USAF: Αύξηση 50% στα αποθέματα πυραύλων JASSM (Cruise Αέρος-Εδάφους)

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η USAF σχεδιάζει μαζική αύξηση των συμβατικών πυραύλων cruise αέρος/εδάφους JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) από 4.900 (προϋπολογισμός 2019) σε 7.300 (προϋπολογισμός 2020).

Το Pike County, Alabama είναι το σημείο όπου κατασκευάζεται ο νέος πύραυλος για το οπλοστάσιο των ΗΠΑ και η παραγωγή θα διπλασιαστεί σύντομα, σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό άμυνας ύψους 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για την κύρια εγκατάσταση της Lockheed Martin για την κατασκευή πυραύλων JASSM, του πιο εξελιγμένου πυραύλου αέρα-εδάφους.

Στις 16 Μαΐου 2019, η Lockheed θεμελίωσε μια δεύτερη μονάδα παραγωγής JASSM, εμβαδού 20,5 στρεμμάτων που θα ενώνει με την προηγούμενη επέκταση 15 στρεμμάτων από το 2014 του εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων.

“Η αρχική εγκατάσταση κατασκευής πυραύλων στο Pike County ιδρύθηκε το 1994 ως ένα επαναστατικό κέντρο παραγωγής για το πιο εξελιγμένο πυραυλικό σύστημα της Lockheed” λέει ο Jason Crager, διευθυντής της μονάδας αυτής της Lockheed / Pike County Operations. “Είμαστε ο μοναδικός κατασκευαστής αυτού του συστήματος όπλων (JASSM)”, δήλωσε ο Crager. “Οι νέες εγκαταστάσεις θα μας επιτρέψουν να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας, για αυξημένες ποσότητες κατά τη διάρκεια του προγράμματος”.

Η κατασκευή και συναρμολόγηση πυραύλων στο νέο εργοστάσιο θα ξεκινήσει το 3ο τρίμηνο του 2020, αυξάνοντας σταδιακά την παραγωγή ως το 2024. Η απασχόληση θα ενισχυθεί με 22 εργαζόμενους κατά το 2ο έτος λειτουργίας και με 45 υπαλλήλους κατά το 3ο έτος, πλέον των 522 εργαζομένων της Lockheed που απασχολούνται στην κομητεία Pike.

Σύμφωνα με τους αμυντικούς αναλυτές, ο JASSM είναι ένας πύραυλος stealth μεγάλης εμβέλειας (900Km) που δίνει στον αμερικανικό στρατό το πλεονέκτημα για ακριβείς επιθέσεις σε στόχους που προστατεύονται καλά από την άμυνα του εχθρού. Το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής είναι 1,4 εκατ δολάρια ανά τεμάχιο.

Ο πύραυλος βρίσκεται σε εξέλιξη από το 1995, αλλά πρόσφατα δοκιμάστηκε στο πεδίο της μάχης – με επιθέσεις πυραύλων των Η.Π.Α., εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων τον Απρίλιο του 2018.

Οι Η.Π.Α. ως παγκόσμιος έμπορος όπλων έχει εγκρίνει ξένες πωλήσεις του JASSM στους στρατούς της Αυστραλίας, της Φινλανδίας και της Πολωνίας, αλλά όχι τον “βασικό” αμερικανικό πελάτη όπλων, την Σαουδική Αραβία…

Πηγή:  Nuclear Information Project, Federation of American Scientist, businessalabama.com


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Nikoss
Member
Nikoss

Η αποκτηση ενος αναλογου οπλου απο την ΠΑ θα αναβαθμιζε την αποδοση των φ16 τα οποια στερουνται αυτη τη στιγμη εναν πυραυλο μακρου πληγματος και θα αποφορτιζε το διδυμο μιραζ-σκαλπ..

Paris
Member
Paris

πήραμε τα σκαλπ επειδή οι αμερικανοί δεν μας τον έδωσαν μαζί με τα f-15h

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Μα τα Μιράζ αυτή τη δουλειά κάνουν, τα F-16 είναι πολύ επιβαρυμένα ως έχουν.

antonis.
Member
Noble Member
antonis.

ΑΝ ποτέ βρεθούν λεφτά (ναι μετά από τις FOS για Mirage, τορπίλες υ/β, εκσυγχρονισμούς ΜΕΚΟ, MLRS κλπ) τότε καλό θα ήταν να εξεταστεί ένα τέτοιο όπλο για την ΠΑ. Όσο να ναι η νέα γενιά όπλων του δυτικού οπλοστασίου πρέπει να μας απασχολήσει. Μακροχρόνια η ένταξη κ/β, πυραύλων κρούζ σε συνδυασμό με τον μεγάλο στόλο F-16 V/BLOCK 50 ADV. θα προσφέρει πραγματική αποτροπή. Ενδεικτικά αν κοστολογείται ο JASSM 1,4 εκ. δολ. το κομμάτι (τώρα) με ένα κονδύλι της τάξης 140 εκ. (βγάζω εκτός το κόστος πιστοποίησης) έχεις 140 βλήματα τα οποία μπορεί να βληθούν από την πλειονότητα του αεροπορικού σου… Read more »