει κομματικό στρατό συμβασιούχων στο δημόσιο που σύμφωνα με οικονομικές εφημερίδες έχει κοστίσει στον Ελληνικό προϋπολογισμό 3+ δισ ευρώ τα τελευταία 3 χρόνια!!!! Κατά διαβολική σύμπτωση 1 από τα ελάχιστα άτομα που γνωρίζω στην ΠΑ είναι αξιωματικός στην συντήρηση των F-16… Read more »

Giorgos Tsagkaris

FOS θα βρεις…. (με 1-2 εκατ για καθε α/φος και σε ενα 6μηνο απο την υπογραφη)
Μαχητικα εστω και επιπεδου -30,θες 12-15 εκατ ανα α/φος και 1-2 ετη αναμονη….
Το διλλημα ειναι απλα ΑΣΤΕΙΟ….

Νικος

Πως πετυχε η ρουμανια να προμηθευυει τα πορτογαλικα F-16?

George

Ο εκσυγχρονισμός αξίζει αν έχεις αεροπορική βιομηχανία για να την κάνει και σου περισσεύουν απάρτια.
Σαν και μας καλή ώρα!
Από την άλλη ευτυχώς συνορεύουμε με το Λιχνενστάιν οπότε δεν χρειάζεται και έτσι λέμε να τα πουλήσουμε.
Άλλωστε αν χρειαστούμε ποτέ μαχητικά θα πάρουμε καινούργια μια και η οικονομία μας πάει από τη μια επιτυχία στην άλλη

Nikolaos

«Να φύγουν τα -30!» Λύσσα κακιά. Να περισσέψει κανένα φράγκο ακόμη για προεκλογικά χαρτζηλίκια, για συμβάσεις καθαριστριών κλπ. Το 1996 τη φάγαμε γιατί είχαμε τα μισά μαχητικά γ’ γενιάς, έκτοτε ξοδέψαμε δισεκατομμύρια, και αγωνιζόμαστε να επανέλθουμε στην ίδια θέση. Το 1973, στον Πόλεμο του Γιομ Κιππούρ (μοναδικό πλήρους έντασης ολοκληρωτικό πόλεμο της νεότερης ιστορίας μεταξύ μέσων δυνάμεων – χωρίς μάχιμη εμπλοκή τρίτων – με ισχυρότατες ΕΔ εκατέρωθεν και με διακύβευμα εθνικό έδαφος που κρίθηκε ξεκάθαρα – διότι ακολούθησαν Ιράκ-Ιράν 1980-88, που εκφυλίστηκε σε κάτι σαν Α’ ΠΠ …) τα ισραηλινά Dassault Super Mystere (105η Μοίρα, 25 α/φ, 52 χειριστές), ο… Read more »

montif74

Ναι ρε φίλε, να απολύσεις τις εργαζόμενες που δουλευουν στην καθαριότηα και σου στοιχίζουν 300 χιλιάρικα και να δώσεις την δουλεία σε ιδιωτική εταιρεία (κομματικού φίλου) για 500 χιλιάρικα! Αυτός θα προσλάβει τις μισές με βασικό μισθό και θα πρέπει να βγαζουν διπλή δουλειά, χωρις να πληρωνονται υπερωρίες. Λες και δεν ξέρουμε πως δουλευει ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα.

Aias

Καθαρίστρια δημόσιος υπάλληλος; Γιατί; Ασφαλώς και θα έπρεπε να υπάρχει ιδιώτης στην καθαριότητα. Μην ανακαλύπτουμε συνέχεια τον τροχό. Ο ρόλος του κράτους δεν είναι να είναι εργοδότης και αφού το πρόβλημα είναι η ιδιωτική αυθαιρεσία έναντι των υπαλλήλων ,ωπ! Θαύμα! Το κράτος έχει ρόλο! Να επιτηρεί τον νόμο. Εργασιακά και παντού. Στο θέμα μας , η ίδια λογική αποτυπώνεται και εδώ. Δεν πουλά κάτι που χρειάζεται επειδή δεν μπορεί να το αξιοποιήσει. Το κυριότερο δεν μπορεί η εθνική αποτροπή να προσαρμόζεται με τα βολεύει της κάθε ηγεσίας ,πολιτικής πρώτα και σαν φερέφωνο της να έπεται η στρατιωτική. Οι δαπάνες της… Read more »

montif74

Καλά αφήστε την θεωρεία πως θέλουμε Ελβετικό κράτος και ψηφίζουμε αυτούς που κλέβανε 40 χρόνια και συμπεριφερόμαστε σαν Βαλκάνιοι που είμαστε σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Είμαστε αυτοί που είμαστε. Όπως έχουν τα πράγματα οι καθαρίστριες συμφέρουν πιο πολλοί ως δημόσιοι υπάλληλοι παρά οι απατεώνες εργολάβοι του ελληνικού (τονίζω) ιδιωτικού τομέα. Κοιτάξτε να γίνετε πρώτα άνθρωποι εσείς, σύγχρονοι Ευρωπαίοι πολίτες και μην περιμένετε να σας σώσει ο γόνος γνωστής οικογένειας που τρέφεται 100 χρόνια από δημόσια χρήμα.

Aias

Γιάννη Παυλίδη, κι όμως συμφωνώ ,ακόμα και στο κλείσιμο μονάδων κτλ. Στο σχόλιο μου είπα συγκεκριμένα πράγματα και αφού μου έκανες την τιμή να απαντήσεις ,θα ήθελα να ήταν στο συγκεκριμένο. Σε κατάχρηση της φιλοξενίας ,γνωρίζω την πολιτική για κομματικά σχόλια, θα παρακαλούσα να πω τα εξής απλά. Κατά βάθος συμφωνώ με την καθαρίστρια δημόσιο υπάλληλο. Συμφωνώ και με την επέκταση της σκέψης, όπως δηλαδή γιατί να μην έχουμε δημόσιο σουπερμάρκετ και υπαλλήλους και εκεί; Δημόσιο πρατήριο καυσίμων με αντίστοιχα δημόσιους; Και δημόσια αγροκτήματα που θα προμηθεύουν τα δημόσια καταστήματα; Και δημόσια καφέ και δημόσια περιοδικά; Γιατί πρέπει να περιοριστεί… Read more »

Nikolaos

ΟΚ, αυτό θυμίζει τον πειρασμό του Ιησού με το ερώτημα “να αποδίδουμε φόρο στον Καίσαρα ή όχι;” 🙂 Τελείως άλλο θέμα, αλλά μια και το πιάσαμε η απάντηση είναι σαφής και μονοσήμαντη: Άμεση εκπόνηση μελετών παντού και κοστολόγηση υπηρεσιών. Αν συμφέρει, συμβάσεις με συνεργεία. Αν όχι, προσλήψεις κανονικές, ή συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ό,τι από τα τρία έχει το χαμηλότερο κόστος. Συνυπολογιζομένου και του κοινωνικοασφαλιστικού! Και όχι μονιμοποιήσεις τύπου Παυλόπουλου. Αλλά να παρέχονται οι υπηρεσίες! Αν προσλάβουμε, αλλά κάθονται στα σπίτια τους με την κάλυψη των “προϊσταμένων/συναδέλφων” (ή ζητούν από την πρώτη μέρα να μετατεθούν σε γραφείο για να θρέφουν κώλους,… Read more »

STRATOS

Συμφωνώ σε ΟΛΑ!! Ιδίος ότι έτσι και πουλάγαμε τα 12 Ελληνικά F-16 στους κροάτες τα 150 εκατομμύριά δολάρια θα πηγαίναν σε επιδόματα σε οικονομικούς μετανάστες (που δουλεύουν αφορολόγητα και επιστρέφουν τα λεφτά που βγάζουν εδώ στις πατρίδες τους) και σε αθίγκανους ( διακινητές ναρκωτικών, όπλων, κλέβουν μηχανάκια-ποδήλατα, δοχεία λάδια από τις αποθήκες των πολυκατοικιών, βρίσκεις το αμάξι σου το πρωί πάνω σε τσιμεντόλιθους γιατί σου πήραν τα ζαντολάστιχα, κτλ, κτλ, κτλ, και άλλες τίμιες εργασίες) και όχι στην ΠΑ. Ας τα κρατήσει (τα 32 x F-16C/D block 30) η ΠΑ όπως είναι. Μια χαρά είναι. ASPIS έχουν, AMRAAM και all… Read more »

montif74

Ανακρίβειες. Τα χρήματα αυτά θα παραμείνουν στην ΠΑ για κάλυψη άλλων αναγκών.

Κοινωνικά προβλήματα έχεις όπως όλες οι χώρες του κόσμου. Πρόσφατα πιασανε στην Γερμανια καποιους που παίρναν επιδόματα και οδηγούσανε Πόρσε Παναμέρα και BMW X5.

STRATOS

Με ********-και ********είμαι σίγουρος για αυτό.

Θα μπούνε σε έναν κωδικό (καινούρια ανακάλυψη!!) και θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός!!!!!!!!!!!! για το υποπρόγραμμα υποστήριξης το οποίο θα ακυρωθεί καμία 10ριά φορές και θα περάσουν καμιά 7-10 χρόνια μέχρι να υπογραφεί…

Απλά η πώληση των 12 x F-16C/D block 30 δεν είναι η λύση στο πρόβλημα της ΠΑ σήμερα και δεν θα μας σώσουν αυτά (τα χρήματα που θα πέρναμε) .

Spirit

Καταρχήν τα χρήματα πάνε σε ένα κοινό ταμείο του ΥΠΑΜ, σε καμιά ΠΑ δεν ειναι καθόλου σίγουρο οτι θα καταλήξουν.
Το επιχείρημα που αναφέρεις είναι παρανοϊκό στην βάση του. Περιληπτικά γιατί:
– Υπάρχουν παλαιότερα μαχητικά.
– Υπογράφηκαν νέες συμβάσεις αρκετών εκατομμυρίων.
– Το οικονομικό όφελος είναι αστείο, μπροστά στο όποιο όφελος, με δεδομένο μάλιστα ότι θα υπάρξουν και αρκετά υλικά από αεροσκάφη που θα εκσυγχρονιστούν το επόμενο διάστημα.

Giorgos Tsagkaris

Μπραβο Nikolaos !!!!!!!!!!!!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Πριν μερικά χρόνια από Αμερική πλευρά (δεν θέλω να γράψω λεπτομέρειες..) μας είχαν πει να πουλήσουμε τα F-16 Block-30 στην Ρουμανία.
Με τα λεφτά από την πώληση τους τώρα θα είχαμε εκσυγχρονίσει κάμποσα F-16.

Μην τυχόν τα πουλήσουμε ε ? Και τι θα κάνει το υπουργείο τα 150 εκατ. δολ. από την πώληση τους ?
Ε ας τα κρατήσουμε να τα βλέπουμε να τα χαιρόμαστε.
Απορώ αν έχει αναρωτηθεί κανείς στην Ελλάδα της κρίσης πόσα F-16 πετάνε ? Ας μην γράψω και βάλω τίποτε ιδέες στους τούρκους, και σε 5 μέρες τους δούμε να πίνουν καφέ στην Λαμία…

Spirit

Τι θα εκσυγχρονίσεις με 150εκ. δουλευόμαστε τώρα;
Ακόμα δεν έχουν αποσυρθεί τα F-4 τα F-16 είναι το θέμα;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

12 F-16 Block-30 θα τα πουλούσαμε 154 εκατ. δολ.
32 F-16 Block-30 πόσα δολ θα τα πουλούσαμε ? Υπολόγισε το και πρόσθεσε και τις υποδομές τους και κάποια όπλα τους.
Μέχρι σήμερα θα είχαμε εκσυγχρονίσει χαλαρά μία 30αριά F-16.
Tα Φάντομ κακώς δεν έχουν αποσυρθεί, όπως και πολλά άλλα που έπρεπε να γίνουν και δεν έχουν γίνει ακόμη στις Ε.Δ, γιατί ο υπουργός δεν θέλει να υπογράψει γιατί θα υπάρξει πολιτικό κόστος.

Spirit

Θες να σου υπολογίζω τι βγαίνει με την πώληση των 32 block 30;
Ενας εκσυγχρονισμός P-3.

Επί της ουσίας ας αποσυρθούν τα F-4 και μετά βλέπουμε για τα block 30. Ας κλείσουν άχρηστες μονάδες, ας συμμαζευτεί το κόστος από παντού, ας μειωθεί επίσης και ο όγκος των επιτελείων και μετά βλέπουμε για τα υπόλοιπα.

giorgos tsagaris

Mε τα μυαλα μερικων θα επρεπε να μεινουμε με 120 α/φη….δε νομιζω οτι αξιζει σχολιασμο…απλα κουβεντα να γινεται…..
Απλα καμμια επαφη με τους κινδυνους της πραγματικοτητας και την κρισιμοτητα της καταστασης για τον Ελληνισμο…..

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Για πήγαινε στο υπουργείο οικονομικών και στο ΓΕΑ να τους ρωτήσεις πόσα μαχητικά αεροπλάνα αντέχει να συντηρεί η οικονομία της χώρας και πόσα είναι στατικά -κανιβαλισμένα- εκθέματα εδώ και χρόνια.

STRATOS

Το 1999 αν δεν παίρναμε 60 x F-16C/D block 52+ και παίρναμε 55 θα είχαμε εκσυγχρονίσει όλα τα 70 διαθέσιμα F-16C/D block 30-50 σε επίπεδο block 52+ (από τότε!!!).

Το γιατί η ΠΑ αγοράσει (περιέργως πάντοτε επί κυβερνήσεων πασοκ???!!!!) πανάκριβα καινούρια αεροσκάφη χωρίς ατρακτίδια-συστήματα αυτοπροστασίας και πρόβλεψη για τμηματικούς εκσυχρονισμούς – μέχρι και FOS!!!!! είναι κεφάλαιο άγνωστο σε μένα αλλά σίγουρα την κατάσταση δεν θα την σώσουν η πώληση των 12 x F-16C/D block 30 σήμερα..

montif74

Και πού είστε, έχουμε από τους μεγαλύτερους αμυντικούς προϋπολογισμούς. Μήπως αντί να διώξουμε καθαρίστριες και να κόψουμε επιδόματα, να μειώσουμε τους γαλοναδες, να κλείσουμε στρατιωτικές λέσχες και κατασκηνώσεις και αχρειαστες μονάδες?

chikichiki
Spirit

Εδώ το έχουν γράψει πολλοί φίλοι και εγώ αυτό το πράγμα, εσείς όταν λέμε τα αναδρομικά και επιδόματα, εξάπτεστε.

data

Λοιπόν το πράγμα έχει ξεφύγει και κάποιοι εδώ στα σχόλια μιλάνε κομματικά. Αυτό πρέπει να σταματήσει οποίος θέλει να μιλάει κομματικά έχει πολλά σαιτ για τέτοια θεματα

ACHERON

Εγώ θα καταθέσω μία ερώτηση αφελούς : γνωρίζει κάποιος πόσα πρόστιμα έχει χρεωθεί η Χώρα για παραβάσεις της ευρωενωσιακής νομοθεσίας,άς πούμε από την εποχή κυκλοφορίας του €υρώ;
Και πόσο έχουν κοστίσει οι επιχορηγήσεις κάποιων «αμυντικών» βιομηχανιών;

montif74

Εντάξει, σε κάποιους αρέσει να διαβάζουν σε πίνακες αριθμούς αεροσκαφών : 300 και ας είναι τα 220 ακινητοποιημένα δεν μπορούμε να τα συντηρήσουν. Με το μυαλό τους πιστεύουν ότι σε καιρό πολέμου θα κάνουν μαγικά οι τεχνικοί, θα βρουν σε τίποτα ξεχασμένα κουτιά με ανταλλακτικά ή θα γίνουν Μαγκάιβερ και με μαστίχες και κολλητική ταινία θα κάνουν πατέντες.

Aias

Άρα Γιάννη συμφωνούμε πως πρέπει να δούμε πιο σοβαρά την άμυνα. Δεν μπορεί να περιμένουμε θαύματα ούτε να επιμένουμε ότι το αξιόμαχο είναι στα ύψη απλά γιατί έτσι δηλώνουμε και έτσι θέλουμε να ακούμε. Βέβαια πάντα υπάρχει η εύκολη λύση που λέει ,χρησιμοποιώ σαν παράδειγμα τους δικούς σου αριθμούς, πως αν από τα 300 πετάνε τα ογδόντα , απλά πετάω τα 220. Δεν έχω καμιά αντίρρηση αρκεί κάποιοι να πάρουν ονομαστικά την ευθύνη της απόφασης για να υποστούν και τις συνέπειες της απόφασης αν αυτή αποβεί μοιραία. Φυσικά πάντα αν αποφασίσουμε κάτι τέτοιο θα έχουμε πάντα την ευελιξία και από… Read more »

montif74

Είναι όντως άσχετο μιας και στην Ουκρανία ανατράπηκε πρόεδρος φιλορωσος, δημοκρατικά εκλεγμένος. Αν πηγαίνανε σε πόλεμο, ο μίσος πλυθησμός άρα και ο μίσος στρατός θα στασιαζε. Η πλατεία Μαϊνταν δεν αντιπροσωπεύει όλη την Ουκρανία. Και στο λέω εγώ που δεν είμαι φιλορωσος και καταδίκασα από τους πρώτους εδώ την ανάμιξη των Ρώσων στα συλλαλητήρια για την Μακεδονία.

Aias

Είναι όντως άσχετο και το είπα από την αρχή.

montif74

Μιας και το θυμήθηκα: Και το Ανκα που στείλανε οι Τούρκοι στο ελληνικό FIR το αναχαίτισε F16 Block52. Έτσι μιας και μιλάμε για την αξία των -30.

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400 όπλο έρχεται μαζί με τα SPIKE NLOS από το Ισραήλ

 Μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία δουλεύουν σε πυρετώδεις ρυθμούς για την υλοποίηση...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Το ελληνικό P-3B Orion που σκεπάζει καθημερινά το Αιγαίο (με...

16
Τον τελευταίο καιρό το Papa3 κωδική ονομασία του P-3 Orion εκτελεί καθημερινές πολύωρες πτήσεις στο Νότιο και όχι μόνο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούνιος #397

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 January

Αγορά 3.99

Related News

ΠτΔ: Ενιαίο αραγές μέτωπο Κύπρου-Ελλάδας με γνώμονα το κοινό εθνικό συμφέρον

ΑΠΕ-ΜΠΕ«Η επίσκεψή σας συμπίπτει με μια περίοδο κρίσης, η οποία προκαλείται σαν αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας, των τουρκικών εκνόμων ενεργειών, τόσο στο Αιγαίο όσο...

Ζοζέπ Μπορέλ: Λευκορωσία και Λιβύη ψηλά στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Λευκορωσία είναι από τα βασικά ζητήματα στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπως ανέφερε προεσερχόμενος ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ."Η Λευκορωσία...

ΥΠΕΞ Κύπρου: Η αντίδραση της ΕΕ σε κάθε παραβίαση αξίας και αρχής πρέπει να είναι σταθερή

https://youtu.be/tPffhQbUjCMΑΠΕ-ΜΠΕ«Η αντίδραση της ΕΕ σε κάθε παραβίαση αξίας και αρχής πρέπει να είναι σταθερή και όχι α λα καρτ» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της...

Διήμερη επίσκεψη στο Άγιο Όρος θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν

ΑΠΕ-ΜΠΕΔιήμερη προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιον Όρος  θα πραγματοποιήσει, από την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν. Ο Ρώσος αξιωματούχος  έρχεται ανεπισήμως  και σύμφωνα...

Αύριο τηλεδιάσκεψη Μισέλ – Ερντογάν – Μέρκελ

Αύριο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναμένεται να έχει τηλεδιάσκεψη στις 15.00 -ώρα Βρυξελλών- με τον Τούρκο Πρόεδρο  Ταγίπ Ερντογάν και τη...
- Advertisement -