Η Αμερικανική Αεροπορία θα αποκτήσει 90 παραπάνω ραντάρ AESA AN/APG-83 SABR, όπως αυτά που θα έχουν τα ελληνικά F-16V, για τα δικά της F-16.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε στις 28 Φεβρουαρίου, έχει κόστος $262 εκατ. και οι εργασίες παραγωγής θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022. Το SABR θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο APG-68 και θα επιτρέψει στο μαχητικό να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει περισσότερους στόχους αμεσότερα και από μεγαλύτερες αποστάσεις σε σχέση με τώρα.
Όπως σημειώνει το «Jane’s», η Αμερικανική Αεροπορία χρησιμοποιεί σήμερα τουλάχιστον 1.000 F-16C/D Block 40/42/50/52. Το πρόγραμμα του νέου ραντάρ είναι μέρος ενός ευρύτερου εκσυγχρονισμού, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση 350 F-16 σε υπηρεσία μέχρι το 2048.
Η Αμερικανική Αεροπορία δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ραντάρ AESA των ελληνικών F-16V!
Το άρθρο του κ. Κελεπουρη για το “κελεπουρι” (ραντάρ) που έτυχε στα F16 (μας) είναι σκέτη απόλαυση! Ελπίζω σύντομα να τα δούμε στους Ελληνικούς Ουρανούς και σε όσους άλλους ουρανούς “διαφεντεύει” η ΠΑ μας!
Προσοχή, γιατί η λέξη “κελεπούρι” έχει διττή έννοια (χωρίς αυτό να αποτελεί μομφή στον φίλτατο κ. Δ. Κελεπούρη), πράγμα το οποίο ίσως ισχύει και στην περίπτωσή μας, όπως έχω εξηγήσει σε παλαιότερο σχόλιο εδώ: https://www.ptisidiastima.com/pentagon-announce-1-billion-f-16s-aesa-radars-order/#comment-180568
Το ειχα διαβασει το σχολιο σας και μου ειχε αποτυπωθει. Πιστευετε θα ηταν καλυτερη ιδεα να δωσουμε λιγο χρονο στην διαμορφωση αυτη και να περιμενουμε να αντιμετωπιστουν τα τυχον προβληματα/αξιοποιηθει στο μεγιστο το SABR? Η ακομα και να το αφαιρουσαμε απο το πακετο αναβαθμισης και να διαθεσουμε αντ αυτου τα χρηματα σε μια γενικοτερη αναβαθμιση (η ενδεχομενως μια αναβαθμιση των mirage?). Δυο εντελως θεωρητικες ερωτησεις που μπορει να ειναι και χαζες
Η διαμόρφωση είναι καλή και το ραντάρ APG-83/SABR είναι πολύ καλό. Όμως, δεν θα πρέπει να αναμένουμε τις μέγιστες δυνατές επιδόσεις του, καθώς δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στο σύστημα ψύξεως (ο σκοπός είναι να μην γίνουν επεμβάσεις στο αεροπλάνο). Το “πακέτο” της αναβάθμισης νομίζω ότι είναι λίγο ή πολύ συγκεκριμένο και δεν μπορεί να “παραμετροποιηθεί”, π.χ. με διατήρηση του APG-68(V)9. Από την άλλη, η επιλογή του APG-83 από τη USAF είναι αναμφισβήτητα θετικό γεγονός. Γενικά, η τεχνολογία AESA προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, ενώ μακροπρόθεσμα εκτιμάται ότι θα υπάρχει αυξημένη αξιοπιστία και μειωμένο κόστος υποστήριξης, καθώς δεν θα απαιτείται αλλαγή λυχνίας κλπ.