Οι ΗΠΑ θα επιδοτήσουν τα βουλγαρικά F-16 Block 70 με έως $60 εκατομμύρια

14
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν $46 με 60 εκατ. στο πρόγραμμα κατασκευής των οκτώ μαχητικών F-16 Block 70 της Βουλγαρίας, χωρίς να έχουν όμως γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη οικονομική βοήθεια.

Βουλγαρία: «Πράσινο φως» (οριστικά αυτή τη φορά) για την αγορά 8 μαχητικών F-16

Όπως ενημερώνει ο υπεύθυνος της Lockheed Martin για τη Βουλγαρία James Robinson, στα πλαίσια των συμφωνιών της αμερικανικής εταιρίας με την τοπική βιομηχανία η Aviaonams θα μπορεί να επισκευάζει κάποια τμήματα του μαχητικού και θα υπάρξει συνεργασία με την BAS στον τομέα των drones.

Σύμφωνα με το «Aeropress-BG», η αξία των συμφωνιών της LM με τις βουλγαρικές εταιρίες μπορεί να φθάσει το 10% του κόστους της σύμβασης. Το κόστος των οκτώ βουλγαρικών F-16 Block 70 εκτιμάται σε $1,256 δις.

Βουλγαρία: Τι κόπηκε από το πακέτο για να μειωθεί το κόστος των F-16

Το πρώτο βουλγαρικό F-16 θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο του 2022 και θα αξιοποιηθεί μαζί με ένα ακόμη μαχητικό για την εκπαιδευτική κατάρτιση χειριστών και τεχνικών στις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης, πάντως, θα αρχίσει το 2021.

Με βάση τον Robinson, αν η Βουλγαρία αποφασίσει να παραγγείλει τα επιπλέον οκτώ F-16, τα αεροσκάφη θα κοστίσουν λιγότερο από τα πρώτα οκτώ, χωρίς όμως να αναφέρει τιμές. Τα πρώτα έξι F-16 θα παραδοθούν το 2023 και οι παραλαβές θα ολοκληρωθούν το 2024.

To τεύχος Αυγούστου 2019, Νο399 διαθέσιμο ηλεκτρονικά μέσω Joomag


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Thras
Member
Famed Member
Thras

Δεν θα έπρεπε να προτείνουμε στους Βούλγαρους να συντηρούν τα F16 τους στην ΕΑΒ;
Λογικά θα είνια οικονομικά ασύμφορο να δημιουργήσουν υποδομές συντήρησης για 8 ή έστω 16 αεροσκάφη…

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Πολύ σωστή παρατήρηση και ακούγεται λογικό. Από την άλλη βέβαια δεν γνωρίζουμε τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τις ΗΠΑ γιατί μπορεί να τους επιχορηγούν τις υποδομές.

Leonidas
Guest
Leonidas

ίσως οι Αμερικάνοι πρέπει να επανέλθουν στην λογική του F5!!! όπως φαίνεται κανείς δεν έχει τα λεφτά για πανάκριβα αεροπλάνα πλην των αμερικανών και κάποιων συμμάχων τους.
π.χ. μια έκδοση του T-X σε ελαφρύ μαχητικό με χαμηλό κόστος αγοράς και συντήρησης.

Leonidas
Guest
Leonidas

https://warontherocks.com/2019/02/blurring-the-lines-part-i-a-promising-new-trainer-aircraft-and-its-combat-variants/

τώρα που το έψαξα λίγο, το πιο πάνω site έχει ένα ενδιαφέρον άρθρο για την χρήση του T-X σαν μαχητικό αεροσκάφος, σε έκδοση αέρος-αέρος FT-X και βομβαρδιστικού AT-X (που μου θυμίζει λίγο Α7). Μιας και η ΠΑ χρειάζεται ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος ίσως να το σκεφτόταν για το συγκεκριμένο αεροσκάφος αφού αν τελικά εξελικτή σε ελαφρύ μαχητικό θα ήταν μια καλή επιλογή για αντικατάσταση του F16 σε συνδυασμό με μερικά F35. χαμηλό κόστος κτήσης και συντήρησης και ομοιογένεια του στόλου εκπαιδευτικών και μαχητικών αεροσκαφών, ίσως και συμπαραγωγή!!! Αμερικανικό Gripen!!! με χαμηλό κόστος.

ευκαιρία ίσως για ένα άρθρο!!! πτήση??

darede
Member
Trusted Member
darede

Αφού υπάρχει έτοιμο το ιταλικό, που να μπλέξεις με φανταστικά σενάρια. Με μια μοίρα θα μπορούσες να έχεις μεικτά σχήματα Μ-346FA με F-16 όπου τα πρώτα θα έδιναν εικόνα στα δεύτερα. Win-win σενάριο

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

155 εκατομύρια ανά F-16? !!!!!! Ούτε F-35 να παίρνανε!

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Λογικά στην τιμή πρέπει να περιλαμβάνονται και τα όπλα, εκπαίδευση, συντήρηση και κάποιες υποδομές γιατί αλλιώς τους έπιασαν κορόιδα

Leonidas Oikonomou
Guest
Leonidas Oikonomou

Έτσι είναι αυτά τα μεταξωτά βρακιά θέλουν κ τα κατάλληλα οπίσθια.

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Μα τα παίρνουν σχεδόν γυμνά. Αν πούμε δλδ να πάρουνε F-35 θα μας φύγουν σίγουρα 300 m ανά κομμάτι….

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Αν ποτέ πάρουμε F-35 θα απαιτηθούν πολλά χρήματα για αναβάθμιση των υποδομών (αν δεν απατώμαι οι Βέλγοι πλήρωσαν €1bn) καθώς και ανταλλακτικά, γραμμές ανεφοδιασμού, συντήρησης και φυσικά εκπαίδευση. Η αεροπορία πρώτης γραμμής σαν την ΠΑ δεν είναι φτηνή υπόθεση.

DimitrisXr
Member
Trusted Member
DimitrisXr

Και χρειαζομαστε ΑΡΙΘΜΟΥΣ για να μοιραστει το κοστος υποδομων σε περισσοτερα αεροπλανα

seb
Member
Active Member
seb

Τελικά εκείνα το 500 μύρια Γιου.Ες Ντόλαρς που είχαμε χάσει επειδή καθυστέρησε η υπογραφή της σύμβασης του ελληνικού προγράμματος, είναι οριστική απώλεια ή έχουν – θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό για το 2020;

Crow
Member
Member
Crow

8 μαχητικά με 60 – 70 εκατομμύρια έκαστος κοστίζουν 480 – 560 εκατομμύρια. Στα 1.256 δισεκατομμύρια πως φτάσαμε ?

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Υποδομές. Δεν έχουν τίποτα συμβατό με δυτικά μαχητικά, όχι μόνο με τον τύπο αεροσκάφους. Γι’ αυτό και τα επόμενα 8 αεροσκάφη θα ήταν πολύ φθηνότερα.

Και γι’ αυτό γενικά δεν έχει νόημα να παίρνεις μαχητικά σε τόσο μικρές ποσότητες. Η ΠΑ πχ θεωρεί τα 40 αεροσκάφη (2 μοίρες) το απόλυτο μίνιμουμ για εισαγωγή νέου τύπου, με προτιμότερα τα 60.