Η Αμερικανική Αεροπορία αντικατέστησε επιτέλους τις floppy disks των 8”!

15
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Αμερικανική Αεροπορία έχει επιτέλους πάψει να χρησιμοποιεί τις αρχαίες δισκέτες των 8’’, οι οποίες βοηθούσαν στη μετάδοση έκτακτων μηνυμάτων προς τις αμερικανικές στρατηγικές δυνάμεις ανά τον κόσμο.

Όπως αναφέρει το «Popular Mechanics», οι δισκέτες είχαν εισαχθεί σε υπηρεσία κατά την προεδρία Φορντ, αντικαθιστώντας τις διάτρητες κάρτες. Κάθε δισκέτα, με μέγεθος ενός χαρτιού γραφομηχανής, μπορούσε να κρατήσει ίση πληροφορία με 3.000 διάτρητες κάρτες.

Αυτό ήταν τότε ένα ορόσημο, τώρα όμως είναι κάτι το παλαιολιθικό. Χαρακτηριστικά, κάθε τέτοια δισκέτα έχει χωρητικότητα μέχρι 80 kilobytes, όταν ένα τραγούδι τριών λεπτών σε αρχείο mp3 είναι περίπου 3.000 kilobytes και ένας σκληρός δίσκος Η/Υ με 1 terabyte μπορεί να αποθηκεύσει 1.073.741.824 kilobytes!

Σύμφωνα με το «C4ISR», οι δισκέτες αντικαταστάθηκαν με τη σειρά τους τον Ιούνιο από ψηφιακούς σκληρούς δίσκους SSD. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσωπικό θεωρούσε τις δισκέτες ιδιαίτερα αξιόπιστες και το απαρχαιωμένο σύστημα αδύνατο να πέσει θύμα επίδοξων χάκερς. Βέβαια, η υποστήριξή του δεν είναι εύκολη, μιας και γίνεται ιδιαίτερα από άτομα που δεν έζησαν τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Κάθε επισκευή παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο, αφού λόγω της κατασκευής πρέπει να επιδιορθωθεί με σχολαστικό ρυθμό, πολλές φορές εξαντλητικό, σε αντίθεση με τα σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα.

Ίσως γι’ αυτό τον λόγο, η Αμερικανική Αεροπορία προσλαμβάνει άτομα από την ελεύθερη αγορά και περιορίζει τον ρόλο της στον έλεγχο των συστημάτων και τη διάγνωση των βλαβών. Το λογισμικό πάντως του SACCS, όπως λέγεται το σύστημα, καταβάλλεται προσπάθεια να ανανεώνεται τακτικά, αλλά η αντικατάσταση με νεότερο σύστημα δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα.

Σκοπός των δισκετών ήταν να βοηθήσουν στην αποστολή κωδικοποιημένων μηνυμάτων σε έκτακτες καταστάσεις στις κατά τόπους στρατηγικές δυνάμεις στα πεδία των συγκρούσεων. Τα μηνύματα αναμεταδίδονταν μέσω των ειδικών αεροσκαφών E-6 Mercury.

Το τεύχος 401 της Π&Δ Οκτωβρίου 2019 διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο Joomag


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Andreas.M
Member
Member
Andreas.M

Μήπως 5,25″ ;

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Όχι βέβαια, αυτές είχαν το αστρονομικό ποσό των 720kb ή (κρατηθείτε) 1.2Μb σε έκδοση dual layer! Διαστημική τεχνολογία, σε σχέση με αυτές των 8″.

recce
Member
Noble Member
recce

Όχι, 8” ή 203 χιλιοστά (20 εκατοστά) διάμετρος. Είναι πιο παλιές από τις 5 και ένα τέταρτο…

KGP
Guest
KGP

Μάλλον δεν τις πρόλαβες!
Πριν τις 5.25″ υπήρχαν οι 8″, ίδιο σχήμα αλλά μεγαλύτερο μέγεθος!

Ilias_Skaltsiotis
Member
Noble Member
Ilias_Skaltsiotis

Και μετά η επανάσταση με τις 3,5 που ήθελες μονο 4 με 5 για το office

zipo's
Guest
zipo's

Συγκινήθηκα !!!

ΚωστήςΜ
Guest
ΚωστήςΜ

Ούτε εγώ τις πρόλαβα, ο πρώτος μου Η/Υ ήταν ένας Hyundai super 16 με cpu 8088 (8bit στην πραγματικότητα αλλά με 16bit address bus) 512 KB RAM ,14″ μονόχρωμη με CGA κάρτα οθόνης, 20 ΜΒ σκληρό και δύο floppy drive: 2,5″-720 KB και 5 1/4 ” με 360 ΚΒ.Δεν λέω πόσα χρόνια πριν. Δεν τον είχα πετάξει, τον κράτησα αλλά δυστυχώς η σκόνη και η υγρασία της αποθήκης τον αχρήστεψαν. Θα ήθελα πάντως να γνωρίσω τους ανθρώπους που συντηρούσαν επί 45 (!!!) χρόνια αυτά τα συστήματα. Σαν να λέμε πετάνε τα F-4 με ίδιους κινητήρες,υδραυλικά κλπ, πλέουν οι S με… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Πρέπει να είχαμε τον ίδιο αλλά εγώ είχα μόνο τον σκληρό των 20MB και ένα floppy 5,25″. Αλλά είχαμε και μια EGA 16 χρωμάτων! Βασιλιάδες είμαστε…

Στο θέμα, εγώ αναρωτιέμαι πώς συντηρούνται πχ τα F-16 Block 30, τα οποία ακόμα έχουν ηλεκτρονικά συνομήλικα με εκείνους τους Hyundai… ΟΚ έχουμε και παλαιότερα μαχητικά, αλλά τα 30άρια μάλλον βασίζονται περισσότερο στα ηλεκτρονικά τους… ειδικά αν ποτέ τεθεί θέμα αναβάθμισής τους.

ΚωστήςΜ
Guest
ΚωστήςΜ

Ο κ. Ζηκίδης είχε αναφέρει για τα συνομήλικα των Bl.30 τα παλιά δίλιτρα ότι τα ρανταρ τους -RDM3 έχουν σχετικά σταθερή απόδοση ακόμα αρκεί να έχεις φυσικά ανταλλακτικά να αλλάζεις τα απαραίτητα , και μου έδωσε την εντύπωση ότι άφησε αιχμές για την απόδοση των άλλων παλιών συστημάτων. Ελπίζω να τους φωτίσει ο Θεός να προχωρήσουν σε αναβάθμιση-“μετάγγιση” APG-68(V)9 , MMC’s κ.τ.λ όχι μόνο στα bl.50 άλλα και στα Bl.30 και αντικατάσταση των παλιών κρίσιμων αναλογικών συστημάτων από φηφιακά : ή αλλιώς η διαφορά του DOS 3.X από Windows 7 sp1. Εδώ κρατάνε “ζωντανά” οι γιάνκηδες τόσα και τόσα…

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Μη λέτε τέτοια πράγματα και φαίνεται η ηλικία μας. Εγώ ξεκίνησα με έναν Amstrad 6128 και νοιώθω συνομήλικος με τους Αμερικάνους της SACCS wink

Georgios
Member
Noble Member
Georgios

Αφού δε χρησιμοποιούσαν μαγνητικές ταινίες, πάλι καλά να λέμε και ας είμαι λάτρης των αναλογικών κασετών. Πάντως και οι δισκέτες μια χαρά πρακτικότατες είναι, δε φθείρονται όπως τα CD που είναι εκτεθειμένα.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Δε φθείρονται, εκτός αν τις πας κοντά σε έναν μαγνήτη.

randomname
Member
Noble Member
randomname

Παραδόξως οι μαγνητικές ταινίες έχουν προχωρήσει και είναι με διαφορά η πιο φτηνή λύση για μακροχρόνια αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων. Μιλάω φυσικά για εφαρμογές που κάποιος θέλει να κρατήσει πολλά δεδομένα με τα οποία δεν θα ξανασχοληθεί για χρόνια. Καμία σχέση με έναν ssd που τα pc μας τον διαβάζουν/γράφουν 1000 φορές το δευτερόλεπτο.

Georgios
Member
Noble Member
Georgios

randomnamerandomname εννοείτε κάτι σε στυλ μπομπίνας; Έχω δει μπομπίνες παλιότερα με το κιλό σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό που ήμουνα. Μάλιστα γράφαν ήχο, από πικάπ, σε VHS για τα βράδια επειδή χώραγε πολλές ώρες.

randomname
Member
Noble Member
randomname

Georgios

https://www.youtube.com/watch?v=alxqpbSZorA

https://magstor.com/collections/magstor-thunderbolt-3-tape-drives

https://www.bestprice.gr/cat/3443/magnitika-mesa-apothikeysis.html?q=lto

Παρατηρήστε τιμές ανα gb.
Πχ, 16 TB για 90 ευρώ.

https://cosmomarket.gr/index.php?p=4&item_id=158538&check=best__9check&skr=bstpr&a=2&cat_id=005201000102&ref=bestprice.gr

16 TB σε μορφή HDD, πόσο μάλλον σε SSD θα έβγαινε 300 με 400 ευρώ το λιγότερο, και θα ήταν πολλοί δίσκοι. Γιατί HDD/SSD με 16 TB χώρο νομίζω δεν υπάρχουν καν.

Οπότε αν κάποιος έχει τεράστιο αρχείο με δεδομένα και πρέπει να τα αποθηκεύσει κάπου, όπως το κανάλι που έστειλα στο πρώτο link.
Συμφέρει να αγοράσει το μηχάνημα με μερικά χιλιάρικα και μετά να μπορεί να αποθηκεύει με τόσο χαμηλό κόστος.