Η Ελλάδα συζητάει με Ιαπωνία για την αγορά πυροσβεστικών αεροπλάνων;

94
8696

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας asia.nikkei.com, η Ιαπωνία φέρεται να είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, για την αγορά του αμφίβιου πυροσβεστικού αεροσκάφους US-2.

Η Ελλάδα επιθυμεί να εκσυγχρονίσει το γερασμένο στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών της και να αντικαταστήσει δεκάδες από αυτά και σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η χώρα μας έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο τύπο που παράγεται από την εταιρία ShinMaywa.

Το US-2 έχει εμβέλεια 4.700 χλμ και δυνατότητα προσθαλάσσωσης σε κυματισμό έως 3 μέτρα. Χρησιμοποιείται από την Ιαπωνία σε ρόλους θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης και θα εξοπλιστεί με δεξαμενές νερού για να πωληθεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το δημοσίευμα, η χώρα μας θα ζητήσει οικονομική συνδρομή για την αγορά του αεροσκάφους, που κοστίζει $90 εκατομμύρια.

Γνωρίζουμε ήδη από το περασμένο Δεκέμβριο πως Πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ιεραρχίας της ΓΔΑΕΕ με στελέχη της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα με επικεφαλής την κα. Emi Mashiko, η οποία συνοδευόταν από εκπροσώπους της εταιρείας Shin-Maywia Industries.

Το κατά πόσο η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να πληρώσει την εξωφρενική τιμή των $90 εκατομμυρίων ανά αεροσκάφος, για μια πλατφόρμα που δε σχεδιάστηκε ποτέ για αεροπυρόσβεση, προφανώς είναι κάτι που οι κατά τα άλλα συμπαθείς Ιάπωνες φαίνεται να αγνοούν.

Διαβάστε επίσης

Τι παίζει με το αμφίβιο ShinMaywa US-2;

ShinMaywa US-2 σε δράση

Notify of
Δημήτρης
Guest
Δημήτρης
Offline

Τα CL-415 αν δεν κάνω λάθος είχαν ένα κόστος γύρω στα 40 εκ. $. Ελπίζω να υπάρχει στοιχειώδης λογική στους ιθύνοντες.

FOX
Guest
FOX
Offline

Και τι σχέση έχει το us-2 με το 415?
Το US-2 πέρα του υπερδιπλάσιου φορτίου, επιχειρεί με πολύ άσχημο καιρό, όταν τα Canadair καθηλώνονται.

Επιπλέον Canadair μέχρι το 2020 δεν προβλέπεται να ξεκινήσει η παραγωγή του από την virgin

Δημήτρης
Guest
Δημήτρης
Offline

Άλλα πράγματα χρειάζονται να γίνουν. Ας πετάνε πρώτα τα drones που έχουμε ήδη αγοράσει, ας υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση και μετά αν κάποιοι θέλουν οπωσδήποτε τη συγκεκριμένη προμήθεια, ας την κάνουν. Αλλά να μη κινδυνεύει να ξανακαεί κόσμος επειδή το σύστημα είναι “τυφλό” και δεν υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση… http://www.iefimerida.gr/news/434382/apisteyto-i-dieythynsi-eidikon-astynomikon-dynameon-diathetei-10-drones-gia-prolipsi

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat
Offline

Και δώστου πάλι προμήθειες για εναέρια πυρόσβεση. Δώσε εκατομμυριάκια ευρώ…

Όταν δεν αξιοποιούν τις δυνατότητες που παρέχει το ευρωπαϊκό πλαίσιο και δεν δίνουν τα απαραίτητα ελάχιστα λεφτά για βασικό εξοπλισμό (λογισμικό, διασύνδεση αισθητήρων, sms προειδοποίησης κλπ) ούτε βέβαια κάνουν τις αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές για την οργάνωση των διαφόρων υπηρεσιών.

ΟΧΙ άλλη εναέρια δασοπυρόσβεση.-

FOX
Guest
FOX
Offline

Μην γράφεις ***********, χωρίς αεροπυρόσβεση δεν σβήνει η δασική πυρκαγιά.

Flight and Space
Admin
Active Member

Αν υπάρξει εκ νέου έκφραση που δεν είναι συμβατή με το ύφος του περιοδικού, θα εφαρμόσουμε ότι προβλέπεται.

FOX
Guest
FOX
Offline

Δεκτό, αλλά δεν μπορούμε να διαβάζουμε και ότι να ναι εδώ μέσα…

Flight and Space
Admin
Active Member

Ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει την γνώμη του αρκεί να το κάνει πολιτισμένα και κόσμια

dimitrov
Guest
dimitrov
Offline

http://www.kathimerini.gr/977367/article/epikairothta/ellada/na-veltiw8ei-h-ekpaideysh-twn-pyrosvestwn-kai-twn-e8elontwn
Ακριβώς. Ή ακόμα καλύτερα ας διαβάζουμε και κανέναν ειδικό και ας μην πρσοσβάλλουμε τον κόσμο.

dimitrisx
Guest
dimitrisx
Offline

Ποιος σου είπε ότι δεν σβήνει η φωτιά, χωρίς αεροπλάνα; Το 1987 μια από τις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές στην Εύβοια, στους πρόποδες της Δίρφυς έσβησε όταν παρενέβη η ΛΑΡΚΟ με τις μπουλντόζες από τα ορυχεία και έκοψε αντιπυρικές ζώνες και πολίτες με αλυσοπρίονα έκοβαν τα δένδρα που ήταν κοντά στις ζώνες αυτές ώστε να μην εκτοξεύονται τα κουκουνάρια από μεγάλο ύψος. Μετά άναψαν αντίθετη φωτιά και καθήλωσαν το μέτωπο ΝΥΧΤΑ! Με την συνδρομή βέβαια και των ανδρών της πυροσβεστικής.

FOX
Guest
FOX
Offline

Όταν εχει αέρα, τρέχει η φωτιά, δεν υπάρχει προλάβεις με τα μέσα που αναφέρεις.
Δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο για κατάσβεση δασικών πυρκαγιων, χωρίς αεροπυρόσβεση.

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat
Offline

Ούτε προηγούμενο Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να στεγάζεται σε διαμέρισμα υπάρχει. Ούτε στην Ουγκάντα.

Τα περί αεροπυρόσβεσης είναι αστεία. Πρώτα νομοθετείς, μετά στελεχώνεις και τελευταία εξοπλίζεις. Εσύ θέλεις να ξεκινήσει η μπίζνα από το τέλος.

Μερικοί νεοέλληνες είναι αδιόρθωτοι.

dimitrisx
Guest
dimitrisx
Offline

Γιατί έχεις συμμετάσχει σε κατάσβεση, και έβγαλες πόρισμα;

FOX
Guest
FOX
Offline

Ναι αγαπητέ έχω συμμετάσχει σε δεκάδες δασικές…

Βλέπω πάνω από το κεφαλι μου όλα τα αεροπορικά μέσα της χώρας όταν επιχειρούν…

Δεκάδες δασικές πυρκαγιές μπαίνουν στην περιφερειακή ενότητα που ζω…

Για όσους θεωρούν την αεροπυρόσβεση αστεία ή περιττή, ας μου υποδείξουν ένα προηγμένο κράτος που γίνεται όσα αναφέρουν.

Επιπλέον τους καλώ να πάνε σε με εθελοντική ομάδα σε δασικη πυρκαγιά μέτριας έντασης 4 μποφόρ σε μια πλαγιά με ελάχιστη κλίση 15-25% και μετά να μας πουν αν σβήνει χωρίς εναέρια μέσα.

Γιάννης Μ.
Guest
Γιάννης Μ.
Online

Μου αρέσει που πρώτα επιμένεις για αεροπυρόσβεση και μετά σε άλλο σχόλιο αυτοαναιρείσαι και παραδέχεσαι ότι με τον αέρα ελάχιστα μπορούν να γίνουν με τα αεροσκάφη… Στην Ελλάδα ξεχνάμε την πρόληψη και ψάχνουμε μόνο την καταστολή. Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν και απαιτούν χρήματα. Τα έχουν αναφέρει οι υπόλοιποι σχολιαστές και κάποιοι σοβαροί δημοσιογράφοι αυτές τις ημέρες. όλο το ΑΕΠ να ρίξουμε σε αεροπυρόσβεση, με κωνοφόρα δέντρα και δυνατό αέρα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και αυτό αποδείχτηκε και τώρα. Πρόληψη και σεβασμός του περιβάλλοντος. όλα τα άλλα (κατασταλτικά) μέτρα είναι αποτελεσματικά όταν οι συνθήκες επιτρέπουν τη χρήση τους.… Read more »

FOX
Guest
FOX
Offline

Αν εννοείς για τα canadair προφανώς αγνοείς ότι αεροπυρόσβεση δεν κάνουν μόνο τα canadairστην χώρα…

NickPL
Guest
NickPL
Offline

Και το Enterprise να τους δωσεις, δεν θα ξερουν τι να το κανουν. Ανοργανωτοι διαχρονικα, χωρις αυτοματισμους, εξοικειωση με συγχρονα μεσα και σκληρη συνεχη προπονηση, αυτοσχεδιάζουν (οχι μονοι οι σημερινοι αλλα διαχρονικα) στις πλατες μιας χωρας που οχι μονο δεν τους τιμωρει αλλα μετα 6 μηνες 1 χρονο ειναι παλι διπλα τους για το επομενο ρουσφετι. Ο Bαλκανιος κατσαπλιας φορολογειται σε επιπεδο Βορειας Ευρωπης, αλλα εχει παροχες και υποδομες Βορειας Αφρικης. Η χωρα υφισταται πλεον ως χωρος-αποθηκη μεταναστων, χωρις τραπεζικο συστημα και με Δημοσια Περιουσια εκτος εθνικου ελεγχου – κοινως failed state. Οποιος μπορει φευγει, οποιος μενει οχι μονο επιδοτει… Read more »

κλείτος ο μέλας
Guest
κλείτος ο μέλας
Offline

γιατί γιαπωνεζικα μιας και το γιεν ειναι σκληρο νομισμα και οχι καποια αλλη λυση?επισης ακομα τα ρωσικα για τους ρωσοφιλους μπορουν να εξαιρεθουν απο τις κυρωσεις, μιας και δεν ειναι στρατιωτικά, αν και μια παραγγελια μεσω και ΕΕ με εσπα ,για πυροσβεστικό σωμα και πολιτικη προστασια, με μεταταξη των πυροσβεσβεστικων μεσων απο ΠΑ σε ΠΣ είναι συμφερότερη και σε κοστος και σε αριθμούς…

Παυλος
Guest
Παυλος
Online

Περι πυροσβεστικων αεροσκαφων και κοστους, απο αρθρο του 2009 : ‘…..Το δράμα των προμηθειών πυροσβεστικών αεροσκαφών ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2002. Ακόμη και τότε τα παλαιά Canadair (CL-215) εθεωρούντο απαρχαιωμένα. Εν τω μεταξύ, μόλις είχε πραγματοποιηθεί η παραλαβή εννέα καινούργιων Canadair (CL-415), καθένα εκ των οποίων είχε αγοραστεί έναντι περίπου 23,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σ’ εκείνη την προμήθεια οφείλεται η διάσωση όποιων δασικών εκτάσεων έχουν έκτοτε εκτεθεί σε πυρκαγιές….” ”’… Αξιωματικοί της Π.Α. επισημαίνουν ότι η πτήση ενός παλαιού Canadair [δηλ . >των Canadair (CL-215)] έχει τριπλάσιο κόστος ανά ώρα από ένα καινούργιο [τότε Canadair (CL-415] . 9.700 ευρώ [το Canadair… Read more »

FOX
Guest
FOX
Offline

Εδώ 3.000 κοστίζει η ώρα πτήσης το PZL, για τα 415 δεν παίζει τέτοια τιμή…
Όπως φαίνεται άλλωστε και από επίσημους πίνακες που έχουν δημοσιοποιηθεί.

Παυλος
Guest
Παυλος
Online

Eχω διαβασει το ποιο προσφατο (φεκ 2013 ) για 9000 , αλλα ανεφερα το αρθρο ως ειχε.

Ikarus
Guest
Ikarus
Offline

Η εναλλακτική χρήση του για μεταφορά στρατιωτών σε νησιά του Αιγαίου;

Σπύρος
Guest
Σπύρος
Offline

Τα όνειρα είναι τσάμπα…

Αντώνης
Guest
Αντώνης
Offline

Φυσικά και δεν είναι πρόθυμη. Η συζήτηση, γίνεται στα πλαίσια συγχρηματοδότησης της ΕΕ και αναγκών άλλων χωρών. Από τη στιγμή δε, που αντίστοιχο αεροσκάφος πυρόσβεσης πλην Beriev(είπαμε, ρωσικά τζιζ καίει, ακόμη και για πυρόσβεση…) δεν προσφέρεται, μένει μόνο η λύση των σχιστοματιδων. Όταν έπρεπε να πάρουμε πυροσβεστικά και canadair υπήρχαν σε παραγωγή, ενώ ρωσικό εμπάργκο δεν υπήρχε ούτε ως σκέψη, κάποιοι ως συνήθως πετούσαν αετό… Ανάσταση της γραμμής των canadair γίνεται;

Νικ1
Guest
Νικ1
Offline

H Bombardier έχει σταματήσει την παραγωγή του CL-415 από το 2015 κ έχει πουλήσει το δικαίωμα κατασκευής του στην Viking Air που θέλει να το εκσυγχρονίσει σε CL-515 κ να αρχίσει πάλι την παραγωγή του. https://www.flightglobal.com/news/articles/fidae-viking-nears-cl-415-eaf-start-cl-515-launch-447283/

Ποσότητα νερού 6 τόνοι για CL-415, 15 τόνοι για US-2. Το ποιο συμφέρει είναι καθαρά θέμα κόστους. Επίσης διάβασα ότι προσφέρονται κατά καιρούς μεταχειρισμένα CL-415 σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τα ελληνικά.

Αντώνης
Guest
Αντώνης
Offline

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Αν δεν κάνω λάθος, για να ξεκινήσει εκ νέου η παραγωγή των 415/515 ή όπως θα λέγονται, χρειάζεται κάποια μεγάλη παραγγελία. Επίσης, το αεροσκάφος, είναι τόσο Ευρωπαϊκό, όσο και το US-2… Γενικά, βλέπω να υπάρχει χώρος για κάτι καλύτερο του 415 στην Ευρώπη. Τα υπάρχοντα 415, θα συνεχίσουν κανονικά, ενώ τα -215(ειδικά τα δικά μας χρέπια), θα αποσυρθούν.

tallyhogr
Guest
tallyhogr
Offline

τρελο σεναριο η αποκτηση ενος αεροσκαφ…ιπταμενης βαρκας που ειναι overkill στα παντα, ειδικα στα κοστη αποκτησης και συντηρησης. Αν τα πληρωνει η ΕΕ, δε με χαλαει ιδιαιτερα βεβαια.

Το ιδανικοτερο θα ηταν να γινει μια κεντρικη παραγγελια εκ μερους της ΕΕ, μερικων δεκαδων Canadair, που ειναι η ιδανικοτερη σχεδιαση για τις αναγκες της ηπείρου, αλλα δυσκολο σενάριο οταν υπαρχει πολυφωνια.

FOX
Guest
FOX
Offline

Canadair καθηλώνονται με άσχημο καιρό, οχι αλλά Canadair…

Βαρέα ελικόπτερα χρειάζεται η χώρα με τέτοιο ανάγλυφο…

Νικ1
Guest
Νικ1
Offline

Καλησπέρα,

Προβλέπει η ΕΕ χρηματοδότηση αγοράς πυροσβεστικών αεροσκαφών; Έχει γίνει κάτι τέτοιο από άλλες χώρες του ευρωπαικού νότου;

Ευχαριστώ!

Nikolas K
Guest
Nikolas K
Offline

Κατα ποσο πληρει τις προδιαγραφες για αεροπυροσβεση στην Ελλαδα αυτο το α/φος; Μηπως ειναι τεραστιο και λιγοτερο ευελικτο απο τα υπαρχοντα μεσα; Μηπως ο ρολος του, αυτο για το οποιο σχεδιαστηκε, ειναι εντελως διαφορετικα απο ο,τι θα επεβαλε ο ρολος της αεροπυροσβεσης; Και γιατι βγαινει αυτο το σεναριο; Ο,που υπαρχει καπνος υπαρχει και φωτια;

FOX
Guest
FOX
Offline

Το αεροσκάφος είναι στρατηγικου χαρακτήρα, έχει και δυνατότητες stol που του δίνουν την δυνατότητα, μικρης απο- προσγείωσης να έχει μικρότερη ταχύτητα απώλειας στήριξης σε σχέση με τον ανταγωνισμό με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό…
Επιπλέον 15 τόνοι φορτίου καθηλώνουν και δασικές πυρκαγιές, σε σχέση με το φορτίο των Canadair…
Μπορεί να επιχειρεί σε πολύ μεγαλύτερο θαλάσσιο κυματισμό και με λιγότερες αναταράξεις πάνω από τις πυρκαγιές…
Η Ελλάς δεν έχει αεροσκάφη αεροπυροσβεσης στρατηγικού χαρακτήρα, δεν έχει επιπλέον μέσα που να κάνουν χρήση επιβραδυντικου…
Ερωτηματικό βέβαια η επιδόσεις του στο δύσκολο ελληνικό ανάγλυφο…

Mich
Guest
Mich
Offline

Η τελευταία πρότασή σου τα λέει όλα σε επιχειρησιακό επίπεδο! Α, και να μην ξεχάσω. Με τα 90 εκ. που στοιχίζει ο κάθε ιαπωνικός “λευκός ελέφαντας” (χωρίς να υπολογίζουμε λειτουργικά κόστη) θα μπορούσαν να γίνουν παπάδες για την βελτίωση του εξοπλισμού και της εκπαίδευσης του ΠΣ και την αναδιοργάνωση του συστήματος πολιτικής προστασίας.

dimitrov
Guest
dimitrov
Offline

Ειδικά για την πρόληψη, την φύλαξη και την έγκαιρη προειδοποίηση.

Spirit
Guest
Spirit
Offline

Τέτοιες εποχές σύντροφοι το σανό είναι εύφλεκτο.

jimeta
Guest
jimeta
Offline

Θα μαγειρεύουν τίποτα μίζες τα ρετάλια εδώ πάλι,γιατί δεν παίρνουν τα CL-415 που κοστίζουν από ότι είδα 37 εκατομμύρια δολάρια,στην τιμή τους ενός γιαπωνέζικου παίρνου 3 Canadair,που το ξέρουμε με κλειστά μάτια.

aris32
Guest
aris32
Offline

1) προφανως και δεν κανει για την ελληνικη πραγματικοτητα
2) προφανως και τα canadair ειναι ιδανικα για το ελληνικο περιβαλλον
3) δεν χρειαζομαστε περισσοτερα πυροσβεστικα μεσα ( εκτος απο περιπτωσεις που χρειαζονται αντικατασταση) αλλα χρειαζομαστε αντιπυρικη προστασια και εγκαιρη προειδοποιηση .
4) επισης σαφως και ο στολος των 18 canadair δεν φτανει γιατι εχουμε 300 βουλευτες και αλλους τοσους παρατρεχαμενους που παιρνουν τηλεφωνο για να βαλουν βυσμα να στειλουν canadair να σβησει μικρες φωτιες για να κανει το δικο τοπικο show .

FOX
Guest
FOX
Offline

Ιδανικά δεν είναι τα Canadair σε καμία περίπτωση, δεν προκύπτει από πουθενά αυτό….
Άσε που δεν είναι και μικρό το κόστος απόκτησης τους…

aris32
Guest
aris32
Offline

ενω ειναι ιδανικος ο ιαπωνικος δεινοσαυρος . αγαπητε μου τα canadair ειναι ιδανικα για το ελληνικο περιβάλλον οπως και τα pzl (η αντιστοιχα αεροσκαφοι τετοιου μεγεθους) . προληψη χρειαζομαστε και αυτο μπορει να γινει με πολλους τροπους . αν χρειαζομαστε ντε και καλα τετοιου ειδους αεροπλανα τοτε υπαρχει και το συστημα maffs που μπαινει σε c130 . δεν χρειαζομαστε εξωτικες λυσεις .

tazos
Guest
tazos
Offline

Έχουμε 11 υπερπολυτιμα Cl-215, ας τα μετατρέψουμε σε CL-415EAF ώστε να μην πετάνε με κινητήρες και καύσιμα του 50′, ας δούμε αν μπορούμε να αγοράσουμε 5-10 ΑΤ-802 fireboss που είναι φθηνά σε πτήση ώστε να να αντικαταστήσουμε τα PZL και ο στόλος θα ειναι μια χαρα χωρίς τις μεγαλομανία του US-2.

dimitrov
Guest
dimitrov
Offline

Νομίζω πως το πουλάκι του εκσυγχρονισμού των 215 σε κάτι άλλο έχει πετάξει προ καιρού ….

tazos
Guest
tazos
Offline

Καθόλου. Η Viking Aviation που έχει αγοράσει την παραγωγή τους και τα δικαιώματά τους το ξανά – προσφέρει το πρόγραμμα. Λύνεται το μεγάλο πρόβλημα των απαρχαιωμένων κινητήρων και συστημάτων και γίνονται ποιο αποτελεσματικά. Σε παλαιότερες αναφορές της Πτήσης δεν είχαν συμπληρώσει πάρα πολλές ώρες πτήσης τα Ελληνικά αεροπλάνα ενώ έτσι δεν εντάσσουμε νέο τύπο με ότι συνέπειες έχει αυτό στην ευκολία συντήρησης
https://aerialfirefighter.vikingair.com/aircraft/cl-215t-cl-415eaf-aircraft

dimitrov
Guest
dimitrov
Offline

Το θέμα είναι αν το υπολοιπόμενο όριο ζωής δικαιολογεί μια τέτοια κίνηση. Αν ναι τότε σίγουρα θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει.

aris32
Guest
aris32
Offline

ειναι πλεον ασυμφορο να εκσυχρονισεις τα 215 . μονο αγορα νεων canadair η καποιου αλλου μεσου .

FOX
Guest
FOX
Offline

Σωστό αν χρειάζεται να ξυλώδες όλο το αεροσκάφος για να εκσυγχρονιστεί, πας σε καινούργιο.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Offline

Η αγορά των ελληνικών CL-215 έγινε το 1975. Το θέμα δεν είναι να ξηλώσει κανείς το αεροπλάνο για να το εκσυγχρονίσει αλλά ότι δεν συμφέρει οικονομικά και πρακτικά ο εκσυγχρονισμός αεροπλάνων ηλικίας 43 χρονών. Έπρεπε να τα είχαμε αντικαταστήσει εδώ και χρόνια με CL-415.

aris32
Guest
aris32
Offline

το προβλημα των 215 ειναι στους παλιους αδυναμους κινητηρες και στο οτι απαιτειται η αντικατασταση των φτερων . + οτι το πιλοτηριο ειναι αναλογικο σε σχεση με τα 415 με οτι αυτο συνεπαγεται . μονο πλεονεκτημα που το αναφερει και η εταιρεια που πλεον κατασκευαζει τα canadair ειναι οτι τα 215 εχουν 2 πορτες για την αφεση του νερου , ενω το 415 4 πορτες και οι περισσοτεροι χρηστες θεωρουν σε ορισμενες περιπτωσεις καλυτερη την διαμορφωση των 215 . τωρα γιατι δεν γινεται αυτο , να μπορει ο τελικος χρηστης να επιλεγει το πως ..δεν ξερω . καπου ειχα διαβασει… Read more »

STRATOS
Guest
STRATOS
Offline

Παιδιά, μου φαίνεται το αεροσκάφος θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια της Ε.Ε. Η Ελλάδα δεν έχει (ή δεν δίνει..) χρήματα ούτε για ανταλλακτικά για Canadair και εφεδρικούς κινητήρες. Οι Ιάπωνες ξέρουν το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Έχουν ζητήσει να δοκιμαστεί το αεροσκάφος τους από Έλληνες πιλότους.. Σαν προδιαγραφές το US-2 είναι απλά εκπληκτικό (συγνώμη για την έκφραση, τα κατουράει σε όλα τα επίπεδα τα Canadair και Be-200, δείτε τον παρακάτω συγκριτικό πίνακα από την proelasi) και έχει σχεδιαστεί να επιχειρεί σε πολύ ποιο ακραίες καταστάσεις από τις Ελληνικές (περιπολίες στον Ειρηνικό ωκεανό, κτλ) & την παροιμιώδη Ιαπωνική αξιοπιστία σε ότι κατασκευάσουν.… Read more »

tsimuha
Guest
tsimuha
Offline

” δείτε τον παρακάτω συγκριτικό πίνακα ” Oι πινακες δειχνουν αυτο που θελει να δειξει αυτος που τους κανει,οχι ουσιαστικα λεγοντας ψεμματα αλλα μη λεγοντας αληθεια. Ενας τετοιος πινακας θα ειχε νοημα αν παρουσιαζε και για τα τρια αεροσκαφη τις αντιστοιχες σελιδες απο τα flight manuals και οχι απο κοψιμο ραψιμο διαφορων μεγεθων. Για να εχουν νοημα τετοιοι πινακες (οσο νοημα εχει η συγκριση του US-2 των 47t με το CL-415 των 20t) θα πρεπει τα δεδομενα να αφορουν ιδιες καταστασεις.Πχ τα 280 μετρα απογειωσης του US-2 αφορουν στο μεγιστο βαρος απογειωσης απο το νερο ( 43000 κιλα ) η… Read more »

STRATOS
Guest
STRATOS
Offline

Μόνο από την ισχύ των κινητήρων θα μπορούσες να καταλάβεις πόσο καλύτερο είναι το US-2 σε όλα τα επίπεδα. Σε Maximum take-off weight το US-2 έχει καλύτερο power/weight ratio απότι άδειο το CL-415!!!!!!.. Βασικά το video να δεις απλά με την αποθαλάσσωση του US-2, μάλλον θα καταλάβαινες ότι και καραάδειο το CL-415 δεν απογειώνεται έτσι ούτε από την στεριά!!!!…. Αν λάβουμε υπόψη το Maximum take-off weight scooping όπως αναφέρεις τότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για το CL-415!!!!! Οι Ιάπωνες στον συγκριτικό πίνακα που παραθέτουν για να το βοηθήσουν(το CL-415!!!!) βάλαν το κανονικό max take off weight….Δηλαδή κάναν ακριβώς το… Read more »

tsimuha
Guest
tsimuha
Offline

STRATOS μαλλον κανεις πως δεν καταλαβαινεις.
Δεν ειπα πουθενα οτι τα στοιχεια ειναι ψευτικα ωστε να βγει πρωτο το US-2.
Aλιμονο αν δεν εβγαινε.Απλα λεω οτι τα στοιχεια δεν αφορουν τις ιδιες συνθηκες για ολα τα αεροπλανα.Προφανως και ο πινακας δεν εγινε απο ιαπωνες, κανενας ιαπωνας δεν θα εβαζε την διαδρομη απογειωσης των αλλων αεροπλανων στο μεγιστο τους βαρος και την δικη του οχι στο μεγιστο αλλα σε μειωμενο.
Και το κερασακι βαζουμε σαν πηγη το janes encyclopedia of aviation, ενα βιβλιο του 80 δηλαδη, οπου τοτε δεν υπηρχαν τα US-2 και τα Be-200.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Offline

Συγκρίνεις αεροπλάνα που ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία.
Το μεγάλο και τετρακινητήριο US-2 δεν κάνει για πυροσβεστικό για την Ελλάδα. Θέλουμε ένα μικρότερο, πολύ πιο ευέλικτο, πιο οικονομικό, δικηνητήριο ελικοφόρο πυροσβεστικό αεροπλάνο που το ιδανικό έχει το όνομα CL-415.

STRATOS
Guest
STRATOS
Offline

Το εκπέτασμα πτερύγων του US-2 έχει μικρή διαφορά σε σχέση με το CL-415. Επιπλέον το Ιαπωνικό αεροσκάφος υπερτερεί στα πάντα, και έχει τεράστια διαφορά σε περίσσεια ισχύος. Σε καμία περίπτωση το CL-415 δεν είναι ποιο ευέλικτο. Και το US-2 μεταφέρει 15 τόνους νερό!! σχεδόν 3πλάσια ποσότητα αποτι τα CL-415 και 4 πλάσια απότι τα CL-215!!!!..που προορίζεται να αντικαταστήσει.. Η οικονομία είναι κάτι το σχετικό όταν το CL-415 θέλει 3 προσθαλασώσεις για να μεταφέρει το νερό που ρίχνει σε μία ρίψη το US-2!!!!…. Το ιαπωνικό αεροπλάνο απλά δεν υπάρχει….το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Μόνο αν επαληθευθεί… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Offline

Kάνεις λάθος να συγκρίνεις ένα 4κινητήριο αεροπλάνο με ένα 2κινητήριο. Είναι σαν να συγκρίνεις το C-130 με το C-27J ή το F-15 με το F-16. Το US-2 και το CL-415 είναι σε διαφορετικές κατηγορίες. Καταρχήν για την Ελλάδα. Δεν συμφέρει ένα 4κινητήριο πυροσβεστικό αεροπλάνο ακόμη και αν οι δεξαμενές του μπορούν να μεταφέρουν όχι 15 αλλά 15.000 τόνους νερού. Το US-2 είναι φως φανάρι ότι δεν κάνει για το ελληνικό ανάγλυφο. Και φυσικά αυτός ο 4κινητήριος αμφίβιος ελέφαντας είναι φως φανάρι ότι δεν είναι ευέλικτος. Το ιδανικό πυροσβεστικό αεροπλάνο για την Ελλάδα είναι το CL-415. Που είναι πολύ πιο ευέλικτο… Read more »

FOX
Guest
FOX
Offline

Αυτοί που βρίσκουν τα canadair ιδανικά, από που τους προκύπτει;

Γιατί σε όλες τις μεγάλες πυρκαγιές με έντονο αέρα είναι ανίκανα να επιχειρήσουν…

Αυτό που λείπει είναι βαρέα ελικόπτερα, ΟΧΙ αλλο στόλο που βασίζεται σε Canadair.-

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Offline

Το Π.Σ θέλει να αγοράσει ακόμη 10 CL-415 προκειμένου να αντικατασταθούν τα CL-215.
Το ιδανικό πυροσβεστικό αεροπλάνο για την Ελλάδα είναι το CL-415.
Με έντονο αέρα δεν θα επιχειρήσουν αεροπλάνα. Όταν καιγόταν το Μάτι είχε ανέμους 12 Μποφώρ. Οι ισχυρότεροι που υπήρξαν ποτέ στον νομό Αττικής. Βρες μου εσύ ένα αεροπλάνο να πάει να ρίξει νερό από τα 70 μέτρα όταν φυσάει με 12 Μποφώρ.

Fingolfin
Guest
Fingolfin
Offline

“Οι ισχυρότεροι που υπήρξαν ποτέ στον νομό Αττικής.”

Χαχαχα.. εντάξει, κόψε κάτι.

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris
Offline

To Π.Σ.?
Την Π.Α. τη ρωτησε?
Γι αυτο καιγομαστε…γιατι εχουν αποψη για ΑΕΡΟπυροσβεση καποιοι που εχουν μπει σε α/φος λιγοτερες φορες απο εμενα και γιατι την αντιμετωπιση (και) των πυρκαγιων συντονιζει και διοικει ο……δημαρχος….

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Offline

Την ρώτησε.
Σε ότι γράφεις για τον συντονισμό από τον δήμαρχο αυτό δεν ισχύει. Τα ελικόπτερα της πυροσβεστικής και της Π.Α μπορεί να τα δει κανείς σε πολλές φωτιές να πετάνε πιο ψηλά από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, συντονίζοντας τα.

Γιώργος Κ.
Guest
Γιώργος Κ.
Offline

Και Ιαπωνικό άρα πανάκριβο και τετρακινητήριο (πεντακινητήριο έχει έναν έξτρα LHTEC T800) ψάχνουμε αεροπλάνα να καθηλώσουμε σε πίστες και υπόστεγα?

sotbak
Guest
sotbak
Offline

xaxaxaxaxax!!!!!!!!!! καλό!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

STRATOS
Guest
STRATOS
Offline

Έχεις δίκιο για τους κινητήρες, αλλά η οικονομία είναι κάτι το σχετικό όταν το CL-415 θέλει 3 προσθαλασώσεις για να μεταφέρει το νερό που ρίχνει σε μία ρίψη το US-2!!!!….Έτσι συνολικά οι 2 κινητήρες του CL-415 θα γράφουν πολύ περισσότερες ώρες συνολικά αποτι οι 4 του US-2 (για παραγωγή του ίδιου έργου). Επιπλέον το Ιαπωνικό αεροσκάφος έχει σχεδόν την διπλάσια ακτίνα δράσης αποτι το CL-415. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζεται λιγότερες διακοπές για ανεφοδιασμό καυσίμων, άρα οι κινητήρες του θα γράφουν λιγότερους κύκλους (πολύ σημαντικό αυτό για την διάρκεια ζωής ενός turboprop κινητήρα). Τέλος τα συγκεκριμένα αεροσκάφη (όπως και τα… Read more »

aris32
Guest
aris32
Offline

αντιπρόσωπος του US-2 στην Ευρώπη είσαι ;

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris
Offline

Πειραζει ρε Στρατο η λογικη….χαλας τη γκρινια……

rrrrrrr
Guest
rrrrrrr
Offline

Θα ήθελα να δω την Πτήση να κάνει μία ανάλυση σε αυτό το 8έμα.
Μας κάνουνε τα ιαπωνικά? αξίζει το κόστος? ισχύει ότι 8α βάλει λευτά η Ευρώπη? κτλ.

Spirit
Guest
Spirit
Offline

Η Κορέα αγόρασε δύο Erickson S-64 με $50εκ τιμή, μάλλον fly-away, δείχνει η πλέον συμφέρουσα κίνηση δεδομένου των δυνατοτήτων του μέσου, ιδίως με την τοποθέτηση και αφρογεννήτριας.

Σταδιακή αντικατάσταση των CL-215 σε με pod μεταφοράς υλικού, ειναι πολύ λύση σε ότι αφορά ένα μέσο πολιτικής προστασίας και κλάσης ανώτερη από τον αντικαταστάτη, έχοντας βεβαια και κάποια μειονεκτήματα ως ελικόπτερο.

Η Γαλλία εχει επιλέξει και το Q-400MR πολιτική πλατφόρμα πολλαπλών αποστολών, είναι μια αξιόλογη λύση ώστε να συνδυαστεί με την χρήση επιβραδυντικού υγρού.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Offline

Όποιο αεροπλάνο πάρουμε πρέπει να είναι αμφίβιο.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Offline

Δεν κάνει αυτό το αεροπλάνο για την Ελλάδα.
Θέλουμε περισσότερα CL-415, θέλουμε AT-802F Fire Boss και μεσαία/μεγάλα ελικόπτερα.

Σε ότι αφορά τα CL-215 δεν συμφέρει να εκσυγχρονιστούν σε CL-215T.

FOX
Guest
FOX
Offline

Και τα δύο μέσα που αναφέρεις είναι άχρηστα όταν ανεβαίνει η ένταση του αέρα. Ιδίως τα fire boss στην Ισπανία υπάρχουν ατυχήματα απ’ την χρήση του.
Εδώ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει το Canadair με μικρότερο μέσο φαντάσου…

Flight and Space
Admin
Active Member

Οι περισσότερες φωτιές μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα AT-802. Στην θέση των PZL πάντα. Τα Canadair έχουν δώσει πολλές φορές ρεσιτάλ στα όρια των δυνατοτήτων τους. Για τα ιαπωνικά θα επανέλθουμε, αλλά δεν έχουμε ουδεμία οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουμε.

Nikolas K
Guest
Nikolas K
Offline

Επανελθετε σας παρακαλουμε για τ α Ιαπωνικα. Ξερω οτι ειναι καλα αεροσκαφη για τον ρολο που σχεδιαστηκαν ( SAR και περιπολιες στον Ειρηνικο) αλλα για αεροπυροσβεση στην Ελληνικη γεωγραφια; Για θεμα αξιοπιστιας δεν εχω αμφιβολια οτι επειδη προερχεται απο μια ιαπωνικη εταιρια με μακρα παραδοση σε αμφιβια αεροσκαφη ( στον β ππ λεγοταν Kawanishi η Shin Maywa και εφτιαχνε τα καλυτερα αμφιβια αλλα και το Ν1Κ1 μαχητικο), το αεροπλανο θα ειναι οκ, ετσι δεν ειναι;

ΑΧΕΡΩΝ
Guest
ΑΧΕΡΩΝ
Online

Μήπως να ξεχάσουμε τα Viper?

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Offline

Στα περισσότερα σχόλια σου εδώ γράφεις μόνο λάθη.
Το Π.Σ θέλει να αγοράσει 26 AT-802F Fire Boss για να αντικαταστήσει τα PZL. Τα αεροπλάνα αυτά είναι επέμβασης αρχικού σταδίου. Άμα έχει κάμποσα μποφώρ δεν μπορούν να επιχειρούν τα αεροπλάνα ενώ αν το κάνουν ρίχνουν το νερό από μεγαλύτερο ύψος, -για λόγους ασφαλείας- με αποτέλεσμα να είναι αναποτελεσματικά.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Offline

Ε άμα είναι έτσι με την ένταση των αέρα να πάμε στην μέγιστη δυνατή λύση που ακούει το όνομα πυροσβεστικό Boeing-747 Jumbo Jet. Δεν θα ,,μασάει,, πουθενά.
4κινητήριο και αυτό σαν τον ιαπωνικό ελέφαντα, και με 15πλάσια δυνατότητα μεταφοράς νερού, συγκριτικά με το ιαπωνέζικο.
Και τζετ. Να πηγαίνει γρήγορα στην φωτιά…

tsimuha
Guest
tsimuha
Offline

“Οι περισσότερες φωτιές μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα AT-802. ”

Να υποθεσω οτι με πλωτηρες (οπως τα κροατικα ) θα ηταν πιο ιδανικα για εμας η οχι;

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat
Offline

Τρία εργαλεία που έχει στη διάθεσή του κάθε πολίτης εντελώς δωρεάν και όχι μόνο για πυρκαγιές (όλα μέσω Google maps & Search):
1) SOS Alert
2) Crisis Map
3) Person Finder

Και ένα τέταρτο εργαλείο λίγο ακριβούτσικο και αμφίβολης αποτελεσματικότητας:
4) Λιμενικό, Πυροσβεστική, Αστυνομία και ΠΑ…
Και ένα πέμπτο:
5) Πολεοδομία…
Δήμοι;
Περιφέρεια;
ΓΓΠΠ;
Υπουργεία;
κλπ

Nikos Paraskevas
Guest
Nikos Paraskevas
Offline

Έχει μεγάλη σημασία αν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση και σε τι βαθμό από την ΕΕ. Και μιλάω για χρηματοδότηση για όλο τον κύκλο ζωής.

Γιατί ακόμα και αν δεν είναι απολύτως ιδανικά για πυρόσβεση, αφενός θα βοηθήσουν στο βαθμό που μπορούν (ίσως περισσότερο ας πούμε από τα CL-215 σε επίπεδο διαθεσιμότητας τουλάχιστον) και αφετέρου ο κύριος ρόλος τους σαν SAR μας ενδιαφέρει πάρα πολύ.

Με την έκταση του FIR που έχουμε και την διαρκή αμφισβήτηση του απο τους τούρκους μπορούν να βοηθήσουν λόγω της ταχύτητας, εμβέλειας και δυνατότητας προσθαλλάσωσης επίσης. Ομοίως έχουν ρόλο και για την ΑΟΖ.

FOX
Guest
FOX
Offline

Βάλτε τον προϋπολογισμό της Μαεδυ και πόσα κλιμάκια έχει στην Ελλάδα, και πόσο κοστίζουν να μέσα ελικόπτερα που νοικιάζει το ΠΣ.

Και σε αποτέλεσμα και σε κόστος, δεν υπάρχει σύγκριση υπέρ των ελικοπτέρων kamov.

Για τα ιαπωνικά δεν ανέφερα κάπου ότι μπορεί να τα αγοράσουμε, το ίδιο ισχύει όμως και για τα canadair.

Αυτό που προσπαθώ να σε κάποιους ότι το us-2 έχει δυνατότητες που δεν συγκρίνονται με τα Cl

Konstantinos Tzoannopoulos
Guest
Konstantinos Tzoannopoulos
Offline

Έχω μια ερώτηση, μια και αναφέρθηκε το AT-802 Fire Boss. Αντί να συζητάμε για τα πανάκριβα US-2, μήπως θα ήταν καλύτερα να προβούμε σε μετατροπή των CL-215 σε CL-215T, προμήθεια μεταχειρισμένων σε καλή κατάσταση CL-415 και ενός ικανού αριθμού AT-802 Fire Boss που να μοιραστούν σε διάφορα σημεία της επικράτειας, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν το συντομότερο δυνατόν; Και κάτι ακόμα: Πευκοδάσος (είτε χαλέπιος πεύκη είτε κουκουναριά είτε και τα δυο) που είναι “η ώρα του” (ηλικιακά) να καεί, με μπόλικη επιπλέον καύσιμη ύλη (πευκοβελόνες που δεν καθαρίστηκαν ποτέ) στο έδαφος δε σβήνει παρά μόνο όταν η φωτιά ξεμείνει από… Read more »

Spirit
Guest
Spirit
Offline

Και 150 τέτοια αεροσκάφη να είχαμε κανένα σε όλες τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές πάνω από 5-6 μποφόρ δεν θα επιχειρούσαν, είτε λόγω αναταράξεων, είτε λόγω αδυναμίας υδροληψίας, είτε οι βολές γίνονται από μεγάλο ύψος και είναι αναποτελεσματικές. Φαινόμενο που επαναλαμβάνεται συχνά πυκνά όταν τα μποφόρ ανεβαίνουν.

Συνεπώς το θέμα είναι να υπάρχουν μέσα λίγα και ποιοτικά που να επιχειρούν κατά το δυνατό σε όλες τις συνθήκες με επιτυχία στο δύσκολο ελληνικό ανάγλυφο. Τέτοια μέσα μπορεί να είναι αλλά από μεγάλα ελικόπτερα που ξεπερνούν τους περιορισμούς του αναγλύφου και της υδροληψίας κατά την προσθαλάσσωση.

Konstantinos Tzoannopoulos
Guest
Konstantinos Tzoannopoulos
Offline

Σωστές οι επισημάνσεις σου, αλλά ποιος σε ακούει; Για το “λίγα και ποιοτικά”, μήπως καλύτερα είναι, “λίγοι τύποι, με μπόλικα αεροσκάφη”, ώστε να τα μοιράσουμε σε βάσεις κοντά στις περιοχές ενδιαφέροντος για ταχεία επέμβαση; Γιατί στη φωτιά, το πιο σημαντικό είναι να επέμβεις πριν πάρει διαστάσεις. Κι υπάρχουν κι άλλες λύσεις όμως, πολύ πιο φτηνές, οι οποίες ενδεχομένως θα μειώσουν την ανάγκη για επιπλέον μέσα αεροπυρόσβεσης και σίγουρα θα καταστήσουν τα υπάρχοντα πιο αποτελεσματικά: 1. Απαγόρευση χρήσης κουκουναριάς και χαλεπίου πεύκης σε αναδασώσεις, φύτευσης αυτών των δέντρων, καθώς και οποιουδήποτε άλλου δέντρου είναι τόσο εύφλεκτο δίπλα σε οικισμούς. Αντ’ αυτών,… Read more »

Spirit
Guest
Spirit
Offline

Σαφώς μια προεργασία πρέπει να υπάρχει, δεν μπορεί να φυτεύονται εδώ και εκεί πεύκα και η δασική να είναι και ανένδοτη στο κόψιμο τους. Για παράδειγμα μια αντιπυρική ζώνη όπως η λεωφόρος Μαραθώνα έφτασε με τα πεύκα που φυτεύτηκαν και φτάνουν κοντά τα 10 μέτρα από κάθε πλευρά, καταλήγοντας να γίνει ασήμαντο εμπόδιο για την πυρκαγιά. Από την εμπειρία μου, μία μόνο κίνηση θα άλλαζε το δεδομένα αρκεί να έχει το επιχειρησιακό πρόσταγμα της πολιτικής προστασίας ο εκάστοτε διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ο πολιτικός υπάλληλος της πολιτικής προστασίας είναι ανίδεος επιχειρησιακά και πρακτικά υπάρχει μόνο κωλυσιεργία σε κάθε τι που… Read more »

Γ.Μ.
Guest
Γ.Μ.
Offline

Μιας και ο λόγος περί εναέριων μέσων “πολιτικής προστασίας”, τις τελευταίες ημέρες ακούμε και διαβάζουμε πολλά σχόλια για τη μη χρησιμοποίηση των ΜΕΑ της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας στην πρόσφατη πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι. Ορθώς αυτό το θλιβερό γεγονός αποτέλεσε την αφορμή για να αναδειχθούν τα όποια προβλήματα διαθεσιμότητάς τους, αυτό όμως είναι μια άλλη συζήτηση. Εν προκειμένω, ακόμη και αν όλα τα εν λόγω ΜΕΑ ήταν διαθέσιμα, αναρωτήθηκε κανείς από εκείνους που σχολιάζουν σχετικά, εάν στις συγκεκριμένες συνθήκες (άνεμοι 8-9 μποφόρ) αυτά τα μικρά και περιορισμένων πτητικών επιδόσεων μέσα μπορούσαν, όχι να επιχειρήσουν αποτελεσματικά, αλλά να απογειωθούν καν;;;; Σχετικά… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Offline

ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να αγοραστούν τα US-2 για αεροπυρόσβεση.
Όποιοι επεξεργάζονται τέτοια σχέδια να τα ξεχάσουν.

Αντώνης
Guest
Αντώνης
Offline

Εσύ τώρα, τι χτυπιέσαι;

Νικολάκη Εφέντης
Guest
Νικολάκη Εφέντης
Offline

Καλημέρα.

Αν είναι να δώσουμε τόσα χρήματα ε, ας δώσουμε ένα μέρος για τα πανάκριβα ανταλλακτικά των CL415 ή ας προχωρήσουμε σε βιομηχανική συμμετοχή στην παραγωγή της νέας έκδοσης που επιδιώκει η εταιρεία…

Το US-2 έχει όντως top specs αλλά πρώτον το μέγεθος του ενδεχομλένως να είναι πρόβλημα για ελιγμούς πάνω από μεγάλο μέρος του Ελληνικού αναγλύφου και δεύτερον, μπορεί να έχει ίδιους κινητήρες με τα C-27J & C-130J αλλά 4, πράγμα που σημαίνει υψηλό κόστος λειτουργίας, χώρια τα όποια ακριβά ανταλλακτικά από Ιαπωνία…

George
Guest
George
Offline

Τα Albatross είναι πολύ αργά να τα μετασκευάσουμε σε πυροσβεστικά? smile
Πιο σοβαρά, το κόστος για μετατροπή των US-2 σε πυροσβεστικά θα ήταν over & above στη reduced price των 113εκ $!!
Θα ήταν εντυπωσιακό να τα δω στη λίμνη του Μαραθώνα πάντως…..

desperado nik
Guest

Αντι να ανακαλυπτουμε ξανα τον τροχο, γιατι δεν κοιταμε τι κανουν και οι αλλες χωρες που αντιμετωπιζουν το ιδιο προβλημα με εμας? πρωτα θα πρεπει να λυσουμε το θεμα της προληψης και αμεσως μετα της εγκαιρης προειδοποιησης. αμεσως μετα της αμεσης επεμβασης στην μικρη ακομα φωτια πριν επεκταθε σε πυρκαγια που δεν σταματα παρα μονο οταν φτασει θαλασσα. οι Γαλλοι για παραδειγμα χρησιμοποιουν super puma με δασοκομαντο που επεμβαινουν στο σημειο αμεσα με fast rope. τα PZL εχουν αυτο το ρολο και οντως υπηρχαν σκεψεις και ερευνα για την αντικατασταση τους απο AT-802F Fire Boss με πλωτηρες, αλλα αυτα τελικα… Read more »

aris32
Guest
aris32
Offline

ακριβως . πριν μερικα χρονια σε μια πυρκαγια κοντα στο χωριο μου στην περιοχη του Δομοκου εφτασαν 2 canadair τα οποια εμπαιναν αναμεσα στα βουνα και εκαναν ριψεις . σκεφτομαι αυτος ο γιαπωνεζικος δεινοσαυρος πως θα μπει εκει μεσα ;;;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Offline

Στην ελληνική περίπτωση ιδανικά ως αεροπλάνα αρχικής επέμβασης είναι τα PZL γιατί μπορούν να επιχειρούν κατάσβεση σε πλαγιές σε βουνά, και χαράδρες, με ως κλίση ως 60 μοίρες.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Offline

Από επίσημα χείλη έχει ειπωθεί και πως λεφτά να υπήρχαν δεν συμφέρει να γίνει αγορά νέων πυροσβεστικών CL-415 ή άλλων αντίστοιχων αεροπλάνων, λόγω υψηλού κόστους της αγοράς.
Αυτό που έχω σκεφτεί πριν καιρό και το έχουν σκεφτεί και άλλοι που το συζητάμε αυτή την εποχή είναι τα CL-215 να αντικατασταθούν από ελικόπτερα που παράλληλα (και ειδικά τον χειμώνα που δεν υπάρχει αντιπυρική περίοδος) να κάνουν αεροδιακομιδές, έρευνα και διάσωση, κτλ αποστολές.

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris
Offline

Aεροδιακομιδες με το ρυθμο/συχνοτητα που γινονται σημερα (απλα και μονο λογω ανικανοτητας του εθνικου συστηματος υγειας) ειναι μεγαλη σπαταλη.
Και θα γινει μεγαλυτερη αν εξακολουθησει να γινεται ΙΔΙΩΣ με ε/π μεγεθους ικανου για αεροπυροσβεση.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Offline

Tι παραπάνω σπατάλη θα γίνεται με χρήση ελικοπτέρων AW-139, EC-145, Ka-32 συγκριτικά με τα AS-332, S-70 και CH-47 ?

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris
Offline

Πληροφοριακα τα Κamov που νοικιαζουμε (και δεν θα ειναι καλυτερα αυτα που θα αγοραζαμε στη θεση των αεροπλανων) μπορουν να μεταφερουν 4500 λιτρα νερου ενω τα ηδη υπαρχοντα πολυαριθμα Σινουκ-αν θελουμε να συνεχισουμε τη στρεβλη χρηση των μεσων των ΕΔ-αν δεν κανω λαθος 6500 .
Ο καδος και των δυο ειναι χωρητικοτητας 1500 λιτρων…

Nikos
Guest
Nikos
Offline

Προβληματισμοί που σου έρχονται όταν διαβάζεις τέτοια θέματα στη Ελλάδα του 2018. Είμαστε χρήστες των πυροσβεστικών πολλά χρόνια (1975 CL-215, 2000 CL-415) και σε μεγάλους αριθμούς .
Η ΕΑΒ δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει τα CL-215, CL-415 αεροσκάφη τεχνολογίας του 1970 στο κλάσμα του κόστους των ξένων;
Δεν μπορεί να κάνει συμπαραγωγή με τους Ιάπωνες των US-2;