12.4 C
Athens
Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Οι ΗΠΑ καλούν την Κύπρο να μην δέχεται ρωσικά πολεμικά πλοία στα λιμάνια της

- Advertisement -

Οι ΗΠΑ περιμένουν περισσότερες διαβεβαιώσεις από την Κύπρο ότι θα πάψει να δέχεται την παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια της, ώστε να βελτιωθούν περαιτέρω οι αμερικανοκυπριακές σχέσεις.

Σύμφωνα με το «ΚΥΠΕ», στο θέμα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών για στρατιωτικές υποθέσεις Κλαρκ Κούπερ, σε συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης, για τον απολογισμό των επισκέψεών του σε Αθήνα και Λευκωσία τον προηγούμενο μήνα. Όσον αφορά την παρουσία του στην Ελλάδα, ο Κούπερ είπε ότι είχε μεταξύ άλλων συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, με θέματα την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, καθώς επίσης για εξοπλισμούς.

Σχετικά με την Κύπρο ο ίδιος μίλησε για τη μερική άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας σε θέματα κατάρτισης και εκπαίδευσης. Τέλος, όπως επισημαίνει το «Financial Mirror», τόνισε την επιθυμία να υπάρξει συνέχεια, που θα επιτρέπει περαιτέρω συνεχή πρόσβαση σε ελεγχόμενο από το καθεστώς ITAR αμυντικό υλικό.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναγνώρισε τις ιστορικές οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας, αλλά χαρακτήρισε αναγκαίο βήμα τον μη ελλιμενισμό ρωσικών πολεμικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια.

 

Η νέα «Πτήση» 06, ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

16 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Makis

Για ποιο αντάλλαγμα ακριβώς? Ακόμα υπάρχει εμπάργκο όπλων Ακόμα να μαζέψουν τον Ερντογάν και τα τσιράκια του Ακόμα ακόμα ακόμα ΕΛΕΟΣ!

tiriseroe

Θα μπορούσαν να προσφέρουν στην Κύπρο ως αντάλλαγμα την πώληση MMSC. Φαντάζομαι τα συγκεκριμένα πλοία θα καλύπτονται από την άρση του εμπάργκο πώλησης μη φονικών συστημάτων.

ptisidiastima

Ειλικρινά, αυτό είναι το καλύτερο και πλέον εύστοχο σχόλιο κατά των MMSC που έχουμε διαβάσει!
Δεν συμφωνούμε, αλλά πράγματι αξίζει!

npo

Έπεσα κάτω απ το γέλιο.
Πολύ Εγγλέζικο χιούμορ :¨)

GiannisS

Θα ήθελα να παρακαλέσω την Πτήση να δώσει με νέο άρθρο της μια οπτική επί της συγκεκριμένης πολιτικής απόφασης και να βοηθήσει με τα επιχειρήματα των συντακτών της να λυθεί, κατά κάποιο τρόπο, η διχογνωμία ανάμεσα στην επιλογή α) στους πονηρούς αμερικανούς που θέλουν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους σε βάρος των συμφωρόντων της Κύπρου και β) στους τριτοκοσμικούς Ρώσους που ούτε τους Αρμένιους δεν βοήθησαν.

Debunker

Ο κάτωθεν διαδικτυακός σύνδεσμος προσφέρει λογικές εξηγήσεις στο γιατί η Ρωσσία δεν υποστηρίζει την Αρμενία στο ζήτημα του Αρτσάχ απένταντι στο Αζερμπαϊτζάν.
https://ecfr.eu/article/upheaval-in-belarus-and-nagorno-karabakh-how-russia-is-winning-at-its-own-game/
στα ελληνικά: https://www.capital.gr/ecfr-eu/3492680/pos-bgainei-kerdismeni-i-rosia-se-oles-tis-sugkrouseis-sti-geitonia-tis
Η Ρωσσία έχει διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με της δυτικές δημοκρατίες για την υπεράσπιση των συμφερόντων της. Αυτό δεν τη καθιστά τριτοκοσμική, άσχετα αν σε κάποιους αυτή η προσέγγιση δεν αρέσει.
Δε νομίζω ότι στο ECFR έγιναν ξαφνικά θαυμαστές της Ρωσσίας ή το NATO, η Open Society Foundations και άλλοι να μη ξέρουν ποιούς χρηματοδοτούν για να κάνουν αναλύσεις.

Κάνοντας μια αναλογία στα όσα το άρθρο αναφέρει για τις σχέσεις μεταξύ Ρωσσίας-Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να έχει διάφορους λόγους να ενισχύσει τη σχέση της με τις ΗΠΑ, αλλά δεν έχει κανένα λόγο να τιμωρήσει τη Ρωσσία στερώντας της την πρόσβαση στα λιμάνια της.
Η τελευταία δεν έχει προβεί σε εχθρικές ενέργειες απέναντι στη Κυπριακή Δημοκρατία και η εξωτερική της πολιτική είναι συνεπής στο θέμα της κατοχής από πλευράς της Τουρκίας.

Η κατάληξη του άρθρου είναι σαφής:
“για να επηρεάσει κάποιος τις μετασοβιετικές -ή οποιεσδήποτε- κρίσεις, πρέπει να έχει πραγματική μόχλευση: είτε σε περιφερειακό επίπεδο ή σε παγκόσμιο επίπεδο που να μπορεί να μετατραπεί σε περιφερειακή επιρροή. Εάν βασίζεται κανείς στις καλές αρχές και στο ηθικό επίπεδο, είναι πολύ εύκολο να ξεπεραστεί από κάποιον αποφασισμένο αντίπαλο.”

Το έρωτημα λοιπόν που προκύπτει είναι γιατί η Κύπρος (και η Ελλάδα) θα πρέπει να απομονώσουν τη Ρωσσία; Για χάρη των “καλών αρχών και του ηθικού επιπέδου” -των ΗΠΑ; Διότι η μέχρι τώρα “μόχλευση” των ΗΠΑ και της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία δείχνει να είναι τέτοιου είδους κατά τη ταπεινή μου άποψη.

Αυτό νομίζω είναι ένα ερώτημα που θα άξιζε να γίνει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης και στη Πτήση.

Last edited 2 months ago by Debunker
Debunker

Παραθέτω ένα διαδικτυακό σύνδεσμο με ανάλυση που προσφέρει λογικές εξηγήσεις στο γιατί η Ρωσσία δεν υποστηρίζει την Αρμενία στο ζήτημα του Αρτσάχ απένταντι στο Αζερμπαϊτζάν.

και στα ελληνικά:

Η Ρωσσία έχει διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τις δυτικές δημοκρατίες για την υπεράσπιση των συμφερόντων της. Αυτό δεν τη καθιστά τριτοκοσμική ή ανορθολογική, άσχετα αν σε κάποιους αυτή η προσέγγιση δεν αρέσει.
Δε νομίζω ότι στο ECFR έγιναν ξαφνικά θαυμαστές της Ρωσσίας εκτός και αν το NATO, η Open Society Foundations και άλλοι να μη ξέρουν ποιούς χρηματοδοτούν για να κάνουν αναλύσεις.
 
Κάνοντας μια αναλογία στα όσα το άρθρο αναφέρει για τις σχέσεις μεταξύ Ρωσσίας-Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να έχει διάφορους λόγους να ενισχύσει τη σχέση της με τις ΗΠΑ, αλλά δεν έχει κανένα λόγο να τιμωρήσει τη Ρωσσία στερώντας της την πρόσβαση στα λιμάνια της.
Η τελευταία δεν έχει προβεί σε εχθρικές ενέργειες απέναντι στη Κυπριακή Δημοκρατία και η εξωτερική της πολιτική είναι συνεπής στο θέμα της κατοχής από πλευράς της Τουρκίας.
 
Η κατάληξη του άρθρου είναι σαφής:
για να επηρεάσει κάποιος τις μετασοβιετικές -ή οποιεσδήποτε- κρίσεις, πρέπει να έχει πραγματική μόχλευση: είτε σε περιφερειακό επίπεδο ή σε παγκόσμιο επίπεδο που να μπορεί να μετατραπεί σε περιφερειακή επιρροή. Εάν βασίζεται κανείς στις καλές αρχές και στο ηθικό επίπεδο, είναι πολύ εύκολο να ξεπεραστεί από κάποιον αποφασισμένο αντίπαλο.
 
Το έρωτημα λοιπόν που προκύπτει είναι γιατί η Κύπρος (και η Ελλάδα) θα πρέπει να απομονώσουν τη Ρωσσία; Για χάρη των “καλών αρχών και του ηθικού επιπέδου” -των ΗΠΑ και της ΕΕ; Διότι η μέχρι τώρα “μόχλευση” των ΗΠΑ και της ΕΕ (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) απέναντι στην Τουρκία δείχνει να είναι τέτοιου είδους κατά τη ταπεινή μου άποψη.
 
Αυτό νομίζω είναι ένα ερώτημα που θα άξιζε να γίνει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης και στη Πτήση.

THAN

Αυτό λέγεται και θράσος κύριοι Αμερικάνοι…..

Diogenis

Δεν μπορείτε κύριε να δέχεσθε Ρώσους και Γάλλους ,αφού σας τάξαμε στους Τούρκους πως να το πεις αυτό φανερά γίνετε δεν γίνετε …. Και να μην Ξεχνάμε οι Αμερικάνοι ειναι σύμμαχοι και μας προστατεύουν τώρα από ποιον; ε τώρα λεπτομέρειες τι ρωτάτε ..

Apostolis

Αυτο με το εμπαργκο ειναι απιστευτο. Οι τουρκοι με στρατο κατοχης στο 40% του νησιου εξοπλισμενο με αμερικανικα οπλα κανενα εμπαργκο ενω η Κυπρος το θυμα εμπαργκο δεκαετιων.Το πιο τραγικο ειναι οτι παροτι ξερουν πως και να αρθει το εμπαργκο οι κυπριοι δεν εχουν καμια διαθεση για εξοπλισμους εντουτοις οι αμερικανοι δεν το αρουν.

Tesseract

Nα ‘χαμε κάνα Admiral Gorshkov ε; Ωραία σχεδίαση..

Arionas

Προτείνω στους “φίλους” Αμερικανούς μετά την παγκόσμια ξεφτίλα από τους Τούρκους και τους s400 να είναι σωστή με την αδερφή Κύπρο.. Ας μην τους δώσει f 35 αφού αυτό είναι το πέναλτι αν τους γράφεις όπως φαίνεται..
Οι Ρώσοι δεν έχουν γενικά καμία θέση στην μεσόγειο το ίδιο και οι Αμερικανοί. Έτσι όμως τα βρήκαμε.

Nemesis

…αυτο το βλεπω ειναι σαν ενα τεστ απο Αμερικαν προς ΚΔ θέλουν να ξέρουν ποσα μπόρουν να κερδίσουν δινοντας οσα λιγοτερα γίνεται καθως και ποσο αποφασισμένη ειναι η ΚΔ να ανήκει στην δύση. Καθως επίσεις είναι καλο τεστ για να μετρήσουν την ανοχή της μάζας προς παράλογες απαιτήσεις.

η μπορει απλά πρέπει να πάρω λιγες μερες αδεια μεχρι να συνέλθω

Gilan

<<Οι ΗΠΑ καλούν την Κύπρο να μην δέχεται ρωσικά πολεμικά πλοία στα λιμάνια της>>

Ερώτηση προς ΗΠΑ: Να δέχονται Τουρκικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Μπαρπαρός στην ΑΟΖ τους;;;

Mitsos_Mantzos

Πραγματικά αυτό το θράσος των βλαχαδερών γυφτοφτωχομπινέδων που δεν έχουν να δώσουν βρακί στο λαό τούς να ζεστανει τα κωλμερια του αγγίζει τα όρια της ύβρις.

tnt-am

Άρχισε το νταβατζηλικι με το καλημέρα.
Για ποιο λόγο να μην δέχονται Ρωσικα Πλοία; Έχετε να προσφέρετε εσείς έμπρακτη στήριξη ή απλά λετε δεν θέλω αλλά δεν προσφέρω και τίποτα;

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι US Marines αποσύρουν 16 πυροβολαρχίες Ρ/Κ πυροβόλων M777Α2. Ευκαιρία για...

81
 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες σκοπεύουν να μειώσουν τις ενεργές πυροβολαρχίες ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 από 21 σε μόλις 5 μέχρι το 2030. Οι πυροβολαρχίες που θα...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 June #373

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Φεβρουάριος #393

Αγορά 4.49

Related News

Τραμπ: «Δεν θα παραδεχτούμε ποτέ» την ήττα

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ενώπιον υποστηρικτών του που πανηγύριζαν ότι δεν θα παραδεχτεί ποτέ την ήττα του στις προεδρικές εκλογές...

Αισιόδοξος ο Μπάιντεν ότι οι Δημοκρατικοί θα έχουν πλειοψηφία στη Γερουσία

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα αισιόδοξος ότι ο Τζον 'Οσοφ θα νικήσει αφότου ο συνάδελφός του Δημοκρατικός Ραφαέλ Γουόρνοκ προβλέπεται να κερδίσει...

Ελβετική Αεροπορία: Διαθέσιμη πλέον όλο το 24-ωρο!

Δύο μαχητικά αεροσκάφη θα διατηρούνται πλέον σε κατάσταση ετοιμότητας καθ' όλο το 24-ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα αρχής γενομένης από τις 31 Δεκεμβρίου, όπως...