Οι ΗΠΑ παίρνουν θέση για τις επιθέσεις σε τάνκερ στον Περσικό: Πολύ πιθανό να ήταν ενέργεια του Ιράν

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ένας ευρύς πληροφοριακός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την στιγμή με αφορμή τις επιθέσεις σε δυο τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, τα υπέστησαν σοβαρές ζημιές και εγκαταλείφθηκαν αμφότερα από τα πληρώματά τους.

Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ευθέως στο CBS News και συγκεκριμένα στον ανταποκριτή εθνικής ασφάλειας David Martin ότι ήταν «πάρα πολύ πιθανό αυτές οι επιθέσεις να προκλήθηκαν από το Ιράν».

Το Ιράν από την πλευρά του διαψεύδει κατηγορηματικά ότι είχε την παραμικρή σχέση με τις επιθέσεις και μάλιστα διακηρύττει ότι από την πρώτη στιγμή έστειλε ομάδες διάσωσης στα δυο τάνκερ που απεγκλώβισαν κι έσωσαν 44 ναυτικούς μέλη των πληρωμάτων τους.

Αυτοί οι ισχυρίσμοί βέβαια απορρίπτονται από τις ΗΠΑ με την ίδια πηγή να αναφέρει ότι το Ιράν «ψεύδεται τεχνηέντως» για το θέμα αυτό κι ότι αντίθετα το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Bainbridge (DDG 96) έσωσε 21 ναυτικούς μέλη των πληρωμάτων των δυο πλοίων.

Από κοντά κι η Ρωσία που έσπευσε να καλέσει τις ΗΠΑ να μην κατηγορήσουν το Ιράν ως υπεύθυνο για τις δυο αυτές επιθέσεις. Συγκεκριμένα, ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε τα εξής: «Θα χρησιμοποιήσω αυτή την ευκαιρία, προκειμένου να προειδοποιήσω εναντίον κάθε βιαστικού συμπεράσματος, κάθε προσπάθειας επίρριψης της ευθύνης σ’ αυτούς που θεωρούνται “ανεπιθύμητοι” από μία σειρά γνωστών χωρών. Η Μόσχα πιστεύει ότι το περιστατικό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν.»

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό με επιθέσεις σε τάνκερ στον Περσικό Κόλπο με τις ΗΠΑ να κατηγορούν το Ιράν και για το πρώτο, πριν ένα περίπου μήνα, όταν σημειώθηκαν επιθέσεις με εκρήξεις σε ελιμενισμένα τάνκερ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Είναι μια πιθανότητα. Μοιάζει υπερβολική κλιμάκωση όμως. Υπάρχει βέβαια και ιστορικό προηγούμενο (βλ. οι νάρκες των Λίβυων).