21.8 C
Athens
Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Το μεταχειρισμένο υλικό που ζητά ή θα ζητήσει ο Ε.Σ από τις...

Το μεταχειρισμένο υλικό που ζητά ή θα ζητήσει ο Ε.Σ από τις ΗΠΑ, Bradley, επιπλέον Chinook, τροχαίο υλικό

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Καθώς τα επόμενα χρόνια οι εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας μας θα κατευθυνθούν προς την “αναγέννηση” του ΠΝ, ο Ελληνικός Στρατός πορεύεται για την επόμενη μέρα. Μια μέρα, που δυστυχώς δεν προβλέπεται να είναι καλύτερη, αφού τα όποια κονδύλια, ακόμη κι αν ο Π/Υ των 530 εκ ευρώ ετησίως αλλάξει, εντούτοις δεν θα πάνε προς τον Στρατό Ξηράς.

367 ΤΟΜΑ Μ2 Bradley για τον Ελληνικό Στρατό

Φυσικά, ο ΕΣ θα υλοποιήσει προγράμματα εκσυγχρονισμού για το σημαντικά οπλικά του συστήματα. Υπάρχουν ήδη προχωρημένες συζητήσεις που αφορούν τα MLRS, ενώ συζητήσεις συνεχίζονται να γίνονται για τα Leo2A4. Επίσης, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τα παλαιότερα ΑΗ-64Α+, σε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού χαμηλού κόστους, που μάλλον θα βρει χρηματοδότηση. Για το θέμα αυτό θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο μας.

Τώρα, καθώς πρόγραμμα απόκτησης νέων οπλικών συστημάτων δεν φαίνεται στον ορίζοντα, ο Ε.Σ έχει συμβιβαστεί με την ιδέα πως πρέπει να “σκουπίσει” κάθε διαθέσιμο μεταχειρισμένο οπλικό σύστημα από συμμαχικούς στρατούς, που είναι σε λειτουργική κατάσταση, έχει ακόμη μεγάλο χρόνο αξιοποίησης, αλλά και δεν θα προκαλέσει έμφραγμα στις μονάδες Τεχνικού και Υποστήριξης. Καθώς όμως, οι περισσότεροι συμμαχικοί στρατοί δεν έχουν αξιόλογα συστήματα προς διάθεση, η προσοχή του Ε.Σ έχει στραφεί στις ΗΠΑ. Διορθώνουμε, δεν υπάρχει υλικό προς ΔΩΡΕΑΝ, ή σχεδόν δωρεάν, διάθεση…

Κινητικότητα στο θέμα του εκσυγχρονισμού των MLRS

Το μοντέλο των OH-58D Kiowa Warrior είναι αυτό που θα ακολουθηθεί, τουλάχιστον στις περισσότερες των περιπτώσεων. Το ΓΕΣ έχει στη διάθεσή του τις ανανεωμένες λίστες των EDA, και έχουμε ήδη αιτηθεί διάφορα συστήματα. Έχουμε ήδη γράψε για τα 367 Μ2Α0 Bradley, τα οποία οι ΗΠΑ προτίθενται να μας διαθέσουν έναντι συμβολικού ή μηδενικού τιμήματος. Μάλιστα, τα οχήματα μας δίνονται χωρίς της υποχρέωση ανακατασκευής τους από αμερικανικές εταιρείες, αν το επιθυμούμε το παίρνουμε as is, where is.

Το πρόβλημα είναι πως το βασικό μοντέλο Μ2 (που χαρακτηρίστηκε εκ των υστέρων Μ2Α0), είναι η βασική έκδοση, που δεν υπάρχει πλέον σε υπηρεσία με τον US Army. Τα οχήματα έχουν τα χρονάκια τους, και από το απόθεμα αυτό αντλούν όλες οι χώρες που αγοράζουν Μ2Α2, ουσιαστικά παίρνουν δωρεάν Μ2 και τα αναβαθμίζουν στις ΗΠΑ σε Μ2Α2/3 (Λίβανος, Κροατία). Έχουμε ξαναγράψει πως το κόστος για τα 367 οχήματα που μας παραχωρούνται θα έφτανε το 1 δις δολάρια, ίσως και περισσότερο.

Πως το ΓΕΣ προνόησε για τη μακροχρόνια υποστήριξη των OH-58D Kiowa Warrior, ακόμη και πριν την παραλαβή τους

Βέβαια, η έλλειψη ΤΟΜΑ έχει οδηγήσει τον ΕΣ να βρει διάφορες “πατέντες” (εντάξει, ας μην είμαστε άδικοι, ας τις πούμε… λύσεις), με άξονα κάποια Μ113Α2, που όμως δεν μπορούν να ακολουθήσουν τα Leo2A4/HEL στους ελιγμούς. Έτσι, οι ταξιαρχίες ελιγμού του ΕΣ δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το 100% των δυνατοτήτων τους, με ότι αποτέλεσμα έχει αυτό σε μια πιθανή σύγκρουση στον Έβρο.

Μια λύση που σκέφτεται το ΓΕΣ είναι η αίτηση για Μ113Α3, που είναι ισχυρότερα των παλαιότερων Μ113Α1/Α2, και μπορούν να ακολουθήσουν τα άρματα μάχης του ΕΣ. Πριν κοροϊδέψουμε, ας κάνουμε ένα google search για τα Μ113Α3, και μετά ας κρίνουμε. Τώρα, αν και τα Μ113Α3, όπως έχουμε γράψει, θα τύχουν άμεσης αξιοποίησης, εντούτοις δεν λύνεται το πρόβλημα του ΕΣ που χρειάζεται ισχύ πυρός πάνω σε όλα τα οχήματα. Τα Μ2, αν και παλιά θα δώσουν λύση.

Απομακρύνεται η απόκτηση των 367 M2A0 Bradley για τον Ελληνικό Στρατό, σκέψεις για τα M1117 Guardian, κινούμαστε προς περισσότερα M113A3

Αυτός είναι και ο λόγος που τα Μ2Α0 δεν έχουν απορριφθεί οριστικά, αλλά συνεχίζουν να συζητούνται, με αξιοποίησή τους μάλιστα από τα ΠΕΒ. Αν και τα ΠΕΒ είναι ικανά να κάνουν εργοστασιακή συντήρηση στα Μ2, εντούτοις δεν είναι απόλυτο σίγουρο πόσο γρήγορα μπορούν να συντηρήσουν 367 άγνωστα οχήματα. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την ιστορία, και θα επανέλθουμε. Πριν κλείσουμε, θα πρέπει να πούμε πως τα Μ2 θα ήταν μια ενδιαφέρουσα λύση ΚΑΙ για την Κύπρο…

Όπως έχουμε γράψει, στον ΕΣ έχει προσφερθεί μια εξελιγμένη έκδοση του V-150 Commando, το Guardian. Το τελευταίο έχει να προσφέρει πολλά στον ΕΣ, ειδικά στα νησιά αλλά και τις μονάδες αναγνώρισης, εντούτοις δεν είναι σίγουρο πως ο ΕΣ θα μπορέσει να το αξιοποιήσει. Οι συζητήσεις συνεχίζονται.

DefenceOne: Οι ΗΠΑ θα δώσουν 25 εκ. δολάρια στην Ελλάδα για IFV, έρχονται επιτέλους M2 Bradley;

Αυτό που έχει ζητήσει ο ΕΣ είναι μεγάλος αριθμός MRAP, που αυτή τη στιγμή γίνονται διαθέσιμα. Πιστεύεται πως σύντομα θα υπάρξει εξέλιξη στο θέμα, αλλά και στις επιμέρους λεπτομέρειες. Η “ιστορία” με τα OH-58D έχει αποδείξει πως το ΓΕΣ μπορεί να κάνει προμήθειες μεταχειρισμένου υλικού βλέποντας το μέλλον, και φυσικά μιλάμε για υποστήριξη και ανταλλακτικά. Δεν αρκεί μονάχα η παραχώρηση των οχημάτων, αλλά και ανταλλακτικών, αναλωσίμων, εγχειριδίων χρήσης και συντήρησης κοκ.

Ο ΕΣ δεν έχει κάνει πίσω σε ότι αφορά το ενδιαφέρον του για περισσότερα MLRS, αλλά πρώτα θέλει να δει τι θα γίνει, και που θα “κλείσει” ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων εκτοξευτών. Επίσης υπάρχουν αιτήσεις για μεγάλο αριθμό βαρέων οχημάτων και φορτηγών, καθώς είναι ουσιαστικά αστείο το θέαμα ενός στρατού που μπροστά κινούνται Leo2HEL με Μ2, και πίσω ακολουθούν παλαίμαχα Steyer…

Αναμένεται σημαντική ενίσχυση του ΕΣ με μεταχειρισμένο υλικό από τις ΗΠΑ

Το ενδιαφέρον σε ότι αφορά τα μεταχειρισμένα ελικόπτερα, εστιάζεται στα CH-47D Chinook. Ο ΕΣ ελπίζει πως λίαν συντόμως θα γίνουν διαθέσιμα μεταχειρισμένα ελικόπτερα του τύπου σε καλύτερη κατάσταση από αυτά που υπάρχουν σήμερα σε αποθέματα. Σκοπός είναι ο στόλος των εν λόγω ελικοπτέρων να φτάσει τα 40+, με στόχο να υπάρχει μια πανίσχυρη δύναμη μεταφοράς δυνάμεων σε κάθε σημείο του ελλαδικού χώρου (κι όχι μόνο) σε μικρό χρονικό διάστημα.

Και πάλι στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε σύντομα (της Αεροπορίας Στρατού). Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΣ δεν εξετάζει καθόλου το ενδεχόμενο της παραχώρησης μεταχειρισμένων UH-60A/L, καθώς θα αύξανε πλέον την πολυτυπία σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

93 ΣΧΟΛΙΑ

93 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
F-117

Πτηση γειτονικό site λεει και για 3 μεταχειρισμένα s70 seahawk καθώς και οτι θα ζητήσουμε και εξτρα μεταχειρισμένα apache.

Steve

όχι ΜΗ60 romeo????

F-117

Και τα δυο. Τα 4 ρομεο θα τα αγοράσουμε, τα 3 s-70 τα ζηταμε σαν πλεονασμα απο τα μεταχειρισμένα. Θα μαθουμε σύντομα αν ισχύει.

christos_choris_a

Μα τα Apache ο Αμερικανικός Στρατός τα εκσυγχρονίζει σε Guardian ( AH-64E ) και δεν τα έχει για πούλημα. Σε άλλο σχόλιό μου πρότεινα να ανταλλάσσαμε τα Apache με AH-1W Super Cobra σε αναλογία 1 προσ 2+. Θα αποκτούσαμε 60 AH-1W ( όσα και τα Kiowa Warrior ) και θα αντισταθμίζαμε την ποιότητα με μεγάλη ποσότητα και μάλιστα τζάμπα ( οι Αμερικάνοι χρειάζονται κι άλλα Apache ).

My_name_is_Nobody

“δεν εξετάζει καθόλου το ενδεχόμενο της παραχώρησης μεταχειρισμένων UH-60A/L,”
Για τα Huey έχουμε υπογράψει κάποιο συμβόλαιο μη απόσυρσης;

photographix

Ακριβως αυτο ηθελα να πω σχετικα με το επιχειρημα της πολυτυπιας. Φαινεται ομως οτι δεν βγαινει οικονομικα η αντικατασταση 1 προς 1 των Xιουι με Hawk, αλλα πιθανα επισης να μην υπαρχει και ικανος αριθμος διαθεσιμων hawk για τετοια αντικατασταση, οποτε σε καθε περιπτωση αποδοχης Ηawk, λογω περιορισμενου αριθμου θα πρεπει να συνυπαρχουν με Χιουι, οποτε πολυτυπια.

Αραγε δεν παιζει αντικσταστσση ολων των χιουι με οτι αριθμο UH60 αρχικα μπορουμε να εξασφαλισουμε με σταδιακη και συνεχη αυξηση του αριθμου αυτου αργοτερα?

ShadowMan

Μα δεν είναι διαφορετικής κατηγορίας αυτά τα δύο?

photographix

Φυσικα ειναι. Συζηταμε απλα τωρα την απορια μας για την πολυτυπια, αν υπαρχουν δηλαδη αρκετα διαθεσιμα Hawk (ή αν μπορουμε να τα αποκτησουμε) που θα μπορουσαν να οδηγησουν σε αποσυρση του συνολου των Huey ωστε να μην επεκταθει η πολυτυπια σε χειροτερα επιπεδα απο οτι ειναι τωρα. Λαθος εκφραση απο μερους μου η 1:1 αντικατασταση. (οχι οτι θα μας χαλουσε αν μπορουσε μακροπροθεσμα να επιτευχθει)

Shadowfax

Θα αρχίσουν να αποσύρονται 40χρονα UH-60A μετά το 2022…

christos_choris_a

Καλό θα ήταν να αντικαθιστούσαμε ( μεταπουλώντας ) τα ΝΗ-90 με UH-60 αφού το κόστος του κύκλού ζωής τους είναι πανάκριβο. Θα μπορούσαμε μάλιστα αντί για 20 να είχαμε 32 ή 36 ελικόπτερα και φυσικά να δίναμε τα Huey για παλιοσίδερα.

ShadowMan

Την δουλειά των χιουι ποιος θα την έκανε όμως?

Fingolfin

Τα Huey θα αντικατασταθούν από NH-90 και Chinook.

ShadowMan

Δεν γίνεται έχουν πολύ διαφορετικό κόστος ώρας πτήσης. Πρέπει να αντικατασταθεί από ελαφρύ ελικόπτερο.

sotbak

σωστός. Να ένας τομέας που θα έπρεπε να είχαμε και ελληνική συμμετοχή σε πρόγραμμα κάποιας από τις γνωστές εταιρείες παραγωγής ελικοπτέρων και να έχουμε καλύψει τις ανάγκες μας σε στρατιωτικά ελικόπτερα γενικών καθηκόντων με διαχειρίσιμο κόστος χρήσης-πτήσης.

Chris

Φυσικά γιατί να μας δώσουν δωρεάν υλικό οι ΗΠΑ τι κάναμε γι αυτούς; Μήπως παραδώσανε σε αντιπάλους όνομα και μέρος της ιστορίας μας; Μήπως τους δώσαμε γη και ύδωρ να επιχειρούν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια; Μήπως δημιουργούμε γέφυρα σωτηρίας και αντίβαρο στην γεωπολιτική απομόνωση του Ισραήλ; Μήπως αναγνώρισαμε τον πράκτορα της ΣΙΑ ως νόμιμο προεδρο της Βενεζουέλας; Μήπως με αμερικανική παραίνεση συζητάμε την συνδιαχειριση του Αιγαίου με τους μογγολους μπας και μείνουν στο ΝΑΤΟ; Τέτοια ασήμαντα γεγονότα δεν αξίζουν τα σάπια αμερικανικά μεταχειρισμένα συστήματα ως ανταμοιβή. Εδώ ήρθε ολόκληρο ΤΙΚΟ σε ελληνικό λιμάνι. Μην είμαστε αχάριστοι. Βεβαια οι Αμερικανοί… Read more »

Οδυσσεύς

Πες τα Χρυσόστομε…!!!

Neilos

Χώσε…!!!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αυτό που κυρίως θα πάρουμε από τον Τραμπ είναι “παραινέσεις”: 1. Να μην ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ τους γείτονες που είναι σημαντικοί σύμμαχοι, κλπ 2. Να διώξουμε τις κινέζικες επενδύσεις από την Ελλάδα 3. Να τους υποστηρίξουμε σε ότι αποφάσεις πάρουν για το Ιράν 4. Να αγοράσουμε F-35 που είναι “υπέροχα” αεροπλάνα (και θα καταστρέψουν τον Π/Υ της Άμυνας για τουλάχιστον 10 χρόνια) Τώρα αν θα πάρουμε και μερικά Τ/Θ είναι λεπτομέρεια … Αν κάνει και την μαγκιά να μας δώσει 1 ή 2 Tico, αποψιλωμένα και αφού παροπλιστούν, σε φιλική τιμή 800 εκατ. το ένα, γιατί είμαστε πυλώνας ασφαλείας κλπ., τότε θα… Read more »

kouk21

Ξεχασες κιολας την βυθοκορο…????Αυτο αγαπητε λεγεται αγνωμοσύνη!!!

Mageiras

Αφου τα Bradley δίνονται και ως as is where is τότε οφείλουμε να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μπορουμε και βλέπουμε για την αξιοποίηση τους σε δευτερο χρόνο… Λυσεις θα βρεθούν και από τα ΠΕΒ κι από ελληνικές εταιρείες. Θετικό τα σινουκ να φθάσουν τα 40 αλλά μας λείπει ένα οικονομικό ελαφρυ ελικόπτερο Γενικής χρήσης να αντικαταστήσει τα χιουι.
Τέλος πρεπει να ζητήσουμε επειγόντως και πυρομαχικα!

Animades

Συμφωνω ! Εξαλου τα πρωτα Περιπου 200 Bradley πρεπει να αξιοποιηθούν στις μονάδες που έχουν τα Leo II HEL !!!

p270

οκ να πάρουμε μεταχειρισμενο τροχαίο υλικό ,αλλα τι καλά που θα ήταν να κατασκευαζαμε εδώ στην ΕΒΟ τροχαίο υλικό κατόπιν αδείας από κάποια εταιρία που κατασκευάζει τέτοιου είδους υλικό και γιατί όχι και νέα λεωφορεία βγάζοντας από την μέση τα σαράβαλα που κυκλοφορούν στον δρόμο συν του ότι θα δούλευε και κόσμος που τώρα απλά κάθετε

αυτό λέγετε ι ανάπτυξη που μέχρι τώρα μένει στα λόγια κύριοι

ETS

Μεχρι να φτιαξουμε εμεις οχημα θα εχου περασε πεντε χρονια χωρια την παραδοση.
Παραλληλα χρειαζονται και τα δυο.
Χιλιαδες οχηματα ειναι απλα για τα διαλυτηρια.

alexmark

Aν εννοείτε την ΕΛΒΟ, αυτή ουσιαστικά πέθανε προ πολλού. Δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα παραγωγής βαρέων οχημάτων, ούτε είναι βιώσιμο το σχήμα “περιμένω καμιά παραγγελία από το στρατό ή τους δήμους” καθώς μετά το τέλος της παραγωγής αρχίζουν οι ζημιές. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε ολιγοπώλιο στον κλάδο καθώς ακόμα και η εταιρεία που ίδρυσε τη μονάδα στη Θεσσαλονίκη (Steyr) σήμερα είναι τμήμα του ομίλου ΜΑΝ. Δεν υπάρχει επομένως χώρος για περίπτερα τύπου EΛΒΟ με πελάτη αποκλειστικά το ελληνικό κράτος. Αλλωστε η απόπειρα της εταιρείας αυτής τη δεκαετία του 90 να παρουσιάσει ένα τουριστικό λεωφορείο απέτυχε παταγωδώς, μεταξύ των άλλων και γιατί… Read more »

sotbak

σωστός, αλλά ΕΛΒΟ είναι όχι ΕΒΟ

Οδυσσεύς

Τα Bradley και τα MRAP θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ. Τα πρώτα θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν σε μεταγενέστερο χρόνο, εφόσον τώρα δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί ο ΕΣ δεν προτιμά τα Blackhawk για την πλήρη απόσυρση των Huey. Οι τύποι δεν θα αυξάνονταν με αυτό τον τρόπο και θα είχαμε σαφώς ικανότερα ελικόπτερα.

Ιδανική περίπτωση για μένα θα ήταν η συμπαραγωγή μαζί με το Ισραήλ των τροχοφόρων EITAN σε εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Λύση για άλλες οικονομικές περιόδους προφανώς.

Κάποιος

Η “απόσυρση των Huey” με εχει προβληματίσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια…
Τι τα κρατά σε υπηρεσία ο ΕΣ ακόμα, δεν μπορώ να καταλάβω…

ira-ant

Aν προχωρήσει το θέμα με τα Σινούκ,ας προσπαθήσουν να βρουν δύο-τρία επί πλέον,για αποκλειστική χρήση,από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.Να σταματήσει επί τέλους,αυτή η κατάσταση κάθε καλοκαίρι,με τις φωτιές.

Steve

ΠΤΗΣΗ όλα σε προχωρημένες συζητήσεις είναι αλλά τίποτα δεν κλείνει…
Προχωρημένες [email protected]
Προχωρημένες Τορπίλες…
Προχωρημένα MQ9…
Προχωρημένα MLRS…
Ήθελα να ήξερα τι σημαίνει προχωρημένες συζητήσεις….
Για τα ΑΒ που θα έρθουν υποτίθεται την άνοιξη πότε θα έχουμε νέα?
Ξαφνικά θα μας τα αφήσουν στη Σούδα?
Όπλα για τα F16 θα ζητήσουμε?
Τα Bradley κάτω απο 367 δεν πέφτουμε??? Μας χαλάνε καμιά 50αρια για αρχή?

CKfurious

Περίμενε λίγο περίμενε!!!

Εάν πράγματι ο Donald δεν καταδέχεται να κάνει κοινή συνέντευξη τύπου όπως γράφετε τότε να δεις τι άλλες προχωρημένες συζητήσεις θα σκάσουν

Μέχρι και για κάνα αεροπλανοφόρο μας βλέπω

Reddine

Ακολουθουμε το Εμπρος Πισω του πωποτα

ETS

Προχωρημενες συζητησεις=αερας κοπανιστος αλλα η ειδηση ειδηση.

MisCo

“Τα Bradley κάτω απο 367 δεν πέφτουμε??? Μας χαλάνε καμιά 50αρια για αρχή?”

βιάζεσαι να γεμισεις το μουσειο με εκθέματα?

grammkostas

Μας ανάψατε φωτιές βραδιάτικα !!! Περιμένουμε με αγωνία το άρθρο για την ΑΣ διότι δεν είναι λίγα τα θέματα που έχει να λύσει επιγραμματικά να αναφέρω :

1) FOS και ολοκλήρωση παραδόσεων NH-90
2) Αναβάθμιση APACHE A+
3) Προμήθεια επιπλέον CHINOOK (κάτι διάβασα για δημιουργία βάσης Ε/Π στην Κρήτη )
4) Προμήθεια (επιτέλους) πυραύλων HELLFIRE L
5) Βελτίωση τεχνικών εγκαταστάσεων και συμπλήρωση εργαλείων στα συνεργεία της ΑΣ

Μιχάλης

Τα Bradley δεν τα παίρνουν γιατί είναι ακριβά οι πληροφορίες λένε για κόστος εκσυγχρονισμού μεταξύ 2-3 εκατ. $ δεν θα μπορούσαν άραγε να τα πάρουν και να εκσυγχρονιστούν σταδιακά και με ένα οικονομικότερο πρόγραμμα; Άρα στην ουσία Bradley δεν πρόκειται να δούμε. MLRS συζητάνε και μελετάνε και ξανά μάνα φτού και από την αρχή άρα πάνε και αυτά. Black Hawk πάλι δεν τάχα πολυτυπία αλλά η αλήθεια είναι πως χρειαζόμαστε ένα ελικόπτερο εφόδου και αυτήν την ανάγκη δεν μπορεί να την καλύψει το Chinook. Ράβε μπάλωνε δηλαδή δουλειά να μην σου λείπει. Άρα ουσιαστικά εάν και εφόσον και ευχολόγια και… Read more »

ETS

Απο πληροφοριες αλλο τιποτα ..

Μιχάλης

Οι λέξεις στην Ελλάδα έχουν χάσει το νόημα τους εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.

Άλλα λένε και άλλα εννοούνε και δεν αφορά την Π&Δ αυτό.

“Υπάρχουν ήδη προχωρημένες συζητήσεις που αφορούν τα MLRS, ενώ συζητήσεις συνεχίζονται”

“Αυτός είναι και ο λόγος που τα Μ2Α0 δεν έχουν απορριφθεί οριστικά, αλλά συνεχίζουν να συζητούνται”

“Ο ΕΣ δεν έχει κάνει πίσω σε ότι αφορά το ενδιαφέρον του για περισσότερα MLRS, αλλά πρώτα θέλει να δει τι θα γίνει”

Αυτό είναι το θέμα συζητήσεις των συζητήσεων και ουσία μηδέν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο ΕΣ κινείται στην σωστή κατεύθυνση.
Το μόνο που με προβληματίζει είναι η προμήθεια as is, where is. Σε τι κατάσταση βρίσκονται τα ΠΕΒ; Μπορούν να αναλάβουν εργασίες συντήρησης και “εκσυγχρονισμού” μεγάλης έκτασης; Υπάρχει προσωπικό και χρήματα για υλικά ή θα καταλήξουν αιώνια αποθηκευμένα όπως τα Kiowa;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Εκτός και αν αναλάβει την δουλειά ο μελλοντικός ιδιοκτήτης της ΕΛΒΟ που είναι το ιδεατό σενάριο. Σε κάθε περίπτωση και με τους χρόνους που καταγράφονται από εμάς ΚΑΙ τους Αμερικάνους, δεν μιλάμε για ενίσχυση εντός του 2020, θα έλεγα ούτε του 2021

alexmark

Ποιάς ΕΛΒΟ; Ποιός ιδιοκτήτης; O Bαρώνος Μυτγχάουζεν:

Κάποιος

Καλό!

Chris Ain.

Τα 40 μχ MLRS και η αναβάθμιση και των 76 (μαζί με τα 36 υπάρχοντα) καθώς και η προμήθεια iva, gmlrs κτλ και η εγκατάστασή τους στα νησιά έπρεπε να είχε προηγηθεί όλων των άλλων. Και deepstrike να μην αποδεσμεύουν οι ΗΠΑ, υπάρχει πλέον αντίστοιχο ευρωπαικό πρόγραμμα. Όταν έχεις το πλεονέκτημα να διαθέτεις αβύθιστα αεροπλανοφόρα που θα συντρίψουν τον τουριστικό πνεύμονα (οπότε και την οικονομία) των απέναντι, αποτελεί εγκληματική ενέργεια να μην το εκμεταλλεύεσαι!
Και τα MLRS είναι απλά ένα μέρος του οπλισμού που μπορείς να τα φορτώσεις!

Γιώργος Σ

Συγγνώμη αλλα δεν μπορω να αντιληφθω γιατι τα Bradley πρεπει απαρετητα να εξυγχρονιστουν. Τα υπφισταμενα m113 ειναι καλυτερα; Ακομα κ εξυγχρονισμενα ειναι οτι πραγματικα χρειαζεται στον Ευρο; Αρα αν ερθου ως εχουν με ελαχιστο κοστος ως μπαλλωμα για τον Ευρο μεχρι να αγοραστουν αυτα που πρεπει σε καμια περιπρωση δεν θα ειναι αχρηστα μετα. Μορουν να αξιοποιηθουν σε νησια που ποτε δεν θα αγοραζοταν υλικο απο το πανω ραφι.. αρα πιστευω θα πρεπει να ερθουν απλα να συντηρηθουν για να ειναι σε επιχειρησιακη κατασταση με ρα ελαχιστα δυνατα εξοδα μεχρι να βρεθει κατι πραγματικα αξιολογο.

Spirit

Όσο Bradley υπάρχουν ειμαι μη επιχειρησιακά και πετσοκομμένα απο αποψιλωμένα.
Τώρα τι και πως μεταφέρει ο κάθε δημοσιογράφος δεν αλλάζει την κατάσταση τους.
Συνεπώς για ΤΟΜΑ ειναι απίθανο να δουλέψουν, ίσως όμως με μια απλή μετασκευή ειναι εφικτό να βρούμε ένα ΤΟΜΠ ανώτερα από τα Μ113.

ETS

Ενδεχομενως αλλα καλο ειναι να γινει μια επιτοπια αυτοψια αφου η αποψιλωση μπορει να ειναι διαχειρισιμη και να φορα πχ μονο ασυρματους για καποια οχηματα και αυτα μπορουμε να τα καλυψουμε εμεις σταδιακα .. Δεν ειναι αλλωστε ολα τα οχηματα στην ιδια κατασταση και αλλες χωρες ηδη εχουν επιλεξει συνεπως δεν ειναι βλακες αυτοι και εμεις οι εξυπνοι .. Υπαρχουν εκατονταδες διαθεσιμα και εμεις θελουμε μονο 400 προς το παρον. Δεν μιλαμε για πετσοκομμενα αφου αυτα δεν θα διατεθουν αλλα για αλλα που θα ειναι σε καλυτερη κατασταση αν και θα χρειαστουν μια αρχικη συντηρηση για να ειναι λειτουργικα αλλα… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS

Nothing new…Τα ιδια και τα ιδια…Μαλλον λιγοτερα…Μαθαμε οτι: -Τα MRAP που τα ειχαμε “γραμμενα” ξαφνικα τωρα μας ενδιαφερουν αφου ομως προλαβαν κατι Αιγυπτιοι και καποιοι αλλοι και σηκωσαν μερικες χιλιαδες…τα καλητερα φανταζομαι. -Τα UH-60A/L δεν μας ενδιαφερουν γιατι εμεις εχουμε Huey και δεν θελουμε να αυξησουμε την πολυτυπια λεει….λες και αν παρουμε τα Blackhawk θα κρατησουμε και τους τενεκεδες.Αλλα θελουμε και αλλα Chinook…που σε λιγο στην διαμορφωση που ειναι δεν θα υποστηριζονται απο την Boeing…μιας και ολοι οι χρηστες η εκσυγχρονιζουν στην τελευταια διαμορφωση η αγοραζουν το νεο μοντελο.Μια φαση αλλα Apache ενα πραγμα. -ΑΗ-64Α+ προγραμμα εκσυγχρονισμου χαμηλου κοστους λεει.Αν… Read more »

photographix

All M2 vehicles have been upgraded to improved standards = All in-service M2 vehicles

KaizerAmstelVonLagerS

Nope…and yes

Γιατι; Μ2–> Μ2Α1–>Μ2Α2 και παει λεγοντας…Με απλα Ελληνικα ολα τα Μ2 εχουν μετατραπει σε ανωτερα υποδειγματα.In service και οσα ειναι out of service και παραμενουν Μ2Α1.

Οπως εγραψε και καποιος αλλος σχολιαστης τα απλα Μ2 ειναι ελαχιστα και δεν φτανουν ουτε με τα πιο δημιουργικα Greek statistics τον αριθμο 367.Αρα μιλαμε για Μ2Α1.

Marketing…Απλα δημιουργεις μια ιστορια για να δικαιολογησεις την ανικανοτητα σου,να κρυψεις τα κολληματα σου η στην χειροτερη να προωθησεις τα συμφεροντα σου.Οχι οτι δεν το εχουμε ξαναδει στην Ελλαδα αυτο.

sotbak

πέστα!!!

npo

Λογικά μου φαίνονται όλα αυτά. Στην αεροπορία με τις Τουρκικές καθεστωτικές εκκαθαρίσεις και την διαφαινόμενη οριστική ακύρωση των F35 οι Τούρκοι δεν ισχυροποιούνται, οπότε εμείς με την FOS για τα μιράζ + (ελπίζω) επαναπιστοποίηση των όπλων τους + τον εκσυγχρονισμό των F16 + κάποιες αγορές νεότερων οπλικών συστημάτων για τα F16 + κάποιες αναβαθμίσεις του συστήματος αεράμυνας + εκπαιδευτικά είμαστε ΟΚ (για να μην πω έχουμε την υπεροχή) για αρκετά χρόνια. Κι επειδή στον αεροπορικό αγώνα αλλάζουν τα πράγματα ας περιμένουμε να κάνουν την κίνησή τους και τότε να δούμε τι χρειάζεται να πάρουμε εμείς. Ότι λεφτά μπορούμε να διαθέσουμε… Read more »

sakis

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ τώρα μόλις αποφάσισε να μην υπάρξει καν κοινή παρουσία και δηλώσεις των δύο ανδρών προς τον Τύπο όπως καθιερώνεται για όλους τους πολιτικούς ηγέτες κατά την επίσκεψη τους στο Λευκό Οίκο.
Θα πρότεινα μετά από αυτήν την στάση του Αμερικανού Προέδρου να κρατάμε πάρα πάρα πολύ μικρό καλάθι.

Ο ασχετος

Διαβαζω συνεχεια για θα θα θα….τεσπα.
Διαβαζω συνεχεια για τον προυπολογισμο των 500εκ.
Μια που ειναι κ χρονιαρες οι μερες δεν κανετε ενα ρεπορταζ για το που πηγαν τα 500εκ φετος?

Ο ασχετος

Το 19 εννοω

SAAB

Αυτή η πιπίλα με το οικονομικό… Εάν διαβάσετε τον προϋπολογισμό θα φρίξετε. ΑΕΠ 190 δις ευρώ ισοσκελισμένο. Περίπου 60 δις για όλον τον δημόσιο τομέα (στρατοί, εξοπλισμοί, αεροπορίες, δήμοι, κοινότητες, συντάξεις κλπ.). 60 δις για αποπληρωμές δανείων. Σύνολο 120 δις. Τα υπόλοιπα 70 δις σε παροχες στον ιδιωτικό τομέα. Ναι, σε αυτόν που με την πρώτη ευκαιρία βαυκαλίζεται ότι ταϊζει τους πάντες. Μάλλον οι πάντες τον ταϊζουν.

Που κολλάνε τα παραπάνω;
Λέω τώρα εγώ… 40 δις μειώσεις φορολογικών συντελεστών (κούνια που με κούναγε) και από 10 δις σε στρατό, αεροπορία, ναυτικό σύνολο 30.

Όνειρο ζω! Μην με ξυπνάτε!

Thras

Το ΑΕΠ και τα κρατικά έσοδα, είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Μην τα μπερδεύετε…

ThanosD

Καμμια σχεση με την πργαματικοτητα.Δημόσια έσοδα περιπου 50 δις.Για την Αμυνα περιπου 4 δις .7,5-8 % .Δεν τα λές και λίγα..

photographix

Δεν υπαρχουν παροχες προς τον ιδιωτικο τομεα, ΧΡΕΗ υπαρχουν προς τον ιδιωτικο τομεα, απο εδω μεχρι τον κοντινοτερο γαλαξια.

Shadowfax

Ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα: 2,179 δισ. ευρώ…
Το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο: 190,7 δισ. ευρώ (που αμφιβάλλω αν θα εισπραχτούν ποτέ οπότε τα βλέπεις και σαν “παροχές”)…
αναλυτικά…
https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1463118/sta-1907-dis-euro-to-idiotiko-xreos-pros-to-dimosio

Κάποιος

Ο ετήσιος προϋπολογισμός για άμυνα, μετά τις περικοπές, είναι περίπου 2 δις και όλος πάει στους μισθούς και τα ένσημα των στελεχών του, όλων των κλάδων…
Tragic!

Neilos

Να ειδοποιήσουμε αρμοδίως τους Τούρκους να περιμένουν μερικά τέρμινα ακόμα μέχρι να παραλάβουμε το τροχαίο υλικό μας, να το τροχίσουμε, να το ανανήψουμε και μετά να μας κάνουν ανατολίτικα τσαλιμάκια. Γιαβάς γιαβάς, μην μας βρουν κι απροετοίμαστους…

Yiorgos

I hope Greece can get as many Bradley’s they can to equip all the mechanized brigades at Thrace. If nothing else, the M2 is better of what the Turkish Army has, even at the basic level, and it will be far better with modernization. It might be expensive, but no one said that defense or freedom is cheap. As about the MRAP, it depends the type, and weight as they can be very heavy and difficult to maneuver off road or cross country. The M113A3 is not the best solution, however, beggars can’t be choosers and the Greek Army could… Read more »

Δnμnτpns

Εντύπωση μου προκαλεί το κόλλημα που έχει ο Ε.Σ. με τα Bradley! Για χάρη τους έδειξε μηδενικό ενδιαφέρον για τα Marder,δεν προχώρησε σε καμία ουσιαστική αναβάθμιση των Μ113 και ΛΕΩΝΙΔΑΣ . . . τίποτα απολύτως …. εκεί κολλημένος ! ! ! Μα τόσο καλά είναι . . . ; ; ; … τέσπα. . .κατ΄εμέ εάν είναι να τα πάρουμε και για την αναβάθμιση τους να χρειαστούν 2-3εκ. $ έκαστο τότε προτιμότερο θα ήταν να ακολουθήσουμε το μοντέλο με τα ΛΕΩΝΙΔΑΣ και κατόπιν αδείας να προχωρήσουμε σε κατασκευή κάποιου ΤΟΜΑ με βάση τις ανάγκες του Ε.Σ. Ομοίως θα μπορούσαμε να… Read more »

PROMAXOS1

1 Blackhawk αντικαθιστά 2 Χιουι. Οπότε με 40, τα αντικαθιστούν όλα. Αν θέλουμε να κρατήσουμε 20-30 ως ελαφρά ε/π γενικής χρήσης, κανιβαλιζιυμε τα 50+ αποσυρόμενα και χρησιμοποιούμε το στοκ ανταλλακτικων τους που διαθέτουμε. Οι ΗΠΑ διαθέτουν στην EDA και καινούρια Romeo, περισσεύματα λόγω ακύρωσης μέρους του προγράμματος LCS. ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΎ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΑ ΑΠΌ ΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΊΛΟΥΜΕ ΚΑΙΝΟΎΡΙΑ, που επιπλέον θα κάνουν 3-4 χρόνια να έλθουν και ΘΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΟΥΝ ΧΡΉΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΆΘΜΙΣΗ ΤΩΝ SEAHAWK. Με 3 εκ ευρώ το κομμάτι, παίρνουμε τα αποσυρόμενα M60 και Leo 1 που θέλει το ΓΕΣ να στείλει στον κλίβανο της Χαλυβουργικης για να γίνουν… Read more »

Mageiras

Πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις! Μερικές ερωτήσεις…
1. Τα blackhawk δεν είναι ίδιας κατηγορίας και υποδεέστερα των NH90 που ήδη (καλώς ή κακώς) έχουμε?
2. Για τα Romeo εφόσον όντως ισχύει τότε ναι με τα “μπούνια” που λέμε…
3. Τα bradley ως ΤΟΜΑ δεν μας είναι απαραίτητα ανεξάρτητα αν μετασκευάσουμε άρματα σε ΤΟΜΠ? Ακόμα και χωρίς εκσυγχρονισμό, παρά μόνο με ανακατασκευή και συντήρηση, η ολική προστασία εως 14,5χιλ και το εξαιρετικό πυροβόλο νομίζω πως θα προσφέρουν πολλά. Απο κει και πέρα η μετασκευή των Μ60/λεο1 θα στοιχίσει τόσο ακριβά? Αν μπορούσε να περιοριστεί σε 200-300χιλ ανα όχημα θα ήταν εξαιρετική περίπτωση…

Κ Ν

Βασικά UH-1H έχουν μεταφορική ικανότητα από 7 έως 11 στρατιώτες ανάλογα της έκδοσης. Στην Ελλάδα παραλάβαμε κυρίως εκδόσεις με τη μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα. Στην ουσία τα Black hawk αυτά αντικαθιστούν αφού μπορούν να μεταφέρουν 11 στρατιώτες πλήρως εξοπλισμένους και είναι νεότερα των UH-1H (αν και αυτά είναι αρκετά παλιά αλλά καλύτερα των UH-1 μας). Τα NH-90 είναι απλά τα κορυφαία στο είδος τους και μεταφέρουν σχεδόν διπλάσιο αριθμό στρατιωτών από τα Black Hawk …δηλαδή 20-21 στρατιώτες με πλήρη εξοπλισμό. Επίσης, έχουν Stelth δυνατότητες, πετάνε υπό ακραίες συνθήκες που τα άλλα δεν μπορούνε, με μεγαλύτερη ταχύτητα και φυσικά με την υψηλότερη… Read more »

Mageiras

Καλά είναι σίγουρο ότι χρειαζόμαστε ένα οικονομικό ελαφρύ ελικόπτερο γενικής χρήσης να αντικαταστήσει τα χιουι, το γράφω και παραπάνω…

Κ Ν

Βασικα η απάντηση μου είναι να τα καταλάβαιτε που ανήκει το καθε ελικόπτερο με βαςη την ερώτησή σας. Ελπιζω να σας διαφώτισα οτι Black hawk και NH90 ειναι κατι διαφορετικό με νούμερα.

KaizerAmstelVonLagerS

Τα UH-1H εχουν μεταφορικη ικανοτητα 7-11 στρατιωτων ΟΧΙ πληρως εξοπλισμενων ομως.Και αυτην την δυνατοτητα την ειχαν οταν πετουσαν…στο Βιετναμ…καινουργια.Βαλε εσυ σημερα 7-11 στρατιωτες σε ενα Huey να δουμε που θα παει…

Κ Ν

Εξαρτάται την έκδοση που εχεις ….τα πρωτα του 1963+κατασκευής έπαιρναν 6 ατομα …στις εκδόσεις επόμενες ηταν πιο μεγαλη άτρακτο και μπορούσαν βάση επισήμων προδιαγραφών κανονικα 11. Αυτο αναφέρεται και επίσημα απο τον ΕΣ. Τωρα τι ακριβώς συμβαίνει ενας ειδικός μπορεις να μας το πει. Εξαλλου για αυτο συζητάμε να τα αντικαταστήσουμε.

Δnμnτpns

Τα Μ48/60 είναι πολύ δύσκολο να μετατραπούν σε ΤΟΜΑ λόγω της κλίσης που έχει ο πύργος. Πιο εύκολο θα ήταν να γίνει η μετατροπή των Leo1GR λόγω του ότι είναι πιο ¨τετραγωνισμένα» αλλά φευ . . . . . μάλλον έχουν γίνει ήδη καρφίτσες και βίδες . . . ! ! !
Η περιγραφή της μετατροπής όμως είναι όλα τα λεφτά ! ! !

PROMAXOS1

Δεν μιλάω για μετατροπή σε ΤΟΜΑ, αλλά σε εξοπλισμένο βαρύ ΤΟΜΠ. Πλήρης αφαίρεση πύργου και κάλυψη του κενού της οροφής, στην οποία πάντως θα δημιουργηθούν 2-4 θυρίδες και θα τοποθετηθεί ο πυργισκό που σου είπα.

photographix

50αρι μονο για ειρηνευτικες αποστολες. 20mm τουλαχιστο.

PROMAXOS1

Το 50άρι καταστρέφει το 70% των στόχων που καταστρέφει το 20 mm. Αν μάλιστα το συνδυάσεις με πολυβομβιδοβόλο, καταστρέφεις το 90% των στόχων. Επίσης, το ΤΟΜΑ (όπως και το ΤΟΜΠ) είναι όχημα μεταφοράς και μάχης Πεζικού. Δεν είναι όχημα καταστροφής ελαφρών τεθωρακισμένων και αθωράκιστων στόχων, ήτοι ελαφρύ άρμα ή τθ όχημα πυρών γενικής υποστήριξης. Κύρια αποστολή του είναι να παρέχει συνεργαζόμενες ομάδες Πεζικού στο άρμα, να υλοποιεί το δόγμα σύζευξης αρμάτων και (μηχανοκίνητου) ΠΖ. Αυτό το κάνει μεταφέροντας το ΠΖ δίπλα στα άρματα. Πρωτεύουσα αποστολή του πυροβόλου είναι η υποστήριξη της μεταφερόμενης κι αποβιβαζόμενης ομάδας ΠΖ, όχι η υποκατάσταση του… Read more »

NikolakiEfentis

Είδα το άρθρο χθες το βράδυ και περίμενα να ξημερώσει για να παραθέσω κι εγώ τα σχόλια μου… «Καθώς τα επόμενα χρόνια οι εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας μας θα κατευθυνθούν προς την “αναγέννηση” του ΠΝ» Προφανώς κάνετε χιούμορ, όπως λέει κι ο Αλέφαντος «για το Δελφινάριο»! 😀 Πριν την αναγέννηση, να προτείνω να αγοράσουμε για ανταλλακτικά τις 2 “L” από Χιλή; Να φανταστώ πως διασυμβατότητα των ασυρμάτων μας, Αμερικανικών και «Ευρωπαικών» δεν την χρειαζόμαστε, σωστά; Γιατί κάτι μου λέει ότι την έχουμε αμελήσει; Να φανταστώ επίσης πως τα 400+ Abrams, στο πλαίσιο που σχεδίαζε να τα εισαγάγει ο Φ. Φράγκος,… Read more »

ETS

Το μονο μονο ατιμωρητο εγκλημα θα ειναι ;
Αbrams,Kidd,Marder,Gepard, και βαλε;
Στα ταπεινα Μ1117 θα κολλησουν;
Οταν γινει κατι ολες οι αποστολες που αναφερεις θα γινουν με τζιπακια με οροφες μουσαμα και τα πτωματα θα γεμισουν φορτηγα αλλα ποιος ασχολειται;
Μηπως θα γινει πολεμος;
Eδω δεν παιρνουν μερικες χιλιαδες η εστω εκατονταδες διαθεσιμα
τυφεκια ελευθερου σκοπευτη μεταχειρισμενα να κλεισουν αμεσα τα εξωφρενικα για δηθεν συγχρονο στρατο κενα θα ζητησουν παραχωρηση οχηματων οταν ζητανε να τους πληρωσουν και τα μεταφορικα(sic);
Σιγα τωρα..

agnostosependytis

Αυτό που δεν μου αρέσει στην όλη συζήτηση, είναι ότι ο Στρατός Ξηράς μοιάζει να κατανοεί πλήρως τα οικονομικά και βοηθάει όσο μπορεί με μεταχειρισμένα και βγάζοντας από την μύγα ξυγκι, και από την άλλη το Ναυτικό, είχε δυνατότητα να πάρει Αδελαίδες (οι οποίες σαν ενδιάμεση λύση θα μπορούσαν μετά να πλαισιωθούν από τα ΑΒ), μέχρι να έρθουν οι Μπελάρες, αλλα προτίμησε να σπρώξει ένα σωρό δις για Μπελάρες, Romeo, P3 κτλ (και τα οποία έρχονται μετά από τις τελευταίες μεγάλες προμήθειες πολεμικού υλικού της Ελλάδας που ήταν τα 4 υποβρύχια και οι τορπιλάκατοι), ενώ όλα τα άλλα όπλα είναι… Read more »

Antonis_Loukas

Η φάπα έρχεται και θα είναι… υπερηχητική! Το πόσο μας υπολογίζουν οι ΗΠΑ, φαίνεται από το πόσο γρήγορα και ανέξοδα(NOT) είναι πρόθυμες να μας εξοπλίσουν… Δεν γνωρίζω αν η Πτήση γράφει ανακρίβειες σχετικά με τα M2, αλλά αν μιλάμε για τζάμπα της πρώτης έκδοσης, φαίνεται πόσο μας υπολογίζουν… Προσωπικά, οι γνώσεις μου λένε ότι υπάρχουν ελάχιστα παρατημένα M2A0 που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ανταλλακτικά. Είναι τουλάχιστον υποκρισία να λέμε ότι δεν μπορούν να βρεθούν σε λογική τιμή ικανός αριθμός τουλάχιστον ODS προς παραχώρηση και τουλάχιστον προσβλητικό να ζητούν 1.1 δις για να αποκτήσουμε ένα λειτουργικό όχημα (σενάριο εκσυγχρονισμού), τη στιγμή που… Read more »

Chris

Δυστυχώς έτσι φαίνεται από τις δηλώσεις των ελλήνων και αμερικανών πολιτικών εδώ και καιρό, αλλά πρέπει να δώσουν μερικές γυαλιστερές χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς ώστε να στηριχθεί και να διατηρηθεί στην εξουσία μια (ακόμα) υποτελής σε ξένα συφέροντα κυβέρνηση.

ETS

Πολυτυπια ενω υπηρετουν ηδη στο ΠΝ?
Τα αλλα ειδικα τα MRAP και τα φορτηγα καθε τυπου θα επρεπε ηδη να εχουν προχωρησει και ειναι αδιανοητη η καθυστερηση αποδοχης προτασεων για αυτα αφου κανενας λογος αναβολης δεν υπαρχει.
Αλλιως μενουμε με τα μουσειακα Σταγιερ και τα παπακια με επιπεδο προστασιας τα πρωτα μουσαμα και τα δευτερα κατωτερου μιας απλης θωρακισμενης λιμουζινας.
Μην ρωτατε καν επισης ποσα λειτουργουν απο αυτα απαντηση δεν θα παρετε..

christos_choris_a

Πέρα από την απαραίτητη αναβάθμιση των Leo-2A4 και των AH-64A+ θα πρόσθετα και την δυνατότητα εκσυγχρονισμού των 312 M-60A3 στο πρότυπο της Raytheon. Μια τέτοια αναβάθμιση θα διπλασίαζε σχεδόν τις κάνες των 120 χιλιοστών του αρματικού δυναμικού του Ε.Σ. με χαμηλό κόστος. Ακόμα θα πρέπει να έχει ο Ε.Σ. το νού του να πάρει μια μεγάλη παρτίδα από την επικείμενη αντικατάσταση του FAMAS από το Γαλλικό Στρατό ( περίπου 100.000 τουφέκια θα ήταν αρκετά ).

KaizerAmstelVonLagerS

Ε ναι…να εκσυγχρονισουμε τα Μ-60 αλλα να αφησουμε εκεινα τα 400 τα Μ1.Που να ασχολουμαστε με παλιατζουρες….

christos_choris_a

Φυσικά και θα προτιμούσε κανείς τα 400 Μ-1 αλλά το θέμα είναι με τι τίμημα. Αφού θα μας δώσουν ΤΟΜΑ Μ-2 ,CH-47D, Ticonderoga, οχήματα για την αντικατάσταση των Steyer, μας έχουν δώσει Kiowa Warrior, κι άλλα CH-47D. Μήπως μας πούνε και άει συχτίρι κάποια στιγμή!

KaizerAmstelVonLagerS

Για να δουμε αν θα μας δωσουν και αυτα που λετε πρωτα.

Το αει σιχτιρι τουλαχιστον ο ενας μας το ειπε εχθες…Παλι καλα που δεν κυβερναει μονος του.

sotbak

ζήτα εσύ και ας πούνε!!!

sotbak

πέστα!!!!

Giannis

“Το μοντέλο των OH-58D Kiowa Warrior είναι αυτό που θα ακολουθηθεί, τουλάχιστον στις περισσότερες των περιπτώσεων. ”

Καλημέρα σας,
μπορούμε παρακαλώ να έχουμε άρθρο σας σε τί κατάσταση είναι τα καϊόβα και πόσα είναι σε πλόϊμη κατάσταση εκτός των 6 που εξαρχής ήταν επιχειρησιακά;;;
Επίσης τί γίνεται με την περίπτωση του οπλισμού των; APWS?
Αν σχεδόν 9 μηνες μετά την παραλαβή των Καϊόβα, τα 10 πλόϊμα είναι λιγότερα από 10, ε τότε με συγχωρείτε αλλά στο μοντέλο …πρέπει να προστεθούν τα γράμματα “π” και “ρ”.

Χρήστος

Το πιο πιθανό είναι πως θα αποκτήσουμε οτι έχουν για πέταμα. Επομένως μιλάμε για M-113 και M1117. Μακάρι να διαψευστώ.

NikolakiEfentis

Δεν διάβασες παραπάνω για τα Μ1117 Guardian; Ο ΕΣ εξετάζει αν μπορεί να τα αξιοποιήσει!!! Που τα χρειαζόμαστε για χίλιους ρόλους ιδίως στην ΑΣΔΕΝ! Μετά από αυτά μιλάμε για τα Ηilux του Χαφτάρ…

Κατά τα άλλα θέλουμε F35…

Spirit

Τα τογιότα του χαφτάρ είναι ανώτερα από τα μερσεντές τα δικά μας…
Ο στρατός εχει μείνει δεκαετίες πίσω τα Μ1117 Guardian αν και εχουν τα κουσούρια τους, ειναι μια λύση να υπάρξει επιμέρους αναβάθμιση, αν βέβαια είναι και σε κατάσταση που μπορούν να προσφέρουν κάποια χρόνια.

Spirit

Και τα Kiowa τα είχαν για “πέταμα”, τι σημαίνει ότι δεν μας κάνουν;
Έχουμε μήπως τίποτα καλύτερο από M-113Α3 και M1117?

Το M1117 είναι ένα περίεργο τεθωρακισμένο ειναι αλήθεια, φτιάχτηκε για συγκεκριμένες χρήσεις. Πλην όμως κάπου μπορεί να βρει χρήση, ως φορέα οπλισμού για παράδειγμα, όλμων, τοποθέτηση RWS, αντιαρματικά-αντιαποβατικά κλπ.

Μιας δεν προβλέπεται ούτε αγορά νέου σύγχρονου 4×4, ούτε αναβάθμιση των Λεωνίδας, είναι μια λύση και αυτά για την αναβάθμιση της ισχύος του ΕΣ.

Από περιπολίες μέχρι παρουσία στα μετόπισθεν και ποικιλία οπλισμού με τις απαραίτητες μετασκευές.

Χρήστος

Η μοναδική περίπτωση που μας βγήκε ήταν με τα KIowa. Αρκεί να μην χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία για την απόσυρση των Apache. Δεν κερδίζεις σε πόλεμο με τεθωρακισμένα τροχοφόρα για ειρηνευτικές αποστολές. Εχουμε ήδη τα VBL. Να κόψουν χρήματα απο τις ΜΚΟ, απο τις σπατάλες, τους κρατικοδίαιτους ιδιώτες, τους πρόσφυγες, τα επιδόματα σε μη Έλληνες πολίτες και θα προβλεφθούν κονδύλια για πολλά παραπάνω.

MisCo

Μερικές παρατηρησεις: 1) Απο τις ΜΚΟ και το προσφυγο-μεταναστευτικο βγάζεις λεφτα ως κράτος στην παρουσα φάση. Αλλος τα πληρώνει για την ωρα. Η δικη μας συμμετοχη ειναι πολυ μικρη. Επίσης γενικα η ΜΚΟ υπάρχουν γιατι την δουλεια αυτη που αναλαμβάνουν δεν μπορει ή δεν θελει να την κάνει το κράτος. Ακομα και αν καταργησεις την υπαρξη τους, θα πρεπει πάλι να δημιουργησεις υπηρεσιες με συγκεκριμενους σκοπους. 2) Σπατάλες: Μεγαλυτερη σπατάλη και πιο ακριβη, απο τον τροπο που λειτουργουν και σχεδιάζουν τις προμηθειες οι ενοπλες δυναμεις, δεν παιζει να υπάρχει. Απλο παράδειγμα: Πες μου, τι ειναι φτηνοτερο? Να έχω ενα οχημα… Read more »

Σταθης Παπασταμουλος

Το Μ1117 είναι όχημα αναγνώρισης και όχι μεταφοράς προσωπικού. Κάτι ανάλογο με τα VBL (σαφώς με καλύτερη θωράκιση και κλειστό πύργο και μεγαλύτερα)
Θα αντικαταστήσουν 900 ΜΒ-290 Μερσεντές με έστωρα και MG-3 που χρησιμοποιούνται στις ΕΑΝ και στις διμοιρίες αναγνώρισης ταγμάτων πεζικού.
Επίσης θα εξοπλίσουν και τους ειδικούς μηχανοκινήτους λόχους των ταγμάτων της ΑΣΔΕΝ
Είναι μια από τις πολύ αναγκαίες προσθήκες για συμπλήρωση των VBL

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

29
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 July 2015 #350

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 February

Αγορά 3.99

Related News

Πότε θα είναι έτοιμος ο διάδοχος των ολλανδικών φρεγατών LCF;

Το Ολλανδικό Ναυτικό θα μπορούσε να εντάξει σε υπηρεσία το πρώτο από τα πλοία που θα αντικαταστήσουν τις φρεγάτες Α/Α Άμυνας Περιοχής LCF το...

Γυμνάσια των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο μέσω του Twitter αποκαλύπτουν αεροσκάφη της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας των ΗΠΑ (U.S. Air Force Special Operations Command)...

Η Αργεντινή δημιουργεί εθνικό ταμείο για την Άμυνα

Στις 16 Σεπτεμβρίου η Αργεντινή υπέρψηφισε νόμο για τη δημιουργία εθνικού ταμείου Άμυνας, για να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια επανεξοπλισμού των στρατιωτικών της δυνάμεων.Σύμφωνα με...

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΕΦ στη ΝΒΕΦ στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης με το αμερικανικό Ναυτικό

Επίσκεψη κ. Αρχηγού ΓΕΕΦ στη ΝΒΕΦ στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης Διοίκησης Ναυτικού με Πληρώματα Σκαφών CCM του Αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού.Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη...

Πρόγραμμα OMFV: Χωρίς τη συμμετοχή του Στρατού των ΗΠΑ συνεχίζεται ο διαγωνισμός αντικατάστασης των Bradley

Ο Στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να συγκροτήσει ομάδα εργασίας για να συμμετάσχει με πρωτότυπο όχημα στον διαγωνισμό του Προαιρετικά Επανδρωμένου Οχήματος...
- Advertisement -