- Advertisement -

Η USAF κάνει αποδεκτό το Boeing KC-46A – το σίριαλ του KC-X συνεχίζεται μέχρι σήμερα

- Advertisement -

Η αμερικανική Αεροπορία των ΗΠΑ έκανε επίσημα αποδεκτό το νέο αεροσκάφος ενάεριου ανεφοδιασμού KC-46A Pegasus μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων. Το πρώτο αεροσκάφος θα παραληφθεί στη αεροπορική βάση McConnell στην Βιτσίτα του Κάνσας τις επόμενες εβδομάδες.

Boeing KC-46A Pegasus… επιτέλους αποδεκτό από την USAF


Η Boeing έχει υπογράψει σύμβαση για κατασκευή 52 αεροσκαφών του τύπου, από προβαλλόμενες ανάγκες για συνολικά 179. Το KC-46 βασίζεται στο εμπορικό αεροσκάφος 767 της Boeing. Κέρδισε στον σχετικό διαγωνισμό KC-X της αμερικανικής Αεροπορίας to 2008 επικρατώντας του ευρωπαϊκού A330 MRTT της Airbus με την κωδικοποίηση KC-30, που το προωθούσε σε συνεργασία με τη Northrop Grumman.
Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι τα ευρωπαϊκά αεροσκάφη παραδίδονται στους πελάτες τους κι είναι επιχειρησιακά, ενώ το αεροσκάφος της Boeing δεν πέτυχε τις δεσμεύσεις του. Έτσι η αμερικανική Αεροπορία επιχειρεί ακόμα με υπέργηρα KC-135 Stratotanker, το πιο νέο από τα οποία είναι πενήντα ετών…
Εκείνος ο διαγωνισμός είχε υπάρξει ένας από τους πλέον πολύπαθους στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία, με αφορμή όχι μόνο το πολύ μεγάλο κόστος του προγράμματος προμήθειας που έφτανε τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά και το ότι ο βασικός ανταγωνιστής της Boeing δεν ήταν άλλη αμερικανική εταιρεία – αφού τέτοια δεν υπήρχε – αλλά η ευρωπαϊκή Airbus, ο μεγάλος της ανταγωνιστής στα πολιτικά αεροσκάφη.
Παρά το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό αεροσκάφος θα κατασκευάζονταν επί αμερικανικού εδάφους από Αμερικανό υπεργολάβο – τη Northrop Grumman – και θα ενσωμάτωνε αμερικανικά ηλεκτρονικά πτήσης και άλλα υποσυστήματα, δέχτηκε έντονη πολεμική ακριβώς για τον λόγο ότι δεν ήταν αμερικανικό σχέδιο.
Η επιχειρηματολογία της Airbus και της Northrop Grumman ήταν ότι επρόκειτο για ένα υπαρκτό, δοκιμασμένο σχέδιο που είχε ήδη παραδοθεί σε πελάτες κι ήταν επιχειρησιακό, συνολικά ανώτερων επιδόσεων από την πρόταση της Boeing σε κάθε τομέα.
Αρχικά είχε αρχίσει να φανεί ότι η αμερικανική Αεροπορία έδειχνε προτίμηση για το ευρωπαϊκό αεροσκάφος. Μάλιστα ανακοινώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου η επιλογή του. Στην συνέχεια όμως άλλαξαν τα κριτήρια επιλογής, με αποτέλεσμα πλέον να ευνοείται το αεροσκάφος της Boeing.
Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν από τους εργαζόμενους της Boeing αλλά και όλους τους επηρεαζόμενους από αυτήν πολιτικούς στο αμερικανικό Κογκρέσο ήταν πρωτοφανείς, μην αφήνοντας πολλά περιθώρια για το ποιος θα κέρδιζε τον διαγωνισμό. Τελικά ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, επαναπροκηρύχθηκε το Νοέμβρη του 2009 και κατακυρώθηκε υπέρ της Boeing το Φεβρουάριο του 2011.
Στην πραγματικότητα, η Airbus οικονομικοτεχνικά μάλλον ήταν χαμένη ακόμα και αν κέρδιζε τον διαγωνισμό καθώς με το μεγαλύτερο (~58% σύμφωνα με τη NG) μέρος από το βιομηχανικό έργο να μεταφέρεται στις ΗΠΑ, τα περιθώρια κέρδους της από αυτό το πρόγραμμα ήταν πολύ μικρά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σωματείο των υπαλλήλων της εταιρείας ακόμα και μετά την ανακοίνωση της επιτυχίας της στον διαγωνισμό με την επιλογή του δικού της αεροσκάφους, διαμαρτυρήθηκε για τον κίνδυνο απωλειών θέσεων εργασίας στην Γαλλία!
Το πραγματικό κέρδος της εταιρείας όμως θα ήταν ότι θα κατάφερνε επιτέλους να «πάταγε πόδι» στην αμερικανική αγορά για τα καλά επικρατώντας εκτός έδρας μέσα στο σπίτι του μεγάλου της ανταγωνιστή, της Boeing. Θα ήταν δηλαδή μία συμβολική νίκη τεραστίων διαστάσεων.
Επιπλέον, μετά από μία τέτοια νίκη κι έχοντας την αμερικανική Αεροπορία σαν πελάτη, είναι βέβαιο ότι θα αποκτούσε τεράστια πριμοδότηση σε κάθε άλλο διαγωνισμό στον υπόλοιπο κόσμο που θα λάμβανε μέρος, αφού θα αντιμετώπιζε πλέον «τον χαμένο» του διαγωνισμού στις ΗΠΑ. Το πλήγμα για το τμήμα παραγωγής αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού για την Boeing θα ήταν τέτοιο που ίσως να μην μπορούσε να επανακάμψει ποτέ ξανά.
Σημειώνεται ότι το σήριαλ δεν έχει τελειώσει αφού το πρόγραμμα KC-X αφορά αντικατάσταση μερικών μόνο από τα KC-135 των πιο παλαιότερων από αυτά (κυρίως τα -Ε), και κανενός KC-10. O αρχικός προγραμματισμός ήταν να ακολουθήσουν δυο ακόμα διαγωνισμοί, οι KC-Y και KC-Z για την αντικατάσταση και των υπόλοιπων αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού.
Ειρήσθω εν παρόδω ότι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό είχε λάβει μέρος ακόμα και ρωσική εταιρεία, σε μία περίοδο που δεν είχαν ακόμα επιβληθεί κυρώσεις στην Ρωσία και που ακόμα και η Boeing συνεργαζόταν με ρωσικές εταιρείες δίνοντάς τους υποκατασκευαστικό έργο. Πράγμα που βεβαίως έγινε επιχείρημα εναντίον της από την κοινοπραξία Airbus – NG, αλλά τελικά δεν ήταν αρκετό…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago

Μάλιστα. Δηλαδή δέκα χρόνια (όχι από το πρωτότυπο! Από την κατακύρωση!) παλεύουν να παραδώσουν (όχι καν να εντάξουν επιχειρησιακά …) ένα εμπορικό αεροπλάνο που έχει παραχθεί σε πολύ πάνω από 1000 κομμάτια εδώ και 39 χρόνια, και η κρίσιμη μετατροπή (boom) είναι επιχειρησιακή σε Ιταλία, Ιαπωνία και αλλού εδώ και 10-20 χρόνια …
Το F-16, η μεγαλύτερη αεροπορική καινοτομία των αιώνων (άντε, μετά το F-111 …) στα τακτικά αεροσκάφη ευρείας παραγωγής, ήταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 5 (!) μόλις χρόνια μετά την πρώτη πτήση του πρωτοτύπου! Μαχητικό από μια λευκή κόλλα χαρτί, όχι φορτηγό που παράγεται εδώ και 39 χρόνια!
Αντίθετα, το P-8 Poseidon είναι πλήρως επιχειρησιακό, εντός προϋπολογισμού, και με παραδόσεις ταχύτερες και από το συμβατικό χρονοδιάγραμμα, παρά την ανάγκη ολοκλήρωσης τεραστίου αριθμού υποσυστημάτων και όπλων.
Πώς ερμηνεύονται αυτά;
Γιατί το KC-46 δεν μπορεί να αντικαταστήσει και το KC-10, ώστε να υπάρχει ομοιοτυπία; Η διαφορά στη μεταφορική ικανότητα δεν είναι τόσο μεγάλη. Και με τη συρρίκνωση του στόλου των στρατηγικών βομβαρδιστικών οι ανάγκες μειώνονται … Ως τότε 747 δεν θα παράγεται. Θα εξελίξουν έκδοση KC του 777 ή 787; Δεν νομίζω … Ούτε νομίζω ότι αναζητούν α/φ που να μπορεί να πετά μόνο από μεγάλα διεθνή αεροδρόμια.

Spyros
Σπύρος
1 year ago
Reply to  Nikolaos

Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Όντως αξίζει να αναφέρουμε πως Ιταλοί και Ιάπωνες επιχειρούν με τα KC-767A/J εδώ και κάποια χρόνια (για να μη πούμε και για αυτά που μετέτρεψε και η ΙΑΙ, χωρίς boom), οπότε το κύριο (;) τεχνικό κομμάτι φαίνεται να έχει λυθεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία! Θα είχε ενδιαφέρον μια ανάλυση για το πώς διαφέρει αυτό το αεροσκάφος (KC-767) από τη τελική διαμόρφωση των KC-46A της USAF.
Όσο για το μέλλον, τo 787 σε μέγεθος δε πρέπει να διαφέρει πολύ από το 767, αλλά δεν ξέρω αν η Boeing ή η USAF θα θέλουν να δοκιμάσουν τη τύχη τους με μια τόσο καινούργια πλατφόρμα, αφού με το ζόρι “τα βγάζουν βόλτα” με το 767..!

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago
Reply to  Σπύρος

Πολύ σωστά. Εξάλλου, και την κατασκευάστρια δεν τη συμφέρει να προσφέρει για στρατιωτική χρήση το νέας γενιάς best seller της, διότι ήδη η παραγωγική ικανότητα είναι εξαντλημένη από τις εμπορικές παραγγελίες, και μια επέκταση των γραμμών παραγωγής θα την αφήσει με υπερβάλλον παραγωγικό δυναμικό σε μια μελλοντική ύφεση.
Τουναντίον, το 767 δεν είχε πλέον ζήτηση (ήταν και “στενής” ευρείας ατράκτου, χωρίς δυνατότητα να πάρει δύο τυποποιημένα LD3 εμπορευματοκιβώτια το ένα δίπλα στο άλλο στο αμπάρι, και εν πάση περιπτώσει το 777, και πολύ περισσότερο το 787, κατέστησε την εκμετάλλευση πολύ πιο οικονομική, ανά επιβάτη και μίλι). Οπότε, τι καλύτερο από μια στρατιωτική παραγγελία, από τη στιγμή που τα μέσα παραγωγής/ελασματουργίας (πρέσσες, τόρνοι κλπ) υπήρχαν (και είχαν προ πολλού αποσβεσθεί, άρα ό,τι παραπάνω έδιναν θα ήταν κέρδος).

Nicolas
Nicolas (@nicolas)
1 year ago
Reply to  Nikolaos

Μερικα θεματα: διαφορετικα συστηματα επικοινωνιων και αντιμετρων-παρεμβολες μεταξυ των συστηματων του α/φ φορεα. Η usaf θα τρεξει μελλοντικα τρια προγραμματα τανκερ kc-y και kc-z επιπλεον του kc-x οπου θελουν πιθανοτατα ενα στελθ τανκερ που θα συνοδευει τα αντιστοιχα στελθ μαχητικα. Η Lockheed ηδη εχει εμφανισει ρνα προπλασμα ενω μαλλον εχει γινει και πολυ δουλεια με μαυρα κονδυλια εδω και δεκαετιες.το the drive εκανε και ενα αφιερωμα σε τετοια προγραμματα πριν απο 2 μερες.

Kimon
Κίμων
1 year ago

Απ΄ότι φαίνεται η Airbuss επανέρχεται στο θέμα κυρίως για την αντικατάσταση των KC 10A σε συνεργασία αυτή την φορά με την άλλη μεγάλη ανταγωνίστρια της Boeing την Lockheed Martin, κυρίως με το A330 MRTT αλλά και συνεργασία σε νέες σχεδιάσεις για υπάρχων σχέδια της τελευταίας ( Stealth Tanker)
Επίσης στον διαγωνισμό που κέρδισε η Boeing κάποια έκανε φυλακή γιατί έδειξε εύνοια υπέρ της τελευταίας…
http://www.thedrive.com/the-war-zone/25292/lockheed-and-airbus-join-forces-to-disrupt-u-s-aerial-refueling-marketplace-and-more

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι ρόλο έπαιξε η πολεμική αναμέτρηση Ελλάδας-Άξονος στην τελική έκβαση του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου;

Ο δρόμος προς τον 2ο ΠΠ – Πρελούδιο Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο 2ος ΠΠ έγινε για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών που είχε αφήσει ανοιχτούς...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τα Mirage 2000-5Mk2 επιστρέφουν στον αέρα, σύντομα οι διαθεσιμότητες στο 100%

72
 Όπως αποκάλυψη προχτές και ο ΥΕΘΑ στη Βουλή, η 114 ΠΜ έχει γίνει αποδέκτης ποσοτήτων κρίσιμων ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5Mk2. H...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούλιος #398

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 February 2015 #345

Αγορά

Related News

Το Πακιστάν βρήκε τον αντικαταστάτη του P-3 Orion στην Embraer

Το Πακιστανικό Ναυτικό έχει επιλέξει το αεροσκάφος Lineage 1000 της Embraer, για να αντικαταστήσει τα Αεροσκάφη Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) P-3C Orion που τώρα χρησιμοποιεί.Σύμφωνα...

Η Ταϊβάν μετατρέπεται σε «ναυτικό οχυρό» με 100 κινητούς εκτοξευτές και 400 αμερικανικούς πυραύλους Harpoon Block II

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εγκρίνει την πιθανή πώληση 400 πυραύλων ναυτικής κρούσης κατά πλοίων Harpoon Block II στην Ταϊβάν, με εκτιμώμενο κόστος...

Η Αλγερία παρέλαβε τα πρώτα μαχητικά MiG-29M/M2 από τη Ρωσία

Η Αλγερινή Αεροπορία έχει παραλάβει τα πρώτα μαχητικά MiG-29M/M2 από τη Ρωσία.Όπως μεταδίδει το «MENA Defense», τα αεροσκάφη έφτασαν υπό άκρα μυστικότητα στην Αλγερία...