11.3 C
Athens
Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι ΗΠΑ προσφέρουν 40 με 50 πλήρως επιχειρησιακά μεταχειρισμένα ελικόπτερα UH-60A+, διαθέσιμος αριθμός UH-60L

- Advertisement -

Οι ανάγκες στον Ελληνικό Στρατό, για σύγχρονα μέσα μεταφορικά ελικόπτερα, είναι μάλλον η πιο “παλιά” ανάγκη, ίσως μετά από εκείνη για σύγχρονα ΤΟΜΑ. Εδώ και 3 δεκαετίες, ο ΕΣ ψάχνει για νέα ελικόπτερα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία, που προέκυψε τις τελευταίες εβδομάδες. Βέβαια, η δουλειά στο ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ είχε ξεκινήσει πολλούς μήνες πριν, να μην πούμε χρόνια, αλλά σιγά-σιγά υπάρχουν “απτά” αποτελέσματα. Έτσι, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι Αμερικανοί προσφέρουν στη χώρα μας μεγάλο αριθμό ελικοπτέρων UH-60A, ενώ, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, διαθέσιμα για εμάς υπάρχουν και UH-60L. Υπενθυμίζουμε πως οι Αμερικανοί σιγά-σιγά μεταπίπτουν στο κορυφαίο UH-60M, εν αναμονή του “απόλυτου” UH-60V.

A UH-60 Black Hawk hovers above Balad Airbase, Oct 31, 2005. The Black Hawk is the theater ‘work horse’ transporting personnel throughout Iraq.

ThinkOutOfTheBox: Απόσυρση των ΑΗ-64Α+ και UH-1H Huey, αντικατάσταση με οπλισμένα UH-60M ή Η-145Μ

H “υπόθεση” BlackHawk για τον Ελληνικό Στρατό, είναι αρκετών ετών. Δυστυχώς, τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 δεν έγινε ούτε μια μικρή παραγγελία για ελικόπτερα UH-60A, προς συμπλήρωση τότε των AB.205/UH-1H. Αντίθετα, στις αρχές του ’90 αγοράστηκαν 35 μεταχειρισμένα UH-1H, προς συμπλήρωση των αριθμών των Huey. Βέβαια η ανάγκη για ένα μέσο μεταφορικό ελικόπτερο παρέμενε. ‘Ετσι, στις αρχές της χιλιετίας, παραγγέλθηκαν τα νέας τεχνολογίας τότε ΝΗ90.

The door gunner gives the thumbs up as his UH-60 Black Hawk hovers above Balad Airbase, Oct 31, 2005.

Η Ταϊβάν παρέλαβε UH-60M και για την Πολιτική Προστασία της

H επιλογή των ΝΗ90 συνοδεύτηκε από σημαντικές “εκπτώσεις” στον αριθμό των ελικοπτέρων που παραγγέλθηκαν, μόλις 20 για να καλυφθούν ανάγκες τουλάχιστον διπλάσιου αριθμού. Τότε, ο ΕΣ είχε “προσπεράσει” και τα UH-60L BlackHawk, τη στιγμή μάλιστα που το ΠΝ είχε παραγγείλει τα S-70B/B6, ενώ η ΠΑ είχε προτιμήσει τα AS332 Super Puma. H επιλογή των ΝΗ90 συνοδεύτηκε κι από την επιλογή των επίσης “παράταιρων” κινητήρων Turbomeca RTM322, τη στιγμή που ο Τ700 υπηρετούσε (και υπηρετεί) με τα ΑΗ-64Α.

A UH-60 Black Hawk angles to land at Balad Airbase, Oct 31, 2005.

Η Κροατία αυξάνει σταδιακά τον αριθμό των UH-60M

Η ιστορία των ΝΗ90 είναι αναμφίβολα προβληματική, και δεν χρειάζεται να αναλωθούμε στο σημερινό μας άρθρο, καθώς έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, ειδικά στην έντυπη ΠΤΗΣΗ. Σίγουρα όμως, ο ΕΣ στερείται ενός σοβαρού μέσου ελικοπτέρου, καθώς το ΝΗ90, με την υψηλή τιμή αγοράς, και την υψηλή τιμή ανά ώρα πτήσης, δεν είναι σίγουρα αυτό που θα θέλαμε για αντικατάσταση των UH-1H/AB205. Επίσης, δεν πετούν ελλείψει FOS και δεν έχουν παραληφθεί όλα!

UH-60 Black Hawks take off from Balad Airbase, Oct 31, 2005.

Νέος φορέας ανάρτησης οπλισμού για ελικόπτερα UH-60 / S-70i από την πολωνική PZL Mielec

Φυσικά, η “λύση” που μπορεί να οδηγηθούμε στο μέλλον, είναι κάτι που είχε συζητηθεί από παλιά. Η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, είχε εξετάσει διάφορες επιλογές “χωρίς χρήματα”, όπως για παράδειγμα η πώληση των ΝΗ90 ή η ανταλλαγή τους. Πέρα από ιδέες, δεν υπήρξε ποτέ κάτι το απτό, εκτός ίσως από κρούση προς τις ΗΠΑ για παραχώρηση αριθμού UH-60. Τέτοια όμως δεν υπήρχαν διαθέσιμα τα προηγούμενα χρόνια στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

A UH-60 Black Hawk angles to land at Balad Airbase, Oct 31, 2005.

Η Τσεχία επιλέγει ελικόπτερα AH-1Z και UH-60M, «έλεγχος τιμών»

Ο λόγος είναι απλός. Το UH-60 απλά δεν έχει “όριο” ωρών πτήσης. Αν συντηρείται σωστά, στην πραγματικότητα μπορεί να πετά για δεκαετίες. Βέβαια, ο Αμερικανικός Στρατός έχει ήδη πάει σε τρεις γενιές UH-60: Alpha, Lima & Mike. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως “ξεφορτώνεται” τις προηγούμενες. Τα UH-60M είναι η νέα γενιά, ενώ πολλά Lima προέρχονται από την Alpha. To UH-60M μπαίνει τώρα σε υπηρεσία, και είναι ουσιαστικά το παρόν και το μέλλον του BlackHawk.

Two UH-60 Black Hawks take off in formation from Balad Airbase, Oct 31, 2005.

Επίσημο: Η Αλβανία θα παραλάβει τρία ελικόπτερα UH-60 Blackhawk

To BlackHawk όμως δεν “γερνά”. Έτσι, θα βρούμε δεκάδες ή εκατοντάδες UH-60A να υπηρετούν σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ, άλλα έχουν αγοραστεί από ιδιώτες, ενώ μεγάλος αριθμός μεταχειρισμένων αγοράζεται, όταν είναι διαθέσιμα, από ξένους στρατούς. Για παράδειγμα, η Κολομβία έχει απορροφήσει δεκάδες UH-60A, το ίδιο κι άλλοι στρατοί ανά την υφήλιο. Φοβούμαστε πως ο μόνος Στρατός που συνεχίζει να χρησιμοποιεί σαν κύριο μέσο ελικόπτερο (κι όχι επικουρικά) το μονοκινητήριο UH-1H  (και μάλιστα πάνω από θάλασσα), είναι ο Ελληνικός.

A UH-60 Black Hawk angles in while preparing to land above another Black Hawk at Balad Airbase, Oct 31, 2005.

Η Τυνησία παρέλαβε τα UH-60M Black Hawk

Οι ΗΠΑ βέβαια έχουν χιλιάδες διαθέσιμα μέσα. Όταν λοιπόν το 2016 δεν υπήρχαν διαθέσιμα αξιόπλοα UH-60A, ο ΕΣ επέλεξε, για τη δεδομένη χρονική στιγμή, την αγορά 10 επιπλέον μεταχειρισμένων CH-47D. Το αστείο είναι πως τα CH-47D που αγοράσαμε τότε είχαν περισσότερες ώρες από τα ελληνικά, απλά τα τελευταία ήταν… καθηλωμένα στο έδαφος ελλείψει Follow On Support!

A UH-60 Black Hawk prepares to land at Balad Airbase, Oct 31, 2005.

UH-60M, έλεγχος τιμών!

Οι ποσότητες διαθέσιμων αξιόμαχων UH-60 “δεσμεύτηκαν” υπέρ της Αεροπορίας του Αφγανιστάν. Οι Αμερικανοί ήθελαν να διαθέσουν 159 συνολικά UH-60A, σε μια αναβαθμισμένη μορφή τους (UH-60A+), στην Αεροπορία της χώρας, προκειμένου η τελευταία να καταφέρει να αντιμετωπίσει την απειλή των Ταλιμπάν. Μάλιστα, δεσμεύτηκε ποσό ίσο με 815 εκ. δολάρια, για την επαναφορά και εκσυγχρονισμό των πρώτων 53 μελλοντικών αφγανικών UH-60A.

A Task Force Corsair, 82nd Combat Aviation Brigade UH-60M Black Hawk sits at the ready on Forward Operating Base Shank, Logar province, Afghanistan.

Το Αφγανιστάν παρέλαβε περισσότερα UH-60

Μικροί αριθμοί αφγανικών BlackHawk παραδόθηκαν στους Αφγανούς, αλλά το πρόγραμμα αντιμετώπισε μια απρόσμενη απειλή. Πολλοί Αφγανοί πιλότοι BlackHawk μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους, ζητούσαν “πολιτικό άσυλο” στις ΗΠΑ, ή απλά έφευγαν από το Αφγανιστάν (παίρνοντας μαζί και τη γνώση και την πτητική ικανότητα). Έτσι παραδόθηκαν κάποια UH-60A, αλλά όχι τόσο πολλά όσα έχει γραφτεί. Το αναλύουμε παρακάτω.

Έτοιμοι να πετάξουν με UH-60 οι πρώτοι Αφγανοί πιλότοι

Αυτό σημαίνει πως στις ΗΠΑ υπάρχει αριθμός εκσυγχρονισμένων σε κάποιο βαθμό (refurbished) ελικοπτέρων UH-60A, που όμως έχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά των Lima, όπως για παράδειγμα κινητήρες T700-GE-701D αλλά και άλλα μηχανικά μέρη και ηλεκτρονικά. Έχουν επίσης νέο ενισχυμένο κιβώτιο (gearbox). Τα αφγανικά UH-60A, που προορίζονταν να αντικαταστήσουν τα Mil Mi-17, είχαν και φορείς οπλισμού για ρουκετοβόλα. Εδώ το αφήνουμε “έτσι”, καθώς αξίζει να κάνουμε ένα άρθρο ειδικά για το θέμα αυτό. Για παράδειγμα, μπορούν να μπουν άνετα Spike NLOS;

Troops are offloaded from US Army UH-60 Black Hawk helicopters onto the runway at Point Salines Airfield during the multiservice, multinational Operation URGENT FURY.

Βίντεο: Το εκπληκτικό HH-60W Jolly Green II

Αυτή τη στιγμή, για να μην σας κουράζουμε, υπάρχουν στις ΗΠΑ τουλάχιστον 40 με 50 εκσυγχρονισμένα, πλήρως συντηρημένα, UH-60A, ουσιαστικά στα στάνταρντ των UH-60L. Τα ελικόπτερα αυτά μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα μέσω EDA, όπως ακριβώς ήρθαν και τα OH-58D Kiowa Warrior. Επίσης, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να παραχωρήσουν κι αριθμό UH-60L, από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού, όσο αυτά αντικαθίστανται από νεότερα UH-60M. Όμως τα αμερικανικά UH-60L είναι σε κατάσταση as is where is, ενώ τα UH-60A+ που συζητάμε είναι έτοιμα για παράδοση, και μάλιστα με τουλάχιστον μια εικοσαετία μπροστά τους χωρίς σοβαρή ανακατασκευή (έχει ήδη γίνει).

Εξοπλισμένο ελικόπτερο UH-60 Black Hawk της αεροπορίας των ΗΑΕ (φωτογραφία αρχείου, Mohamed bin Zayed al Nahyan)

Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Black Hawk; Sikorsky και Boeing προτείνουν το DEFIANT-X

Η αμερικανική πρόταση για μεγάλο αριθμό UH-60A είναι αποτέλεσμα της έντονης πίεσης που έχει αρχίσει να ασκείται από το 2019 προς τις ΗΠΑ, για παραχώρηση BlackHawk. Η πίεση έχει ασκηθεί από τον ΑΓΕΕΘΑ σε όλες σχεδόν τις συναντήσεις που έχει παραστεί με αμερικανούς επισήμους, ενώ το θέμα τίθεται και στις συζητήσεις του ΥΕΘΑ με τους Αμερικανούς. O AΓΕΕΘΑ από τη στιγμή που ανέλαβε, κάνει προσπάθειες για να καλυφθούν μακροχρόνιες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικά με την παραχώρηση μεταχειρισμένου υλικού από τις ΗΠΑ.

Τα C-130J, η Lockheed Martin, η “Μασονία” και η Ελλάδα με τις Ένοπλες Δυνάμεις της…

Οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να συνεχίσουν να προσφέρουν UH-60A/L όσο αυτά γίνονται διαθέσιμα. Άλλωστε, η ύπαρξη των ΑΗ-64 στο ελληνικό οπλοστάσιο είναι ένας θετικός παράγοντας, καθώς τα αεροσκάφη μοιράζονται αρκετά κοινά συστήματα (π.χ. κινητήρες). Επίσης, σε ελληνική υπηρεσία βρίσκονται και ελικόπτερα S-70B/B6, που ουσιαστικά είναι η navalized έκδοση του UH-60A.

Παραγγελία 25 Black Hawk από την Σαουδαραβική Εθνοφρουρά

Τώρα ειλικρινά, πέρα από κάθε άλλη συζήτηση, αν, ο Ελληνικός Στρατός αποφασίσει να ζητήσει τα ελικόπτερα αυτά θα καταφέρει επιτέλους να αποσύρει τα UH-1H και να αποκτήσει πρόσβαση στη λογιστική αλυσίδα του Αμερικανικού Στρατού. Το BlackHawk έχει καταφέρει να έχει εξαιρετικά υψηλές διαθεσιμότητες, όπου κι αν υπηρέτησε, ενώ ο Αμερικανικός Στρατός έχει και δεδομένα κόστους χρήσης για κάθε ώρα πτήσης, που τη φέρνουν κάτω από τα… 2400 δολάρια! Δηλαδή, 15-20 φορές πιο οικονομικό από το ΝΗ90.

Η Λιθουανία αγοράζει αμερικανικά ελικόπτερα για πρώτη φορά

Το αν τελικά ο ΕΣ αποφασίσει να κάνει LoR for LoA για τα διαθέσιμα UH-60A, δεν το ξέρουμε, σίγουρα υπάρχουν  ζυμώσεις και συζητήσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αν καθυστερήσουμε αρκετά, θα δούμε τα πολύτιμα UH-60 να φυλλοροούν, όπως έγινε και με κάποια από τα “γερμανικά” Μ1117 (αυτά που ήταν στη Γερμανία). Φυσικά στο ΓΕΣ και την ΑΣ ξέρουν καλύτερα από εμάς. Fingers crossed, και αναμονή! Ίσως να έχουμε εκπλήξεις σύντομα.

A US Army (USA) UH-60L Black hawk Helicopter flies a low-level mission over Iraq during Operation IRAQI FREEDOM.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

171 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
171 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Αντί για 6 επιπλέον Rafale, ας αγοράσουμε μία ακόμη FDI HN

Πέρυσι το Μάιο, είχαμε ταράξει τα νερά της αμυντικής τότε αρθρογραφίας με ένα Out Of The Box (με πολλά Out of The Box..., αλλά...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το ΠΝ έχει ζητήσει Περιπολικά Cyclone από το USN, αλλά...

8
 Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που εξασφάλισε η ιστοσελίδα μας, το Πολεμικό Ναυτικό έχει ζητήσει σκάφη τύπου Cyclone από το Αμερικανικό Ναυτικό, προς αντικατάσταση των...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 21 Νοεμβρίου/8 Δεκεμβρίου 1912: Κατάληψη του Δρίσκου

0
Το σώμα Γαριβαλδίνων εθελοντών με τη βοήθεια του Ελληνικού Στρατού καταλαμβάνει τον ορεινό και δασωμένο όγκο του Δρίσκου Ιωαννίνων μετά από σκληρή μάχη.Οι Γαριβαλδίνοι...
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

October_17 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν: Επιβεβαίωση της συνεργασίας και της ενίσχυσης των σχέσεων, στο κέντρο η ενέργεια

Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι μία διαρκής διαδρομή και έχουν μέλλον, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν την κατ’ ιδίαν συνάντηση...

N. Χαρδαλιάς: νέο θεσμικό πλαίσιο για τους Εθνοφύλακες

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μεριμνά για τη βελτίωση των συνθηκών υπό τις οποίες υπηρετούν οι εθνοφύλακες ενώ παράλληλα δρομολογεί δράσεις για την επίλυση των...

Το Facebook μπλοκάρει επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το στρατό της Μιανμάρ

Το Facebook ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγορεύσει την παρουσία σε όλες τις πλατφόρμες του κάθε επιχείρησης που συνδέεται με τον στρατό της Μιανμάρ, επεκτείνοντας...