Ποιά απόσυρση; H USAF αναβαθμίζει –κι άλλο– τις δυνατότητες των U-2S!

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μην σας ξεγελούν τα νέα για την επικείμενη αποστρατεία των κατασκοπευτικών U-2: τα εμβληματικά αναγνωριστικά της USAF θα παραμείνουν εξοπλισμένα με ό,τι καλύτερο υπάρχει διαθέσιμο μέχρι την ημέρα που θα πετάξουν την τελευταία τους αποστολή. Η αμερικανική Αεροπορία, σε συνεργασία με την Lockheed και την Collins Aerospace Systems, ολοκλήρωσε πρόσφατα τις πτητικές δοκιμές του ηλεκτρο-οπτικού αισθητήρα SYERS-2C που θα αναβαθμίσει τις ήδη εντυπωσιακές επιχειρησιακές δυνατότητες της «Δράκαινας».

H νέα έκδοση του αισθητήρα SYERS (Senior Year Electro-Optical Reconnaissance System) της Collins θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την ακρίβεια οπτικής ιχνηλάτησης για τον εντοπισμό απειλών –και στο υπέρυθρο φάσμα– υπό διευρυμένες καιρικές συνθήκες και σε μεγαλύτερη ακτίνα για ολόκληρο τον στόλο των U-2S. Το SYERS-2C μπορεί να εντοπίζει, να παρακολουθεί και να αξιολογεί τόσο κινουμένους όσο και σταθερούς στόχους ενώ έχει σχεδιαστεί ώστε να ανταλλάσσει πληροφορίες και δεδομένα και με μαχητικά 5ης γενεάς.

Αυτό καθιστά τα «μαύρα τζετ» της USAF πολύ πιο ευέλικτα και ακόμη πιο σημαντικά για τους σχεδιαστές μιας επιχείρησης σε ένα multi-domain περιβάλλον μάχης, επισημαίνει η διευθύντρια του προγράμματος U-2 της Lockheed Martin Skunk Works, Aϊρήν Χέλλεϋ. Υπενθυμίζεται ότι στο ύψος των 21,3 χλμ όπου πετούν οι «Δράκαινες» η θέα που προσφέρεται στις κάμερες του συστήματος SYERS-2 και στην θηριώδη φωτομηχανή OBC (Optical Bar Camera) η οποία χρησιμοποιεί φιλμ μήκους… δύο μιλίων δίνοντας αεροφωτογραφίες «κάδρα» είναι πρακτικά απεριόριστη.

Ωστόσο ο νέος προϋπολογισμός του Πενταγώνου προβλέπει ότι τα αεροσκάφη του τύπου θα αρχίσουν να αποσύρονται από το οικον. έτος 2025 –εάν δεν αλλάξει κάτι, καθώς οι κακές γλώσσες λένε πως ο Προέδρος Τραμπ προσπαθεί να εξοικονομήσει κονδύλια από τις αμυντικές δαπάνες για να χρηματοδοτήσει το εξαγγελθέν «μεγάλο, πανέμορφο Τείχος» του στα σύνορα με το Μεξικό. Όπως και να ‘χει, μέχρι τότε τα U-2 θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τί συμβαίνει ανά τον κόσμο 24/7 αθέατα από το κατώφλι του Διαστήματος.

Αλέξανδρος Θεολόγου  

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MaryPoppinsNikolaosepampapasElCy Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
ElCy
Member
Active Member
ElCy

Απο κάπου πρέπει να τα εξοικονομήσει, αφού οι ‘αχάριστοι’ και ‘θρασύτατοι’ Μεξικάνοι δεν πληρώνουν σέντ…!

epampapas
Member
Noble Member
epampapas

Το Β-52 δεν το ξεπερνάει κανείς σε γηρατειά στην παγκόσμια αεροπορική ιστορία.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Ανεκτίμητης αξίας πλατφόρμα, δεν είναι έξυπνη ιδέα η απόσυρσή της.

MaryPoppins
Member
Active Member
MaryPoppins