13.4 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΙΕΘΝΗΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: 3+1 μεταχειρισμένες αμερικανικές LCS για το ΠΝ παράλληλα με εκσυγχρονισμό των...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: 3+1 μεταχειρισμένες αμερικανικές LCS για το ΠΝ παράλληλα με εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ

- Advertisement -

Σε μια κίνηση που δείχνει πως οι Αμερικανοί δεν καταθέτουν τα όπλα, σε ότι αφορά το Πολεμικό μας Ναυτικό , φτάνει σε λίγες ώρες (αν δεν έχει ήδη φτάσει), το Letter of Acceptance για την αμερικανική προσφορά σχετικά με τις … φρεγάτες, κάτι που το ξέρουμε από Παρασκευή βράδυ. Προκειμένου να μην ξεκινήσει η σπέκουλα (που θα ξεκινήσει, αλλά εμείς ας έχουμε ενημερώσει τους φίλους μας), η ελληνική πλευρά, απέστειλε στο US Navy, το Φεβρουάριο του 2021, πολύ πριν υπογραφεί στο Παρίσι το MoU μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για 3 φρεγάτες FDI HN, μια LoR for LoA (Letter of Request for Letter of Acceptance). Σημαντική σημείωση: Οι τιμές του LoA δεν έχουν ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με αυτά που είδαμε χτες. Είναι πολύ χαμηλότερες.

Εκεί λοιπόν, το ΠΝ με τη LoR (Letter of Request for Letter of Acceptance) του Φεβρουαρίου 2021, ζητούσε 4 “πράγματα” από τους Αμερικανούς (κι όχι μόνο, τα ίδια ζητούσε από όλους τους υποψήφιους αναδόχους, πάνω-κάτω). Διότι, αυτά τα 4 το ενδιέφεραν τότε.

LCS Freedom, αποδεκτό το πρώτο “επισκευασμένο” κιβώτιο στo LCS-21, ξαναρχίζουν οι παραλαβές των πλοίων από το USN

  1. Νέες φρεγάτες (με βάση την HF2) στα πλαίσια της τότε διαδικασίας που ήταν υπό εξέλιξη.
  2. Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ σε add-on διαμορφώσεις (δηλαδή, με επιλογές, που θα διαμόρφωναν το τελικό κόστος)
  3. Ενδιάμεση Λύση (με απόρριψη από πλευράς του ΠΝ των “λύσεων” τύπου μεταχειρισμένων O.H.Perry), με “στόχευση” τα LCS και τα Ticonderoga, αλλά και πολλά άλλα μικρότερα πλοία αλλά και βοηθητικά (υποθέτουμε Legend Class, πετρελαιοφόρα Στόλου κοκ)
  4. Ελληνική συμμετοχή σε Νέα Σχεδίαση, με στόχευση τη συμμετοχή της χώρας μας στις φρεγάτες κλάσης Constellation του USN

ΑΠΟΨΗ: Αξίζουν τα μεταχειρισμένα LCS Freedom για τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού;

Hellfire από μια LCS Independence

Το LoR παραμένει ενεργό ακόμη και σήμερα, κι αυτό όχι γιατί έχουν στο ΓΕΝ διπολική διαταραχή (μετά την επιλογή των γαλλικών FDI HN), αλλά διότι οι άνθρωποι στο Επιτελείο και το ΥΠΕΘΑ δεν θέλουν να βρεθούν επ’ουδενί με την πλάτη στον τοίχο. Αυτό είχε συμβεί το καλοκαίρι του 2020, όταν οι τιμές είχαν εκτοξευτεί στα ύψη, και δεν είχαν εναλλακτικές λύσεις. Αν δηλαδή, οι Γάλλοι, την τελευταία στιγμή “άλλαζαν” ότι είχαν υποσχεθεί, δεν θα είχε χαθεί ούτε μέρα.

Εμείς “απέξω” βλέπουμε λίγα, και λιγότερα καταλαβαίνουμε, αλλά “μέσα” γίνεται σοβαρή και επαγγελματική δουλειά. Μερικούς μπορεί να τους ενοχλεί ο όποιος ανταγωνισμός, στο ΓΕΝ όμως είναι εργαλείο για να πετύχουν καλύτερες τιμές. Πάντως, φτάσαμε στον περασμένο Σεπτέμβρη, και το Μαξίμου αποδέχτηκε την εισήγηση του ΠΝ/ΥΠΕΘΑ για γαλλική “λύση”. Όπως αποδείχτηκε, ελέω AUKUS, οι Γάλλοι έκαναν την “απόλυτη” ρελάνς μειώνοντας τις τιμές εκεί που δεν μπόρεσε να ακολουθήσει ο ανταγωνισμός. Με λίγα λόγια, πήραμε το πλοίο που θέλαμε, στις τιμές που θέλαμε.

«Παγώνει» τις παραλαβές των LCS Freedom το Αμερικανικό Ναυτικό, δομικό πρόβλημα στο κιβώτιο μετάδοσης

Βέβαια, συνέβησαν τα εξής πολύ σημαντικά, που θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις. Το ΠΝ με τις 3 FDI HN “δέσμευσε” μόνο τα 3 από τα 5 διαθέσιμα δις. Αποκτά έτσι 3 νέες φρεγάτες, αλλά 3 πλοία είναι λίγα, πολύ λίγα. Έχει ακόμη άλλα 2 δις προς διάθεση (ίσως 2,5 δις), για να λύσει το πρόβλημα του Στόλου. Ο Στόλος, όπως τονίζει συνέχεια κι ο Ναύαρχος Κονιδάρης, χρειάζεται “πλώρες”. Έτσι, ξεκίνησε να διαπραγματεύεται για κορβέτες Gowind, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει τον επιθυμητό αριθμό νέων πλοίων για να αντικαταστήσει τις φρεγάτες κλάσης S.

Φρεγάτες κλάσης “ΥΔΡΑ”: Οι απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 

Tα υπολειπόμενα 2 δις, “προσκάλεσαν” στο “παιχνίδι” των κορβετών τους έμπειρους Ολλανδούς. Οι τελευταίοι ήρθαν με ακόμη χαμηλότερες τιμές από ότι οι Γάλλοι με τις Gowind, προσφέροντας τις SIGMA 10514, και φυσικά προκαλώντας τους Γάλλους να αντιδράσουν. Οι Γάλλοι αντέδρασαν δυναμικά, έριξαν τις τιμές στα “τάρταρα”, και ταυτόχρονα προσφέρουν στο ΠΝ και αρκετά ακόμη “καλούδια”. Όπως για παράδειγμα, ένα εκπαιδευτικό κέντρο, που θα προσδώσει στο ΠΝ εξαιρετικές δυνατότητες εκπαίδευσης στα σύγχρονα πλοία των στελεχών του. Ποιος κέρδισε πάλι; Μήπως το ΠΝ και η τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου;

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το χρονοδιάγραμμα για τις FDI HN, υπογραφές και προκαταβολή πριν το τέλος του έτους (αυτό θέλει το ΥΠΕΘΑ)

Φτάνουμε στο “σήμερα”, και στα μέσα Δεκέμβρη, όπου έρχεται μια “ώριμη” LoA από τους Αμερικανούς. Οι Αμερικανοί του USN, απαντούν. Αλλά είναι ξεκάθαροι, δεν έρχονται να ανατρέψουν την απόφαση του ΠΝ, έρχονται να συμπληρώσουν την ελληνική απόφαση (όχι ανταγωνιστικά λοιπόν των Γάλλων). Η πρόταση που φέρνουν, αν και θεωρητικά απαντά πλήρως και συνολικά στο αίτημα του ΠΝ για νέες φρεγάτες, εντούτοις μπορεί να ενεργοποιηθεί κλιμακωτά ή τμηματικά, δηλαδή το ΠΝ μπορεί να επιλέξει ότι το συμφέρει από τα 1,2,3 και 4, και μέσα από αυτά, ότι χρειάζεται. Ας δούμε τι “κομίζουν” οι Αμερικανοί και πως εμπλέκονται πλέον στο θέμα “κορβέτες”.

ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ στο ΠΝ, μετά τις FDI HN, τα MH-60R και τις τορπίλες, έρχονται M Class, Alkmaar και Gowind HN

191001-N-GZ947-0002 PHILIPPINE SEA (Oct. 1, 2019) Independence-variant littoral combat ship USS Gabrielle Giffords (LCS 10) launches a Naval Strike Missile (NSM) during exercise Pacific Griffin. The NSM is a long-range, precision strike weapon that is designed to find and destroy enemy ships. Pacific Griffin is a biennial exercise conducted in the waters near Guam aimed at enhancing combined proficiency at sea while strengthening relationships between the U.S. and Republic of Singapore navies. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Kenneth Rodriguez Santiago/Released)
  1. Προσφέρουν μια διαμόρφωση της LCS που για την Ελλάδα ονομάζεται, HF2, αλλά το ΠΝ μπορεί να επιλέξει πως θα την εξοπλίσει, έτσι ώστε να έρθει σε επίπεδο δυνατοτήτων αλλά και κόστους, που επιθυμεί. Με λίγα λόγια, μπορούν να την φέρουν με οπλισμό κορβέτας, κι όχι φρεγάτας.
  2. Εκσυγχρονίζουν τις υφιστάμενες ΜΕΚΟ200ΗΝ, σε έκδοση “εφάμιλλη” των νέων φρεγατών, με βάση πάντα το CMS COMBATSS-21, και ότι έχει ζητήσει το ΠΝ. Ο εκσυγχρονισμός μπορεί να εφαρμοστεί σε λιγότερα των 4 πλοίων, αν αυτό θέλει το ΠΝ.
  3. Προσφέρουν σαν επιλογή, κατόπιν συνεννόησης με την Αμερικανική Κυβέρνηση, στα πλαίσια της EDA, 3+1 μεταχειρισμένα LCS Freedom Class, αφού πλέον έγινε αποδεκτό το νέο κιβωτιο (το πρόβλημα θεωρείται πως έχει λήξει, το USN έκανε αποδεκτή τη λύση της εταιρείας)
  4. Σύνδεση της Ελλάδας με το πρόγραμμα FFGX και βοήθεια στη σχεδίαση νέας κλάσης πολεμικών πλοίων ειδικά για τις Ελληνικές ανάγκες.
  5. Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν εναλλακτικά. Δηλαδή δεν χρειάζεται να πάρουμε HF2 ή να εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ200HN για να πάρουμε τις μεταχειρισμένες LCS. Μπορούμε να τις πάρουμε χωρίς δέσμευση για επιπλέον αγορές.

Naval Group SETIS: To Combat Management System των φρεγατών FDI HN που θα “κυριαρχήσει” στο ΠΝ τις επόμενες δεκαετίες

Gowind 2500

Η πρόταση των Αμερικανών, ξαναλέμε, πως έρχεται ως συμπληρωματική της απόφασης του ΠΝ και της Ελλάδας για τις FDI HN, μια προμήθεια που ουσιαστικά έχει κλείσει από όλες τις απόψεις. Γιατί το κάνουν αυτό; Διότι το USN, έστω και την ύστατη ώρα, θέλει να κρατήσει “κοντά του” το ΠΝ, με τη δωρεάν παραχώρηση πλοίων με COMBATSS-21, προτάσσοντας την ομοιοτυπία με τα πλοία του (του USN), αλλά και την απόλυτη εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων των ελικοπτέρων MH-60R (που μπορεί να γίνει μόνο μέσω του COMBATSS-21).

Απόψεις αναγνωστών: Φρεγάτα MMSC/HF2, είναι τελικά άδικη η κριτική που δέχεται ή μήπως όχι;

Gowind 2500

To ενδιαφέρον είναι το κόστος. Μπορεί όμως το ΠΝ επιλέξει μια διαμόρφωση για αγορά 2 νέων φρεγατών HF2 σε μια πιο “Light” διαμόρφωση (πχ με 8 cell αντί για 11, χωρίς STRALES), δημιουργώντας μια ελαφριά φρεγάτα (ή κορβέτα), χωρίς πολλά από τα υποσυστήματα της HF2. Για παράδειγμα, είδαμε πως τελικά η HF2 είχε εκτός από VL-ASROC, τορπιλοσωλήνες για τορπίλες Mk54. Αφού το ΠΝ δεν επιθυμεί VL-ASROC, μπορούν οι 3 επιπλέον μονοί εκτοξευτές να αφαιρεθούν. Το ίδιο μπορεί να γίνει και για πλήθος άλλων υποσυστημάτων της HF2. Μην ξεχνάμε, πως η σαουδαραβική MMSC κοστίζει περίπου 500 εκ. δολάρια η καθεμιά.

Ταυτόχρονα, μπορεί να κάνει upgunned τις παραχωρούμενες 3+1 LCS. Οι LCS χρειάζονται για να αποκτήσουν ισχύ πυρός….

Η συνέχεια στο Naval Defence

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

151 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
151 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Αντί για κορβέτες, αγορά 6 μεταχειρισμένων Type 23 και εκσυγχρονισμός μαζί με τις 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ

 Σήμερα η σελίδα μας θα προσπαθήσει να αλλάξει λίγο την “ατζέντα” της εξελισσόμενης “κορβετιάδας, και θα θέσει, τελείως θεωρητικά, στο τραπέζι μια άλλη “πρόταση”....

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ThinkOutOfTheBox: Αυτοκινούμενο πυροβόλο ELBIT SIGMA των 155 mm για τον Ελληνικό...

37
Πριν λίγες μέρες, η σελίδα μας άνοιξε για τα "καλά", το φάκελο του -άκρως απαραίτητου- εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Πυροβολικού με νέα πυροβόλα. Τα νέα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Ιανουαρίου 1966: Επεισόδιο του Παλομάρες, πυρηνικές βόμβες...

0
Ένα αεροπορικό δυστύχημα, η σύγκρουση στον αέρα μεταξύ ενός ιπταμένου τάνκερ KC-135 κι ενός στρατηγικού βομβαρδιστικού B-52G στη διάρκεια του εναερίου ανεφοδιασμού του τελευταίου...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Γαλλία: Νέο συμβόλαιο υποστήριξης για τα μαχητικά Mirage 2000

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανέθεσε πρόσφατα στη Dassault Aviation νέα σύμβαση υποστήριξης για τα μαχητικά Mirage 2000 της Γαλλικής Αεροπορίας.Καλύπτοντας μια περίοδο 14 ετών,...

Οι Φιλιππίνες θα αποκτήσουν επιπλέον ελικόπτερα Black Hawk

Οι Φιλιππίνες πρόκειται να παραγγείλουν ακόμη 32 μεταφορικά ελικόπτερα S-70i Black Hawk, τα οποία θα προστεθούν στα 15 υφιστάμενα του ίδιου τύπου.https://www.ptisidiastima.com/final-s-70i-blackhawk-delivery-philippines/Ο υπουργός Άμυνας...

Η Γερμανία, τα εξοπλιστικά “θέλω” του Κιέβου και οι ρωσικές απαιτήσεις

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ θα επισκεφθεί σήμερα την Ουκρανία και αμέσως μετά τη Ρωσία σε μία δύσκολη αποστολή, όχι μόνο εξαιτίας της...