Αυτά τα πολεμικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να αποσύρουν για να εξοικονομήσουν οι ΗΠΑ $30 δις

6
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Αμερικανική Αεροπορία (USAF) ψάχνει $30 δις για να χρηματοδοτήσει νέες πρωτοβουλίες σε προηγμένους τομείς και ένας τρόπος να τα βρει θα μπορούσε να είναι η πρόωρη απόσυρση οκτώ τύπων πολεμικών αεροσκαφών.

Όπως δηλώνει ο αναλυτής Todd Harrison στο «Military.com», η άμεση απόσυρση παλαιών αεροσκαφών είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να βρεις χρήματα. Ποια είναι τα αεροσκάφη πού η USAF θα μπορούσε να «ξεφορτωθεί»;

Πρώτα στη λίστα του Harrison έρχονται τα βομβαρδιστικά B-1B και B-2. Το B-1B είναι το ταχύτερο αμερικανικό βομβαρδιστικό, μεταφέρει το περισσότερο οπλικό φορτίο, αλλά έχει δείκτη διαθεσιμότητας 50% και σύμφωνα με τη Συνθήκη START I δεν μπορεί να φέρει πυρηνικά όπλα. Το B-1B θα αποσυρθεί στη δεκαετία του 2030, αλλά αν εγκατέλειπε την ενεργό δράση σήμερα, θα προσέφερε στις ΗΠΑ $4,8 δις. Το «αόρατο» B-2 προγραμματίζεται επίσης να αποσυρθεί την ίδια δεκαετία από το νεότερο B-21 και η πρόωρη απόσυρσή του θα εξοικονομούσε άλλα $2,9 δις.

«Αγαπημένο» μέρος κάθε τέτοιας λίστας είναι το «πολύ σκληρό για να πεθάνει» A-10. Ο τύπος έχει δείκτη διαθεσιμότητας 73% και αποτελεί την πρωταρχική πλατφόρμα για αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (ΕΑΥ). Μεγάλος αριθμός A-10 έχει μόλις προγραμματιστεί να δεχτεί βελτιώσεις. Αν η USAF διακόψει το πρόγραμμα και αποσύρει τα αεροσκάφη, θα εξοικονομήσει μέχρι $6,7 δις.

Από τον κατάλογο δεν λείπουν τα εξειδικευμένα αεροσκάφη. Τα 59 «ιπτάμενα τάνκερ» KC-10 θα μπορούσαν να σώσουν $2 δις, αν αποσυρθούν πριν το 2024. Ωστόσο, αυτό θα δημιουργούσε ίσως έλλειψη σε αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, καθώς το νέο KC-46 δεν είναι ακόμη έτοιμο. Το αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών RC-135V/W θα μπορούσε να εξοικονομήσει $3,5 δις. Ακόμη $5 δις θα μπορούσαν να βρεθούν από την απόσυρση των E-3 AWACS πριν το 2023. Τέλος, ποσό ύψους $4,7 δις θα μπορούσε να προέλθει από την απόσυρση των U-2 και E-8C JSTARS.

Το πιθανότερο είναι πάντως να μην αποσυρθεί πρόωρα κανένα από τα παραπάνω αεροσκάφη και ο κατάλογος του Harrison να αποτελέσει μία ακόμη έκθεση ιδεών.

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Αν αποσυρθούν όλα αυτά θα αφήσουν τεράστια κενά στην USAF και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα δαπανηθούν για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές αλλά δεν θα φτάσουν για ανάπτυξη από την αρχή των μέσων που θα χρειαστουν !!

Iomar
Member
Noble Member
Iomar

“Τα 59 «ιπτάμενα τάνκερ» KC-10 θα μπορούσαν να σώσουν $2 δις, αν αποσυρθούν πριν το 2024.”

Αν προχωρήσει η πρόταση, η Πτήση θα πρέπει να οργανώσει μαχητική διαδήλωση έξω από το ΥΠΕΘΑ απαιτώντας να ζητηθεί η παραχώρηση μέρους του στόλου με τρόπο αντίστοιχο με αυτού των Kiowa Warrior.

44 εκατομμύρια για 20 KC-10 και 10 εφεδρικά, μαζί με το συνολικό διαθέσιμο απόθεμα ανταλλακτικών δεν νομίζω να χαλάνε τη USAF.

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Λοιπόν θέλω:
1) 3 KC10 συν ανταλλακτικά
2) 36 Α-10 για δυο 18αρες μοίρες συν (σκουπα όμως κυριολεκτικά) ανταλλακτικά, για την ΑΣ και να φυγει το CAS τελείως από την ΠΑ

Ελα μαρή “ΟΛΓΑ”… Κάνε το θαυμα σου!!

Λεωνίδας
Guest
Λεωνίδας

Αν αποσύρουν όλα τα αεροπλάνα που έχουν να δεις λεφτά που θα γλυτώσουν

Georgios
Member
Noble Member
Georgios

Το Β-2 το βλέπω απίθανο να αποσύρεται λόγω stealth σχεδίασης. τουλάχιστον όχι πριν μπούνε σε υπηρεσία τα Β-21. Τα ΚC-46 μπορούν να επιταχυνθούν όπως και τα F-35B οπότε για μένα κακώς αναβαθμίζονται τα Α-10.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Κατά τι γίναμε σοφότεροι δηλαδή από αυτόν τον Χάρισον; Έχει ίχνος λογικής ο,τιδήποτε από όσα προτείνει; Τι εστί Χάρισον; Ποιος τον ξέρει;