Οι ΗΠΑ «μοιράζονται» τα «μυστικά» του F-35 με το Τόκυο;

3
3064
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μια πρωτόγνωρη «δοσοληψία», εάν επαληθευτεί, ίσως πλαισιώνει την πρόσφατη στροφή της Ιαπωνίας προς το F-35, η οποία με τις (δυνητικές) παραγγελίες που ανακοίνωσε με το νέο δεκαετές εξοπλιστικό της πρόγραμμα τον περασμένο Δεκέμβριο, προτίθεται να γίνει ο μεγαλύτερος χρήστης του τύπου και μάλιστα αγοράζοντας τις δυο από τρεις εκδόσεις του JSF.

Σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ η Ουάσιγκτον έχει υποσχεθεί στο Τόκυο την αποδέσμευση τεχνολογίας VLO (Very Low Observable) που υπάρχει ενσωματωμένη στο F-35 αλλά και άλλες σχετικές πληροφορίες  για τα ηλεκτρονικά και τους αισθητήρες όπως και τον τρόπο που έχουν “ολοκληρωθεί” στο Lightning II  προκειμένου να υποβοηθήσει την ανάπτυξη μελλοντικού στελθ μαχητικού από τη Ιαπωνία. Την πληροφορία πρωτοέγραψε η εφημερίδα Yomiuri Shimbun, την περασμένη εβδομάδα αλλά έκτοτε έχουν υπάρξει και άλλες σχετικές αναφορές. Κάποιες μάλιστα από αυτές υποστηρίζουν ότι η συνεργασία είναι ευρύτερη και περιλαμβάνει και το F-15. Όπως είναι γνωστό η JASDF εκσυγχρονίζει τα μισά περίπου από τα F-15J που διαθέτει στις γραμμές περίπου του MSIP (Multi-Stage Improvement Program) που εφαρμόζει η USAF στα δικά της F-15C για την ανακοπή της απαξίωσης λόγω παλαιότητας.αλλά εκκρεμεί ακόμη το πλήρες πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα δεν είναι γνωστό εάν η προσπάθεια θα περιλαμβάνει και νέο ραντάρ AESA όπως το APG-63(V)3 που έχει υιοθετήσει η Αμερικανική Αεροπορία.  Οι παραπάνω πηγές αναφέρουν ότι η Mitsubishi έχει αναπτύξει ένα generic τέτοιο σύστημα που θα μπορούσε να προσαρμοστεί στην περίπτωση. Αναγάγουν μάλιστα το θέμα στην πρόσφατη παρουσίαση του πρωτοτύπου πάνω σε F-2. Για να εγκατασταθεί όμως το ραντάρ στο F-15J θα χρειαστούν οι πηγαίοι κώδικες.

Οι εξελίξεις όμως στους αεροπορικούς εξοπλισμούς στην Ιαπωνία είναι πολλές, αρκετές σε άμεση σχέση με το F-35, για το οποίο υπάρχει πλέον απόφαση διακοπής της εγχώριας συναρμολόγησης μετά τα 38 αεροπλάνα της αρχικής παραγγελίας.  Για το όλο θέμα έχουμε σχετικό άρθρο στο επόμενο τεύχος μας ΜΑΪΟΥ, ενώ επίσης «αποχαιρετούμε» και τα Samurai Phantom, κοντά σας στις 2-05-2019.

ΦΓΚ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Epam Papas
Guest
Epam Papas

Εκεί που δεν αποδεσμεύανε το ίδιο το F-22 έτοιμο τώρα θα αποδεσμεύσουν τεχνολογία για να κατασκευαστεί ένα αεροσκάφος που θα είναι ανώτερο του; Κάτι δεν πάει καλά εδώ.

GiannisKr
Member
Active Member
Γιάννης Μ.

Επιμερισμός κόστους έρευνας και ανάπτυξης για την επόμενη γενιά μαχητικών λέγεται αυτό.

YannisPavlidis
Guest
YannisPavlidis

Για να μοιράζονται τεχνολογία στέλθ με την Ιαπωνία, σημαίνει πως στα σκαριά έχουν την επόμενη γενιά της.

Αλλωστε οι Αμερικάνοι χρειάζονται τους Ιάπωνες να είναι πάνοπλοι καθώς οι Κίνα γιγαντώνεται…