26.7 C
Athens
Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΘΡΑ Τα πρώτα 3D εκτυπωμένα ανταλλακτικά για αεροσκάφη C-5 Galaxy είναι καπάκια τουαλέτας

Τα πρώτα 3D εκτυπωμένα ανταλλακτικά για αεροσκάφη C-5 Galaxy είναι καπάκια τουαλέτας

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η βάση Travis της USAF στην Καλιφόρνια, για πρώτη φορά παράγει τρισδιάστατα εκτυπωμένα απάρτια για ένα από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη στον κόσμο το, C-5 Super Galaxy.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Αεροπορίας, η 60η μοίρα συντήρησης είναι η πρώτη μονάδα που χρησιμοποιεί βιομηχανικού μεγέθους τρισδιάστατο εκτυπωτή. Η μοίρα έχει εξουσιοδοτηθεί να τον χρησιμοποιεί για την κατασκευή μη δομικών απαρτιών του αεροσκάφους.

Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής Stratasys F900, που είναι ικανός να εκτυπώνει πλαστικά απάρτια μεγέθους 92 x 61 x 92 εκατοστών, χρησιμοποιεί ένα υλικό που ονομάζεται Ultem 9085 που είναι πιο εύκαμπτο, πυκνό και πιο δυνατό από το τυπικό πλαστικό.

Ο εκτυπωτής, που είναι πιστοποιημένος από την Federal Aviation Administration και το κέντρο προηγμένης τεχνολογίας της USAF, προσφέρει νέες δυνατότητες για την κατασκευή νέων απαρτιών και την ίδια στιγμή εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου.

“Μας δίνει δυνατότητες που δεν είχαμε πότε πριν” δήλωσε ο αρχιλοχίας John Higgs, επικεφαλής του τμήματος του 60ου τμήματος τεχνολογίας αεροπορικών μετάλλων. “Έχουμε τόσες πιθανότητες αυτή την στιγμή, που απλώς ξύνουμε την επιφάνεια με αυτά που κατασκευάζουμε”. Οι τεχνικοί μπορούν να κατεβάζουν σχέδια από μια διαδικτυακή βάση δεδομένων που είναι εγκεκριμένη από το ερευνητικό ινστιτούτο Dayton.

“Το Joint Engineering Data Management Information Control System” είναι εκεί που πάμε για να κατεβάζουμε εγκεκριμένα σχέδια” είπε ο Higgs. ” Αυτη την στιγμη το πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο του Dayton συνεργάζεται με τους μηχανικούς μας ότι ώστε να μπουν τα απαρτία που εξέλιξαν στο JEDMICS”.

Το πρώτο εγκεκριμένο κομμάτι εκτυπώθηκε στον Stratasys F900 στις 12 Αυγούστου, και θα αντικαταστήσει τα καλύμματα από τις τουαλέτες των C-5M Super Galaxy. Συνήθως, κομμάτια που δεν είναι κρίσιμα για την εκτέλεση των αποστολών δεν έχουν μεγάλη προτεραιότητα για αντικατάσταση. “Τα καπάκια τουαλέτας που μόλις εκτυπώσαμε, συνήθως κάνουν ένα χρόνο να παραδοθούν από την στιγμη που θα δοθεί η παραγγελιά. Εμεις τυπώσαμε και παραδώσαμε δύο καπάκια σε 73 ώρες.”

Το να τεθεί ο εκτυπωτής σε λειτουργική κατάσταση δεν ήταν κάτι το εύκολο. Πήρε οκτώ μήνες ώστε το μηχάνημα να μπορέσει να στηθεί σωστά. “Υπήρχαν κτιριακές απαιτήσεις και έπειτα οι διαδικασίες εγκατάστασης και πιστοποίησης έπρεπε να ολοκληρωθούν. Έπειτα έπρεπε να αποφασίσουμε ποιος θα είναι ο χειριστής του εκτυπωτή που μάλιστα θα διαπιστευόταν από εκπαιδευτή του UDRI” είπε ο Higgs

Τελικά τρία μέλη της 60ης MXS επιλέχθηκαν να είναι οι πρώτοι τεχνικοί που εκπαιδεύτηκαν από την Αεροπορία ωστε να λάβουν αρχική διαπίστευση. Ένας από αυτούς ο Λοχίας τεχνικού Rogelio Lopez, βοηθός τμηματάρχης του τμήματος τεχνολογίας αεροπορικών μετάλλων που συμμετάσχει στο πρόγραμμα από τις αρχές του δήλωσε: “Το UDRI  δεν έχει εκπαιδεύσει ή διαπιστεύσει κανένα άλλο στον τομέα πέραν από εμάς τους τρεις, εδώ στην Αεροπορική Βάση Travis. Αυτή την στιγμη είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να χειριστούμε, να συντηρήσουμε και να εκτυπώσουμε στον Stratasys F900”

Με απάρτια να βρίσκονται αυτή την στιγμη σε παραγωγή, ο κόπος των τεχνικών ανταμείβεται. Όμως υπάρχει άλλη μια νέα αίσθηση του επείγοντος στον οργανισμό. “Είναι συναρπαστικό επειδή η Αεροπορία εφαρμόζει νέες τεχνολογίες στο βασικό επίπεδο. Μας ενθαρρύνουν να να είμαστε πιο δημιουργικοί και να βρίσκουμε μεθόδους να εξορθολογίζουμε τις διεργασίες και να κάνουμε οικονομία πόρων.” συνέχισε ο Lopez.

Μάλιστα αφού η αεροπορική βάση Travis είναι η μόνη μονάδα με επιχειρησιακό μηχάνημα οι αιτήσεις για παραγωγή απαρτιών εκτός του οργανισμού έρχονται συνεχώς. “Έχουμε ήδη παραλάβει μια λίστα από την αεροπορία, έτσι ώστε να βοηθήσουμε να ανανεωθούν κάποιες προμήθειες υλικών. Αυτό σημαίνει ότι άλλες βάσεις θα αναπληρώσουν αντικείμενα πιο νωρίς από το αναμενόμενο. Το συνεργείο συντήρησης όμως θέλει να χρησιμοποιήσει το μηχάνημα και για την παραγωγή αντικείμενων πέρα από τα απάρτια αεροσκαφών.

“Έχουμε την δυνατότητα να τυπώσουμε απαρτία για πολλούς άλλους πελάτες. Ο σκοπός είναι να παράγουμε προϊόντα για κάθε οργανισμό υποστηρίζοντας οποιεσδήποτε ανάγκες μπορεί να έχουν”.

Πηγή: Defence Blog


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -
Maragkopoulos
Giorgos Maragkopoulos
Το επάγγελμα μου είναι μηχανικός παραγωγής. Έχω σπουδάσει Αγγλία όπου έζησα και δούλεψα για 7 χρόνια. Έπειτα, θέλοντας να προσφέρω κάτι στην πατρίδα μου, γύρισα στην Ελλάδα να κάνω διδακτορικό (πάνω στην λιτή παραγωγή, Lean manufacturing, Just in time όπως, θέλετε πείτε το) οποίο όμως δεν προχώρησε. Δούλεψα τρία χρόνια σαν σύμβουλος επιχειρήσεων για συστήματα ISO. Μέχρι το 2019 και για 7 χρόνια δούλεψα στην Γερμανία. Την θητεία μου την έκανα σε εξαιρετικά μάχιμη μονάδα, στην 194 ΜΠΕΠ MLRS το 2006. Δεν είμαι μέλος κανενός κόμματος και σίγουρα δεν είμαι κομματικοποιημένος. Πολιτικοποιημένος ναι, κομματικοποιημένος όχι.Το περιοδικό Π&Δ το διαβάζω από τότε που ήμουν στην πρώτη γυμνασίου, και ποτέ δεν σταμάτησα να ενημερώνομαι για τα θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Μάλιστα λόγω σπουδών αγάπησα τον χώρο της αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας ακόμη περισσότερο.

2 ΣΧΟΛΙΑ

2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
randomname

Οκτώ μήνες πήρε να στηθεί ο εκτυπωτής για πλαστικά μικρά κομμάτια; Α καλά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Καπάκια τουαλέτας; Γιατί όχι, από κάπου πρέπει να αρχίσεις!

Το Σχόλιο της Ημέρας

1821: Αυτός ο άγνωστος, έρευνα του ΚΕΦίΜ-MARC αποκαλύπτει την άγνοια της Ελληνικής κοινωνίας

Με την 200ή επέτειο της Εθγερσίας να απέχει πλεόν λιγότερο από ένα χρόνο, μια έρευνα της MARC Α.Ε. για λογαριασμό του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

256
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 299 RUB
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 January 2014 #332

Αγορά RUB
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 June 2016 #361

Αγορά 149 RUB

Related News

Τζο Μπάιντεν: Καλώ τον Ερντογάν να αναιρέσει την απόφαση του για την Αγία Σοφία

Να αναιρέσει την απόφασή του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καλεί τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Δημοκρατικός υποψήφιος...

Αναβολή και όχι ακύρωση της επίσκεψης Ν. Παναγιωτόπουλου στις Ηνωμένες Πολιτείες

Αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσαν σημερινά ανυπόστατα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται πως η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακυρώθηκε λόγω δυσαρέσκειας του...

Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ Πολυτεχνείου Κρήτης και Σχολής Ναυτικών Δοκίμων

Την Τρίτη 07 Ιουλίου 2020 στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, υπεγράφη Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Σχολής...

Απώλεια τουρκικών MIM-23 Hawk στην Λιβύη: αλλαγή της ήδη αρνητικής ισορροπίας αεράμυνας της Τουρκίας

Μετά την πρόσφατη επιχείρηση προσβολής της αεροπορικής βάσης Al Watiya στη Λιβύη, ανάμεσα στις απώλειες φέρονται να ήταν και αντιαεροπορικά συστήματα ΜΙΜ-23 τα οποία...

Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν αεροπορική βάση στη Λιβύη με τουρκική παρουσία

Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν τη διάρκεια της νύχτας μια αεροπορική βάση στη Λιβύη που πρόσφατα είχε ανακαταληφθεί από δυνάμεις της κυβέρνησης Σάρατζ της Λιβύης με...
- Advertisement -