Τα πρώτα 3D εκτυπωμένα ανταλλακτικά για αεροσκάφη C-5 Galaxy είναι καπάκια τουαλέτας

2
1048
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η βάση Travis της USAF στην Καλιφόρνια, για πρώτη φορά παράγει τρισδιάστατα εκτυπωμένα απάρτια για ένα από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη στον κόσμο το, C-5 Super Galaxy.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Αεροπορίας, η 60η μοίρα συντήρησης είναι η πρώτη μονάδα που χρησιμοποιεί βιομηχανικού μεγέθους τρισδιάστατο εκτυπωτή. Η μοίρα έχει εξουσιοδοτηθεί να τον χρησιμοποιεί για την κατασκευή μη δομικών απαρτιών του αεροσκάφους.

Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής Stratasys F900, που είναι ικανός να εκτυπώνει πλαστικά απάρτια μεγέθους 92 x 61 x 92 εκατοστών, χρησιμοποιεί ένα υλικό που ονομάζεται Ultem 9085 που είναι πιο εύκαμπτο, πυκνό και πιο δυνατό από το τυπικό πλαστικό.

Ο εκτυπωτής, που είναι πιστοποιημένος από την Federal Aviation Administration και το κέντρο προηγμένης τεχνολογίας της USAF, προσφέρει νέες δυνατότητες για την κατασκευή νέων απαρτιών και την ίδια στιγμή εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου.

“Μας δίνει δυνατότητες που δεν είχαμε πότε πριν” δήλωσε ο αρχιλοχίας John Higgs, επικεφαλής του τμήματος του 60ου τμήματος τεχνολογίας αεροπορικών μετάλλων. “Έχουμε τόσες πιθανότητες αυτή την στιγμή, που απλώς ξύνουμε την επιφάνεια με αυτά που κατασκευάζουμε”. Οι τεχνικοί μπορούν να κατεβάζουν σχέδια από μια διαδικτυακή βάση δεδομένων που είναι εγκεκριμένη από το ερευνητικό ινστιτούτο Dayton.

“Το Joint Engineering Data Management Information Control System” είναι εκεί που πάμε για να κατεβάζουμε εγκεκριμένα σχέδια” είπε ο Higgs. ” Αυτη την στιγμη το πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο του Dayton συνεργάζεται με τους μηχανικούς μας ότι ώστε να μπουν τα απαρτία που εξέλιξαν στο JEDMICS”.

Το πρώτο εγκεκριμένο κομμάτι εκτυπώθηκε στον Stratasys F900 στις 12 Αυγούστου, και θα αντικαταστήσει τα καλύμματα από τις τουαλέτες των C-5M Super Galaxy. Συνήθως, κομμάτια που δεν είναι κρίσιμα για την εκτέλεση των αποστολών δεν έχουν μεγάλη προτεραιότητα για αντικατάσταση. “Τα καπάκια τουαλέτας που μόλις εκτυπώσαμε, συνήθως κάνουν ένα χρόνο να παραδοθούν από την στιγμη που θα δοθεί η παραγγελιά. Εμεις τυπώσαμε και παραδώσαμε δύο καπάκια σε 73 ώρες.”

Το να τεθεί ο εκτυπωτής σε λειτουργική κατάσταση δεν ήταν κάτι το εύκολο. Πήρε οκτώ μήνες ώστε το μηχάνημα να μπορέσει να στηθεί σωστά. “Υπήρχαν κτιριακές απαιτήσεις και έπειτα οι διαδικασίες εγκατάστασης και πιστοποίησης έπρεπε να ολοκληρωθούν. Έπειτα έπρεπε να αποφασίσουμε ποιος θα είναι ο χειριστής του εκτυπωτή που μάλιστα θα διαπιστευόταν από εκπαιδευτή του UDRI” είπε ο Higgs

Τελικά τρία μέλη της 60ης MXS επιλέχθηκαν να είναι οι πρώτοι τεχνικοί που εκπαιδεύτηκαν από την Αεροπορία ωστε να λάβουν αρχική διαπίστευση. Ένας από αυτούς ο Λοχίας τεχνικού Rogelio Lopez, βοηθός τμηματάρχης του τμήματος τεχνολογίας αεροπορικών μετάλλων που συμμετάσχει στο πρόγραμμα από τις αρχές του δήλωσε: “Το UDRI  δεν έχει εκπαιδεύσει ή διαπιστεύσει κανένα άλλο στον τομέα πέραν από εμάς τους τρεις, εδώ στην Αεροπορική Βάση Travis. Αυτή την στιγμη είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να χειριστούμε, να συντηρήσουμε και να εκτυπώσουμε στον Stratasys F900”

Με απάρτια να βρίσκονται αυτή την στιγμη σε παραγωγή, ο κόπος των τεχνικών ανταμείβεται. Όμως υπάρχει άλλη μια νέα αίσθηση του επείγοντος στον οργανισμό. “Είναι συναρπαστικό επειδή η Αεροπορία εφαρμόζει νέες τεχνολογίες στο βασικό επίπεδο. Μας ενθαρρύνουν να να είμαστε πιο δημιουργικοί και να βρίσκουμε μεθόδους να εξορθολογίζουμε τις διεργασίες και να κάνουμε οικονομία πόρων.” συνέχισε ο Lopez.

Μάλιστα αφού η αεροπορική βάση Travis είναι η μόνη μονάδα με επιχειρησιακό μηχάνημα οι αιτήσεις για παραγωγή απαρτιών εκτός του οργανισμού έρχονται συνεχώς. “Έχουμε ήδη παραλάβει μια λίστα από την αεροπορία, έτσι ώστε να βοηθήσουμε να ανανεωθούν κάποιες προμήθειες υλικών. Αυτό σημαίνει ότι άλλες βάσεις θα αναπληρώσουν αντικείμενα πιο νωρίς από το αναμενόμενο. Το συνεργείο συντήρησης όμως θέλει να χρησιμοποιήσει το μηχάνημα και για την παραγωγή αντικείμενων πέρα από τα απάρτια αεροσκαφών.

“Έχουμε την δυνατότητα να τυπώσουμε απαρτία για πολλούς άλλους πελάτες. Ο σκοπός είναι να παράγουμε προϊόντα για κάθε οργανισμό υποστηρίζοντας οποιεσδήποτε ανάγκες μπορεί να έχουν”.

Πηγή: Defence Blog


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
randomname
Member
Noble Member
randomname

Οκτώ μήνες πήρε να στηθεί ο εκτυπωτής για πλαστικά μικρά κομμάτια; Α καλά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Guest

Καπάκια τουαλέτας; Γιατί όχι, από κάπου πρέπει να αρχίσεις!