27.9 C
Athens
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Αναμένεται σημαντική ενίσχυση του ΕΣ με μεταχειρισμένο υλικό από τις ΗΠΑ

Αναμένεται σημαντική ενίσχυση του ΕΣ με μεταχειρισμένο υλικό από τις ΗΠΑ

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σύμφωνα με πληροφορίες της Π&Δ, αναμένεται εντός του έτους η έναρξη υλοποίησης ενός σημαντικού σχεδίου αντικατάστασης πεπαλαιωμένου, αν όχι απαρχαιωμένου εξοπλισμού των ταγμάτων του Ελληνικού Στρατού με μεταχειρισμένο υλικό προερχόμενο από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού.

Προμήθεια OH-58D Kiowa Warrior, ένα εξαιρετικό case study που ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθήσουν ο ΕΣ και γενικά οι ΕΔ

 

Μετά την αγορά, έναντι ουσιαστικά συμβολικού τιμήματος, των 70 ελικοπτέρων τύπου OH-58D Kiowa Warrior, o Ελληνικός Στρατός αποφάσισε να προχωρήσει σε στοχευμένες παραγγελίες μεταχειρισμένου υλικού από τις ΗΠΑ, προκειμένου να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες του σε υλικό. Από ότι φαίνεται, βασικό μέλημα του Ελληνικού Στρατού είναι η συμπλήρωση/αντικατάσταση του τροχαίου υλικού, απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών του ειδικά στα νησιά. Προσπάθειες είχαν γίνει και στο παρελθόν, όπως φαίνεται από τους πίνακες υλικού της DSCA. Λόγω όμως της ασφυκτικής δημοσιονομικής στενότητας, τα περισσότερα υλικά δεν παραλήφθησαν ποτέ.

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, η προτεραιότητα είναι η εισαγωγή σε υπηρεσία ικανού αριθμού “νέων” οχημάτων 4Χ4 και φορτηγών. Το τροχαίο υλικό του ΕΣ εκτός του ότι είναι παλαιό πλέον, είναι ταυτόχρονα και υπερβολικά χρησιμοποιημένο, παρά τις συνεχείς ανακατασκευές που κάνουν τα ικανά Εργοστάσια Βάσης. Τα περισσότερα τάγματα χρειάζονται νέα οχήματα, προκειμένου να είναι σε θέση να υλοποιήσουν τα επιχειρησιακά σχέδια.

 

(U.S. Army photo by Spc. Genesis Gomez)

Παρά λοιπόν τις ανάγκες σε M1A2/M2A3, ο ΕΣ στοχεύει στην παραλαβή ικανού αριθμού οχημάτων HMMMWV, από τα αποθέματα του Αμερικανού Στρατού. Ο τελευταίος τα αποσύρει σταδιακά (αλλά και μαζικά), συνεπώς υπάρχουν ικανές ποσότητες από τις οποίες θα μπορούσε ο ΕΣ να αντλήσει αρκετά αξιόμαχα οχήματα. Υπενθυμίζουμε πως και στο παρελθόν είχαμε ζητήσει 250 οχήματα, τα οποία όμως ποτέ δεν παρελήφθησαν για μια σωρεία λόγων (τιμή, μέτρια ως κακή κατάσταση κοκ). Τώρα όμως αποσύρονται αρκετά οχήματα σε πολύ καλή κατάσταση, συνεπώς είναι η ιδανική ευκαιρία για να τα εξετάσει εκ νέου ο ΕΣ. Σημειώνουμε πως αυτή την φορά τα οχήματα είναι σίγουρα περισσότερα των 250, κι αν προχωρήσει η παραχώρησή τους θα είναι μια από τις σημαντικότερες ενισχύσεις μαχητικής ισχύος του ΕΣ τα τελευταία χρόνια. Τα οχήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για την μεταφορά βαρέων όπλων (TOW, Milan 2, Fagot κοκ) αλλά και για την μεταφορά ομάδων πεζικού. Το όχημα βρίσκεται σε υπηρεσία στο ΕΣ εδώ και πολλά χρόνια, και υπάρχει υποδομή, γνώση και κουλτούρα για την συντήρηση/επισκευή του.

Ταυτόχρονα εξετάζεται και η προμήθεια φορτηγών διαφόρων τύπων βαρέων οχημάτων, ένας τομέας που πραγματικά υστερεί σημαντικά ο ΕΣ. Σημειώνουμε πως ο Τουρκικός Στρατός εδώ και πολλά χρόνια έχει ξεκινήσει έναν δυναμικό εκσυγχρονισμό του τροχαίου υλικού του με τουρκικής κατασκευής οχήματα. Αντιλαμβανόμαστε πως το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε το ίδιο, αλλά λύση για άμεση ενίσχυση με μηδενικό ή πολύ μικρό κόστος δεν υπάρχει, καθώς αποδεδειγμένα λεφτόδεντρα δεν φύονται τελικά πέριξ της Μεσογείου.

Deepstrike, το αντίπαλο δέος του Iskander και του Yildirim II και η χρήση του ως όπλο αποτροπής από την Ελλάδα

 

Καθώς οι περισσότεροι αναγνώστες μας θα χαίρονταν ιδιαίτερα αν μάθαιναν για την πιθανότητα προμήθειας αρμάτων μάχης M1A1/A2 και ΤΟΜΑ Μ2Α2/Α3, δυστυχώς η τιμή τους παραμένει αρκετά υψηλή για τις σημερινές δυνατότητες του ΕΣ. Οι επιτελείς δεν έχουν παραδώσει τα όπλα για το θέμα, και κάποια στιγμή -ελπίζουμε- θα έχουμε εξελίξεις. Άλλωστε οι σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο δυνατόν σημείο, και προφανώς οι ΗΠΑ θα πρέπει κάποια στιγμή να στηρίξουν πιο ενεργά τον καλύτερο σύμμαχό τους στην περιοχή.

Πρόγραμμα SLEP για τους MGM-140 ATACMS με δυνητικό ενδιαφέρον για τον ΕΣ

 

Αντίθετα υπάρχει κινητικότητα στο θέμα της παραχώρησης -σημαντικού- αριθμού εκτοξευτών Μ270 MLRS. Υπενθυμίζουμε πως παλαιότερα είχαμε ζητήσει έναν αριθμό 40 εκτοξευτών, αλλά επίσης δεν είχε προχωρήσει στο θέμα. Όπως μαθαίνουμε η προμήθεια επανέρχεται, και μάλιστα υπάρχουν σκέψεις να συνδυαστεί με εκσυγχρονισμό των εκτοξευτών, αλλά και επαναπιστοποίηση και εκσυγχρονισμό των ρουκετών. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως στο ίδιο “πακέτο” συζητείται” και ο εκσυγχρονισμός των πυραύλων ATACMS, με αναβάθμιση της εμβέλειάς τους στα 300 χιλιόμετρα. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό, και θα επανέλθουμε σύντομα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

53 ΣΧΟΛΙΑ

53 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
nicolas

Ονειρο ζω μη με ξυπνατε

Lesalaut

Κάνα γιλέκο παίζει ρε παιδιά; Κάνα κράνος της προκοπής; Κάνα όπλο για τα Χιούι; Τίποτα παθητικά νυκτός ίσως;

Paliouras

Ευχης εργον, αφου δεν προχωρανε κυρια εξοπλιστικα , να κλεισουν τρυπες στα υπολοιπα.

Iliasgr

Δώσε και μενα μπάρμπα Σαμ!

observer

Νομίζω ότι μερικά Gavin, καμμιά 500 αριά μας είναι απαραίτητα……
P.S.Επίσης ότι αδικία κάνεις, κάποια στιγμή αυτή επιστρέφει πίσω……

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κανενα m113a3 , mrap;

Lesalaut

Τίποτε καταδείκτες λέιζερ παίζουν; Ή μήπως μερικοί πομποδέκτες GPS; Ή εξοπλισμός ταχείας τάξης για τους όλμους; Ή πλεονάζοντα Μ203 για τα G3; Ή μερικά Μ728; Ή Avenger για τις ταξιαρχίες; Ή έστω Μ113Α3; Ασχολείται κανείς με φτωχοπραγματα, όπως τα εποχούμενα μαγειρεία και τα οχήματα μεταφοράς πυρομαχικών ;

Christos

Πολύ σωστός σε όλα

G-164g ag-cat

Μια χαρά, ξεκινάμε από φορτηγά, περνάμε στα χάμβι και να τα και τα εκσυγχρονισμένα ATACMS.

VAGGELAS

Καλοδεχούμενα και απαραίτητα. Με την ευκαιρία θα ήθελα να στηλιτεύσω και να επισημάνω την τραγική ανεπάρκεια της Ανώτατης Ηγεσίας του ΓΕΣ για δεκαετίες σε ζητήματα που αφορούν τον ιματισμό, εκπαίδευση, εξοπλισμό και την γενικότερη αντιμετώπιση του κληρωτού στρατιώτη. Κανείς τους δεν πάτησε πόδι, κανείς τους δεν παραιτήθηκε εάν δεν εισακούστηκε και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος κανείς δεν κατάφερε κάτι στην αναβάθμιση του κληρωτού. Και αν ισχυριστεί κάποιος έλλειψη πόρων, ας μας διαφωτίσει για το ποτέ και ποιος απο τη Ηγεσία προσπάθησε να ξεριζώσει ηλίθιες πρακτικές και νοοτροπίες όπως παλιός-νέος, βύσματα κλπ. Επιθεωρήσεις Μονάδων απο Ανώτατους που όλοι γνώριζαν μήνες πριν… Read more »

Genesis

Δυστυχώς φίλε, ισχύουν ΟΛΑ όσα ανάφερες ως επικρατούσα νοοτροπία και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε άποψη από 1ο χέρι.
Πολύ σημαντική και σωστή είναι επίσης η επισήμανση ότι η νοοτροπία και η ψυχολογία του προσωπικού είναι απολύτως συνδεδεμένα με την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης και της χρήσης / αξιοποίησης του υλικού / εξοπλισμού.

Ripmaker

διαφωνώ με τη διατροφή. περασα απο 4 στρατόπεδα και παραγγειλα σουβλάκια συνολικα 3 φορες στο 12μηνο μου. το φαγητό ηταν παντα αρκετά καλο και καθαρο (εγώ εκανα τη τροφοδοσια τα ηεξρα εκ των εσω). απλά ο ελληνας γενικά πλεον ειναι αρκετά μαμοθρεφτος και αμα δεν του εχει ταπερακι η μαμα απο το σπιτι δεν…. (δεν το λέω για σενα παραδειγμα φέρνω).

Genesis

Έχω εντελώς διαφορετική εμπειρία. Μου έτυχε στρατόπεδο με κακής ποιότητας και μικρής ποσότητας φαγητό και μου έτυχε στρατόπεδο με εξαιρετικό και υπέρ-αρκετής ποσότητας φαγητό. Πέρασα από 4 στρατόπεδα συνολικά.
Είναι θέμα διοικητή και αξιωματικού ή υπαξιωματικού που έχει αναλάβει την σίτιση.
Ο μάγειρας επίσης μπορεί να παίζει ρόλο… Δεν ελέγχεται επαρκώς η διαδικασία με κάποιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ένα minimum ποιότητας και ποσότητας.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Πριν καιρό είχα την εντύπωση πως μία από τις προτεραιότητες του Ε.Σ είναι η απόκτηση ΤΟΜΑ. Όμως έμαθα ότι οι τρεις πιο πιεστικές ανάγκες του είναι ανταλλακτικά, πυρομαχικά και φορτηγά. Σε ότι αφορά τα φορτηγά πολλά πρέπει να είναι ειδικής χρήσης. Ο αριθμός των φορτηγών που χρειάζεται είναι αρκετές χιλιάδες. (δεν θέλω να γράψω τον αριθμό) Σε ότι αφορά τα 36-40 μεταχειρισμένα MLRS από τις ΗΠΑ πριν καιρό η θέση των Αμερικάνων ήταν να τα πάρουμε αλλά να μην τα βάλουμε σε νησιά μας. Ο λόγος είναι ότι οι τούρκοι φοβούνται αυτά τα συστήματα επειδή έχουν εξαιρετική ακρίβεια. Θα μπορούμε… Read more »

tallyhogr

Το προβλημα με τα GD240 δεν ειναι το κοστος της φλασιερας, αλλα οτι ειναι 30 ετών και με κατασκευη χειρότερη απο πολιτικών προδιαγραφών. Ειναι απαραδεκτα και θα πρεπε να πανε στα σκουπιδια στο τελος της πρωτης τους δεκαετιας.

Θα πρεπει να αλλαχτουν στο συνολο τους με οχηματα στρατιωτικων προδιαγραφων, τα οποια να παρεχουν και καποια στοιχειωδη προστασια.

GeorgeK

Γιατί κόπτεστε τόσο πολύ για την αύξηση της θητείας ?? Μήπως γιατί οι “καραβανάδες” βαριούνται να κάνουν την δουλειά τους ?? Μήπως γιατί δεν μπορούν να κάνουν μια απλή αρχειοθέτηση στα βιβλία τους χωρίς να έχουν 5 φαντάρους να τα κάνουν γι’αυτούς? Το μόνο που κατάλαβα από το στρατό και υπηρέτησα στη νήσο της Σάμου , είναι η γκρίνια και η ρουφιανιά… γιατί αυτός λιγότερες υπηρεσίες από εμένα γιατί εγώ σκοπιά και αυτός Δεκανέας αλλαγής κ.ο.κ. Ας καταλάβουν τα στελέχη πρώτα ότι πληρώνονται για να εκτελέσουν-κάνουν αυτήν την δουλειά και ας μην ψάχνονται για “δούλους”. Αντ’αυτού εγώ πλήρωσα ! για… Read more »

Genesis

Πολύ σωστός σε όλα, τουλάχιστον για εμένα που βίωσα περίπου τα ίδια…
Έχω όμως την εντύπωση ότι ο ΓΙΑΝΝΗΣ 1 δεν έχει ακριβώς αυτά στο μυαλό του ότανα ναφέρεται στην αύξηση της θητείας.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Εννοείται ότι πρέπει να γίνεται εκπαίδευση. Δεν φτάνει μόνο η αύξηση της θητείας.
Σε ότι αφορά την αύξηση της είναι κάτι που το τονίζουν αρχηγοί κλάδων των Ε.Δ σε συζητήσεις αλλά προσθέτουν πως δύσκολα θα αποφασιστεί από τους πολιτικούς. Υπάρχει πολιτικό κόστος.

dimitrov

Θίγετε αρκετά σημαντικά θέματα εν προκειμένω τα οποία δεν εξαντλούνται σε ένα ποστάρισμα. Ενδεικτικά – όπως λέτε κι εσείς – το πως περνάει κανείς το χρόνο του στη θητεία του είναι όλη η ουσία. Πράγματι 10 ελληνικές θητείες δεν ισοφαρίζουν ας πούμε μια ελβετική. Δεν είναι τυχαίο το παράδειγμα. Κατ΄εμέ αυτή η προσέγγιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης από την πλευρά των ΕΕΔ είναι που απαξιώνει και την θητεία στα μάτια των νέων ανδρών.Διότι άλλο πχ να μην θες να εργαστείς σε μια εταιρεία κι άλλο αυτή η εταιρεία να είναι ……….. άστα να πάνε. Από την άλλη η αύξηση της θητείας… Read more »

Thras

Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό. Η αλήθεια είνια ότι ΕΠΟΠ δεν χρειαζόμαστε. Δεν μπορείς να έχεις επαγγελματίες στρατιώτες που μόλις περάσουν τα 45-50 είναι πρακτικά άχρηστοι!

Το Ισραήλ αλλά και οι Άγγλοι παίρνουν ειδικότητες που χρειάζονται για 5-10 χρόνια και μετά τους διώχνουν και παίρνουν νέους (όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, δεν τους μονιμοποιούν), αλλά τους δίνουν πχ μόρια σε διαγωνισμούς του δημοσίου.
Αυτό γίνεται σε όλες τισ βαθμίδες. Αξιωματικοί, ΥΠΑΞ και στρατιώτες(ΕΠΟΠ).

Είναι ένα πολύ καλό υπόδειγμα που μάλλον πρέπει να υιοθετηθεί άμεσα…

Nicolas

Χωρις να ειμαι στρατιωτικος αυτο που καταλαβαινω ειναι οτι χρειαζομαστε μικροτερη δομη σε καιρο ειρηνης λιγοτερο δαπανηρη αλλα με υποδομες και ικανοτητα γρηγορης επεκτασης σε καιρο πολεμου

ACHERON

Thras,
Στα όσα παρέθεσες,μία επισήμανση:η διάρκεια της θητείας,είναι το ευκολώτερο να ρυθμιστεί,διότι είναι νομοθετικό θέμα.
Το δύσκολο κομμάτι είναι στην κοινωνική αποδοχή,αλλά και την υπηρεσιακή νοοτροπία.
Θα πρέπει ακόμη,να έχουμε πάντοτε υπόψιν,ότι η ηλικιακή πυραμίδα οφείλει να ταυτίζεται κατά το δυνατόν με την ιεραρχική,και να έχουν καί οι δύο την ευρύτερη δυνατή βάση,και όχι να μοιάζουν με οβελίσκους.

dimitrov

Προσωπικά αμφιβάλω ακόμα και για το αν χρειάζονται τόσοι αξιωματικοί επαγγελματίες στις ΕΕΔ και ειδικά στον ΕΣ. Έχω την αίσθηση πως έχουμε γεμίσει ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς ενώ μας λείπουν οι διμοιρίτες, οι ομαδάρχες και κυρίως οι στρατιώτες. Τουτέστιν έχει αντιστραφεί η πυραμίδα της ιεραρχίας. Όσον αφορά τους επαγγελματίες στρατιώτες νομίζω πως σε χώρες με μακρά παράδοση επαγγελματικού στρατού όπως η Αγγλία δεν υπάρχει η νοοτροπία του δημοσιο-υπαλληλικού βολέματος. Πάνε για 1,2 τριετίες και μετά φεύγουν. Συν τοις άλλοις πολεμάνε κανονικά πχ Ιράκ, Αφγανιστάν οπότε περιορίζεται και η προσφορά. Εδώ πιστεύω πως υπάρχει η νοοτροπία …. “σιγά μη γίνει πόλεμος… Read more »

Antonis_Loukas

Αλήθεια, τα σαινια που σου μεταφέρουν τάχα μου τις απόψεις των Αμερικανών και τη μη παράδοση mlrs εφόσον αυτά τοποθετηθούν στα νησιά, δεν αναρωτήθηκαν ποτέ, ποια η θέση τους απέναντι στους βαλλιστικούς της Τουρκίας; Εμείς όταν στις όποιες διαπραγματεύσεις, ακούμε τέτοια κουλά επιχειρήματα(όπως πχ με τους επάκτιους hellfire) , δεν έχουμε αντίλογο (βαλλιστικούς της Τουρκίας, δεν απειλούμε κλπ); Αν ναι, οι Αμερικάνοι, τι απαντούν; Έχει αλλάξει κάτι το τελευταίο διάστημα, στην ‘οπτική’ τους; Πες σε αυτούς που συνδιαλλέγεσαι, μη κάνουν πολλές κάμψεις στους Αμερικανούς, γιατί θα πιαστούν… Υ.γ Αναρωτιέμαι, απέναντι σε όλες αυτές τις παπατζες που σου μεταφέρουν; , δεν… Read more »

Spyros

Προσωπικά πήγα τους μουσαμάδες των τριών GD240 της μονάδας μας για συντήρηση και αντικατάσταση των νάυλον παραθύρων. Δε θυμάμαι το κόστος (20 χρόνια πριν), αλλά ήταν κάτι αστείο. Δεν έχω κακές μνήμες απο τα 240 μας. ΟΚ ήταν ψόφια, 73 άλογα για όχημα 1800 κιλά (απόβαρο). Τα λάστιχα ήταν Ελληνικής Κατασκευής Goodyear… μια δεκαετία αφού είχε κλείσει το εργοστάσιο. Και είχαν λινά απο νάυλον, αντί για ατσάλινα. Πληρώσαμε απο τη τσέπη μας 3-4 φαντάροι για να τα ζυγοσταθμίσουμε όταν μας έδωσαν «καινούργια» λάστιχα (Ελληνικά Goodyear κι αυτά), με φωνάζει ο μάστορας ενώ είχε το τροχό στη κλίνη, να το δω…… Read more »

giorgos tsagaris

Πολυ θετικη εξελιξη
Τα Χαμβι παντως δεν ειναι πανακεια και για ρολους οπως φορεις Μιλαν ειναι πλεονασμος.
Ας ελπισυμε να ερθουν και βαρυτερα οχηματα (βυτιοφορα κτλ).
Για να δουμε……

ΚΤ

Ο διαγωνισμός για τη εδώ κατασκευή φορτηγών για τις Ένοπλες δυνάμεις;
Πόσα πυροσβεστικά άρματα είναι διαθέσιμα;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Ποιος σου είπε ότι χρειαζόμαστε πυροσβεστικά άρματα ??
Η ελβο είναι τελειωμένη. Ποιος θα κατασκευάσει τα φορτηγά ??

Γ.Μ.

Πυροσβεστικά άρματα υπάρχουν ήδη (επί σκαφών Leopard-1GR διασκευασμένων από ΠΕΒ) αλλά μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Χρησιμοποιούνται, κατά κύριο λόγο, σε μεγάλα πεδία βολής.

Fingolfin

Μεταχειρισμένα MQ-1 Predator να υποθέσω δεν χρειάζονται. Έχουμε τα MQ-9 Reaper της Λάρισσας προς το παρόν.

HELLAS

Εκτός από αυτά τα προγράμματα μήπως εξετάζονται και άλλα μεγάλα και μικρά όπως για παράδειγμα αυτά που αναφέρει παραπάνω ο αναγνώστης lesalaud;;; Γιατί καλά όλα αυτά και με το καλό να παραληφθούν άλλα οι ανάγκες πρέπει να είναι λίγοοοοοο μεγαλύτερες από αυτές που οι περισσότεροι πιστεύουμε…

giorgos tsagaris

”…. Κάτι ακόμη για τα MLRS που το έμαθα από προσωπικό σε αυτά. Όταν κάνουν βολή αφήνουν μεγάλο ίχνος και αυτό είναι πρόβλημα για εμάς. Πιο πολύ ο Ε.Σ φοβάται εκείνη την στιγμή τον εντοπισμό τους από τα τουρκικά UAV. Λένε είναι αν γίνει κάτι με την Τουρκία είναι προτιμότερο οι βολές των MLRS να γίνουν νύχτα…”
Θα εντοπιστουν απο τη σκονη και οχι απο τη…λαμψη….
Μαλιστα………..
https://www.youtube.com/watch?v=-UNmFFHMfFw

Spirit

Δεν ξέρω για εσάς αλλα εγώ βλέπω ευκαιρία και τα γαλλικά VAB, από καναδέζες, στάγιερ και δεν ξέρω τι άλλο κλάσεις ανώτερα.

Spyros

Μπορώ να θυμηθώ κάποια κακοτράχαλα περάσματα που χρησιμοποιούσαμε με τα 240GD, τα οποία ήταν οριακά για το όχημα (κατά πλάτος). Τα ίδια περάσματα με HMMMWV, που αν θυμάμαι καλά είναι τουλάχιστον μισό μέτρο φαρδύτερο, θα είχαν αρκετό ενδιαφέρον…

vasilis0011

Ισχυει οτι η καινουργια εκδοση των ATACMS θα μπορει να λοκαρει και πλοια?

jim40

Πρώτα πρώτα χρειαζόμαστε φορτηγά και ανταλλακτικά. Τα Μερσεντές είναι μια χαρά αν τους βάλουν κανα ανταλλακτικό και αν τα εργοστάσια βάσης αποφασίσουν να κάνουν κάποτε ανακατασκευή στα τζίπ και στα φορτηγά και όχι να τα γυρνάνε ρημαγμένα. Ανακατασκευή δεν σημαίνει έλεγχος κινητήρα και κλείσιμο τα πετρέλαια, αλλά το κάνουμε καινούργιο. Λάστιχα, ζυγοστάθμιση, ευθυγράμμιση, αμορτισέρ. αλλαγή στα φθαρμένα σημεία του αμαξώματος και του εσωτερικού, και να μην συνεχίσω. Τα χάμερ θα έπρεπε να είναι η τρίτη επιλογή. Έχουμε (τέλος πάντων) άρματα και δεν αρκούν τα βυτιοφόρα ή τα φορτηγά για μεταφορά πυρομαχικών. Να μην ζητήσω καλ “κλάρκ” και με ειρωνευτούν τίποτα… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν υπάρχουν λεφτά για ανακατασκευές. Εδώ είπαν δεν υπάρχουν ούτε για πυροσβεστήρες σε αυτά, μουσαμάδες, ελαστικά κ.α. Αυτά τα τζιπ είναι λένε 30 χρονών και έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί από χρόνια. Η κατάσταση στα οχήματα λένε πως είναι ρημαδιό.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Συζητώντας με στρατιωτικούς μου είπαν ότι το Μερσεντές το ακριβοπληρώνεις γιατί είναι Μερσεντές. (π.χ 270 ευρώ το κόστος του δείκτη των φλας) Ρώτησα ,,τι δηλαδή θα έπρεπε να είχαμε στην θέση τους ??,, Φίατ ??,, Μου απάντησαν κάτι πιο φτηνό από Μερσεντές. Π.χ τα ιταλικά Iveco. Eίπαν πως έχουμε τα τζιπ Mερσεντές 240 εδώ και 30 χρόνια και πως τα οχήματα πρέπει να αλλάζονται κάθε 10 χρόνια και πως το πρόβλημα με τα οχήματα στον Ε.Σ είναι τεράστιο. Σε ότι αφορά τα Χάμερ είπαν πως αυτά είναι μεγάλα και χρειάζονται φαρδύς δρόμους. Δεν κάνουν για την Ελλάδα. Συν ότι έχουν… Read more »

jim40

Και τα Μερσεντές συντηρούνται εύκολα αρκεί ο ΕΣ να μην αγοράζει τα ανταλλακτικά στην λιανική και να κάνει μάγκες τους κατά τόπους εμπόρους αλλά να αγοράσει χοντρική από την εταιρεία ή από το εργοστάσιο.
Επίσης αν θέλει κάτι πραγματικά ανθεκτικό και πιο φτηνό από το Μερσεντές να πάει να πάρει φορτηγάκια ΤΟΥΟΤΑ που αλωνίζουν εδώ και χρόνια την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική φορτωμένα με ότι μπορείς να φανταστείς

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

To συζητήσαμε και αυτό για τα φορτηγάκια Τογιότα. Τα 500 Μ-48 και Μ-60 στα νησιά λένε πως έπρεπε να είχαν αποσυρθεί πριν χρόνια. Από καιρό μου είχαν πει από αλλού ότι στα νήσια δεν πρόκειται να γίνουν αρματομαχίες. Οπότε τώρα έθεσα το ερώτημα μήπως πρέπει να τα αντικαταστήσουμε με κάτι ελαφρύτερο και φυσικά φτηνότερο. Η απάντηση είναι πως ναι. με οχήματα από αυτά σαν τα κυπριακά ΕΕ-9 Κάσκαβελ, και με τογιότα με διάφορα όπλα επάνω. Μου είπαν δες με τι πολεμούν στην Συρία. (τζιπ πολιτικού τύπου που έχουν πάνω από βαριά πολυβόλα μέχρι κάλαθους ρουκετών) Αλλά είπαν εμείς εδώ κρατάμε… Read more »

Fingolfin

Στα νησιά μπορεί να μην γίνουν αρματομαχίες αλλά πέριξ της Σμύρνης θα γίνουν. Αν φτάσουμε σε σημείο τουρκικής εισβολής στα νησιά μας, δε θα μείνουμε στην άμυνα τους αλλά σε μετα την απόκρουση της αρχικής επίθεσης, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μεταφορά των εχθροπραξιών σε αντίπαλο έδαφος. Και οι φίλοι Τούρκοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως δε θα κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος (1922).

Giorgos Tsagkaris

Aντε και πας απεναντι…μετα τι???????
Ευτυχως που ΔΕΝ υπαρχει καμια πιθανοτητα να γινει κατι τετοιο….
Ακριβως επειδη δεν πρεπει να γινουν τα λαθη του παρελθοντος…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Απόβαση ελληνικού στρατού στην Σμύρνη ή πέριξ αυτής δεν θα γίνει ούτε σε 1000 χρόνια. Ότι γίνει με την Τουρκία θα κρατήσει το πολύ 6 ώρες. Τα άρματα μας ούτε που θα προλάβουν να μπουν στα αρματαγωγά. Αν πατήσουν δικοί μας σε τουρκικό έδαφος αυτοί θα είναι μόνο των ειδικών δυνάμεων.

Giorgos Tsagkaris

Οποιος εχει απλα σχετικη επαφη με το χωρο της 4κινησης γνωριζει τη διαχρονικη αξια των GD.Eιναι το ενα απο τα 3-4 κλασικα δοκιμασμενα 4κινητα που ΣΗΜΕΡΑ χρησιμοποιουνται σε ολη την υφηλιο για expeditional και overlanding καταστασεις απο τη Λατινικη Αμερικη και τη Σαχαρα μεχρι την Απω Ανατολη με ΑΠΟΛΥΤΗ αξιοπιστια φτανει να ειναι σωστα συντηρημενα.

Fingolfin

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες σας και ενισχυθεί ο ΕΣ με χαμηλό κόστος, τότε θα πρέπει να μιλάμε για έμμεση/άτυπη οικονομική ενίσχυση.
Ειδικά αν τα επόμενα χρόνια παραλάβουμε μεταχειρισμένα blackhawk, bradley, abrams με χαμηλό/λογικό κόστος τότε η περίφημη αμερικανική στρατιωτική βοήθεια θα είναι γεγονός.
Σκεφτείτε τί ποσά θα ξόδευε η Τουρκία για να αποκτήσει αντίστοιχα οπλικά συστήματα (καινούρια εννοώ).
Με αυτόν τον τρόπο ανανεώνεις το οπλοστάσιο σου με τον πιο cost effective τρόπο.
Ένα άγαλμα ή έναν δρόμο για τον κο Πάιατ παρακαλώ. 🙂

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν υπάρχουν Μπλακ Χωκ, Μ-1 και Μπράντλευ με χαμηλό κόστος.
Οι Αμερικάνοι για 400 Μ-1 μας ζητούν 2 δις δολ. Για κάθε Μπλακ Χωκ 15 εκατ. δολ. Μόνο για τα Μ-1 και τα Μπλακ Χωκ πρέπει να πληρώσουμε 2μίση δις δολ. Αν βάλουμε και τα Μπράντλευ πάμε στα πάνω από 3 δις.
3 δις για μεταχειρισμένο υλικό δεν θα δώσουμε ούτε σε 3 δις χρόνια.

Fingolfin

Η πρόταση μου ξεκινάει με “Αν”.. Αν γίνουν αυτά που αναφέρω = έμμεση στρατιωτική/οικονομική ενίσχυση. Αυτό εννοούσα μιας και λεφτά δεν υπάρχουν προς το παρόν.

Γ.Μ.

Το ποσό για τα Abrams αφορούσε ΕΚΤΙΜΗΣΗ από τον Ε.Σ. του κόστους για ένταξη και χρήση σε βάθος χρόνου. Καμία σχέση με κόστος πρόσκτησης.

Giorgos Tsagkaris

Eλεος με την παραπληροφορηση για τα Μ-1.
2 δις για τα ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΑ αρματα με FOS για 10-20 χρονια ΚΑΙ τα πυρομαχικα τους ΣΥΝ τις υποδομες για συντηρηση μεχρι καποιο επιπεδο.
Πότε αλλοτε σε αγορα εκτιμηθηκε ετσι (οπως δηλαδη ακριβως επρεπε) το κοστος?

Nicolas

Εκτιμηθηκε ετσι μονο οταν ηταν να απορρψουμε κατι η δεν επεφτε αρκετη μιζα για να φανει ασυμφορο

Γ.Μ.

Λίαν προσφάτως το Σώμα των Αμερικάνων Πεζοναυτών απέσυρε όλα τα τακτικά UAV RQ-7B Shadow που διέθετε σε υπηρεσία. Μήπως να τα κοίταγε ο Ε.Σ. προς συμπλήρωση των Le Sperwer, από τα οποία μάλιστα υπερτερούν και σε κάποιους τομείς;

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εδώ κυρώσεις, εκεί κυρώσεις, που είναι οι κυρώσεις; 

Η επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν θα ήταν υπερβολή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Με Meteor τα ελληνικά Rafale, ο απόλυτος Α/Α πύραυλος της...

87
 Τον τελευταίο καιρό, οι θετικές ειδήσεις στο χώρο των αμυντικών προμηθειών, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται. Μια ακόμη επιβεβαίωση της ορμητικότητας με την οποία έχει...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 June 2014 #337

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Μάιος #396

Αγορά 3.99

Related News

Την έναρξη των διερευνετικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας χαιρετίζει η Φον Ντερ Λάιεν

ΑΠΕ-ΜΠΕ«Χρήσιμη» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Κομισιόν την επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην ανάρτησή της στο τουίτερ σημειώνει ότι «χαιρετίζει την προγραμματισμένη...

To ΝΑΤΟ χαιρετίζει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Συγκεκριμένα, υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ,...

Το Βερολίνο χαιρετίζει την απόφαση για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην απόφαση της Ελλάδας και της Τουρκίας για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ τους, χαιρέτισε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «θετικό δείγμα»,...

Ενημέρωση για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων από Παναγιωτόπουλο στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών & Άμυνας της Βουλής

Η νέα δομή και το βασικό σχέδιο διάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων βρέθηκαν νωρίτερα σήμερα στο επίκεντρο της ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου...

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων ΗΑΕ

Συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Αντιστράτηγο Χαμάντ Μοχάμεντ Τάνι Αλ Ρουμάιθι, είχε χθες ο υπουργός Εθνικής...
- Advertisement -